http://www.kulturosupa.gr/upload/blog/topic_7964.jpg"Θεραπείες που δεν ολοκληρώνονταν ποτέ,μέλη οικογενειών με την ίδια ασθένεια και υπερβολικές δαπάνες για αναλώσιμα φέρνουν μεταξύ άλλων στο φώς οι ανακριτικές έρευνες στα αποκαϊδια του εμπρησμού στα γραφεία του ΤΑΥΤΕΚΩ το 2012" 

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε στις 7 Δεκεμβρίου του 2014 το ενυπόγραφο άρθρο της Εφημερίδας "Εθνος" αναφερόμενο στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα γραφεία του ΤΑΥΤΕΚΩ στην Χαριλάου Τρικούπη. Μία πυρκαγιά που προκλήθηκε το 2012 με προφανή σκοπό να εξαφανίσει τα ίχνη κομπίνας στο οποίο εμπλέκονταν υπάλληλοι του Ταμείου.

Χιλιάδες παραστατικά καταστράφηκαν, χωρίς ωστόσο να γίνει δυνατό το "κουκούλωμα" της υπόθεσης καθώς έπειτα από ένα "μπαράζ" συνεχών (17) συνεδριάσεων, η πολύκροτη εκδίκαση της υπόθεσης του σκανδάλου του ταμείου υγείας μας έφτασε στο τέλος της. 

Στην τελευταία του συνεδρίαση (5 Μαρτίου 2018) , το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διασκέφθηκε και ανακοίνωσε την απόφασή του για την ενοχή των 8 από τους 9 κατηγορουμένους :

Ioniki EnotitaΠαραθέτουμε ανακοίνωση της "Ιονικής Ενότητας"

Έπειτα από την άμεση κινητοποίηση του συλλόγου μας σχετικά με την απαράδεκτη επιχείρηση ουσιαστικής διάλυσης των ταμείων συντάξεων (ΤΑΠΙΛΤ-ΙΚΑ) και κλάδου πρόνοιας (ΤΑΠΙΛΤ-ΤΑΥΤΕΚΩ) από πλευράς της διοίκησης της τράπεζας και της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού και ύστερα από ενέργειές μας προς τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με παρέμβασή του ανέτρεψε ήδη την έγγραφη εντολή της κας Κονιδάρη για τη μετακίνηση της κας Γ. Ανδρακάκου στον κλάδο κύριας ασφάλισης ΤΑΠΙΛΤ-ΙΚΑ.

Όπως γνωστοποιήσαμε εγκαίρως τόσο στο Υπουργείο όσο και στους αρμόδιους παράγοντες του ΤΑΥΤΕΚΩ, η κα Ανδρακάκου δεν είναι ενημερωμένη στο πολύπλοκο συνταξιοδοτικό αντικείμενο και συνολικά στις διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία του τμήματος συντάξεων. Κατόπιν της παρέμβασης του Υπουργείου, η κα Ανδρακάκου θα παραμείνει στη θέση της στον κλάδο πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ-ΤΑΥΤΕΚΩ για να συνεχίσει να επιμελείται την έκδοση των αποφάσεων χορήγησης εφάπαξ.

Συνάδελφοι,

Πρόκειται για μία πρώτη ανατροπή των σχεδιασμών της κας Κονιδάρη και να είστε σίγουροι ότι οι απαράδεκτες και ανορθόδοξες ενέργειες που επιχειρεί σε βάρος των ασφαλιστικών μας συμφερόντων και της λειτουργίας του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ, θα πέσουν στο κενό!

Η ιονική οικογένεια συσπειρωμένη όσο ποτέ άλλοτε στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα δώσει ένα ηχηρό μάθημα στην αμετροέπεια της κας Κονιδάρη και τις πρωτοφανείς ενέργειες της διοίκησης της τράπεζας.

Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας!

Να είστε σε ετοιμότητα γιατί τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε αγωνιστική αναμέτρηση απέναντι στην τράπεζα. Αυτή η πρώτη νίκη ήταν μονάχα η αρχή. Οι ενέργειες του συλλόγου μας σε συνδυασμό με τη δική σας συμμετοχή και υποστήριξη θα φέρουν πολλές ακόμα…

 • Δείτε την ανακοίνωση της "Ιονικής Ενότητας" ΕΔΩ.

http://www.kerdos.gr/media/5744111/petropoulos.jpgΣυγκροτήθηκε σε σώμα το προσωρινό Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το οποίο όρισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος. 

Στο ΔΣ συμμετέχει και η Αφροδίτη Χαρίση ως Πρόεδρος του ΕΤΑΤ για την οποία αναφέρεται:

8. Αφροδίτη Χαρίση του Δημητρίου, πτυχιούχο Α.Ε.Ι. με Α.Δ.Τ. Ξ 638642 Πρόεδρο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.) ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή το Γάτη Ιωάννη του Χρήστου με Α.Δ.Τ. ΑΖ 795912, συνταξιούχο, αναπληρωτή της Προέδρου στο Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Τ..

καθώς και για το ΤΑΥΤΕΚΩ:

7. Ο Σταμάτιος Υπερήφανος του Δημητρίου, Πτυχιούχος ΑΕΙ, Μηχανολόγος Μηχανικός, με Α.Δ.Τ. Χ 154782, Πρόεδρος του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.), ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Κουμπαράκη Γεώργιο του Δημητρίου, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 722872, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω..

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προσωρινό Δ.Σ. θα συντάξει τον πρώτο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και θα εισηγηθεί νέο Κανονισμό για την ασφάλιση και τις παροχές με βάση πόρισμα το οποίο θα στηριχθεί στις οικονομικές δυνατότητες του ενιαίου φορέα.

Σύμφωνα τέλος με την Υπουργική Απόφαση η θητεία του προσωρινού Δ.Σ. λήγει αυτοδικαίως με τη συγκρότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν.4387/2016, του νέου Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α..

 

Ioniki EnotitaΚυκλοφόρησε η εφημερίδα του Συλλόγου Εργαζομένων & Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας με πλούσια ύλη και άρθρα. Περιεχόμενα:

 • Θρησκεία-Πίστη-Λαϊκισμός (άρθρο)
 • Πρόσκληση Ιονικό Αντάμωμα στις 20 Ιουνίου 2015
 • ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ Εκδικάστηκε η προσφυγή για την ακύρωση διαγραφής 2.181 συνταξιούχων
 • Πολιτική και Πολιτικοί (άρθρο)
 • Απόφαση-Σταθμός του ΤΑΥΤΕΚΩ για την αποκατάσταση του Εφ'άπαξ της Ιονικής
 • Ο ιστορικός Συνεταιρισμός της Ιονικής ξανά στο προσκήνιο
 • Εκδρομή στη Λακωνία 18,19 & 20 Ιουλίου 2015
 • σχόλια που καίνε...
 • Η τραγωδία του Κολλάτου: Το χρονικό μιας προκλητικής ιστορίας και η μεταστροφή της (άρθρο)
 • Ευρώ ή "δραχμούλα"; Υποταγή ή ανεξαρτησία (άρθρο του Λάμπρου Μεραντζή)
 • Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα Μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή
 • Αποχαιρετούμε και συλλυπούμαστε...
 • Δικαστικές αποφάσεις

Διαβάστε ΕΔΩ το τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2015,αρ. 48 της Ιονικής Ενότητας 

 

 

 

aganaktismenoi"Φαίνεται ότι μετά από 5 χρόνια πλήρους και προκλητικής αδράνειας, τα “επαναστατικά” αντανακλαστικά της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ έδειξαν επιτέλους σημεία ζωής. Με επιστολή της Γραμματείας Ασφαλιστικού της η ΟΤΟΕ, καλεί τα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας να παραβρεθούν μαζικά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, ώστε να μπλοκάρουν τη συζήτηση για τη μεταφορά των αποθεματικών του Ταμείου στον ΟΔΔΗΧ."

Τα παραπάνω σημειώνει σε Δελτίο Τύπου η Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ για το ζήτημα των αποθεματικών του ΤΑΥΤΕΚΩ και συνεχίζει:

"Θα περίμενε κανείς, ότι τα ίδια “ακτιβίστικα” αντανακλαστικά θα είχε επιδείξει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και το 2012, με το αναγκαστικό κούρεμα (PSI) των αποθεματικών των Ταμείων, με το οποίο υφαρπάχθηκαν 11,8 δις από το ασφαλιστικό σύστημα και σφραγίστηκε η διάλυση του ασφαλιστικού για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα καταδικάστηκαν σε εξαφάνιση οι δημόσιες τράπεζες ΑΤΕ και ΤΤ."

