Ανακοίνωση για το πρόγραμμα αποχώρησηςΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ (16.7.2019)

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
η Διοίκηση τής Τράπεζας με σχετική ανακοίνωση έκανε γνωστή στο προσωπικό πρόταση προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης, το οποίο μάλιστα σε περίπτωση πρόσληψης από την Intrum ή από ανταγωνίστρια συστημική Τράπεζα εντός του επόμενου έτους υποχρεώνει σε άμεση επιστροφή κάθε ποσού αποζημίωσης στην Τράπεζα και μάλιστα εντόκως.

Ο Σύλλογός μας, με νωπές τις μνήμες των απόλυτα επιτυχημένων κινητοποιήσεων στο RBU και τη συγκινητική στήριξη των εργαζομένων τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες όσο και στο Δίκτυο των καταστημάτων, προκαταβολικά σας καλεί να γυρίσετε την πλάτη στις απατηλές «σειρήνες» των προγραμμάτων «εθελούσιας» ανεργίας.

Άλλωστε, αδιάψευστοι μάρτυρες παραμένουν οι αποχωρήσαντες συνάδελφοί μας, που συμμετείχαν σε προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, με τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι άκρως αποκαρδιωτικά.

Τα πολυπόθητα εναλλακτικά … «επιχειρηματικά σχέδιά» τους κατέρρευσαν, οι συνεχείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις τούς διέψευσαν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η υποαμειβόμενη και ανασφάλιστη εργασία αντικατέστησαν τη σταθερή και ρυθμισμένη βάσει συμβάσεων εργασία,οι απογοητεύσεις, τα αμφιθυμικά συναισθήματα και η κατάθλιψη ήλθαν δυστυχώς στο προσκήνιο, όπως αντίστοιχα η μείωση της συζυγικής και οικογενειακής ποιότητας ζωής.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην απεμπολήσουν, για κανένα λόγο, την εργασία τους, το προστατευτικό πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε επίπεδο μισθολογικών και λοιπών ρυθμίσεων, κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι δυσκολίες και οι δοκιμασίες, που αναμφισβήτητα βιώνουμε καθημερινά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις, έχοντας πάντοτε κατά νου -την αποτελεσματική και απόλυτα επιτυχημένη δράση του Συλλόγου μας, με την οποία ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ έχουμε επιβάλλει σημαντικές νίκες, όσον αφορά:

-τη διασφάλιση του προστατευτικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,
-την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας,
-την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας και του κλαδικού ωραρίου συναλλαγών,
-την εξάντληση των υπολοίπων κανονικής αδείας εντός του ημερολογιακού έτους και τη χορήγηση των υπολοίπων κατοχυρωμένων αδειών, αντί της παράτυπης συστημικής συσσώρευσης που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, την προστασία της μητρότητας,
-την απόκρουση επιθετικών και αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών σε βάρος συναδέλφων,
-την ουσιαστική ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας,

Προς την ίδια κατεύθυνση συνεχίζουμε και εντείνουμε την προσπάθειά μας για την εμπέδωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, με σεβασμό στην προσωπικότητα των εργαζομένων, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες, διασφαλισμένες θέσεις εργασίας, κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, ποιοτικές συνθήκες εργασίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας, στον τραπεζικό κλάδο, δεν θα είναι βεβαίως στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό, άλλωστε, ισχύει και για τα υπόλοιπα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε, ωστόσο, μπροστά μας μία προοπτική. Αυτήν της δέσμευσης, της συσπείρωσης και της ενίσχυσης της συλλογικής μας προσπάθειας. Για να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας, για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, το δικό μας και των οικογενειών μας.

Από την πλευρά μας, παραμένουμε αυτονόητα στο πλευρό των συναδέλφων, με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα, όπως άλλωστε αποδεδειγμένα πράξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δίνοντας κυρίως όραμα και προοπτική στους συναδέλφους, αναδεικνύοντας και νοηματοδοτώντας εκ νέου αρχές και αξίες, όπως η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η πίστη στα συλλογικά οράματα, που για κάποιους και ενδεχομένως δικαιολογημένα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, αλλά που τόσο απαραίτητες θα αποδειχθούν και το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, καλούμε τους συναδέλφους - μέλη μας, να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν και να συμβουλευθούν το Σύλλογό μας, πριν τη λήψη της όποιας απόφασης, που μέλλει να καθορίσει το εργασιακό τους μέλλον και τη ζωή τη δική τους αλλά και των οικογενειών τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141), 216 4001699 (εσ. 81699) & 216 9001245. ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​

​​​​ ​​ Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος                      Μπεμπένης Εμμανουήλ ​​ 
Ο Γεν. Γραμματέας ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​  ​​ ​​​​ Γοίλιας Ισίδωρος

ΠΗΓΗ

ΕΤΕ: RoE 11% στο τέλος του 2022 υπόσχεται η διοίκησηΛονδίνο 16.5.2019: Επιθετικές κινήσεις ανακοίνωσε η Διοίκηση της ΕτΕ στην παρουσίαση που πραγματοποίησε η Τράπεζα στο Λονδίνο αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους της για το διάστημα 2019-2022. Παραθέτουμε τα σημεία (σε εισαγωγικά) από το σχετικό ρεπορτάζ του www.euro2day.gr 

«Το πλάνο μετασχηματισμού προβλέπει μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 20% έως το τέλος του 2022, μέσω εμπροσθοβαρούς μείωση του προσωπικού και μείωσης των καταστημάτων. Ειδικότερα, ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα από περίπου 8.850 άτομα στο τέλος του 2018 θα μειωθεί κατά 1.500 άτομα έως το τέλος του 2020 και περαιτέρω κατά περίπου 200 άτομα έως το τέλος του 2022. Το πλάνο προβλέπει ότι θα απασχολούνται στην τράπεζα στο τέλος του 2022 περίπου 7.150 εργαζόμενοι.
Ήδη η Εθνική τρέχει πρόγραμμα εθελουσίας, με άτυπο στόχο την αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων. Αν ο στόχος επιτευχθεί, θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και θα αποσβέσει το έκτακτο κόστος σε 24 μήνες. Ο αριθμός των καταστημάτων θα μειωθεί σε περίπου 390 στο τέλος της φετινής χρονιάς από 460 στο τέλος του 2018. Συνολικά, η μείωση κόστους στην επόμενη τριετία εκτιμάται στα 125 εκατ. ευρώ.»

Σχετικά τώρα με το ψηφιακό μετασχηματισμό στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι "...οι πελάτες που χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια εκτιμάται ότι στην τετραετία θα ανέλθουν περίπου στο 25% από 8% σήμερα" .

Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι τέλος το πλάνο για την «...εξυγίανση του ισολογισμού με υποχώρηση των NPEs στο 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, που θα αντιστοιχούν περίπου στο 5% των συνολικών χορηγήσεων (σ.σ. από 41% το 2018). Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει φέτος να μειωθούν κατά 4,4 δισ. ευρώ, το 2020 κατά 2,3 δισ. ευρώ, το 2021 κατά 4,7 δισ. ευρώ και το 2022 κατά 2,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά θα μειωθούν κατά 14,3 δισ. ευρώ στην τετραετία. »

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Χρήστος Κίτσιος 

synedriasiΤην Πέμπτη 18.4.2019 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του «ΕΝ.Α.Σ.». Αν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν σε οικονομικά κυρίως ζητήματα (διακοπή συνεργασίας με λογιστή, αλλαγή τρόπου πληρωμής καθαρίστριας (!), επιδότηση καλοκαιρινών διακοπών μελών Συλλόγου) ωστόσο τη συζήτηση μονοπώλησε το πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εξήγγειλε η Τράπεζα σε 10 (δέκα) Νομούς της περιφέρειας.

Το πρόγραμμα -το οποίο σημειωτέον εξέπνευσε μόλις την Παρασκευή 19 Απριλίου- στιγματίστηκε από απαράδεκτες, αντιδεοντολογικές όσο και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές Διευθυντών Καταστημάτων με στόχο την «οικειοθελή» συμμετοχή των εργαζομένων στο Πρόγραμμα. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν αυτή καταστήματος στο Νομό Ιωαννίνων όπου Διευθυντής ανακοίνωνε μπροστά σε πελάτες (!) ονόματα …υποψηφίων προς αποχώρηση συναδέλφων, αφήνοντας άναυδους τους πάντες.

Τα γεγονότα αυτά "ταξίδευσαν" αστραπιαία σε όλη την Τράπεζα, συνοδευόμενα από καταγγελίες συναδέλφων που τα βίωσαν, γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank να προβεί σε επίσημη καταγγελία (βλ. ανακοίνωση Νο 125, 15.4.2019)

Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν μάλλον πενιχρά.

Ο πολλά -ως φαίνεται- γνωρίζων πρόεδρος του συλλόγου της Εμπορικής κος Γιώργος Κωνσταντινόπουλος -για να επανέλθουμε στα της συνεδρίασης του ΕΝ.Α.Σ. -αναφερόμενος στον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων έκανε λόγο για χαμηλή συμμετοχή μόλις 15 ατόμων.

Δεν μας προξενεί εντύπωση η τέτοια «στενή» ενημέρωση του κου Κωνσταντινόπουλου. Είναι γνωστές οι αγαστές σχέσεις που –μετά κόπων και βασάνων- έχει καλλιεργήσει με την εργοδοσία και πιο συγκεκριμένα με την ΔΑΔ γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις 2 (δύο) επιπλέον χαριστικές αποσπάσεις που χορηγούνται στον ΕΝ.Α.Σ., όχι βέβαια προς όφελος της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ». Αυτό βέβαια δεν τον αποτρέπει απ’ το να «καρφώνει» τους ευεργέτες του.

Έτσι, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, κατέδειξε την Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της Alpha Bank ως «ηθικό αυτουργό» των τρομοκρατικών μεθόδων που ακολουθούνται από τους Διευθυντές λέγοντας ότι η κα Κονιδάρη δίνει την εντολή στο να πιέζουν «για να φύγει ο κόσμος». Ως παράδειγμα -εκτός από τα Ιωάννινα- ανέφερε και την Θήβα όπου η απαίτηση ήταν να αποχωρήσουν οι 8 (οκτώ) από του 12 (δώδεκα)εργαζόμενους.

Φυσικά ο Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. αρνήθηκε να εκτεθεί ανοιχτά στην εργοδοσία με σκληρή ανακοίνωση ή εξώδικο όπως τον έχουμε επανειλημμένως προτρέψει.

Γι' αυτό και στην σχετική ανακοίνωση του ''ΕΝ.Α.Σ" στις 19.4.2019 , δηλαδή κατά την τελευταία (sic) ημέρα της εθελουσίας, αναμάσησε την επαναλαμβανόμενη και κατόπιν εορτής «καταγγελία» για ορισμένους διευθυντές που προσπαθούν «…να εξωθήσουν συναδέλφους σε αποχώρηση». Ως εκεί...

Λογικό βέβαια ! Εάν τολμήσει να καταγγείλει δημοσίως , εγγράφως -και κυρίως- όταν το καζάνι βράζει,  αυτά τα οποία -εύκολα κατά τα άλλα - χρεώνει στην «Σιδηρά Κυρία» της ΔΑΔ…τότε κάποιοι άεργοι συνδικαλιστές θα επιστρέψουν στην εργασία τους...πάραυτα !

  • Δείτε την ανακοίνωση - "σούπα" του ΕΝ.Α.Σ. εδώ.

 

ethelousiaΑπρίλιος 2019: Σε στοχευμένη εθελούσια έξοδο του προσωπικού σε 10 νομούς της χώρας προχώρησε η Alpha Bank προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος αλλά και -κυρίως - να "απαλλαχθεί" από τους εργαζόμενους των οποίων η αναγκαιότητα "ύπαρξης" καλύπτεται πλέον από την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια την οποία βέβαια προσπερνούν με εύσχημο τρόπο τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα π.χ. ΟΤΟΕ που κατά τα άλλα μάχονται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Και όπου δεν πίπτει λόγος ...ως γνωστόν πίπτει...ράβδος, εξού και οι καταγγελίες για πρωτοφανείς πιέσεις στο προσωπικό για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα. Πιέσεις οι οποίες ανάγκασαν ακόμα και τον -όχι και τόσο φημισμένο για τις αντιστάσεις του στην εργοδοσία -Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία με σχετική ανακοίνωση.

Οι πιέσεις όμως δεν αφορούν μόνον σε εργαζόμενους του Δικτύου αλλά και σε αυτούς που εργάζονται στις μεγάλες Μονάδες της Τράπεζας με το πιο πρόσφατο κρούσμα να παρατηρείται σε Τμήμα σχετικό με τις Καθυστερήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι τέλη του 2018 "έτρεξε" Πρόγραμμα Εθελουσίας για όλο το Προσωπικό στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα.

 

 

paylosmylwnase8nikh«Προχωράμε προγραμματισμένα σε μείωση του αριθμού των απασχολουμένων, με νέα προγράμματα εθελοντικής αποχώρησης. Η μείωση του προσωπικού υπαγορεύεται από την ανάγκη περικοπής του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και από τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων μας, την οποία επιβάλλουν η αλλαγή και η απλοποίηση του τρόπου συναλλαγών. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται πλέον από το κινητό τηλέφωνο για παράδειγμα ή από το προσωπικό κομπιούτερ, από το σπίτι ή το γραφείο.»

Έτσι περιγράφει με δυό λόγια το μέλλον που επιφυλάσσει η Διοίκηση της ΕΤΕ στους εργαζόμενους της μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (24.2.2019) ο CEO της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς...και συνεχίζει:

«Το πρόγραμμα «μετασχηματισμού» υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα συναντηθούμε με τους επενδυτές, κυρίως τους μεγαλύτερους επενδυτές του εξωτερικού, και θα τους παρουσιάσουμε την Εθνική της επόμενης μέρας.»

Διαβάστε:

   Σε μία πολύ σοβαρή πρόκληση προχώρησε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς τις προηγούμενες  ημέρες. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία του (αντιπροσωπευτικού) Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΤΠ) «την απόφασή της να θέσει σε ισχύ ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει: 

α) εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους και
β) εθελοντική μερική απασχόληση».

   Ξυπνώντας από τον βαθύ συνδικαλιστικό του λήθαργο ο ΣΕΤΠ τονίζει -πολύ σωστά ομολογουμένως- τα εξής:

«Αν η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιλέξει να παίξει το ρόλο του «λαγού» του τραπεζικού συστήματος, για να εκτιμήσει τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, είναι καλύτερα γι΄ αυτή να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδιά της. Η «νέα τάξη πραγμάτων», στην ηγεσία της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, αν νομίζει ότι αυτά μπορούν να περάσουν στο χώρο των Τραπεζών είναι μακριά νυχτωμένη.»

 

Άμεση όμως ήταν η αντίδραση και του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου) στην ανακοίνωση του οποίου αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Ο στόχος για ακόμη μία φορά είναι ξεκάθαρος. Η δημιουργία τεχνητού κλίματος ανασφάλειας, φόβου και τρομοκρατίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν εν τέλει, με δική τους επιλογή, εκτός Τράπεζας, υπό το φόβο τυχόν δυσμενέστερων εξελίξεων στα εργασιακά.

Πρόκειται στην ουσία για ένα νέου τύπου, Υβριδικό Πρόγραμμα «Εθελούσιας Εξόδου», που επιχειρεί να εξασφαλίσει για τον εργοδότη την πολυπόθητη μείωση του εργασιακού κόστους, και μάλιστα χωρίς καμία παροχή για τον εργαζόμενο.

Απέναντι στο ήδη διαμορφούμενο κλίμα, ο Σύλλογός μας για ένα πράγμα διαβεβαιώνει τους συναδέλφους. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται να ξαναζήσουν στιγμές της περιόδου 2011 …

Και ο νοών νοείτω!»

ΣΤΟ VIDEO Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ ΓΙΑ "ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ"

Από την κινητοποίησηΑπό www.902.gr
--------------------------------

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της «Alpha Bank» πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23.8 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Παράλληλα συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Διοίκησης της τράπεζας απαιτώντας να μπει τέρμα στην προσπάθεια της τράπεζας να σύρει εργαζόμενο με αναπηρία σε «εθελούσια» απόλυση.

«Η υπογραφή του συναδέλφου με νοητική στέρηση υφαρπάχτηκε από την Τράπεζα προκειμένου να διωχτεί ο εργαζόμενος άρον άρον» υπενθυμίζει το σωματείο, ενώ καταγγέλει ότι

«ο εν λόγω εργαζόμενος, που προσελήφθη το 1992 με τις διατάξεις του νόμου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παραπλανήθηκε και υπέγραψε αίτηση «εθελούσιας εξόδου» χωρίς να έχει αντιληφθεί το περιεχόμενό της».

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι της τράπεζας «μίλησαν για ανικανότητα του συναδέλφου ΑμΕΑ προς εργασία, για εγκυκλίους που δεν μπορούν να παραβούν και άλλα παρόμοια» ενώ στην επιμονή των φορών να δοθεί λύση παρέπεμψαν στη διενέργεια εργατικής διαφοράς που έχει οριστεί στις 17/9, μετά την προσφυγή του σωματείου στο ΣΕΠΕ.

Σιγήν ιχθύος φυσικά από τον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank ενώ οι συνταξιούχοι του ΕΝ.Α.Σ. διέκοψαν για λίγο την θερινή τους ραστώνη για να "συμπαρασταθούν" κατόπιν εορτής -όπως οι ίδιοι παραδέχονται- στον συνάδελφο ΑμΕΑ. Ως εκεί βέβαια...τα δάκρυα και οι "καταγγελίες". Στο απυρόβλητο η Διοίκηση αφού το χέρι που μάς "ταΐζει" (βλ. παράνομες αποσπάσεις) δεν το δαγκώνουμε... 

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει: Η εργατική διαφορά στο ΣΕΠΕ λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά (στις 17/9) την θέση σε ισχύ (στις 31/8) της εθελουσίας.

Photo από την συγκέντρωση στη Σταδίου

Γνωστοποιούμε ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Alpha Bank για μεθοδεύσεις της εργοδοσίας απέναντι σε συναδέλφους ΑμΕΑ.

(Κάντε κλικ στην εικόνα)

 

 

ethelousiaΣύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής

“Φτωχό” και κατώτερο των προσδοκιών το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας

Συνάδελφοι,
Μετά την ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα και αφού οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι ανέλυσαν κάθε φανερή και “κρυφή” πτυχή της, σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσετε προκειμένου να λάβετε μία απόφαση ζωής για τη συμμετοχή σας ή όχι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Κατ' αρχάς, οφείλουμε να τονίσουμε ότι συγκρίνοντας το πρόγραμμα συντεταγμένης εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 8/6/18 (δείτε το πατώντας εδώ) από την Alpha Bank με τα αντίστοιχα προηγούμενων ετών -θεσμοθετημένα ή άτυπα- είναι σαφώς φτωχότερο.

Τούτο δε, διότι το πρόγραμμα αυτό στοχεύει κυρίως στους συναδέλφους της Πίστεως και της Εμπορικής που φέρονται να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Στους συναδέλφους αυτούς συνιστούμε να ερευνήσουν ενδελεχώς το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους με βάση το προσυνταξιοδοτικό, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Οι συνάδελφοι της ΙΟΝΙΚΗΣ πρέπει να προσέξετε και να συνυπολογίσετε όλα τα δεδομένα :

  • Συνολικό χρόνο ασφάλισης
  • Έναρξη της ασφάλισης
  • Ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος πλήρους ή μειωμένης σύνταξης
  • Δικαίωμα αυτασφάλισης και προϋποθέσεις
  • Υπολογισμός του ποσού της σύνταξης
  • Ηλικία
  • Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.

Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πριν επιλέξετε ολόκληρη ή μειωμένη αποζημίωση, σε συνδυασμό με μειωμένη μισθοδοσία για τα επόμενα 1-2-3 έτη. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, ανάλογα με την εργασιακή, ασφαλιστική και ηλικιακή ταυτότητα του καθενός. Προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση να μελετήσετε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και σύνεση όλα τα δεδομένα και να μην προστρέξετε να δηλώσετε συμμετοχή με το δέλεαρ της προσαύξησης του 5% πριν να είστε απολύτως σίγουροι ότι κάνετε τη σωστή επιλογή, διότι η κατάθεση της αίτησής σας δεν ανακαλείται.

Αυτό δε, που πρέπει να σας τονίσουμε, έχοντας και την εμπειρία της εθελουσίας του 2014, είναι ότι στην περίπτωση που δεν είναι πολύ κοντά ο χρόνος απονομής σύνταξης, σας συμβουλεύουμε να μη διακινδυνεύσετε, διότι το ασφαλιστικό μέσα στα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα αλλάξει και πάλι και επομένως αν έχετε αποχωρήσει με τα σημερινά ασφαλιστικά δεδομένα μπορεί να βρεθείτε προ αδιεξόδου, ειδικά αν ο στόχος σας είναι η μειωμένη σύνταξη που απαιτεί να έχετε τον απαραίτητο αριθμό ημερών ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα συνυπολογίσετε λεπτομερώς. Να θυμάστε ότι ο καθένας είναι μία ξεχωριστή περίπτωση ασφαλιστικά και επομένως σας συνιστούμε να κλείσετε τα αυτιά σας σε όσα θα ακούγονται από συναδέλφους σας για τις δικές τους περιπτώσεις και να μη λάβετε καμία απόφαση αν προηγουμένως δεν έχετε εσείς οι ίδιοι άμεση, υπεύθυνη, εξατομικευμένη πληροφόρηση για όσα ισχύουν για την περίπτωσή σας.

Συνάδελφοι, Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπ'όψη το γεγονός ότι μετά την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκληση, η απόφαση για συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο είναι Απόφαση Ευθύνης – Απόφαση Ζωής και όποιος συνάδελφος συμπληρώσει αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχει εξαντλήσει κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις ασφαλιστικές και οικονομικές του προϋποθέσεις.

Να έχετε υπ' όψη ότι, σύμφωνα με την εμπειρία μας από την προηγούμενη εθελούσια έξοδο το 2014, πολλοί συνάδελφοί μας που αποχώρησαν τότε χωρίς να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, καθόσον είναι δεδομένο ότι τα έτοιμα λεφτά φεύγουν γρήγορα...

Επιπλέον, συμβουλεύουμε τους συναδέλφους που αμφιταλαντεύονται να μη βιαστούν να κάνουν την επιλογή τους, αφού όπως σας έχουμε ενημερώσει και κατά το παρελθόν, θεωρούμε βέβαιο ότι οι διαδικασίες εθελούσιας εξόδου θα συνεχιστούν και στο μέλλον, αφού αποτελεί κεντρική στρατηγική των τραπεζών η μείωση του προσωπικού και κατά συνέπεια του λειτουργικού τους κόστους.

Ήδη, η τράπεζα έχει πιάσει το στόχο μείωσης του προσωπικού του επιχειρησιακού πλάνου 2015-2018 και ουσιαστικά οι σχεδιασμοί και οι ενέργειές της έχουν να κάνουν με την προσπάθειά της να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά εν όψει του επόμενου επιχειρησιακού πλάνου μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Συνεπώς, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όσοι συνάδελφοι συμμετάσχουν θα το κάνουν με βεβαιότητα για την επιλογή τους κατόπιν ωρίμου σκέψεως. .

Ο Σύλλογός μας θα σταθεί αρωγός στις υποθέσεις σας για όσο διαρκέσει η διαδικασία.

Να επισκέπτεστε καθημερινά την ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις και επί αυτού του θέματος, ενώ μπορείτε να απευθύνεστε στο Σύλλογό μας για όποια σχετική απορία και πληροφορία επιθυμείτε.

ΠΗΓΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για εργοδοτικος συνδικαλισμοςΤι σου κάνει τελικά ο σφιχτός εναγκαλισμός με την εργοδοσία;

Ως και ανακοίνωση που να αναιρεί -εμμέσως πλήν σαφώς- τις αμέσως προηγούμενες μπορεί κανείς να αναρτήσει.

Ο λόγος για την ΠΑΣΚΕ Εμπορικής (ΔΗΣΥΕ) που μία ημέρα πριν τη λήξη της πρώτης εβδομάδας εθελουσίας μάς "ενημέρωσε" ότι: «...ισχύει το άρθρο 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (παρ. 1 α) που αναφέρεται στην απονομή σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας

Ετσι νέτα-σκέτα...ούτε πώς, ούτε ποιός, ούτε και γιατί !

Και ποιά εφαρμοστική εγκύκλιος υπουργού ...που περιμέναμε να βγεί και ποιός ΕΦΚΑ που...δεν το εφαρμόζει; Λεπτομέρειες...

Τώρα συμφέρει την Τράπεζα να ισχύει...τώρα ισχύει !

Η Alpha Bank πρέπει να αδειάσει από τα τελευταία βαρίδια της Εμπορικής...και το συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ είναι όπως πάντα εδώ για να βοηθήσει. Αλλίμονο !

 

  • Η ανακοίνωσή τους "σήμα" στην εργοδοσία" εδώ.


Θα το πούμε άλλη μια φορά.

Η απόφαση 271/22.03.2018του ΕΦΚΑ -που δικαίωσε τον αγώνα των 7 συνταξιούχων της Εμπορικής- είναι αυτή που λειτούργησε ως σωσίβιο και για τους εν ενεργεία συναδέλφους της πρ. Εμπορικής που στις 12 Μαίου του 2016 είχαν θεμελιώσει το σχετικό προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τελεία και παύλα.

Η απόφαση αυτή, βέβαια, έχει "καθήσει στο λαιμό" της ΠΑΣΚίτικης ομάδας για αυτό και την κάνουν γαργάρα...

Την χρησιμοποιούν όμως για να "πουλούν μούρη" στην εργοδοσία ότι "δουλεύουν" για την επιτυχία της εθελουσίας...

Είπαμε...τώρα συμφέρει την Τράπεζα να ισχύει...τώρα ισχύει. Τέλος...

 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΙΛΤΕΣύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank (προερχομένων εκ της Ιονικής) , 26 Απριλίου 2018

Για καζάνι που βράζει και για μεθοδεύσεις «μακαρθισμού της δεκαετίας του 1940» κάνει λόγο ο ΣΥΙΛΤΕ στην ανακοίνωσή του. Ανάμεσα στα άλλα ο Σύλλογος της πρ. Ιονικής καταγγέλει ότι ... «η διοίκηση της Alpha Bank συνεχίζει την υλοποίηση μίας άτυπης εθελουσίας εξόδου, όχι συντεταγμένης (με θέσπιση συγκεκριμένων κινήτρων αποχώρησης γενικής εφαρμογής), όπως π.χ. αυτή της Τράπεζας Πειραιώς που έληξε προσφάτως, αλλά à la carte , υπό την έννοια ότι το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού της τραπέζης θα κατανεμηθεί κατά βούληση, διαπραγματευόμενη σε ατομική βάση με συγκεκριμένους υπαλλήλους

24s4ethnikitrapeza10Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το άρθρο της "Καθημερινής"
««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζομένους σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα, καθώς και η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα είναι μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, που συγκαλείται την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 500 ατόμων, καθώς και τη νέα διαδικασία για την πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα δύο θέματα ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της ΕΤΕ με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε το πράσινο φως για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το νέο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού που προτείνει η διοίκηση του ομίλου θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχευμένα σε 500 εργαζομένους και οι όροι του αναμένονται αντίστοιχοι με αυτούς του προηγούμενου προγράμματος εθελουσίας που είχε υλοποιήσει η τράπεζα στα τέλη του 2016.

Το ανώτατο όριο αποζημίωσης θα κινηθεί στις 180.000 ευρώ, όπως και στα προγράμματα που υλοποίησαν πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Attica Bank.

Το νέο πρόγραμμα υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης και είναι αποτέλεσμα των πρόσθετων μέτρων που ζητήθηκαν από τον SSM για την περαιτέρω περιστολή του κόστους.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που είχε υποβάλει η διοίκηση της ΕΤΕ στον SSM προβλέπεται ο περιορισμός του προσωπικού σε 10.250 άτομα στο τέλος του 2017 και 9.950 στο τέλος του 2018.

Ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα μέσω δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου το 2013 και το 2016, κατά τα οποία αποχώρησαν από την τράπεζα και από θυγατρικές του ομίλου συνολικά 3.661 υπάλληλοι.

Ο αριθμός του προσωπικού στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 ανέρχεται στα 9.818 άτομα και συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται σε 10.598. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική επίμαχο θέμα είναι το κατά πόσον η διαδικασία θα ανοίξει για έναν μόνο υποψήφιο, δηλαδή τον κινεζικό όμιλο Fosun ή αντίθετα θα ανοίξει και για άλλους υποψηφίους.

Να σημειωθεί ότι η Fosun είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού, αλλά είχε μειοδοτήσει έναντι της προσφοράς των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin.

Δεύτερος όμιλος που φέρεται ως ενδιαφερόμενος είναι η επίσης κινεζική Gongbao, που είχε συμμετάσχει στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η Wintime, η οποία επίσης είχε συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Το άνοιγμα του διαγωνισμού σε πέραν του ενός υποψηφίου έχει προτείνει το ΤΧΣ, θεωρώντας ότι η λύση αυτή θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης του τιμήματος.

Αν και το Ταμείο δεν έχει αρμοδιότητα βέτο στο σχετικό θέμα, ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ έχει αυξημένο λόγο σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου. 

ΠΗΓΗ