http://www.naturalbirth.gr/wp-content/uploads/2012/06/%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%AE-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B91.jpgΠαραθέτουμε στην συνέχεια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha και αναφέρεται στον συμψηφισμό -από μέρους των Τραπεζών- του ποσού του επιδόματος τοκετού με το ποσόν εκείνο το οποίο ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει στο Νοσοκομείο.

Το αποτέλεσμα του εν λόγω συμψηφισμού είναι ότι οι συνάδελφοι λαμβάνουν το ποσόν των €1557 μειωμένο κατά το ποσόν εκείνο το οποίο καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο.

Διότι όπως έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους (ΣΥΜΜΑΧΙΑ Νο_10) ,με βάση την επίσημη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών-Γενική Γραμματεία Ισότητας, ισχύουν τα εξής:

«Η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς τον δικαιούχο.»

Συνεπώς η επίκληση που κάνουν στην Κλαδική ΣΣΕ οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Alpha , ότι δηλαδή: «το ποσό αυτό συμψηφίζεται με κάθε άλλο ποσό που καταβάλλεται για την ίδια αιτία από ασφαλιστικά Ταμεία Τραπεζών – Δημοσίου – ΙΚΑ κλπ ή από άλλα προγράμματα ασφάλισης» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΑΣΗ εφόσον τα ποσά αυτά ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ !!!

Στην συνέχεια η ανακοίνωση των εργοδοτικών κάνει λόγο για προεκλογικά πυροτεχνήματα (εννοεί σχετική ανακοίνωση της ΕΣΑΚ για το επίδομα τοκετού) και έχει βέβαια δίκιο. Διότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό (το είχε αναδείξει ο "ΣΕΥΤΠΕ" από το 2015) ωστόσο η ΕΣΑΚ το "θυμήθηκε" το 2017. Δύο δηλαδή εβδομάδες πριν τις εκλογές του Συλλόγου της Alpha...

Ωστόσο προεκλογικό παιχνίδι παίζει και η παράταξη του κ.Γκιάτη αφού η εν λόγω ανακοίνωση υπογράφεται ως "Ενωμένος Σύλλογος" (δείτε την εδώ) που είναι βέβαια  η ονομασία της παράταξής του !

Προεκλογικά παιχνίδια με τα δικαιώματα των συναδέλφων....ένθεν κακείθεν !

Ελπίζουμε τέλος να ξυπνήσουν και κάποιοι/ες στην ΟΤΟΕ που έχουν την ευθύνη αυτών των ζητημάτων και να πάρουν θέση καθώς ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank «...για να μην θεωρηθεί ότι είναι εναντίον της προσπάθειας...ενημέρωσε προφορικά την ΟΤΟΕ και θα ζητήσει και γραπτώς να συζητηθεί το θέμα στα όργανα της Ομοσπονδίας προκειμένου να ληφθεί κοινή απόφαση για το σύνολο των εργαζομένων στις Τράπεζες».

 

 

http://mamamou.com.cy/wp-content/uploads/2013/12/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7.jpgΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Με πρόσφατη ανακοίνωση παράταξης (ΕΣΑΚ) ενημερωθήκαμε ότι το επίδομα Τοκετού που χορηγείται βάσει Κλαδικής Σύμβασης «περικόπτεται μερικώς» και στην Alpha Bank.

Λέμε «και στην Alpha Bank» διότι ζήτημα έχει προκύψει και στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία επίσης προβαίνει σε συμψηφισμό των ποσών (Τράπεζας-ΕΟΠΥΥ).

Οι Τράπεζες ερμηνεύοντας, λαθεμένα ή κατά το δοκούν, την ΣΣΕ ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΥΝ το ποσόν των €1557 με το ποσό το οποίο καταβάλλει… ο ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο (!)

Οι αντισυμβατικές αυτές ενέργειες είχαν οδηγήσει (το 2015) τον Σύλλογο εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς «ΣΕΥΤΠΕ» να εκκινήσει ενέργειες απευθυνόμενο στο -αρμόδιο για την παρακολούθηση ζητημάτων μητρότητας-οικογενειακής κατάστασης κλπ - Υπουργείο.

