http://www.stokokkino.gr/photos/dierrefsan-apistefta-stichia-gia-tin-ttip-tin-symfonia-pou-allazi-mellon-olon-mas1462987729.jpgΔεν είναι φαίνεται τυχαία η προσπάθεια των ξένων και των ντόπιων ελίτ σχετικά με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στην Ελλάδα. Υπ'αυτήν την έννοια πράγματι η Ελλάδα αποτελεί έναν τύπο "πειραματόζωου", ένα πειραματικό δοχείο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ανατρέχοντας κανείς στον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ βρίσκει διάφορα στοιχεία τα οποία συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης. Αντιγράφουμε επακριβώς (σ.σ. οι επισημάνσεις δικές μας) χωρίο από "εκλαϊκευμένη" έκδοση της ΕΕ (εδώ το pdf):

«Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης:

Καθώς η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένη, θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για κανόνες και πρότυπα για το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτά θα καλύπτουν όλα τα στάδια, από την ασφάλεια των προϊόντων και την υγεία των ζώων και των φυτών έως τα ατομικά δικαιώματα στον χώρο εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους κανόνες και τα πρότυπα αυτά, θέλουμε η φωνή μας να συνεχίσει να ακούγεται. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να συνεργαστούμε στενά με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και στο μέλλον. Με τον καθορισμό νέων κανόνων και προτύπων για τα προϊόντα στο πλαίσιο της TTIP, θα βοηθήσουμε στη διατήρηση της επιρροής μας και θα διαμορφώσουμε τον κόσμο κατά τις προσεχείς δεκαετίες

Με απλά λόγια η ΕΕ στοχεύει να εναρμονίσει τους κανόνες και τα πρότυπα των εργασιακών σχέσεων με αυτά των ΗΠΑ, χώρα στην οποία για την συντριπτική πλειοψηφία -ως γνωστόν-  το μοναδικό εργασιακό δικαίωμα ...είναι το δικαίωμα να εργάζεσαι !!! Εργαλείο για όλα αυτά θα είναι -όσον αφορά στην Ευρώπη- η διαβόητη TTIP, ελληνιστί...Διατλαντική Eταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων.

Είναι βέβαια να "τρομάζει" κανείς με έναν τέτοιον σχεδιασμό του "Ιερατείου των Βρυξελλών"...

Άραγε το ελληνικό εργατικό κίνημα "διαβάζει" αυτές τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών προκειμένου να απαντήσει ανάλογα και προς όφελος των εργαζομένων...ή θεωρεί την Παγκοσμιοποίηση αναγκαίο κακό;

Παράθεση στοιχείων-Σχολιασμός: Σπύρος Μητροτάσιος

 

http://www.typos.com.cy/assets/images/articles/012a1-european-court.jpgΝόμιμο...και με τη βούλα τελικά το "bail in" στην Κύπρο αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απέρριψε τις αξιώσεις αποζημίωσης Κυπρίων καταθετών (μεταξύ των οποίων και μιας διαφημιστικής εταιρείας) θεωρώντας ότι η υπογραφή του κυπριακού μνημονίου ανταποκρινόταν “στο σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η ΕΕ” καθώς και στην “διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ”(!!!).
Μάλιστα το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων τα μέτρα που ελήφθησαν “δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση στην ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών” (βάσει του άρθρου 17§1 του Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων).
   
Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην απόφαση, :
 
«Με τις αιτήσεις τους αναιρέσεως, η Ledra Advertising Ltd , ο Ανδρέας Ελευθερίου και οι Ελένη Ελευθερίου και Λίλια Παπαχριστοφή , καθώς και ο Χρίστος Θεοφίλου και η Ελένη Θεοφίλου , ζητούν, αντιστοίχως, την αναίρεση των διατάξεων του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 10ης Νοεμβρίου 2014,... με τις οποίες το Γενικό Δικαστήριο κήρυξε εν μέρει απαράδεκτες και εν μέρει αβάσιμες τις προσφυγές τους με αίτημα, πρώτον,
- την ακύρωση των σημείων 1.23 έως 1.27 του μνημονίου κατανόησης για τους ειδικούς όρους οικονομικής πολιτικής, που συνήφθη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις 26 Απριλίου 2013 και, δεύτερον,
- την αποκατάσταση της ζημίας την οποία υποστηρίζουν ότι υπέστησαν οι νυν αναιρεσείοντες λόγω της προσθήκης των ανωτέρω σημείων στο εν λόγω μνημόνιο κατανόησης και λόγω παραβάσεως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της υποχρεώσεως εποπτείας που αυτή υπέχει.
 

Φαίνεται ότι κάτι αρχίζει επιτέλους να κινείται...και στην Ελλάδα σε σχέση με τις καταστροφικές "επενδυτικές" συμφωνίες που είτε έχουν ήδη συμφωνηθεί, είτε βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ΕΕ και άλλες χώρες  του κόσμου.

Αναφερόμαστε στις γνωστές στην υπόλοιπη Ευρώπη (στην Ελλάδα επικρατεί "σιγή ιχθύος") συμφωνίες "με πρώτη και καλύτερη" την διαβόητη TTIP (μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ), την CETA (μεταξύ Καναδά-ΕΕ) και την TISA (διεθνής συμφωνία για τις Υπηρεσίες) οι οποίες μεταξύ άλλων συνεπειών επιφέρουν τρομακτικές αλλαγές στη σχέση κοινωνίας-κράτους-επενδυτών αφού θα δίνεται το δικαίωμα στους επενδυτές -βάσει ενός διαιτητικού-δικαστικού μηχανισμού (ISDS)- να προσφεύγουν σε "διεθνές ανεξάρτητο δικαστήριο" μηνύοντας ολόκληρα Κράτη όταν αυτά λαμβάνουν μέτρα που θίγουν την κερδοφορία και τα συμφέροντα των πολυεθνικών επενδυτών!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το ιστολόγιό μας αναφέρεται στο θέμα (δείτε τις σχετικές μας αναρτήσεις εδώ) ωστόσο φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται αφού ακόμα και η ΓΣΕΕ "ξύπνησε" από τον λήθαργο και αποφάσισε να πάρει θέση, τη στιγμή μάλιστα που στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Βέλγιο κλπ) τα συνδικάτα (μεταξύ των οποίων και ιστορικά συνδικάτα όπως η Γερμανική IG METAL) βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση εδώ και καιρό! Σημαντική επίσης είναι και η θέση της ΓΣΕΕ να χαρακτηριστούν αυτές οι συμφωνίες "μικτές" να απαιτείται δηλαδή και η σύμφωνη γνώμη των εθνικών κοινοβουλίων για να γίνουν αυτές εφαρμοστέες και να μην αρκεί απλά η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς "θεσμούς". (Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο).

Στο μεταξύ στις 11 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ξεκινά ο 14ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TTIP ο οποίος ολοκληρώνεται στις 15 του ίδιου μήνα ενώ με δηλώσεις τους κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ-ΕΕ μεταξύ τους και οι Ομπάμα-Μέρκελ έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι διαπργαματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ:
------------------------------------------------------

1/7/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (CETA –TTIP- TISA)

Το θέμα της εμπορικής συμφωνίας CETA, μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο ακόμη Εμπορικών Συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και θα επιφέρουν ακόμη δυσμενέστερες αλλαγές σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συζήτησε η ΓΣΕΕ με την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA.
Η ΓΣΕΕ τάσσεται κατά των συγκεκριμένων Διατλαντικών Συμφωνιών, θέση την οποία έχουν εκφράσει τόσο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όσο και η Διεθνής Συνομοσπονδία.
Η Συνομοσπονδία ενώνοντας τη φωνή της με όλους όσοι εκφράζουν φόβους και ανησυχία για τις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των συμφωνιών και την εγκαθίδρυση διαιτητικών μηχανισμών/ «μυστικών δικαστηρίων» (ρήτρα ISDS), τόσο στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και στους κανόνες που διέπουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, την ασφάλεια των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί κατ΄ελάχιστον από την κυβέρνηση:
 Η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή, έτσι ώστε αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.
 Να μη συμφωνήσει με τη «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.
 Να μην επιβεβαιώσει στα Ευρωπαϊκά όργανα την υποστήριξή της για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Το ίδιο αίτημα, να αποσύρουν οι Πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε την υποστήριξή τους, υπογράφουν και θα παραδώσουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 Να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας και του εύρους των επιπτώσεων από την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως σκοτεινές, ακόμη και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ στηρίζει εμπράκτως την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον δημοκρατικό έλεγχο και πριν επηρεαστεί η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων καταναλωτών και πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης των 154 οργανώσεων μελών της σε όλη τη χώρα (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα), ώστε μέσω αυτών να υπάρξει εκτενής και επαρκής ενημέρωση στο σύνολο του κόσμου της εργασίας.
Στόχος είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής στα Ευρωπαϊκά Κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • Δείτε το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

του Σπύρου Μητροτάσιου*

Σε συμφωνία με την Πολυεθνική "Kohlberg Kravis Roberts & Co.  (KKR) και την θυγατρική της "Pillarstone" προχώρησαν οι Τράπεζες Alpha Bank και Eurobank. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η διαχείριση "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων" ύψους €1,2 δις

Παραθέτουμε λοιπόν προς ενημέρωση -με σχολιασμό και ενδιαφέρουσες παραπομπές- τα κύρια σημεία από το κοινό Δελτίο Τύπου των δύο Τραπεζών (όλες οι υπογραμμίσεις στο κείμενο δικές μας)

Αθήνα, 17 Μαΐου 2016 –

« Οι Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit κατέληξαν σήμερα σε δεσμευτική συμφωνία διά της οποίας οι τράπεζες συμφωνούν να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν...
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.
»

     Και συνεχίζει το Δελτίο Τύπου προβλέποντας και την συμμετοχή άλλων Τραπεζών στην "πίτα"...

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών

Ποιοί είναι αυτοί οι άλλοι δανειστές κλπ; Να υπενθυμίσουμε λοιπόν εδώ ότι τόσο η Alpha Bank με την "Actua Solutiones" όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR έχουν ήδη συνάψει αντίστοιχες συνεργασίες για τη μεταβίβαση και διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση (η δε Πειραιώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ).

   
  Σημαντική επίσης για την απόκτηση μιάς όσο το δυνατόν πιό σφαιρικής εικόνας του όλου project είναι και η παραδοχή του Noel Edison,
Διευθυντή των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ήταν το πρώτο βήμα για την κερδοφορία των επερχόμενων "επενδυτών": «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υπο-αποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.»

Ποιά είναι η EBRD...του κ. Noel Edison η οποία σύμφωνα με το Κοινό Δελτίο Τύπου Alpha-Eurobank «Υπό την επιφύλαξη της τελικής εγκρίσεως του Διοικητικού της Συμβουλίου, εξετάζει την από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.» ;

Η EBRD είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης "μία πολυμετοχική τράπεζα επενδύσεων" , η οποία από την ίδρυσή της το 1991 έχει επενδύσει πάνω από €105 billion βάσίστηκε σε μία ιδέα του François Mitterrand για μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενώ ιδρύθηκε προκειμένου "να αντιμετώπισει την πρόκληση της κατάρρευσης του Κομμουνισμού (της Ανατολικής Ευρώπης)" με την Πτώση του Τείχους !!! Από τότε έχει επεκτείνει την ακτίνα δράσης της σε χώρες όπως η Μογγολία (το 2006), η Τουρκία (2009), η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Κοσσυφοπέδιο (το 2012), η Κύπρος ( 2014) και η Ελλάδα (2015) ενώ επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες...

 
     Συνεχίζουμε με ακόμα πιό ενδιαφέροντα στοιχεία...

Η Pillarstone που θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων (σύμφωνα πάλι με το Δελτίο Τύπου) «είναι μία πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2015 από την KKR Credit, με τον John Davison ως συν-επενδυτή και CEO, με σκοπό να συνεταιρισθεί με την Ευρωπαϊκές τράπεζες για την δημιουργία αξίας δια της διαχείρισης των ανοιγμάτων τους σε μη κύρια (non-core) και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους»

Και είναι πράγματι συνταρακτικό το μέγεθος αυτών των στοιχείων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς  1.900 δισεκατομμύρια μη κύρια και υπό-αποδίσοντα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των € 1.200 δισεκατομμυρρίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, "λιμνάζουν" στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου οικονομικού διαδικτυακού τύπου (δείτε εδώ) !!!

Συνεπώς το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, το οποίο θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών Alpha-Eurobank (δηλαδή 50%-50%) αποτελεί το 1‱ του συνόλου των προβληματικών δανείων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο !!!

Και βέβαια ξεχωριστή σημασία έχει επίσης το μέγεθος του KKR του οποίου τα υπο διαχείριση κεφάλαια (Assets Under Management) ανέρχονταν στις 31.12.2015 στα $120 δις

 
...ΤΑ 10 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

   Σύμφωνα, τέλος, με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Capital.gr, τα βασικά σημεία της νέας συνεργασίας, έχουν ως εξής:

1. Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της "Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%.

2. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s στην Ελλάδα (ν.4354/2015). 

3. Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR.

4. Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης.

5. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral) ενώ η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα

6. Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

7. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από 
-    νέα κεφάλαια, 
-    λειτουργική αναδιοργάνωση (;;;), και 
-    ενίσχυση του management (;;;) ,  
 στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά. 

8. Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο.

9. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

10. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.


Για την ιστορία τέλος να αναφέρουμε ότι ως συντονιστής και σύμβουλος structuring της συναλλαγής για την Alpha Bank ενήργησε η HSBC Bank plc καθώς επίσης και για την Eurobank (από κοινού όμως με την Mediobanca).

 

*Ο Σπύρος Μητροτάσιος είναι Γενικός Γραμματέας του ΕΝ.Α.Σ. Alpha Εμπορικής και Γενικός Σύμβουλος στην ΟΤΟΕ με την Ριζοσπαστική Παρέμβαση

 

 

 

 

 

Στην Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί ο 13ος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Ο γύρος αυτός (25 -29 Aπριλίου 2016) πραγματοποιείται δύο μόλις μήνες μετά την λήξη του 12ου γύρου στις Βρυξέλλες (22-26 Φεβρουαρίου) για να αποδείξει -αν μη τι άλλο- την βιασύνη των πολυεθνικών επιχειρήσεων να "κλείσουν" το συντομότερο δυνατό αυτή την καίρια για την αύξηση της κερδοφορίας τους συμφωνία. Διότι όπως έχει τονιστεί επανηλλειμένως-και από αυτό το ιστολόγιο-  η TTIP είναι μία συμφωνία που στόχο έχει το περαιτέρω άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και συνακόλουθα την αύξηση των εξαγωγών του ενός προς τον άλλο...εταίρο.

Όμως αυτή η διαδιακασία (άνοιγμα αγορών-αύξηση εξαγωγών-κερδοφορία) περνά μέσα από την αντιστοίχηση των υφιστάμενων στην Ευρώπη καταναλωτικών -περιβαλλοντικών-εργασιακών προτύπων με αυτά των ΗΠΑ όπου όμως στην περίπτωση των ΗΠΑ αυτά τα πρότυπα είναι πολλές φορές ανύπαρκτα (π.χ. ακατάλληλα βοοειδή και κοτόπουλα όσον αφορά στα πρότυπα διατροφής).

Το περιεχόμενο της TTIP συνιστά επίσης υποχώρηση των ίδιων των κανόνων δικαίου που ως τώρα προστάτευαν τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, το φυσικό και ζωϊκό βασίλειο από την αλαζονεία και την κερδοσκοπεία των εταιρειών καθώς πλέον θα δίνεται η δυνατότητα σε  πολυεθνικές να μηνύουν τις κυβερνήσεις, όταν αυτές λαμβάνουν μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος ή του περιβάλλοντος ή των καταναλωτών και των εργαζομένων, με την δικαιολογία ότι θίγεται η κερδοφορία τους ως επενδυτών!

Πρόκειται βέβαια για την διαβόητη διαδικασία ISDS (Investor-State Dispute Settlement) δηλαδή Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή-Κράτους!

Ως τώρα με βάση αυτήν -την κοινή κατά άλλα πρακτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια του ΠΟΕ- εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια έχουν επιδικαστεί σε κυβερνήσεις που μηνύθηκαν από μεγάλες πολυεθνικές όπως η περίπτωση του Εκουαδόρ από την Occidental Petroleum ή η  κρατική Petroleos de Venezuela από την ConocoPhillips κλπ.

Δυστυχώς αυτό είναι αυτο μέλλον που επιφυλάσσεται για την ανθρωπότητα. Μια χούφτα ζάμπλουτων επιχειρηματιών -που διοικούν με την σειρά τους λίγες χιλιάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις ανα τον κόσμο- καθορίζουν τον τρόπο και το επίπεδο ζωής δισεκατομυρίων ανθρώπων πάνω στη γη όπου το ίδιο το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην αξιοπρεπή διαβίωση μπαίνει πλεον στο ίδιο "ζύγι" με το κέρδος μιας επιχείρησης!

 

Signing ceremonyτου Σπύρου Μητροτάσιου

Βαθαίνει η διαδικασία της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Πολιτικής και Οικονομικής) όπως προκύπτει από μια σειρά συμφωνιών που συνάπτονται αυτό το διάστημα. Έτσι εκτός από την CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά που έχει ήδη συμφωνηθεί όμως εκκρεμούν οι νομικές διατυπώσεις στο κείμενο των 1634 σελίδων που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 αλλά και την TTIP μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ που ήδη έχει ολοκληρώσει τον 12 γύρο των διαπραγματεύσεων, μια ακόμα σειρά κειμένων για το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 30  Μαρτίου 2016 αυτήν τη φορά μεταξύ ΕΕ-Ινδίας.

Βλέπουμε δηλαδή για άλλη μία φορά να διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι θεωρούν  ότι ζούμε σε -ή έστω οδεύουμε προς- έναν πολυπολικό κόσμο (βλ. παρακάτω κοινές δηλώσεις ΕΕ-Ινδίας για τον ρόλο της ομάδας των G20 που μόνο πολυπολικότητα δεν συνιστά η ύπαρξή τους).

Επιπλέον όμως διαψεύδονται και όσοι επιμένουν να αναλύουν την σημερινή πραγματικότητα με "σκουριασμένα" θεωρητικά εργαλεία των αρχών του 19ου αιώνα, που καταλήγουν τελικά σε παρωχημένα σχήματα περί Ιμπεριαλισμού της εποχής των Εθνών-Κρατών, μιας και σήμερα την θέση των παλιών Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει πάρει η Υπερεθνική Ελίτ δηλαδή βασικά οι Ελίτ των χωρών της G7 οι οποίες και συνεργάζονται στενά για την υλοποίηση του project της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης όπως ρητώς διακοινώνεται σε κάθε ευκαιρεία...και με αφορμή αυτήν τη Σύνοδο!

Δεν έχουμε δηλαδή -πλεον- να κάνουμε με Ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις που συγκρούονται μεταξύ τους για την "λεία", όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά για μια νέα κατάσταση ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών (κεφαλαίου, εμπορευμάτων,υπηρεσιών,εργασίας) προς όφελος των Πολυεθνικών!

Για αυτό και στο κείμενο "Ατζέντα δράσης ΕΕ-Ινδίας για το 2020" τα δύο μέρη συμφώνησαν ΡHTA (οι υπογραμμίσεις και η μετάφραση απο το αγγλικό κείμενο δικές μας): 

«Να συνεχιστεί η εμπλοκή τους σε πολυμερές επίπεδο, ιδίως όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική συνεργασία και διακυβέρνηση στο πλαίσιο της G20 και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ και τις μελλοντικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων την αναζωογόνηση και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τις υπηρεσίες (σ.σ. εννοεί τη συμφωνία για τις υπηρεσίες TiSA).»

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από τις κοινές δηλώσεις όλη η υπόλοιπη ατζέντα που καθορίζει σήμερα την διαδικασία της νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης όπως είναι τα "ανθρώπινα δικαιώματα" (και όχι βέβαια τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων), η μετανάστευση (και όχι η εξασφάλιση σταθερής εργασίας σε όλους τους πολίτες), η καταπολέμηση της...τρομοκρατίας κ.α. ενώ Ευρωπαϊκή 'Ενωση και Ινδία επιβεβαίωσαν εκ νέου τον βασικό ρόλο της G20 στην επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης...προς όφελος των πολιτών και εξέφρασαν την ικανοποίησή στους για την ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επετεύχθη στο Παρίσι.

Να αναφερθεί ότι την ΕΕ εκπροσώπησε ο Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο Jean Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ η Δημοκρατία της Ινδίας εκπροσωπήθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Shri Narendra Modi.

 

Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης (ΕΚΧ) είναι μία διεθνής σύμβαση για την προστασία των θεμελιωδών (εργατικών και κοινωνικών) δικαιωμάτων. Υπογράφηκε στις 18/10/1961 στο Τορίνο από την Ελλάδα και άλλα Κράτη-Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που τον υιοθέτησαν. Στην συνέχεια η συνθήκη επικυρώθηκε στην χώρα μας το 1984 με το ν.1426/1984 (Α΄32).
 - Αποτελεί το πρώτο περιεκτικό διεθνές κείμενο προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι προηγείται 5 χρόνια του αντίστοιχου Συμφώνου του Ο.Η.Ε.
 - Εξελίσσεται συνεχώς:
α) μέσω της νομολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που επιβλέπει την εφαρμογή του και
β) μέσω της υιοθέτησης των Πρωτοκόλλων.

Το 1996 ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αναθεωρήθηκε «προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα κοινωνικά δεδομένα και να συμπεριλάβει νέα δικαιώματα» και υπεγράφη (από την Ελλάδα την 3η Μαΐου του 1996) στο Στρασβούργο.
Έχει ήδη κυρωθεί από 33 χώρες και πιό συγκεκριμένα από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αλλά και άλλες π.χ. Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Τουρκία.
Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στις 22/12/2015 και συζητήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου 2016, οδεύει προς κύρωση από την Βουλή καθώς η Επιτροπή κατά πλειοψηφία εισηγήθηκε την ψήφισή του.

Ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης (ΑΕΚΧ), σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (την άλλη διεθνή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης) συν-προσδιορίζουν σήμερα το «ευρωπαϊκό κεκτημένο των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Σημειώνεται εδώ ότι οι ρυθμίσεις και των δύο συμβάσεων δεσμεύουν και τη διοίκηση και τα δικαστήρια να εφαρμόζουν και να ερμηνεύουν το εθνικό δίκαιο υπό το φως των ρυθμίσεών τους καθ'όσον κατά το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος υπερισχύουν κάθε άλλης διάταξης του κοινού νομοθέτη.

Σκοπός του ΑΕΚΧ

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου « Η κύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, το οποίο έχει εν μέρει προκληθεί από τις πρόσφατες τάσεις απορρύθμισης και αποδόμησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου». Σε αυτό το σημείο μάλιστα η Εκθεση αναφέρει ότι «η πρόσφατη νομολογία της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με σειρά ομόφωνων αποφάσεων επί συλλογικών προσφυγών ελληνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (υπ’ αριθμ. 65 και 66/2011 και 76-80/2012), έκρινε ότι σημαντικός αριθμός μνημονιακών ρυθμίσεων παραβιάζουν τον ΕΚΧ».

Συνολικά 31 τα άρθρα της Αναθεωρημένης Σύμβασης

Στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που υποβάλλεται για κύρωση (ειδικότερα βλ. Μέρος ΙΙ) περιέχονται τριάντα ένα (31) άρθρα.
Οι
διατάξεις αυτές αναφέρονται σε τομείς όπως η Εργασία, η Υγεία η Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά Δικαιώματα και η Προστασία των Παιδιών και της Οικογένειας.

Να σημειωθεί ότι η χώρα ως συμβαλλόμενος μέρος οφείλει να δεσμευτεί σε έξι (6) κατ’ ελάχιστον από τα εννέα (9) θεμελιώδη άρθρα (1, 5, 6, 7, 12, 13, 16, 19 και 20) του Μέρους ΙΙ της Σύμβασης, αποκαλούμενα «άρθρα του σκληρού πυρήνα» καθώς και σε έναν πρόσθετο αριθμό άρθρων ή αριθμημένων παραγράφων που επιλέγονται ελεύθερα...

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση εφαρμογής του ΑΕΚΧ

Το στοιχείο ωστόσο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το άρθρο 2 του Σχεδίου Νόμου σύμφωνα με το οποίο κάποια άρθρα του ΑΕΚΧ δεν δεσμεύουν την χώρα ως προς την εφαρμογή τους. Συγκεριμένα τα άρθρα αυτά αφορούν:
      α) τον Μηχανισμό Διαιτησίας εργατικών διαφορών &
      β) το Δικαίωμα Ανταπεργίας Εργοδοτών (Lock Out)

Έτσι το  Άρθρο 2 παρ 1
του σχεδίου νόμου αναφέρει σχετικά με την Διαιτησία (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

 «Οι διατάξεις του άρθρου 6 δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς το δικαίωμα στην καθιέρωση και χρήση μηχανισμών διαιτησίας για τη ρύθμιση εργασιακών διαφορών, ιδίως ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος
«Και τούτο...», όπως υποστηρίζει πιό πριν η Αιτιολογική Έκθεση, ...«διότι, όπως κρίθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 2307/2014, το Σύνταγμα επιβάλλει στον νομοθέτη να θεσπίσει σύστημα διαιτησίας σε περίπτωση αποτυχίας συλλογικών διαπραγματεύσεων» αλλά και επειδή «η ενεργοποίηση της διαδικασίας δεν προϋποθέτει τη συναίνεση των δύο μερών της συλλογικής διαφοράς αλλά αρκεί η θέληση έστω και του ενός μέρους

Στη συνέχεια το άρθρο 2 παρ. 2 αναφέρει σχετικά με το Lock Out:

«Οι διατάξεις του ιδίου άρθρου (σ.σ. εννοεί του άρθρου 6 της ΑΕΚΧ) δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας» η οποία απαγορεύεται κατά το εθνικό δίκαιο δυνάμει της παρ.2 του αρ.22 του ν.1264/82

Δηλαδώ ενώ το άρθρο 6 (μέρος ¡¡) της Σύμβασης του Αναθεωρημένου ΕΚΧ προβλέπει ότι:

- Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν να προάγουν το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών-εργαζομένων με ίσους όρους

καθώς και 

- την καθιέρωση της δυνατότητας προσφυγής σε συλλογικές ενέργειες (βλ.lock out) σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

 ...ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΛΛΑΔΑ δεν δεσμεύεται από ΑΥΤΟ. Γιατί;

Πιθανότατα βρισκόμαστε μπροστά σε μία προσπάθεια διατήρησης κάποιων κοινωνικών-ταξικών «ισορροπιών» από την πλευρά της κυβέρνησης (δηλαδή όχι στο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία από τους εργαζόμενους αλλά ούτε και θέσπιση δυνατότητας lock out στους εργοδότες).
Για την πρώτη αποφυγή δέσμευσης η κυβέρνηση επιστρατεύει την απόφαση του ΣτΕ, για την δεύτερη το Σύνταγμα.

Άλλωστε «κανείς δεν βιάζεται». Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν βρίσκεται ακόμη στην ημερήσια διάταξη...άλλα προέχουν προς στιγμήν.
Τα συνδικάτα όμως και ιδιαίτερα οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να γνωρίζουν τις κατευθύνσεις που φαίνεται να έχει επιλέξει η Κυβέρνηση.

  • Δείτε το σχέδιο νόμου "Κύρωση Αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη" ΕΔΩ.

Τα στοιχεία και οι αναφορές προέρχονται από: την Αιτιολογική Έκθεση του Σχεδίου νόμου, την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και από το κείμενο του Σχεδίου Νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται και τα άρθρα του ΕΚΧ.