opportunity-missed-takenΠαραθέτουμε αυτούσια (οι επισημάνσεις δικές μας) την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς πρ. Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) σχετικά με την υπογραφή της νέας Κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών.
-----------------------------------------------------------------------------
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ …

Αγαπητές συναδέλφισσες / αγαπητοί συνάδελφοι, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, κρίνουμε επιβεβλημένο να τοποθετηθούμε με ψύχραιμη πάντοτε ματιά, όπως άλλωστε το πράξαμε και στη συνεδρίαση του θεσμικού Οργάνου της Ομοσπονδίας, στο κρίσιμο ζήτημα της υπογραφής της νέας Κλαδικής Σύμβασης.

Σπεύδουμε προκαταβολικά να δηλώσουμε ότι δεν συμμεριζόμαστε επ’ ουδενί το πανηγυρικό κλίμα, στο οποίο κάποιοι άλλοι βεβαίως επενδύουν. Πριν την όποια, ωστόσο, κριτική αποτίμηση οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες θεμελιώδεις παραδοχές:

1η: Η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, προσανατολισμένων στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την προστασία και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Όχι όμως και η οποιαδήποτε σύμβαση, με οποιοδήποτε περιεχόμενο

2η : Τα θεμελιώδη ζητήματα ενόψει της υπογραφής της νέας Κλαδικής Σύμβασης, όπως αυτά αναδείχθηκαν με τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ήταν:
§ η κατοχύρωση ισχυρής ρήτρας προστασίας της απασχόλησης, μπροστά στους διαφαινόμενους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος το επόμενο διάστημα (Διευθύνσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων, περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζικών συναλλαγών),
§ η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου. Στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, από την πλευρά μας αναδείξαμε ότι από την οριζόντια μείωση των μισθολογικών κλιμακίων του Ενιαίου Μισθολογίου κατά 6% (Κλαδική ΣΣΕ 2012-2015), το πάγωμα του επιδόματος πολυετίας (1,85% ανά έτος, σωρευτικά 11%), καθώς και από την κατάργηση του Επιδόματος Ισολογισμού (3% ετησίως), οι μισθολογικές απώλειες των τραπεζοϋπαλλήλων αθροιστικά ανέρχονται στο 20% (!).
§ η ουσιαστική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων στις τράπεζες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί, καθώς είναι πραγματικά οξύμωρο οι συνάδελφοί μας να προβαίνουν, κατόπιν εγκρίσεων, σε γενναίες ρυθμίσεις σε πελατειακά δάνεια, αδυνατώντας την ίδια στιγμή να υπαχθούν οι ίδιοι στην οποιαδήποτε αντίστοιχη ευνοϊκή ρύθμιση.

3η : Οι απεργίες, από την προκήρυξή τους και μόνο παράγουν αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν αποτελούν προϊόν ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, όταν έχουν προηγηθεί πολυάριθμες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων, και επιτόπιες επισκέψεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όλων των Τραπεζών. Και ειδικά από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο δηλώνει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, την ετοιμότητά της να στηρίξει μια μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση, όπως διεφάνη και από το εκκωφαντικό μήνυμα που έστειλαν οι συνάδελφοί μας στο RBU, διεκδικώντας αξιοπρεπή κλαδική σύμβαση. Αντί, λοιπόν, να αξιοποιηθεί το υπέρτατο αυτό «όπλο», που βεβαίως και δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή φετίχ, αλλά πολύτιμο μέσο στην υπηρεσία των εργαζομένων, για ποιον λόγο αυτή η σπουδή για την αναστολή της απεργίας; Ποιους τελικά εξυπηρέτησε η ματαίωσή της; Σίγουρα πάντως όχι τους εργαζόμενους …

4η : Οι συμβάσεις εν γένει, και στην προκειμένη περίπτωση οι κλαδικές, υπογράφονται για να τηρούνται. Ωστόσο, ήδη από την προηγούμενη Κλαδική Σύμβαση (2016 - 2018) εξακολουθούν να υπάρχουν τρία (3) θεμελιώδη ζητήματα τα οποία, αν και προσδιορίζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις, ουδέποτε υλοποιήθηκαν αν και παρήλθε τριετία:
§ επανεξέταση του ύψους των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων εντός του 3ου τριμήνου του 2018, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου,
§ ουσιαστικές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων, με την παροχή λύσεων τύπου «split balance»,
§ δημιουργία κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας.

Και ερχόμαστε στις τελευταίες εξελίξεις. Τι πραγματικά κομίζει η νέα Κλαδική Σύμβαση; Αφού ενημερώσουμε κατ’ αρχήν ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ κλήθηκαν να τοποθετηθούν χωρίς ουδέποτε να τους δοθεί αντίγραφο της νέας Σύμβασης, αν και το ζητήσαμε επίμονα, τα βασικά σημεία της νέας κλαδικής, πέραν κάποιων ρυθμίσεων προνοιακού χαρακτήρα, είναι:
§ Προστασία της απασχόλησης. Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους, και όχι τη δέσμευση όπως επίμονα ζητήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες, για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Το οξύμωρο είναι ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ διακήρυττε την πρόθεσή της για υπογραφή σύμβασης ακόμη και με μηδενικές αυξήσεις, υπό την προϋπόθεση κατοχύρωσης ισχυρής ρήτρας διασφάλισης της απασχόλησης. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, θεωρούμε ότι κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, πόσο μάλλον να τρέφει αυταπάτες ότι η απασχόληση στον κλάδο προστατεύεται από αυτήν και μόνο τη διατύπωση. Δυστυχώς, ο δρόμος προς την κόλαση για ακόμη μία φορά είναι στρωμένος με καλές προθέσεις …
§ Αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών. Η παροχή αυξήσεων 2,75% αθροιστικά, σε βάθος τριετίας, βεβαίως και δεν αποκαθιστά τις μισθολογικές απώλειες της προηγούμενης περιόδου, ούτε και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, που και οι ίδιοι αποτελούν θύματα της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.
§ Στεγαστικά δάνεια τραπεζοϋπαλλήλων. Η παράταση της διάρκειας ισχύος του κλαδικού επιτοκίου (2%) και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (40 έτη) βεβαίως και δεν αποτελούν διέξοδο στο κρίσιμο ζήτημα της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων στις τράπεζες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες και της προηγούμενης σύμβασης, για την παροχή λύσεων τύπου «split balance», ενώ παράλληλα παρέχονται αφειδώς γενναίες ρυθμίσεις σε πελατειακά δάνεια.
§ Ωράριο τραπεζοϋπαλλήλων. Η μείωση του κλαδικού ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά ημερησίως αποτελεί θετική εξέλιξη και πάγιο αίτημά μας. Χωρίς καμία δόση μεγαλοϊδεατισμού, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματός μας για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα, επέφεραν εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα όχι μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά ευρύτερα στον κλάδο.
§ Αξιολόγηση απόδοσης - Υπηρεσιακή εξέλιξη. Η συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στην κλαδική σύμβαση ήταν επιβεβλημένη, και αυτό ζητήσαμε κατά τη διαμόρφωση του υπό διαπραγμάτευση πλαισίου. Η αναφορά, ωστόσο, στη «… συμβολή του εργαζόμενου στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης της μονάδας», από την πλευρά μας κρίνεται προβληματική και κατά την άποψή μας, όπως αντίστοιχα έχουμε εκφραστεί σε ανάλογη διατύπωση που συμπεριλαμβάνεται στον Κανονισμό Αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς, δίνει τη δυνατότητα για τη νομιμοποίηση της ατομικής στοχοθεσίας από το παράθυρο.
§ Προσαύξηση της άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών κατά δύο ημέρες, για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης όλων των υπολοίπων αδειών. Στην ουσία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απαιτείται η εξάντληση του υπολοίπου κανονικής αδείας και τυχόν άλλων αδειών (π.χ. μονογονεϊκής), το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου (!).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Μετά και την παρουσίαση του συγκεκριμένου πλαισίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας έκριναν προβληματικό και ανεπαρκές το συγκεκριμένο πλαίσιο και επέμειναν στην πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης, με κυρίαρχα στοιχεία πέραν των υπολοίπων:
§ την αποτύπωση της δέσμευσης, και όχι απλά της βούλησης, των μερών για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο.
§ πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους,
§ ουσιαστική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των τραπεζοϋπαλλήλων,

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, συνεπικουρούμενη από εκπροσώπους Συλλόγων που επίσης δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς και ήδη από χθες σπεύδουν να πανηγυρίσουν για το αποτέλεσμα αυτής της ημιτελούς κατά την άποψή μας διαπραγμάτευσης, που δεν επέτρεψε στους συναδέλφους να εκφραστούν μέσα από μια ομόφωνα προκηρυχθείσα απεργία, διεκδικώντας ικανοποιητική κλαδική Σύμβαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πλαίσιο υπογραφής της νέας Σύμβασης.

Παρά τη διαφωνία μας, για ένα πράγμα μπορούμε να διαβεβαιώσουμε. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας για την προστασία των θέσεων εργασίας από την όποια επιβουλή, τη διασφάλιση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, όπως αποδεδειγμένα πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Να είστε βέβαιοι ότι και την επόμενη μέρα, απέναντι στις όποιες προκλήσεις ΜΑΖΙ θα δώσουμε και τις νέες μάχες, το ίδιο πάντοτε αποφασιστικά και νικηφόρα.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΒΟΥΛΗΣΗ… ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ!!!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 2 (εσ. 81691 - 2), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ     Γοίλιας Ισίδωρος

πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για συλλογικες σύμβασειςΔιαβάστε την ανακοίνωση Νο 26 της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" με τίτλο «Ασπιρίνες και Αντίδωρα εν όψει της Κλαδικής ΣΣΕ». 

 

http://www.stokokkino.gr/photos/dierrefsan-apistefta-stichia-gia-tin-ttip-tin-symfonia-pou-allazi-mellon-olon-mas1462987729.jpgΔεν είναι φαίνεται τυχαία η προσπάθεια των ξένων και των ντόπιων ελίτ σχετικά με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στην Ελλάδα. Υπ'αυτήν την έννοια πράγματι η Ελλάδα αποτελεί έναν τύπο "πειραματόζωου", ένα πειραματικό δοχείο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ανατρέχοντας κανείς στον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ βρίσκει διάφορα στοιχεία τα οποία συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης. Αντιγράφουμε επακριβώς (σ.σ. οι επισημάνσεις δικές μας) χωρίο από "εκλαϊκευμένη" έκδοση της ΕΕ (εδώ το pdf):

«Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης:

Καθώς η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένη, θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για κανόνες και πρότυπα για το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτά θα καλύπτουν όλα τα στάδια, από την ασφάλεια των προϊόντων και την υγεία των ζώων και των φυτών έως τα ατομικά δικαιώματα στον χώρο εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τους κανόνες και τα πρότυπα αυτά, θέλουμε η φωνή μας να συνεχίσει να ακούγεται. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να συνεργαστούμε στενά με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και στο μέλλον. Με τον καθορισμό νέων κανόνων και προτύπων για τα προϊόντα στο πλαίσιο της TTIP, θα βοηθήσουμε στη διατήρηση της επιρροής μας και θα διαμορφώσουμε τον κόσμο κατά τις προσεχείς δεκαετίες

Με απλά λόγια η ΕΕ στοχεύει να εναρμονίσει τους κανόνες και τα πρότυπα των εργασιακών σχέσεων με αυτά των ΗΠΑ, χώρα στην οποία για την συντριπτική πλειοψηφία -ως γνωστόν-  το μοναδικό εργασιακό δικαίωμα ...είναι το δικαίωμα να εργάζεσαι !!! Εργαλείο για όλα αυτά θα είναι -όσον αφορά στην Ευρώπη- η διαβόητη TTIP, ελληνιστί...Διατλαντική Eταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων.

Είναι βέβαια να "τρομάζει" κανείς με έναν τέτοιον σχεδιασμό του "Ιερατείου των Βρυξελλών"...

Άραγε το ελληνικό εργατικό κίνημα "διαβάζει" αυτές τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών προκειμένου να απαντήσει ανάλογα και προς όφελος των εργαζομένων...ή θεωρεί την Παγκοσμιοποίηση αναγκαίο κακό;

Παράθεση στοιχείων-Σχολιασμός: Σπύρος Μητροτάσιος

 

http://mamamou.com.cy/wp-content/uploads/2013/12/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7.jpgΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Με πρόσφατη ανακοίνωση παράταξης (ΕΣΑΚ) ενημερωθήκαμε ότι το επίδομα Τοκετού που χορηγείται βάσει Κλαδικής Σύμβασης «περικόπτεται μερικώς» και στην Alpha Bank.

Λέμε «και στην Alpha Bank» διότι ζήτημα έχει προκύψει και στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία επίσης προβαίνει σε συμψηφισμό των ποσών (Τράπεζας-ΕΟΠΥΥ).

Οι Τράπεζες ερμηνεύοντας, λαθεμένα ή κατά το δοκούν, την ΣΣΕ ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΥΝ το ποσόν των €1557 με το ποσό το οποίο καταβάλλει… ο ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο (!)

Οι αντισυμβατικές αυτές ενέργειες είχαν οδηγήσει (το 2015) τον Σύλλογο εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς «ΣΕΥΤΠΕ» να εκκινήσει ενέργειες απευθυνόμενο στο -αρμόδιο για την παρακολούθηση ζητημάτων μητρότητας-οικογενειακής κατάστασης κλπ - Υπουργείο.

Απαντώντας με έγγραφό της (12/06/2015) στο ερώτημα του «ΣΕΥΤΠΕ», η Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙΦ) του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει αρχικά ότι:

Με βάση τις ρυθμίσεις της Κλαδικής ΣΣΕ (7.5.1984) και της Διαιτητικής Απόφασης 39/2008:
«Το επίδομα τοκετού χορηγείται από τις Τράπεζες με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως. Στο ποσό αυτό συμψηφίζεται κάθε ποσό που καταβάλλεται για την ίδια αιτία από ασφαλιστικά ταμεία ή από άλλα προγράμματα ασφάλισης προς τον δικαιούχο»

Και στην συνέχεια η ΓΓΙΦ ξεκαθαρίζει το ζήτημα ως εξής:

«Η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς τον δικαιούχο

Τέλος τίθεται και ζήτημα διακρίσεων εις βάρος των συναδέλφων που αποκτούν τέκνο αφού με βάση την νομοθεσία (ν.3896/10, αρ.2ε) «η παροχή του επιδόματος τοκετού ΣΥΝΙΣΤΑ μορφή ΑΜΟΙΒΗΣ» που -ενώ προκύπτει από ΣΣΕ/Διαιτητική Απόφαση- ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ !!!

Αναμένουμε όλοι και όλες την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας !

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ALPHA BANK
Όλα τα σχετικά έγγραφα και ανακοινώσεις στο www.symmaxia.org

 • Kατεβάστε την ανακοίνωση από τον σύνδεσμο ΕΔΩ.

http://www.videotex.gr/uploads/2015/08/sotita_gr.pngΠαραθέτουμε την απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων σε ερώτημα του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) που αφορά στην υποχρέωση των Τραπεζών να καταβάλλουν αυτούσιο το ποσόν των €1557 στους συναδέλφους που αποκτούν τέκνο.

Η υπόθεση και οι ενέργειες του ΣΕΥΤΠΕ ξεκίνησαν με αιτία μια κατάφωρα αντισυμβατική πρακτική που εφαρμόζει η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα η "Πειραιώς" ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ το εν λόγω ποσόν που με βάση την ΣΣΕ υποχρεούται να καταβάλλει με αυτό το οποίο ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει στο Νοσοκομείο!

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η γνωμοδότηση της ΓΓΙΦ είναι ότι:

«δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς το δικαιούχο».

Τονίζουμε ότι ο ΣΕΥΤΠΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στήριξαν νομικά και συνδικαλιστικά προσφυγή την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού (σ.σ. πρόκειται για Κλαδικό Σωματείο του ΠΑΜΕ) από όπου και αναμένεται η απόφαση.

http://i2.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2014/02/ergasia.jpg?w=700Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και ο θόρυβος σχετικά με τις ανατροπές στα εργασιακά και τις απαιτήσεις Δανειστών-Εργοδοτών αλλά και τις θέσεις που διατυπώνουν τα συνδικάτα και η κυβέρνηση για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία των εργοδοτών (λοκ άουτ), τις ΣΣΕ κλπ.

Αναζητήσαμε λοιπόν και εντοπίσαμε στον ιστότοπο "Διαύγεια" την Υπουργική Απόφαση Κατρούγκαλου που αφορά στη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με σκοπό να «επανεξετάσει ορισμένα υφιστάμενα πλαίσια της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων» όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της διαβούλευσης ζητείται η γνώμη, γραπτή ή προφορική, διαφόρων φορέων (Υπουργείο, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.α.) προκειμένου η Επιτροπή να καταλήξει σε προτάσεις που θα...ευθυγραμμίζουν την ελληνική νομοθεσία στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλισμού, των ΣΣΕ με τις "βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές"...

 • Δείτε την Υπουργική Απόφαση για την σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΔΩ.

Τι θέσεις όμως έχουν πάρει ως τώρα οι διάφορες πλευρές:

Ηδη στην Επιτροπή έχουν αποστείλει Υπομνήματα από τα οποία μπορεί κανείς να σχηματίσει γνώμη για το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων που επιθυμούν τόσο οι πολυεθνικές και η μεγαλοεργοδοσία.:

 • Δείτε τι ζητά η πλευρά των Δανειστών (βλ.προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ)
 • Δείτε τι ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (στο Υπόμνημα ΕΔΩ).

Ωστόσο πέρα από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (η οποία παρεπιμπτόντως συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 18/07), οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) συμφώνησαν στην διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου (!!!) στα εργασιακά. Μάλιστα -όπως πληροφορούμαστε από σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου- τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και κοινό κείμενο των εκπροσώπων εργοδοτών -εργαζομένων (!!!) πάνω στο οποίο θα ζητηθεί και η πολιτική στήριξη των κομμάτων εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

 

 

http://www.sev.org.gr/uploads/images/49339/omilia-fessa-apogevmatini-synedriasi-genikis-synelefsis-2016-enlarge.jpg?lm=78627d3979fee418045a518483e59af3

 • Υπερ-ρυθμισμένο και με προνόμια το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
 • Δυσάρεστο αλλά αναγκαίο μέτρο οι ομαδικές απολύσεις
 • Το λοκ άουτ δεν προσφέρει πολλά πράγματα σε μια επιχείρηση
 • Η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται δραστικά στην Ελλάδα από τη λειτουργία του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας
 • Τα 586 ευρώ δεν αρκούν για την επιβίωση μίας οικογένειας αλλά για το ένα εκατομμύριο ανέργους, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή

Αυτά τα κυνικά συμπεράσματα που συν τοις άλλοις προκαλούν τους εργαζόμενους της χώρας διαπίστώνει ο ΣΕΒ μέσω του εκπροσώπου και Προέδρου του Θ. Φέσσα σε συνέντευξή του τελευταίου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΜΠΕ. Οι θέσεις αυτές βέβαια απηχούν την αγωνία αλλά και τις πιέσεις που ασκεί η μεγαλοσυντεχνία των εργοδοτών για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δηλαδή για την ενίσχυση ουσιαστικά της θέσης και των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων.

 

Ακολουθεί στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««
Δημοσιογράφος: Σε μία οικονομία που βιώνει βαθιά ύφεση και μία πρωτοφανή αποεπένδυση, πιστεύετε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με περαιτέρω «απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας;

Θ.Φέσσας:Σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα το εργασιακό περιβάλλον ήταν για δεκαετίες υπερ-ρυθμισμένο με προνόμια και δυσκαμψίες που εξυπηρετούσαν μεμονωμένα συντεχνιακά συμφέροντα και σίγουρα όχι τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομίας. Οι μέχρι σήμερα αλλαγές στα εργασιακά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση μισθών, γεγονός αναπόφευκτο όταν το ΑΕΠ βυθίζεται τόσο πολύ και απότομα. H αγορά έπρεπε να προσαρμοστεί στους δημοσιονομικούς στόχους. Επί της αρχής, και εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους χαμηλούς μισθούς. Αλλά σε καιρούς κρίσης και με τον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει το κόστος της κατάρρευσης της δημόσιας οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις που κινδύνευαν, να επιζήσουν. Με την έννοια αυτή συγκράτησαν και συγκρατούν ακόμη, χειρότερες εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας και των λουκέτων στις επιχειρήσεις.

Οι καλύτεροι μισθοί, όπως και οι καλύτερες θέσεις εργασίας, χρειάζονται σοβαρές, βιώσιμες επενδύσεις. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει και τις επιχειρήσεις μας να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς. Συνεπώς, λέμε όχι στη συμπίεση μισθών και υποστηρίζουμε επενδύσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά, που δίνουν δουλειές και αιμοδοτούν τα δημόσια έσοδα.

Ο ΣΕΒ ανέκαθεν πρέσβευε να αποφεύγονται οι πρόσθετες ρυθμίσεις, οι «ελληνικές πατέντες», όπως έλεγε ένας προκάτοχός μου, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ. Άρα, η πρότασή μας είναι, καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της χώρας μας και όχι στις ανάγκες των επιμέρους συμφερόντων.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση του ΣΕΒ για τις ομαδικές απολύσεις; Θεωρείτε ότι δεν είναι επαρκές το ισχύον πλαίσιο;

Θ.Φέσσας:  Οι ομαδικές απολύσεις είναι ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις διάσωσης, συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις εφαρμόστηκε στη χώρα μας με την ελληνική πατέντα να παρεμβάλλεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εγκρίνει ή όχι αυτές τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη. Από τότε που νομοθετήθηκε το μέτρο αυτό, σχεδόν όλοι οι υπουργοί αρνήθηκαν να συναινέσουν, ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχε αμοιβαία κατανόηση εργοδοσίας-εργαζομένων. Το αποτέλεσμα; Οι εταιρείες που είχαν κάνει σχετική αίτηση έβαλαν λουκέτο. Δεν επιτεύχθηκε ποτέ ο στόχος, δηλαδή να επιβιώσει τουλάχιστον ένα μέρος της επιχείρησης.

Συνεπώς, επί της αρχής καλό είναι να υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες ως έχουν και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας.

 

Δημοσιογράφος: Το λοκ άουτ, αν και δεν ισχύει στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, είναι ακόμη ένα ζήτημα που έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο για τα εργασιακά. Είστε υπέρ της εφαρμογής του στην Ελλάδα;Επίσης, έχετε ταχθεί δημοσίωςυπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Ποια είναι τα σημεία που θέλετε να αλλάξουν;

Θ.Φέσσας:Γίνεται πολύς θόρυβος, χωρίς να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων. Το λοκ άουτ παίρνει υπερβολικές διαστάσεις στην πολιτική ατζέντα, χωρίς να μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σε μία επιχείρηση. Οπωσδήποτε, είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες, αλλά δεν είναι η λύση. Οι ρυθμίσεις σχετικά με τις απεργίες και ο συνδικαλιστικός νόμος πάσχουν σε άλλα σημεία, που πρέπει να προταχθούν ως προτεραιότητες στην επικείμενη διαπραγμάτευση, όπως είναι η υπερβολική προστασία των συνδικαλιστών, οι συνδικαλιστικές άδειες και η καταβολή της αμοιβής τους από τον εργοδότη, καθώς και θέματα σχετιζόμενα με την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν κατά προτεραιότητα.

Δημοσιογράφος: Mνημονιακές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μέσω του ΟΜΕΔ, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Γιατί επιμένετε να ζητάτε την επανεξέταση του θεσμού της διαιτησίας;

Θ.Φέσσας:  Η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται δραστικά στην Ελλάδα από τη λειτουργία του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας. Στην υποχρεωτική διαιτησία προσφεύγει ένα από τα δύο μέρη, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου, όταν αποτύχουν, ουσιαστικά ή τεχνητά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και λέω τεχνητά, γιατί η μία πλευρά μπορεί εσκεμμένα να προκαλέσει ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, όταν γνωρίζει ότι ο διαιτητής θα της δώσει περισσότερα από ότι θα μπορούσε ποτέ να διαπραγματευθεί με τον εργοδότη, πράγμα που συμβαίνει κατά κόρον στην ελληνική πραγματικότητα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κρίνει ότι η υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Τα αρμόδια όργανατου ILO έχουν κρίνει ότι η ελληνική υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βέβαια, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το 2014 ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να εγκαταστήσει έναν μηχανισμό υποχρεωτικής διαιτησίας, με στόχο την προστασία τής κοινωνικής ειρήνης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να αναπαράγεται το μοντέλο του παρελθόντος. Παράλληλα, οι βελτιωτικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί στην πράξη και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ότι δεν θα αποφύγουμε τελικά μεροληπτικές αποφάσεις, όπως στο παρελθόν. Στο ζοφερό σημερινό κλίμα, τέτοιες αποφάσεις μπορεί να εκτινάξουν στα ύψη τα μισθολογικά κόστη των επιχειρήσεων, επιτείνοντας τα προβλήματα επιβίωσης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και αποθαρρύνοντας τους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Συμφωνείτε να επανέλθει η διαμόρφωσή τους στα χέρια των κοινωνικών εταίρων;

Θ.Φέσσας:  Αίτημα του ΣΕΒ, όπως και της ΓΣΕΕ, είναι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πάρει τα μαθήματά τους από το παρελθόν στο πεδίο αυτό και διαπίστωσαν -εκ των υστέρων- ότι οι γενναίες αυξήσεις, που δόθηκαν στα χρόνια της ευφορίας, χωρίς προσεκτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων, υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Όσο η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι πιθανόν να μην είναι εφικτή η επαναφορά της ΕΓΣΣΕ. Θα μπορούσε, όμως, κατ' ελάχιστον να απλοποιηθεί η διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού (που έχει προβλεφθεί νομοθετικά) και να μειωθεί ο αριθμός των εμπλεκομένων στη διαβούλευση. Η εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων να είναι από αυτούς τους φορείς που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ. Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα των εργασιακών σχέσεων, η πρόταση του ΣΕΒ είναι να υπερισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις στο επίπεδο της επιχείρησης.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε και τις ΔΕΚΟ;


Θ.Φέσσας:
  Όχι. Οι θέσεις αυτές αφορούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και αφήνουν εκτός τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Και αναφέρω χωριστά τις ΔΕΚΟ, γιατί τυπικά μόνον λειτουργούν με βάση τους κανόνες τους εργατικού δικαίου του ιδιωτικού τομέα. Στην πράξη, τα πράγματα στις ΔΕΚΟ έχουν ξεφύγει τα τελευταία 30 χρόνια. Αντιμετωπίστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις σαν εκλογική λεία, με τις διοικήσεις να εμπλέκονται στα συστήματα κομματικής πελατείας. Παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διοικήθηκαν προς όφελος των μεμονωμένων ομάδων και όχι του συνόλου των πολιτών. Η συνήθης ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων έχει διαταραχθεί, επομένως εκεί χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που τις υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, όπως, επίσης, ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις όταν τέτοιες επιχειρήσεις εισέρχονται στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα μετά από αποκρατικοποίηση.

Δημοσιογράφος: Τελικά πιστεύετε ότι με κατώτατο μισθό 586 ευρώ μπορεί να επιβιώσει μία οικογένεια σήμερα;


Θ.Φέσσας:  
Η αλήθεια είναι ότι το κατώτατο όριο είναι χαμηλό σε σχέση με το μέσο επίπεδο διαβίωσης, που όλοι επιθυμούμε να υπάρχει στη χώρα μας. Τα 586 ευρώ δεν αρκούν για την επιβίωση μίας οικογένειας. Παρόλα αυτά, για το ένα εκατομμύριο ανέργους, ασφαλώς, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή, αντί να ζουν έναν παρατεταμένο εφιάλτη. Θέσεις εργασίας για τους ανέργους και αυξήσεις αμοιβών για τους εργαζόμενους μπορούν να έλθουν μόνο όταν αρχίσει να αναπτύσσεται πάλι ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε οι επιχειρήσεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι βιώσιμη; Είδαμε ότι ο ΣΕΒ συναίνεσε στην πρόσκαιρη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σας βρίσκει, όμως, σύμφωνους το νέο πλαίσιο, συνολικά;


Θ.Φέσσας: 
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους και δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα, δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα σαν μηχανισμό αναδιανομής, και να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης. Αυτοί που πληρώνουν σήμερα δεν μπορούν να ζουν με την αβεβαιότητα ότι δεν θα πάρουν σύνταξη αύριο σε μία κοινωνία με υψηλή ανεργία, ήδη υψηλές εισφορές, που γερνά γρήγορα. Δυστυχώς, το σύστημα εξακολουθεί να αμείβει όσους το δημιούργησαν, προνομιούχους εντός των τειχών και όχι όσους εργάζονται ή θέλουν να βρουν δουλειά. Φορτώνουμε στην πλάτη της γενιάς της κρίσης ένα άδικο ασφαλιστικό σύστημα. Έγιναν περικοπές με μία λογική της δεκαετίας του '50, ενώ σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα, κυβερνήσεις και εταίροι συζήτησαν διεξοδικά, πριν καταλήξουν σε μικτά συστήματα. Φοβάμαι ότι αν δεν δούμε συνταρακτικές αλλαγές στην οικονομία, ίσως χρειαστεί και άλλη «μεταρρύθμιση» σε 2-3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΕΒ, οι μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν, ήδη, να νιώθουν την επίδραση των συνεπειών. Δεν είναι μόνο, πλέον, οι άνεργοι νέοι που προσανατολίζονται στο εξωτερικό για δουλειά. Είναι και τα πιο άξια υψηλόβαθμαστελέχη, που έχουν σημαντικούς μισθούς στην Ελλάδα. Με τον σημερινό συνδυασμό εισφορών και φόρων, με την έλλειψη παροχών και συντάξεων από το κράτος, με τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, σημαίνει ότι από την αμοιβή για πέντε μέρες δουλειάς, οι τρεις και πλέον πηγαίνουν στο κράτος, με ελάχιστη απτή ανταπόδοση. Πριν να είναι αργά, ένας νέος κύκλος κοινωνικού διαλόγου πρέπει να ξεκινήσει.

 

 • Δείτε την συνένετευξη στο site του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ΕΔΩ.
 • Δείτε το σχετικό Υπόμνημα του ΣΕΒ προς την "Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αγορά Εργασίας" ΕΔΩ.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160217/low/newego_LARGE_t_1101_54635016.JPG

Ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στα εργασιακά αξιώνουν οι δανειστές ξεδιπλώνοντας όλη την ατζέντα των νέων εργασιακών σχέσεων που επιθυμούν οι μεγάλες πολυεθνικές. Σε ένα κείμενο 21 σελίδων το οποίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση δεν απεστάλη στην ίδια αλλά στην "Επιτροπή Ειδικών" συμπεριλαμβάνονται:

   1. «Ευελιξία» στους μισθούς

έτσι ώστε να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις σε σχέση με τους μισθούς (wage flexibility) ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες τους

   2. Κατάργηση της προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό

δηλαδή αφαίρεση μέχρι και του 30% της αμοιβής λόγω προϋπηρεσίας  (άρα από 761 ευρώ με τρεις τριετίες στα 586 ευρώ με αφαίρεση της προϋπηρεσίας).

   3. Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού - single rate

καθώς θεωρούν ότι από το 2017 η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate), ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   4. Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις

όπου προτείνεται η αύξηση του ορίου των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα στο 10%... φέρνοντας μάλιστα και ως παράδειγμα τα «δαπανηρά», όπως λένε, προγράμματα εθελουσίας εξόδου από τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς.

Στο μεταξύ ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1 για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση αφορά σε δύο μόνο ζητήματα τα οποία αποτελούν νεοφιλελεύθερη εμμονή του ΔΝΤ δηλαδή στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο ενώ για την Κυβέρνηση προέχει η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Ένα πάντως είναι σίγουρο: ο Σεπτέμβριος θα είναι καυτός και σε σχέση με τα εργασιακά.

 • Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος ΕΔΩ κ΄  ΕΔΩ.

 

 

Η νέα ΣΣΕ των τραπεζοϋπαλλήλων υπογράφηκε στις 16 Μαρτίου 2016 από την ΟΤΟΕ (εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Στ. Κούκο και τον Γεν. Γραμματέα Αχ. Μυλωνόπουλο) και τις Τράπεζες Alpha Bank, Ευrobank, Πειραιώς, Εθνική, Συνεταιριστικές (Παγκρήτια-Ηπείρου-Θεσσαλίας).

Η νέα ΣΣΕ αποτελείται από 8 "θεματικές" (παρατίθενται ως έχουν):

Αρθρο 1: Μισθολογικά Θέματα

Άρθρο 2: Προστασία της απασχόλησης

Άρθρο 3: Στεγαστικά δάνεια τραπεζ/λων

Άρθρο 4: Προστασία της οικογένειας

Άρθρο 5: Κλαδικό συμπληρωματικό πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας

Άρθρο 6: Παροχές πρόνοιας

Άρθρο 7: Ρυθμίσεις για εργαζόμενους, γονείς ή συζύγους ΑΜΕΑ

Άρθρο 8: Ρυθμίσεις για πολιτιστικές,ερρευνητικές, αθλητικές δραστηριότητες

ΣΥΔΑΠΤΤ logo1_colored.JPGΆλλη μια μεγάλη νίκη πέτυχε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) αυτή τη φορά απέναντι στην τακτική των εταιρειών "ενοικίασης" εργαζομένων, εταιρείες οι οποίες με την "επαναλαμβανόμενη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου" καταστρατηγούν χρόνια τώρα την εργατική νομοθεσία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΔΑΠΤΤ
--------------------------------------------------------------------

Συνάδελφοι, -ισσες,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ύστερα από τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας η εταιρεία MellonTechnologiesαναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματός μας, κάλεσε συναδέλφους για την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου. Ως χρόνος πρόσληψης για τον υπολογισμό των ημερών αδείας και της αποζημίωσης απόλυσης   θα λογίζεται  η ημερομηνία της πρώτης σύμβασης. Μέχρι στιγμής έχουν κληθεί να υπογράψουν οι συνάδελφοι που είχαν προσληφθεί το 2007.

Όπως ήδη γνωρίζετε, με την από 11-9-2015 επιστολή μας προς την Mellon Technologies είχαμε εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνταν «η επαναλαμβανόμενη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου» και ζητήσαμε «την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας που προκύπτει από τις συνεχόμενες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συνάψει οι εργαζόμενοι».

Με την από 12-9-2015 επιστολή μας προς την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζητήσαμε «την παρέμβασή σας ώστε η Mellon Technologies, με την οποία η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται και αναθέτει πληθώρα «έργων» να προχωρήσει στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας που προκύπτει από τις συνεχόμενες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συνάψει οι εργαζόμενοι».

Το Σωματείο μας προσέφυγε στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να πραγματοποιηθεί συμφιλιωτική συνάντηση (22-12-2015) ζητώντας να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο εργατικό δίκαιο, το οποίο παραβιαζόταν επί σειρά ετών με πρακτικές που κρατούσαν ομήρους τους εργαζόμενους και τους στερούσαν βασικά τους δικαιώματα. Όπως σας έχουμε ενημερώσει παρουσία των εκπροσώπων του Υπουργείου υπήρξε παραδοχή και από την πλευρά της εταιρείας ότι το αίτημά μας ήταν απολύτως νόμιμο.

Ενημερώσαμε με ανακοινώσεις και συναντήσεις τους συναδέλφους για να γνωρίζουν τι προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία. Ήμασταν δίπλα τους ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας η οποία όμως επιμένει ότι δεν έχει υποχρέωση να διαβουλεύεται με το Σωματείο μας και η επικοινωνία γίνεται μόνο ανεπίσημα.

Έχουμε ήδη ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης για την επίλυση Εργατικής Διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά, η οποία έχει ήδη προβεί σε έλεγχο της εταιρείας διαπιστώνοντας την πραγματική κατάσταση όπως την είχε περιγράψει το Σωματείο μας. Ελπίζουμε η εταιρεία να προχωρήσει σύντομα και στην  υπογραφή των συμβάσεων των υπολοίπων συναδέλφων ώστε να μη χρειαστεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Εργατικής Διαφοράς στις 29/3/2016.

Συνάδελφοι –ισσες,

Κάτι που φαινόταν να έχει γίνει καθεστώς αναλλοίωτο για τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε ήδη απτή πραγματικότητα με τους καλύτερους όρους. Τώρα φαίνεται καλύτερα παρά ποτέ ότι η μόνη ασπίδα προστασίας μας είναι η δική μας συλλογική μας δράση, η οργάνωση και η συμμετοχή στο Σωματείο μας που προτάσσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  μας και συνεχίζει χωρίς απογοητεύσεις το δύσκολο έργο του.

Στηρίξτε το με όλες σας τις δυνάμεις

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Γιώργος Καπετανάκης           6977 741 228 (Vodafone)

Βασιλική Χριστοπούλου        6976 685 485 (Άνεμος)

Νάντια Κατσιμίγα                  6946 561 195

Μαρία Λάτσα                         6980 548 900 (Cosmote)

Γεωργία   Γιαννούλη              6949 432 210

Αφροδίτη Ανδρίτσου              6936 163 458

Άννα Λιάκου                          6972 668 910

Σήμερα 16/03/2016 υπεγράφη η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΟΤΟΕ-Τραπεζών - Δείτε τα όσα προβλέπονται σε αυτήν.

Σήμερα 16/03/2016 αναμένεται η υπογραφή της Κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών η οποία σύμφωνα με το κείμενο που υπερψηφίστηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την Πέμπτη 10/03/2016 θα περιλαμβάνει:

 • Πάγωμα "μισθολογίου" για την επόμενη τριετία 2016-2018
 • Ρυθμίσεις σε ζητήματα που αφορούν ΑμΕΑ και γονείς ΑμΕΑ
 • Ρυθμίσεις σε ζητήματα μητρότητας
 • Ρυθμίσεις σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια (ΣΣΕ '84)

(βλ. "πανηγυρική" ανακοίνωση ΟΤΟΕ)

Σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των συναδέλφων της ΣΣΕ του 1984 η ρύθμιση που προκρίθηκε ήταν αυτή του "balance split" δηλαδή πάγωμα του επιτοκίου για το 50% του (υπολοίπου) δανείου με το άλλο 50% να εξυπηρετείται κανονικά. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά όμως μόνο τους εν ενεργεία εργαζόμενους πράγμα που προκάλεσε την δυσαρέσκεια σε πολλούς συναδέλφους συνταξιούχους. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν αντιδράσεις όπως αυτή των Συλλόγων εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας  (Ιονική Ενότητα) οι οποίοι σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

«Μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ότι επήλθε συμφωνία για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, αποστείλαμε στην ΟΤΟΕ την επιστολή που σας παραθέτουμε στη συνέχεια, επισείοντας εκ νέου την προσοχή στους αρμόδιους για την ένταξη των ρυθμίσεων των δανειακών οφειλών των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων στη συμφωνία.

Επιστολή προς ΟΤΟΕ

Αναμένουμε με αγωνία τη δημοσίευση της υπό υπογραφή ΣΣΕ για να δούμε αν εισακούσθηκε το αίτημά μας που ανταποκρίνεται στην επιθυμία και τη σφοδρή ανάγκη χιλιάδων συναδέλφων μας.

Σε περίπτωση που η ΟΤΟΕ δεν συμπεριλάβει στη ΣΣΕ τη ρύθμιση, δεσμευόμαστε απέναντι στους συνταξιούχους της Ιονικής που περιμένουν αυτές τις λυτρωτικές ρυθμίσεις, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επεκταθεί και στους συνταξιούχους συναδέλφους μας η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων δανειακών οφειλών των εργαζομένων, όπως αντίστοιχα έπραξε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά από σχετικό αίτημα των συλλόγων.»