syriza logotupoΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΥΡΙΖΑ  
          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Aθήνα 26/09/2014)         

     Άλλη μια «εθελούσια» έξοδος... του φόβου!

   Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Διοίκηση της Alpha Bank, αξιώνοντας να βάλει αμέσως τέρμα στην ολομέτωπη εκστρατεία εκφοβισμού των εργαζομένων στην τράπεζα. Μια εκστρατεία που στόχο έχει την επιτυχία του αντεργατικού πλάνου της δήθεν εθελούσιας αποχώρησης 2.250 εργαζομένων στην Alpha Βank.
  
    Οι δημόσιες καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΝ.Α.Σ. ότι «όχι μόνο πιέζουν αλλά εκβιάζουν ωμά, ακόμη κι αν δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης για βίαιη αποχώρηση» καθώς και από τη συνδικαλιστική παράταξη Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση ότι «είναι τέτοιος ο κατατρεγμός των εργαζομένων στην τράπεζα, η ηθική και ψυχολογική εξόντωσή τους, η εκδίωξη και υποχρεωτική παραίτηση ανεξάρτητα από θέση ευθύνης, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, ψυχική και σωματική υγεία, στην οποία ωθούνται, που ίσως πρόκειται για πρωτοφανές, στα χρονικά των τραπεζών, σχέδιο "αναδιαρθρώσεως"!» συνοψίζουν το κλίμα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τόσο οι προερχόμενοι από την πρώην Πίστεως, από την πρώην Ιονική όσο και από την πρώην Εμπορική.
• Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους.
• Αξιώνουμε να παύσει η επίθεση της διοίκησης.

   Η αντεργατική σκυτάλη των προγραμμάτων «εθελούσιας αποχώρησης» στις συστημικές τράπεζες είναι αλυσίδα με πολλούς κρίκους. Έχουν προηγηθεί, ως γνωστόν, οι Διοικήσεις της Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής. Τώρα τη σκυτάλη την έχει στα έμπειρα χέρια της η Διοίκηση της Alpha Βank. Έμπειρα, καθώς έχει προηγηθεί ανάλογο πρόγραμμα σε βάρος των εργαζομένων της πρώην Ιονικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της Alpha Bank για μείωση λειτουργικών δαπανών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της τράπεζας, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ώστε να συνάδει με τις κρατικές ενισχύσεις! Από τη μείωση μάλιστα του προσωπικού μέσω της «εθελούσιας» αποχώρησης αναμένεται η επίτευξη του 54% της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ουσιαστικά δηλαδή η τράπεζα ενισχύεται μέσω του ΤΧΣ, το οποίο πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να βρεθούν τελικά εκτός εργασίας.

   Το «πρόγραμμα εκβιασμών» έχει όμως και άλλη αντεργατική όψη:
Η τράπεζα δεν εκπληρώνει τις νόμιμες υποχρεώσεις της (άρθρο 69 του νόμου 3371/2005) για κάλυψη από την ίδια των επιβαρύνσεων που υφίστανται τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων. Συνέπεια αυτής της αντεργατικής στάσης είναι οι εκβιαζόμενοι σε «οικειοθελή» αποχώρηση να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, τόσο ως προς το δικαιούμενο εφάπαξ, όσο, κυρίως, ως προς την άγνωστη προοπτική της σύνταξής τους.

   Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να υψώσουν μέτωπο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Alpha Βank. Σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί σε ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο:
• Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Την άμεση εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της Alpha Βank (ν. 3371/2005) απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

   LOGO KKE    Ερώτηση στην Βουλή για την "...τρομοκρατική τακτική της «Alpha Bank», με την οποία εκβιάζει τους εργαζόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου...» κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
  
    Σημειώνουν επίσης ότι  η διαδικασία της "εθελούσιας εξόδου" συμφέρει μόνο την εργοδοσία, γιατί ενισχύει τα κέρδη της, καθώς μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα και ότι η Alpha Bank "...προσδοκά να απολύσει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων χωρίς συνέπειες, αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να "αποδέχονται", κάτω από απειλές και εκβιασμούς, την απόλυσή τους."

  • Ολόκληρο το κείμενο εδώ.

     Υπενθυμίζουμε ότι πρώτη η ΕΑΣ ανέδειξε με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο το ζήτημα της "κατ' όνομα και μόνο εθελουσίας" ενώ χαρακτηρίσαμε το εν λόγω πρόγραμμα ως, επί της ουσίας, πρόγραμμα απολύσεων.

Δείτε τις ανακοινώσεις της ΕΑΣ, του Συλλόγου Alpha Bank (πρ.Ιονικής) και του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank

syriza logotupo   Συνάδελφοι,
   Σας παραθέτουμε ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή στις 25/9/2014  βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία αφορά στο κόστος των εθελούσιων της Εμπορικής Τράπεζας.
   Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει μπεί στον κόπο να απαντήσει στην απο 2/4/2014 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα.

<<<<<<<

25/09/2014

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Εκπόνηση Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για το ΕΤΑΤ

Το ΕΤΑΤ με το υπ΄αριθμ. Πρωτ Φ.ΕΤΑΤ/7048/30.11.2012 έγγραφο του, είχε καλέσει το Υπουργείο Οικονομικών «να προκηρύξει και να αναθέσει κατά νόμο την εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης, με την οποία θα προσδιορίζεται το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η Εμπορική Τράπεζα, για την κάλυψη του κόστους που βαρύνει το ΕΤΑΤ από την αθρόα αποχώρηση εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος) γεγονός το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική οικονομική μελέτη για το ΤΕΑΠΕΤΕ.

Στην ερώτηση μας με αριθμό 11451/1137/5-6-2013 για την εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων της Εμπορικής Τράπεζας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 68 παρ. 3 του ν.3371/2005, μας απαντήσατε (ΑΠ232ΔΚΠ/8-7-2013) ότι «η σχετική διαδικασία ανάθεσης προωθείται από τη Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μας»

Στην ερώτηση μας με αριθμό 2352/296/4-10-2013, άν θα επισπευτεί η ολοκλήρωση των εργασιών της Οικονομικής Μελέτης, μας γνωρίζατε «ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπολογιστεί σε συνεργασία με το ΕΤΑΤ, το κόστος των προσυνταξιοδοτήσεων των υπαλλήλων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας σύμφωνα με τον ν.3371/2005 όπως ισχύει».

Με την υπ' αριθμ. ΑΠ 343/ΔΚΠ/15-10-2013 της Δ/ΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του ΥΠΟΙΚ προς το ΕΤΑΤ ζητάτε να σας διαβιβαστούν τα πλήρη στοιχεία όσον αφορά:

«Α) την απόκληση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων σε σχέση με τις υπολογισθείσες από τη μελέτη, από την ημερομηνία ένταξης του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΑΤ έως σήμερα, σε ετήσια βάση.

Β) το συνολικό κόστος για το ΕΤΑΤ λόγω των ανωτέρω αποκλίσεων έως σήμερα σε ετήσια βάση».

Επειδή έχει ήδη εγκριθεί δέσμευση πίστωσης ύψους 10.000,00€ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος του προϋπολογισμού εξόδων του Υπ. Οικονομικών Ειδικός Φορέας 23-720 ΚΑΕ 0899 οικ. έτος 2013 για την ανάθεση της οικονομικής μελέτης του ν.3371/2005 για το Ε.Τ.Α.Τ. σχετικά με τον υπολογισμό του κόστους του προγράμματος προσυνταξιοδότησης της Εμπορικής Τράπεζας (Αρ. Πρωτ. 2/78064/21-8-2013 ΑΔΑ:ΒΛΩΔΗ-71Τ).

Επειδή οι πόροι του ΕΤΑΤ έχουν προσδιοριστεί με τις οικονομικές μελέτες κατά την αρχική υπαγωγή των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων κάθε Ταμείου σ΄αυτό και δεν εισρέουν εισφορές των εργαζομένων και Τραπεζών και κάθε απόκλιση από τα δεδομένα και τις παραδοχές εκπόνησης των οικονομικών μελετών επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση των δαπανών για συντάξεις.

Επειδή οι απώλειες από το PSI+ ανήλθαν στο ποσό των 358.827.000 εκ. ευρώ.

Επειδή το ΕΤΑΤ σύντομα θα βρεθεί σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων και είναι επείγον ζήτημα η ενίσχυση των πόρων του.

Επειδή έχει παρέλθει ένας χρόνος, περίπου, από την προαναφερόμενη απάντηση σας.

Επειδή Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς τον ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ (1-8-2013) και με επιστολή (ΑΠ2359/12-04-2013) προς τον ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΕΝ.Α.Σ.) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ALFHA BANK-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ με ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ προς το ΕΤΑΤ(7-11-2012) και με την υπ' αριθ. ΑΠ3033/11-9-2014 επιστολή του προς το Υπουργείο σας, ΖΗΤΟΥΝ την εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης.

Επειδή δεν έχει απαντηθεί ακόμη η ερώτηση μας 7448/911/2-4-2014 με το ίδιο περιεχόμενο, επανερχόμεθα και

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης και εκπόνησης της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για τον αριθμό 3000 και πλέον πρόωρων συνταξιοδοτήσεων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στο χρονικό διάστημα 2007-2012;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλούνται στο πλαίσιο αυτό ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα:

Την προαναφερόμενη Οικονομική Μελέτη .

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες βουλευτές

Κούβελα Φωτεινή

Στρατούλης Δημήτρης

Καφαντάρη Χαρά

Τσουκαλάς Δημήτρης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

syriza logotupoΣυνάδελφοι,

Σας παραθέτουμε επερώτηση την οποία κατέθεσαν στις 02/05/2014 στην Βουλή, Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , η οποία αφορά στις παράνομες και καταχρηστικές μειώσεις μισθών των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής Τράπεζας (νύν Alpha Bank.) Διαβάστε την εδώ.

    Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα πραγματοποίησε το Προεδρείο του Συλλόγου μας στα πλαίσια αποφάσεων του ΔΣ για δημοσιοποίηση των πρακτικών απαξίωσης που ακολουθεί η Διοίκηση της Alpha Bank απέναντι στους εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής. Έτσι μέλη του Προεδρείου του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής συναντήθηκε στις 21/10/2013 με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή όπου και ανέλυσε εκτενώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα. Τα μέλη του Προεδρείου εξασφάλισαν την αμέριστη συμπαράσταση των βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέχεια αντίστοιχη συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου μας με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε στις 23/10/2013 στα γραφεία του εν λόγω κόμματος. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ υποδέχτηκαν  οι Ανδρουλάκης Νίκος (ΓΓ του ΠΑΣΟΚ) και ο Χρήστος Πρωτόππαπας οι οποίοι άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΕΝ.Α.Σ και δεσμεύτηκαν για παροχή στήριξης στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, εάν και όποτε τους ζητηθεί.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν:

Από πλευράς ΕΝ.Α.Σ. οι Κωνσταντινόπουλος Γιώργος (Πρόεδρος), Μητροτάσιος Σπύρος (Γεν.Γραμματέας), Δημακάκος Φωκίων(Αναπλ.Πρόεδρος), Σωτηρόπουλος Γιώργος(Αντιπρόεδρος), Παπαδάκης Κώστας (Ταμίας), Χαιρέτης Βασίλης (Μέλος ΔΣ)