tapilt atΣημαντική ανακοίνωση για το μέλλον του επικουρικού ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εξέδωσε η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ κατόπιν της εξαίρεσης του εν λόγω Ταμείου από την ένταξή του στο ΕΤΕΑΠ με τροπολογία όπως συνέβη με την περίπτωση του ΛΕΠΕΤΕ (Εθνικής). 

Αποτέλεσμα εικόνας για κουμπαρας σπαειΣυνάδελφοι,

Πολλοί συνάδελφοί μας επικοινωνούν με το Σύλλογό μας σχετικά με την «επείγουσα» ανακοίνωση-υπενθύμιση που τους αποστέλλει η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σχετικά με τη δυνατότητα ανάληψης των εισφορών τους.

Σας έχουμε ενημερώσει ότι, δυστυχώς, οι διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με τις γνωστές τους πρακτικές επανέφεραν την απορριφθείσα με την από 6/6/18 υπ'αριθμ. 2724/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών τροποποίηση του καταστατικού και ενώ οι Σύλλογοι των συνταξιούχων έχουμε προσβάλει δικαστικά και τη νέα τροποποίηση, παροτρύνουν τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ μέσω διατάξεων του τροποποιημένου καταστατικού να κάνουν χρήση της λήψης των εισφορών τους.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η ανάληψη των εισφορών σας συνεπάγεται την απώλεια της επικουρικής σας σύνταξης και είναι μία ενέργεια που ουσιαστικά αντιβαίνει στα συμφέροντά σας, ιδιαίτερα εν όψει της προσπάθειας και του μεγάλου στόχου της ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ.

Σας… υπενθυμίζουμε, λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας (κάτι που η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αμελεί… επιμελώς να πράξει), ότι η ανάληψη των ασφαλιστικών σας εισφορών από το Ταμείο δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού σας βίου. Από τα 7/7 των εισφορών, ΔΕΝ επιστρέφονται τα 4/7 της εργοδοτικής εισφοράς και από τα 3/7 της εισφοράς του εργαζομένου, αυτήν τη στιγμή όποιος λάβει τις εισφορές του θα του επιστραφούν περίπου τα 2/3 του εν λόγω ποσού.

Με λίγα λόγια, από το σύνολο των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου που έχει λάβει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για κάθε ασφαλισμένο, αυτήν τη στιγμή επιστρέφει περίπου τα 2/7 (από τα 7/7)!!!

Δυστυχώς, αρκετοί ασφαλισμένοι μέχρι σήμερα έχουν πέσει στην παγίδα και πήραν τις ατομικές ασφαλιστικές τους εισφορές, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι έκαναν λάθος και έχασαν οριστικά τη δυνατότητα να λάβουν επικουρική σύνταξη, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμα και με λίγα ασφαλιστικά έτη στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, θα είχαν μελλοντικά δικαίωμα να λάβουν επικουρική σύνταξη.

Ήδη πολλοί εξ αυτών, συνειδητοποιώντας εν καιρώ τις αρνητικές συνέπειες της απόφασής τους, απευθύνονται στο Σύλλογό μας και μας ζητούν να κινήσουμε δικαστικές ενέργειες εναντίον της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με την αιτιολογία ότι αφενός μεν παραπλανήθηκαν και αφετέρου δε ότι η καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. τους έθεσε προ του εκβιαστικού διλήμματος ότι ίσως εντός ολίγων ετών δε θα υφίσταται το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αυτήν την απόφαση.

Ο Σύλλογός μας απέστειλε την κάτωθι επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, ζητώντας του να παρέμβει για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών μας συμφερόντων:

Ανακοίνωση και Επιστολή ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΙΛΤΕ προς κ. Πετρόπουλο 25.2.19

Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο που δήλωσε τη βούλησή του για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – EUROBANK

gs tapiltatΤελικά σε αυτή τη χώρα τίποτε δεν είναι τυχαίο...Όλα λειτουργούν βάσει σχεδίου που εξυπηρετεί συμφέροντα μειοψηφιών. Στην επίτευξη δε του όποιου σκοπού επιστρατεύονται το ψεύδος, η εξαπάτηση και ενίοτε η βία. Οι "μοσχαναθρεμμένοι" από κράτος και  μεγαλοεργοδοσία συνδικαλιστές το γνωρίζουν πολύ καλά το κόλπο...
Eτσι επιβιώνουν.

