Αποτέλεσμα εικόνας για απολυσηΤι συμβαίνει με τους αποσπασμένους (με δανεική σύμβαση σε εταιρίες του ομίλου) υπαλλήλους της Alpha. Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόμενοι πιέζονται να  υπογράψουν με τις εταιρίες (και να παραιτηθούν από την Τράπεζα) έως 31/12/2018. Διαφορετικά απειλούνται με απόλυση...

Ισχύουν τα παραπάνω; Και εάν ναι , έτσι άραγε λέει ευχαριστώ η Διοίκηση σε όλους αυτούς που "από μακρυά" και αθόρυβα στηρίζουν τον όμιλο ; 

Μήπως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να ενημερωθούν για τα διακιώματά τους;

http://www.seytpe.gr/25/images/camera.jpgΤην τοποθέτηση μεγάλου αριθμού καμερών σε προσωπικούς υπολογιστές εργαζομένων της Τράπεζας καταγγέλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ).

Ο ΣΕΥΤΠΕ με αφορμή  και τα "θέματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που δικαιολογημένα αναφύονται" απέστειλε κείμενο διαμαρτυρίας στον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή κο. Πουλόπουλο, αρμόδιο για θέματα Προσωπικού.
Στην επιστολή του ο Σύλλογος απευθύνει στον Γενικό Διευθυντή της "Πειραιώς" τα εξής ερωτήματα:

1. Ποιος είναι ειδικά και συγκεκριμένα ο πραγματικός σκοπός της εγκατάστασης καμερών στους προσωπικούς υπολογιστές εργαζομένων; 

2. Οι συγκεκριμένες κάμερες αξιοποιούνται παράλληλα για την τυχόν καταγραφή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων; Στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει:    

 - Έχετε γνωστοποιήσει το γεγονός αυτό στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχοντας λάβει την προηγούμενη άδειά της; 

 - Τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων;

 - Έχετε προβεί σε λεπτομερή και ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων - υποκειμένων των  προσωπικών δεδομένων. 

- Έχετε λάβει τη συγκατάθεσή τους για την τυχόν καταγραφή και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Και καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΕΥΤΠΕ:

"Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα και εγγράφως για τις ενέργειές σας, προχωρώντας επιπλέον στην περίπτωση που αυτό απαιτείται, και στις ενδεδειγμένες διορθωτικές παρεμβάσεις, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη σύννομη λειτουργία της εν λόγω διαδικασίας" 

ΠΗΓΗ

 

Μεταθέσεις και τοποθετήσεις με στόχο τον εξαναγκασμό σε εθελουσίαΜεταθέσεις και τοποθετήσεις με στόχο τον εξαναγκασμό των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς σε εθελουσία έξοδο καταγγέλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ). Γράφει ο ΣΕΤΑΠ στην ανακοίνωσή του:

- Τόσο οι τοποθετήσεις όσο και οι αναθέσεις καθηκόντων γίνονται σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας τουλάχιστον.

- Γίνονται εξοντωτικές μετακινήσεις 30 και 40 χλμ που αντί να λύνουν προβλήματα, δημιουργούν νέα.

- Γίνονται τοποθετήσεις στελεχών σε κατώτερες θέσεις. Στελεχών με διαδρομή δεκαετιών, χωρίς σεβασμό στην ιστορία και την υπηρεσιακή διαδρομή τους, χωρίς ευαισθησία σε προβλήματα υγείας, οικογενειακά κοκ. Και σχεδόν πάντα με ουσιαστική υποβάθμιση τους.

 

  • Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ  στον σύνδεσμο ΕΔΩ
  • Δείτε το ρεπορτάζ για το πρόγραμμα εθελουσίας της Τράπεζας Πειραιώς ΕΔΩ..

 

Εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού...Εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού... Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος*

Ένα προλεταριάτο, αόρατο για τους πελάτες και ανώνυμο όταν συνομιλεί μαζί τους τηλεφωνικά, βρίσκεται πίσω από τα γυαλιστερά μάρμαρα και τους γρανίτες των κεντρικών υποκαταστημάτων των Τραπεζών. Μια άλλη εργασιακή πραγματικότητα, διαφορετική από τη συνηθισμένη των τραπεζοϋπαλλήλων και βέβαια των golden στελεχών, έχει διαμορφωθεί χρόνια τώρα κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, καθαρίστριες, τηλεφωνητές απασχολούνται με καθεστώς ενοικίασης έχοντας προσληφθεί μέσω (δήθεν) εργολαβικών εταιρειών βιώνοντας ένα καθεστώς εργασίας που παραπέμπει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Υπάρχουν καταγγελίες για εργαζόμενους που έπαθαν νευρικό κλονισμό από την προσβλητική συμπεριφορά εκ μέρους των προϊσταμένων τους. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο εργαζόμενοι να διακομίζονται με ασθενοφόρο λόγω λιποθυμικών επεισοδίων και γενικά επεισοδίων υγείας! Άλλοι υποχρεώνονται να συνεχίζουν να εργάζονται σε συγκεκριμένο πόστο (τηλεφωνικό κέντρο) όταν έχει διαγνωστεί ανίατη ασθένεια! Αντίστοιχοι των συνθηκών εργασίας είναι και οι μισθοί. Πρόσφατα καθαρίστρια λιποθύμησε από πείνα την ώρα της δουλειάς! Η αναλογία κατώτατου μισθού εργαζόμενου με τον ανώτατο μισθό ενός golden στελέχους μέσα στην ίδια τράπεζα μπορεί να είναι 1 προς 70, ίσως και χειρότερη! Πάνω απ' όλα, οι ενοικιαζόμενοι ζουν καθημερινά με το φόβο της απόλυσης, φοβούνται να μιλήσουν για τα όσα βιώνουν καθημερινά. Και όλα αυτά μέχρι να δουν την πόρτα της εξόδου, διαιωνίζοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς εργατικής - υπαλληλικής ανακύκλωσης που κανείς (;) δεν μπορεί -προς το παρόν- να ελέγξει.

Ο κυρίαρχος φόβος...

"Φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελία για όσα συμβαίνουν γιατί την επόμενη στιγμή θα απολυθούν" μας λέει η Βασιλική Χριστοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ). "Έχουμε παράδειγμα φύλακα ο οποίος κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι στον χώρο εργασίας του δεν υπήρχε πόσιμο νερό και δεν υπήρχε τουαλέτα. Η Επιθεώρηση Εργασίας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα υγιεινής στον χώρο, ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά ο εργαζόμενος απολύθηκε"! Οι «εργολάβοι», ειδικά στον κλάδο της καθαριότητας, νομίζουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Σε καταστήματα της Alpha Bank απλώς δεν πληρώνουν προφασιζόμενοι ότι δεν τους έχει εξοφλήσει η τράπεζα. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενες μετά από 4,5 μήνες απλήρωτες να φεύγουν, ο εργολάβος προσλαμβάνει άλλες και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το δήθεν έργο της καθαριότητας ανατίθεται σε εργολάβους οι οποίοι στη συνέχεια το αναθέτουν σε μικρότερους υπεργολάβους και ο έλεγχος της κατάστασης γίνεται πιο δύσκολος.

Μεσάζοντες... εργασίας!

"Επιμένουμε να λέμε δήθεν εργολάβοι, διότι λειτουργούν μόνο σαν μεσάζοντες αφού την εποπτεία και την επίβλεψη του «έργου» την ασκούν οι προϊστάμενοι της κάθε Τράπεζας. Έχουμε το φαινόμενο εταιρεία να δανείζει συγχρόνως με αυτόν τον τρόπο σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες πληροφορικής, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, φαρμακευτικές εταιρείες" συνεχίζει η Β. Χριστοπούλου. Η εταιρεία αυτή ισχυρίζεται ότι εποπτεύει εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα έχοντας μόνο 4-5 άτομα στο Τμήμα Προσωπικού στην έδρα της εταιρείας. Η ίδια εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει έργο φύλαξης, έργα πληροφορικής, έργα τεχνικής υποστήριξης. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατο, αντιβαίνει τους νόμους της λογικής. Αυτός που έχει την ευθύνη της δουλειάς είναι ο κάθε φορά προϊστάμενος από την πλευρά της τράπεζας. Αν και οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, φέρουν ακέραια την ευθύνη, όπως στην περίπτωση των τηλεφωνικών κέντρων, όπου οι διοικήσεις των τραπεζών πλένουν τα χέρια τους ενώ επικρατούν απολίτιστες και άθλιες συνθήκες εργασίας".

Το γκέτο της ΕΤΕ

Για τις ιδιαίτερες και δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας οι μαρτυρίες, ανώνυμες και επώνυμες, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του εργασιακού γκέτο που έχει στηθεί την τελευταία δεκαετία και συνεχώς διευρύνεται λόγω και της οικονομικής κρίσης. "Είναι μάλλον δύσκολο να περιγράψουμε τις συνθήκες που επικρατούν στον δικό μας χώρο δουλειάς. Φοβόμαστε ότι θα πιστέψετε πως υπερβάλλουμε. Είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένες να ακούμε υπομονετικά την οργή οφειλετών που τους ενοχλούμε για να πληρώσουν τα δάνειά τους και πολλοί από αυτούς, όντας άνεργοι, άρρωστοι κ.λπ. απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Οι βρισιές που πρέπει να ακούμε με υπομονή δεν περιγράφονται. Κάθε οφειλέτης που δικαιολογημένα ίσως, λόγω της κρίσης -μειώσεις μισθών, ανεργία- δεν μπορεί πλέον να πληρώσει το δάνειό του συσσωρεύει οργή η οποία ξεσπάει πάνω σε αυτόν που τον ενοχλεί για να πληρώσει. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να βρούμε μία λύση, μία ικανοποιητική ρύθμιση, για αλλά φυσικά δεν μπορούμε παρά να ακολουθούμε τις οδηγίες της τράπεζας", μας λέει η Μαρία Λάτσα, εργαζόμενη στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΤΕ και αναπληρώτρια γραμματέας του σωματείου εργαζομένων.

"Φέρνουμε έσοδα, μας πετάνε σαν σκουπίδι..."

"Αντί λοιπόν να υπάρχει μια κατανόηση και να δίνεται η ευκαιρία να κάνει κάποιος ένα διάλειμμα, να απομακρυνθεί για λίγα λεπτά από τις γραμμές, υπάρχει η εντελώς αντίθετη αντιμετώπιση. Τα διαλείμματα είναι αυστηρά καθορισμένα και πολύ σύντομα. Ενώ υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει διαλείμματα μέχρι 15 λεπτά κάθε δύο ώρες, τα διαλείμματα είναι πολύ πιο σύντομα και αυστηρά καθορισμένα. Μέχρι πριν από περίπου τρία χρόνια, τα διαλείμματα τηρούνταν, τώρα όμως δεν μπορείς να σηκωθείς από την καρέκλα σου, εκτός εάν πέσεις κάτω λιπόθυμη. Είμαστε αυτοί που φέρνουν έσοδα στην τράπεζα, και όμως μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι". Η Γεωργία Γιαννούλη, επίσης εργαζόμενη στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΤΕ, αναφέρεται στο καθεστώς τρομοκρατίας που βιώνουν καθημερινά. "Αν τολμήσεις να ρωτήσεις διευκρινίσεις ή να ζητήσεις βοήθεια για να χειριστείς ένα πρόβλημα της δουλειάς, σου γίνεται παρατήρηση ότι απασχολείς πολύ τον supervisor. Απολύθηκε συνάδελφος με τη δικαιολογία αυτή. Το γεγονός ότι η ίδια έφερνε τις καλύτερες εισπράξεις στο τμήμα τους τούς άφησε αδιάφορους. Σε άλλη περίπτωση η απάντηση στην ερώτηση συναδέλφου για τα θέματα της δουλειάς είναι: 'Έπρεπε να το ξέρεις, το έχουμε πει στην εκπαίδευση'. Το γεγονός ότι η εκπαίδευση έχει γίνει έξι μήνες πριν και δεν είχε ασχοληθεί με παρόμοια περίπτωση στο ενδιάμεσο διάστημα δεν έχει σημασία γι' αυτούς. Κάθε απόγευμα φεύγουμε από τη δουλειά με ένα τεράστιο ερωτηματικό, ένα τεράστιο 'γιατί'; Αυτά δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη Διεύθυνση της Τράπεζας, γιατί πρέπει να συμβαίνουν σε μας; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί ο εξευτελισμός και η απαξίωση του εργαζομένου;".

*Από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ, 15/2/2016

Ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για το δικαίωμα στο διάλειμμα εξέδωσε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤ). Άλλη μία παρέμβαση του ΣΥΔΑΠΤ που πραγματικά πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Tην παρουσιάζουμε αυτούσια.
-------------------------------------------------------------------

Όχι στη μείωση του χρόνου διαλείμματος στο Contact Center

Πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους στο Contact Center (Τηλεφωνικό Κέντρο) της Εθνικής Τράπεζας  ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από εκπροσώπους των «εργολαβικών εταιρειών»  από την 1/1/2016 θα μειωθεί ο χρόνος των διαλειμμάτων.

Η δικαιολογία που προφασίστηκαν είναι ότι επειδή οι εργαζόμενοι του … διπλανού τμήματος Collection εργάζονται σκληρά και έχουν μικρότερο διάλειμμα, θα πρέπει μειωθεί σε αυτούς ώστε να αυξηθεί στους άλλους !!!!!

Μένουμε για άλλη μια φορά άναυδοι με τους όρους που επιβάλλονται και τις δικαιολογίες που προβάλλονται στο Τηλεφωνικό Κέντρο, αλλά αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Δεν υπάρχουν λόγια να εκφραστεί το μέγεθος της αυθαιρεσίας, η έξαρση της αυταρχικότητας και η υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Απαιτούμε να παραμείνουν τα διαλείμματα στο Contact Center ως έχουν, άλλωστε ακολουθούν πιστά και συμφωνούν πλήρως με όσα προβλέπονται από:

·         το Προεδρικό Διάταγμα 398/94

·         την Ευρωπαϊκή Οδηγία 90/270/ΕΟΚ

·      την Έκθεση του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας)  για την «Υγεία και Ασφάλεια σε εργασία με Οθόνες Οπτικής Απεικόνισης».

Απαιτούμε να δοθούν ίσου χρόνου διαλείμματα για το Τμήμα Collection στο οποίο πράγματι η εργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.

Η Τράπεζα δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να ξεπλένει τα χέρια της θεωρώντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη για εργαζόμενους και εργαζόμενες που εργάζονται εντός των δικών της εγκαταστάσεων επικοινωνούν καθημερινά με τους πελάτες της Τράπεζας και είναι στην ουσία ο καθρέφτης της Τράπεζας για το κοινό.

Η ψυχική και σωματική εξουθένωση των εργαζομένων δεν πρόκειται να φέρει κανένα όφελος προς την Τράπεζα, μειώνει και δεν αυξάνει την παραγωγικότητα. Η κατάχρηση εξουσίας (να σημειωθεί ότι αρχικά ζητήθηκε να μην δίνεται καθόλου χρόνος επιπλέον διαλείμματος για την υπερωριακή απασχόληση), υποδηλώνει προσωπικότητες με ανεπάρκεια δεξιοτήτων και αμαυρώνει την εικόνα της Τράπεζας.

Συνάδελφοι με τη δική μας συσπείρωση γύρω από το σωματείο μπορούμε να λύνουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα, όπως έγινε πρόσφατα σε περίπτωση συναδέλφου για την οποία, με την παρέμβαση του Συλλόγου καταφέραμε να αλλάξει πόστο σε back office εργασία και να μην δουλεύει στις (τηλεφωνικές) γραμμές, λόγω πολύ σοβαρού  προβλήματος υγείας.

Έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τον επικεφαλής  του Τομέα Contact Center, η οποία θα οριστεί για την επόμενη εβδομάδα και με τους Διευθυντές των εταιρειών. Μέχρι να γίνουν οι συναντήσεις οι χρόνοι των διαλειμμάτων παραμένουν ως έχουν διότι αποτελούν επιχειρησιακή συνήθεια και δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς από τον εργοδότη χωρίς την συναίνεση των εκπροσώπων των εργαζομένων. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα παρακάτω τηλέφωνα.

23.12.2015

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Γιώργος Καπετανάκης                   6977 741 228

Βασιλική Χριστοπούλου               6976 685 485

Αφροδίτη Ανδρίτσου                     6936 163 458

Μαρία Λάτσα                                   6980 548 900

Νάντια Κατσιμίγα                           6946 561 195

Γεωργία   Γιανούλη                         6977 850 862

Άννα Λιάκου                                     6972 668 910

«Ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των απαραίτητων stresstest έχει αυξηθεί η πίεση στους συναδέλφους, ενώ οι ατομικές στοχοθεσίες και οι εκβιασμοί των διευθυντών στο δίκτυο έχει γίνει καθημερινότητα. Προσωπικές απειλές και ύβρεις είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ κάποιοι περιφερειακοί δεν διστάζουν να απειλήσουν και με κλείσιμο καταστημάτων και διασπορά των συναδέλφων στα 4 σημεία του ορίζοντα

Τα παραπάνω καταγγέλει σε ανακοίνωσή του Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) συνοψίζοντας το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην εν λόγω...συστημική Τράπεζα.

Από συναδέλφους κάποιων καταστημάτων μάλιστα, μας μεταφέρθηκε ότι περιφερειακός απείλησε τους ταμίες ότι αν δεν κάνουν πωλήσεις κατά το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη, «θα τον βρουν μπροστά τους» συνεχίζει στην ανακοίνωση-καταγγελία του ο ΣΕΤΑΠ. 

  • Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου ΕΔΩ.

 

http://www.e-typos.com/files/1/2015/07/21/hot-weather.jpgΠοιές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ποιά τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που οφείλει να λαμβάνει η επιχείρηση για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών; Πώς οφείλει να παρεμβαίνει (προληπτικά και κατασταλτικά) η Επιθεώρηση Εργασίας; Σε ανακοίνωση του το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων-Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) αναφέρει σε σχέση με τις ομάδες υψηλού κινδύνου:

«Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα( π.χ. σακχαρώδης διαβήτης , χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ ) , οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολεργιακά κοκ) , οι γυναίκες κατά την κύηση. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας ) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.»

  • Διαβάστε την ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ΕΔΩ.