Το Δελτίο Τύπου της ΕΡΠ καταλήγει με την θέση της παράταξης:

"Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα οφείλουμε από θέση αρχής να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση ότι τα λεφτά του ελληνικού λαού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα απέναντι στους δανειστές και όχι για την αποπληρωμή του χρέους."

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΕΡΠ καθώς και το αντίστοιχο της ΟΤΟΕ στους παρακάτω συνδέσμους

TAYTEKW Εμπρησμός στο ΤΑΥΤΕΚΩ με στόχο την εξαφάνιση στοιχείων;

     

  
   Στις σοβαρότατες αποκαλύψεις που έφερε στο φώς δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» σχετικά με κύκλωμα που δρούσε εντός του ΤΑΥΤΕΚΩ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος εργαζομένων-συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας.

   Με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας το οποίο και παραθέτει ο Σύλλογος, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος 10 στελέχη και υπάλληλοι του Ταμείου οι οποίοι κατηγορούνται ότι χορηγούσαν σε ασφαλισμένους εντάλματα πληρωμής βάσει ψευδών ιατρικών διαγνώσεων.

   Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή του σκανδάλου καθώς η συνέχεια είναι πραγματικά απίστευτη και σχετίζεται με την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2012 στα γραφεία του Ταμείου κατά την διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στην Αθήνα. "Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτήν τη συγκυρία για να κάψουν το ταμείο και να καταστρέψουν τα επιβαρυντικά στοιχεία που υπήρχαν στις καταχωρίσεις του» αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο εμπρησμού του ΤΑΥΤΕΚΩ»

 • Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου της Ιονικής Τράπεζας ΕΔΩ
 • Διαβάστε το δημοσίευμα της Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ΕΔΩ

 TAYTEKWΝ.4242/2014 για τις επιστροφές εισφορών από το ΤΑΠΕΤΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

     Τεράστιο είναι το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει για όσους εργαζόμενους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και ως εκ τούτου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου που εξήγγειλε η Alpha Bank δεν δικαιούνται την απονομή της εφ άπαξ παροχής του Τομέα Πρόνοιας ΤΑΥΤΕΚΩ.

   Οι εν λόγω συνάδελφοι με βάση τα όσα ίσχυαν ως τώρα για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληγε με κάποιον τρόπο, απευθύνθηκαν όπως ήταν λογικό στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ.

   Για το ίδιο θέμα άλλωστε ελάμβαναν επιστολή από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού για την επιστροφή των εισφορών που έχουν καταβάλλει υπέρ του Κλάδου Πρόνοιας με την ρητή οδηγία να απευθύνονται στον ως άνω ασφαλιστικό φορέα με την αποχώρησή τους.

   Με μεγάλη τους έκπληξη όμως πληροφορούνταν από τους αρμόδιους του ΤΑΥΤΕΚΩ ότι πλέον το Ταμείο δεν επιστρέφει εισφορές κατά τον χρόνο της αποχώρησης αλλά με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση οι εισφορές πλέον αποδίδονται κατά την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

   Για τους συναδέλφους αυτούς, επειδή κατά την αποχώρησή τους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΑΤ, πλέον τα όρια συνταξιοδότησής τους θα είναι εκείνα του κύριου φορέα ασφάλισης δηλαδή τα όρια του ΙΚΑ.

   Αντιλαμβάνεται κανείς την ανατροπή στις προσδοκίες του κάθε συναδέλφου ο οποίος ενώ αρχικά είχε υπολογίσει και συνεκτιμήσει στην τελική του απόφαση την επιστροφή των εισφορών ως δεδομένη και ως κίνητρο για την αποχώρησή του από την Τράπεζα, ξαφνικά ενημερώνεται ότι οι εισφορές θα του αποδοθούν όταν συμπληρώσει τα 67 του χρόνια εφόσον βέβαια έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θα ισχύουν τότε.

   Ο Σύλλογός μας επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο κ. Δομένικο καθώς και με την Νομική Σύμβουλο του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Καλαϊτζή οι οποίοι μας παρέπεμψαν στον Νόμο 4242/2014 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 18 παρ. 2 για να δικαιολογήσουν την εν λόγω πρακτική του Ταμείου.
   Από την πλευρά μας άμεσα θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζητώντας λεπτομερείς διευκρινήσεις.

Είναι προφανές ότι η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη στην στάθμιση των παραγόντων για την αποχώρηση ή όχι από την εργασία, αλλάζει τα δεδομένα και υπονομεύει τον οικονομικό προγραμματισμό αυτής της κατηγορίας συναδέλφων.

   Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συνεχή και ανοιχτή επικοινωνία με τον Σύλλογό μας έτσι ώστε από κοινού να πιέσουμε για λύση στο πρόβλημα που προέκυψε και το οποίο σε τελική ανάλυση αφορά και την ίδια την Τράπεζα η οποία καλείται να διαχειριστεί τις αιτήσεις ανάκλησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου.
   Τέλος με αφορμή την νέα αυτή δυσλειτουργία στην όλη διαδικασία του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου, επαναδιατυπώνουμε την κατηγορηματική θέση μας ότι όποιος συνάδελφος επιθυμεί για οιονδήποτε λόγο να ανακαλέσει την συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, η επιλογή του αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή από την Διοίκηση. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε άμεσα και με συγκεκριμένες ενέργειες.

   Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι για το θέμα ανάκλησης της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ο Σύλλογός μας διαθέτει ήδη γνωμοδότηση των νομικών μας συμβούλων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε συνάδελφο κατόπιν επικοινωνίας με το Σύλλογο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email:

TAYTEKWΣε σχέση με την φημολογία περί μη άμεσης επιστροφής των εισφορών του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ ενημερώνουμε τους συναδέλφους οι οποίοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ότι με την λύση της σύμβασης δικαιούνται την επιστροφή των εν λόγω εισφορών.

   Στα άρθρα 38 §2 και 56 §2 του ν.2084/92 (γνωστού ως "Νόμου Σιούφα") προβλέπεται ρητώς ότι "Στους μη δικαιούμενους εφάπαξ βοηθήματος επιστρέφονται οι εισφορές ασφαλισμένου που έχουν καταβληθεί σε φορείς ασφάλισης πρόνοιας, εντόκως, με επιτόκιο το εκάστοτε χορηγούμενο για τις καταθέσεις των χρηματικών διαθεσίμων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος."
 
  Σημειωτέον ότι υπάρχει και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του ΤΑΥΤΕΚΩ για το ίδιο θέμα.
   Τέλος επιστροφή εισφορών προβλέπεται και στο ΦΕΚ 313, Τεύχος Β, 12/02/2012 (άρθρο 4).
   Πρός το παρόν εργαζόμενοι και σωματείο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ενέργειες στην κατεύθυνση εφαρμογής του Νόμου σε περίπτωση που κάποιοι στοχεύουν στην δημιουργία "τετελεσμένων" όπου η επιστροφή των εισφορών θα γίνεται...κατά την συνταξιοδότηση !!!

 enas    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ στην Alpha Bank

              Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες μέρες ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων και δικαίως έχει γίνει θέμα συζητήσεων και προβληματισμού διότι η αποχώρηση και μάλιστα η πρόωρη, από την εργασία, είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Η πιεστική καθημερινότητα, η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και η σοβαρή μείωση των αποδοχών, κυρίως για τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής, αποτελούν τον κυριότερο λόγο που ωθεί τους συναδέλφους στο να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης αποχώρησης.

     Για τον Σύλλογό μας προέχει η βιωσιμότητα του Ταμείου (ΕΤΑΤ) που θα υποδεχτεί ένα νέο κύμα συνταξιούχων, άρα θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος. Για το λόγο αυτό πρέπει η Τράπεζα να εφαρμόσει αυστηρά τα προβλεπόμενα από την παρ. 1, άρθρο 9 του νόμου 3371/2005 και να καταβάλει τις αναλογούσες εισφορές ώστε να μην οδηγηθεί το ήδη προβληματικό ΕΤΑΤ, σε κατάρρευση.

