Φαίνεται ότι κάτι αρχίζει επιτέλους να κινείται...και στην Ελλάδα σε σχέση με τις καταστροφικές "επενδυτικές" συμφωνίες που είτε έχουν ήδη συμφωνηθεί, είτε βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ και άλλες χώρες  του κόσμου.

Αναφερόμαστε στις γνωστές στην υπόλοιπη Ευρώπη (στην Ελλάδα επικρατεί "σιγή ιχθύος") συμφωνίες "με πρώτη και καλύτερη" την διαβόητη TTIP (μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ), την CETA (μεταξύ Καναδά-ΕΕ) και την TISA (διεθνής συμφωνία για τις Υπηρεσίες) οι οποίες μεταξύ άλλων συνεπειών επιφέρουν τρομακτικές αλλαγές στη σχέση κοινωνίας-κράτους-επενδυτών αφού θα δίνεται το δικαίωμα στους επενδυτές -βάσει ενός διαιτητικού-δικαστικού μηχανισμού (ISDS)- να προσφεύγουν σε "διεθνές ανεξάρτητο δικαστήριο" μηνύοντας ολόκληρα Κράτη όταν αυτά λαμβάνουν μέτρα που θίγουν την κερδοφορία και τα συμφέροντα των πολυεθνικών επενδυτών!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ιστολόγιό μας αναφέρεται στο θέμα (δείτε τις σχετικές μας αναρτήσεις εδώ) ωστόσο φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται αφού ακόμα και η ΓΣΕΕ "ξύπνησε" από τον λήθαργο και αποφάσισε να πάρει θέση, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο κλπ) τα συνδικάτα (μεταξύ των οποίων και ιστορικά συνδικάτα όπως η Γερμανική IG METAL) βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση εδώ και καιρό! Σημαντική επίσης είναι και η θέση της ΓΣΕΕ να χαρακτηριστούν αυτές οι συμφωνίες "μικτές" να απαιτείται δηλαδή και η σύμφωνη γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων για να γίνουν αυτές εφαρμοστέες και να μην αρκεί απλά η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς "θεσμούς". (Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο).

Στο μεταξύ στις 11 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ξεκινά ο 14ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TTIP ο οποίος ολοκληρώνεται στις 15 του ίδιου μήνα ενώ με δηλώσεις τους κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ-ΕΕ μεταξύ τους και οι Ομπάμα-Μέρκελ έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι διαπργαματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ:
------------------------------------------------------

1/7/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (CETA –TTIP- TISA)

Το θέμα της εμπορικής συμφωνίας CETA, μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο ακόμη Εμπορικών Συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και θα επιφέρουν ακόμη δυσμενέστερες αλλαγές σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συζήτησε η ΓΣΕΕ με την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA.
Η ΓΣΕΕ τάσσεται κατά των συγκεκριμένων Διατλαντικών Συμφωνιών, θέση την οποία έχουν εκφράσει τόσο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όσο και η Διεθνής Συνομοσπονδία.
Η Συνομοσπονδία ενώνοντας τη φωνή της με όλους όσοι εκφράζουν φόβους και ανησυχία για τις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των συμφωνιών και την εγκαθίδρυση διαιτητικών μηχανισμών/ «μυστικών δικαστηρίων» (ρήτρα ISDS), τόσο στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και στους κανόνες που διέπουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, την ασφάλεια των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί κατ΄ελάχιστον από την κυβέρνηση:
 Η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή, έτσι ώστε αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.
 Να μη συμφωνήσει με τη «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.
 Να μην επιβεβαιώσει στα Ευρωπαϊκά όργανα την υποστήριξή της για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Το ίδιο αίτημα, να αποσύρουν οι Πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε την υποστήριξή τους, υπογράφουν και θα παραδώσουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 Να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας και του εύρους των επιπτώσεων από την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως σκοτεινές, ακόμη και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ στηρίζει εμπράκτως την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον δημοκρατικό έλεγχο και πριν επηρεαστεί η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων καταναλωτών και πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης των 154 οργανώσεων μελών της σε όλη τη χώρα (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα), ώστε μέσω αυτών να υπάρξει εκτενής και επαρκής ενημέρωση στο σύνολο του κόσμου της εργασίας.
Στόχος είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής στα Ευρωπαϊκά Κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • Δείτε το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.