Απαντώντας με έγγραφό της (12/06/2015) στο ερώτημα του «ΣΕΥΤΠΕ», η Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙΦ) του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει αρχικά ότι:

Με βάση τις ρυθμίσεις της Κλαδικής ΣΣΕ (7.5.1984) και της Διαιτητικής Απόφασης 39/2008:
«Το επίδομα τοκετού χορηγείται από τις Τράπεζες με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως. Στο ποσό αυτό συμψηφίζεται κάθε ποσό που καταβάλλεται για την ίδια αιτία από ασφαλιστικά ταμεία ή από άλλα προγράμματα ασφάλισης προς τον δικαιούχο»

Και στην συνέχεια η ΓΓΙΦ ξεκαθαρίζει το ζήτημα ως εξής:

«Η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς τον δικαιούχο

Τέλος τίθεται και ζήτημα διακρίσεων εις βάρος των συναδέλφων που αποκτούν τέκνο αφού με βάση την νομοθεσία (ν.3896/10, αρ.2ε) «η παροχή του επιδόματος τοκετού ΣΥΝΙΣΤΑ μορφή ΑΜΟΙΒΗΣ» που -ενώ προκύπτει από ΣΣΕ/Διαιτητική Απόφαση- ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ !!!

Αναμένουμε όλοι και όλες την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας !

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ALPHA BANK
Όλα τα σχετικά έγγραφα και ανακοινώσεις στο www.symmaxia.org

 • Kατεβάστε την ανακοίνωση από τον σύνδεσμο ΕΔΩ.

http://www.videotex.gr/uploads/2015/08/sotita_gr.pngΠαραθέτουμε την απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων σε ερώτημα του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) που αφορά στην υποχρέωση των Τραπεζών να καταβάλλουν αυτούσιο το ποσόν των €1557 στους συναδέλφους που αποκτούν τέκνο.

Η υπόθεση και οι ενέργειες του ΣΕΥΤΠΕ ξεκίνησαν με αιτία μια κατάφωρα αντισυμβατική πρακτική που εφαρμόζει η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα η "Πειραιώς" ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ το εν λόγω ποσόν που με βάση την ΣΣΕ υποχρεούται να καταβάλλει με αυτό το οποίο ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει στο Νοσοκομείο!

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η γνωμοδότηση της ΓΓΙΦ είναι ότι:

«δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς το δικαιούχο».

Τονίζουμε ότι ο ΣΕΥΤΠΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στήριξαν νομικά και συνδικαλιστικά προσφυγή την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού (σ.σ. πρόκειται για Κλαδικό Σωματείο του ΠΑΜΕ) από όπου και αναμένεται η απόφαση.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, της Γενικής Γραμματέα, Φωτεινής Κούβελα, με την Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Λούκα Κατσέλη. Στη συνάντηση η Γενική Γραμματέας εξέθεσε σειρά προβλημάτων που πλήττουν τις γυναίκες εργαζόμενες στις Τράπεζες. Παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας τα πιό σημαντικά σημεία των προτάσεων της Γ.Γ. Ισότητας που αφορούν σε παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και παράτυπες ερμηνείες αυτών, επιδόματα βρεφονηπιακού σταθμού, επιδόματα τοκετού, σωρευτικές άδειες 9 μηνών με αποδοχές, άδειες παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου κ.α.

Πιό συγκεκριμένα στο κείμενο- επιστολή προς στην Πρόεδρο της ΕΕΤ αναφέρονται ως συμπεράσματα τα εξής:
----------------------------------------------------------------------------

Επίδομα Βρεφονηπιακού Σταθμού

Σύμφωνα την κλαδική σύμβαση, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν επίδομα Βρεφονηπιακού Σταθμού για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας μόνο με μόνο δύο προϋποθέσεις: Ο εργαζόμενος στην Τράπεζα να είναι γονέας τέκνου προσχολικής ηλικίας και η Τράπεζα να μη διαθέτει ιδιόκτητο βρεφονηπιακό σταθμό (ΣΣΕ 1984). Τα τελευταία χρόνια αυθαίρετα και με παράτυπες ερμηνείες ζητούν από τους δικαιούχους να δηλώσουν αν εργάζεται ο σύζυγος ή η σύζυγος και να δηλώσουν αν το επίδομα το παίρνει σύζυγος ή η σύζυγος από άλλο οργανισμό ή Τράπεζα με αποτέλεσμα να μη καταβάλλεται το ως άνω επίδομα σε πολλές περιπτώσεις.

Επίδομα τοκετού

Σε ορισμένες Τράπεζες εφαρμόζουν πλημμελώς τις διατάξεις των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ή/και σχετικών Διαιτητικών Αποφάσεων (ΔΑ) μεταξύ Τραπεζών και ΟΤΟΕ και δεν καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό που οφείλουν ως εργοδότες σε ό,τι αφορά το επίδομα τοκετού.

Σωρευτική άδεια 9 μηνών με αποδοχές

Ο εργαζόμενος γονέας (γυναίκα η άνδρας) μπορεί να λάβει σωρευτική άδεια 9 μηνών με αποδοχές αντί του μειωμένου ωραρίου που δικαιούται (2 ώρες για τα 2 πρώτα χρόνια και 1 ώρα για τα 2 επόμενα ) σύμφωνα με κλαδική η επιχειρησιακή σύμβαση. Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς δεν χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους γονείς αλλά κάποιες Τράπεζες προϋποθέτουν την έγκριση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης λόγω της οικονομικής κρίσης, της υψηλής ανεργίας και του φόβου απόλυσης, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι  παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη φύλαξη των παιδιών τους, διστάζουν να κάνουν χρήση αυτών των δικαιωμάτων τους.

Άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης τέκνου.

Ο εργαζόμενος γονέας βάση νομοθεσίας η κλαδικής σύμβασης δικαιούται άδειας μετ’ αποδοχών (για τις Τράπεζες είναι έξι ημέρες το χρόνο) για να επισκεφθούν το σχολείο των παιδιών τους με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα. Ενώ για τη χορήγηση αυτής της άδειας δεν απαιτείται να εργάζονται και οι δύο γονείς, ορισμένες τράπεζες εξαρτούν τη χορήγηση της άδειας από το αν εργάζονται και οι δύο γονείς με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μη την χορηγούν.

Ακολούθως οι αντίστοιχες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της Γ.Γ. Ισότητας ήταν:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 • Σωστή εφαρμογή σε όλες τις τράπεζες των Κλαδικών Συμβάσεων και των Διοικητικών αποφάσεων που αφορούν τα γονεικά επιδόματα και τις γονεικές άδειες σε όλες και όλους τους δικαιούχους.
 • Χορήγηση της σωρευτικής άδειας 9 μηνών με αποδοχές από όλες τις τράπεζες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Απρόσκοπτη χορήγηση του μειωμένου ωραρίου εναλλακτικά με τη σωρευτική άδεια.
 • Εφαρμογή πολιτικών διευκόλυνσης για τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες όπως: Χορήγηση αδειών με αποδοχές για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για τις εργαζόμενες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ευέλικτα εργασιακά ωράρια για να μπορεί η μητέρα να θηλάζει το βρέφος της, δημιουργία φιλικών χώρων για άντληση του γάλακτος ή και θηλασμό μέσα στους εργασιακούς χώρους καθώς και δημιουργία παιδικών σταθμών κοντά ή και μέσα στους εργασιακούς χώρους.

 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

http://www.ecdltest-themata.gr/images/Epikairotita/epidoma-toketou.jpgΣύμφωνα με την Κλαδική ΣΣΕ της 29 Σεπτεμβρίου 2009 μεταξύ ΟΤΟΕ-Τραπεζών η οποία ισχύει με Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ 37/2009) ορίζονται στο άρθρο 6 τα εξής σε σχέση με το επίδομα τοκετού:

«Το επίδομα τοκετού της παραγράφου 4 της από 7.5.1984 Σ.Σ.Ε. Τραπεζών - ΟΤΟΕ, όπως ισχύει σήμερα, αναπροσαρμόζεται από την 4.6.2009 σε 1.557€ από 1.476€ που είχε καθοριστεί με την CΑ 39/2008. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι προϋποθέσεις χορήγησής του, βάσει της παραγράφου 4 της από 7.5.1984 Σ.Σ.Ε. Τραπεζών -Ο.Τ.Ο.Ε.»

Σε επιστολή του προς την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Σύλλογος εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου) αναφέρεται σε παρατυπίες της ΔΑΔ Τράπεζας Πειραιώς,ως προς το θέμα της καταβολής του επιδόματος αυτού.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος καταγγέλει ότι η Τράπεζα καταβάλλει σε συναδέλφους - δικαιούχους μέρος μόνο του συνολικού ποσού, το οποίο οφείλει να αποδώσει ο εργοδότης ως επίδομα τοκετού, «και τούτο γιατί κατ’  ουσίαν συμψηφίζεται παράτυπα το οφειλόμενο ποσό με δαπάνες, τις οποίες κατέβαλε ο ασφαλιστικός φορέας (ΕΟΠΥΥ), προς το κατά περίπτωση νοσηλευτικό ίδρυμα για ιατρικές πράξεις, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο.»

Η απαντητική επιστολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ξεκαθαρίζει το ζήτημα ως εξής:

«Η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς το δικαιούχο.»

 • Δείτε το άρθρο 6 της ΔΑ/3709  ΕΔΩ.
 • Διαβάστε την Ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.
 • Διαβάστε το έγγραφο της Γραμματείας Ισότητας του ΥΠΕΔΑ ΕΔΩ.

Με απαντητική επιστολή στον Σύλλογο Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου), σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης του Βρεφονηπιακού Επιδόματος σε εργαζόμενους, στην περίπτωση που ο / η σύζυγος δεν εργάζεται, καθώς και στην περίπτωση, που με Δικαστική Απόφαση ο εργαζόμενος δεν έχει την επιμέλεια του τέκνου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Φωτεινή Κούβελα* ξεκαθαρίζει ότι «η μη απασχόληση (ανεργία) του / της συζύγου του / της δικαιούχου ή η στέρηση του επιδόματος από το δικαιούχο με αιτιολογία την έκδοση Δικαστικής Απόφασης για την μη άσκηση της επιμέλειας του τέκνου δεν προβλέπονται ως νόμιμοι λόγοι εξαίρεσης».

Ο Σύλλογος απευθύνθηκε στην Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών μετά από την «πρωτοφανή και αυθαίρετη επιλογή της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ), κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας» σύμφωνα με την οποία «αποκλείονται από τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος οι εργαζόμενοι, στην περίπτωση που ο / η σύζυγος δεν εργάζεται, καθώς και στην περίπτωση, που με Δικαστική Απόφαση ο εργαζόμενος δεν έχει την επιμέλεια του τέκνου.»

Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος πρ. Κύπρου παραθέτει στην ανακοίνωσή του και σχετική γνωμάτευση της Γραμματείας Ισότητας της ΟΤΟΕ από τον Ιούλιο του 2015

 • Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου της Πρ. Κύπρου ΕΔΩ.

*Η Φωτεινή Κούβελα ήταν εργαζόμενη στην Εμπορική Τράπεζα και εκλεγμένη στα όργανα του Συλλόγου μας και της ΟΤΟΕ με το ψηφοδέλτιο της ΕΑΣ.

  ptyxio

του Σωτήρη Σαξώνη - Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων ΟΤΟΕ

 

  Σύμφωνα με τις Κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών, στους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχίο ή τίτλο ανώτερων ή ανώτατων ελληνικών σχολών ή τίτλο ισότιμων αναγνωρισμένων αλλοδαπών πανεπιστημίων ή  μεταπτυχιακό τίτλο, χορηγείται επιστημονικό επίδομα, υπολογιζόμενο επί του βασικού μισθού:

 • 16% σε όσους κατέχουν πτυχίο ανώτερης σχολής
 • 25% σε όσους κατέχουν πτυχίο ανώτατης σχολής
 • 35% σε όσους κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο
 • 40% σε όσους κατέχουν διδακτορικό τίτλο. 

Συνεπώς η χορήγηση του επιδόματος προϋποθέτει :...

α)         οι τίτλοι των εγχώριων κολεγίων, να αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισότιμοι με τους τίτλους των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ).
β)         οι τίτλοι των αλλοδαπών κολλεγίων ή μεταπτυχιακοί τίτλοι, να αναγνωρίζονται αντίστοιχα ως ακαδημαϊκά ισότιμοι.

Αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Οι αλλαγές του άρθρου 49 ν.4264/2014, όπως ισχύει σήμερα αναφέρονται στην επαγγελματική ισοδυναμία/ισοτιμία, των τίτλων κολλεγίων εσωτερικού ή εξωτερικού, η οποία είναι προϋπόθεση για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, σε εκείνες τις περιπτώσεις που προβλέπεται τέτοια άδεια (γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, αισθητικοί, μαίες κλπ), ΠΔ. 38/2010, Ν.3696/2008, Ν.4111/2013, Ν. 4264/2014, Ν.4310/2014. Η χορήγηση επαγγελματικής ισοτιμίας δίδεται από τον Σ.Α.Ε.Π.
Η επαγγελματική ισοτιμία και η προσκόμιση άδειας άσκησης επαγγέλματος απαιτείται από τον ΔΟΑΤΑΠ για την χορήγηση και της ακαδημαϊκής ισοτιμίας στους αντίστοιχους τίτλους για τα επαγγέλματα για τα οποία προβλέπεται άδεια άσκησης επαγγέλματος. 
Για όσα επαγγέλματα δεν προβλέπεται η παραπάνω άδεια εξακολουθούν να ισχύουν αποκλειστικά οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και οι τραπεζοϋπάλληλοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των Κλαδικών Συμβάσεων.

Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων ΟΤΟΕ

Logo2 OTOE

    Με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους στις τράπεζες ότι το θέμα της φορολόγησης παροχών σε είδος λύθηκε θετικά και οριστικά μετά από προσπάθεια αρκετών μηνών της Ομοσπονδίας με συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Γραμματεία Εσόδων.

    Οι παροχές αυτές σημειώνει η ΟΤΟΕ "αφορούν στην κάλυψη αναγκών για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κατασκηνώσεις,Δάνεια που έχουν χορηγηθεί και μετά την 01/01/2014, Επιδότηση Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών με τα ΜΜΜ και διάφορες άλλες παροχές σε είδος ".

 
Η ανακοίνωση καταλήγει με το ότι "το θετικό και οριστικό αυτό αποτέλεσμα δίνει ουσιαστική λύση και ανάσα ανακούφισης στην φορολογική πίεση που δέχονται οι τραπεζοϋπάλληλοι στο εισόδημά τους."

 •  Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 30 της ΟΤΟΕ εδώ.

 

 

   paidia1  Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2015

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λάβαμε από την ΟΤΟΕ την παρακάτω επιστολή σε σχέση με το ζήτημα της φορολόγησης των ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΙΔΟΣ, την οποία και σας παραθέτουμε αυτούσια:

««« Σας ενημερώνουμε, ότι πήραμε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε ερώτημα – παρέμβαση της ΟΤΟΕ σχετικά με την φορολόγηση των ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΙΔΟΣ, με βάση την οποία θεωρούμε ότι, οι παροχές αυτές που είναι αποτέλεσμα Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε. δεν φορολογούνται.
Αποστείλαμε ήδη τόσο το ερώτημα της ΟΤΟΕ, όσο και την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις Τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες.
Αναμένουμε από τις Τράπεζες, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, να δώσουν σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες τους για τη μη φορολόγηση των παροχών σε είδος στους εργαζόμενους, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Στην κατεύθυνση αυτή σας καλούμε να παρακολουθήσετε το θέμα και να φροντίσετε για την θετική ανταπόκριση της τράπεζάς σας, ενημερώνοντας παράλληλα και την ΟΤΟΕ. »»»
Καλούμε με την σειρά μας την Διοίκηση της Alpha Bank να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις του Υπουργείου.

                                        

                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ       ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407
Email:

--------------------------------------------------------------------------------------

Δείτε το ενημερωτικό σημείωμα του ΕΝ.Α.Σ. στον σύνδεσμο εδώ.

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank εδώ

enas
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

   Την ώρα που η κυβέρνηση με χαριστικές ρυθμίσεις απαλλάσσει από την φορολογία μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους ισχυρών συμφερόντων, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πληροφορούνται ότι σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, από τούδε και στο εξής το βρεφονηπιακό επίδομα θα φορολογείται !!!
  Έτσι με Εγκύκλιό της (Νο 145/28 Αυγούστου 2014) η Alpha Bank, όπως και άλλες τράπεζες, γνωστοποιεί στους εργαζόμενους ότι "...σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013), αρχής γενομένης από το νέο σχολικό έτος 2014-2015...η δαπάνη που καταβάλλεται από την Τράπεζα για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα του υπαλλήλου...". Και συνεχίζει : "Ως εκ τούτου το εν λόγω επίδομα χορηγείται μέσω της μισθοδοσίας και υπόκειται στις προβλεπόμενες κρατήσεις."
   Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη φορολόγηση του βρεφονηπιακού επιδόματος πρώτα απ' όλα για ηθικούς λόγους (μητρότητα) αλλά και διότι θα οδηγήσει στην δραστική μείωση του καταβλητέου ποσού με αποτέλεσμα νέα μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στις τράπεζες καθώς με την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος δεν είναι μόνο ο φόρος αυτός ο οποίος αυξάνεται αλλά και οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η φορολόγηση των επιδομάτων Βρεφονηπιακού Σταθμού και συμμετοχής των παιδιών των συναδέλφων σε κατασκηνώσεις καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, ήταν αντικείμενο πολλών παρεμβάσεων και συναντήσεων της ΟΤΟΕ με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, στη συνέχεια, μέσω της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διευκρίνισε ότι: «Δεν φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μιας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης».

Η ΟΤΟΕ θεώρησε ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση αυτή της αρμόδιας Γραμματείας του Υπουργείου Οικονομικών και συνεχίζει τις προσπάθειές της, προκειμένου οι Τράπεζες να σταματήσουν την παρακράτηση του σχετικού φόρου επικαλούμενες το Ν. 4172/2013 δεδομένου ότι, η θέση αυτή που εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να υλοποιηθεί.

Για τα θέματα αυτά έγινε στις 13/11 ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, στην οποία υπήρξε αναλυτική ενημέρωση και αποφασίστηκε η συνέχιση των προσπαθειών και των παρεμβάσεων στους αρμόδιους φορείς σε κλαδικό επίπεδο δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή είναι ιδιαιτέρα σοβαρή, χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τον κάθε Σύλλογο ξεχωριστά.

Ο Σύλλογός μας θα θέσει το ζήτημα σε συνάντηση με την Διοίκηση επιδιώκοντας εναλλακτική λύση απόδοσης του βρεφονηπιακού επιδόματος έτσι ώστε να μην μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων στις Τράπεζες.

                                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ             ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα

Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086

Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445

Email:

 • Δείτε την ανακοίνωση Νο 38 του ΕΝ.Α.Σ.σε μορφή word εδώ.

forologia Την ώρα που η κυβέρνηση απαλλάσσει τις τράπεζες από τον φόρο (δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) μεταβίβασης των ακινήτων τραπεζών που τους χαρίστηκαν (βλ.εδώ), την ώρα επίσης που χαρίζονται δεκάδες εκ. ευρώ σε μεγαλοεργολάβους λόγω...μειωμένης κίνησης στους αυτοκινητόδρομους (βλ.εδώ), την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πληροφορούνται ότι σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, από τούδε και στο εξής το βρεφονηπιακό επίδομα θα φορολογείται !!!
      Συγκεκριμένα με Εγκύκλιό της (Νο 145/28 Αυγούστου 2014) η Alpha Bank, ακολουθώντας τις άλλες τράπεζες που ήδη εφαρμόζουν τον νόμο, γνωστοποιεί στους εργαζόμενους ότι "...σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013), αρχής γενομένης από το νέο σχολικό έτος 2014-2015...η δαπάνη που καταβάλλεται από την Τράπεζα για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα του υπαλλήλου...". Και συνεχίζει : "Ως εκ τούτου το εν λόγω επίδομα χορηγείται μέσω της μισθοδοσίας και υπόκειται στις προβλεπόμενες κρατήσεις."

   Καταδικάζουμε την απαράδεκτη φορολόγηση του βρεφονηπιακού επιδόματος πρώτα απ'όλα για ηθικούς λόγους αλλά και διότι θα οδηγήσει στην δραστική μείωση του καταβλητέου ποσού με αποτέλεσμα νέα μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στις τράπεζες.