erp otoeΜια ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική, ως προς τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό χώρο αλλά και σχετικά με το μέλλον του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση  στην ΟΤΟΕ (ΕΡΠ-ΟΤΟΕ). Στην παράταξη συμμετέχει όπως είναι γνωστό και η ΕΑΣ (στα πλαίσια της εκπροσώπησής μας στην ΟΤΟΕ) με εκλεγμένο Γενικό Σύμβουλο της ΟΤΟΕ τον συν. Μητροτάσιο Σπύρο.

Στην ανακοίνωση θίγονται τα εξής θέματα :

 • Το νέο...success story της Κυβέρνησης
 • Η παράδοση των τραπεζών στα “κοράκια” και ο έλεγχος της οικονομίας μέσω των κόκκινων δανείων
 • Η επίθεση στα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο και η στρατηγική της κυβέρνησης για το χρέος
 • Ο πολιτικο-συνδικαλιστικός ρόλος της ΟΤΟΕ αναιρείται από την ενσωμάτωση της πλειοψηφίας της
 • Δυναμική ατζέντα διεκδικήσεων – Για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού, κλαδικού και κοινωνικού ταξικού αγώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΠ-ΟΤΟΕ

erp otoeΑίτημα για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ κατέθεσαν 3 μέλη Γραμματείας1 και συγκεκριμένα οι συναδέλφοι Αναστασίου Γιάννης (Eurobank), Μπέλλος Φώτης (Πειραιώς) και Παπατριανταφύλλου Νίκος (Εθνική) με ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

 • «Νομοθέτηση εκχώρησης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής σε funds. Θέση ΟΤΟΕ - Κίνδυνοι για τον κλάδο και τους εργαζόμενους – Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης.»
 • «Μέτρα και δράσεις της ΟΤΟΕ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Συλλόγους για την αντιμετώπιση της παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης στην Τράπεζα Πειραιώς».

Μάλιστα 3 τα μέλη της Γραμματείας τονίζουν ότι το ζήτημα της παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης στην Πειραιώς έχει ξανατεθεί από τους ίδιους με το από 15/4/2016 αίτημά τους (αριθμός πρωτοκόλλου 14623) χωρίς ωστόσο η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) να πάρει θέση!

Έτσι, στο νέο τους αίτημα με ημερομηνία 19 Μαΐου 2016, τα μέλη της ΕΓ ΟΤΟΕ αναφέρονται -εκτός του παραπάνω ζητήματος- και στην αρνητική επίδραση που θα έχει η νομοθέτηση της εκχώρησης της διαχείρισης προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου λιανικής τραπεζικής σε διεθνή funds τόσο στις θέσεις εργασίας, όσο και στην ανάπτυξη σκιώδους τραπεζικής πολυεθνικής δραστηριότητας. Στην επιστολή επισημαίνεται μάλιστα ότι η επικείμενη νομοθέτηση έρχεται σε συνέχεια του νομοθετικού πλαισίου για τα επιχειρηματικά δάνεια.

1.Τα μέλη της ΕΓ της ΟΤΟΕ Αναστασίου, Μπέλλος, Παπατριανταφύλλου εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στην ΟΤΟΕ στο συμμετέχει και στηρίζει η ΕΑΣ Alpha-Εμπορικής

erp otoeΝΑ ΜΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.

STOP ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει πρωτοστατήσει σε μια σειρά από επιθετικές ενέργειες απέναντι στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, όπως αυτή προσδιορίζεται στο νομικό πλαίσιο αλλά και στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι γνωστή η υπόθεση του αποκλεισμού του Δ. Γεωργούλη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Τράπεζας, τόσο από τη δυνατότητα να δημοσιεύει μέσω του συστήματος της τράπεζας ανακοινώσεις συνδικαλιστικού περιεχομένου, όσο και να επικοινωνεί με τα μέλη του Συλλόγου του, καθώς υπάρχει φραγή στο υπηρεσιακό του e-mail.

