http://www.sysp.gr/build/images/syslogo.jpgΠροδημοσίευση από την εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Μάιος 2016 που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες

Μετά από τρία χρόνια στη διοίκηση του ΣΕΤΑΠ πιστεύουμε ότι το έργο της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ έχει θετικό πρόσημο. Όλη αυτή τη χρονική περίοδο πορευτήκαμε με φοβερές αντιξοότητες, έχοντας απέναντι μας:

 

  • έναν σκληρό ιδιώτη εργοδότη, τη διοίκηση της Πειραιώς, που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα, παρεμβαίνει στα συνδικαλιστικά υπέρ των ημετέρων της και παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση όσων έχουν διαφορετική άποψη.
  • μια βουτηγμένη στα ψέματα και τη διαπλοκή εσωτερική αντιπολίτευση (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) - μακρύ χέρι του εργοδότη και του κομματικού συνδικαλισμού -,
  • ένα κατακερματισμένο συνδικαλιστικό κίνημα στην υπηρεσία του εργοδότη (ΣΕΤΠ) ή προσωπικών επιδιώξεων,
  • πορευτήκαμε προασπίζοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα χωρίς συναλλαγές και ξεπουλήματα (όπως το 2012) με λόγο αγωνιστικό, ταξικό, πολιτικό αλλά ποτέ κομματικό.

Κοντά στους Συναδέλφους

Όλο αυτό το διάστημα και με τις περιοδείες μας σε όλη την Ελλάδα (στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στον Έβρο, στην κεντρική Μακεδονία) και με τις περιφερειακές συνελεύσεις που οργανώσαμε στα Γιάννενα, στη Λαμία, στην Καλαμάτα, στη Θεσσαλονίκη, βρεθήκαμε κοντά στους συναδέλφους και προσπαθήσαμε να σπάσουμε το φόβο και όλοι μαζί να παλέψουμε για την καθημερινότητά μας.

Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε από το Σύλλογο μετά από πολλά πολλά χρόνια, αφού τον προηγούμενο καιρό οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ & ΔΑΚΕ, που είχαν τη διοίκηση, δεν πίστευαν σ' αυτές τις διαδικασίες. Το κλίμα όλο αυτό τον καιρό, παρόλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ήταν ιδιαίτερα θετικό. Η παρουσία μας στους χώρους εργασίας έδωσε αυτό που το τελευταίο διάστημα λείπει: Κουράγιο και επιμονή για μια μάχη που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια.

Είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι ο σύλλογος θα πρέπει να είναι η ασπίδα για τα δικαιώματά μας. Μετά τις άμεσες παρεμβάσεις μας και τις περιοδείες μας πλήθυναν τα τηλέφωνα προς το σύλλογο και αυξήθηκαν οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο δίκτυο. Πολλοί συνάδελφοι έκαναν ένα βήμα και είδαμε την ανταπόκριση από την δράση μας.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και οι άλλοι...

Μετά τις εκλογές του 2013 αναλάβαμε τη διοίκηση μαζί με την ΕΣΑΚ χωρίς να έχουμε την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο. (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 6 έδρες, ΔΗΣΥΕ 5, ΔΑΚΕ 4 ΕΣΑΚ 4 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1). Προσπαθήσαμε για ένα δύσκολο έργο με την ψήφο ανοχής της ΔΗΣΥΕ. Μια ανοχή που κράτησε ενάμισι χρόνο, ένα διάστημα όλο παγίδες, ένταση, παραπληροφόρηση, ροκάνισμα του Συλλόγου. Και όταν τους... τελείωσε η ανοχή προσπάθησαν να δημιουργήσουν κρίση στο Σύλλογο και να τον οδηγήσουν στην ακυβερνησία, τον παροπλισμό, την αφερεγγυότητα.

Πήγαμε στην πρώτη γενική συνέλευση τον Ιούνιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη και βρεθήκαμε απέναντι σε όλους! Από την μια μεριά η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ να ψηφίζει ΝΑΙ στον απολογισμό και από την άλλη όλοι οι άλλοι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ- ΕΣΑΚ (αν και στη γραμματεία!) να ψηφίζουν ΟΧΙ. Δυστυχώς για αυτούς η γενική συνέλευση ψήφισε ΝΑΙ με ποσοστό 60%! Στη δεύτερη (Λάρισα το 2015) και Τρίτη (Αθήνα το 2016) και πάλι οι απολογισμοί υπερψηφίστηκαν. Αυτή τη φορά η ΕΣΑΚ στήριξε τους απολογισμούς.

Πολύπλευρο έργο και Συνδικαλισμός αρχών

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι την τελευταία τριετία έχει παγιωθεί μια δυναμική στους συναδέλφους, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νέοι συνάδελφοι, που αντιλαμβάνονται το πολύπλευρο και κοπιαστικό έργο σε μια δύσκολη συγκυρία και στέκονται κοντά στο σύλλογο και κοντά στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και στο συνδικαλισμό που εκφράζουμε. Το χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας κατάπιε και τον κομματικό συνδικαλισμό μια για πάντα, θέλουμε να ελπίζουμε.

Την προηγούμενη τριετία οι Συνάδελφοι, που θέλουν ένα Σύλλογο ασπίδα για τα δικαιώματά τους, τόσο με την στάση τους στην καθημερινότητα της τράπεζας, τη συσπείρωση τους στο Σύλλογο όσο και με την συνεχόμενη υπερψήφιση των απολογισμών του και τη στήριξη του έργου του, φαίνεται ότι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις λογικές του κομματικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Εμείς, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, συνεχίζουμε. Αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες, υπερπηδούμε τα τεχνητά και πραγματικά εμπόδια, αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Εκτιμούμε ότι οι Συνάδελφοι αναγνωρίζουν το έργο μας και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις.

Σας καλούμε να ψηφίσετε την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και να την αναδείξετε πρώτη δύναμη στο Σύλλογο μας. Έτσι θα ξεκινήσουμε όλοι από καλύτερες θέσεις.

  • Η ανακοίνωση ΕΔΩ