Αποτέλεσμα εικόνας για λαγος της εργοδοσιας"Τη δημιουργία μιας νέας συνδικαλιστικής παράταξης, η οποία φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναμένεται να ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Alpha Bank, Τάσος Γκιάτης. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γκιάτης, που τα τελευταία πολλά χρόνια λαμβάνει... ποσοστά Τσαουσέσκου στις εκλογές του συλλόγου προσωπικού της τράπεζας (έλαβε 95,19% στις πρόσφατες εκλογές), θεωρεί ότι ήρθε πλέον η ώρα να αναδυθεί ξανά στο προσκήνιο ο χώρος της εργασίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει, «σημαντικό μέρος της παρούσας συνδικαλιστικής ηγεσίας βουλιάζει στην αναξιοπιστία μαζί με την πολιτική ηγεσία της χώρας». Στο ερώτημα αν η νέα αυτή παράταξη θα πρόσκειται στη Ν.Δ., καθώς είναι γνωστές αφενός οι αποστάσεις της ΔΑΚΕ με τη νέα ηγεσία του κόμματος αλλά και οι καλές σχέσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Ν,Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γκιάτης δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν έχουμε και δεν θέλουμε χρίσμα από κανένα κόμμα. Δεν είμαστε διασπαστές αλλά θα προκαλέσουμε διασπάσεις στις παραδοσιακές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αγγίζει βέβαια τα όρια του γκροτέσκο το γεγονός ότι ο κ. Γκιάτης εμφανίζεται ως "Τσαουσέσκου του συνδικαλιστικού κινήματος" από εφημερίδα και την ίδια στιγμή μάλιστα το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο επίσημο site του Συλλόγου Προσωπικού!!!

Είναι επίσης προφανές από τα συμφραζόμενα ότι η παράταξη "Δύναμη Ελπίδας" θα δημιουργήσει ρήγμα στην ΔΑΚΕ καθώς θα πρόσκεινται σε αντίπαλες μερίδες της ΝΔ.

Τέλος, ο ακραιφνής εργοδοτισμός της "Δύναμη Ελπίδας" -όπως πιθανά θα ονομαστεί η παράταξη- είναι ήδη πρόδηλος αφού "ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Alpha Bank δεν διστάζει να ταχθεί υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διενέργεια απεργιών" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ. 'Η όπως αναφέρει και ο Ριζοσπάστης σε σχετικό άρθρο "...οι αλλαγές που μεθοδεύουν εργοδοσία, κυβέρνηση και κουαρτέτο σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, χρειάζονται και τους κατάλληλους «λαγούς»..."

 

 

http://www.sab.gr/images/syneleysi/2016/4.JPGΜετά τον σφετερισμό του Συλλόγου της πρ. Εμπορικής από την ομάδα Κωνσταντινόπουλου (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΟΚ) ήρθε και η απόλυτη επικράτηση του "Ενωμένου Συλλόγου" (Γκιάτης) στις εκλογές του Συλλόγου Προσωπικού. Η παράταξη "Ενωμένος Σύλλογος" κατέκτησε και τις 11 έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού* αφού το ποσοστό της στις εκλογές ξεπέρασε το 95%.

 • Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

*Foto από την τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Προσωπικού

 

 

http://images.inewsgr.com/hlarge/30-ergodotikos-kyvernitikos-syndikalismos-apostoli-tou-o-ekfylismos-ton-agonon-kai-i-kalliergeia-ittopatheias.jpgΠραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου οι εκλογές του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank. Στις εκλογές συμμετείχαν οι εξής τρείς (3) συνδυασμοί:

 • Ενωμένος Σύλλογος (Γκιάτης)
 • ΕΣΑΚ (ΚΚΕ)
 • Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία (Παυλόπουλος Γιώργος)

Εντύπωση προκαλεί για άλλη μια φορά το ψηφοδέλτιο της παράταξης "Ενωμένος Σύλλογος". Ψηφοδέλτιο που προκαλεί βέβαια το μειδίαμα σε όσους δεν τρέφουν αυταπάτες αφού το εν λόγω ψηφοδέλτιο αποτελείται από:

 • 1491 υποψηφίους για την ΟΤΟΕ                             (ως αντιπρόσωποι στο Συνέδριο ),
 • 1287 υποψηφίους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας                       (=//=)
 • 235 υποψηφίους για το Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης                      (=//=)
 • 132 για το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο

αλλά και από υποψηφίους για αντιπροσώπους στα Εργατικά Κέντρα Καλαμάτας, Κέρκυρας.

Άραγε όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τον νέο Οργανισμό Προσωπικού που συνομολόγησε ο κ. Γκιάτης με την Διοίκηση; Συμφωνούν με την απελευθέρωση των μεταθέσεων, των απολύσεων, των τοποθετήσεων; Με το απόλυτο Διευθυντικό δικαίωμα που παρέχει ο Οργανισμός αυτός στην εργοδοσία; Ψιλά γράμματα θα πουν πολλοί...την δουλίτσα μας να έχουμε.
Με την ίδια λογική όμως πορεύτηκαν για πολλά χρόνια και οι εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής εμπιστευόμενοι ή ανεχόμενοι την ηγεσία Κωνσταντινόπουλου (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΟΚ). Ωσπου είδαν τα πάντα να καταρρέουν...

Προς γνώσιν...

 

 

http://www.naturalbirth.gr/wp-content/uploads/2012/06/%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%AE-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B91.jpgΠαραθέτουμε στην συνέχεια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha και αναφέρεται στον συμψηφισμό -από μέρους των Τραπεζών- του ποσού του επιδόματος τοκετού με το ποσόν εκείνο το οποίο ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει στο Νοσοκομείο.

Το αποτέλεσμα του εν λόγω συμψηφισμού είναι ότι οι συνάδελφοι λαμβάνουν το ποσόν των €1557 μειωμένο κατά το ποσόν εκείνο το οποίο καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο.

Διότι όπως έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους (ΣΥΜΜΑΧΙΑ Νο_10) ,με βάση την επίσημη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών-Γενική Γραμματεία Ισότητας, ισχύουν τα εξής:

«Η καταβολή ποσού από τον Ασφαλιστικό Φορέα προς το Νοσοκομείο για ιατρικές πράξεις (καισαρική τομή, λοιπά έξοδα νοσηλείας), δεν συνιστά ομοειδή απαίτηση υποκείμενη σε συμψηφισμό αφού το ποσό τούτο αποτελεί καταβολή μεταξύ τρίτων και όχι προς τον δικαιούχο.»

Συνεπώς η επίκληση που κάνουν στην Κλαδική ΣΣΕ οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Alpha , ότι δηλαδή: «το ποσό αυτό συμψηφίζεται με κάθε άλλο ποσό που καταβάλλεται για την ίδια αιτία από ασφαλιστικά Ταμεία Τραπεζών – Δημοσίου – ΙΚΑ κλπ ή από άλλα προγράμματα ασφάλισης» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΑΣΗ εφόσον τα ποσά αυτά ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ !!!

Στην συνέχεια η ανακοίνωση των εργοδοτικών κάνει λόγο για προεκλογικά πυροτεχνήματα (εννοεί σχετική ανακοίνωση της ΕΣΑΚ για το επίδομα τοκετού) και έχει βέβαια δίκιο. Διότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό (το είχε αναδείξει ο "ΣΕΥΤΠΕ" από το 2015) ωστόσο η ΕΣΑΚ το "θυμήθηκε" το 2017. Δύο δηλαδή εβδομάδες πριν τις εκλογές του Συλλόγου της Alpha...

Ωστόσο προεκλογικό παιχνίδι παίζει και η παράταξη του κ.Γκιάτη αφού η εν λόγω ανακοίνωση υπογράφεται ως "Ενωμένος Σύλλογος" (δείτε την εδώ) που είναι βέβαια  η ονομασία της παράταξής του !

Προεκλογικά παιχνίδια με τα δικαιώματα των συναδέλφων....ένθεν κακείθεν !

Ελπίζουμε τέλος να ξυπνήσουν και κάποιοι/ες στην ΟΤΟΕ που έχουν την ευθύνη αυτών των ζητημάτων και να πάρουν θέση καθώς ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank «...για να μην θεωρηθεί ότι είναι εναντίον της προσπάθειας...ενημέρωσε προφορικά την ΟΤΟΕ και θα ζητήσει και γραπτώς να συζητηθεί το θέμα στα όργανα της Ομοσπονδίας προκειμένου να ληφθεί κοινή απόφαση για το σύνολο των εργαζομένων στις Τράπεζες».

 

 

http://agkarra.com/wp-content/uploads/2014/08/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82.jpgΗ ταύτιση πολιτικής που ακολουθούν από κοινού απέναντι στην εργοδοσία τόσο οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Alpha όσο και οι αντίστοιχοι κρυφοεργοδοτικοί της ΔΗΣΥΕ Εμπορικής έχει γίνει βέβαια αντιληπτή από όλους τους συναδέλφους στην Τράπεζα.

 • Σιγήν ιχθύος οι της ΔΗΣΥΕ Eμπορικής για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας ,
 • "Πλάτες" στην εργοδοσία, προκειμένου αυτή να περνάει ανενόχλητα την πολιτικής της, η παράταξη "Ενωμένος Σύλλογος" της Alpha.

Η τέτοια σύμπλευση ωστόσο αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank.

Στην ομιλία του εκεί (44:10) , ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Γκιάτης (παράταξη "Ενωμένος Σύλλογος") ανέφερε σχετικά με το Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου:

«Γυρίσαμε όλο το Δίκτυο...και στην Περιφέρεια και το μόνο που λέγαμε στους συναδέλφους..."ότι μπορεί και να ασκούνται πιέσεις, να υπάρχει μια ανορθόδοξη πολιτική..."
και λέγαμε στους συναδέλφους  "να μην επηρρεάζεται ο καθένας από τα χρήματα που ακούει, αν δεν έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια μην διαννοηθεί να φύγει από την Τράπεζα. Και καλύψαμε πολλές περιπτώσεις πίεσης που ασκήθηκαν από κάποιους Διευθυντές Διευθύνσεων που θέλαν να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως»

Αντιγράφουμε τώρα από την σχετική ανακοίνωση του ΕΝ.Α.Σ. την οποία υπέγραψαν οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ (Πρόεδρος, Αναπλ. Γραμματέας)

«Καλούμε όσα στελέχη και διάφορα παπαγαλάκια από υπερβάλλοντα ζήλο καταφεύγουν σε πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς συναδέλφων για "εθελούσια έξοδο" να σταματήσουν άμεσα αυτές τις πρακτικές» και συνεχίζει: « Η επόμενη ανακοίνωσή μας θα καταγγείλει ονομαστικά προς τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους τα συγκεκριμένα στελέχη»

Δεν φανταζόμαστε βέβαια να υπήρξαν αφελείς συνάδελφοι που να πίστεψαν τα περί ονομαστικών καταγγελιών κλπ. που "υποσχέθηκαν" οι λογοκόποι** της ΔΗΣΥΕ.
Ούτε βέβαια πιστεύει κανείς ότι ...η Διοίκηση αγνοεί τις πρακτικές στελεχών της - τα οποία προφανώς και θα "μαλώσει"...όταν η ΔΗΣΥΕ τα καταγγείλει ονομαστικά !!!

Η εξαπάτηση στοχεύει σε κάτι πιό ουσιαστικό :

Στο ότι τόσο οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Alpha όσο και οι κρυφοεργοδοτικοί της ΔΗΣΥΕ εντοπίζουν το πρόβλημα απλά και μόνο σε κάποια "κακά στελέχη", στόχευση που όμως εξυπηρετεί την Τράπεζα!
Διότι έτσι αποκρύπτεται η πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από μια διαδικασία συγκαλλυμένων απολύσεων και μείωσης των θέσεων εργασίας βάσει του Πλάνου Αναδιάρθρωσης.

Για αυτό και εξαπατούν συνειδητά τους εργαζόεμνους διότι εάν παραδεχθούν ανοιχτά ότι η Alpha Bank προχωρά σε μείωση των θέσεων εργασίας τότε θα πρέπει όχι μόνο να τοποθετηθούν ξεκάθαρα...
Αλλά να έρθουν και σε πραγματική αντιπαράθεση με την εργοδοσία.

_______________________________________________________________

*εξωραΐζω (ρήμα)
- κάνω κάτι ομορφότερο, το καλλωπίζω, το ομορφαίνω

**λογοκόπος (ουσιαστικό)
- αυτός που λέει μεγάλα λόγια, που υπόσχεται πολλά και δεν κάνει τίποτε, ο λογάς

 

Παραθέτουμε αυτούσια την Ανακοίνωση που εξέδωσε η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Alpha Bank παράταξη η οποία δραστηριοποιείται στον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank. Σημειώνουμε ότι "Ενωμένος Σύλλογος" είναι η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Γκιάτη. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΑΣΠ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Η απερχόμενη ηγεσία του Συλλόγου, ζητάει να συνεργήσουμε στην συνέχιση της υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων, στην αποδοχή ότι Σύλλογος Εργαζομένων σημαίνει τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Διοίκησης, και στην κοροϊδία μιας ανύπαρκτης προστασίας σε όσους στοιχίζονται πίσω της.
Η τελευταία 3ετία αποδεικνύει όλο τον εκφυλισμό και την κοροϊδία της εργοδοτικής παράταξης της Ν.Δ. στην τράπεζα που κρύβεται πίσω από το τίτλο «ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ».

-    ΑΠΩΝ ο Σύλλογος από το πρόσφατο Πρόγραμμα Αποχώρησης, όπου με αδιαφανείς διαδικασίες, με εκφοβισμό, ακόμη και εκβιασμούς η τράπεζα απειλούσε εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι αγωνιούσαν και ο Σύλλογος διακινούσε χρεωστικές κάρτες (!) και διαφήμιζε ιδιωτικό ταξιδιωτικό γραφείο ! Έτσι προάσπισε και θα προασπίσει στο μέλλον την Εργασία μας; Φυσικά δεν περιμένουμε τίποτε περισσότερο από το σωματείο που έχει υπογράψει να αλλάξει ο Οργανισμός Προσωπικού ώστε να διευκολύνονται οι απολύσεις, να μεταθέτει η τράπεζα κατά το δοκούν και με μείωση αποδοχών, να προάγει όποιον και όπως θέλει. Η δε «προστασία» του Συλλόγου που τάζει στους «κολλητούς» της, είναι για αφελείς γιατί ουκ ολίγοι εξ αυτών εκδιώχθηκαν κακήν – κακώς ή μετατέθηκαν δυσμενώς.

-    ΑΠΟΥΣΙΑ και στην καθημερινή αγωνία. Στα περισσότερα καταστήματα και στις κεντρικές Υπηρεσίες, καταστρατηγείται καθημερινά το ωράριο εργασίας και το Σωματείο δεν κάνει καμία κίνηση είτε για προστασία του ωραρίου είτε για υπερωριακή αμοιβή είτε για σωστότερη κατανομή προσωπικού. Καμία αντίδραση για τις εξωφρενικές στοχοθεσίες που αλλοιώνουν την έννοια της εργασίας.

-    Διπλά γελασμένοι οι συνάδελφοι της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ. Λεφτά τους έταζε τέτοιες μέρες πριν 1 χρόνο και τους έπαιρνε αιτήσεις για διαγραφή από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Όμως αντί για λεφτά στους συναδέλφους, πήρε τα διαθέσιμα του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τα «επένδυσε» σκανδαλωδώς στην τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ κατόπιν άνωθεν εντολών. Όμως και στο θέμα του Εφάπαξ τους γέλασε ο Γκιάτης και η παρέα του. Εγγύηση του Εφάπαξ τους έταξε, απαλλαγή της Τράπεζας από αυξημένες εισφορές στην Κύρια Ασφάλιση έκανε. Τώρα με την ένταξη στου κλάδου Πρόνοιας στο ΕΤΕΑ θα κατηγορήσει για μια ακόμη φορά το Κράτος και φυσικά θα απαλλάξει την τράπεζα από την δέσμευσή της.

-    Μεγάλη κοροϊδία και στο Εφάπαξ της πρώην Πίστεως. Μετά την συμφωνία για να καταργηθεί η σύμβαση του 81 της πρώην Πίστεως, ο Γκιάτης και η παρέα του συνέργησε για να απαλλαγεί η τράπεζα και από υποχρεώσεις στο Εφάπαξ, δήθεν γιατί κινδύνευε από τον τότε Υπουργό Εργασίας (Κατρούγκαλο) με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις…... Φυσικά ούτε το εφάπαξ της Πίστεως κινδύνευε ούτε το Ταμείο έχει διαλυθεί όπως θα αποδειχθεί και από τις νομικές ενέργειες που υποστηρίζουμε.

-    Στο θέμα της Υγείας η βασική μέριμνα του Συλλόγου είναι η προώθηση ιδιωτικών προγραμμάτων Υγείας σε αντικατάσταση δωρεάν παροχών είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Πριν μερικά χρόνια συναίνεσε στην μη κάλυψη με το ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας όταν θα συνταξιοδοτηθούμε, Τώρα προωθεί για τους συνταξιούχους ιδιωτικό πρόγραμμα μέσω ΑΧΑ επι αδρή πληρωμή και μέχρι τα 80 έτη ηλικίας (μάλλον στόχος είναι σύνταξη στα 67 και να πεθαίνουμε στα 80). Όλα δείχνουν ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να συμβεί το ίδιο και για τους εν ενεργεία, αν κρίνουμε ότι η ηγεσία του Συλλόγου αποδέχθηκε το ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας να συνδεθεί με την επιχειρησιακή σύμβαση που έχει 2,5 χρόνια ακόμα διάρκεια. Ακόμη και η θετική δημιουργία Πολυϊατρείου, δεν ξεχνάμε ότι δημιουργήθηκε στα ερείπια της ακύρωσης του Ενιαίου Φορέα Υγείας Τραπ/λων που σαμποτάρισε η ηγεσία του Συλλόγου λόγω αντιπαράθεσης με την Εθνική Τράπεζα.

-    Απατημένοι και οι συνάδελφοι της πρώην Εμπορικής. Αρκεί να θυμήσουμε την «συνέπεια» του ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ο οποίος ακριβώς πριν τις τελευταίες εκλογές τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχθούν οι αποδοχές τους, και αμέσως μετά τα αποτελέσματα ο Γκιάτης και ο Αδαμόπουλος υπέγραψαν να  μειωθούν 20 έως 40%.Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ατελείωτη λίστα των έργων και ημερών της τωρινής ηγεσίας του Συλλόγου που έχει καθίσει στο σβέρκο μας τα τελευταία 25 χρόνια φροντίζοντας με συνέπεια να εξυπηρετεί την τράπεζα για να περνάνε καλά οι ίδιοι. Μόνο που σιγά – σιγά τελειώνουν οι κατακτήσεις του παρελθόντος που είχαν να πουλήσουν και η τράπεζα όλο και λιγότερο τους έχει ανάγκη.Απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό στήριξε την προσπάθεια της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ώστε στο χώρο της Alpha bank να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προάσπισης των δημοκρατικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Χωρίς το σύνδρομο της «αγωνιστικής αποκλειστικότητας» θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε το αντίπαλο δέος γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε το πλούτο και η συλλογική δράση μας τροποποιεί υπέρ μας τους συσχετισμούς.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: Γιώργος Παυλόπουλος  694 443 1895

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRViyvbfCTt7QbKB-t5MNsx95lW4n5Rt4Iq-ZHFeg3CDEBX48--Ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού οι παρατάξεις Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Alpha Bank και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία πρ. Εμπορικής-Alpha καταγγέλοντας την συνδικαλιστική υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού (ομάδα Γκιάτη)  περί "Αφελληνισμού" του τραπεζικού συστήματος.

Οι επισημάνσεις της εν λόγω ανακοίνωσης μάς βρίσκουν φυσικά σύμφωνους αφού οι σημερινοί δήθεν επικριτές των "κακών ξένων" είναι αυτοί που έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να παραδοθεί η Τράπεζα στα "ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα" πανηγυρίζοντας μάλιστα μαζί με την Διοίκηση όταν οι μετοχές του κράτους έβαιναν συνεχώς μειούμενες χάριν του διακηρυγμένου στόχου της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Τραπέζης.

Προφανώς λοιπόν οι συνδικαλιστές της ομάδας Γκιάτη, με την ξαφνική τους "αγωνιστική" και "πατριωτική" διάθεση, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαπραγματεύονται τη θέση τους στο νέο σχήμα, ένα σχήμα το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από τους ξένους μετόχους. Στη συνέχεια θα παίξουν ξανά τον ρόλο που γνωρίζουν πολύ καλά, αυτόν του ξεπουλήματος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων...αυτή τη φορά στα νέα αφεντικά.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση.

«ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

            Η πλειοψηφία του Συλλόγου κυκλοφόρησε την 26 Ιουλίου 4σελιδη ανακοίνωση με τίτλο «Επιχείρηση παράδοσης των Ελληνικών τραπεζών στον έλεγχο των δανειστών» !! Είναι απολύτως φυσικό ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου ,Τ. Γκιάτης και Π. Αδαμόπουλος, να υπερασπιστούν την γραμμή της Ν.Δ όπου ανήκουν, και πάνω από όλα να προσφέρουν εκδούλευση στην Διοίκηση της Τράπεζας της οποίας αποτελούν το ανεπίσημο Γραφείο Τύπου. Δεν ξέρουμε αν έγραψαν την ανακοίνωση μόνοι τους η καθ’ υπαγόρευση, όμως ο συντάκτης είναι αφενός σε σύγχυση αφετέρου θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν «μνήμη χρυσόψαρου».

            Αλήθεια πότε ανακάλυψαν τον «αφελληνισμό» και τον έλεγχο από τους δανειστές; Δεν ήταν η Διοίκηση και ο Γκιάτης που πέρσι τέτοια εποχή οργάνωναν τους «μένουμε Ευρώπη με κάθε κόστος» ; Δεν κυκλοφορούσαν οι ίδιοι με τα σηματάκια του «ΝΑΙ σε όλα» και κατηγορούσαν όσους αντιστεκόμασταν για να μην γίνει η Ελλάδα αποικία Χρέους και οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα; Δεν υποστήριξαν οι Τραπεζίτες όλα τα Μνημόνια; Πότε αποφάσισαν να αντιδράσουν , όταν απειλήθηκαν οι καρέκλες τους;
            Είναι προκλητικό Διοίκηση και Σύλλογος να μιλούν για «αφελληνισμό», όταν οι ίδιοι προπαγάνδιζαν κάθε ιδιωτικοποίηση στην χώρα και την είσοδο ξένων «επενδυτών». Σύλλογος και Τράπεζα στις περσινές ανακοινώσεις αναφερόντουσαν στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση η οποία κράτησε την AlphaBankιδιωτική, ενώ εξέφραζαν μένος για την υποτυπώδη παρουσία του Ελληνικού Δημόσιου στην Τράπεζα παρά το ότι κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών. Τώρα ανακάλυψαν την «είσοδο ξένων ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων»!!
            Μέσα στην παραζάλη του, ο συντάκτης της ανακοίνωσης στρέφεται ενάντια στην εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε «ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα που μόνο στόχο έχουν ευκαιριακό κέρδος». Να συμφωνήσουμε όλοι, μόνο που η τράπεζα είναι από τις πρώτες που συνήψε τέτοιες συμφωνίες με τους «γύπες των αγορών», όπως τις εταιρίες KKR και ACTUA. Η δε πολιτική της είναι σε πλήρη συνέχεια της εκχώρησης τραπεζικών εργασιών σε διαπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες είσπραξης απαιτήσεων. Εμείς ζητήσαμε δράση ενάντια σε όλα τα «κοράκια», ο Σύλλογος αδρανεί.
Είμαστε σίγουροι ότι το ενδιαφέρον του Συλλόγου δεν εξαντλείται στην προστασία της Διοίκησης αλλά επεκτείνεται και για την προστασία των θέσεων των εργαζομένων, αλλιώς ποιος ο λόγος αναφοράς σε κινδύνους από τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις που προωθούν Κυβέρνηση και Τρόικα. Ας ξεχάσουμε προς στιγμή την κατεδάφιση του Οργανισμού Προσωπικού από Σύλλογο και Διοίκηση, που έκανε τις απολύσεις εύκολες, τις μεταθέσεις ανά την Ελλάδα ανεξέλεγκτες, και τις προαγωγές διευθυντικό δικαίωμα χωρίς άλλα κριτήρια. Όμως ο Σύλλογος στην επιχειρησιακή σύμβαση δεν υπέγραψε με την «καλή Διοίκηση» καμία προστασία της απασχόλησης. Ας αφήσουν λοιπόν τις δήθεν αγωνίες για την απασχόληση και την παρουσία ξένων στις επιτροπές Προαγωγών και Αξιολόγησης.
Τέλος είμαστε σίγουροι ότι Σύλλογος και Διοίκηση είναι απολύτως ειλικρινείς, όταν δηλώνουν την συμπαράσταση του στην Λ. Κατσέλη και τον Σάλλα που έπεσαν θύματα των ξένων. Τα αλληλοκαρφώματα των μεγαλοτραπεζιτών στους ξένους, η πολιτική όλοι εναντίων όλων και ο καθένας για την πάρτη του, είναι ανυπόστατες φήμες.
Συνάδελφοι,
Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι σε περίπτωση που οι «ξένοι» αναλάβουν τον κύριο έλεγχο της Διοίκησης, η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου θα τρέξει να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια της και θα αδειάσει τους τωρινούς. Αυτή την δουλειά ξέρουν και έτσι βλέπουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μια εποχή που καταστρατηγούνται Εργατικά και Ασφαλιστικά δικαιώματα, η προτεραιότητα του Συλλόγου είναι η Διοίκηση της Τραπέζης. Αυτοί που ποτέ δεν υπερασπίσθηκαν εργαζόμενους απέναντι στην Τράπεζα στα δικαστήρια, (αντίθετα έχουν παρέμβει ενάντια σε εργαζόμενους), τώρα παίρνουν θέση για τις δικαστικές περιπέτειες της Διοίκησης. Αντί για ηγεσία Σωματείου Εργαζομένων, βλέπουν τον εαυτό τους σαν διαμεσολαβητή της Διοίκησης απέναντι σε «πελάτες» . Τελευταία δε επεκτείνονται και σε ρόλο «εμπορικού ατζέντη».
Η προσπάθεια να εμφανιστούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν σημαντικές ευθύνες στην χρεωκοπία της χώρας και των ίδιων τους των τραπεζών, σαν αθώα θύματα είναι ατυχής. Χρειάζεται και αυτοκριτική. Όμως αγγίζει το όριο του γελοίου οι υποστηρικτές των Μνημονίων, και οι καταδότες της Τρόικας, να επικαλούνται «κίνδυνο από τους ξένους δανειστές». Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Ο ελληνικός λαός στήριξε με 40 δις ζεστό χρήμα τις τράπεζες, σε αυτόν χρωστάμε τις δουλειές μας, και σε αυτόν πρέπει να ανήκουν οι τράπεζες. Τέλος με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, θυμίζουμε το λαϊκό απόφθεγμα απέναντι στην αλαζονεία που ευδοκιμεί σε αρκετούς στην τράπεζα: «και οι κρίνοντες, κρίνονται».  
 
Αύγουστος 2016
 
 • ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
 • ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ - ALPHA

 

https://i.ytimg.com/i/cV3ZakSjI3Lih6auQ-k-mg/mq1.jpg?v=a7b8c9Aνακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank αναφερόμενος στην Επιχειρησιακή ΣΣΕ την οποία υπέγραψε με την Τράπεζα στις 02/08/2016 ως το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο. Φυσικά οι πανηγυρισμοί του Συλλόγου, στον οποίο ηγείται η εργοδοτική ομάδα υπό τον κ. Γκιάτη, δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στα όσα περιέχονται στην Σύμβαση (σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση καθώς η ίδια η ΣΣΕ δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί).

Θα ακολουθήσει σύντομα αναλυτική της Ενιαίας Αγωνιστικής Συσπείρωσης με την οποία θα αποκαλύψουμε ότι η λεγόμενη "Σύμβαση Ευθύνης και Προοπτικής" όχι μόνο είναι "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα της Τράπεζας αλλά κρύβει και πολύ σοβαρές παγίδες για τους συναδέλφους...

Προς το παρόν:

 

 

alpha sabΑνακοίνωση, εν είδει "Δελτίου Τύπου της Τραπέζης", εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank αναφερόμενος σε διεθνείς διακρίσεις που πέτυχαν ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας στην διεθνή ετήσια δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Extel.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος Προσωπικού, εν μέσω μιας σκληρής εργοδοτικής επίθεσης (δείτε εδώ), εκθειάζει ουσιαστικά την Διοίκηση (και όχι απλά τις όποιες διοικητικές ή έστω επαγγελματικές ικανότητες κάποιων στελεχών) ενώ δεν βρίσκει να πει έστω μια κουβέντα για τις πιέσεις που δέχονται δεκάδες εργαζόμενοι για αποχώρηση από την εργασία τους, για απολύσεις συναδέλφων λόγω "στημένης" υποαξιολόγησης (δείτε εδώ )κ.α.

Προφανώς για την ηγεσία του Συλλόγου Προσωπικού η θετική αξιολόγηση των στελεχών που διοικούν την Τράπεζα (σ.σ. σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των Διοικήσεων των Τραπεζών) είναι -παρά τα τραγικά για την οικονομία, τις ίδιες τις Τράπεζες, τους πολίτες και τους εργαζόμενους "πιστωτικά ανοίγματα" και λοιπά διαχειριστικά αποτελέσματα-πιό σημαντικό ζήτημα από τις οδηγίες της Διοίκησης για apriori υποαξιολόγηση, ως μη αποδεκτού, του 10% του Προσωπικού !!!

Ας μην θίγονται λοιπόν οι συνάδελφοι της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού όταν τους προσάπτεται ο χαρακτηρισμός "εργοδοτικοί συνδικαλιστές" καθώς για άλλη μία φορά φαίνεται καθαρά ότι εργοδοσία-ηγεσία Συλλόγου αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου...νομίσματος !

 • "Απολαύστε" την ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank ΕΔΩ
 • Δείτε τα σχετικά με την EXTEL στο επίσημο site της Εταιρείας ΕΔΩ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας EXTEL απαιτείται εγγραφή (login)

 

http://cleantechnica.com/files/2015/05/Axa-2.jpgΤαμείο Αλληλοβοηθείας Πίστεως (Τ.Α.Π): Τράπεζα και Σύλλογος ξεφτιλίζουν τα Ασφαλιστικά δικαιώματα και την νοημοσύνη των συναδέλφων.

Η προδοτική ηγεσία του Συλλόγου, εκτελώντας «κοντράτο» της Τράπεζας, έστειλε προσωπικές επιστολές στους συναδέλφους του ΤΑΠ που έχουν πρωτοασφαλιστεί μετά το 1993 για να τους πείσει να εγγραφούν στο ασφαλιστήριο της ΑΧΑ. Το μέγεθος της κοροϊδίας και της προδοσίας της ηγεσίας του Συλλόγου φαίνεται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι στην αρχή της επιστολής αναφέρουν ότι οι συνάδελφοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ του Τ.Α.Π. Φυσικά γεννιούνται αμέσως τα ερωτήματα σε ποιο Ταμείο πλήρωναν εισφορές τόσα χρόνια οι συνάδελφοι αν δεν ήταν στο ΤΑΠ, και γιατί ψήφισαν στις εκλογές του Ταμείου πριν από 2 μήνες!!! Εκτός αν η εξοχότητα ο πρόεδρος κος Γκιάτης εννοεί ότι φρόντισε με την παράνομη σύμβαση της 21/4/2016 να τους αποκλείσει καταχρηστικά για να γλυτώσει η τράπεζα χρήματα.

Συγχρόνως οι Διευθυντές των Καταστημάτων και των Διευθύνσεων των εν λόγω συναδέλφων, κατόπιν εντολών της Τράπεζας άρχισαν τις «φιλικές» συμβουλές και πιέσεις για να εγγραφούν οι συνάδελφοι στην ΑΧΑ. Οι συνάδελφοι που δεν έχουν υπογράψει όλα αυτά τα χρόνια παρά τις επανειλημμένες πιέσεις γνωρίζουν καλά ότι η σύμβαση που υπέγραψε ο Γκάτης την 21/4/2016 είναι πλήρως καταχρηστική όσον αφορά τη μη παροχή ίδιων όρων Εφάπαξ σε όλα τα μέλη του Ταμείου και θα πέσει στα δικαστήρια. Το Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ μόνο την τράπεζα εξυπηρετεί. Χαρακτηριστικά στην παράγραφο 2.4 της σχετικής σύμβασης Συλλόγου-Τράπεζας προβλέπεται για τους συμμετέχοντες στην ΑΧΑ : « καταργείται κάθε αποζημίωση για την περίπτωση λύσεως η λήξεως της συμβάσεως εργασίας, προερχομένη από σύμβαση, κανονισμό , πράξη Διοίκησης , υπουργική απόφαση και νόμο»!!! Δηλαδή με λίγα λόγια με το Ασφαλιστήριο της ΑΧΑ θα πληρώσει η τράπεζα την εθελουσία ή την απόλυση του εργαζόμενου

Η παραπληροφόρηση και τα γελοία επιχειρήματα που επιστρατεύουν τράπεζα και ηγεσία του Συλλόγου, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Εξάλλου μόνο και μόνο η παρουσία της Διευθύντριας Προσωπικού, ξεφτίλισε τον Γκιάτη και τα επιχειρήματα του. Το Εφάπαξ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του ΤΑΠ, αμφισβητούνται από την τράπεζα και γι αυτό η κα Κονιδάρη επί τόσες μέρες καθόταν «σαν τον γύπα» πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων όταν καλούνται να υπογράψουν. (παρεμπιπτόντως η προσωπάρχης υπέγραψε για τον εαυτό της παραίτηση από το ΤΑΠ;)      

Σκυφτά κεφάλια και αίσθημα εγκατάλειψης ένοιωσαν οι περισσότεροι συνάδελφοι που αναγκάστηκαν να υπογράψουν την παραίτηση από το ΤΑΠ. Όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους ότι τελικά δεν την γλύτωσαν ούτε οι ίδιοι όπως νόμιζαν, όταν στο παρελθόν προξένευαν στους νεώτερους την ένταξη στην ΑΧΑ για να κάνουν τους «καλούς στην τράπεζα». Διπλή πίκρα και οργή από τους συναδέλφους μετά το 1993 που ο Γκιάτης τους θεωρεί β΄ κατηγορίας και μειωμένης αντίληψης ώστε να μην τους δίνει ούτε καν το Εφάπαξ αλλά μόνο τις εισφορές τους.

  

 • Δεν υπογράφουμε την ένταξη στο Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ, ούτε προσερχόμαστε για να υπογράψουμε καμία δήλωση.
 • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί κανένας συνάδελφος να απαντήσει στις πιέσεις της τράπεζας. Τα χρήματα δεν χάνονται και έχει χρόνο ο καθένας για να αποφασίσει ανάλογα με τις νομικές εξελίξεις αν θα τα πάρει η αν θα διεκδικήσει τα δικαιώματα από το ΤΑΠ.
 • Εκ των πραγμάτων υπάρχει ενιαίο μέτωπο συνταξιούχων και εν ενεργεία για την υπεράσπιση του ΤΑΠ, και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση για την κάλυψη όλων των νομικών ενεργειών όλων των συναδέλφων (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

AYTONOMH ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

Ιούνιος 2016

Για επικοινωνία: Γιώργος Παυλόπουλος 6944431895

"Νομοτεχνική Βελτίωση" επί της 423/18/07.05.2016 τροπολογίας για την ένταξη των συνταξιούχων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) στον ΕΦΚΑ φέρνει στο "και πέντε" ο ΥπΕΚΑ&ΚΑ Γ.Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα στις σελίδες 12-13 της τροπολογίας (δείτε την εδώ) :

 • στην παράγραφο 1β αντικαθίσταται η φράση "ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΤΑΤ" με τη φράση " ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της παροχής"
 • στην παράγραφο 3 μετά την φράση "του άρθρου 61 περ. β...." προστίθεται η φράση "εφόσον έχουν θεμελιώσει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος το σχετικό δικαίωμα. Το άρθρο 30 του παρόντος νόμου εφαρμόζεται αναλογικά και στους μέχρι την 31/12/1992 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ αν δεν έχουν θεμελιώσει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής, ως προς τον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης"

Η συγκεκριμένη νομοτεχνική "βελτίωση" έχει επιφέρει-και δίκαια-έντονη ανησυχία στους εν ενεργεία ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ-ΤΕΑΠΕΤΕ Εμπορικής καθώς και του ΤΑΠ-ΤΠ (πρ.Πίστεως) σε σχέση με την αναφορά-και την ερμηνεία της- περι "θεμελίωσης δικαιώματος" λήψης της παροχής.

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος να "εγκλωβιστούν" εκατοντάδες εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ -οι οποίοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής- στον νέο ασφαλιστικό Καιάδα είναι τουλάχιστον προφανής (και ίσως βέβαιος).

Ωστόσο πολλά είναι αυτά που μένει να διαλευκανθούν και κυρίως να αντιμετωπισθούν από εδώ και πέρα...

-------------------------------------------------------------------

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη 11/05/2016 και ώρα 13:00 συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με θέματα Ημερήσιας Διάταξης

¤ Ενημέρωση για τον Ασφαλιστικό Νόμο

¤ Εξελίξεις στο ΕΤΑΤ

   Λήψη Απόφασης

Προς ενημέρωση των συναδέλφων καθώς και των αναγνωστών του ιστολογίου μας παραθέτουμε τις ανακοινώσεις της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank και οι οποίες δεν μας βρίσκουν -ως ΕΑΣ- σύμφωνους , κυρίως ως προς την κατεύθυνση που επιχειρούν να δώσουν στο ζήτημα. Και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι την καταστατική υποχρέωση κάλυψης της προσυνταξιοδοτικής και άλλης παροχής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ την φέρει η Τράπεζα-πράγμα όμως που δεν αναφέρεται πουθενά και σε καμία από τις δύο αυτές ανακοινώσεις-

Συνεπώς -και δεδομένων των τεράστιων ευθυνών που φέρει βέβαια η ίδια Κυβέρνηση (τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες) -το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το ποιός θα καλύψει τόσο το κόστος της "προσωπικής διαφοράς" που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό της προσυνταξιοδοτικής παροχής όσο και αυτό των υπολοίπων περικοπών τις οποίες έχουν ήδη υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον οι δικαιούχοι.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η όλη μεθόδευση στοχεύει στην οριστική απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΕΤΑΤ και στην μετακύλιση αυτών των υποχεώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό" και στους ίδιους βέβαια τους ασφαλισμένους! Περί αυτού πρόκειται...

 • Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ εδώ.
 • Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank εδώ.

Σπύρος Μητροτάσιος

Γενικός Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ Alpha-Εμπορικής

Γενικός Σύμβουλος ΟΤΟΕ

 

Παραθέτουμε αποκαλυπτική ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας (ΑΣΠ) Alpha Bank για τα "έργα και τις ημέρες" της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank υπό τον κ. Γκιάτη. Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς ως πότε οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Alpha Bank θα ακολουθούν τυφλά το εργοδοτικό αυτό υποκατάστατο της "τραπέζης"; Τι περιμένουν να δουν ακόμα οι ούτως ή άλλως εξουθενωμένοι οικονομικά και εργασιακά συνάδελφοι για να γυρίζουν οριστικά την πλάτη σε μια "συνδικαλιστική" ομάδα που έχει αναλάβει εργολαβικά να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις (βλ. οικονομικά-εργατικά & ασφαλιστικά δικαιώματα) της Τράπεζας; Εν πάσει περιπτώσει όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τι φταίνε από την τέτοια επιλογή των φοβισμένων και αδιάφορων ή βολεμένων αυτών συναδέλφων;

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση την οποία μας απέστειλε η ΑΣΠ όπου σύμφωνα με την παράταξη, στόχος Διοίκησης-Ενωμένου Συλλόγου είναι τώρα τα εφάπαξ:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

Η ηγεσία του Συλλόγου (παράταξη Ενωμένος Σύλλογος) με προσωπικές επιστολές και με ανακοινώσεις επικαλείται δήθεν κίνδυνο στην καταβολή του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους στο ΤΑΠ (Ταμείο Αλληλοβοηθείας Πίστεως) προκειμένου να απαλλάξει την τράπεζα από τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις. Τώρα η αφορμή δήθεν προκύπτει από την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει όλες τις εφάπαξ παροχές ή να ενοποιήσει όλα τα Ταμεία που δίνουν σχετικές αποζημιώσεις.

Τα επιχειρήματα που ανακαλύπτει η ηγεσία του Συλλόγου δεν αφορούν τους Ασφαλισμένους του ΤΑΠ. Η καταβολή του Εφάπαξ για τα μέλη του ΤΑΠ, προκύπτει από ενοχικού τύπου σύμβαση της τράπεζας, η οποία οφείλει να καταβάλλει την Εφάπαξ αποζημίωση σε όλα τα μέλη του Ταμείου (ασφαλισθέντες είτε πριν είτε μετά το 1993) σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κανονισμού Παροχών. Σχηματικά μιλώντας, αν ίσχυε η κατευθυνόμενη κινδυνολογία για το Εφάπαξ του ΤΑΠ, τότε αυτό θα σήμαινε ότι απειλείται κάθε εφάπαξ αποζημίωση ακόμη και από ιδιωτικά Ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Η ηγεσία του Συλλόγου θα μπορούσε να κατηγορηθεί για μεταφορά ψευδών ασφαλιστικών ειδήσεων, αν δεν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για το ΕΦΑΠΑΞ των εργαζομένων της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ και πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. Οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν αφορούν το ΤΑΠ, αλλά τα Ταμεία Πρόνοιας όπως το ΤΑΠΙΛΤ (ΙΟΝΙΚΗΣ), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, της ΕΘΝΙΚΗΣ κλπ. Και εδώ προκύπτουν νέα ερωτήματα για την αντίληψη της ηγεσίας του Συλλόγου: - Κύριοι ενδιαφέρεστε μόνο για το Εφάπαξ των 300 παλιών συναδέλφων της Πίστεως, και έχετε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τους υπόλοιπους; Οι συνάδελφοι της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ και πρώην Εμπορικής είναι εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας; Το Ίδιο και οι νέοι συνάδελφοι;          

            Όλοι όμως καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Η εργοδοτική ηγεσία του Συλλόγου μεθοδεύει εκ νέου την αποδυνάμωση της σύμβασης του ΤΑΠ του 1981, η οποία έχει ισχύ ως προς τις παροχές ανεξάρτητα από τους Ασφαλιστικούς νόμους και ισχύει ακόμη και αν το ΤΑΠ διαλυθεί η συγχωνευθεί. Τώρα στόχος είναι να διαλύσουν το ΤΑΠ ως νομικό πρόσωπο, σαν άμυνα απέναντι στις αγωγές τον συνταξιούχων αλλά και απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους μετά το 1993 που είναι μέλη του ΤΑΠ και δεν έχουν υπογράψει το Ασφαλιστήριο της ΑΧΑ. Και στο σημείο αυτό πρέπει να είναι καθαρό ότι οι εργαζόμενοι της Πίστεως που πρωτοασφαλίστηκαν στο ΤΑΠ την περίοδο 1993 -2004 και δεν υπέγραψαν το Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ, είναι μέλη του ΤΑΠ (πληρώνουν εξάλλου εισφορές) δικαιούνται Εφάπαξ όπως οι «παλαιοί» και μπορούν να διεκδικήσουν αργότερα δικαστικά και τις υπόλοιπες παροχές του ΤΑΠ από την τράπεζα.

            Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Η τράπεζα θεωρεί υπερβολικό το Εφάπαξ και τις παροχές του ΤΑΠ και κάνει ότι μπορεί για να απαλλαγεί από αυτές. Η τράπεζα δεν επιθυμεί να δίνει εφάπαξ 130.000 -180.000 ευρώ και επιπλέον 100.000 -150.000 ευρώ για εθελούσια αποχώρηση όπως έκανε πέρυσι. Στους νέους συνάδελφους επιφυλάσσει μια αδιευκρίνιστη και μη εγγυημένη εφάπαξ αποζημίωση μέσω του Ασφαλιστηρίου της ΑΧΑ (π.χ. 70.000-80.000 ευρώ) η οποία περιλαμβάνει και την αποζημίωση απόλυσης η αποχώρησης (ν.3198, εθελούσια) από την τράπεζα. Είναι προφανής η ζημία για τους νέους συναδέλφους. Αλλά και τα προ 1993 μέλη του ΤΑΠ, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις με την μεθόδευση Τράπεζας-Ενωμένου Συλλόγου, που αφορά στο Εφαπαξ (1 ½ μισθό για κάθε χρόνο υπηρεσίας στην τράπεζα) καθώς και το δικαίωμα να διεκδικήσουν συμπληρωματική επικουρική σύνταξη. Επειδή οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν τις μεθοδεύσεις Τράπεζας- εργοδοτικού Συλλόγου και ορισμένων καλοθελητών μεγαλοδιευθυντών, τους καλούμε να μην εμπιστευτούν τους εγκάθετους, και να μην δώσουν την συγκατάθεση τους με οποιοδήποτε τρόπο στις προτάσεις Διοίκησης και ηγεσίας Συλλόγου.

……η επικίνδυνη και υποκριτική πολιτική του Συλλόγου

            Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την αναξιοπιστία της ηγεσίας του Συλλόγου. Δεν πάει καιρός που οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζητούσαν από τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ να υπογράψουν αιτήσεις για να πιστώσουν σε λογαριασμούς συναδέλφων τις δικές τους και τις εργοδοτικές εισφορές από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Και τότε όπως και τώρα είχαν ενδυθεί τον μανδύα του σωτήρα των Ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αρκούσε όμως η επιθυμία της κυβέρνησης και της Τράπεζας να στηριχθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, και οι εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της AlphaBank και Eurobank (Γκιάτης , Χαρίτος, κλπ) πήραν 55 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και τα τοποθέτησαν στην πιο επισφαλή επένδυση, στην τράπεζα Αττικής! Αποτέλεσμα, μέσα σε 3 μήνες έχουν χαθεί σχεδόν 40 εκατομμύρια !! Είχαμε από τότε καταγγείλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Ενωμένου Συλλόγου και είχαμε προειδοποιήσει για τις συνδικαλιστικές αλλά και ποινικές ευθύνες που είχε αυτή η απόφαση τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα θέλουν δήθεν να σώσουν το Εφάπαξ της πρώην Πίστεως. Και προφανώς δεν θα διστάσουν να κάνουν ανάλογα και με το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗΣ της ΑΧΑ για τους νέους συναδέλφους.

            Μπορεί η ηγεσία του Σωματείου να αλλάζει επιχειρήματα και μεθοδεύσεις αλλά η υποκρισία και η εθελοδουλία απέναντι στην Διοίκηση της τράπεζας είναι οι σταθερές της. Όποτε συμφέρει την τράπεζα υποστηρίζει την κοινωνικοποίηση του κόστους, αποδέχεται την παρέμβαση του κράτους και με την ίδια ευκολία υιοθετεί τα αντίθετα. Προωθεί την ιδιωτική Ασφάλιση γιατί το κράτος χρεωκόπησε, αλλά συμφωνεί στην ανάληψη των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της τράπεζας από το ΕΤΑΤ. Θεωρεί ότι μόνο το κράτος είναι αναξιόπιστο και όχι η Διοίκηση της τράπεζας που αμφισβητεί την υπογραφή της στην σύμβαση του ΤΑΠ του 1981. Το κράτος οφείλει να αναλάβει δωρεάν τις υποχρεώσεις του ΤΑΠΙΛΤ μέσω του ΙΚΑ, αλλά η τράπεζα δεν έχει καμιά υποχρέωση να τηρήσει την δική της υπόσχεση για κάλυψη του Εφάπαξ της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ. Υποστήριξη στα λόγια της εργασίας μας, αλλά κανένα πρόβλημα με την τράπεζα που τους έβαλε να καταργήσουν τον Οργανισμό Προσωπικού που διασφάλιζε από τις απολύσεις. Καμιά αντίδραση όταν η Διοίκηση καταδιώκει ή άδικα καταλογίζει ευθύνες σε εργαζόμενους, θα είναι πρώτοι όμως στην υπεράσπιση της Διοίκησης όταν τις καταλογίζονται ποινικές ευθύνες (ανεξάρτητα από την ορθότητα των διώξεων και των πολιτικών παιγνιδιών). Καταδικάζει την κρατική παρέμβαση αλλά συμφωνεί όταν ο Ελληνικός λαός πλήρωσε 40 δις για να στηριχθούν οι τράπεζες. Καταδίκη στα λόγια του μοντέλου του παλαιού συνδικαλισμού για να εγγράψουν μέλη της πρώην Εμπορικής στο Σωματείο, αλλά μετά τις εκλογές ξεχνούν τις υποσχέσεις και μειώνουν 30% τις αποδοχές τους. Δεκάδες τα παραδείγματα αυθαιρεσιών και αναξιοκρατίας στην τράπεζα, με την πλήρη κάλυψη του Σωματείου (απλήρωτες υπερωρίες, προαγωγές και bonusσε ημέτερους, κλπ).    

            Συνάδελφοι,

Αντισταθείτε στα παιγνίδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού και μην υποκύπτετε σε όσους επιθυμούν να αποδεχθούμε σαν αναπόφευκτα την καταστρατήγηση εργατικών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

 • Υπερασπιζόμαστε την σύμβαση του ΤΑΠ του 1981. Η μετατροπή του Εφάπαξ σε λογ/σμό είναι παγίδα. Η τράπεζα έχει υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων σε ΤΑΠ και ΤΕΑΠΕΤΕ (Εμπορική).
 • Να εφαρμοστεί η δέσμευση της τράπεζας για την καταβολή του Εφάπαξ της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ
 • Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων για παροχές και όρια ηλικίας είναι απαράδεκτοι και πρέπει να καταργηθούν. Υπερασπίζουμε τον θεσμό της Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στην μεθοδευμένη υποκατάσταση της από την ιδιωτική ασφάλιση.
 • Κλιμακώνουμε την πάλη (απεργίες, συγκεντρώσεις) να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα νέας μείωσης συνταξιοδοτικών παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους ξένους δανειστές.

ΑYTONOMH ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ALPHA BANK