     Στη συνέχεια τονίζουμε ότι η απόφαση είναι καθαρά προσωπική και αφορά στην ιδιαιτερότητα της ατομικής περίπτωσης του κάθε εργαζόμενου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ψυχραιμία και λογική, ώστε η απόφαση να διασφαλίζει τόσο την προσωπική και οικογενειακή αξιοπρεπή διαβίωση για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα να μην οδηγηθεί σε αποφάσεις κάτω από πίεση, άγχος και πανικό λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

     Η εργασιακή πραγματικότητα στην ALPHA, οι μειώσεις μισθών και οι υπηρεσιακές υποβαθμίσεις είναι το ένα δεδομένο. Η δεινή θέση του ούτως ή άλλως θνησιγενούς ΕΤΑΤ και η γενικότερη αβεβαιότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο σύνολό του με το ενδεχόμενο νέας περικοπής των συντάξεων είναι το άλλο δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

     Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση και η ευθύνη είναι ατομική και διαφοροποιείται ανάλογα με τα προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του κάθε συναδέλφου. Πρέπει ο καθένας να συνεκτιμήσει τα μετρήσιμα χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και την προσωπική του διάθεση για παραμονή στην εργασία και με απόλυτη ψυχραιμία να πάρει την απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή του.

     Τα παραπάνω αφορούν μόνο όσους θέλουν και μπορούν (όρια ηλικίας, δυνατότητα συνταξιοδότησης) να αποχωρήσουν. Ο Σύλλογος μας όμως θα είναι εδώ για όσους παραμείνουν στην Τράπεζα. Με αυτούς θα δώσουμε τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και διαμορφώνουν το νέο εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτά θα προστεθεί η ανάγκη για παρεμβάσεις στη Διοίκηση ώστε η όποια μείωση του Προσωπικού, λόγω της εθελουσίας, να μην σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κύκλου πίεσης και μεταφοράς επιπλέον εργασιακού φόρτου στους παραμένοντες. Αντίθετα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν ευκαιρία αξιοκρατικής και χωρίς διακρίσεις εξέλιξης συναδέλφων στις θέσεις ευθύνης που πιθανόν να προκύψουν.

     Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε απερίφραστα διάφορους γνωστούς παρατρεχάμενους καλοθελητές, που περιφερόμενοι στην Τράπεζα απευθύνονται σε συναδέλφους ανεξαρτήτως προέλευσης (Πίστεως, Ιονική, Εμπορική), που έχουν στοχοποιηθεί για διάφορους λόγους, και όχι μόνο πιέζουν αλλά εκβιάζουν ωμά ακόμη κι αν δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης για βίαιη αποχώρηση!!!

Συνάδελφοι,
Πληροφοριακά και για διευκόλυνση όσων προέρχονται από την Εμπορική και προτίθενται να κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που είναι και αντικείμενο ερωτήσεων προς το Σύλλογό μας.
• ΕΤΑΤ
Ποιοι έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΑΤ αναφέρεται αναλυτικά στα άρθρα 7 & 8 του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ. Συνοπτικά :
Άνδρες:
1. 30 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική χωρίς όριο ηλικίας. Δυστυχώς η πάγια πρακτική του ΤΕΑΠΕΤΕ και στη συνέχεια του ΕΤΑΤ τα τελευταία 20 χρόνια είναι να απονέμει σύνταξη σε 31 χρόνια και 6 μήνες. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογός μας έχει αποστείλει σχετικά εξώδικα στη Διοίκηση του Ταμείου ζητώντας την εφαρμογή του καταστατικού.
2. 55 ετών και 25 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική
Γυναίκες:
1. 24 χρόνια 6 μήνες υπηρεσίας στην Εμπορική χωρίς όριο ηλικίας
2. 19 χρόνια 6 μήνες υπηρεσίας στην Εμπορική και 45 ετών
3. 20 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική και έγγαμη χωρίς όριο ηλικίας
4. 17 χρόνια 6 μήνες υπηρεσίας με τουλάχιστον 15 χρόνια στην Εμπορική και 42 ετών με ανήλικο τέκνο
5. 14 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική και 57 ετών
Σημείωση: Για καθαρίστριες με βαρέα ένσημα ισχύουν οι περιπτώσεις 1, 2 και 3 μειωμένες κατά 2 χρόνια.

 ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΤ
 ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΤ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Συνάδελφοι,
     Τους τελευταίους μήνες το ΔΣ του ΕΤΑΤ, ελλείψει Προέδρου, δεν μπορεί να συνεδριάσει ώστε να αποδώσει πράξεις συνταξιοδότησης ή να εγκρίνει εξαγορές. Είναι προφανές ότι θα προκύψει σοβαρή εμπλοκή για όσους αποχωρήσουν από την Τράπεζα με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τόσο για το θέμα της πράξης συνταξιοδότησης όσο και του Εφάπαξ μιας και το τελευταίο αποδίδεται με την προσκόμιση της εν λόγω πράξης στο Ταμείο (TAΠETE).
Ο Σύλλογος θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και συγκεκριμένα προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της μελέτης για το ΕΤΑΤ και προς το Υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση του Διορισμού Προέδρου στο ΕΤΑΤ. Για το δεύτερο ζήτημα έχει σταλεί πρόσφατα επιστολή στον Υπουργό Εργασίας (βλ. Ειδική Ανακοίνωση- Επιστολή 17/9/2014).

     Για το πρώτο ζήτημα (αυτό της μελέτης) σας ενημερώνουμε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014 ο Σύλλογός μας απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολή (έχει αναρτηθεί στο site του Συλλόγου και στο Intranet Portal της Τράπεζας) ζητώντας ενημέρωση για την πορεία ανάθεσης της οικονομικής μελέτης του Ν.3371/2005 για το Ε.Τ.Α.Τ.

     Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω μελέτη αφορά στον υπολογισμό του κόστους του προγράμματος προσυνταξιοδότησης της Εμπορικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2006-2011 όπως απεφάνθη ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης με την, από 11 Ιανουαρίου 2013, απόφασή του (Αριθμ. Πρωτ.: Φ90022/327/11).
     Και ενώ το κονδύλι έχει εγκριθεί από την Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών ήδη από 21/8/2013 ουδείς ακόμη έχει ενημερωθεί για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη !!! Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι το ΕΤΑΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την καταβολή συντάξεων στους χιλιάδες νυν και εν δυνάμει συνταξιούχους του.

ΕΦΑΠΑΞ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (ΤΑΠΕΤΕ)
Σχετικά με την απονομή του «εφάπαξ» ισχύουν τα εξής:
 Όσοι αποχώρησαν έως 31/08/2013 η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου (μειωμένο κατά 30% από 31/08/2011)
 Όσοι αποχωρούν από 01/09/2013 και μετά ο υπολογισμός της εφάπαξ παροχής δεν δύναται να υπολογιστεί σήμερα καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 313-Τεύχος Β' της 12/02/2014 θα δοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας προς όλα τα Ταμεία Πρόνοιας από το οικείο Υπ. Εργασίας για τον υπολογισμό του.
 Η εφάπαξ παροχή δίνεται με την προσκόμιση στο Ταμείο της πράξης συνταξιοδότησης από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα με βάση την οποία τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου.
 Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προσκομίζεται στο Ταμείο βεβαίωση από την οποία προκύπτει η μή θεμελίωση και στην περίπτωση αυτή αντί της εφάπαξ παροχής, γίνεται, επίσης με σειρά προτεραιότητας, επιστροφή των εισφορών του ασφαλισμένου.

• ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι αποχωρούν από την εργασία και δεν συνταξιοδοτούνται άμεσα (αναστολή σύνταξης) πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του ΕΤΑΤ στην οποία να αναγράφεται η ημερομηνία απονομής σύνταξης καθώς και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν, έτσι ώστε το Ταμείο Υγείας (ΤΑΠΕΤΕ, κλάδος ασθένειας) να υπολογίσει την μηνιαία εισφορά που θα πρέπει να καταβληθεί από πλευράς ασφαλισμένου, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στις παροχές υγείας έως ότου του απονεμηθεί οριστικά η σύνταξη.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις μην διστάζετε να απευθυνθείτε στο Σύλλογό μας για υπεύθυνη ενημέρωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email: