Παραθέτουμε αποκαλυπτική ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας (ΑΣΠ) Alpha Bank για τα "έργα και τις ημέρες" της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank υπό τον κ. Γκιάτη. Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς ως πότε οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Alpha Bank θα ακολουθούν τυφλά το εργοδοτικό αυτό υποκατάστατο της "τραπέζης"; Τι περιμένουν να δουν ακόμα οι ούτως ή άλλως εξουθενωμένοι οικονομικά και εργασιακά συνάδελφοι για να γυρίζουν οριστικά την πλάτη σε μια "συνδικαλιστική" ομάδα που έχει αναλάβει εργολαβικά να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις (βλ. οικονομικά-εργατικά & ασφαλιστικά δικαιώματα) της Τράπεζας; Εν πάσει περιπτώσει όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τι φταίνε από την τέτοια επιλογή των φοβισμένων και αδιάφορων ή βολεμένων αυτών συναδέλφων;

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση την οποία μας απέστειλε η ΑΣΠ όπου σύμφωνα με την παράταξη, στόχος Διοίκησης-Ενωμένου Συλλόγου είναι τώρα τα εφάπαξ:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

Η ηγεσία του Συλλόγου (παράταξη Ενωμένος Σύλλογος) με προσωπικές επιστολές και με ανακοινώσεις επικαλείται δήθεν κίνδυνο στην καταβολή του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους στο ΤΑΠ (Ταμείο Αλληλοβοηθείας Πίστεως) προκειμένου να απαλλάξει την τράπεζα από τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις. Τώρα η αφορμή δήθεν προκύπτει από την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει όλες τις εφάπαξ παροχές ή να ενοποιήσει όλα τα Ταμεία που δίνουν σχετικές αποζημιώσεις.

Τα επιχειρήματα που ανακαλύπτει η ηγεσία του Συλλόγου δεν αφορούν τους Ασφαλισμένους του ΤΑΠ. Η καταβολή του Εφάπαξ για τα μέλη του ΤΑΠ, προκύπτει από ενοχικού τύπου σύμβαση της τράπεζας, η οποία οφείλει να καταβάλλει την Εφάπαξ αποζημίωση σε όλα τα μέλη του Ταμείου (ασφαλισθέντες είτε πριν είτε μετά το 1993) σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κανονισμού Παροχών. Σχηματικά μιλώντας, αν ίσχυε η κατευθυνόμενη κινδυνολογία για το Εφάπαξ του ΤΑΠ, τότε αυτό θα σήμαινε ότι απειλείται κάθε εφάπαξ αποζημίωση ακόμη και από ιδιωτικά Ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Η ηγεσία του Συλλόγου θα μπορούσε να κατηγορηθεί για μεταφορά ψευδών ασφαλιστικών ειδήσεων, αν δεν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για το ΕΦΑΠΑΞ των εργαζομένων της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ και πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. Οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν αφορούν το ΤΑΠ, αλλά τα Ταμεία Πρόνοιας όπως το ΤΑΠΙΛΤ (ΙΟΝΙΚΗΣ), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, της ΕΘΝΙΚΗΣ κλπ. Και εδώ προκύπτουν νέα ερωτήματα για την αντίληψη της ηγεσίας του Συλλόγου: - Κύριοι ενδιαφέρεστε μόνο για το Εφάπαξ των 300 παλιών συναδέλφων της Πίστεως, και έχετε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τους υπόλοιπους; Οι συνάδελφοι της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ και πρώην Εμπορικής είναι εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας; Το Ίδιο και οι νέοι συνάδελφοι;          

            Όλοι όμως καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Η εργοδοτική ηγεσία του Συλλόγου μεθοδεύει εκ νέου την αποδυνάμωση της σύμβασης του ΤΑΠ του 1981, η οποία έχει ισχύ ως προς τις παροχές ανεξάρτητα από τους Ασφαλιστικούς νόμους και ισχύει ακόμη και αν το ΤΑΠ διαλυθεί η συγχωνευθεί. Τώρα στόχος είναι να διαλύσουν το ΤΑΠ ως νομικό πρόσωπο, σαν άμυνα απέναντι στις αγωγές τον συνταξιούχων αλλά και απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους μετά το 1993 που είναι μέλη του ΤΑΠ και δεν έχουν υπογράψει το Ασφαλιστήριο της ΑΧΑ. Και στο σημείο αυτό πρέπει να είναι καθαρό ότι οι εργαζόμενοι της Πίστεως που πρωτοασφαλίστηκαν στο ΤΑΠ την περίοδο 1993 -2004 και δεν υπέγραψαν το Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ, είναι μέλη του ΤΑΠ (πληρώνουν εξάλλου εισφορές) δικαιούνται Εφάπαξ όπως οι «παλαιοί» και μπορούν να διεκδικήσουν αργότερα δικαστικά και τις υπόλοιπες παροχές του ΤΑΠ από την τράπεζα.

            Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Η τράπεζα θεωρεί υπερβολικό το Εφάπαξ και τις παροχές του ΤΑΠ και κάνει ότι μπορεί για να απαλλαγεί από αυτές. Η τράπεζα δεν επιθυμεί να δίνει εφάπαξ 130.000 -180.000 ευρώ και επιπλέον 100.000 -150.000 ευρώ για εθελούσια αποχώρηση όπως έκανε πέρυσι. Στους νέους συνάδελφους επιφυλάσσει μια αδιευκρίνιστη και μη εγγυημένη εφάπαξ αποζημίωση μέσω του Ασφαλιστηρίου της ΑΧΑ (π.χ. 70.000-80.000 ευρώ) η οποία περιλαμβάνει και την αποζημίωση απόλυσης η αποχώρησης (ν.3198, εθελούσια) από την τράπεζα. Είναι προφανής η ζημία για τους νέους συναδέλφους. Αλλά και τα προ 1993 μέλη του ΤΑΠ, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις με την μεθόδευση Τράπεζας-Ενωμένου Συλλόγου, που αφορά στο Εφαπαξ (1 ½ μισθό για κάθε χρόνο υπηρεσίας στην τράπεζα) καθώς και το δικαίωμα να διεκδικήσουν συμπληρωματική επικουρική σύνταξη. Επειδή οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν τις μεθοδεύσεις Τράπεζας- εργοδοτικού Συλλόγου και ορισμένων καλοθελητών μεγαλοδιευθυντών, τους καλούμε να μην εμπιστευτούν τους εγκάθετους, και να μην δώσουν την συγκατάθεση τους με οποιοδήποτε τρόπο στις προτάσεις Διοίκησης και ηγεσίας Συλλόγου.

……η επικίνδυνη και υποκριτική πολιτική του Συλλόγου

            Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την αναξιοπιστία της ηγεσίας του Συλλόγου. Δεν πάει καιρός που οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζητούσαν από τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ να υπογράψουν αιτήσεις για να πιστώσουν σε λογαριασμούς συναδέλφων τις δικές τους και τις εργοδοτικές εισφορές από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Και τότε όπως και τώρα είχαν ενδυθεί τον μανδύα του σωτήρα των Ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αρκούσε όμως η επιθυμία της κυβέρνησης και της Τράπεζας να στηριχθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, και οι εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της AlphaBank και Eurobank (Γκιάτης , Χαρίτος, κλπ) πήραν 55 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τα τοποθέτησαν στην πιο επισφαλή επένδυση, στην τράπεζα Αττικής! Αποτέλεσμα, μέσα σε 3 μήνες έχουν χαθεί σχεδόν 40 εκατομμύρια !! Είχαμε από τότε καταγγείλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Ενωμένου Συλλόγου και είχαμε προειδοποιήσει για τις συνδικαλιστικές αλλά και ποινικές ευθύνες που είχε αυτή η απόφαση τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα θέλουν δήθεν να σώσουν το Εφάπαξ της πρώην Πίστεως. Και προφανώς δεν θα διστάσουν να κάνουν ανάλογα και με το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗΣ της ΑΧΑ για τους νέους συναδέλφους.