Πριν λίγες ημέρες, επανακαθορίστηκε η πολιτική της τράπεζας σε σχέση με την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία. Τέθηκε αυστηρός περιορισμός, στο βαθμό που δεν επιτρέπεται η αποστολή μαζικών e-mail σε πάνω από 10 παραλήπτες ανά μήνυμα και 500 παραλήπτες συνολικά ημερησίως, κάτι που καθιστά αδύνατο για τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην τράπεζα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους 16 χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν, ειδικά όταν συντρέχουν σημαντικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Τα γεγονότα αυτά αναφέρονται ως κορυφαίες ενδείξεις αυθαίρετης παρεμβατικότητας της εργοδοσίας στον κλάδο, η οποία έχει βάλει ως στόχο να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Το σχέδιο αυτό συντελείται τόσο μέσω συνδικαλιστικών διώξεων με υπηρεσιακούς όρους, παρεμπόδισης της εισόδου συνδικαλιστικών στελεχών σε συγκεκριμένους χώρους των τραπεζών (ενδεικτικά αναφέρονται τα contact centers), παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών ακόμη και εκτός συμβατικού ωραρίου, αλλά και συνδικαλιστικών διακρίσεων, αφού από όλα αυτά εξαιρούνται ορισμένοι αρεστοί στην εργοδοσία σύλλογοι. Ίσως έτσι εξηγείται, ότι το Σάββατο 9/4 η ηγεσία του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς δεν επέτρεψε ετσιθελικά την είσοδο στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης σε δυο συνδικαλιστικά στελέχη της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης, και συγκεκριμένα στους Γ. Αναστασίου (μέλος της Διοίκησης ΓΣΕΕ) και Ν. Παπατριανταφύλλου (μέλος του Προεδρείου ΟΤΟΕ).

Στον πυρήνα όλων αυτών των ενεργειών βρίσκεται η αμφισβήτηση στην πράξη του νομοθετικού πλαισίου του Ν.1264/82 για τη συνδικαλιστική δράση, πριν καν ανοίξει το ζήτημα από την κυβέρνηση, η οποία ήδη από τον Αύγουστο έχει δεσμευτεί σε σχετικές “μεταρρυθμίσεις”, που αφορούν στη συλλογική δράση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνολικό πλαίσιο για τα εργασιακά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, είναι καθαρό ότι η εργοδοσία θέλει πλέον να επιβάλλει “συνδικαλιστικό σιωπητήριο” με κάθε τρόπο, ειδικά σε ότι αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων στα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, και κύρια στους στόχους για μείωση του προσωπικού και του λειτουργικού κόστους. Διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει με πρώτο βήμα τη μεγάλη εθελούσια έξοδο στην Τράπεζα Πειραιώς.

Καλούμε την ΟΤΟΕ να:

 • λάβει όλες τις αναγκαίες συνδικαλιστικές, νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οριστικά η προσπάθεια της εργοδοσίας να παρεμποδίσει την ελεύθερη άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης,
 • εκπονήσει σχέδιο δράσεων για την υπεράσπιση του Ν.1264/82 και όλων των συναφών συλλογικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ως βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας, και κυρίως ως βασικό όπλο των εργαζομένων απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ως Ριζοσπαστική Παρέμβαση, τέλος, δηλώνουμε ότι με τη δράση και τη φωνή μας θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους πιστεύουν ότι με αποκλεισμούς, επιβολή περιθωριοποίησης και απειλές διώξεων, μπορούν να επιβάλουν τη σιωπή μας.

erp otoeΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ο.Τ.Ο.Ε.

 
Ανακοίνωση 2/2.2.2016
 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ
ΑΜΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ
ΟΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 

Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων και κεφαλαιώδη θεσμό κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης γενεών και αναδιανομής του εισοδήματος. Η απαίτηση για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα είναι δίκαιο κοινωνικά και μεροληπτικό υπέρ των δυνάμεων της εργασίας αποτελεί επίδικο της ταξικής πάλης και πεδίο αγώνα ενός σύγχρονου και ριζοσπαστικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο ως συνδικαλιστική παράταξη υπηρετούμε.

Εδώ και 25 χρόνια, όμως, σοβαρά προβλήματα συσσωρεύονται στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ συνεχείς υπήρξαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, με οδυνηρές συνέπειες για τα δικαιώματά μας. Αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, σαλαμοποίηση των ασφαλισμένων, μείωση της ανταποδοτικότητας και κατάργηση των εύρωστων ειδικών ταμείων για κάλυψη της “τρύπας” ήταν η νεοφιλελεύθερη ατζέντα που εφαρμόστηκε με συνέπεια. Για να καταλήξει τα τελευταία χρόνια στο μπαράζ μειώσεων των συντάξεων ως και 48%.

Ολέθριες για την ισορροπία και βιωσιμότητα του συστήματος ήταν μια σειρά από πολιτικές που ρήμαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως:
·       η επί χρόνια υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών στην ΤτΕ με μηδενικά επιτόκια, που ειδικά τα χρόνια του πολύ υψηλού πληθωρισμού απομείωσε σημαντικά την πραγματική αξία των αποθεματικών,

·       η χρήση των αποθεματικών για σκοπούς αλλότριους από την ασφάλιση, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση δημοσίων έργων ή η χορήγηση “θαλασσοδανείων”,

·       το άνοιγμα του “κουτιού της Πανδώρας” με την επένδυση των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, που εξαέρωσε μεγάλο τμήμα της περιουσίας των ταμείων και
·       το PSI+ του 2012, που αποτέλεσε και τη χαριστική βολή.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η οκταετής ύφεση και η εκτόξευση της ανεργίας, αφού βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αυξηθεί δραστικά η απασχόληση.

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο Κατρούγκαλου για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σε συνέχεια των μνημονιακών δεσμεύσεων του Αυγούστου. Πρόκειται για μια ακόμη  σημαντική υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τα οποία επιχειρείται να θυσιαστούν και πάλι στο βωμό της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης:

1.     Το ασφαλιστικό ζήτημα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτή είναι η αιτιολογική βάση για τις συνεχείς επιθέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τα συναφή δικαιώματά μας. Για εμάς ως εργαζόμενοι, η κοινωνική ασφάλιση δεν μπαίνει στο ζύγι της δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι προϊόν εργασίας και εισφορών. Στα χρόνια της ύφεσης και της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης, είναι αυτονόητο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναλαμβάνει βάρη για την πληρωμή των συντάξεων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το πλήγμα θα είναι διαρκές και βαρύ.

2.     Η συμμετοχή του δημοσίου στην κοινωνική ασφάλιση περιορίζεται στην προνοιακού χαρακτήρα “Εθνική Σύνταξη”, κάτι που απορρυθμίζει την πλήρη αντιστοίχηση εργασίας, εισφορών και καταβαλλόμενης σύνταξης. Ως προνοιακή σύνταξη, θα είναι ευάλωτη στα κάθε φορά δημοσιονομικά μεγέθη, και άρα δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση.

3.     Η μη πρόβλεψη άλλων πόρων από το δημόσιο προς το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργεί αποτρεπτικά στην δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος, που αποτελεί βασικό αίτημά μας, ως όρος διασφάλισης της βιωσιμότητάς του.

4.     Ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού στο σύνολο του εργασιακού βίου μειώνει σημαντικό τη βάση υπολογισμού του ανταποδοτικού κομματιού της σύνταξης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι μισθό λάμβανε πριν 25-30 χρόνια...

5.     Η κλίμακα συντελεστών ανταποδοτικότητας με βάση τα χρόνια εργασίας κρύβει τεράστιες μειώσεις. Για 35 χρόνια δουλειάς ο συντελεστής ανταποδοτικότητας περιορίζεται στο 36%, ενώ ξεπερνά μόλις το 45% για 42 χρόνια δουλειάς, αντί του 70% που ισχύει σήμερα.

6.     Σε ότι αφορά τα ειδικά επικουρικά ταμεία και λογαριασμούς του κλάδου, δεν υπάρχει αυτόματη ενσωμάτωση στο προβλεπόμενο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το ζήτημα είναι, ότι στο σχέδιο προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μισθωτών για επικούρηση στο ΕΤΕΑ. Γεγονός που βάζει ερωτηματικά για το μέλλον των συγκεκριμένων ταμείων.

Οι παραπάνω είναι οι βασικοί λόγοι, που ως Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο Κατρούγκαλου. Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να γίνει νόμος, και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μπορούν να το σταματήσουν! Όπως μαχητικά υποστηρίξαμε το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα του Ιουλίου (σε αντίθεση με αρκετούς άλλους που τότε σιγοντάριζαν το “Ναι” και σήμερα σηκώνουν λάβαρα επανάστασης), ακριβώς επειδή στο πακέτο Γιούνκερ φαινόταν ξεκάθαρα τι θα επακολουθήσει γενικά και ειδικότερα για το ασφαλιστικό, έτσι και σήμερα λέμε “ΟΧΙ” στη νέα υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος που ήδη ξεκίνησαν. Με απαρχή τη μεγάλη Γενική Απεργία της 4ης Φλεβάρη. Με συνέχεια και αγωνιστικότητα να:

·       υψώσουμε μαζί με την κοινωνία ένα τείχος υπεράσπισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, περιφρούρησης του δημόσιου αναδιανεμητικού της χαρακτήρα και διατήρησης των δύο αυτοτελών πυλώνων κύριας σύνταξης και επικούρησης.

·       συντονίσουμε τη δράση μας με όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής αντίστασης και να παλέψουμε με κάθε μορφή αγώνα ενάντια σε όποιον επιχειρήσει να θυσιάσει την αναγκαιότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης εργαζομένων και συνταξιούχων στην αναγκαιότητα για μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

·       διεκδικήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
·       αγωνιστούμε για τον οριστικό τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης, που εκτός των άλλων, αποτελούν και το βραχνά στο λαιμό των ασφαλιστικών ταμείων. Κεντρικό ζητούμενο για εμάς είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η δραστική μείωση της ανεργίας, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να αρχίσει να ισορροπεί. Μέχρι τότε για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η κρατική εγγύηση για τις υποχρεώσεις του συστήματος προς τους ασφαλισμένους.

 Καψάλης Απόστολος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ / πρώην Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

 Συζήτηση με θέμα: «3ο Μνημόνιο: Εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά των τραπεζών / Αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης»

 Δευτέρα 23/11/2015 Γραφεία Σ.Ε.Τ.Α.Π.

 Απάντηση Γιώργου Ρωμανιά σε ερώτηση του συναδέλφου Γεν. Γραμματέα του ΕΝ.Α.Σ. Σπύρου Μητροτάσιου για τις κυοφορούμενες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση σε σχέση  με το ΕΤΑΤ και τα άλλα Ταμεία του Τραπεζικού Κλάδου

Συζήτηση με θέμα: «3ο Μνημόνιο: Εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά των τραπεζών / Αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης»

Δευτέρα 23/11/2015 Γραφεία Σ.Ε.Τ.Α.Π

 

 

 Ρωμανιάς Γιώργος, πρώην Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης

Συζήτηση με θέμα: «3ο Μνημόνιο: Εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά των τραπεζών / Αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης»

 Δευτέρα 23/11/2015 Γραφεία Σ.Ε.Τ.Α.Π.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ ανοίγει τη συζήτηση για τις επερχόμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά στον τραπεζικό κλάδο και προσκαλεί κάθε εν ενεργεία και συνταξιούχο συνάδελφο στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «3ο Μνημόνιο: Εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά των τραπεζών / Αναθεωρημένα πλάνα αναδιάρθρωσης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23/11/2015 και ώρα 17:00 στα γραφεία του ΣΕΤΑΠ (Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς), Αμερικής 10 – 3ος όροφος.

Ομιλητές:

 • Ρωμανιάς Γιώργος, πρώην Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης.

 • Καψάλης Απόστολος, επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ / πρώην Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Συντονιστής: Αναστασίου Γιάννης, επικεφαλής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης / μέλος Ε.Γ. ΟΤΟΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

 • «Οι μνημονιακές αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων», Γιώργος Ρωμανιάς

 • «Εργασιακές σχέσεις στο 3ο Μνημόνιο – Συλλογικές Συμβάσεις – Συνδικαλιστικός Νόμος». Καψάλης Απόστολος.

 • Ερωτήσεις, Συζήτηση.

 

Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στην Alpha Bank καθώς και τους συνταξιούχους συναδέλφους να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση.

Για επικοινωνία: Μητροτάσιος Σπύρος ,  210_3245679
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

Όλοι στη Γενική Απεργία στις 12 Νοέμβρη
 
Η νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή επίθεση σε βάρος του λαού μας συνεχίζεται. Η υλοποίηση του 3ου Μνημονίου οδηγεί σε νέα αντεργατικά μέτρα, στοχεύοντας στην ολοκληρωτική καταστροφή του κόσμου της εργασίας, μετά από 7 χρόνια σκληρής λιτότητας.

1. Επαναλαμβάνονται οι αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που οδηγούν στην αύξηση του δημόσιου χρέους, την οριστική παράδοση των διοικήσεών τους στους ιδιώτες και τον πλήρη έλεγχό τους  στους δανειστές, και τώρα έρχεται να πληρώσει «ο λαός το μάρμαρο» που θα είναι οι πλειστηριασμοί ακόμη και της πρώτης κατοικίας και η εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων στους διεθνείς κερδοσκόπους για να τα εισπράξουν.
Επιπλέον, τα νέα restructuring plans που θα προκύψουν, θα οδηγήσουν σε νέα συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες. Τέλος, αθωώνονται (για μια ακόμη φορά) οι τραπεζίτες από τις τρομακτικές τους ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

  Ειδικά για τους τραπεζοϋπαλλήλους, η συμμετοχή στην απεργία αποκτά ειδικό βάρος, ενόψει διαπραγμάτευσης νέας κλαδικής σύμβασης.


2. Οι συντάξεις πετσοκόβονται και μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, ενώ η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του χρόνου ασφάλισης έχουν ως αποτέλεσμα κανένας εργαζόμενος στο μέλλον να μη συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης!


Με τη σχεδιαζόμενη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» δίνεται το τελικό χτύπημα και ανατρέπεται πλήρως ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ με την ολοκληρωτική απόσυρση της συμμετοχής του κράτους  ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.


3. Η νέα φορολεηλασία που ξεκίνησε με την αύξηση του ΦΠΑ, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του αφορολόγητου στο πετρέλαιο για τους αγρότες, τη προφορολόγηση των αγροτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεωνκαθώς και οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στο όνομα του κυνηγιού των ισοδυνάμων και της πειθαρχίας στην πολιτική των δανειστών(!), θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στη χώρα μας.

 

4. Το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΣΕ και της ΔΕΗ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα θα ενταθούν την επόμενη περίοδο, για να αποπληρώνεται ένα άδικο, ταξικό και παράνομο χρέος. Το
δικό μας χρέος είναι να τους σταματήσουμε!

5. Η κατάργηση των ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διατήρηση της ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και η συνέχιση της υφεσιακής πολιτικής και της διάλυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, η απαξίωση των νοσοκομείων, της δημόσιας εκπαίδευσης και της πρόνοιας από την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού, θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της ανεργίας, σε περικοπή και νέα υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και σε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων στους εργαζόμενους.

Η απεργία της 12ης Νοέμβρη δεν ξεπλένει της ηγεσίες των ΟΤΟΕ – ΓΣΕΕ για τη στάση τους απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, που διαλύει τις ζωές μας. Ότι επιχειρείται να εφαρμοστεί σήμερα, είναι ακριβώς αυτό που ζήτησαν με τη στάση τους υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Η απεργία όμως της 12ης Νοέμβρη, είναι η πρώτη ευκαιρία του κόσμου της εργασίας να υποδηλώσει ότι οι αγώνες ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές τους δεν τελείωσαν.

Αντιθέτως, αύριο βροντοφωνάζουμε ότι ο αγώνας για αξιοπρέπεια τώρα αρχίζει!


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, ΩΡΑ 11πμ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΑΔΙΟΥ & ΠΕΣΜΑΖΌΓΛΟΥ

erp otoe

erp otoeΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ-ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς επιδίδεται από χρόνια σε πρωταθλητισμό παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων και σε διώξεις παρατάξεων και συνδικαλιστών που αντιδρούν στις συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβληθεί.

Ιδιαίτερη προτίμηση και στόχευση "απολαμβάνει" η ¨Συνδικαλιστική Συνεργασία" του Συλλόγου Υπαλλήλων τ. Γενικής Τράπεζας και το στέλεχός της, μέλος του δ. σ., σ. Διονύσης Γεωργούλης που κατάγγειλαν μεταξύ άλλων α) το αδιάκοπο κυνηγητό της ατομικής στοχοθεσίας, β) την εκτέλεση καθηκόντων από εργαζόμενους θυγατρικών και μερικές φορές από θέση προϊσταμένων ενώ δεν είναι τραπεζοϋπάλληλοι, γ) τις άθλιες συνθήκες υγιεινής σε μαζικούς χώρους εργασίας και δ) τη μη χορήγηση επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού και γονικών αδειών.

Ως αποτέλεσμα της επιβεβλημένης αντίδρασης, με ανακοίνωση, από τη ¨Συνδικαλιστική Συνεργασία" για τα παραπάνω νοσηρά φαινόμενα, η διοίκηση της τράπεζας επέβαλλε αποκλεισμό επικοινωνίας στο σ. Δ. Γεωργούλη με αφαίρεση της χρήσης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εμποδίζοντας την εκτέλεση και των στοιχειωδών υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων του.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 • Γιατί το προεδρείο του Συλλόγου της τ. Γενικής Τράπεζας επιδεικνύει, τουλάχιστον, ολιγωρία στη δίωξη του σ. Γεωργούλη και δεν έχει προκαλέσει έκτακτο δ. σ. ενώ έχει ενημερωθεί τουλάχιστον 10 ημέρες ή θεωρεί πως τα καταγγελλόμενα δεν συνιστούν κρίσιμες παραβιάσεις για όλο τον κλάδο;
 • Τι θα κάνουν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ (δεν ρωτάμε τους εργοδοτικούς) στην ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση τόσο της δίωξης όσο και των δύο κορυφαίων ζητημάτων, της ατομικής στοχοθεσίας και εκτέλεσης τραπεζικών καθηκόντων από μη τραπεζικούς; Η Ομοσπονδία θα αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση και απαξίωση του επαγγέλματος ή θα επιτρέψει να εντείνεται το υπαρξιακό ερώτημα για την αναγκαιότητα ύπαρξης της;
 • Το ίδιο ερώτημα απευθύνεται προς όλους τους συλλόγους στην τράπεζα Πειραιώς με την επισήμανση για την επίδειξη της στοιχειώδους αλληλεγγύης σε συνδικαλιστές που διώκονται και στις μνημονιακές και μονίμως εργοδοτικές επιδιώξεις για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Τι θα γίνει με τα στελέχη της ΔΑΚΕ στο Σύλλογο της τ. Γενικής που πρόσφατα καλούσαν   τη διοίκηση της Γενικής (!) να πάρει μέτρα κατά των συναδέλφων και μελών του δ.σ του συλλόγου, με την πλήρη κάλυψη του επικεφαλής της Γενικού Γραμματέα στην ΟΤΟΕ (!!!);
 • Τι θα γίνει με την τακτική της Πειραιώς να επιβάλλει περιορισμούς στην ενημέρωση των συναδέλφων με αποκλεισμούς όπως συμβαίνει τόσο με τον Σύλλογο της πρ. Αγροτικής (ΣΕΤΑΠ) με τον σύλλογο της πρ. Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) όσο και με την «Ενωτική συναδελφική Κίνηση» παράταξη που ανήκει στον Σύλλογο της Πειραιώς (ΣΕΤΠ).

Η Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ σε περίπτωση αδράνειας των οργάνων της Ομοσπονδίας θα αναλάβει πρωτοβουλία προς τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για την άμεση παύση της δίωξης του σ. Δ. Γεωργούλη, την τήρηση των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την απομάκρυνση των υπευθύνων της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας.          

Επίσης θα απευθυνθούμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, για την ανάληψη της ευθύνης που της αναλογεί, αφού έχει περιέλθει σε γνώση της το σύνολο παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

kokkino fmΒαρύγδουπα ονόματα όπως Λαυρεντιάδης, Ρέστης, Μπακατσέλος, Κοντομηνάς, Αναστασία Σακελλαρίου (πρ. Πρόεδρος ΤΧΣ), Άγγελος Φιλιππίδης (πρ.Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Ταχ.Ταμιευτηρίου) παραπέμπονται στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.  Μιά υπόθεση για την οποία η Εισαγγελλέας κ. Σούκουρα αναφερόμενη στην εκκαθάριση του ΤΤ αναφέρει μιά σειρά απο ενδιαφέροντα στοιχεία όπως αυτό της ζημίας των 209 εκ ευρώ που υπέστη η επιχείρηση.

Αυτά και άλλα αναφορικά με την πώληση του ΤΤ μπορείτε να ακούσετε στο σχετικό κομμάτι της εκπομπής του Στάθη Σχοινά στον Ρ/Φ σταθμό "Κόκκινο" καλεσμένος της οποίας ήταν το μέλος της ΕΓ της ΟΤΟΕ εργαζόμενος σήμερα στην Eurobank και προερχόμενος από το ΤΤ συνάδελφος Αντώνης Καββαδίας.

 • Ακούστε την 7λεπτη συνέντευξη στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

erp otoeΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εν όψει του 31ου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ, εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα, με ευθύνη των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ. Ερωτήματα που έχουν επανειλημμένα τεθεί στα όργανα της Ομοσπονδίας απ’ την παράταξή μας και αφορούν το συνδικαλιστικό ήθος που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις τράπεζες.  

Πάγια θέση της παράταξής μας είναι η κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Την ώρα που οι συνάδελφοί των Συνεταιριστικών τραπεζών εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι, η κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία, οι διοικήσεις των τραπεζών εντείνουν την επιθετικότητά τους απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή η επαναλαμβανόμενη και προκλητική για την κοινωνία αδιαφάνεια μεταξύ διοικήσεων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Αδιαφάνεια που συνεχίζει να καθορίζει τις τύχες των εργαζομένων στις Τράπεζες, αφού μετατρέπει τα συνδικάτα σε υποχείρια των εργοδοτών.

Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητο να καταδικαστούν από την ηγεσία της ΟΤΟΕ συγκεκριμένες συμπεριφορές και να δοθούν λύσεις για ζητήματα σαν αυτά που αφορούν το σύνολο του τραπεζικού χώρου, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα (και σωστά αντιμετωπίστηκαν).

Ζητήματα όπως:

 • Δημοσιεύματα που αφορούν προσλήψεις «από το παράθυρο» τέκνων συνδικαλιστών στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως του Γ. Γραμματέα του Σ.Ε.Τ.Π κου Ρούσσου και του Γραμματέα Τύπου της ΟΤΟΕ και έμμισθου συμβούλου του Σ.Ε.Τ.Π κου Φωτόπουλου. Όπως επίσης και για την επαναλαμβανόμενη απεργοσπασία του αντιπροέδρου του Σ.Ε.Τ.Π. κου Γιακουμή και μέλος της Ε.Γ. της ΟΤΟΕ.
 • Το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ, που με ανακοίνωσή του απαιτούσε από τη διοίκηση της Γενικής Τράπεζας να τιμωρήσει συναδέλφους άλλων παρατάξεων για τη συνδικαλιστική τους δράση.
 • Την παρακώληση της συνδικαλιστικής δράσης στην Πειραιώς, στα υπόλοιπα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο και δεν τυγχάνουν την ευμένεια της εργοδοσίας.
 • Την ανάγκη καταγγελίας της συμπεριφοράς του UNIONEurobank και του κου Χαρίτου, που υπέγραψε στα κρυφά επιχειρησιακή σύμβαση, χωρίς να ενημερώσει (ως όφειλε) κανέναν άλλο σύλλογο για το περιεχόμενό της.
 • Την απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά του προέδρου του Συλλόγου της AlphaBank, κου. Γκιάτη, που με επιστολή του καλούσε στο γραφείο του συναδέλφους, για να τους τοποθετήσει σε θέσεις που αυτός θεωρεί ότι τους ταιριάζουν. Εδώ ξεπεράσαμε και τον εργοδότη. Και εις ανώτερα…

Εμείς θα είμαστε συνέχεια στον αγώνα ανεξάρτητα κυβερνήσεων και συνθηκών. Εμείς θα καταδικάζουμε πάντα οτιδήποτε ανήθικο και αντισυνδικαλιστικό, όπως έχουμε αποδείξει στις σπάνιες περιπτώσεις που αφορούσαν τις δικές μας δυνάμεις. Την ώρα όμως που οι εργαζόμενοι και η κοινωνία προσπαθούν να σταθούν όρθιοι απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) δεν δικαιούται άλλο να κρύβεται από μια πραγματικότητα που δημιουργεί εικόνα παρασκηνίου και συνδιαλλαγής στις τάξεις των εργαζομένων.

Αν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές έχουν αποφασίσει να στηρίξουν και να στηριχθούν απροκάλυπτα σε εργοδοτικές επιλογές είναι δικαίωμά τους. Δεν επιτρέπουμε όμως να απαξιώνουν κι άλλο το όνομα της Ομοσπονδίας στα μάτια των συναδέλφων. Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα εργασθούμε να υψώσουμε το φρόνημα των συναδέλφων και της ΟΤΟΕ και θα τα ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

Το να ζητήσουμε για άλλη μια φορά την άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ είναι πλέον περιττό. Οι ηγεσίες όμως της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ), οι οποίες έχουν υποκύψει σε κάθε αξίωση των εργοδοτικών συνδικαλιστών, έχουν υποχρέωση να απαντήσουν και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στο σύνολο των συναδέλφων που απαιτούν να σταματήσει το κουκούλωμα αυτών των συμπεριφορών. ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ έχουν υποχρέωση να αποδεσμεύσουν την Ομοσπονδία από τα συνδικαλιστικά βαρίδια, που αμαυρώνουν την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος και τις όποιες εξαρτήσεις προσπαθεί έντεχνα να δημιουργήσει η εργοδοσία.