Μετά λοιπόν, τα απίθανα ψεύδη της παρέας των "πασόκων" του ΕΝ.Α.Σ. για τις δήθεν συναντήσεις με τον Υφυπουργό Πετρόπουλο -τις οποίες είδαν μάλλον στον βαθύ συνδικαλιστικό τους ύπνο- έρχεται το Διοικητικό-Συνδικαλιστικό κύκλωμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να εμφανίσει από το πουθενά Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες δεν διαβάστηκε καν η ημερήσια διάταξη (στη photo  σεκιουριτάδες στο Κλειστό του "Πανελληνίου")

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν οι Σύλλογοι των Συνταξιούχων και Εργαζομένων πρ. Ιονικής, συνταξιούχων πρ. Εθνoκάρτας, συνταξιούχων Αθηνών-Eurobank:

«Πρωτοφανή γεγονότα εκτυλίχθηκαν χθες 5 Αυγούστου 2018, στις 10 το πρωί, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως. Εκεί θα διεξαγόταν η Γενική Συνέλευση του ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ, ασφαλιστικού ταμείου 10.000 ασφαλισμένων την οποία, άκουσον - άκουσον είχε προκηρύξει κατακαλόκαιρο η προσωρινή «αυτοδιορισμένη» Διοίκηση του Ταμείου, για την εκ νέου τροποποίηση του καταστατικού...» (Διαβάστε τη συνέχεια

Μάλιστα με υπεύθυνη δήλωση την οποία διακινούν οι ως άνω Σύλλογοι των Συνταξιούχων καλούνται οι συμμετέχοντες στην ΓΣ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στις 5 Αυγούστου, να καταγγείλουν τα όσα συνέβησαν στην ΓΣ παρωδία. (Δείτε την εδώ)

Ως απάντηση η Προσωρινή Διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανακοινώνει ότι "αναγκάζεται να προβεί σε υποβολή μηνύσεων και αγωγών" σε όσους " τυχόν παρασυρθούν και υπογράψουν το κείμενο της ψευδούς και κατασκευασμένης υπεύθυνης δήλωσης". (Εδώ η απειλητική ανακοίνωση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ)

Ένα είναι σίγουρο:

Το παιχνίδι "χοντραίνει" και είναι στο χέρι των χιλιάδων συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤΑΤ να διασώσουν την επικουρική τους σύνταξη στις δύσκολες οικονομικά εποχές που όλοι ζούμε. 

Σημειώνεται ότι θέση των ως άνω Συλλόγων Συνταξιούχων είναι η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) .

 

Ενημέρωση από www.ioniki.enotita.gr 
-----------------------------------------------------

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη 12/7) με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή στην κατάμεστη Αίθουσα της «Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος» η ημερίδα ενημέρωσης που συγκάλεσαν η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ιονικής για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Η επικουρική μας σύνταξη είναι ένα μείζον θέμα που μας αφορά όλους και απαιτεί την πλέον υπεύθυνη και προσεκτική προσέγγιση και αντιμετώπιση προκειμένου να αναχαιτίσουμε τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της καταστροφικής διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Πλέον έχει καταστεί σαφές σε όλους ότι (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Aπο ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Ιουλίου 2018
(photo από Δικαστήρια Ευελπίδων:Σαράντος Φιλιππόπουλος Ιονική Ενότητα, Νίκος Αλεξόπουλος ΣΥΙΛΤΕ)

-------------------------------------------

Συνάδελφοι,

Συνάδελφοι, Γνωρίζετε ότι οι εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαίες. Οι ενέργειες της διοίκησής του όχι μόνο δεν αρμόζουν σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο που θα έπρεπε να έχει μοναδική σκοπιμότητα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μελών του, αλλά παραπέμπουν στις πλέον σκοτεινές μέρες του συνδικαλισμού!

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, με την από 6/6/2018 υπ’αριθμ. 2724/2018 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ακυρώθηκαν όλες οι τροποποιήσεις καταστατικού του ταμείου του 2015 και συνεπώς όλες οι μετέπειτα ενέργειες της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποκορύφωμα της παρακμιακής τους δράσης την καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην ATTICA BANK που πλέον έχουν χαθεί οριστικά και τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων δια αντιπροσώπων προκειμένου να μπορούν να αποφασίζουν… μεταξύ συγγενών και φίλων!

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αντί η διοίκηση του επικουρικού μας φορέα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να οδηγήσει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε αρχαιρεσίες προκειμένου να εκλεγεί νέα διοίκηση που θα αποφάσιζε για το μέλλον του, οι διοικούντες που έχουν οδηγήσει το επικουρικό μας ταμείο στο χείλος του γκρεμού, συνεχίζουν με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες να το κρατούν εγκλωβισμένο των ολέθριων επιδιώξεών τους!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει μέσα από την ιστοσελίδα μας, τρία ασφαλισμένα μέλη του ταμείου, φίλα προσκείμενα στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ζήτησαν εν κρυπτώ και πέτυχαν με προσωρινή διαταγή διορισμό της ίδιας διοίκησης (ουσιαστικά δηλαδή «αυτοδιορίστηκαν», πλην βεβαίως του συναδέλφου Γιάννη Κουτσογιάννη που στην πρώτη συνεδρίαση παραιτήθηκε καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές), χωρίς μάλιστα να το κοινοποιήσουν –ως όφειλαν- ούτε στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ούτε στο Σύλλογο Συνταξιούχων της Εθνοκάρτας που διατελούμε διάδικοι στην υπόθεση ακύρωσης της τροποποίησης του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Ενώπιον των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί ο εκ νέου διορισμός της ίδιας διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την απώλεια του ½ του ασφαλιστικού κεφαλαίου του ταμείου μας και το οδηγεί με σταθερά βήματα στη διάλυση, σύλλογοι με ασφαλισμένα μέλη στο επικουρικό μας ταμείο (ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, Σύλλογος Εργαζομένων Ιονικής Τράπεζας, Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνοκάρτας, Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζας Αττικής και Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζας Αθηνών) καταθέσαμε την Παρασκευή 29/6 αίτηση ανάκλησης της (…αυτοδιορισθείσας) προσωρινής διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και διορισμού νέας.

Η υπόθεση εξετάστηκε την Τετάρτη 4/7/2018. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι συνήγοροί μας εξέθεσαν τα ακλόνητα επιχειρήματά μας, τη ζημιά που έχει προκαλέσει η σημερινή διοίκηση στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποκορύφωμά την επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ που… έκαναν φτερά, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι ήδη, από την Παρασκευή 29/6, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ από κοινού με το Σύλλογο Εργαζομένων προερχομένων εκ της Ιονικής έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δυστυχώς ο δικαστής δε συνεκτίμησε ούτε τον κίνδυνο που υφίσταται αυτήν τη στιγμή για το ταμείο, ούτε την αναγκαιότητα να διοριστούν ως προσωρινή διοίκηση οι προτεινόμενοι από την πλευρά μας συνάδελφοι -που στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι εργαζόμενα ασφαλισμένα μέλη- και με σημερινή απόφαση απέρριψε την αίτηση ανάκλησης της διορισθείσας προσωρινής διοίκησης και διορισμού νέας διοίκησης.

Ο Σύλλογός μας κρίνει ως πρωτοφανή και απαράδεκτη τη συγκεκριμένη απόφαση που δυστυχώς επιτείνει τα αδιέξοδα του επικουρικού μας φορέα, αν και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πικρή εμπειρία από τις διαδικασίες εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή) που και σε άλλες υποθέσεις ύψιστης σημασίας αποτυγχάνουν να εξετάσουν την ουσία και την επείγουσα μορφή των αιτημάτων.

Οφείλουμε μάλιστα να σημειώσουμε ότι στον αρχικό «αυτοδιορισμό» οι διοικούντες το ταμείο είχαν ζητήσει να τους δοθούν αρμοδιότητες τροποποίησης του καταστατικού μέσω διενέργειας εκλογικών διαδικασιών, αίτημα που απορρίφθηκε από την Πρόεδρο της εκδίκασης της προσωρινής διαταγής διορισμού τους. Ωστόσο, με νέα προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν οι ίδιοι, ζήτησαν και πέτυχαν να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν στην τροποποίηση του καταστατικού και επεκτείνουν αυθαίρετα τη δικαιοδοσία τους στη διενέργεια εκλογικών συνελεύσεων στις 5/8/2018.

Εκτός από το προφανές σε κάθε κοινό νου ατόπημα διορισμού της Γενικής Συνέλευσης που θα κρίνει πιθανώς το μέλλον της επικουρικής μας σύνταξης στις αρχές Αυγούστου, σε μία συνέχεια της τακτικής τους να αποφασίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων, επιπλέον πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου απόφαση στα σωματειακά χρονικά με σκοπό να συνεχίσουν την αιχμαλωσία του ταμείου παραμένοντας γαντζωμένοι στη διοίκησή του, προκειμένου να αποκρούσουν τη μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται εις βάρος τους και να μην καταστεί το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ πολιτική αγωγή στην υπόθεση…

Εν ολίγοις, τοποθετούν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των χιλιάδων ασφαλισμένων μελών του! Για τις εξελίξεις αυτές πραγματοποιείται σύσκεψη σήμερα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Συλλόγων που καταθέσαμε την απορριφθείσα αίτηση διορισμού νέας διοίκησης, παρουσία των νομικών μας συνεργατών, προκειμένου να διαμορφώσουμε την κοινή στρατηγική μας για την προστασία των συντάξεών μας. .

Συνάδελφοι,

· Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε την επικουρική μας σύνταξη να χαθεί χωρίς να αγωνιστούμε και σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε τη μαζική και δυναμική υποστήριξή σας!

· Είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται για να ανατραπεί η καταστροφική διοίκηση που επέφερε ολέθρια αποτελέσματα στο επικουρικό μας ταμείο και να διενεργηθούν εκλογές που θα αναδείξουν μία νέα διοίκηση που θα αποφασίσει για το μέλλον του και κυρίως θα υλοποιήσει τον καθολικό στόχο της υπαγωγής του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ που αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική διασφάλισης και διάσωσης της επικουρικής μας σύνταξης.

· Κανείς δε δικαιούται να αδιαφορήσει αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου ενωμένοι να διασώσουμε την επικουρική μας σύνταξη!

tapilt at5 Ιουνίου 2018
Δημοσιεύθηκε πριν από λίγο η απόφαση 2724/2018 του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία επικυρώθηκε τελεσίδικα η πρωτόδικη απόφαση 2258/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την ακύρωση της τροποποίησης του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ του 2015.

Να θυμίσουμε ότι την ανακοπή κατά της τροποποίησης του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είχαν ασκήσει μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην Εθνοκάρτας, ενώ παρέμβαση στη δίκη άσκησε η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και μέλη της.

Συνάδελφοι,

Με τη συγκεκριμένη μείζονος σημασίας απόφαση ακυρώνεται τελεσίδικα η τροποποίηση του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Οι συντονισμένες ενέργειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ από κοινού με το Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην Εθνοκάρτας επέφεραν σημαντικά αποτελέσματα, διαμορφώνοντας πλέον νέο τοπίο στην επικουρική μας ασφάλιση.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα κινηθούμε άμεσα και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες και με αίσθημα ευθύνης θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της μοναδικής προοπτικής διάσωσης και διασφάλισης της επικουρικής μας σύνταξης με την υπαγωγή μας στο ΕΤΕΑΕΠ - που είναι και η πάγια και διαχρονική θέση της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για έναν αδιάβλητο έλεγχο της περιόδου απαξίωσης του ταμείου και αναζήτησης ευθυνών όσων ενδεχομένως με τις πράξεις και τις ενέργειές τους ζημίωσαν τα συμφέροντα του ταμείου και κατά συνέπεια των ασφαλισμένων μελών του.

Σας καλούμε όλους, συνταξιούχους και εργαζόμενους, σε ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να διασφαλίσουμε τα ασφαλιστικά μας συμφέροντα και με πρωτοπόρα την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ να υλοποιήσουμε τη μοναδική προοπτική για την επικουρική μας σύνταξη, για την οποία έχουμε δεσμευθεί εδώ και χρόνια.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

 

  • Η ανακοίνωση από το site της Ιονικής Ενότητας εδώ.

tapilt atΗ ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ... τους σταμάτησε! Οι επικλήσεις του Συλλόγου μας για επικράτηση της λογικής εισακούστηκαν, καθώς μετά την ανοιχτή επιστολή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής, το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εξαναγκάστηκε να συνέλθει χθες (Πέμπτη 17/5) σε νέα έκτακτη συνεδρίαση, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή του για τη συμμετοχή στη νέα ΑΜΚ της ATTICA BANK με επένδυση 5 εκατ. ευρώ, αποφασίζοντας τελικά να εγκαταλείψει τη νέα “επενδυτική” προσπάθεια. .

Ευτυχώς ο επενδυτικός οίστρος των διοικούντων το ταμείο... καταλάγιασε μετά και από την ανοιχτή επιστολή των Συλλόγων μας που τους έθετε προ των ευθυνών τους για τυχόν συμμετοχή στη ΑΜΚ και νέα απώλεια των χρημάτων των ασφαλισμένων (μετά από την απώλεια των 55,5 εκατ. ευρώ της καταστροφικής “επένδυσης” στην προηγούμενη ΑΜΚ της τράπεζας).

Στην επιστολή τους εφιστούσαμε την προσοχή ότι ενδεχόμενη απόφαση για συμμετοχή στην ΑΜΚ της ATTICA BANK θα επέτεινε τη ζημία που έχουν ήδη προκαλέσει στο ταμείο μας με την προηγούμενη καταστροφική επένδυση, ιδίως μάλιστα αν αυτή δε γινόταν υπό τους όρους των προβλεπόμενων στο νόμο και στο καταστατικό ρυθμίσεων περί τοποθετήσεων αποθεματικών ή ταμειακών διαθεσίμων ασφαλιστικών οργανισμών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, “έσπασε” η πλειοψηφία των πέντε που είχαν πάρει την αρχική απόφαση για την επένδυση: δύο σύμβουλοι (κκ. Λάτσης Ιωάννης και Ξύστρας Κωνσταντίνος) πρότειναν την αύξηση του επενδυτικού κεφαλαίου σε 9,8 εκατ. ευρώ, άλλοι δύο (κκ. Σιδεράτος Γιάννης και Πετράκης Εμμανουήλ) επέμειναν στα 5 εκατ. ευρώ και ένας (κ. Τσιακούλιας Δημήτρης) άλλαξε στάση, συντασσόμενος με τους δύο συμβούλους (κκ. Ματζαβάς Ανδρέας και Κίσσας Δημήτρης) που εξ αρχής ήταν αρνητικοί, ανατρέποντας την απόφαση για την επένδυση (3 ψήφοι αρνητικοί – 2 ψήφοι για επένδυση 9,8 εκατ. - 2 ψήφοι για 5 εκατ.). Απουσίαζαν εκ νέου από τη συνεδρίαση οι κκ. Κουτσογιάννης Γιάννης και Δικαιοφύλαξ Κωνσταντίνος.

Σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι ,

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση όσον αφορά το παρόν και μέλλον της επικουρικής μας σύνταξης. Πιστεύουμε ότι η μοναδική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η σημερινή διοίκηση είναι να υποβάλει άμεσα την παραίτησή της, να κλείσει ο κύκλος της καταστροφικής θητείας της, ώστε με νέα διοίκηση να διαχειριστούμε με σοβαρότητα την προώθηση της μοναδικής προοπτικής διάσωσης και διασφάλισης της επικουρικής μας σύνταξης, με την υπαγωγή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ.

ΠΗΓΗ

 

symboulio epikrateias

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης για την Υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ολομέλεια του ΣτΕ), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ και 12 κατά) τις προσφυγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα ενεργοποιηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας, με την κατάθεση του υπ'αριθμ. 37/21.12.2017 υπομνήματος και του πίνακα αυξήσεων των συντάξεων στην ΗΔΙΚΑ και τους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε να ληφθούν υπ' όψη στον επαναϋπολογισμό οι αυξημένες εισφορές των νέων αλλά και των παλαιών συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ που προέρχονται από την ΙΟΝΙΚΗ.

Στο νέο υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται και οι ποσοστιαίες μονάδες της επιπλέον εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη, με αποτέλεσμα ο συντελεστής αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης να αυξάνεται σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζεται).

Έτσι, ο νέος τρόπος υπολογισμού, όχι μόνο δε μειώνει τις συντάξεις των προερχομένων από την ΙΟΝΙΚΗ και ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ, αλλά αντίθετα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις αυξάνει, καθότι η εισφορά που πληρώναμε επί σειρά ετών ήταν πάνω από 20% και για κάποια χρόνια ακόμα πάνω από 40%, όταν η πλειοψηφία των ασφαλισμένων πλήρωνε εισφορά 20%.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών (μειώσεις του Ν.4051/2012 και του Ν.4093/2012) και της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει κινήσει ο Σύλλογός μας μέσω του γραφείου του νομικού μας συνεργάτη Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου. .

Υ.Γ. Οι κκ. Κολλάτος, Καραδελή και Βέργος μας εγκαλούσαν, χαρακτηρίζοντάς μας “μηδίσαντες” και “ριψάσπιδες”, επειδή σπεύσαμε να προασπιστούμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και αφού εξετάσαμε προσεκτικά το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), προνοήσαμε και καταθέσαμε το υπόμνημα και τον πίνακα αυξήσεων των συντάξεων ώστε, σε περίπτωση εφαρμογής του, να συμπεριληφθούν στον επαναϋπολογισμό οι αυξημένες εισφορές μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μειώνονται, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να αυξάνονται οι συντάξεις μας... Νομίζουμε κάθε συνάδελφος μπορεί να κρίνει την υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των θεμάτων μας από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, σε σχέση με τους ανούσιους αλαλαγμούς της προαναφερθείσας ομάδας του Συλλόγου Συνταξιούχων...

ΠΗΓΗ: ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

tapilt atΠαρακολουθήστε στους συνδέσμους (links) που σας παραθέτουμε τα ρεπορτάζ των καναλιών ALPHA, STAR και ΣΚΑΪ, τα οποία προέβαλαν στα χθεσινά (26/09) κεντρικά δελτία ειδήσεών τους τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος εργαζομένων-συνταξιούχων "Ιονική Ενότητα" αναφορικά με τη σκανδαλώδη υπόθεση της επένδυσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 55,5 εκατ. στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK.

Στα προκαθορισμένα χρονικά σημεία του ρεπορταζ εμφανίζεται -εκτός του εκπροσώπου των συνταξιούχων της Ιονικής Σαράντου Φιλιππόπουλου- και ο συνάδελφος Νίκος Αλεξόπουλος εργαζόμενος στην Alpha Bank και Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής

ALPHA (1:18:08 – 1:20:17):

http://www.alphatv.gr/shows/informative/news/webtv/kentriko-deltio-2692016

ΣΚΑΪ (36:27 – 40:29):

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=279385

STAR (14:55 – 15:59)

https://www.youtube.com/watch?v=oyI8hKKZQDc

 

 ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΗΣ "ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ"

 

Εξαιρετική ανακοίνωση για τον ρόλο της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank εξέδωσε η παράταξη Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία στην Alpha Bank η οποία δραστηριοποιείται στα πλαίσια αυτού του Συλλόγου. Σας την κοινοποιούμε (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
-------------------------------------------------------

Την περασμένη βδομάδα η ηγεσία του Συλλόγου Alpha Βank έδωσε ένα ακόμα νόημα στο ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Με την υπόθεση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τις «προσφορές» για συνδρομές σε προϊόντα άλλων εμπορικών εταιριών δείχνει ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΠΙΛΤΑΤ.

            Από τα μέσα Οκτωβρίου η ηγεσία του Συλλόγου είχε δήθεν αναλάβει την σωτηρία των χρημάτων του επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ (ΤΑΠΙΛΤΑΤ), και απέστειλε αιτήσεις για να πιστωθούν σε ατομικούς λογαριασμούς οι εργατικές και εργοδοτικές εισφορές. Από την μεριά μας είχαμε εγκαίρως επισημάνει τους κινδύνους, τα προβλήματα και τους πραγματικούς σκοπούς της πρωτοβουλίας αυτής. Ξαφνικά την περασμένη βδομάδα ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ 55 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠΙΛΤΑΤ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ !! με απόφαση των εργοδοτικών συνδικαλιστών της Alpha bank και Eurobank.

            Το ότι η κυβέρνηση εζήτησε από όλες τις τράπεζες να στηρίξουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής είναι γνωστό. Η πληροφορία οτι η Alpha Bank και η Eurobank δεν ήθελαν να ρισκάρουν τα δικά τους Αποθεματικά, αλλά ζήτησαν από τους ελεγχόμενους εργοδοτικούς συνδικαλιστές να «τζογάρουν» τους καταθετικούς λογαριασμούς του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, δεν μπορεί να αποδειχθεί και αφήνεται στην κρίση των συναδέλφων. Όμως είναι αναμφισβήτητη η ασυνέπεια έργων και λόγων καθώς και οι σοβαρότατες ευθύνες της ηγεσίας του Συλλόγου.        

Γιατί η ηγεσία του Συλλόγου συμφώνησε στην τοποθέτηση χρημάτων των ασφαλισμένων σε μετοχές και μάλιστα μιας προβληματικής Τράπεζας; Ποιες άλλες επιλογές εξέτασαν ή νομίζουν ότι καλύπτονται πίσω από ένα χαρτί του Υπουργείου για την βιωσιμότητα της Αττικής; Να υποθέσουμε ότι ο Γκιάτης και ο Χαρίτος (Eurobank) θεωρούν την τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ ασφαλέστερη και αποδοτικότερη από όλες τις υπόλοιπες τράπεζες…; Να θυμηθούμε το σάλο που ξεσήκωσαν και τις μηνύσεις που υπέβαλαν πριν από 7 χρόνια για την επισφαλή τοποθέτηση Αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στην τράπεζα ΑΣΠΙΣ; Αλήθεια τώρα δεν έχουμε ανάλογους κινδύνους η τελικά όλα γίνονται ανάλογα με τα συμφέροντα της Διοίκησης της Τράπεζας; Τα ίδια θα κάνουν με το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗΣ της ΑΧΑ για τους νέους συναδέλφους;

           

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

            Εκτός απο τον «μποναμά» του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η ηγεσία του Συλλόγου είχε Χριστουγεννιάτικα «δώρα» για όλους τους συναδέλφους. Μαζική αποστολή φακέλων μέσω τραπέζης, με προσφορές συνεργασίας με εταιρίες Ηλεκτρισμού (ELPEDISON), εταιρίες ασφάλισης αυτοκινήτου (Interamerican) και ασφαλιστήρια Υγείας (Generalli)!

Δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε αναλυτική εξέταση το πόσο συμφέρουν οι προσφορές που απέστειλε ο Σύλλογος, ούτε πως κατέληξαν σε αυτές και όχι σε άλλες εταιρίες. Εξάλλου από ότι γνωρίζουμε ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για να εξηγήσουν τα κριτήρια επιλογής. Πάντως δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι σημαντικό ο συνάδελφος σε σχέση με ατομικές προσφορές σε ανάλογα προγράμματα. Ελπίζουμε πάντως ότι αυτή η κίνηση δεν υποκρύπτει την αμφισβήτηση των παροχών του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Υγείας που έχουν οι εργαζόμενοι. Από κει και πέρα ας κρίνει κάθε συνάδελφος αν κερδίζει κάτι σημαντικό, η απλώς είναι πολιτική δημοσίων σχέσεων της ηγεσίας του Συλλόγου με μεγαλομετόχους της Elpedison και της Interamerican, που έχουν επιρροή στα ΜΜΕ.       

Με αφορμή τα 2 παραπάνω γεγονότα αποδεικνύεται για ακόμα φορά ο ρόλος της ηγεσίας του Σωματείου. Σε μια εποχή που καταστρατηγούνται Εργατικά και Ασφαλιστικά δικαιώματα, η προτεραιότητα του Συλλόγου είναι να εξυπηρετεί την Διοίκηση της Τραπέζης. Αντί για ηγεσία Σωματείου Εργαζομένων, βλέπει τον εαυτό της σαν διαμεσολαβητή ενός αθροίσματος «πελατών» με την Διοίκηση της Τράπεζας και τώρα τελευταία και με εμπορικές εταιρίες. Τέλος επειδή είχαμε ανάλογα κρούσματα στο παρελθόν (δανείσθηκαν στο όνομα του Συλλόγου εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν μετοχές της Alpha Bank που σήμερα έγιναν καπνός και ακόμα πληρώνουμε από τις συνδρομές μας), τους δηλώνουμε ότι τις Δημόσιες σχέσεις να τις κάνουν με τα δικά τους λεφτά, όχι τα δικά μας…

Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία στην Alpha Bank

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015


«Yπέρ της επένδυσης σε μετοχές Attica Bank, τάχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη (15&16-12-2015) σε μια μαραθώνια “πανηγυρική” συνεδρίαση με ψήφους 6 υπέρ και 2 κατά » μάς ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων& Συνταξιούχων "Ιονική Ενότητα" (foto από εκδήλωση).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι υπέρ ψήφισαν οι τέσσερις εκπρόσωποι του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK (συνάδελφοι της Ιονικής κκ Ξύστρας, Λάτσης, Πετράκης και ο ταμίας κ. Τσιακούλιας).

Έτσι ενώ, υποτίθεται, ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠΙΛΤΑΤ θα ελάμβαναν στον λογαριασμό τους μέχρι το τέλος του 2015 τα ποσά των εισφορών (3%+4%=7%), όπως τους διαβεβαίωναν από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK, ...«τελικά γίναμε όλοι μέτοχοι της Αttica Βank!» σχολιάζει σκωπτικά η Ιονική Ενότητα.

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Προσωπικού ισχυρίζεται ότι με αυτήν του την κίνηση, η οποία είναι μία κίνηση τακτικής, κατάφερε «να διασφαλίσει μέρος του ασφαλιστικού του κεφαλαίου σε μια τοποθέτηση επενδυτική που αποτρέπει τη διάλυση του Ταμείου και την ένταξή του στο ΕΤΕΑ».

  • Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 32 της Ιονικής Ενότητας ΕΔΩ.
  • Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 107 του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank ΕΔΩ.