            Μπορεί η ηγεσία του Σωματείου να αλλάζει επιχειρήματα και μεθοδεύσεις αλλά η υποκρισία και η εθελοδουλία απέναντι στην Διοίκηση της τράπεζας είναι οι σταθερές της. Όποτε συμφέρει την τράπεζα υποστηρίζει την κοινωνικοποίηση του κόστους, αποδέχεται την παρέμβαση του κράτους και με την ίδια ευκολία υιοθετεί τα αντίθετα. Προωθεί την ιδιωτική Ασφάλιση γιατί το κράτος χρεωκόπησε, αλλά συμφωνεί στην ανάληψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της τράπεζας από το ΕΤΑΤ. Θεωρεί ότι μόνο το κράτος είναι αναξιόπιστο και όχι η Διοίκηση της τράπεζας που αμφισβητεί την υπογραφή της στην σύμβαση του ΤΑΠ του 1981. Το κράτος οφείλει να αναλάβει δωρεάν τις υποχρεώσεις του ΤΑΠΙΛΤ μέσω του ΙΚΑ, αλλά η τράπεζα δεν έχει καμιά υποχρέωση να τηρήσει την δική της υπόσχεση για κάλυψη του Εφάπαξ της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ. Υποστήριξη στα λόγια της εργασίας μας, αλλά κανένα πρόβλημα με την τράπεζα που τους έβαλε να καταργήσουν τον Οργανισμό Προσωπικού που διασφάλιζε από τις απολύσεις. Καμιά αντίδραση όταν η Διοίκηση καταδιώκει ή άδικα καταλογίζει ευθύνες σε εργαζόμενους, θα είναι πρώτοι όμως στην υπεράσπιση της Διοίκησης όταν τις καταλογίζονται ποινικές ευθύνες (ανεξάρτητα από την ορθότητα των διώξεων και των πολιτικών παιγνιδιών). Καταδικάζει την κρατική παρέμβαση αλλά συμφωνεί όταν ο Ελληνικός λαός πλήρωσε 40 δις για να στηριχθούν οι τράπεζες. Καταδίκη στα λόγια του μοντέλου του παλαιού συνδικαλισμού για να εγγράψουν μέλη της πρώην Εμπορικής στο Σωματείο, αλλά μετά τις εκλογές ξεχνούν τις υποσχέσεις και μειώνουν 30% τις αποδοχές τους. Δεκάδες τα παραδείγματα αυθαιρεσιών και αναξιοκρατίας στην τράπεζα, με την πλήρη κάλυψη του Σωματείου (απλήρωτες υπερωρίες, προαγωγές και bonusσε ημέτερους, κλπ).    

            Συνάδελφοι,

Αντισταθείτε στα παιγνίδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού και μην υποκύπτετε σε όσους επιθυμούν να αποδεχθούμε σαν αναπόφευκτα την καταστρατήγηση εργατικών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

  • Υπερασπιζόμαστε την σύμβαση του ΤΑΠ του 1981. Η μετατροπή του Εφάπαξ σε λογ/σμό είναι παγίδα. Η τράπεζα έχει υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων σε ΤΑΠ και ΤΕΑΠΕΤΕ (Εμπορική).
  • Να εφαρμοστεί η δέσμευση της τράπεζας για την καταβολή του Εφάπαξ της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ
  • Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων για παροχές και όρια ηλικίας είναι απαράδεκτοι και πρέπει να καταργηθούν. Υπερασπίζουμε τον θεσμό της Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στην μεθοδευμένη υποκατάσταση της από την ιδιωτική ασφάλιση.
  • Κλιμακώνουμε την πάλη (απεργίες, συγκεντρώσεις) να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα νέας μείωσης συνταξιοδοτικών παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους ξένους δανειστές.

ΑYTONOMH ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ALPHA BANK

Σχόλια  

0 # Μήτσιαλας Αντώνιος 16-04-2016 08:18
Συγχαρητηρια για την ευστοχη και καθαρη αναλυση. Εκεινο που σας διαφευγει ειναι πως με τον μεγαλο απεργιακο αγωνα της ΙΟΝΙΚΗΣ διασφαλισαμε το δικαιωμα μας στην εργασια. Διοτι αν θυμαστε δεν διασφαλιζοταν η παραμονη στην εργασια περα απο τα δυο χρονια!!!!!!! Μετα την 5η εβδομαδα απεργιας εγινε η παραδοχη πως οι υποχρεωσεις περναν και στον αγοραστη. Επομενως δεν ειναι μονο ταξικο το κριτηριο αντιμετωπισης κατηγοριων εργαζομενων. Δηλαδη εργαζομενοι εναντιον εργοδοσιας. Εκεινο που τρεμουν ειναι ο πραγματικος συνδικαλισμος δηλαδη η συνεχης προσπαθεια βελτιωσης της θεσης των εργαζομενων. Προς γνωση και συμμορφωση λοιπον ολων των υπολοιπων καταδικασανε μια κατηγορια εργαζομενων της πρωην ιονικης στο μαρτυριο του βασανιστηριου της σταγονας. Δηλαδη αργο θανατο. Διαφορα στα πάντα: Εφ'απαξ, ορια ηλικιας, περισσοτερες κρατησεις, λιγωτερες θεσεις ευθυνης κλπ που τα ξερουμε ολοι. Φυσικα παντα διπλα τους εχουν την εκαστοτε κυβερνηση χωρις να εξαιρειται η σημερινη.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση