Αποτέλεσμα εικόνας για ωραριο εργασιαςΈπρεπε να προηγηθεί το μπαράζ ελέγχων του ΣΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς -το οποίο προκλήθηκε από τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου της πρ. Τράπεζας Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) που δραστηριοποιείται στην εν λόγω Τράπεζα- προκειμένου να φιλοτιμηθεί η ηγεσία της ΟΤΟΕ και να εκδώσει ανακοίνωση για την πιστή τήρηση του ωραρίου. Πλησιάζει και η λήξη της ΣΣΕ βλέπεται.

Από τον βαθύ τους λήθαργο όμως (ιδίως για το ζήτημα του ωραρίου) ξύπνησαν και οι "συνταξιούχοι" του ΕΝ.Α.Σ. δράττοντας την ευκαιρεία να εμφανιστούν κι αυτοί ως υπερασπιστές των "συλλογικών συμφωνιών".

Στις ανακοινώσεις που ακολουθούν μπορείτε να "εισπνεύσετε" λίγη από τη σκόνη που σήκωσαν για να καλύψουν την διαχρονική τους ανυπαρξία γύρω από το ζωτικό αυτό ζήτημα.

Ωστόσο εάν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να σταθούμε, αυτό αφορά στην απαίτηση - επιτέλους - της Ομοσπονδίας για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των τραπεζοϋπαλλήλων που - ας μην το ξεχνάμε - με την δική της σφραγίδα επιβλήθηκαν. 

Αναμένουμε τα αποτελέσματα της 1ης συνάντησης ΟΤΟΕ-Τραπεζών. Με βάση την πρόσκληση της Ομοσπονδίας αυτή ορίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2018

«Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, το τριήμερο «λουκέτο», που επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας στο κατάστημα Βασιλίσσης Όλγας (2210) - Θεσσαλονίκη, με ευθύνη της προηγούμενης Διεύθυνσης του καταστήματος, σε συνέχεια του πρόσφατου ελέγχου που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματός μας, όπως και οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι σε καταστήματα του Δικτύου, επιβεβαιώνουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη συστηματική καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, τόσο σε κεντρικές υπηρεσίες, κυρίως όμως σε υποκαταστήματα της Τράπεζάς μας.»

Αυτά σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου)με αφορμή νέα παρέμβασή του στην Τράπεζας Πειραιώς για την αποκατάσταση του νόμιμου ωραρίου.

Στην φωτογραφία δεξιά μπορείτε να δείτε το ενημερωτικό σημείωμα του κατ/τος της Πειραιώς προς τους πελάτες...

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εργασίας

--------------------------------------------------------------------------------------

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17-09-2018

Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (4488/17) του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, για την προστασία των εργαζομένων από την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλλε το κλείσιμο υποκαταστήματος της “Τράπεζας Πειραιώς”, στην οδό Β.Όλγας 201 στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα τριών ημερών.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του νόμου για αδήλωτες υπερωρίες στα υποκαταστήματα Σερρών, Τρικάλων, Νάξου, Οινοφύτων και Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 33 του Ν.4488/17 ορίζει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δύναται να επιβάλλει την προσωρινή διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης έως τρεις ημέρες, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε διάστημα δύο ετών.

Ο σεβασμός στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και η προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

http://www.isologistiki.gr/images/photos/themes/BE0wx.jpegΠαραθέτουμε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου) για το πρόστιμο μαμούθ το οποίο επέβαλλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς -μετά από παρέμβαση του Συλλόγου- για παραβίαση του νόμιμου ωραρίου.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, 

Ο πρόσφατος έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματός μας, στο κτήριο επί της οδού Συγγρού 87, κατέδειξε πλήθος παρατυπιών και ουσιωδών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. 

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, και από το σχετικό πρόστιμο, το οποίο σε συνέχεια των διοικητικών κυρώσεων επιβλήθηκε, ύψους 1.635.000 €.  Σπεύδουμε προκαταβολικά να δηλώσουμε ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να πριονίζει το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθεται.

