Παραθέτουμε αυτούσια την Ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Alpha Bank παράταξη η οποία δραστηριοποιείται στον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank. Σημειώνουμε ότι "Ενωμένος Σύλλογος" είναι η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Γκιάτη. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΑΣΠ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Η απερχόμενη ηγεσία του Συλλόγου, ζητάει να συνεργήσουμε στην συνέχιση της υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων, στην αποδοχή ότι Σύλλογος Εργαζομένων σημαίνει τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Διοίκησης, και στην κοροϊδία μιας ανύπαρκτης προστασίας σε όσους στοιχίζονται πίσω της.
Η τελευταία 3ετία αποδεικνύει όλο τον εκφυλισμό και την κοροϊδία της εργοδοτικής παράταξης της Ν.Δ. στην τράπεζα που κρύβεται πίσω από το τίτλο «ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ».

-    ΑΠΩΝ ο Σύλλογος από το πρόσφατο Πρόγραμμα Αποχώρησης, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες, με εκφοβισμό, ακόμη και εκβιασμούς η τράπεζα απειλούσε εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι αγωνιούσαν και ο Σύλλογος διακινούσε χρεωστικές κάρτες (!) και διαφήμιζε ιδιωτικό ταξιδιωτικό γραφείο ! Έτσι προάσπισε και θα προασπίσει στο μέλλον την Εργασία μας; Φυσικά δεν περιμένουμε τίποτε περισσότερο από το σωματείο που έχει υπογράψει να αλλάξει ο Οργανισμός Προσωπικού ώστε να διευκολύνονται οι απολύσεις, να μεταθέτει η τράπεζα κατά το δοκούν και με μείωση αποδοχών, να προάγει όποιον και όπως θέλει. Η δε «προστασία» του Συλλόγου που τάζει στους «κολλητούς» της, είναι για αφελείς γιατί ουκ ολίγοι εξ αυτών εκδιώχθηκαν κακήν – κακώς ή μετατέθηκαν δυσμενώς.

-    ΑΠΟΥΣΙΑ και στην καθημερινή αγωνία. Στα περισσότερα καταστήματα και στις κεντρικές Υπηρεσίες, καταστρατηγείται καθημερινά το ωράριο εργασίας και το Σωματείο δεν κάνει καμία κίνηση είτε για προστασία του ωραρίου είτε για υπερωριακή αμοιβή είτε για σωστότερη κατανομή προσωπικού. Καμία αντίδραση για τις εξωφρενικές στοχοθεσίες που αλλοιώνουν την έννοια της εργασίας.

-    Διπλά γελασμένοι οι συνάδελφοι της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ. Λεφτά τους έταζε τέτοιες μέρες πριν 1 χρόνο και τους έπαιρνε αιτήσεις για διαγραφή από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Όμως αντί για λεφτά στους συναδέλφους, πήρε τα διαθέσιμα του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τα «επένδυσε» σκανδαλωδώς στην τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ κατόπιν άνωθεν εντολών. Όμως και στο θέμα του Εφάπαξ τους γέλασε ο Γκιάτης και η παρέα του. Εγγύηση του Εφάπαξ τους έταξε, απαλλαγή της Τράπεζας από αυξημένες εισφορές στην Κύρια Ασφάλιση έκανε. Τώρα με την ένταξη στου κλάδου Πρόνοιας στο ΕΤΕΑ θα κατηγορήσει για μια ακόμη φορά το Κράτος και φυσικά θα απαλλάξει την τράπεζα από την δέσμευσή της.

-    Μεγάλη κοροϊδία και στο Εφάπαξ της πρώην Πίστεως. Μετά την συμφωνία για να καταργηθεί η σύμβαση του 81 της πρώην Πίστεως, ο Γκιάτης και η παρέα του συνέργησε για να απαλλαγεί η τράπεζα και από υποχρεώσεις στο Εφάπαξ, δήθεν γιατί κινδύνευε από τον τότε Υπουργό Εργασίας (Κατρούγκαλο) με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις…... Φυσικά ούτε το εφάπαξ της Πίστεως κινδύνευε ούτε το Ταμείο έχει διαλυθεί όπως θα αποδειχθεί και από τις νομικές ενέργειες που υποστηρίζουμε.

-    Στο θέμα της Υγείας η βασική μέριμνα του Συλλόγου είναι η προώθηση ιδιωτικών προγραμμάτων Υγείας σε αντικατάσταση δωρεάν παροχών είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Πριν μερικά χρόνια συναίνεσε στην μη κάλυψη με το ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας όταν θα συνταξιοδοτηθούμε, Τώρα προωθεί για τους συνταξιούχους ιδιωτικό πρόγραμμα μέσω ΑΧΑ επι αδρή πληρωμή και μέχρι τα 80 έτη ηλικίας (μάλλον στόχος είναι σύνταξη στα 67 και να πεθαίνουμε στα 80). Όλα δείχνουν ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να συμβεί το ίδιο και για τους εν ενεργεία, αν κρίνουμε ότι η ηγεσία του Συλλόγου αποδέχθηκε το ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας να συνδεθεί με την επιχειρησιακή σύμβαση που έχει 2,5 χρόνια ακόμα διάρκεια. Ακόμη και η θετική δημιουργία Πολυϊατρείου, δεν ξεχνάμε ότι δημιουργήθηκε στα ερείπια της ακύρωσης του Ενιαίου Φορέα Υγείας Τραπ/λων που σαμποτάρισε η ηγεσία του Συλλόγου λόγω αντιπαράθεσης με την Εθνική Τράπεζα.

-    Απατημένοι και οι συνάδελφοι της πρώην Εμπορικής. Αρκεί να θυμήσουμε την «συνέπεια» του ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ο οποίος ακριβώς πριν τις τελευταίες εκλογές τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχθούν οι αποδοχές τους, και αμέσως μετά τα αποτελέσματα ο Γκιάτης και ο Αδαμόπουλος υπέγραψαν να  μειωθούν 20 έως 40%.Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ατελείωτη λίστα των έργων και ημερών της τωρινής ηγεσίας του Συλλόγου που έχει καθίσει στο σβέρκο μας τα τελευταία 25 χρόνια φροντίζοντας με συνέπεια να εξυπηρετεί την τράπεζα για να περνάνε καλά οι ίδιοι. Μόνο που σιγά – σιγά τελειώνουν οι κατακτήσεις του παρελθόντος που είχαν να πουλήσουν και η τράπεζα όλο και λιγότερο τους έχει ανάγκη.Απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό στήριξε την προσπάθεια της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ώστε στο χώρο της Alpha bank να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προάσπισης των δημοκρατικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Χωρίς το σύνδρομο της «αγωνιστικής αποκλειστικότητας» θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε το αντίπαλο δέος γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε το πλούτο και η συλλογική δράση μας τροποποιεί υπέρ μας τους συσχετισμούς.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: Γιώργος Παυλόπουλος  694 443 1895

Αποτέλεσμα εικόνας για πινοκιοΣε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στον προεκλογικό καταιγισμό "άρθρων" του απερχόμενου Προέδρου του ΕΝ.Α.Σ Alpha-Εμπορικής (δείτε εδώ).

Όμως το άγριο δούλεμα των συναδέλφων της πρ. Εμπορικής από τους εργατοπατέρες του "βαθέως ΠΑΣΟΚ" συνεχίζεται...

Απτόητος ο συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα (και μάλιστα την 1η ημέρα των εκλογών του Συλλόγου μας) με νέο άρθρο "του" στο enikonomia.gr.

Στο νέο "του" αυτό άρθρο ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. αναφωνεί "ως εδώ" και καλεί "να μπει τέρμα" στις θυσίες των εργαζομένων "ξεχνώντας" ότι ήταν αυτός ο οποίος το 2012 , παρέα με τους Γάλλους της Credit Agricole, καταργούσε το επίδομα του teller , πετσόκοβε το Επιχειρησιακό Επίδομα κλπ (Ανακοίνωση Νο 78 - 17.02.12 - Υπογραφή νέας ΕΣΣΕ)

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά έναν συνδικαλιστή ο οποίος παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ (!!!) μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την απόσπαση "συντρόφου" (από την ΔΗΣΥΕ Εμπορικής) ο οποίος κινδύνευε να...γυρίσει στη δουλειά μετά από πολλά χρόνια.

Τελικώς η "τράμπα" έγινε...ο Αντιπρόεδρος παραιτήθηκε και την θέση του κατέλαβε ο "σύντροφος" (ως Αναπληρωτής Γραμματέας της ΟΤΟΕ)

Κατά τα άλλα παλεύουν για τις Κλαδικές μας Συμβάσεις...

*Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι ο Σύλλογός μας με απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΗΣΥΕ αμείβει δημοσιογράφο καθημερινής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, με 400€ μηνιαίως !!!

Αποτέλεσμα εικόνας για πρασινοι συνδικαλιστεςTo τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι «εμφανίσεις» του απερχόμενου Προέδρου του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής τόσο στον ιστότοπο του Συλλόγου όσο και σε διάφορα "μέσα".

Φαίνεται ότι ο εν λόγω συνδικαλιστής έχει μεγάλη ρέντα στις «δηλώσεις» τον τελευταίο καιρό, δηλώσεις οι οποίες φιλοξενούνται αφειδώς σε διάφορες εφημερίδες και μέσα.

Όλως τυχαίως οι…βαρυσήμαντες αυτές τοποθετήσεις άρχισαν, κυρίως, να δημοσιεύονται μετά την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του "ΕΝ.Α.Σ" και την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου στον Σύλλογο της πρ. Εμπορικής

Ας τις δούμε όμως με την σειρά ανάρτησής τους στον ιστότοπο του ΕΝ.Α.Σ.:

Δήλωση στην Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Εδώ ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. «γράφει» άρθρο τριών προτάσεων στο οποίο μας ενημερώνει αρχικά ότι έρχονται νέες μειώσεις λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου καθώς και ότι το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ είναι προϊόν Συλλογικής Σύμβασης.

Πραγματικά οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ «είδαν το φώς» με τις …φοβερές αυτές αποκαλύψεις.

Στην συνέχεια, ο «παλαίμαχος» συνδικαλιστής, προκρίνει ως μονόδρομο τους ενωτικούς και συντεταγμένους αγώνες (…σαν κι αυτούς της προσφυγής στο ΣτΕ ίσως ;)

Κλείνοντας το «άρθρο» δε, μάς υπενθυμίζει ότι «δεν δίνουμε μάχη για το βιοτικό μας επίπεδο αλλά για την ίδια την επιβίωσή μας». Δύσκολες εποχές για συνδικαλιστές με βαθμό Διευθυντή…πράγματι.

Δήλωση στην Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Στην εν λόγω δήλωση ο συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ "αγωνιά" για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ (ύψος σύνταξης κλπ) ….καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εν ενεργεία ασφαλισμένων που θίγονται από τον 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου).

«Ξεχνά» όμως ότι επί δύο δεκαετίες όντας ο ίδιος Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής Τράπεζας αποδέχθηκε την καταστρατήγηση του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ που προβλέπει την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση 29,5 ετών ασφάλισης για τους άνδρες με αποτέλεσμα σήμερα δεκάδες συνάδελφοι της πρ. Εμπορικής που εργάζονται στην Alpha Bank να εγκλωβίζονται στην εργασία για πολλά επιπλέον χρόνια.

Και βέβαια εφόσον ο ίδιος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ μπορεί ως εκ τούτου να «αγωνιά» εκ του ασφαλούς...

Αλλά και να παραμένει στην «εργασία» του για όσο ακόμη θέλει –διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το ύψος των αποδοχών του (ως εργαζόμενος) αντί των πολύ κατώτερων αποδοχών ενός συνταξιούχου του ΕΦΚΑ…

Δήλωση στo«BankWars»

Ξανά για το ασφαλιστικό και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων προ του 1993 αφού οι ανάγκες της νέας γενιάς και τα ανύπαρκτα ασφαλιστικά της δικαιώματα δεν ανήκουν στην ατζέντα κάποιων που -όχι μόνο «θεμελιώνουν από το ΕΤΑΤ» αλλά - ήδη αγγίζουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δήλωση στην Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»

Στην εν λόγω «δήλωση» με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και την απειλή της απελευθέρωσης των μαζικών απολύσεων ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. χαρακτηρίζει τόσο τα παλιά όσο και τα νέα προγράμματα εκδίωξης των εργαζομένων στις Τράπεζες (και στην Alpha Bank) ως «Προγράμματα Εθελουσίας ».

Τολμά όμως αυτό να το πει στους χώρους εργασίας καθώς και στους αποχωρήσαντες του 2014…; Μάλλον όχι γιατί θα φύγουν πέτρες...τουλάχιστον !

Δήλωση στην «Αγορά»

Εδώ ο βετεράνος -όπως αυτοπροσδιορίζεται- συνδικαλιστής,  μάς βεβαιώνει ότι οι Σύλλογοι και η ΟΤΟΕ «θα αντιδράσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών μας σχέσεων».

Τώρα οι εργαζόμενοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι…θα λέγαμε εμείς .

Πού οφείλεται όμως αυτή η σωρεία δηλώσεων ;

Μήπως οφείλεται στην ανυπαρξία λόγου και συνδικαλιστικού έργου στην Alpha Bank (εάν εξαιρέσει κανείς βέβαια τα e-shop και τις εκδρομικές προσφορές) ; ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΩΝ E-SHOPPERS

Μήπως οφείλεται ακόμη στο χτίσιμο προφίλ εν μέσω προεκλογικής περιόδου στον Σύλλογο της πρ. Εμπορικής;

Μήπως οφείλεται τέλος στο ότι ο Σύλλογος αμείβει δημοσιογράφο με 400€ μηνιαίως του οποίου μόνον… ο Πρόεδρος χαίρει της επαφής και επικοινωνίας;
Και μήπως για αυτό άραγε αρνήθηκε επίμονα ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. (έχει άλλωστε την πλειοψηφία στο ΔΣ) την πρόταση της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για κατάργηση ή έστω μείωση της αμοιβής του/της εν λόγω δημοσιογράφου με το αστείο επιχείρημα «δεν θα απολύσω (!) εργαζόμενο σε κλάδο που χτυπιέται από την ανεργία» (βλ. Συνεδρίαση ΔΣ για την έγκριση του Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού) ;
Και λέμε αστείο επιχείρημα διότι ο/η εν λόγω δημοσιογράφος δεν εργάζεται βέβαια στον ΕΝ.Α.Σ. ( με τον οποίο απλά συν-εργάζεται) αλλά σε καθημερινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας η οποία φιλοξενεί πολλάκις «δηλώσεις» και «άρθρα» του Προέδρου.

Όμως τα διάφορα μέσα, τα εργαλεία και υποδομές του Συλλόγου μας στηρίζονται οικονομικά από τους συναδέλφους για άλλους λόγους και όχι για την αυτοπροβολή και την ιδιοτέλεια κάποιων που γαντζωμένοι στην καρέκλα τους επί δεκαετίες έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε επιτέλους ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ;

http://4.bp.blogspot.com/-XxAkJp2ZXOQ/U2ZKKnsfhVI/AAAAAAAACdw/hQCf6LOU9mU/s1600/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B11.JPGΣάς παραθέτουμε την μοναδική ως τώρα "προεκλογική" ανακοίνωση της ΔΗΣΥΕ με τίτλο «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΟΝΤΩΝ» με την οποία η ηγεσία της ΔΗΣΥΕ επιτίθεται προκλητικά -και με το γνωστό ήθος και ύφος που χαρακτηρίζει τους ιθύνοντες αυτής της παράταξης- στους εργαζόμενους που συγκρότησαν την «ΣΥΜΜΑΧΙΑ».

Δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα δύσκολο για τον ανεγκέφαλο – αρθρογράφο παρόμοιων ανακοινώσεων να αποτυπώσει στο χαρτί την «σκέψη» και την οπτική του.

Αρκεί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Από εκεί και ύστερα τα περί υβριστικών και ρυπαρών ανακοινώσεων που οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ ανακαλύπτουν στις ανακοινώσεις της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» υπάρχουν -εκτός βέβαια από την φαντασία τους – αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους ανακοινώσεις.

Διαβάστε εάν έχετε «καιρό για χάσιμο» την ανακοίνωση της ΔΗΣΥΕ

Τους καταλαβαίνουμε όμως ..

Τι άλλο να πουν στους εργαζόμενους οι οποίοι...επ’ ευκαιρία της «Εθελουσίας» …είτε κάνουν την απελπισμένη κίνηση αποχώρησης μη βλέποντας κανένα μέλλον στην Τράπεζα είτε δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει καθημερινά;

Χαρακτηριστικό επίσης της ανυπαρξίας λόγου και έργου της ΔΗΣΥΕ είναι και το γεγονός ότι η εν λόγω ανακοίνωση της ΔΗΣΥΕ, ενώ αναρτήθηκε αρχικά στις 3 Νοεμβρίου, στην συνέχεια αναρτήθηκε και για μία δεύτερη φορά στις 22 Νοεμβρίου (αυτήν την φορά μόνο στον ΤΟΙΧΟ του facebook και όχι βέβαια ξανά στο blog)  !!! Τέτοιος πλούτος θέσεων και απόψεων…από την μεγάλη "δημοκρατική παράταξη".

Αναρωτιόμαστε εάν θα έχουν κάτι «νεότερο» να πουν τελικά στους εργαζόμενους ή θα αναρτήσουν και για τρίτη φορά την ίδια ή παρόμοια αθλιότητα. Αναμένουμε…με αγωνία!

Και βέβαια πέρα από το ηθικό ζήτημα που προκύπτει (εξαπάτηση των συναδέλφων με δήθεν νέες ανακοινώσεις) προκύπτει επίσης και ένα διαδικαστικό σε σχέση με τον Ιστότοπο του ΕΝ.Α.Σ. και αυτό αφορά στην πολιτική διαχείρισης του site.

Φυσικά την πολιτική διαχείρισης του Ιστοτόπου του ΕΝ.Α.Σ. την έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει από την πλευρά μας, αλλά ωστόσο «κουμάντο» κάνει πάντα η αυτοδύναμη πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ η οποία είναι αυτή που αποφασίζει… το τι θα «ανεβαίνει» , πότε ή και πόσες φορές αυτό θα «ανεβαίνει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΝ.Α.Σ. !!!

Αρκεί να θυμίσουμε την απόλυτη άρνηση της ΔΗΣΥΕ να αναρτώνται ανακοινώσεις της παράταξης «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» με το αιτιολογικό ότι ναι μεν είναι παράταξη αλλά ωστόσο δεν έχει εκπρόσωπο στο ΔΣ !!!

Το ίδιο επιχείρημα –από την ανάποδη- χρησιμοποίησαν και για την παράταξη «Εργαζόμενοι Τολμούν-Κωνσταντίνος Παπαδάκης» με το αιτιολογικό αυτήν την φορά ότι ναι μεν είχε εκπρόσωπο στο ΔΣ… όμως δεν ήταν παράταξη!!!!

ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ …ΔΗΛΑΔΗ

ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΛΕΟΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

ΑΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥΕ

https://asteriskos.files.wordpress.com/2014/01/break_every_chain.jpg?w=500&h=402ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Ο σχεδιασμός της τράπεζας απέναντι στους εργαζόμενους είτε για να τους διώξει φθηνά είτε να χρησιμοποιήσει την ανασφάλεια και τις καλυμμένες απειλές για να αποχωρήσουν χωρίς την θέληση τους, βρίσκει αντιστάσεις. Ηδη η τράπεζα προωθεί το δεύτερο στάδιο, στο οποίο Διευθυντές και στελέχη του Προσωπικού διερευνούν τις διαθέσεις και τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Με αφορμή τις κλήσεις που δέχονται αρκετοί συνάδελφοι, η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επισημαίνει τα εξής:

 • Όσοι συνάδελφοι δέχονται τηλεφωνήματα και κρούσεις για αποχώρηση να μην φοβούνται και όσο περισσότερο αποφασιστική στάση δείχνουν τόσο περισσότερο αποθαρρύνουν να τους εξασκηθούν εκ νέου πιέσεις.
 • Οι κρούσεις προς συναδέλφους χρησιμοποιούνται συχνά για την εμπέδωση κλίματος εντατικοποίησης και ανασφάλειας. Το πρόγραμμα αποχώρησης λειτουργεί συμπληρωματικά με τις πιέσεις για στόχους και πωλήσεις, με απώτερο σκοπό να αλλάξει προς το χειρότερο όλο το εργασιακό πλαίσιο.
 • Στην τράπεζα δεν «περισσεύουν» εργαζόμενοι όπως αφήνουν πολλοί να διαχέεται. Μόνο και μόνο η ύπαρξη εκατοντάδων ενοικιαζομένων (με απαράδεκτους εργασιακούς όρους) και «συνεργατών» καθώς και οι απλήρωτες υπερωρίες δείχνουν το αντίθετο. Φυσικά για την Διοίκηση να «ξεφορτωθεί» μερικούς επιπλέον εργαζόμενους και μάλιστα φθηνά, κέρδος της είναι. Για την εργοδοσία δεν είναι ζήτημα «ζωής η θανάτου», για εμάς όμως είναι.
 • Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ο ρόλος της ηγεσίας του Σωματείου. Τι κάνει το Σωματείο την ώρα που οι συνάδελφοι βιώνουν ανασφάλεια και δέχονται καλυμμένες η και ανοικτές απειλές να αποχωρήσουν ακόμα και χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Ποια είναι θέση τους απέναντι στις αδιαφανείς διαδικασίες και στις αυθαιρεσίες της τράπεζας; Απόλυτη σιγή, περιοδείες προώθησης «κάρτας αγορών» και συλλογή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές με την παράταξη της Ν.Δ στις τράπεζες με την επωνυμία ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.!!!

Συγχρόνως αποκαλύπτεται και η αναξιοπιστία της ηγεσίας του Συλλόγου. Όλοι θυμούνται τον πρόεδρο (Γκιάτης) και τον γραμματέα (Αδαμόπουλος), να υποστηρίζουν ότι με την πρόσφατη Επιχειρησιακή Σύμβαση εξασφάλισαν τις θέσεις εργασίας στην Τράπεζα. Όμως οι καλυμμένες και οι ανοικτές απειλές περί απολύσεων από την Δ/νση Προσωπικού και απο Διευθυντές Διευθύνσεων αποτελούν «συνδικαλιστικό ξεβράκωμα» της αξιοπιστίας του προεδρείου του Συλλόγου.

Ενώ η περίοδος είναι δύσκολη και απαιτείται συντονισμός και συσπείρωση δυνάμεων, η ΕΣΑΚ «τσουβαλιάζει» απόψεις και διαστρεβλώσει θέσεις (έρχονται και εκλογές στο Σωματείο βλέπετε…), με αφορμή την απαίτηση μας για ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ για όσους έχουν θεμελιωμένα Ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μετά την νέα επίθεση ενάντια στην παράταξή μας, επισημαίνουμε στους συναγωνιστές της ΕΣΑΚ ότι η Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει καμία «Εθελουσία», στην Ελληνική γλώσσα όταν αναφέρουμε ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ δεν σημαίνει εκβιαστική αποχώρηση ούτε το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η τράπεζα και για το οποίο παλεύουμε να μην περάσει. Αντίθετα από την πλευρά μας δεν απαξιώνουμε όλη την ανακοίνωση της ΕΣΑΚ που έχει σωστές επισημάνσεις, όμως πρέπει να προσέχουν. Η άποψη ότι «δεν έχει σημασία αν είναι δημόσια η όχι», ενισχύει την ατομική διαπραγμάτευση, απαλλάσσει τον εργοδότη από καταβολή εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, νομιμοποιεί την μελλοντική αποχώρηση ημέτερων με παχυλές αποζημιώσεις και του απλού εργαζόμενου φθηνά. Τέλος αν επιμένουν στην άποψη τους ας προσέξουν γιατί και στον προηγούμενο κύκλο «Εθελουσιών» στις τράπεζες παρατηρήθηκε μέλη της ΕΣΑΚ, ακόμη και αντιπρόσωποι σε Δ.Σ. και στην ΟΤΟΕ να διακινούν ανακοινώσεις ότι «Εθελουσία = Απολύσεις» , κλπ και οι ίδιοι την τελευταία μέρα να φεύγουν με αποζημίωση.

Συνάδελφε,

Μην αφήσεις τον φόβο και την απογοήτευση να καθοδηγούν τις αποφάσεις σου. Μην ξεχνάς ότι οι αποτυχημένοι τραπεζίτες που διασώθηκαν χάρη στα χρήματα του Ελληνικού λαού δεν μπορούν να κουνάνε απειλητικά το χέρι ούτε στους εργαζόμενους ούτε στην κοινωνία. Η απάντηση στην στρατηγική του φόβου, δεν είναι ούτε η λογική της ανάθεσης σε άλλους να λύσουν το πρόβλημα σου ούτε το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.   Γύρνα την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «πελάτη» και θεωρεί τον εαυτό του ατζέντη της τράπεζας. Στήριξε την προσπάθεια της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ώστε στο χώρο της Alpha bank να δημιουργηθεί ένα ταξικό μέτωπο προάσπισης των δημοκρατικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Χωρίς το σύνδρομο της «αγωνιστικής αποκλειστικότητας» θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε το αντίπαλο δέος γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε το πλούτο και η συλλογική δράση μας τροποποιεί υπερ μας τους συσχετισμούς.  

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK                  Νοέμβριος 2016

http://2.bp.blogspot.com/-1yz3K8iYEVo/T_YWYCqOAjI/AAAAAAAADl4/m0k61zBMVaM/s1600/0.jpgΔιαβάστε και διαδώστε την αποκαλυπτική ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας στην Alpha Bank (τηλ. επικοινωνίας Γιώργος Παυλόπουλος 694 443 1895) που αφορά τόσο στην διαδικασία όσο και στις στοχεύσεις της Διοίκησης της Alpha Bank επ'ευκαιρεία του πρόγραμματος εθελουσίας 2016.

Οι συνάδελφοι μπορούν να συγκρίνουν την παρακάτω ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" με την ανακοίνωση "σούπα" που εξέδωσε ο "ΕΝ.Α.Σ." την οποία φυσικά δεν συνυπογράψαμε (δείτε την εδώ) αλλά και με την άθλια ανακοίνωση-πρόσκληση για αποχώρηση από την Τράπεζα του Συλλόγου Προσωπικού (δείτε την εδώ)

Είναι καταφανές λοιπόν το συνδικαλιστικό κενό που υπάρχει στην Alpha Bank αφού οι κυρίαρχες δυνάμεις στους δύο Συλλόγους είτε παίζουν το ρόλο Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας είτε "έχουν βάλει την ουρά στα σκέλια" !

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι πολλές από τις επισημάνσεις που ακολουθούν μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εδώ και πολύ καιρό έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα ενημέρωσης και κινητοποίησης των συναδέλφων την ίδια στιγμή που η ομάδα της ΔΗΣΥΕ στον ΕΝ.Α.Σ. ασχολούνταν με πιό...σοβαρά θέματα (e-shop, "πακέτα διακοπών" κλπ) ! ενώ η ομάδα των εργοδοτικών στον Σύλλογο της Alpha "έτρεχε" για να πιάσει το "στόχο" της Τράπεζας. 

Σχολιασμός: Σπύρος Μητροτάσιος

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ

Το λεγόμενο πρόγραμμα «εθελουσίας», δεν είναι τίποτα άλλο από την εντατικοποίηση και συστηματοποίηση του καθεστώτος αδιαφάνειας και σκοτεινών διαδικασιών για την αποχώρηση εργαζομένων που εφαρμόζει η τράπεζα τους τελευταίους μήνες. Μέσα από ένα κλίμα κατευθυνόμενης ανασφάλειας και τρομοκράτησης η Διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να εκδιώξει φθηνά απλούς εργαζόμενους (και ακριβά τους ημετέρους) εμπεδώνοντας συγχρόνως την επιδείνωση στους όρους εργασίας. Με αφορμή τις φήμες και το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί για το πρόγραμμα αποχώρησης, η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επισημαίνει στους εργαζόμενους τα εξής:

 • Η μη επίσημη ανακοίνωση για πρόγραμμα εθελουσίας αποσκοπεί να απαλλάξει την τράπεζα από καταβολές στα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις αποχώρησης κατά το δοκούν.
 • Η αποχώρηση εργαζομένων πιθανότατα θα έχει διάφορες φάσεις και μπορεί να διαρκέσει πέραν του Δεκεμβρίου του 2016, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της τράπεζας (πχ μείωση 50 περίπου καταστημάτων εντός 12 μηνών που φωτογραφίζει κυρίως Διευθυντές).
 • Ορισμένα Διευθυντικά στελέχη Διευθύνσεων αλλά και καταστημάτων, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αξιολογήσεις τους έναντι συναδέλφων ή σε «άσεμνες» προτάσεις από την Διεύθυνση Προσωπικού να δώσουν ονόματα όσων δεν «γουστάρουν». Πρέπει να γνωρίζουν ότι αφού κάνουν την βρώμικη δουλειά, σε δεύτερο στάδιο θα είναι η δική τους σειρά. Αυτό εξάλλου συνέβη και την τελευταία φορά.
 • Ο κυριότερος περιορισμός που έχει η τράπεζα για τον αριθμό μείωσης του προσωπικού είναι το προϋπολογισθέν κονδύλι των 64 εκατ ευρώ που πέρασε σαν πρόβλεψη για το έτος 2016. Τα νούμερα που ακούγονται για το αριθμό εργαζομένων που επιθυμεί η τράπεζα να αποχωρήσουν δεν πρέπει να υιοθετούνται άκριτα. Η τράπεζα (και το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της που αποτελεί ο Σύλλογος) εξυπηρετείται αφάνταστα να προωθεί σενάρια για αποχωρήσεις πχ 800-1000 ατόμων, ώστε οι εργαζόμενοι να φεύγουν φθηνά (πχ 64 εκατ / 1000 εργαζόμενοι σημαίνει περίπου 60.000 κατά μέσο όρο στον καθένα). Φυσικά αφού φύγουν οι απλοί υπάλληλοι , οι ημέτεροι σε δεύτερη φάση θα φεύγουν με περισσότερα χρήματα. Κατά την γνώμη μας όσο οι συνάδελφοι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον τόσο θα ανέβει το ποσό της αποχώρησης και τόσο λιγότερο αριθμό θα αφορά.
 • Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να κοινοποιεί το ενδιαφέρον του για αποχώρηση αν δεν είναι αποφασισμένος να φύγει, διότι αυτομάτως καταγράφεται στους υπό αποχώρηση και ενδεχομένως να του ασκηθούν πιέσεις σε δεύτερο στάδιο. Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία με την ηγεσία του Συλλόγου διότι λειτουργεί σαν η πίσω η πόρτα της τράπεζας για να διώχνει φθηνά εργαζόμενους.          

Άθλιος ο ρόλος της ηγεσίας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η ηγεσία του Συλλόγου δεν καταδίκασε τα φαινόμενα πιέσεων και καλυμμένων εκβιασμών που άσκησε η Διοίκηση το προηγούμενο διάστημα. Δεν ζήτησε ούτε διαφάνεια ούτε δημόσια ανακοίνωση, ενώ αντίθετα υιοθετεί την αντίληψη για πρόγραμμα αποχωρήσεων ακόμη και νέων συναδέλφων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άδειασμα στους νέους από την ομολογία ότι ζήτησαν μεγαλύτερο ποσοστό αποζημίωσης για τους νέους συναδέλφους (!), δηλαδή στοχεύουν να διώξουν στην ανεργία τους νέους με πιέσεις για να μείνουν οι ίδιοι και να τα «κονομάνε» με τους κολλητούς τους. Επίσης για μια ακόμα φορά ρίχθηκαν οι εργαζόμενοι της ΙΟΝΙΚΗΣ, καθότι δεν δίνεται δυνατότητα αποχώρησης με εξαγορά πλασματικών χρόνων όπως την τελευταία φορά, ενώ θα υπογράφουν και δήλωση ότι δεν θα διεκδικήσουν τίποτα από την τράπεζα (πχ εγγύηση του Εφάπαξ που η τράπεζα και ο Σύλλογος δεν αναγνωρίζουν)

Συνάδελφε,

Κάθε πρόγραμμα που αφορά την αποχώρηση εργαζομένων οφείλει να έχει συγκεκριμένους κανόνες και όρους δημόσια γνωστούς και να μην είναι αποτέλεσμα σκοτεινών διαδικασιών και προσωπικών επαφών. Οι δε συνάδελφοι δεν πρέπει να παρασύρονται και να αποχωρούν χωρίς θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε από απογοήτευση είτε από πιέσεις και φήμες. Καμία εμπιστοσύνη στους δήθεν διαμεσολαβητές της ηγεσίας του Συλλόγου, ούτε σε διάφορους καλοθελητές που πουλάνε δήθεν προστασία και παίρνουν συγχρόνως υποψηφιότητες για ψηφοδέλτια. Τέλος σε όσους συναδέλφους ασκηθούν πιέσεις να μην φοβούνται και να επικοινωνούν μαζί μας.    

 

 ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHABANK

Οκτώβριος 2016

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζα αττικηςΛάβαμε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της "Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην Τράπεζα Αττικής" και παραθέτουμε αυτούσια ανακοίνωση που αναφέρεται στα τεκταινόμενα στην Τράπεζα. Η ανακοίνωση διακινήθηκε και κατά την διάρκεια σχετικής συνεδρίασης του ΓΣ της ΟΤΟΕ (5/10) από τον εκπρόσωπο της "Πρωτοβουλίας" και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ συνάδελφο Βίκτωρα Τσακίρη.

«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;
Για τους παλιότερους από εμάς που προλάβαμε εποχές στις οποίες την ύπαρξη της Τράπεζας γνώριζαν κατά βάση μόνο οι εργαζόμενοί της και οι οικογένειές τους, η ανάδειξή της επί μία εβδομάδα, όχι απλά σε πρώτο, αλλά σχεδόν αποκλειστικό θέμα των δελτίων ειδήσεων αποτέλεσε οπωσδήποτε ένα σοκ. Το αμερικανικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα, δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα…  


ΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…
Κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η Τράπεζα Αττικής έγινε στόχος μιας ανηλεούς επίθεσης που σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε την ΟΥΣΙΑ της κατάστασής της, ούτε βέβαια είχε να κάνει με καμιά προσπάθεια «εξυγίανσης» του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του. Τριγωνικές συναλλαγές, κόκκινα δάνεια, εγγυήσεις με πληρεξούσια, παρεμβάσεις κυβερνήσεων, εξυπηρέτηση εργολάβων και ΜΜΕ, όλα αποδόθηκαν στην Αττικής, λες και όλες οι υπόλοιπες (συστημικές όμως, κατά συνέπεια αλώβητες ως συνδεδεμένες ΑΡΡΗΚΤΑ με μεγάλα συμφέροντα…) δεν είχαν ιδέα από όλα αυτά…
Σημείο εκκίνησης για την επίθεση αυτή ήταν η περίφημη «εγγυητική Καλογρίτσα», παραμονές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η Τράπεζα βρέθηκε στη δίνη ενός άγριου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων νυν και υποψήφιων καναλαρχών. Πολύ γρήγορα, στην όλη επιχείρηση μετατροπής της σε πολιορκητικό κριό εναντίον του Καλογρίτσα, ενεπλάκησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η κυβέρνηση, για απολύτως δικούς τους λόγους και άσχετους από τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Αττικής.  


ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ;
Η Τράπεζα, όλο αυτό το διάστημα, απαξιωνόταν μέρα με τη μέρα. Κάποιοι ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ να γίνει αυτό. Την ίδια στιγμή που έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τους άνεργους των ΜΜΕ που έμεναν χωρίς άδεια, δεν έδιναν δεκάρα για τους εργαζόμενους της Αττικής που οδηγούσαν στην καταστροφή. Όχι ότι για τους άνεργους των ΜΜΕ ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα… Επιχείρημα ήταν κι αυτοί σε έναν πόλεμο επιχειρηματιών που δε δίσταζαν να χρησιμοποιούν αυτούς που χρόνια δεν πλήρωναν, κακοπλήρωναν, απέλυαν, κ.α., για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Στα δελτία ειδήσεων άρχισε ένας τρομολαγνικός βομβαρδισμός αποκαλύψεων και «αποκαλύψεων», πρωτοστατούντων «σοβαρών» μεγαλοδημοσιογράφων, γνωστών υπηρετών των αφεντικών τους και του κεφαλαίου γενικότερα. Μέρες πριν κατατεθεί το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών, κάποιοι είχαν ήδη διορίσει επίτροπο, σπάσει την τράπεζα σε καλή και κακή, ενώ καλούσαν τους μηχανικούς να διαδηλώσουν έξω από το ΤΣΜΕΔΕ και το κοινό να αποσύρει τις καταθέσεις του… Οι ίδιοι τηλεοπτικοί σταρ που στο όνομα της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος αναλαμβάνουν εργολαβικά την υπεράσπιση όλων των μνημονιακών πολιτικών, απειλούσαν να το τινάξουν στον αέρα, αν δεν έπεφτε η Τράπεζα Αττικής, ως νέα Ιφιγένεια, για να πέσει ο Καλογρίτσας.  


«ΟΣΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ» - ΜΟΝΤΕΛΟ ‘89
Τη σκυτάλη πήραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πέρα από την εξυπηρέτηση της πολιτικής αντιπαράθεσης καθεαυτής, οποιαδήποτε αναφορά στο «τρίγωνο Καλογρίτσας-Τράπεζα Αττικής
Τηλεοπτικές άδειες» (ή «Καλογρίτσας-ΣΥΡΙΖΑ BANK-ΣΥΡΙΖΑ TV»…) τους διασφάλιζε άφθονη προβολή από τα δελτία. Οι καναλάρχες έδιναν πρόθυμα βήμα σε όσους ταυτίζονταν μαζί τους…
Αν και είχε ήδη προετοιμαστεί το έδαφος, με τις αναφορές σε πρόσωπα όπως ο Μαντζουράνης, κ.α., την επίσημη κήρυξη πολέμου έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, όπου δε δίστασε να προβεί σε παραλληλισμό –αν μη τι άλλο ανακριβή- με την τράπεζα Κρήτης, θέλοντας να προκαλέσει συνειρμούς «βρώμικου ‘89». Το μοντέλο του σκανδάλου Κοσκωτά εφαρμόστηκε μέχρι κεραίας σε μια πολιτική αντιπαράθεση που κάποιοι ΗΘΕΛΑΝ να γίνει. Ταίριαζε άλλωστε. «Αριστερά» στην κυβέρνηση, δεξιά στην αντιπολίτευση, κι ένα «ηθικό πλεονέκτημα» που η πρώτη το χε και το χασε και η δεύτερη έπρεπε να το κερδίσει για τον εαυτό της. Το μόνο που έλειπε ήταν μια τράπεζα. Κι ο Μητσοτάκης, έδωσε το σήμα. Μετά, λοιπά κόμματα και ΜΜΕ ανέλαβαν τα υπόλοιπα. Μέχρι και το… ΠΑΣΟΚ έφτασε να καταγγέλλει κομματική παρέμβαση στην τράπεζα Αττικής… Μετά από αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμα και η Χρυσή Αυγή να καταγγείλει το ρατσισμό και την ξενοφοβία…
Η επίθεση στην Τράπεζα Αττικής έγινε από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ, δεν ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με την ύπαρξή της, καθώς απορρίπτουν με βδελυγμία κάθε υποψία δημόσιου χαρακτήρα στο τραπεζικό σύστημα. Χτυπώντας τη Τράπεζα θα τέλειωναν και με τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαν και να την πάρουν έναντι πινακίου φακής.  
Όσο για την κυβέρνηση, που στο παρελθόν αντιμετώπιζε θετικά την αυτόνομη συνέχεια της Τράπεζας, θέλοντας πάνω της να στηρίξει τα πλάνα της για μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα αποτελούσε το βασικό πόλο στο περίφημο «παράλληλο τραπεζικό σύστημα», άφησε το όλο έργο να εξελιχθεί. Κι όταν τα πράγματα έφτασαν στο όριο τα ξέχασε όλα. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να κλείσει την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών με το μικρότερο για αυτήν κόστος, ακόμα κι αν αυτό πρόκειται να συμπαρασύρει μερικές εκατοντάδες εργαζομένων στην Τράπεζα. Τι –εκλογικό- κόστος μπορεί να έχουν άλλωστε κυβέρνηση και κόμματα από εμάς; Εκτιμούν άλλωστε ότι ανήκουμε σε έναν κλάδο που δεν μπορεί ή δε θέλει να σηκώσει το ανάστημά του…  


ΤΟ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ
Εν μέσω αδειοδότησης καναλιών, παραδοσιακός ιδιοκτήτης ΜΜΕ παραδεχόταν σε επιτροπή της Βουλής ότι λάμβανε δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων με μοναδική εγγύηση την υπογραφή του και δεν κουνήθηκε φύλλο. Τα δάνεια «αέρα» δεν αποτελούσαν είδηση άλλωστε στον κόσμο των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών. Είναι γνωστό ότι τηλεοπτικός σταθμός δανειοδοτούνταν στο παρελθόν με εξασφάλιση τα δικαιώματα προβολής για τα Στρουμφάκια και τα οποία αποτιμήθηκαν στο 1 εκατομμύριο ευρώ ανά επεισόδιο, χωρίς να δούμε τα ειρωνικά σχόλια που θα αναμένονταν.
Στο επίκεντρο της επίθεσης ενάντια στην Αττικής βρέθηκε το διαβόητο βοσκοτόπι. Εμείς δε γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα, κι είμαστε πιθανώς οι τελευταίοι που θα μάθουμε, ωστόσο θα πρέπει μάλλον να εμπιστευτούμε στο σημείο αυτό μεγαλοδημοσιογράφο που, έχοντας αναλάβει εργολαβικά την επίθεση στην Τράπεζα, ανέφερε, χωρίς φυσικά να δώσει την πρέπουσα σημασία, ότι αυτό εκτιμήθηκε στα 100 εκατομμύρια από εταιρεία real estate ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ…  
Δεν αναφέρουμε τα παραπάνω σε μια λογική συμψηφισμού αμαρτημάτων. Δεδομένου ωστόσο του πλήρους ελέγχου όλων των συναλλαγών από τις εποπτικές αρχές, αν πραγματικά πρόκειται ο καθένας
να αναλάβει τις ευθύνες του, τότε πολύ απλά η Τράπεζα Αττικής είναι τόσο βρώμικη ή καθαρή όσο κι η Τράπεζα της Ελλάδος (κι αυτό είναι ίσως το μόνο στο οποίο έχει δίκιο ο Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα…). Όλοι μας ξέρουμε πώς δουλεύαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με την εποπτεία της. Ας μας πουν λοιπόν πώς τους ξέφυγε, αν τους ξέφυγε, μια τέτοια «λεπτομέρεια».  


ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΆΛΛΑ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Δεν είμαστε φιλικά διακείμενοι σε καμιά κυβέρνηση, κανένα αφεντικό, τραπεζίτη, εργολάβο, εφοπλιστή, καναλάρχη. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε την ξέχειλη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ κάποιων που όπως, στο ανέκδοτο, ενώ τρώνε ένα πιάτο με ακαθαρσίες φωνάζουν επειδή βρήκαν μέσα μια τρίχα.
Προχθές φάνηκε να βρίσκεται η συμβιβαστική λύση και να πηγαίνουμε παρακάτω. Όπως συμβαίνει στα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών κι αφού χυθεί αίμα διαμορφώνονται νέες ισορροπίες, τα αντίπαλα στρατόπεδα μετρούν κέρδη και απώλειες κι ετοιμάζονται για τους επόμενους γύρους. Συμμαχίες, αντιπαλότητες και λυκοφιλίες αναδιαμορφώνονται και κάθε πλευρά προσαρμόζεται στο νέο σκηνικό.
Το δρόμο δείχνει η δίκη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (μεταξύ των κατηγορουμένων παρεμπιπτόντως περιλαμβάνεται και ιδιοκτήτης ΜΜΕ) που διεξάγεται αυτές τις μέρες χωρίς να τραβά καθόλου τα φώτα της δημοσιότητας. Άπαντες φαίνεται να απαλλάσσονται όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει από το ξεκίνημά της (οι εισαγγελικές διώξεις δεν είναι παρά μία θορυβώδης προσπάθεια του συστήματος να καλλωπίσει τη βιτρίνα του […] τα τελικά αποτελέσματα τέτοιων διώξεων είναι αντιστρόφως ανάλογα της υπερπροβολής που λαμβάνουν στο πρώτο τους στάδιο, ανακοίνωση 13-02-2014). Και σ’ αυτή την περίπτωση, την πλήρωσαν ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…
Όλα καλά λοιπόν; Προφανώς και όχι, καθώς στη δική μας περίπτωση το αίμα που θα σφραγίσει τη νέα ισορροπία δυνάμεων είναι αυτό των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της Τράπεζας Αττικής, για τους οποίους, στη συνέντευξη τύπου, η νέα Διοίκηση προανήγγειλε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και περικοπές αποδοχών. Θα χρησιμοποιηθούν παρελκυστικές προτροπές για «να πετύχει η εθελούσια», που πέρα από το ότι εμπεριέχουν μια κάθε άλλο παρά συναδελφική λογική που θέλει κάποιους να θυσιάζονται για να σωθούν οι υπόλοιποι, είναι ούτως ή άλλως απατηλές. Η προοπτική της μείωσης του μισθού συμπιέζει και την αποζημίωση της εθελούσιας και αντίστροφα. Οι εργαζόμενοι λοιπόν της Τράπεζας Αττικής θα πληρώσουν για να ισορροπήσουν αντιπολίτευση και κυβέρνηση, νυν και μελλοντικοί καναλάρχες. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ συναινούν σ’ αυτό. Μηδενός εξαιρουμένου. Εμείς τι κάνουμε;
Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΥΤΑ, συνεχίζει να μιλάει με το σύνηθες «τεχνοκρατικό» ύφος, λες και όλα βαίνουν καλώς, λες και ο ρόλος του σωματείου είναι να αναμασάει «επιχειρήματα» που ούτε οι Διοικήσεις, στην πιο ρηχή και κοινότοπη εκδοχή τους, δεν τα λένε. Δε λέμε, ήταν αναμφίβολα σημαντικό το ότι μετά από την πίεση του μαζικού κινήματος…, ο πρόεδρος του ΣΥΤΑ ανέκτησε τη θέση του στο Δ.Σ. της Τράπεζας, έτοιμος να δηλώσει παρών-κυριολεκτικά και μεταφορικά- στις κρίσιμες αποφάσεις που αυτό πρόκειται να λάβει…
Ας σοβαρευτούμε. Ο ΣΥΤΑ ΟΦΕΙΛΕΙ να βγει επιτέλους επιθετικά για να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ τους εργαζόμενους της Τράπεζας, οι οποίοι ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ και δε θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό συμφερόντων καναλαρχών, κομμάτων, κ.α. Το να ζητάει ειλικρίνεια στις διαβουλεύσεις, είναι εντελώς παρωχημένο. Ειλικρινώς χθες η Διοίκηση ανακοίνωσε μειώσεις και εθελούσια. Ειλικρινώς, ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ και το σωματείο να απαντήσει;
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το προεδρείο του ΣΥΤΑ να καλέσει άμεσα έκτακτη ΓΣ για να αποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θα προασπίσουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας μας.


ΔΕ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ
Από την πλευρά μας, σταθήκαμε έμπρακτα στο πλευρό κάθε απολυμένου, κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, σε ΜΜΕ, κατασκευαστικές, ή όπου αλλού, που δουλεύει απλήρωτος επί μήνες ή που ο μισθός του μειώνεται, κάθε συνταξιούχου που βλέπει τη σύνταξή του να μετατρέπεται σε «επίδομα» απορίας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Τα κανάλια που τόσο κόπτονται το τελευταίο διάστημα για τα εργασιακά δικαιώματα, θα θυμηθούν να δώσουν μάχη για να μη γίνουν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Αττικής θύμα στον πόλεμο των αφεντικών τους; Ρητορικό το ερώτημα…

 •  Η ανακοίνωση από το επίσημο site της Πρωτοβουλίας ΕΔΩ.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRViyvbfCTt7QbKB-t5MNsx95lW4n5Rt4Iq-ZHFeg3CDEBX48--Ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού οι παρατάξεις Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Alpha Bank και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία πρ. Εμπορικής-Alpha καταγγέλοντας την συνδικαλιστική υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού (ομάδα Γκιάτη)  περί "Αφελληνισμού" του τραπεζικού συστήματος.

Οι επισημάνσεις της εν λόγω ανακοίνωσης μάς βρίσκουν φυσικά σύμφωνους αφού οι σημερινοί δήθεν επικριτές των "κακών ξένων" είναι αυτοί που έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να παραδοθεί η Τράπεζα στα "ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα" πανηγυρίζοντας μάλιστα μαζί με την Διοίκηση όταν οι μετοχές του κράτους έβαιναν συνεχώς μειούμενες χάριν του διακηρυγμένου στόχου της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Τραπέζης.

Προφανώς λοιπόν οι συνδικαλιστές της ομάδας Γκιάτη, με την ξαφνική τους "αγωνιστική" και "πατριωτική" διάθεση, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαπραγματεύονται τη θέση τους στο νέο σχήμα, ένα σχήμα το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από τους ξένους μετόχους. Στη συνέχεια θα παίξουν ξανά τον ρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά, αυτόν του ξεπουλήματος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων...αυτή τη φορά στα νέα αφεντικά.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση.

«ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

            Η πλειοψηφία του Συλλόγου κυκλοφόρησε την 26 Ιουλίου 4σελιδη ανακοίνωση με τίτλο «Επιχείρηση παράδοσης των Ελληνικών τραπεζών στον έλεγχο των δανειστών» !! Είναι απολύτως φυσικό ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου ,Τ. Γκιάτης και Π. Αδαμόπουλος, να υπερασπιστούν την γραμμή της Ν.Δ όπου ανήκουν, και πάνω από όλα να προσφέρουν εκδούλευση στην Διοίκηση της Τράπεζας της οποίας αποτελούν το ανεπίσημο Γραφείο Τύπου. Δεν ξέρουμε αν έγραψαν την ανακοίνωση μόνοι τους η καθ’ υπαγόρευση, όμως ο συντάκτης είναι αφενός σε σύγχυση αφετέρου θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν «μνήμη χρυσόψαρου».

            Αλήθεια πότε ανακάλυψαν τον «αφελληνισμό» και τον έλεγχο από τους δανειστές; Δεν ήταν η Διοίκηση και ο Γκιάτης που πέρσι τέτοια εποχή οργάνωναν τους «μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος» ; Δεν κυκλοφορούσαν οι ίδιοι με τα σηματάκια του «ΝΑΙ σε όλα» και κατηγορούσαν όσους αντιστεκόμασταν για να μην γίνει η Ελλάδα αποικία Χρέους και οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα; Δεν υποστήριξαν οι Τραπεζίτες όλα τα Μνημόνια; Πότε αποφάσισαν να αντιδράσουν , όταν απειλήθηκαν οι καρέκλες τους;
            Είναι προκλητικό Διοίκηση και Σύλλογος να μιλούν για «αφελληνισμό», όταν οι ίδιοι προπαγάνδιζαν κάθε ιδιωτικοποίηση στην χώρα και την είσοδο ξένων «επενδυτών». Σύλλογος και Τράπεζα στις περσινές ανακοινώσεις αναφερόντουσαν στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση η οποία κράτησε την AlphaBankιδιωτική, ενώ εξέφραζαν μένος για την υποτυπώδη παρουσία του Ελληνικού Δημόσιου στην Τράπεζα παρά το ότι κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών. Τώρα ανακάλυψαν την «είσοδο ξένων ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων»!!
            Μέσα στην παραζάλη του, ο συντάκτης της ανακοίνωσης στρέφεται ενάντια στην εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε «ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα που μόνο στόχο έχουν ευκαιριακό κέρδος». Να συμφωνήσουμε όλοι, μόνο που η τράπεζα είναι από τις πρώτες που συνήψε τέτοιες συμφωνίες με τους «γύπες των αγορών», όπως τις εταιρίες KKR και ACTUA. Η δε πολιτική της είναι σε πλήρη συνέχεια της εκχώρησης τραπεζικών εργασιών σε διαπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες είσπραξης απαιτήσεων. Εμείς ζητήσαμε δράση ενάντια σε όλα τα «κοράκια», ο Σύλλογος αδρανεί.
Είμαστε σίγουροι ότι το ενδιαφέρον του Συλλόγου δεν εξαντλείται στην προστασία της Διοίκησης αλλά επεκτείνεται και για την προστασία των θέσεων των εργαζομένων, αλλιώς ποιος ο λόγος αναφοράς σε κινδύνους από τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις που προωθούν Κυβέρνηση και Τρόικα. Ας ξεχάσουμε προς στιγμή την κατεδάφιση του Οργανισμού Προσωπικού από Σύλλογο και Διοίκηση, που έκανε τις απολύσεις εύκολες, τις μεταθέσεις ανά την Ελλάδα ανεξέλεγκτες, και τις προαγωγές διευθυντικό δικαίωμα χωρίς άλλα κριτήρια. Όμως ο Σύλλογος στην επιχειρησιακή σύμβαση δεν υπέγραψε με την «καλή Διοίκηση» καμία προστασία της απασχόλησης. Ας αφήσουν λοιπόν τις δήθεν αγωνίες για την απασχόληση και την παρουσία ξένων στις επιτροπές Προαγωγών και Αξιολόγησης.
Τέλος είμαστε σίγουροι ότι Σύλλογος και Διοίκηση είναι απολύτως ειλικρινείς, όταν δηλώνουν την συμπαράσταση του στην Λ. Κατσέλη και τον Σάλλα που έπεσαν θύματα των ξένων. Τα αλληλοκαρφώματα των μεγαλοτραπεζιτών στους ξένους, η πολιτική όλοι εναντίων όλων και ο καθένας για την πάρτη του, είναι ανυπόστατες φήμες.
Συνάδελφοι,
Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι σε περίπτωση που οι «ξένοι» αναλάβουν τον κύριο έλεγχο της Διοίκησης, η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου θα τρέξει να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια της και θα αδειάσει τους τωρινούς. Αυτή την δουλειά ξέρουν και έτσι βλέπουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μια εποχή που καταστρατηγούνται Εργατικά και Ασφαλιστικά δικαιώματα, η προτεραιότητα του Συλλόγου είναι η Διοίκηση της Τραπέζης. Αυτοί που ποτέ δεν υπερασπίσθηκαν εργαζόμενους απέναντι στην Τράπεζα στα δικαστήρια, (αντίθετα έχουν παρέμβει ενάντια σε εργαζόμενους), τώρα παίρνουν θέση για τις δικαστικές περιπέτειες της Διοίκησης. Αντί για ηγεσία Σωματείου Εργαζομένων, βλέπουν τον εαυτό τους σαν διαμεσολαβητή της Διοίκησης απέναντι σε «πελάτες» . Τελευταία δε επεκτείνονται και σε ρόλο «εμπορικού ατζέντη».
Η προσπάθεια να εμφανιστούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες στην χρεωκοπία της χώρας και των ίδιων τους των τραπεζών, σαν αθώα θύματα είναι ατυχής. Χρειάζεται και αυτοκριτική. Όμως αγγίζει το όριο του γελοίου οι υποστηρικτές των Μνημονίων, και οι καταδότες της Τρόικας, να επικαλούνται «κίνδυνο από τους ξένους δανειστές». Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Ο ελληνικός λαός στήριξε με 40 δις ζεστό χρήμα τις τράπεζες, σε αυτόν χρωστάμε τις δουλειές μας, και σε αυτόν πρέπει να ανήκουν οι τράπεζες. Τέλος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, θυμίζουμε το λαϊκό απόφθεγμα απέναντι στην αλαζονεία που ευδοκιμεί σε αρκετούς στην τράπεζα: «και οι κρίνοντες, κρίνονται».  
 
Αύγουστος 2016
 
 • ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
 • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ - ALPHA

 

http://2.bp.blogspot.com/-EhrAoqagA2M/UcHTuHo9RFI/AAAAAAAACeg/_cPqI2gvuf4/s1600/esse_1.jpgΠαραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία (ΑΣΠ) στην Alpha Bank για την νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2016-2019 την οποία υπέγραψε στις 2 Αυγούστου 2016 ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank υπό την ηγεσία της εργοδοτικής ομάδας Γκιάτη. Η ΑΣΠ ασκεί δριμύα κριτική στην ηγεσία του Συλλόγου για την Σύμβαση (όπως αυτή περιγράφεται στην ανακοίνωση Νο 147 του Συλλόγου Προσωπικού), αναφερόμενη σημείο προς σημείο σε πολλά και σημαντικά ζητήματα όπως είναι το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο της AXA, οι παγίδες που αυτό κρύβει κ.α.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας:

««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2016-2019:

ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΠΟΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ 

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Συλλόγου για την νέα επιχειρησιακή σύμβαση, και με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχουμε το κείμενο που υπογράφηκε, συμπεραίνουμε ότι το μόνο ουσιαστικά που εγγυάται είναι ότι για τα επόμενα 2 χρόνια δεν θα πάρουμε αυξήσεις. Τον τρίτο χρόνο μπορούμε να έχουμε είτε αύξηση είτε μείωση μισθού, αν και η ανακοίνωση της τράπεζας δεν αναφέρει τίποτα σχετικό. Τα υπόλοιπα είναι «παροχές και εγγυήσεις» για αφελείς. Είναι μια συμφωνία κατά αναλογία με όσες υπογράφτηκαν σε άλλες τράπεζες, με την διαφορά ότι προστέθηκαν επιπλέον επικίνδυνες ρυθμίσεις σε «Εφάπαξ» και Υγεία. Εξηγούμε γιατί:
 • ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Δεν υπάρχει καμία προστασία της εργασίας μας , καμία ρήτρα μη απολύσεων ενώ αντίθετα επιβεβαιώνεται η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για ευκολότερες απολύσεις. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τράπεζας δεν αναφέρει κάτι σχετικό με προστασία απασχόλησης.
 • ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Το μόνο που πραγματικά εγγυάται είναι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον αν και η τράπεζα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για 3,5 χρόνια. Η αναφορά ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς προϋποθέτει ότι δεν θα προχωρήσουν οι ανατροπές στα εργασιακά τον Νοέμβριο, για τις οποίες και η ίδια η ηγεσία του Σωματείου ανησυχεί. Οι ξένοι δανειστές απαιτούν (εκτός των ομαδικών απολύσεων) αλλαγές στα Εργασιακά που αφορούν κυρίως επιδόματα που καλύπτονται από την Κλαδικά Σύμβαση όπως πολυετίες, επίδομα γάμου –τέκνων και συναφή. Η πραγματική κατοχύρωση απέναντι σε τέτοιες δυσμενείς εξελίξεις θα ήταν ρήτρα αναπλήρωσης εισοδήματος σε περίπτωση που από νόμο μειώνονταν οι μισθοί μας, αλλά αυτό αγνοήθηκε. 
 • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ. Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε πόσο καθοριστική είναι η μια ψήφος του Συλλόγου στα Συμβούλια. Όμως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους το επιχείρημα του Συλλόγου όταν πριν 3 χρόνια διέλυσε τον παλιό Οργανισμό που μας εξασφάλιζε και τον αντικατέστησε με ένα νέο καθ υπαγόρευση της τράπεζας. Τότε ισχυρίζονταν ψευδώς ότι αναγκάστηκαν επειδή η τράπεζα μπορούσε όποτε ήθελε να τον καταγγείλει και να τον αλλάξει μονομερώς. Πότε μας λένε αλήθεια τότε η τώρα;
 • ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ κ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (πλην ΣΣΕ 1984). Υπάρχουν ήδη στην κλαδική σύμβαση. 
 • ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ. Μόνο θετικό η αύξηση της άδειας κατά 15 μέρες. Όμως δεν λήφθηκε καμία πρόνοια ώστε να δίνεται σωρευτικά το 9μηνο και η Δ/νση Προσωπικού ερμηνεύει κατά το δοκούν την κλαδική σύμβαση.
 • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕΣΩ ΑΧΑ. Οι συνάδελφοι πρέπει να προσέξουν πολύ, διότι όχι μόνο δεν αποτελεί παροχή αλλά παγίδα. Το ασφαλιστήριο της ΑΧΑ ρητά αναφέρει ότι μέχρι 10 χρόνια συμμετοχής στο πρόγραμμα ο αποχωρών συνάδελφος παίρνει μόνο τις εισφορές του!. Υπάρχει όμως μια ακόμη πιο επικίνδυνη διάταξη στο Ασφαλιστήριο της ΑΧΑ, ότι όσοι συμμετέχουν δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση απόλυσης ούτε αποχώρησης (νόμος 2112, εθελουσία , κλπ) !! Καταλαβαίνετε λοιπόν τι παγίδα αποτελεί για την πλειονότητα των συναδέλφων ΙΟΝΙΚΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και όχι μόνο. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα πως η τράπεζα θα κερδίσει εις βάρος μας, αρκεί κάποιος να υπολογίσει ότι η εισφορά της τράπεζας 2%, μεταφράζεται σε 0,28 του μισθού ετησίως και σε 5,6 μισθούς στα 20 χρόνια συμμετοχής στην ΑΧΑ, όταν η αποζημίωση του ν.2112 που θα καταβάλει η τράπεζα στην αποχώρηση είναι τουλάχιστον διπλάσια.
 • ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Μέχρι σήμερα το ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας, ήταν στο διηνεκές για κάθε εργαζόμενο. Τώρα ο Σύλλογος το εντάσσει στην Επιχειρησιακή Σύμβαση, οπότε μετατρέπεται σε 3ετούς διάρκειας. Αυτό είναι κατάκτηση η οπισθοχώρηση; Φυσικά καταλαβαίνουμε την σύγχυση του προεδρείου οι οποίοι προωθούν συμπληρωματικά προγράμματα της GENERALI, και θέλουν να εξυπηρετούν και την ΑΧΑ…. 
 • Υπάρχουν ελάχιστα δευτερεύοντα ζητήματα στην επιχειρησιακή τα οποία είναι θετικά, όπως 10 μέρες φοιτητική άδεια μετ αποδοχών, και η εξωνοσοκομιακή κάλυψη έναντι 60 ευρώ ετησίως για όσους θέλουν να κάνουν διαγνωστικές πράξεις η φυσιοθεραπείες, και η αυξηση στο επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού.
Συνάδελφοι, 
            Η ηγεσία του Συλλόγου πανηγυρίζει για την σύμβαση, ακολουθώντας πρακτικές του οπαδικού Αθλητικού Τύπου που πρέπει να δοξάζει τον πρόεδρο της ομάδας και τις καταπληκτικές καλοκαιρινές μεταγραφές. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν για μια σύμβαση ευθύνης απέναντι στον εργοδότη και με προοπτική την αποδοχή των Μνημονίων. Η απαλλαγή από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας του, είναι το πρώτο βήμα για να δούμε καλύτερες μέρες.

Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία εργαζομένων στην Alpha Bank

Αυγουστος 2016

            

http://cleantechnica.com/files/2015/05/Axa-2.jpgΤαμείο Αλληλοβοηθείας Πίστεως (Τ.Α.Π): Τράπεζα και Σύλλογος ξεφτιλίζουν τα Ασφαλιστικά δικαιώματα και την νοημοσύνη των συναδέλφων.

Η προδοτική ηγεσία του Συλλόγου, εκτελώντας «κοντράτο» της Τράπεζας, έστειλε προσωπικές επιστολές στους συναδέλφους του ΤΑΠ που έχουν πρωτοασφαλιστεί μετά το 1993 για να τους πείσει να εγγραφούν στο ασφαλιστήριο της ΑΧΑ. Το μέγεθος της κοροϊδίας και της προδοσίας της ηγεσίας του Συλλόγου φαίνεται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι στην αρχή της επιστολής αναφέρουν ότι οι συνάδελφοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ του Τ.Α.Π. Φυσικά γεννιούνται αμέσως τα ερωτήματα σε ποιο Ταμείο πλήρωναν εισφορές τόσα χρόνια οι συνάδελφοι αν δεν ήταν στο ΤΑΠ, και γιατί ψήφισαν στις εκλογές του Ταμείου πριν από 2 μήνες!!! Εκτός αν η εξοχότητα ο πρόεδρος κος Γκιάτης εννοεί ότι φρόντισε με την παράνομη σύμβαση της 21/4/2016 να τους αποκλείσει καταχρηστικά για να γλυτώσει η τράπεζα χρήματα.

Συγχρόνως οι Διευθυντές των Καταστημάτων και των Διευθύνσεων των εν λόγω συναδέλφων, κατόπιν εντολών της Τράπεζας άρχισαν τις «φιλικές» συμβουλές και πιέσεις για να εγγραφούν οι συνάδελφοι στην ΑΧΑ. Οι συνάδελφοι που δεν έχουν υπογράψει όλα αυτά τα χρόνια παρά τις επανειλημμένες πιέσεις γνωρίζουν καλά ότι η σύμβαση που υπέγραψε ο Γκάτης την 21/4/2016 είναι πλήρως καταχρηστική όσον αφορά τη μη παροχή ίδιων όρων Εφάπαξ σε όλα τα μέλη του Ταμείου και θα πέσει στα δικαστήρια. Το Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ μόνο την τράπεζα εξυπηρετεί. Χαρακτηριστικά στην παράγραφο 2.4 της σχετικής σύμβασης Συλλόγου-Τράπεζας προβλέπεται για τους συμμετέχοντες στην ΑΧΑ : « καταργείται κάθε αποζημίωση για την περίπτωση λύσεως η λήξεως της συμβάσεως εργασίας, προερχομένη από σύμβαση, κανονισμό , πράξη Διοίκησης , υπουργική απόφαση και νόμο»!!! Δηλαδή με λίγα λόγια με το Ασφαλιστήριο της ΑΧΑ θα πληρώσει η τράπεζα την εθελουσία ή την απόλυση του εργαζόμενου

Η παραπληροφόρηση και τα γελοία επιχειρήματα που επιστρατεύουν τράπεζα και ηγεσία του Συλλόγου, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Εξάλλου μόνο και μόνο η παρουσία της Διευθύντριας Προσωπικού, ξεφτίλισε τον Γκιάτη και τα επιχειρήματα του. Το Εφάπαξ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του ΤΑΠ, αμφισβητούνται από την τράπεζα και γι αυτό η κα Κονιδάρη επί τόσες μέρες καθόταν «σαν τον γύπα» πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων όταν καλούνται να υπογράψουν. (παρεμπιπτόντως η προσωπάρχης υπέγραψε για τον εαυτό της παραίτηση από το ΤΑΠ;)      

Σκυφτά κεφάλια και αίσθημα εγκατάλειψης ένοιωσαν οι περισσότεροι συνάδελφοι που αναγκάστηκαν να υπογράψουν την παραίτηση από το ΤΑΠ. Όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους ότι τελικά δεν την γλύτωσαν ούτε οι ίδιοι όπως νόμιζαν, όταν στο παρελθόν προξένευαν στους νεώτερους την ένταξη στην ΑΧΑ για να κάνουν τους «καλούς στην τράπεζα». Διπλή πίκρα και οργή από τους συναδέλφους μετά το 1993 που ο Γκιάτης τους θεωρεί β΄ κατηγορίας και μειωμένης αντίληψης ώστε να μην τους δίνει ούτε καν το Εφάπαξ αλλά μόνο τις εισφορές τους.

  

 • Δεν υπογράφουμε την ένταξη στο Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ, ούτε προσερχόμαστε για να υπογράψουμε καμία δήλωση.
 • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί κανένας συνάδελφος να απαντήσει στις πιέσεις της τράπεζας. Τα χρήματα δεν χάνονται και έχει χρόνο ο καθένας για να αποφασίσει ανάλογα με τις νομικές εξελίξεις αν θα τα πάρει η αν θα διεκδικήσει τα δικαιώματα από το ΤΑΠ.
 • Εκ των πραγμάτων υπάρχει ενιαίο μέτωπο συνταξιούχων και εν ενεργεία για την υπεράσπιση του ΤΑΠ, και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση για την κάλυψη όλων των νομικών ενεργειών όλων των συναδέλφων (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

AYTONOMH ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Ιούνιος 2016

Για επικοινωνία: Γιώργος Παυλόπουλος 6944431895

dysieΡήγμα στην πλειοψηφούσα παράταξη του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου ΕΝ.Α.Σ Alpha-Εμπορικής προκαλεί η ανεξαρτητοποίηση του πρώην στελέχους της ΔΗΣΥΕ και νυν ιδρυτή της παράταξης "Εργαζόμενοι Τολμούν" Παπαδάκη Κωνσταντίνου. Η ανεξαρτητοποίηση του Κ.Παπαδάκη από την ΔΗΣΥΕ ανακοινώθηκε από τον ίδιο την προηγούμενη Τρίτη 31 Μαϊου κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΝ.Α.Σ.. Στην δήλωση-ιδρυτική διακύρηξη της νέας παράταξης τονίζεται:
« Μια πιθανή στροφή του Συλλόγου μας σε ένα «αμυντικό συνδικαλισμό» ίσως να μας οδηγήσει στον προθάλαμο της συνδικαλιστικής απονομιμοποίησής μας και κατ’ επέκτασιν στη συνδικαλιστική αυτοακύρωσή μας. Παράλληλα η στροφή αυτή θα διαψεύσει ανεπιστρεπτί τις προσδοκίες που είχαμε εναποθέσει όλοι μας σ’ αυτό το εγχείρημα.»

Ακολουθεί η δήλωση ανεξαρτητοποίησης:

«Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε»

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ KΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (ΔΣ ΕΝΑΣ)

Συνάδελφοι,

Από τη Γενική Συνέλευση του Οκτωβρίου 2013 υποστήριζα ότι το δίλημμα δεν είναι αν υπάρχουν λόγοι να διατηρήσουμε το Σύλλογό μας. Αυτό το δίλημμα ήταν και είναι ψευδεπίγραφο. Και συνέχιζα ότι πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα τι Σύλλογο θέλουμε ; Τι ποιότητα συνδικαλισμού απαιτείται ;

Συνάδελφοι, σήμερα αντιλαμβανόμαστε όλοι, εκ των πραγμάτων, ότι η ζωή μας επιβάλλει μια ιστορική πρόκληση, ταυτόχρονα και δυνατότητα. Να χαράξουμε μια καινούρια διαδρομή, ένα νέο σχέδιο συλλογικής δράσης. Σήμερα πρέπει να συμφωνήσουμε στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στα ερωτήματα που ακολουθούν προσδιορίζουν το περιεχόμενο αυτής της συλλογικής αλλαγής. Ειδ’ άλλως ρίχνουμε νερό στο μύλο της κρίσης εμπιστοσύνης και της συνδικαλιστικής παρακμής που βιώνουμε.

Συνάδελφοι, με ισχυρή την πεποίθηση ότι τα προβλήματα μας ενώνουν σ’ ένα κοινό αγώνα ενάντια στην καθήλωση προς τα κάτω του βιοτικού μας επιπέδου ανοίγουμε σήμερα ένα κοινό δρόμο για όλους τους εργαζόμενους στην ALPHA BANK με ευθύνη, αξιοπιστία και προοπτική.

Οι Εργαζόμενοι Τολμούν

Ρίχνουμε τους φράχτες που ορθώνουν ένθεν κακείθεν- Σπάζουμε τις διαχωριστικές γραμμές που χαράζουν οι συμβιβασμένοι, οι αυτάρεσκοι, οι ματαιόδοξοι και όλο το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Βάζουμε πάνω απ’ όλα τα κοινά μας προτάγματα.

Αν ο συνδικαλισμός θέλει να μείνει ζωντανός, η μεγάλη ελπίδα των εργαζομένων, τότε πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα:

 • Τι ποιότητα συνδικαλισμού θέλουμε ;
 • Τι Σύλλογο θέλουμε ;
 • Πως γινόμαστε πραγματικά αξιόπιστοι έναντι των εργαζομένων;
 • Πως οικοδομούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους εργαζόμενους της τράπεζάς μας;
 • Πως γινόμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για αυτούς που εκπροσωπούμε;
 • Πως , χωρίς να θεωρούμαστε δεδομένοι, να είμαστε υπολογίσιμη δύναμη;

Συνάδελφοι,

Μια πιθανή στροφή του Συλλόγου μας σε ένα «αμυντικό συνδικαλισμό» ίσως να μας οδηγήσει στον προθάλαμο της συνδικαλιστικής απονομιμοποίησής μας και κατ’ επέκτασιν στη συνδικαλιστική αυτοακύρωσή μας.

Παράλληλα η στροφή αυτή θα διαψεύσει ανεπιστρεπτί τις προσδοκίες που είχαμε εναποθέσει όλοι μας σ’ αυτό το εγχείρημα.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ουσιαστικά ερωτήματα συνθέτουν τα κεφαλαιώδη διακυβεύματα για το Σύλλογό μας. Όλα τα άλλα έπονται.

Με τις παραπάνω θέσεις μου, αβίαστα οδηγούμαι, με ευθύνη να αναλάβω την πρωτοβουλία μιας αυτόνομης – ανεξάρτητης κίνησης που στόχο έχει:

 • να ακούγεται η αλήθεια για όλα,
 • Να αφυπνίσει συνειδήσεις
 • Να κρατήσει σε εγρήγορση τους εργαζόμενους

Είναι μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης

Από το παραδοσιακό, συστημικό συνδικαλιστικό κατεστημένο που μας κρατάει δέσμιους στην απραξία, στην εσωστρέφεια, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια, σε αντιλήψεις και νοοτροπίες άλλων εποχών.

Οι εργαζόμενοι τολμούν και αμφισβητούν τις ψευδαισθήσεις που έντεχνα καλλιεργούν οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του είδους.

Είναι μια πράξη που αρνείται και αποκαλύπτει τη σκόπιμη τακτική πολιτικής εκμετάλλευσης από όλους, διαχρονικά, αποσιωπώντας τα αυτονόητα και τα δίκαια

Θυσιάζοντας τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν απ’ την εργασία τους

Συνάδελφοι,

Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Οι εργαζόμενοι τώρα γνωρίζουν, μπορούν-Παίρνουν το Σύλλογο στα χέρια τους

Οι Εργαζόμενοι Τολμούν

Σε κάθε περίπτωση σας καλώ να ενεργήσουμε ως αποτελεσματική δύναμη που ενώνει δυνάμεις

Για ένα νέο ξεκίνημα

Αντικαθιστώντας την τακτική της αδράνειας και του φόβου

Με την πολιτική   της τόλμης,   της δράσης,   της ελπίδας

Παπαδάκης Κωνσταντίνος

Μέλος Δ.Σ.   ΕΝΑΣ Εργαζομένων ALPHA BANK-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Προκειμένου οι συνάδελφοι ασφαλισμένοι του ΤΑΠ να έχουν μια σφαιρικότερη άποψη επί του ΕΦΑΠΑΞ παραθέτουμε πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης ΕΣΑΚ-Alpha για το θέμα. Το "ρεζουμέ" της ανακοίνωσης είναι ότι τελικά στόχος της εργοδοτικής παράταξης "Ενωμένος Σύλλογος" με επικεφαλής τον κ.Γκιάτη είναι η απαλλαγή της Τράπεζας από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Alpha Bank (Παυλόπουλος Γιώργος) για το ΕΦΑΠΑΞ της πρ. Πίστεως (ΤΑΠ)...«Η παροχή ΕΦΑΠΑΞ του ΤΑΠ...δεν περιλαμβάνεται στις ενοποιήσεις του νέου Ασφαλιστικού (βλέπε άρθρο 35 νομοσχεδίου), αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την κινδυνολογία και την αναξιοπιστία των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Οπότε η παροχή του ΕΦΑΠΑΞ δεν κινδυνεύει.»

Με βάση τα παραπάνω γίνεται νομίζουμε σαφής, για άλλη μια φορά, η προσπάθεια των εργοδοτικών συνδικαλιστών της Alpha Bank να παίξουν τον ρόλο τους: Τον ρόλο του πιστού υπηρέτη της εργοδοσίας!

Διαβάστε την:

Διαβάστε την: