https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRViyvbfCTt7QbKB-t5MNsx95lW4n5Rt4Iq-ZHFeg3CDEBX48--Ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού οι παρατάξεις Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Alpha Bank και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία πρ. Εμπορικής-Alpha καταγγέλοντας την συνδικαλιστική υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού (ομάδα Γκιάτη)  περί "Αφελληνισμού" του τραπεζικού συστήματος.

Οι επισημάνσεις της εν λόγω ανακοίνωσης μάς βρίσκουν φυσικά σύμφωνους αφού οι σημερινοί δήθεν επικριτές των "κακών ξένων" είναι αυτοί που έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να παραδοθεί η Τράπεζα στα "ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα" πανηγυρίζοντας μάλιστα μαζί με την Διοίκηση όταν οι μετοχές του κράτους έβαιναν συνεχώς μειούμενες χάριν του διακηρυγμένου στόχου της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Τραπέζης.

Προφανώς λοιπόν οι συνδικαλιστές της ομάδας Γκιάτη, με την ξαφνική τους "αγωνιστική" και "πατριωτική" διάθεση, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαπραγματεύονται τη θέση τους στο νέο σχήμα, ένα σχήμα το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από τους ξένους μετόχους. Στη συνέχεια θα παίξουν ξανά τον ρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά, αυτόν του ξεπουλήματος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων...αυτή τη φορά στα νέα αφεντικά.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση.

«ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

            Η πλειοψηφία του Συλλόγου κυκλοφόρησε την 26 Ιουλίου 4σελιδη ανακοίνωση με τίτλο «Επιχείρηση παράδοσης των Ελληνικών τραπεζών στον έλεγχο των δανειστών» !! Είναι απολύτως φυσικό ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου ,Τ. Γκιάτης και Π. Αδαμόπουλος, να υπερασπιστούν την γραμμή της Ν.Δ όπου ανήκουν, και πάνω από όλα να προσφέρουν εκδούλευση στην Διοίκηση της Τράπεζας της οποίας αποτελούν το ανεπίσημο Γραφείο Τύπου. Δεν ξέρουμε αν έγραψαν την ανακοίνωση μόνοι τους η καθ’ υπαγόρευση, όμως ο συντάκτης είναι αφενός σε σύγχυση αφετέρου θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν «μνήμη χρυσόψαρου».

            Αλήθεια πότε ανακάλυψαν τον «αφελληνισμό» και τον έλεγχο από τους δανειστές; Δεν ήταν η Διοίκηση και ο Γκιάτης που πέρσι τέτοια εποχή οργάνωναν τους «μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος» ; Δεν κυκλοφορούσαν οι ίδιοι με τα σηματάκια του «ΝΑΙ σε όλα» και κατηγορούσαν όσους αντιστεκόμασταν για να μην γίνει η Ελλάδα αποικία Χρέους και οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα; Δεν υποστήριξαν οι Τραπεζίτες όλα τα Μνημόνια; Πότε αποφάσισαν να αντιδράσουν , όταν απειλήθηκαν οι καρέκλες τους;
            Είναι προκλητικό Διοίκηση και Σύλλογος να μιλούν για «αφελληνισμό», όταν οι ίδιοι προπαγάνδιζαν κάθε ιδιωτικοποίηση στην χώρα και την είσοδο ξένων «επενδυτών». Σύλλογος και Τράπεζα στις περσινές ανακοινώσεις αναφερόντουσαν στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση η οποία κράτησε την AlphaBankιδιωτική, ενώ εξέφραζαν μένος για την υποτυπώδη παρουσία του Ελληνικού Δημόσιου στην Τράπεζα παρά το ότι κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών. Τώρα ανακάλυψαν την «είσοδο ξένων ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων»!!
            Μέσα στην παραζάλη του, ο συντάκτης της ανακοίνωσης στρέφεται ενάντια στην εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε «ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα που μόνο στόχο έχουν ευκαιριακό κέρδος». Να συμφωνήσουμε όλοι, μόνο που η τράπεζα είναι από τις πρώτες που συνήψε τέτοιες συμφωνίες με τους «γύπες των αγορών», όπως τις εταιρίες KKR και ACTUA. Η δε πολιτική της είναι σε πλήρη συνέχεια της εκχώρησης τραπεζικών εργασιών σε διαπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες είσπραξης απαιτήσεων. Εμείς ζητήσαμε δράση ενάντια σε όλα τα «κοράκια», ο Σύλλογος αδρανεί.
Είμαστε σίγουροι ότι το ενδιαφέρον του Συλλόγου δεν εξαντλείται στην προστασία της Διοίκησης αλλά επεκτείνεται και για την προστασία των θέσεων των εργαζομένων, αλλιώς ποιος ο λόγος αναφοράς σε κινδύνους από τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις που προωθούν Κυβέρνηση και Τρόικα. Ας ξεχάσουμε προς στιγμή την κατεδάφιση του Οργανισμού Προσωπικού από Σύλλογο και Διοίκηση, που έκανε τις απολύσεις εύκολες, τις μεταθέσεις ανά την Ελλάδα ανεξέλεγκτες, και τις προαγωγές διευθυντικό δικαίωμα χωρίς άλλα κριτήρια. Όμως ο Σύλλογος στην επιχειρησιακή σύμβαση δεν υπέγραψε με την «καλή Διοίκηση» καμία προστασία της απασχόλησης. Ας αφήσουν λοιπόν τις δήθεν αγωνίες για την απασχόληση και την παρουσία ξένων στις επιτροπές Προαγωγών και Αξιολόγησης.
Τέλος είμαστε σίγουροι ότι Σύλλογος και Διοίκηση είναι απολύτως ειλικρινείς, όταν δηλώνουν την συμπαράσταση του στην Λ. Κατσέλη και τον Σάλλα που έπεσαν θύματα των ξένων. Τα αλληλοκαρφώματα των μεγαλοτραπεζιτών στους ξένους, η πολιτική όλοι εναντίων όλων και ο καθένας για την πάρτη του, είναι ανυπόστατες φήμες.
Συνάδελφοι,
Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι σε περίπτωση που οι «ξένοι» αναλάβουν τον κύριο έλεγχο της Διοίκησης, η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου θα τρέξει να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια της και θα αδειάσει τους τωρινούς. Αυτή την δουλειά ξέρουν και έτσι βλέπουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μια εποχή που καταστρατηγούνται Εργατικά και Ασφαλιστικά δικαιώματα, η προτεραιότητα του Συλλόγου είναι η Διοίκηση της Τραπέζης. Αυτοί που ποτέ δεν υπερασπίσθηκαν εργαζόμενους απέναντι στην Τράπεζα στα δικαστήρια, (αντίθετα έχουν παρέμβει ενάντια σε εργαζόμενους), τώρα παίρνουν θέση για τις δικαστικές περιπέτειες της Διοίκησης. Αντί για ηγεσία Σωματείου Εργαζομένων, βλέπουν τον εαυτό τους σαν διαμεσολαβητή της Διοίκησης απέναντι σε «πελάτες» . Τελευταία δε επεκτείνονται και σε ρόλο «εμπορικού ατζέντη».
Η προσπάθεια να εμφανιστούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες στην χρεωκοπία της χώρας και των ίδιων τους των τραπεζών, σαν αθώα θύματα είναι ατυχής. Χρειάζεται και αυτοκριτική. Όμως αγγίζει το όριο του γελοίου οι υποστηρικτές των Μνημονίων, και οι καταδότες της Τρόικας, να επικαλούνται «κίνδυνο από τους ξένους δανειστές». Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Ο ελληνικός λαός στήριξε με 40 δις ζεστό χρήμα τις τράπεζες, σε αυτόν χρωστάμε τις δουλειές μας, και σε αυτόν πρέπει να ανήκουν οι τράπεζες. Τέλος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, θυμίζουμε το λαϊκό απόφθεγμα απέναντι στην αλαζονεία που ευδοκιμεί σε αρκετούς στην τράπεζα: «και οι κρίνοντες, κρίνονται».  
 
Αύγουστος 2016
 
  • ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
  • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ - ALPHA