Από ΣοφοκλέουςIn
Συνολική διευθέτηση του προβλήματος των «κόκκινων» ανοιγμάτων του στην Κύπρο προσπαθεί να επιτύχει ο όμιλος Alpha Bank, αναθέτοντας σε διεθνή οίκο τη διαχείριση ολόκληρου αυτού του πακέτου της εκεί θυγατρικής του.

Το πακέτο, συνολικής ονομαστικής αξίας 3,9 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ακίνητα αποκτηθέντα μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Κύπρο από την τοπική θυγατρική της Alpha (Αlpha Βank Κύπρου). Μέρος αυτών έχει εισφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού (AGI Ermis), η οποία ελέγχεται απευθείας από τη μητρική.

Ηδη έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση διαχείρισης του πακέτου και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Οι προσφορές αυτές έχουν αξιολογηθεί και θα ακολουθήσει η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους προκριθέντες στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους υποψήφιους περιλαμβάνονται η πλατφόρμα διαχείρισης Altamira και ο οίκος Alvarez & Marsal.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του το "ΣοφοκλέουςIn" ενώ το "Banking news" σημειώνει σχετικά με...την τύχη των εργαζομένων: 

«Ρόλο βέβαια θα παίξει το πλέγμα κινήτρων, το οποίο θα δοθεί στους εργαζόμενους για να λύσουν τις συμβάσεις τους με τον όμιλο Alpha και να υπογράψουν νέες με την προς πώληση θυγατρική. Το ίδιο μοντέλο είναι πιθανόν να υιοθετηθεί και για μέρος των εν Ελλάδι NPEs του ομίλου, είτε με πώληση της Cepal Hellas, που ελέγχεται από την Alpha και την Centerbridge, είτε με σύσταση νέας θυγατρικής, στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.»

Ioniki EnotitaΠαραθέτουμε αυτούσια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων & Συνταξιούχων στην Ιονική Τράπεζα «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
---------------------------------------------

Μετά τον κ. Γιώργο Αρώνη, ήρθε η σειρά και του κ. Σπύρου Φιλάρετου να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Alpha Bank, αφήνοντας μοναδικό υποψήφιο τον κ. Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος θα εκλεγεί από το αυριανό Δ.Σ..

Ο Σύλλογός μας είχε επανειλημμένως καυτηριάσει το επί σειρά ετών μοντέλο της διοίκησης στην Alpha Bank με την κυριαρχία ευνοιοκρατικών, οικογενειοκρατικών και αναξιοκρατικών χαρακτηριστικών, που επέκτεινε και διατηρούσε παθογενείς καταστάσεις εντός της λειτουργίας της τράπεζας με εμφανείς, επιβλαβείς συνέπειες στην ανάπτυξή της.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος έχει τη φήμη ενός ικανού τεχνοκράτη που χαίρει της εμπιστοσύνης των κεντρικών παραγόντων της ΕΚΤ. Ελπίζουμε η έλευσή του να σηματοδοτήσει την είσοδο της τράπεζας σε μία νέα εποχή, μακριά από τα κακώς κείμενα που είχαν καλλιεργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις, επιφέροντας καθυστέρηση στην ανάπτυξή της.

Εμείς είμαστε ανοικτοί σε μία παραγωγική συνεργασία και διάλογο με τον κ. Ψάλτη, για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, αλλά και πρόθυμοι για την επίτευξη της απαραίτητης για την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας συνεννόησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Παράλληλα, ελπίζουμε η διοικητική δομή της τράπεζας να οργανωθεί και θεμελιωθεί σε σύγχρονα πρότυπα, ίσων ευκαιριών, έντιμης και ορθολογικής διαχείρισης, με όραμα για το μέλλον, αφήνοντας πίσω τα κατά γενική ομολογία διαπιστωμένα ελλείμματα που την κρατούσαν καθηλωμένη, καθώς και το ανεκδιήγητο, «παρά φύσει» μοντέλο συνδιοίκησης με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, έχοντας επιφέρει απογοήτευση σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, ιδιαίτερα σε όσους προέρχονταν από τράπεζες που συγχωνεύτηκαν με την Πίστεως. Μία μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ψάλτης είναι η αξιοκρατική λειτουργία της τράπεζας προκειμένου να «πείσει» τους δύσπιστους πλέον εργαζομένους της που έχουν θέληση να προσφέρουν στην τράπεζα, να «ανοίξουν τα φτερά τους» προς όφελος δικό τους και της τράπεζας.

Ελπίζουμε ο κ. Ψάλτης να έχει τη διάθεση και το σθένος να λάβει και «δύσκολες» αποφάσεις που είναι κομβικές για το μέλλον της τράπεζας, τόσο ως προς την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται «κόκκινα δάνεια», όσο και να την ωθήσει σε μία νέα, εξωστρεφή επενδυτική προσπάθεια που θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία, για μία νέα, σύγχρονη τράπεζα προς όφελος των εργαζομένων της και του ελληνικού λαού.


 

Η τέχνη του όχιΑνακοίνωση Τράπεζας Πειραιώς, 28.11.2018
Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με το οποίο της ζητήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.sofokleousin.gr, το οποίο κάνει αναφορά σε πιθανή συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την Alpha Bank, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι τα αναφερόμενα στο παραπάνω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε η Τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την Alpha Bank ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Alpha Bank, 28.11.2018
Αναφορικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου για δήθεν κυοφορούμενη συγχώνευση μεταξύ της Τραπέζης Πειραιώς και της Αlpha Bank, η τελευταία δηλώνει απολύτως και κατηγορηματικά ότι τα υπόψη δημοσιεύματα δεν ευσταθούν, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται εν συνεχεία (και) της από 28 Νοεμβρίου 2018 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί του αυτού θέματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλειοσ ψαλτησ alpha bank«Alpha Bank
Ανακοίνωση Αθήναι, 29 Νοεμβρίου 2018

Κατόπιν της ανακοινώσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τραπέζης κ. Δημητρίου Π. Μαντζούνη, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 29.6.2018, της προθέσεώς του να δρομολογήσει τη διαδοχή του, το Διοικητικό Συμβούλιο εκκίνησε τη σχετική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την 29.11.2018, με την ομόφωνη ανάδειξη του κ. Βασιλείου Ε. Ψάλτη ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος αναλαμβάνει τα σχετικά καθήκοντα την 2.1.2019.»

  • Η ανακοίνωση εδώ

«Ο Βασίλειος Ψάλτης είναι Γενικός Διευθυντής και Chief Financial Officer (CFO) του Ομίλου της Alpha Bank. Πριν από την Alpha Bank εργάσθηκε ως Αναπληρωτής (εκτελών χρέη) CFO στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών συνέβαλε σημαντικά στην άντληση κεφαλαίων και στη διεύρυνση της μετοχικής βάσεως της Alpha Bank με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τη θέση της Τραπέζης.
Στις διεθνείς δημοσκοπήσεις της εταιρίας Extel, ψηφίσθηκε από θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές ως έβδομος καλύτερος CFO πανευρωπαϊκά (το 2018 και το 2014).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος και Πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου St. Gallen, Ελβετίας με ειδίκευση στα Τραπεζικά.»

  • Σύντομο Βιογραφικό εδώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hoist Finance ABAlpha Bank, Ανακοίνωση - 29.11.2018

Σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Hoist Finance AB για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων ∆ανείων Λιανικής Τραπεζικής [29.11.2018]

Η Alpha Bank A.E. (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Hoist Finance AB για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων ∆ανείων Λιανικής Τραπεζικής (το «Χαρτοφυλάκιο») συνολικού υπολοίπου Ευρώ 2,1 δισ. και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου Ευρώ 1,3 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 31.3.2018.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε Ευρώ 76 εκατ., ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την Τράπεζα σε επίπεδο χρηματοοικονομικού αποτελέσματος, κεφαλαίων και ρευστότητας.

Τη διαχείριση του Χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η εταιρία «Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία ∆ιαχείρισης Απαιτήσεων από ∆άνεια και Πιστώσεις», η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων του Ν. 4354/2015.

Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, συμβαδίζει πλήρως με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τραπέζης για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της.

-ΠΗΓΗ

 

«O Πόλσον πιέζει για συγχώνευση Πειραιώς-Αlpha» ήταν ένας από τους τίτλους με τους οποίους η "Νέα Σελίδα" κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο φύλλο της, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. 

Ωστόσο στη σελίδα 54, όπου φιλοξενείται το άρθρο, ο τίτλος είναι πιό...σκληρός αν και με ερωτηματικό: «Εκβιάζει ο Πόλσον για συγχώνευση Πειραιώς - Alpha Bank;»

Διαβάστε ποιά είναι - κατά την γνώμη της εφημερίδας - τα δύο χοντρά σενάρια (υπάρχει βέβαια και ένα...τρίτο) που "παίζουν" στο τραπεζικό τοπίο 

Paulson neaselida

Σχετική εικόναΑπό www.bankingnews.gr (06/09/2018)
-----------------------------------------------------
Το αρχικό σχέδιο να ακολουθηθεί μια ταχύρρυθμη διαδικασία για την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha bank φαίνεται ότι ελαφρώς τροποποιείται και αναμένεται όχι στο διοικητικό συμβούλιο τέλη Σεπτεμβρίου αλλά αρχές Οκτωβρίου να καθοριστεί ο νέος CEO. Με βάση ορισμένες ενδείξεις έως τις 12 Οκτωβρίου θα έχει επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 εσωτερικών υποψηφίων και ορισμένων εξωτερικών…για τυπικούς λόγους. Αρχικώς είχε αναφερθεί ότι οι υποψήφιοι για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα είναι 4 δηλαδή Σπ. Φιλάρετος αναπληρωτής CEO, Γ. Αρώνης αναπληρωτής CEO, Αρ. Θεοδωρίδης αναπληρωτής CEO και ο Β. Ψάλτης οικονομικός διευθυντής. Ωστόσο ο Θεοδωρίδης έχει αποχωρήσει από την διαδικασία ή επί της ουσίας μπορεί να μην ενδιαφερόταν για την θέση αυτή. Έχουν απομείνει 3 υποψήφιοι.

Αυτό που φαίνεται να είναι πολύ πιθανό είναι ότι ο Βασίλης Ράπανος ο πρόεδρος της Alpha bank θα παραμείνει για ακόμη 3 χρόνια. Κάποια στιγμή είχε αναφερθεί ότι ο Δ. Μαντζούνης ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank που αποχωρεί με δική του πρωτοβουλία θα αναλάμβανε Πρόεδρος στην Alpha bank αλλά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη.

Ως προς τον διευθύνοντα σύμβουλο αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι στο επερχόμενο διοικητικό συμβούλιο θα έχουν καθοριστεί οι τάσεις. Η μάχη θα κριθεί όπως φαίνεται μεταξύ Αρώνη και Φιλάρετου με το πιθανότερο σενάριο ο Ψάλτης να αναβαθμιστεί στην επόμενη φάση σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο εξέλιξη σίγουρα θετική για τον ίδιο άπαξ και ξεκίνησε από την Emporiki, έγινε CEO στην Alpha bank και ακολουθεί μια ομαλή πορεία. Ο Ψάλτης λέγεται ότι τον στηρίζει ο Paulson αλλά η Alpha bank …δεν είναι Πειραιώς.

Ως προς την επικρατούσα άποψη στο εσωτερικό της τράπεζας μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει ένα ρεύμα….το οποίο για την ώρα θα το κρατήσουμε…για εμάς. Πάντως είναι πολύ θετικό να τονιστεί ότι στην Alpha bank οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς ότι κάτω από οποιαδήποτε σενάριο γνωρίζουν ότι η τράπεζα δεν θα έχει κενό διοίκησης.

Αποτέλεσμα εικόνας για το σημα της νικηςΆτακτη υποχώρηση της διοίκησης της ALPHA BANK:
Μετά από τις καθολικές αντιδράσεις θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα σε Κάσο, Τήλο και Λειψούς
----------------------------------------------------------------------------------

Ανακοίνωση Ιονικής Ενότητας  

Μετά από τις καθολικές αντιδράσεις που προκάλεσε η μονομερής απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να κλείσει τα καταστήματά της (τα μοναδικά τραπεζικά καταστήματα και ATM) στα ακριτικά νησιά Κάσο, Τήλο και Λειψούς και μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, επικράτησε εν τέλει η λογική και τα καταστήματα θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων που επρόκειτο να εφαρμοστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε κοινοποιηθεί με ένα απλό fax, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη διαβούλευση και επρόκειτο να επιτείνει ακόμα περισσότερο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών αυτών των νησιών που θα χρειαζόταν να ταξιδεύουν επί ώρες ακόμα και για μία απλή τραπεζική συναλλαγή!

Επιπλέον, η συγκεκριμένη απόφαση εν μέσω μίας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου έντασης με τους γείτονες, όπως ήταν λογικό, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε θεσμικούς φορείς, στα ΜΜΕ και στην ελληνική κοινωνία που σύσσωμοι κατέκριναν την αναλγησία και ανευθυνότητα που επιδείκνυε η τράπεζα σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που άπτεται των εθνικών συμφερόντων.

Η άμεση αντίδραση των θεσμικών και κοινωνικών φορέων που καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την επιλογή της τράπεζας, καθώς και της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που κατήγγειλε με το από 17/8/18 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ την αντικοινωνική αυτή απόφαση, είχαν ως αποτέλεσμα η διοίκηση να κάνει στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων στα 3 ακριτικά νησιά.

Ωστόσο, παρά το αίσιο τέλος αυτής της υπόθεσης με την άτακτη υποχώρηση της διοίκησης της τράπεζας, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ένα τόσο κρίσιμο θέμα είναι ενδεικτική της ανεπάρκειας του τρόπου λειτουργίας της…

Δυστυχώς, οι χειρισμοί της διοίκησης για μία ακόμα φορά σε ένα λεπτό θέμα που άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την ALPHA BANK και αμαύρωσαν την εικόνα της στην κοινή γνώμη, καθόσον εμφανίστηκε να αποφασίζει χωρίς ίχνος εθνικής και κοινωνικής ευαισθησίας, αδιαφορώντας για το κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που μάλιστα στην περίπτωση της χώρας μας διασώθηκαν με τα χρήματα και τις θυσίες των πολιτών… .

Ένοχη σιωπή

Κανείς βέβαια δεν είχε προσδοκίες ότι αυτή η υπόθεση θα περιλαμβανόταν στον τομέα του ενδιαφέροντος του «αντιπροσωπευτικού» Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank του κ. Γκιάτη, καθώς έχει άλλα «σοβαρά» θέματα για να ασχοληθεί… Ωστόσο, θα περίμενε κανείς έστω και την τυπική αντίδραση εκ μέρους της ιστορικής συνομοσπονδίας της ΟΤΟΕ, που όμως δεν ήρθε ποτέ… Φαίνεται ότι η διοίκησή της δεν αξιολόγησε το ζήτημα ως σημαντικό για να πάρει θέση και να παρέμβει ως εκπρόσωπος του παντραπεζικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την απόλυτη ταύτιση και ευθυγράμμισή της με τις επιλογές του κ. Γκιάτη.

Η ένοχη σιωπή της ΟΤΟΕ σε αυτό και σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται του εργασιακού Μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί, είναι ένα άκρως δυσοίωνο φαινόμενο που ήδη έχει επισύρει σοβαρές συνέπειες στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων. .

Συνάδελφοι,

Ευελπιστούμε ότι το σχετικό πάθημα έγινε μάθημα για τη διοίκηση της τράπεζας, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζει αντίστοιχα μείζονος σημασίας θέματα με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι η τράπεζα δε θα συνεχίσει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με την εφαρμογή αμείλικτων αποφάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε έναν κόσμο που μοιάζει να μην αφήνει πολλά περιθώρια «για να σηκώσουμε κεφάλι», η ανατροπή αυτής της αντικοινωνικής απόφασης της τράπεζας αποδεικνύει ότι με τη συστράτευση των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, την έγκαιρη αντίδραση και βούληση της Πολιτείας και τη μαχητική συνδικαλιστική στάση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

ALPHA THLOS 3 minΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» 19 Αυγούστου 2018

Η ALPHA BANK κλείνει τα καταστήματά της σε Κάσο, Τήλο και Λειψούς (τα μοναδικά τραπεζικά καταστήματα και ATM στα 3 ακριτικά νησιά) !
KΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καθώς φαίνεται η διοίκηση της ALPHA BANK έχει βαλθεί με κάθε μέσο να χτίσει τη «φήμη» της, προχωρώντας σε ενέργειες απόλυτα καταδικαστέες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!

Η τελευταία απόφασή της -γιατί η αλήθεια είναι πως αποτελεί τη συνέχιση μίας αλυσίδας αντίστοιχων αποφάσεων- να κλείσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα καταστήματα που διατηρεί στα ακριτικά νησιά Κάσο, Τήλο και Λειψούς, σε μία περίοδο μάλιστα εθνικής έντασης με τους γείτονες, αφήνοντάς τα χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα και ATM, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε θεσμικούς φορείς (ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι οδηγείται σε διακοπή κάθε συνεργασίας με την ALPHA BANK…), στα ΜΜΕ και στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, όπως ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ, η απόφαση κοινοποιήθηκε ξαφνικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, μέσα από ένα απλό… fax!

Οι κάτοικοι πλέον των νησιών αυτών θα πρέπει να ταξιδεύουν επί ώρες για μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και μία απλή τραπεζική συναλλαγή. Αυτή η απόφαση βεβαίως εντάσσεται στα πλαίσια της λήψης των αποφάσεων με αυστηρώς οικονομικά κριτήρια, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες αυτών των ακριτικών νησιών, αλλά και αδιαφορώντας για τον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να επιτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλά αυτά για τη διοίκηση της ALPHA BANK είναι μικρές λεπτομέρειες…

Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι οι τράπεζες διασώθηκαν με την ανακεφαλαιοποίηση από τα χρήματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, που πλήρωσε το μάρμαρο για την ανεύθυνη διαχείριση της εποχής της κίβδηλης ευμάρειας και το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν είναι να στηρίξουν τους σωτήρες τους, παραμερίζοντας, ειδικά σε τόσο ευαίσθητες περιπτώσεις, τις λογιστικές λογικές και τις οικονομίες κλίμακας…

Οι οικονομίες κλίμακας της τράπεζας για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους με τη συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και με την εφαρμογή αμείλικτων αποφάσεων καλά κρατούν. Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι τα προβλήματα στην τράπεζα δε δημιούργησαν τα καταστήματα στα ακριτικά νησιά ή οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοί της, αλλά οι υπέρογκες παροχές προς τα υψηλόβαθμα στελέχη και η άκριτη παροχή αεροδανείων και μετοχοδανείων μέχρι πριν λίγα χρόνια…

Γιατί πέραν της προφανούς ανεκδιήγητης πορείας της διοίκησης στο δρόμο της αναλγησίας και του παραλογισμού σε σειρά ζητημάτων, η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να μη συνδεθεί και με την απουσία ευθυκρισίας και αισθήματος ευθύνης, αφού σε μία δύσκολη εθνικά περίοδο ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι αποφάσεις της διοίκησης τελικά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δυσφημίζουν το όνομα της τράπεζας, να προκαλούν κύματα αντιπάθειας και να αμαυρώνουν τη φήμη της. Και πολύ φοβούμαστε ότι αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα δε θα μιλάμε για τη φήμη της τράπεζας, αλλά για την υστεροφημία της…

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να σημειώσουμε για μία ακόμα φορά την χαώδη διαφορά τραπεζικής κουλτούρας που διέκρινε την ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ από τη σημερινή ALPHA BANK, αφού οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ, δίνοντας σημασία και στον κοινωνικό ρόλο που προαναφέραμε, δε δίστασε να ανοίξει κατάστημα στο ακριτικό νησί της Σύμης ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 – και μάλιστα με πρωτοποριακή online σύνδεση για την εποχή – ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες τράπεζες… .

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος Ν. Αλεξόπουλος

ΠΗΓΗ

«Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank την Παρασκευή 29/6, ήταν ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες διαδοχής του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας, κ. Δημήτρη Μαντζούνη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο σώμα των μετόχων.

Μάλιστα, ο κ. Μαντζούνης εξέφρασε την άποψη ότι ο διάδοχός του πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Alpha Bank, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να πάψει να βρίσκεται στην υπηρεσία της τράπεζας από άλλη θέση (χωρίς να διευκρινίζει ποια).

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων (αφορούν και τον ίδιο) που βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρεί ότι δυσχεραίνουν το έργο της διοίκησης…

Εμείς πιστεύουμε ότι όποιος επιλεγεί, δε θα πρέπει να προέρχεται από τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Alpha Bank, καθόσον τα όσα έχουν συμβεί στην τράπεζα - και στη στρατηγική της - από το 2004 μέχρι σήμερα δεν δικαιολογούν μία τέτοια επιλογή, η οποία οπωσδήποτε δεν θα σηματοδοτεί την επιβαλλόμενη διοικητική εξυγίανση. (***)

Ωστόσο, ο κ. Μαντζούνης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της τράπεζας, αναφέροντας τις επιδόσεις της στα πρόσφατα αποτελέσματα των stress test. Βέβαια, οι δικές μας εκτιμήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες…

Τα stress test που επικαλέστηκε ο κ. Μαντζούνης χρυσώνουν το χάπι μίας ιδιαιτέρως προβληματικής και ρευστής κατάστασης στην οποία βρίσκονται όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους θέση και πόσο ευάλωτες παραμένουν.

Το μεγάλο πρόβλημα για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι τα κόκκινα δάνεια που χωρίς την υλοποίηση ρεαλιστικών, ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη διαχείρισή τους, δεν θα υπάρξει λύτρωση….

Ο Σύλλογός μας έχει ασκήσει έντονη κριτική στην περίοδο διοίκησης Μαντζούνη και έχουμε έρθει επανειλημμένως ανοιχτά σε σύγκρουση μαζί του για την αναποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας, για την έλλειψη αξιοκρατίας και κανόνων χρηστής διοίκησης, αλλά και για την απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού με προοπτική ανάπτυξης της τράπεζας.

Η επικείμενη παραίτηση του κ. Μαντζούνη, αν ενδεχομένως συνδυαστεί με τη διαδοχή του από ένα ικανό στέλεχος που να συγκεντρώνει τις απαραίτητες ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία στο τραπεζικό σύστημα, ενδεχομένως να συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων, της εικόνας και την ανάκτησης αξιοπιστίας της τράπεζας, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου κοινού, οδηγώντας τη σε ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο λειτουργίας που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα.

Είναι μία εξέλιξη απαραίτητη για το εγχώριο τραπεζικό μας σύστημα συνολικά, που σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεφύγει από τους επικίνδυνους σκοπέλους της κρίσης. Για να φτάσει στα ήρεμα νερά της ομαλότητας απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προοπτική επιβίωσης και συνάμα θα προστατεύσουν το επάγγελμα του τραπεζοϋπαλλήλου από τη διαρκή υποβάθμιση και φθορά που υπόκειται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, αλλά και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων… .

(***) Η ανυπαρξία λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνης είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των σύγχρονων μοντέλων διοίκησης των ελληνικών τραπεζών. Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 2010, όταν τράπεζα του εξωτερικού είχε επισημάνει την Έκθεση της Alpha Bank σε Βαλκανική χώρα ως ένα από τα σημαντικότερα τότε προβλήματά της και εντούτοις ο αρμόδιος Γεν. Διευθυντής που επόπτευε αυτές τις δραστηριότητες, αναβαθμίστηκε. .

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος Ν. Αλεξόπουλος »

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης

alpha logo2 Στην ομιλία του κατά την Γενική Συνέλευση Μετόχων της Alpha Bank που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018, o Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δ. Π. Μαντζούνης, διατύπωσε την πρόθεσή του να δρομολογήσει τη διαδικασία διαδοχής του.

Τούτο ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει με την αρμόζουσα για τη θέση και ιστορία της Alpha Bank στο τραπεζικό σύστημα περίσκεψη, σύνεση και προσοχή.

Οι σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν θα πρέπει να προσδιορίζουν τις ιδιότητες και ικανότητες που θα πρέπει ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος να κατέχει. 

H Alpha Bank έχει ήδη στο στελεχιακό της δυναμικό ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο, τόνισε, ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει στην Τράπεζα και τον Όμιλο από τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

Σημαντικό επίσης στοιχείο που προέκυψε από την ομιλία του Δ.Μαντζούνη είναι και το ότι η Τράπεζα έχει ήδη επιτύχει τους στόχους του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως όσον αφορά τόσο στον αριθμό Εργαζομένων όσο και στον αριθμό Καταστημάτων.