Η διαπίστωση, όμως, αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι, προκειμένου να κρύβονται επιμελώς, κάτω από το χαλί, τα πολλά και οξυμένα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το Σύλλογό μας, η στάση αλλά και η δέσμευσή μας παραμένει αταλάντευτα προσανατολισμένη σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, υπηρετώντας σταθερά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των συναδέλφων μας. 

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας και το ύψος του διοικητικού προστίμου κινητοποίησαν αντανακλαστικά στις Διευθύνσεις Προσωπικού και άλλων συστημικών τραπεζών, υπό το φόβο διενέργειας ελέγχων σε αντίστοιχες κεντροποιημένες υπηρεσίες.  

  Ωστόσο, τα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά ληστείας με ομηρία αλλά και οι διαπιστώσεις της Επιθεώρησης Εργασίας για τον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών, πέραν των σοβαρών καταστρατηγήσεων στα θέματα, που άπτονται του πεδίου των εργασιακών σχέσεων, καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης όλων, στην κατεύθυνση της επίλυσης των σοβαρών αυτών προβλημάτων. 

Αρκετά πια με αυτή τη θλιβερή παραφωνία!  Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε η μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα να αποσπά αρνητικές πρωτιές στην ασφάλεια και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 

Δεν είναι δυνατόν να δαπανώνται υπέρογκα ποσά σε προωθητικές ενέργειες και διαφημιστικές καμπάνιες - για την καθιέρωση και συνεχή ανάδειξη του εμπορικού σήματος της Τράπεζας Πειραιώς - και κάποιοι με τις πράξεις ή παραλείψεις τους να απαξιώνουν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν έναντι της εργατικής νομοθεσίας, πολύ περισσότερο δε να απέχουν από την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων.   Όπως ο καθένας από εμάς, από τη θέση που υπηρετεί, είναι υπόλογος για μια λανθασμένη λογιστική εγγραφή ή συναλλαγή με φυσικό χρήμα, αναλαμβάνοντας επιπλέον την υποχρέωση να καλύψει την όποια ζημιά ενδεχομένως υποστεί η Τράπεζα, έτσι και εδώ οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες και οφείλουν να αναζητηθούν. 

Η νέα Διοίκηση είναι ανάγκη να θέσει ως μία εκ των άμεσων προτεραιοτήτων της και την ενασχόληση με τα θέματα, που αφορούν τους εργαζόμενους στη μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, διαμορφώνοντας ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, με σεβασμό πρωτίστως στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότιμης αντιμετώπισης, ίσων ευκαιριών. 

Γιατί πέραν από τα κατά καιρούς εύσημα και τις ηθικές αμοιβές του παρελθόντος προς τους πραγματικούς … «στυλοβάτες» ή «συνεργάτες», όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να αποκαλούνται οι εργαζόμενοι, οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.  Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παραμένουμε η μόνη συστημική τράπεζα, χωρίς υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης εδώ και ένα χρόνο, δεν δικαιολογεί περαιτέρω καθυστερήσεις και αναβολές. 

Κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσουμε πρωτίστως τους συναδέλφους μας για την υπερήφανη στάση, που τήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου στο κτήριο Συγγρού 87, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας την παρέμβασή μας, επαναβεβαιώνουμε ότι με την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, από όποια επιβουλή. 

Αυτή τη συνεπή, άλλωστε, στάση τιμούν και οι συνάδελφοί μας, ενισχύοντας και στηρίζοντας διαρκώς τη συλλογική μας προσπάθεια. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.  .                              

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                   

     Ο Πρόεδρος                 Μπεμπένης Εμμανουήλ                        

Ο Γεν. Γραμματέας              Γοίλιας Ισίδωρος 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 • Η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυτόνομη Πρωτοβουλία εργαζομένων στην Alpha-Bank αναφορικά με το θέμα της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα κατά την διάρκεια των Capital Controls!

«Στην μισθοδοσία του Νοεμβρίου η Τράπεζα κατάβαλε επιλεκτικά χρηματικό ποσό, που όπως μας πληροφόρησε η ηγεσία του Συλλόγου αφορά «έκτακτη αποζημίωση», λόγω των συνθηκών εργασίας μας τους τελευταίους 5 μήνες. Η συγκεκριμένη ενέργεια της Διοίκησης είναι άδικη γιατί απέκλεισε εκατοντάδες συναδέλφους που υπερέβαλλαν και συστηματικά εργάσθηκαν υπερωριακά. Δεν έχουμε αυταπάτες ώστε να περιμένουμε ενημέρωση από την Διοίκηση (και την ηγεσία του Σωματείου) ποια ήταν τα κριτήρια που δόθηκαν οι συγκεκριμένες παροχές. Με αφορμή τη παραπάνω ενέργεια η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στην ALPHABANK επισημαίνει τα κάτωθι:

 • Οι απλήρωτες υπερωρίες που αναλογούν στην πλειοψηφία των εργαζομένων είναι πολλαπλάσιες του μισού μισθού (η και λιγότερου) που καταβλήθηκε σαν αποζημίωση.
 • Η παραβίαση του ωραρίου ήταν καθεστώς στα περισσότερα καταστήματα και Διευθύνσεις, πολύ πριν την εφαρμογή των capitalcontrols. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει αφενός μεν ότι δεν περισσεύουν εργαζόμενοι, αφετέρου δε ότι η τράπεζα παραβιάζει συστηματικά τις στοιχειώδεις διατάξεις που έχουν απομείνει στην εργατική νομοθεσία.
 • Την κύρια ευθύνη για τις αδικίες που παρατηρήθηκαν οφείλονται στην Διεύθυνση Προσωπικού και στις επιμέρους εποπτεύουσες Διευθύνσεις, όμως ερωτήθηκαν και οι άμεσοι Διευθυντές (Καταστημάτων και Διευθύνσεων)
 • Ανάλογες χρηματικές αποζημιώσεις δόθηκαν από όλες τις τράπεζες, και ο κύριος λόγος ήταν να εμπεδώσουν την απουσία ωραρίου εργασίας και να δικαιολογηθούν έναντι της Επιθεώρησης Εργασίας αφού δεν έχει καταχωρηθεί ούτε μια υπερωρία τα τελευταία 5 χρόνια.  

Υποστηρικτικά στους σχεδιασμούς και στις μεθοδεύσεις της Διοίκησης

έρχεται να λειτουργήσει η ηγεσία του Σωματείου.

Στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου επί του θέματος (13-11-2015) αναγκάζεται να αναφέρει ότι υπήρξαν αδικίες, όμως για μια φορά ακόμη επικροτεί την πολιτική της τράπεζας. Σε ολόκληρη της ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά σε υπερωρίες και ωράριο. Μάλιστα ενισχύοντας την αντίληψη της Τράπεζας δεν αναφέρεται σε πληρωμή μέρους των υπερωριών, αλλά σε «έκτακτη αποζημίωση» και για «ασφυκτικό φορολογικό πλαίσιο για παροχή bonus” (!) το οποίο θα διορθώσει το 2016. Δηλαδή αποδέχεται την μη πληρωμή υπερωριών και την εντατικοποίηση, και «στρώνει το έδαφος» για μειώσεις μισθών για τους πολλούς και παροχή εκτάκτων αμοιβών και bonus για τους λίγους.  

Επισημαίνουμε επίσης ότι η αναφορά σε «έκτακτες παροχές» και “Bonus” είναι άστοχη γιατί ενδέχεται να δημιουργηθεί θέμα τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στο πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος. Τέλος δεν μπορούμε να μην θίξουμε την υποκρισία όταν αναφέρονται «στους εργαζόμενους που δεν λιγοψύχησαν στον μεταφερόμενο πανικό», όταν με το ξεκίνημα της έκτακτης κατάστασης στις αρχές Ιουλίου η ηγεσία του Συλλόγου ζητούσε στην ΟΤΟΕ την κήρυξη απεργίας, και καλλιεργούσε κλίμα πανικού για να επηρεασθεί το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος.

AΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
Νοέμβριος 2015

Υποσημείωση: Υποθέτουμε ότι η πρόσφατη κάθοδος του ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ALPHABANK, με τα ψηφοδέλτια της παράταξης της Ν.Δ στην ΟΤΟΕ, είναι μια ακόμη απόδειξη της ανεξαρτησίας από τα κόμματα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

           Όπως όλοι γνωρίζετε, με δυο δημόσιες τοποθετήσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν (Ιούνιος κ Νοέμβριος 2015), ζητήσαμε από την Διοίκηση της Τράπεζας να εκτιμήσει και να ανταμείψει την προσφορά των εργαζομένων τόσο πριν όσο και- κυρίως-κατά την περίοδο της Τραπεζικής αργίας.

Κάναμε σαφές σε όλους τους τόνους, αυτό που σήμερα αναγνωρίζεται πλέον απ’ όλους έστω και καθυστερημένα, ότι δηλαδή η Τράπεζα στάθηκε όρθια σε μια δύσκολη περίοδο, χάριν στον επαγγελματισμό και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, που πολλές φορές υπερέβαλλαν ευατούς.

Απαιτήσαμε λοιπόν την ηθική και υλική ανταμοιβή όλων όσων τόσο εντός του ωραρίου, όσο και υπερωριακά, απασχολήθηκαν και εργάστηκαν κάτω από ένα καθεστώς ιδιαίτερης πίεσης επιστρατεύοντας το σύνολο των δυνάμεών τους.

Αναμέναμε από την Τράπεζα να κατανοήσει κυρίως την ηθική πλευρά του ζητήματος και στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, να αμείψει το σύνολο των εργαζομένων με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

Αντί αυτού, επελέγη ένας εντελώς ακατανόητος τρόπος αμοιβών, χωρίς κανένα ίχνος διαφάνειας, καθολικότητας κ’ αξιοκρατίας.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους ‘επιλεκτικούς κανόνες’.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την προνομιακή μεταχείριση των λίγων εις βάρος των πολλών.

Κυρίως όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε το μήνυμα της ηθικής απαξίας’ απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων που εκπέμπει μια ακόμη ‘επιλεκτική’ συμπεριφορά της Τράπεζας.

Ο Σύλλογός μας απαιτεί :

 1. Να επανεξετασθεί άμεσα ο άδικος κ΄ επιλεκτικός τρόπος αποζημίωσης.
 2. Να αμειφθεί το σύνολο των εργαζομένων που εργάστηκαν πριν κ κατά την περίοδο των capitalcontrols.
 3. Να τηρηθεί η ισότητα και η διαφάνεια στις αμοιβές.
 4. Η όποια μορφής πρόσθετη αμοιβή τώρα και στο μέλλον να είναι
  καθολική, διαφανής, αξιοκρατική, να δημοσιοποιείται στο σύνολο των εργαζομένων, να μην υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τις νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις της Τράπεζας που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

                                                                              

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

 •  Δείτε σε μορφή pdf την ανακοίνωση του ΕΝ.Α.Σ. Alpha Εμπορικής ΕΔΩ.

couponsΜε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου) καταγγέλλει απερίφραστα τον παράτυπο και αντισυμβατικό τρόπο αποζημίωσης του Προσωπικού της Τράπεζας, αποζημίωση η οποία «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές υποχρεώσεις της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους»

«Γνωρίζαμε για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, που επικρατούν σε άλλους κλάδους της αγοράς εργασίας -  π.χ. στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους, καταβάλλοντας τους αντί αμοιβής «δωρεάν» διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση, ή σε περιπτώσεις επιχειρήσεων λιανεμπορίου, που καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων – δεν φανταζόμασταν, ωστόσο, ότι τα ίδια φαινόμενα θα ενεργοποιούνταν στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα.» αναφέρει ο ΣΕΥΤΠΕ στην ανακοίνωσή του και καλεί την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού:

- να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη διαδικασία και

- να προχωρήσει, ως οφείλει, στη νόμιμη αποζημίωση της πρόσθετης υπερωριακής απασχόλησης και υπερεργασίας των εργαζομένων.

 • Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

Συνάδελφοι, σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογός μας στις 3 Νοεμβρίου 2015 με τίτλο:

«ΝΑ ΑΜEΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ για την προσφορά και την εργασία τους, στην διάρκεια και πριν ΤΑ CAPITAL CONTROLS»

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Με την από 25.06.2015/ΑΠ3062 επιστολή μας ζητούσαμε από την Τράπεζα την αποζημίωση των συναδέλφων που κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του περασμένου Ιουνίου, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, εργάστηκαν υποδειγματικά έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν το συναλλακτικό κοινό το οποίο εκείνη την περίοδο συνέρρεε στα καταστήματα.

Στην ίδια επιστολή επισημαίναμε ότι πολλές φορές η αποχώρηση από το κατάστημα λάμβανε χώρα ακόμη και 4 ώρες μετά την λήξη του συμβατικούωραρίου. Καλούσαμε έτσι την Διοίκηση ( ΔΑΔ, Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων)να καταχωρήσουν και καταβάλλουν, μέσω του συστήματος κεντρικής ηλεκτρονικής καταγραφής των παρουσιών, την αποζημίωση που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος.

Στην συνέχεια και συγκεκριμένα με την ΠΝΠ της 28 Ιουνίου του 2015, επιβλήθηκε Τραπεζική αργία με τους γνωστούς περιορισμούς στην λειτουργία των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Σε εκείνη την συγκυρία -και για άλλη μία φορά- οι εργαζόμενοι της Τράπεζας (πλέονόχι μόνο οι συνάδελφοι του Δικτύου αλλά και πολλών Μονάδων), κάτω από αντίξοες και πρωτόγνωρες πραγματικά συνθήκες, ανταπεξήλθαν στις ιδιαίτερες ανάγκες τις περιόδου, με αξιοσημείωτη πράγματι επιτυχία.

Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητη αν όχι επιβεβλημένη την έμπρακτη, υλική και ηθική, επιβράβευση των συναδέλφων μας οι οποίοι, θα θέλαμε για άλλη μία φορά να επαναλάβουμε, κατά το διάστημα της κρίσης και ιδιαιτέρως κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο του 2015, υπερέβαλλαν εαυτούς.

Είμαστε άλλωστε βέβαιοι ότι η Διοίκηση αντιλήφθηκε πλήρως την καταλυτική συμβολή των εργαζομένων στην διαχείριση και αντιμετώπιση των δυσχερειών της κρίσιμης αυτής περιόδου.

                   Τέλος, θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερόμασταν στην προσφορά όχι μόνον των καταστημάτων και των Υπηρεσιών που λειτουργούσαν όλο αυτό το διάστημα κάτω από εντατικές συνθήκες αλλά και των δεκάδων συναδέλφων οι οποίοι ήταν «standby»στα καταστήματα που δεν λειτουργούσαν μεν κανονικά ωστόσο όμως οι ανάγκες π.χ. ανεφοδιασμού των ATMsκαθιστούσαν υποχρεωτική την διαθεσιμότητά τους οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδας (νυχτερινές ώρες, Σαββατοκύριακα).

        Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

 • Δείτε την ανακοίνωση σε μορφή docx ΕΔΩ.
wrario2Συνάδελφοι,

Σας παραθέτουμε επιστολή του Συλλόγου μας προς την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού την οποία κοινοποιούμε επίσης στην Δ/νση Δικτύου Κατ/των Ελλάδος καθώς και στην Δ/νση Κατ/των Αττικής & Ανατ. Στερεάς με αντικείμενο την καταβολή της αποζημίωσης υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης Μηνός Ιουνίου 2015.
    Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Τράπεζα -μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής παρουσιών - έχει  πλέον ιδιαίτερη ευχέρεια στην καταγραφή της υπερεργασίας και της υπερωρίας.
    Ο Σύλλογος καλεί την Διοίκηση να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις σεβόμενη την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα υπερασπιζόμενος το συμβατικό ωράριο.

 • Δείτε την επιστολή στην Ανακοίνωση Νο 58 του ΕΝ.ΑΣ. Alpha-Εμπορικής ΕΔΩ.

 

 

tameio trapezas

 Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ)

 Ξεπερασμένα συστήματα και διαδικασίες, εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν εργασίες χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας , αντιλειτουργικοί ρόλοι όπως αυτός του Κεντρικού Ταμία, υποχρεωτικό σκανάρισμα παραστατικών...χωρίς scanner για όλους, 20-30 πελάτες προς εξυπηρέτηση μετά το πέρας του ωραρίου συναλλαγών: αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που έχουν επιδεινώσει τις εργασιακές συνθήκες των tellers (και όχι μόνο) στην Τράπεζα Πειραιώς όπως καταγγέλλει ο ΣΕΤΑΠ.

Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το "ξεχείλωμα" του ωραρίου καθώς η διεκπεραίωση των εργασιών του καταστήματος στον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας καθίσταται ανέφικτη. Ο ΣΕΤΑΠ όμως δεν μένει απλά στην καταγραφή των προβλημάτων αλλά καταθέτει τις δικές του προτάσεις αλλαγών που κατά τη γνώμη του έχει ανάγκη η Τράπεζα.

 •    Διαβάστε την άκρως ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του ΣETAΠ ΕΔΩ

wrarioΤο ωράριο εργασίας και η τήρησή του ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα ιερό τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα, με την ανοχή εάν όχι με την συνενοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών, η εργοδοτική τρομοκρατία έχει επιβάλλει στην πράξη την απλήρωτη και χωρίς όρους εργασία. Η ΕΑΣ, σε μία προσπάθεια να «επικαιροποιήσει» τα ισχύοντα γύρω από το ωράριο εργασίας, παραθέτει, σε πρώτη φάση, τα σχετικά με τον ν.4225/2014 βάσει του οποίου άλλαξε η προβλεπόμενη διαδικασία για την αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης.

     Με βάση την νέα αυτή διαδικασία «...η υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται πλέον υποχρεωτικά και πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται θεώρησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ

 •   Ολόκληρος ο ν.4225/2014 και το σχετικό άρθρο 14§2 (εδώ)

     Με βάση δε την αιτιολογική έκθεση του Νόμου (05/12/2013), «...με την εν λόγω ρύθμιση επιτυγχάνεται αφενός μεν η μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων, καθώς απλοποιείται ο τρόπος γνωστοποίησης των τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, αφετέρου δε ενισχύονται και θωρακίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο έργο τους για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Επιπλέον στο εν λόγω βιβλίου ενσωματώνεται η ήδη ισχύουσα υποχρέωση που έχει ο εργοδότης για την καταχώρηση των νομίμων υπερωριών στο ειδικό βιβλίο υπερωριών

 • Η Αιτιολογική Έκθεση (εδώ)

     Στις 27/02/2014 εκδόθηκε επίσης από το Υπουργείο Εργασίας ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ με ΘΕΜΑ : Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Ν. 4225/2014 (Α' 2), σχετικά με το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών»

 • Η Ερμηνευτική Εγκύκλιος (εδώ)

    Στις 11/04/2014 με Απόφαση Υπουργού (Γ.Βρούτσης) καθορίζονται οι «Όροι και προϋποθέσεις τήρησης του «Ειδικού βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» που καθιερώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν.4225/2014 (Α'2)".

 •  Η Υπουργική Απόφαση (εδώ)

      Τέλος στον ίδιο νόμο (ν4225/2014 , άρθρο 14, §2.ΣΤ) προβλέπονται και κυρώσεις στον εργοδότη ο οποίος δεν τηρεί τα προβλεπόμενα , κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα «...σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν

                                                    Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