http://www.stokokkino.gr/photos/dierrefsan-apistefta-stichia-gia-tin-ttip-tin-symfonia-pou-allazi-mellon-olon-mas1462987729.jpgΔεν είναι φαίνεται τυχαία η προσπάθεια των ξένων και των ντόπιων ελίτ σχετικά με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στην Ελλάδα. Υπ'αυτήν την έννοια πράγματι η Ελλάδα αποτελεί έναν τύπο "πειραματόζωου", ένα πειραματικό δοχείο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ανατρέχοντας κανείς στον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ βρίσκει διάφορα στοιχεία τα οποία συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης. Αντιγράφουμε επακριβώς (σ.σ. οι επισημάνσεις δικές μας) χωρίο από "εκλαϊκευμένη" έκδοση της ΕΕ (εδώ το pdf):

«Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης:

Καθώς η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένη, θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για κανόνες και πρότυπα για το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτά θα καλύπτουν όλα τα στάδια, από την ασφάλεια των προϊόντων και την υγεία των ζώων και των φυτών έως τα ατομικά δικαιώματα στον χώρο εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους κανόνες και τα πρότυπα αυτά, θέλουμε η φωνή μας να συνεχίσει να ακούγεται. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να συνεργαστούμε στενά με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και στο μέλλον. Με τον καθορισμό νέων κανόνων και προτύπων για τα προϊόντα στο πλαίσιο της TTIP, θα βοηθήσουμε στη διατήρηση της επιρροής μας και θα διαμορφώσουμε τον κόσμο κατά τις προσεχείς δεκαετίες

Με απλά λόγια η ΕΕ στοχεύει να εναρμονίσει τους κανόνες και τα πρότυπα των εργασιακών σχέσεων με αυτά των ΗΠΑ, χώρα στην οποία για την συντριπτική πλειοψηφία -ως γνωστόν-  το μοναδικό εργασιακό δικαίωμα ...είναι το δικαίωμα να εργάζεσαι !!! Εργαλείο για όλα αυτά θα είναι -όσον αφορά στην Ευρώπη- η διαβόητη TTIP, ελληνιστί...Διατλαντική Eταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων.

Είναι βέβαια να "τρομάζει" κανείς με έναν τέτοιον σχεδιασμό του "Ιερατείου των Βρυξελλών"...

Άραγε το ελληνικό εργατικό κίνημα "διαβάζει" αυτές τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών προκειμένου να απαντήσει ανάλογα και προς όφελος των εργαζομένων...ή θεωρεί την Παγκοσμιοποίηση αναγκαίο κακό;

Παράθεση στοιχείων-Σχολιασμός: Σπύρος Μητροτάσιος

 

Φαίνεται ότι κάτι αρχίζει επιτέλους να κινείται...και στην Ελλάδα σε σχέση με τις καταστροφικές "επενδυτικές" συμφωνίες που είτε έχουν ήδη συμφωνηθεί, είτε βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ και άλλες χώρες  του κόσμου.

Αναφερόμαστε στις γνωστές στην υπόλοιπη Ευρώπη (στην Ελλάδα επικρατεί "σιγή ιχθύος") συμφωνίες "με πρώτη και καλύτερη" την διαβόητη TTIP (μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ), την CETA (μεταξύ Καναδά-ΕΕ) και την TISA (διεθνής συμφωνία για τις Υπηρεσίες) οι οποίες μεταξύ άλλων συνεπειών επιφέρουν τρομακτικές αλλαγές στη σχέση κοινωνίας-κράτους-επενδυτών αφού θα δίνεται το δικαίωμα στους επενδυτές -βάσει ενός διαιτητικού-δικαστικού μηχανισμού (ISDS)- να προσφεύγουν σε "διεθνές ανεξάρτητο δικαστήριο" μηνύοντας ολόκληρα Κράτη όταν αυτά λαμβάνουν μέτρα που θίγουν την κερδοφορία και τα συμφέροντα των πολυεθνικών επενδυτών!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ιστολόγιό μας αναφέρεται στο θέμα (δείτε τις σχετικές μας αναρτήσεις εδώ) ωστόσο φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται αφού ακόμα και η ΓΣΕΕ "ξύπνησε" από τον λήθαργο και αποφάσισε να πάρει θέση, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο κλπ) τα συνδικάτα (μεταξύ των οποίων και ιστορικά συνδικάτα όπως η Γερμανική IG METAL) βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση εδώ και καιρό! Σημαντική επίσης είναι και η θέση της ΓΣΕΕ να χαρακτηριστούν αυτές οι συμφωνίες "μικτές" να απαιτείται δηλαδή και η σύμφωνη γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων για να γίνουν αυτές εφαρμοστέες και να μην αρκεί απλά η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς "θεσμούς". (Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο).

Στο μεταξύ στις 11 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ξεκινά ο 14ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TTIP ο οποίος ολοκληρώνεται στις 15 του ίδιου μήνα ενώ με δηλώσεις τους κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ-ΕΕ μεταξύ τους και οι Ομπάμα-Μέρκελ έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι διαπργαματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ:
------------------------------------------------------

1/7/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (CETA –TTIP- TISA)

Το θέμα της εμπορικής συμφωνίας CETA, μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο ακόμη Εμπορικών Συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και θα επιφέρουν ακόμη δυσμενέστερες αλλαγές σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συζήτησε η ΓΣΕΕ με την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA.
Η ΓΣΕΕ τάσσεται κατά των συγκεκριμένων Διατλαντικών Συμφωνιών, θέση την οποία έχουν εκφράσει τόσο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όσο και η Διεθνής Συνομοσπονδία.
Η Συνομοσπονδία ενώνοντας τη φωνή της με όλους όσοι εκφράζουν φόβους και ανησυχία για τις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των συμφωνιών και την εγκαθίδρυση διαιτητικών μηχανισμών/ «μυστικών δικαστηρίων» (ρήτρα ISDS), τόσο στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και στους κανόνες που διέπουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, την ασφάλεια των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί κατ΄ελάχιστον από την κυβέρνηση:
 Η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή, έτσι ώστε αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.
 Να μη συμφωνήσει με τη «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.
 Να μην επιβεβαιώσει στα Ευρωπαϊκά όργανα την υποστήριξή της για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Το ίδιο αίτημα, να αποσύρουν οι Πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε την υποστήριξή τους, υπογράφουν και θα παραδώσουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 Να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας και του εύρους των επιπτώσεων από την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως σκοτεινές, ακόμη και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ στηρίζει εμπράκτως την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον δημοκρατικό έλεγχο και πριν επηρεαστεί η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων καταναλωτών και πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης των 154 οργανώσεων μελών της σε όλη τη χώρα (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα), ώστε μέσω αυτών να υπάρξει εκτενής και επαρκής ενημέρωση στο σύνολο του κόσμου της εργασίας.
Στόχος είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής στα Ευρωπαϊκά Κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 • Δείτε το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Στην Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Ο γύρος αυτός (25 -29 Aπριλίου 2016) πραγματοποιείται δύο μόλις μήνες μετά την λήξη του 12ου γύρου στις Βρυξέλλες (22-26 Φεβρουαρίου) για να αποδείξει -αν μη τι άλλο- την βιασύνη των πολυεθνικών επιχειρήσεων να "κλείσουν" το συντομότερο δυνατό αυτή την καίρια για την αύξηση της κερδοφορίας τους συμφωνία. Διότι όπως έχει τονιστεί επανηλλειμένως-και από αυτό το ιστολόγιο-  η TTIP είναι μία συμφωνία που στόχο έχει το περαιτέρω άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και συνακόλουθα την αύξηση των εξαγωγών του ενός προς τον άλλο...εταίρο.

Όμως αυτή η διαδιακασία (άνοιγμα αγορών-αύξηση εξαγωγών-κερδοφορία) περνά μέσα από την αντιστοίχηση των υφιστάμενων στην Ευρώπη καταναλωτικών -περιβαλλοντικών-εργασιακών προτύπων με αυτά των ΗΠΑ όπου όμως στην περίπτωση των ΗΠΑ αυτά τα πρότυπα είναι πολλές φορές ανύπαρκτα (π.χ. ακατάλληλα βοοειδή και κοτόπουλα όσον αφορά στα πρότυπα διατροφής).

Το περιεχόμενο της TTIP συνιστά επίσης υποχώρηση των ίδιων των κανόνων δικαίου που ως τώρα προστάτευαν τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, το φυσικό και ζωϊκό βασίλειο από την αλαζονεία και την κερδοσκοπεία των εταιρειών καθώς πλέον θα δίνεται η δυνατότητα σε  πολυεθνικές να μηνύουν τις κυβερνήσεις, όταν αυτές λαμβάνουν μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος ή του περιβάλλοντος ή των καταναλωτών και των εργαζομένων, με την δικαιολογία ότι θίγεται η κερδοφορία τους ως επενδυτών!

Πρόκειται βέβαια για την διαβόητη διαδικασία ISDS (Investor-State Dispute Settlement) δηλαδή Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή-Κράτους!

Ως τώρα με βάση αυτήν -την κοινή κατά άλλα πρακτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια του ΠΟΕ- εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια έχουν επιδικαστεί σε κυβερνήσεις που μηνύθηκαν από μεγάλες πολυεθνικές όπως η περίπτωση του Εκουαδόρ από την Occidental Petroleum ή η  κρατική Petroleos de Venezuela από την ConocoPhillips κλπ.

Δυστυχώς αυτό είναι αυτο μέλλον που επιφυλάσσεται για την ανθρωπότητα. Μια χούφτα ζάμπλουτων επιχειρηματιών -που διοικούν με την σειρά τους λίγες χιλιάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις ανα τον κόσμο- καθορίζουν τον τρόπο και το επίπεδο ζωής δισεκατομυρίων ανθρώπων πάνω στη γη όπου το ίδιο το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην αξιοπρεπή διαβίωση μπαίνει πλεον στο ίδιο "ζύγι" με το κέρδος μιας επιχείρησης!

 

Signing ceremonyτου Σπύρου Μητροτάσιου

Βαθαίνει η διαδικασία της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Πολιτικής και Οικονομικής) όπως προκύπτει από μια σειρά συμφωνιών που συνάπτονται αυτό το διάστημα. Έτσι εκτός από την CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά που έχει ήδη συμφωνηθεί όμως εκκρεμούν οι νομικές διατυπώσεις στο κείμενο των 1634 σελίδων που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 αλλά και την TTIP μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ που ήδη έχει ολοκληρώσει τον 12 γύρο των διαπραγματεύσεων, μια ακόμα σειρά κειμένων για το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 30  Μαρτίου 2016 αυτήν τη φορά μεταξύ ΕΕ-Ινδίας.

Βλέπουμε δηλαδή για άλλη μία φορά να διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι θεωρούν  ότι ζούμε σε -ή έστω οδεύουμε προς- έναν πολυπολικό κόσμο (βλ. παρακάτω κοινές δηλώσεις ΕΕ-Ινδίας για τον ρόλο της ομάδας των G20 που μόνο πολυπολικότητα δεν συνιστά η ύπαρξή τους).

Επιπλέον όμως διαψεύδονται και όσοι επιμένουν να αναλύουν την σημερινή πραγματικότητα με "σκουριασμένα" θεωρητικά εργαλεία των αρχών του 19ου αιώνα, που καταλήγουν τελικά σε παρωχημένα σχήματα περί Ιμπεριαλισμού της εποχής των Εθνών-Κρατών, μιας και σήμερα την θέση των παλιών Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει πάρει η Υπερεθνική Ελίτ δηλαδή βασικά οι Ελίτ των χωρών της G7 οι οποίες και συνεργάζονται στενά για την υλοποίηση του project της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης όπως ρητώς διακοινώνεται σε κάθε ευκαιρεία...και με αφορμή αυτήν τη Σύνοδο!

Δεν έχουμε δηλαδή -πλεον- να κάνουμε με Ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις που συγκρούονται μεταξύ τους για την "λεία", όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά για μια νέα κατάσταση ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών (κεφαλαίου, εμπορευμάτων,υπηρεσιών,εργασίας) προς όφελος των Πολυεθνικών!

Για αυτό και στο κείμενο "Ατζέντα δράσης ΕΕ-Ινδίας για το 2020" τα δύο μέρη συμφώνησαν ΡHTA (οι υπογραμμίσεις και η μετάφραση απο το αγγλικό κείμενο δικές μας): 

«Να συνεχιστεί η εμπλοκή τους σε πολυμερές επίπεδο, ιδίως όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική συνεργασία και διακυβέρνηση στο πλαίσιο της G20 και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ και τις μελλοντικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων την αναζωογόνηση και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τις υπηρεσίες (σ.σ. εννοεί τη συμφωνία για τις υπηρεσίες TiSA).»

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από τις κοινές δηλώσεις όλη η υπόλοιπη ατζέντα που καθορίζει σήμερα την διαδικασία της νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης όπως είναι τα "ανθρώπινα δικαιώματα" (και όχι βέβαια τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων), η μετανάστευση (και όχι η εξασφάλιση σταθερής εργασίας σε όλους τους πολίτες), η καταπολέμηση της...τρομοκρατίας κ.α. ενώ Ευρωπαϊκή 'Ενωση και Ινδία επιβεβαίωσαν εκ νέου τον βασικό ρόλο της G20 στην επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης...προς όφελος των πολιτών και εξέφρασαν την ικανοποίησή στους για την ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη στο Παρίσι.

Να αναφερθεί ότι την ΕΕ εκπροσώπησε ο Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο Jean Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ η Δημοκρατία της Ινδίας εκπροσωπήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Shri Narendra Modi.

 

   Σημαντικά στοιχεία ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου & Επενδύσεων (TTIP) φέρνει στο φως το παρακάτω άρθρο του Γιώργου Κολέμπα. Μέσα από το άρθρο γίνονται, ωστόσο, ορατές και οι εγγενείς αδυναμίες του κινήματος, καθώς, πουθενά οι 500 εκπρόσωποι των διάφορων πρωτοβουλιών των πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων που "συγκροτούν" το κίνημα κατά της TTIP δεν αναφέρονται στους πραγματικούς λόγους που ωθούν τις κυβερνήσεις -και τις  οικονομικες ελίτ που βρίσκονται  πίσω από αυτές-  στο να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες με βάση τις οποίες πολυεθνικές εταιρείες μπορούν (μέσω του περίφημου μηχανισμού ISDS) να μηνύουν κράτη (όταν αυτά λαμβάνουν μέτρα προστασίας των καταναλωτών, των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος κλπ. , μέτρα δηλαδή που θίγουν την κερδοφορία των πολυεθνικών)  !

   Έτσι η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζεται από το "κίνημα κατά της TTIP" -και κατά άλλων παρόμοιων συμφωνιών όπως είναι η CETA, TiSA,TPP- ως ένα ακόμη κακό αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού που μπορεί να αντιμετωπιστεί με  διατύπωση "εναλλακτικών" προς τις σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές εμπορίου και οικονομίας...για μια "εναλλακτική οικονομία και ένα δίκαιο εμπόριο" !!!  ενώ, στην πραγματικότητα, οι λόγοι που ωθούν τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ των δύο πλευρών του Ατλαντικού στη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο παρά μόνο με το  άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών (κεφαλαίου,εμπορευμάτων,προϊόντων,εργασίας) ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω οικονομική επέκταση των πολυεθνικών.
Όμως το πώς ακριβώς θα γίνουν πράξη...οι ευχές για "δίκαιο εμπόριο" μέσα σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των αγορών και των μηχανισμών που τις επιβάλλουν (ΠΟΕ,ΕΕ, κλπ) δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τους θιασώτες του κινήματος. Αναρωτιόμαστε λοιπόν. Μήπως όλοι αυτοί παλεύουν τελικά για μια "καλή Παγκοσμιοποίηση"  οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στον εξωραϊσμό της σημερινής βαρβαρότητας;

Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κίνημα κατά της TTIP έχει κάποια αποτελέσματα...

   Εν πάσει περιπτώσει το άρθρο κάνει λόγο για "αποτυχία" της 12ης συνάντησης των διαπραγματευτών*...παρά τις προσπάθειες του Μάρτιν Σουλτς (ως προέδρου του ΕΚ) να εξασφαλίσει πλειοψηφία και να βγάλει ψήφισμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Έτσι-κατά τον αρθρογράφο- δίνεται χρόνος να αντιμετωπισθεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει το κίνημα: Να πειστούν τα βορειοευρωπαϊκά συνδικάτα των εργαζομένων έτσι ώστε να ταχθούν ενάντια στην συμφωνίιαα καθώς ,προς το παρόν, μόνο τα γερμανικά συνδικάτα έχουν πάρει θέση ενάντια στην υπογραφή της TTIP. Για τα δικά μας συνδικάτα βέβαια ούτε λόγος-έχουν άλλες πιο σοβαρές ασχολίες...στη Ρόδο αίφνης!

 • Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Κολέμπα ΕΔΩ.


*Οι διαπραγματευτές της TTIP -στα δεξιά ο Ignacio Garcia Bercero (ΕΕ) και αριστερά ο Dan Mullaney (ΗΠΑ)

Σχολιασμός-Σπύρος Μητροτάσιος

Του Σπύρου Μητροτάσιου

  Εν μέσω μιάς αναταραχής που ταράζει ξανά τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής κοινωνίας...η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε στις 25/01/2016 στην "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων". 

Λίγα λόγια για την Συμφωνία.

   Η συμφωνία αυτή με τα ΗΑΕ, δηλαδή με τα επτά ομόσπονδα Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια & Φουτζέιρα),  είναι η τεσσαρακοστή δεύτερη1 Συμφωνία Προώθησης & Προστασίας Επενδύσεων (ΣΠΠΕ) πoυ συvάπτει η Ελλάδα μετά τo 1989, και η πρώτη μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας2 .

  Είχε υπογραφεί στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 2014 και υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στις 15 Μαΐου 2014.

  Η διάρκειά της είναι δεκαετής και ο σκοπός της , σύμφωνα με την παρ.4 της Αιτιολογικής Έκθεσης του νόμου, είναι «η εξασφάλιση νομικής προστασίας στις επενδύσεις πoυ πραγματoπoιoύv επεvδυτές τoυ εvός Συμβαλλόμεvoυ Μέρoυς στo έδαφος τoυ άλλου Συμβαλλόμεvoυ Μέρoυς» .

  Περιλαμβάνει , δεκατέσσερα (14) άρθρα, με τα οποία εξασφαλίζεται:

 • η πληρέστερη δυνατή προστασία τωv επεvδύσεωv από απαλλοτριώσεις (εμπράγματων αλλά και ενοχικών δικαιωμάτων) ή εθνικοποίησης επένδυσης, oι οποίες μπορεί vα γίνουν μόνο για λόγους δημόσιου συμφέροντος και με νόμιμες διαδικασίες (;)

 • μία λεπτομερής διαδικασία επίλυσης διαφoρώv...

   Με απλά λόγια η Συμφωνία αυτή δίνει την δυνατότητα στις κληρονομικώ δικαίω οικογενειακές δυναστείες των σεϊχηδων και των Εμίρηδων (σ.σ.στα ΗΑΕ δεν επιτρέπεται η λειτουργία πολιτικών κομμάτων) να προσφεύγουν από εδώ και στο εξής δικαστικά εναντίον της Ελλάδας με τον ισχυρισμό ότι η επένδυσή τους βλάπτεται άσχετα εάν αυτή η ζημιά προέρχεται από πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος!!!

Μάλιστα το άρθρο10 πρoβλέπει, σχετικά με τov τρόπο επίλυσης διαφoρώv που είναι δυνατό να ανακύψουν μεταξύ επεvδυτή-Κράτους, αρχικά μία φιλική διευθέτηση και, εν συνεχεία, δικαίωμα προσφυγής του επενδυτή σε εθνικά ή σε ακόμα και σε διεθνή (κατ'επιλογήν του !!!) ad hoc δικαστήρια3,

   Και σε ποιές περιπτώσεις μπορεί ο "εμιρατινός επενδυτής" να εγείρει αξιώσεις και να μηνύσει την χώρα μας;

 

          Να τι λέει σχετικά η 'Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: 15 Ιανουρίου 2016:

« Β. Από τις επιμέρους ρυθμίσεις της Συμφωνίας ενδέχεται να προκληθούν δαπάνες σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού από τυχόν καταβολή:

- Αποζημίωσης σε περίπτωση απαλλοτρίωσης ή εθνικοποίησης που αφορά επένδυση των ΗΑΕ. (άρθρο 5)
- Αποζημίωσης ή άλλου είδους επανόρθωσης των ζημιών που υφίστανται επενδύσεις των ΗΑΕ λόγω i) πολέμου, έκτακτων αναγκών ή πολιτικών αναταραχών σε ελληνικό έδαφος κ.λπ., καθώς και ii) επίταξης. (άρθρο 6)

Μάλιστα "το ύψος των δαπανών εκ των παραπάνω αιτιών δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί, διότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αγοραία αξία επένδυσης, ύψος αμοιβών διαιτητών, επίδικο αντικείμενο κ.λπ.)" όπως καταλήγει η Εκθεση.


   Α
πό τα παραπάνω είναι προφανές ότι η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης συνεπάγεται -όχι μόνο άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και - "εξασφαλίσεις" σε επενδυτές πρωτοφανείς στην ιστορία της πολιτικής και της οικονομίας. Εξασφαλίσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον διασυρμό ενός κυρίαρχου (στον έναν ή στον άλλον βαθμό) κράτους" από "Πρωθυπουργούς" τύπου Σεΐχη Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ (foto)) και "Αρχηγούς Κρατών" - τύπου Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν5 , των ΗΑΕ - των οποίων η προσωπική περιουσία το 2008 υπολογίζονταν,αθροιστικά, σε 41 δισεκατομύρρια δολλάρια ΗΠΑ.

   Το πόσο αρνητική, τώρα, για την χώρα μας μπορεί να αποβεί η παραπάνω συμφωνία (ή και παρόμοιες) το βλέπουμε και από τα αποτελέσματα παρόμοιων συμφωνιών με βάση τις οποίες "ολόκληρες" κυβερνήσεις μηνύθηκαν από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες κλπ . ακριβώς λόγω της δυνατότητας προσφυγής των εταιρείών σε ένδικα μέσα. Παρατίθενται ενδεικτικά:

 • η περίπτωση του Εκουαδόρ με την Occidental Petroleum6 όπου η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ήταν διαταγή πληρωμής υπέρ της Occidental του εξωφρενικού ποσού των 1,76 δις δολλαρίων (US$1,769,625,000)

 • η περίπτωση της Λιβύης όπου η απόφαση ήταν διαταγή πληρωμής US$935 million υπέρ εταιρείας του Κουβεϊτ7 για ακύρωση επένδυσης

  αλλά και η "δική" μας

 •  περίπτωση της Τσέχικης Postova Bank8 η οποία βάσει της διμερούς συμφωνίας Τσεχίας-Ελλάδας διεκδίκησε ανεπιτυχώς9 αποζημίωση για τις απώλειές της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κουρεύτηκαν τον Μάρτιο του 2012

   Περαιτέρω σχόλια μάλλον περιττεύουν.

Οι πολιτικές δυνάμεις και οι βουλευτές οι οποίοι ψηφίζουν τέτοιου είδους συμφωνίες10 αναλαμβάνουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία με τα ΗΑΕ δεν είναι η μοναδική που "έτρεξε" στην παρούσα φάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κύρωσή της έρχεται ακριβώς την ίδια στιγμή (δύο ημέρες πριν για την ακρίβεια) με τις νέες διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Ισραήλ που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ (το 1ο έγινε το 2013) κατά την διάρκεια του οποίου ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε "τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την προσπάθεια ισραηλινών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν την πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών που προωθούμε στην Ελλάδα11.   Επενδυτικός πυρετός...

     Όμως ο Ελληνικός Λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει για τις απαράδεκτες ρυθμίσεις και το περιεχόμενο όλων αυτών των διμερών "επενδυτικών" συμφωνιών που υπογράφονται διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις του τόπου μας.

    Θα επανέλθουμε με αφορμή την επικείμενη έναρξη του 12ου γύρου των διαπραγματεύσεων της πλέον επικίνδυνης -για τις ασθενέστερες οικονομίες και τους Λαούς της Ευρώπης- συμφωνίας  ...της περιβόητης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου & Επενδύσεων (T T I P) μεταξύ ΗΠΑ -ΕΕ.12

 

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

(1) Οι υπόλoιπες σαράντα μία έχoυv συvαφθεί με τηv Ουγγαρία τo 1989, με τηv Τσεχοσλοβακία, τo Ζαΐρ, τηv Αλβανία και τη Ρουμανία τo 1991, με τηv Κύπρο, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τηv Πολωνία και τηv Τυνησία τo 1992, με τη Βουλγαρία, τηv Αρμενία, τη Ρωσία και τηv Αίγυπτο τo 1993, με τo Μαρόκο, τηv Ουκρανία και τη Γεωργία τo 1994, με τηv Κορέα και τη Λεττovία τo 1995, με τηv Κούβα, τη Χιλή, τη Λιθουανία και τηv Κροατία τo 1996, με τo Ουζμπεκιστάν, τηv Εσθονία, τη Σλοβενία, τηv Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τov Λίβανο τo 1997, με τη Μολδαβία και τη Νότιο Αφρική τo 1998, με τηv Αργεντινή τo 1999, με τηv Τουρκία, την Αλγερία, τo Μεξικό και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τo 2000, με τo Ιράν και τo Καζακστάν τo 2002, με τη Συρία το 2003, με το Αζερμπαϊτζάν το 2004, με την Ιορδανία το 2005, με την Ινδία το 2007 και με το Βιετνάμ το 2008 (βλ.παρ1 της Αιτιολ.Εκθεσης του Νόμου)

(2) –βάσει της οποίας οι διεθνείς συμφωνίες επενδύσεων καθίστανται αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον Κανονισμό 1219/2012 (ο.π.)

(3) Τα διεθνή αυτά δικαστήρια συνίστανται κατά περίπτωση (ad hoc) σύμφωνα με τους κανόνες περί διαιτησίας της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (UNCITRAL)...όπως εκάστοτε ισχύουν. Οι αποφάσεις τους είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές (βλ.άρθρο 10παρ3, 4 & 5 της Σύμβασης)

(4)(foto) Μοχάμετ μπιν Ρασίντ Αλ Μάκτουμ Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κυβερνήτης του Ντουμπάι

(5) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%86%CE%B1_%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD_%CE%96%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CF%84_%CE%B1%CE%BB_%CE%9D%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD

(6) Occidental Petroleum Corporation and Occidental Exploration and Production Company v. The Republic of Ecuador, ICSID Case No. ARB/06/11

(7) Mohamed Abdulmohsen Al-Kharafi & Sons Co. v. Libya and others, Final Arbitral Award

(8) Poštová Banka, a.s. and Istrokapital SE v. The Hellenic Republic, ICSID Case No. ARB/13/8

(9) http://www.parapolitika.gr/article/157045/dikaiosi-gia-tin-ellada-kai-psi-apo-diaititiko-dikastirio

(10) Έκθεση Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών προς τη Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα 19 Ιανουαρίου του 2016
   «Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ., ο Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού», ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων –   Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία και ο Ειδικός Αγορητής της Ένωσης Κεντρώων εισηγήθηκαν την ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου νόμου, ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την τελική τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ενώ ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το καταψήφισε

(11) Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Μπ. Νετανιάχου, κατά τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

(12) REPORT OF THE ELEVENTH ROUND OF NEGOTIATIONS FOR THE TRANSATLANTIC TRADE AND INVESTMENT PARTNERSHIP

 

s.mitrota

 του Σπύρου Μητροτάσιου Γεν. Γραμματέα του ΕΝ.Α.Σ Alpha-Εμπορικής

        Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δηλαδή η ασύδοτη κυριαρχία των "αγορών" η οποία επιτυγχάνεται μέσω της απελευθέρωσης στην κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων βασίζεται σε διάφορες διακρατικές συμφωνίες (όπως είναι π.χ. η Συνθήκη του Μάαστριχτ) και  προωθείται από Διεθνείς Οργανισμούς (όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση).

   Στόχος όλων αυτών των συμφωνιών και των διεθνών οργανισμών είναι τελικά οι εν λόγω "αγορές", επί της ουσίας οι πολυεθνικές, να απολαμβάνουν υπέρογκα κέρδη στο έδαφος των διαφόρων χωρών εξασφαλίζοντας  και με αυτόν τον τρόπο την επένδυσή τους, είς βάρος όμως των εθνικών οικονομιών και κοινωνιών αλλά και του περιβάλλοντος όπως θα δούμε παρακάτω.

Τέτοιες συμφωνίες σήμερα, είτε έχουν ήδη κωδικοποιηθεί και εφαρμόζονται, είτε βρίσκονται σε διαπραγμάτευση και στην τελική τους φάση:

 • Η TTIP (Transatlantic Trade Investment Partnership) Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου γνωστότερη ίσως με την ονομασία TAFTA (Transatlantic Free Trade Agreement). Πρόκειται για μία από τις 4 πελώριες "εμπορικές" συμφωνίες οι οποίες επιφέρουν κοσμογονικές αλλαγές στις κοινωνίες και στο δίκαιό τους έχοντας ήδη διανύσει τον 5ο γύρο των  διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες (14 Ιουλίου 2014)

 • Η πρώτη, ωστόσο, παρόμοια συμφωνία ήταν η  NAFTA (North American Free Trade Agreement), μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό, η οποία εφαρμόζεται ήδη.

 • Η TPP-Trans Pasific Partnership Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία) στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ και 11 άλλες χώρες του Ειρηνικού (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.)  , η οποία διανύει τον 20ο γύρο (!!!) των διαπραγματεύσεων ( ΟΤΑΒΑ Καναδάς 3-13 Ιουλίου 2014)

 • Η CETA: H «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (Comprehensive Economic Trade Agreement) μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράφηκε στην Οτάβα του Καναδά στις 26 Σεπτέμβρη 2014 και αναμένεται η έγκριση από τα όργανα της ΕΕ

 • Η ΤiSΑ: Η «Συμφωνία Εμπορίου στις Υπηρεσίες» (Trade in Services Agreement)
  Βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ 50 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ε.Ε.)

Τι είναι όμως αυτές οι συμφωνίες και τι αλλαγές επιφέρουν στις κοινωνίες, στις οικονομίες και στο δίκαιο των εθνών-κρατών; Να δύο ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά σημεία από άρθρα και κείμενα που αναφέρονται στο θέμα:

"Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μόνο ένα κράτος μπορεί να ενάγει ένα άλλο κράτος. Υπό τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που υπογράφουν οι ΗΠΑ, αυτό το καθεστώς αίρεται. Μια εταιρεία μπορεί να σύρει στα δικαστήρια ένα κράτος απαιτώντας αποζημίωση όταν αυτό έχει λάβει μέτρα υπέρ των συμφερόντων των πολιτών του, τα οποία συνεπάγονται μείωση των κερδών της εταιρείας. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, η Veolia (γαλλική ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης) υπέβαλε μήνυση διότι έτσι μειώνονταν τα κέρδη της....Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν μηνύσει κράτη υπολογίζεται στις 5.060, και κάθε έτος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο."
Άρθρο της Δώρας Κοτσακά στην Εφημερίδα "Αυγή" την 1η Ιουνίου του 2014

"Επομένως, η ενσωμάτωση αυτών των διατάξεων θα σήμαινε ότι αν μια χώρα φτιάξει αργότερα ένα νόμο που αντιβαίνει τους όρους της TTIP ή της TTP, για παράδειγμα, για τα συμφέροντα της προστασίας της δημόσιας υγείας, τότε η εταιρεία που θα υποστεί ζημιές (για παράδειγμα, επειδή φτιάχνει ένα προϊόν που αντιτίθεται με τον νέο κανονισμό) θα μπορεί να μηνύσει το κράτος για συμμόρφωση με τη συνθήκη, παρακάμπτοντας το κανονικό δικαστικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι ξένες επιχειρήσεις τοποθετούνται υπέρ των Νόμων του Κράτους-μέλους όπου γίνεται η επένδυση μέσω αυτών των συμφωνιών."
Μεταφρασμένο άρθρο της Dr Roslyn Fuller στο "antipagkosmiopoihsh.gr "

     Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται εξωπραγματικά αλλά οι 28 χώρες (ΗΠΑ-Ευρώπης) που θα υπαχθούν στην TTIP εξασφαλίζουν με αυτήν την συμφωνία τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κερδών τους και μόνον αυτά, εις βάρος της υγείας και της εργασίας των πολιτών τους, ακυρώνοντας ταυτόχρονα την εθνική τους νομοθεσία και το κανονικό δίκαιο της χώρας προς όφελος των μετόχων πολυεθνικών εταιρειών !!!!  Όλες οι πτυχές της καθημερινής μας ζωής πλήρως ελεγχόμενες από τις Πολυεθνικές Εταιρείες...
     Eίναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κατά τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες η, επιφορτωμένη για τις τελικές διαπραγματεύσεις της TTIP, Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν (DG Trade) διενήργησε το 92% των συναντήσεων (συγκεκριμένα 520 από τις 546) με επιχειρηματικά lobbie's και μόνο το 4% (συνολικά 26...meeting's) με κοινωνικούς φορείς...(εδώ).
     Την ίδια στιγμή έγγραφα στα οποία μπορoύσε κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση ενείχαν προειδοποιήσεις, σε σχέση με την δυνατότητα διακίνησή τους, περί βλάβης των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ενός Κράτους-Μέλους της  (εδώ και ειδικότερα εδώ)

Για περισσότερες και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο γράφων αναφέρθηκε στο θέμα στην εισαγωγή της ομιλίας του στην

υ.γ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή την Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης (11 Oκτωβρίου 2014) κατά TTIP, CETA, TISA

 creece 2 antiTTIP