tapilt atΣημαντική ανακοίνωση για το μέλλον του επικουρικού ταμείου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εξέδωσε η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ κατόπιν της εξαίρεσης του εν λόγω Ταμείου από την ένταξή του στο ΕΤΕΑΠ με τροπολογία όπως συνέβη με την περίπτωση του ΛΕΠΕΤΕ (Εθνικής). 

Παραθέτουμε ενημερωτικό σημείωμα της Ιονικής Ενότητας (11.4.2019)
---------------------------------------------------------------------------------------------

Συνάδελφοι, Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της βιομηχανίας παραγωγής ανούσιων ειδήσεων που αφορούν τα ασφαλιστικά ζητήματα λόγω του χάους που επικρατεί με τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει την περίοδο της κρίσης. Διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και την άγνοια του κόσμου… Τα ΜΜΕ, αλλά και διάφοροι «ειδήμονες» -στην πραγματικότητα άσχετοι- προερχόμενοι πολλές φορές και από το συνδικαλιστικό χώρο, μας βομβαρδίζουν με ανούσιες και συγκεχυμένες πληροφορίες.

Ο Σύλλογός μας με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς τυμπανοκρουσίες ή υπερβολές, προσέγγισε όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο μας και μετά από σοβαρή και επιστημονική εξέταση με τους ασφαλιστικούς και νομικούς του συμβούλους κίνησε ομαδικές αγωγές που αφορούν
1. τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων,
2. τη διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
3. τη διεκδίκηση αναδρομικών δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Και οι τρεις υποθέσεις έχουν ανατεθεί στον έγκριτο νομικό και εξαίρετο συνεργάτη μας δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Μάλιστα, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ήταν από τις πρώτες συνδικαλιστικές οργανώσεις που κίνησε αυτές τις διαδικασίες και επομένως ήδη, στις 5/4, εκδικάστηκε η πρώτη ομαδική αγωγή 50 συναδέλφων που αφορά τις μνημονιακές περικοπές (νόμοι 4051/2012 και 4093/2012).

Ο συνεργάτης μας δρ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μας παρέχει αδιαλείπτως ενημέρωση για το χειρισμό και την εξέλιξη των υποθέσεων που έχει αναλάβει, μας απέστειλε την κάτωθι επιστολή σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδίκαση :
---------------------------------------------

 

ΠΡΟΣ: ΣΥΛΛΟΓΟ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΥΠΟΨΗ: Προέδρου κ. Σ. Φιλιππόπουλου ΚΟΙΝ: Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Αλεξόπουλου

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη δικάσιμο της 5ης Απριλίου 2019 συζητήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η πρώτη ομαδική αγωγή (Ιωάννης Χιώτης και λοιποί, σύνολο 50), με την οποία ζητείται η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων (νόμοι 4051/2012 και 4093/2012). Για την απόφαση αυτή αναμένεται πλέον η έκδοση οριστικής αποφάσεως.
Αντιθέτως, η συζήτηση της έτερης ομαδικής αγωγής (Χρήστος Γεωργάκης και λοιποί, σύνολο 50), η οποία επρόκειτο να συζητηθεί κατά την ίδια ως άνω δικάσιμο (05.04.2019) αναβλήθηκε οίκοθεν εκ του Δικαστηρίου για τη δικάσιμο της 4ης Οκτωβρίου 2019, λόγω μη προσκομίσεως από τον ΕΦΚΑ του οικείου διοικητικού φακέλου απόψεων.
Η Δικηγορική Εταιρεία μας θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη επί των ομαδικών αγωγών των μελών σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
---------------------------------------------

Να μένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα που αφορούν τις ομαδικές αγωγές, αλλά και οποιοδήποτε θέμα του χώρου της Ιονικής.

πηγή

Αποτέλεσμα εικόνας για κουμπαρας σπαειΣυνάδελφοι,

Πολλοί συνάδελφοί μας επικοινωνούν με το Σύλλογό μας σχετικά με την «επείγουσα» ανακοίνωση-υπενθύμιση που τους αποστέλλει η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σχετικά με τη δυνατότητα ανάληψης των εισφορών τους.

Σας έχουμε ενημερώσει ότι, δυστυχώς, οι διοικούντες το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με τις γνωστές τους πρακτικές επανέφεραν την απορριφθείσα με την από 6/6/18 υπ'αριθμ. 2724/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών τροποποίηση του καταστατικού και ενώ οι Σύλλογοι των συνταξιούχων έχουμε προσβάλει δικαστικά και τη νέα τροποποίηση, παροτρύνουν τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ μέσω διατάξεων του τροποποιημένου καταστατικού να κάνουν χρήση της λήψης των εισφορών τους.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η ανάληψη των εισφορών σας συνεπάγεται την απώλεια της επικουρικής σας σύνταξης και είναι μία ενέργεια που ουσιαστικά αντιβαίνει στα συμφέροντά σας, ιδιαίτερα εν όψει της προσπάθειας και του μεγάλου στόχου της ένταξης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ.

Σας… υπενθυμίζουμε, λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας (κάτι που η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αμελεί… επιμελώς να πράξει), ότι η ανάληψη των ασφαλιστικών σας εισφορών από το Ταμείο δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού σας βίου. Από τα 7/7 των εισφορών, ΔΕΝ επιστρέφονται τα 4/7 της εργοδοτικής εισφοράς και από τα 3/7 της εισφοράς του εργαζομένου, αυτήν τη στιγμή όποιος λάβει τις εισφορές του θα του επιστραφούν περίπου τα 2/3 του εν λόγω ποσού.

Με λίγα λόγια, από το σύνολο των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου που έχει λάβει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για κάθε ασφαλισμένο, αυτήν τη στιγμή επιστρέφει περίπου τα 2/7 (από τα 7/7)!!!

Δυστυχώς, αρκετοί ασφαλισμένοι μέχρι σήμερα έχουν πέσει στην παγίδα και πήραν τις ατομικές ασφαλιστικές τους εισφορές, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι έκαναν λάθος και έχασαν οριστικά τη δυνατότητα να λάβουν επικουρική σύνταξη, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμα και με λίγα ασφαλιστικά έτη στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, θα είχαν μελλοντικά δικαίωμα να λάβουν επικουρική σύνταξη.

Ήδη πολλοί εξ αυτών, συνειδητοποιώντας εν καιρώ τις αρνητικές συνέπειες της απόφασής τους, απευθύνονται στο Σύλλογό μας και μας ζητούν να κινήσουμε δικαστικές ενέργειες εναντίον της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με την αιτιολογία ότι αφενός μεν παραπλανήθηκαν και αφετέρου δε ότι η καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. τους έθεσε προ του εκβιαστικού διλήμματος ότι ίσως εντός ολίγων ετών δε θα υφίσταται το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αυτήν την απόφαση.

Ο Σύλλογός μας απέστειλε την κάτωθι επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, ζητώντας του να παρέμβει για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών μας συμφερόντων:

Ανακοίνωση και Επιστολή ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΙΛΤΕ προς κ. Πετρόπουλο 25.2.19

Ανακοίνωση Ιονικής Ενότητας: Μεγάλη συνδικαλιστική νίκη ενάντια στα «νέα ήθη» που προωθούν οι εργοδότες με προμετωπίδα την ALPHA BANK: ΑΘΩΟΙ οι συνάδελφοι Σ.Φιλιππόπουλος και Ν.Αλεξόπουλος για την… ηχορρύπανση που υποτίθεται ότι προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας το Μάρτιο-Απρίλιο 2017

Έπειτα από μία πολύωρη, μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε από τις πρωινές ώρες μέχρι τις 16:40 μ.μ. (!) χθες (Τετάρτη 9.1.19) στο Πταισματοδικείο Αθηνών, στην οποία εκδικάστηκαν 6 μηνύσεις της τράπεζας και του κυλικείου της εναντίον του Προέδρου του Συλλόγου μας συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου και του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής και νυν Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου μας συνάδελφου Νίκου Αλεξόπουλου, για την υποτιθέμενη (όπως αποδείχθηκε) διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της τράπεζας την περίοδο των κινητοποιήσεών μας (Μάρτιος – Απρίλιος 2017), το δικαστήριο ΑΘΩΩΣΕ τους συναδέλφους, δικαιώνοντας όσους πιστεύουν και αγωνίζονται για τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, σε βάρος της απαράδεκτης ενέργειας της τράπεζας που στρεφόταν ενάντια στα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η χθεσινή διαδικασία είχε όλα τα χαρακτηριστικά του εργασιακού «θρίλερ» που προσπαθούν να επιβάλλουν στις εργασιακές σχέσεις οι εργοδότες, με τις συστηματικές διώξεις των λίγων συνδικαλιστών που ακόμα αντιστέκονται, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την πάντοτε πρόθυμη ALPHA BANK…

Η τράπεζα είχε προσέλθει «πάνοπλη» με σύσσωμο το νομικό της επιτελείο και μάλιστα τη διαδικασία παρακολούθησε ο Γεν. Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας κ. Ορέστης Κανελλάκης, αποδεικνύοντας τη βαρύτητα που είχε προσδώσει η εργοδοσία σε αυτήν την υπόθεση και το μένος της ενάντια στους ανυπότακτους συνδικαλιστές της Ιονικής! Για λογαριασμό της τράπεζας κατέθεσαν διευθυντικά στελέχη και ο Διευθυντής Ασφαλείας, αλλά και ειδικός πραγματογνώμονας τον οποίο είχαν προσκαλέσει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας προκειμένου να κάνει μετρήσεις στο χώρο της τράπεζας για την ηχορρύπανση που υποτίθεται ότι προκαλείτο!!!

Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η βασική τους ενόχληση δεν ήταν η… ηχορρύπανση, αλλά όσα καταγγείλαμε στα συνθήματά μας και με τις μηνύσεις εναντίον των συναδέλφων μας επιδίωξή τους ήταν να πατάξουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στην τράπεζα. Δήλωσαν δε, ότι υπέστησαν ηθική βλάβη, ζητώντας το συμβολικό ποσό των 44 ευρώ, ώστε αν καταδικάζονταν οι συνάδελφοί μας, θα μπορούσαν να στραφούν οι κατήγοροι με αγωγή εναντίον τους για την επιπλέον οικονομική τους εξόντωση!

Αναγνωρίζουμε την πρωτοτυπία της Τράπεζας να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών λόγω… ηχορρύπανσης - έχουμε δει συνδικαλιστές να διώκονται για σωρεία αδικημάτων, αλλά για ηχορρύπανση πρώτη φορά-, αλλά ευτυχώς οι σαθρές, κατασκευασμένες αιτιάσεις για την υποτιθέμενη παρακώλυση της λειτουργίας της τράπεζας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, ενώπιον και της συμπαγούς υπερασπιστικής γραμμής των συνηγόρων μας κκ. Σπύρου Αγγέλη και Αγγελικής Καίσαρη.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η τράπεζα δε δίστασε να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια μία υπόθεση με ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο, αποδεικνύοντας τις αμείλικτες προθέσεις των εργοδοτών για τη συστηματική δίωξη των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ, αφού ουσιαστικά στη χθεσινή δίκη η τράπεζα με τη μήνυσή της προσπάθησε να καταστείλει συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις και συνταγματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας τις διατάξεις… για την κοινή ησυχία!

Άλλωστε, η χθεσινή διαδικασία ήταν άκρως αποκαλυπτική και για το σημαίνοντα ρόλο για τον οποίο προορίζονται τα υποκινούμενα της τράπεζας στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Ο εργοδοτικός σύλλογος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και εμφανίστηκε αρωγός της τράπεζας (!!!), στρεφόμενος ευθέως εναντίον των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων που είχαν προκηρύξει οι σύλλογοί μας ΣΥΙΛΤΕ και ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας κατέθεσαν επιστολή του Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK του κ. Γκιάτη, με την οποία διαμαρτυρόταν επειδή τα μέλη του δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω των κινητοποιήσεών μας και του θορύβου που δήθεν προκαλούσαν, ζητώντας από την τράπεζα να κινηθεί με κάθε τρόπο εναντίον μας λόγω της παρακώλυσης της λειτουργίας της. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η εκκωφαντική απουσία και αδιαφορία της ΟΤΟΕ – κάτι… ασύλληπτο σε παλιότερες εποχές- που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι άγεται και φέρεται από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, εν αντιθέσει τουλάχιστον με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο που εκδήλωσε ενδιαφέρον και μας εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο Πταισματοδικείο Αθηνών πρέπει να αφυπνίσουν τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με τα σχέδια αφανισμού του συνδικαλισμού που ξετυλίγονται ενώπιόν μας και τις πρακτικές που θα ακολουθήσει συντεταγμένα η εργοδοσία, τις οποίες εγκαινιάζει μάλιστα η ALPHA BANK, καθώς αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε σε σκοτεινές για τα εργασιακά δικαιώματα εποχές, με την πλήρη απαξίωση του συνδικαλισμού που θα λειτουργεί σαν βραχίονας της εξυπηρέτησης των εργοδοτικών συμφερόντων.

Τις θέσεις του συλλόγου μας στήριξαν οι νομικοί μας συνεργάτες κκ. Σπύρος Αγγέλης και Αγγελική Καίσαρη που με απόλυτα τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο αποδόμησαν πλήρως τους ισχυρισμούς της τράπεζας και ως μάρτυρες υπέρ των συναδέλφων μας κατέθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συνάδελφοι Παναγιώτης Χαλικιάς και Φωτεινή Αναστασοπούλου.

Η υπερασπιστική μας γραμμή διαφώτισε πλήρως την έδρα για τα πραγματικά γεγονότα τόσο για τις συνεχείς απόπειρές μας που προηγήθηκαν των κινητοποιήσεων να διαβουλευθούμε με την τράπεζα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που συναντούσαν την προκλητική αδιαφορία των διοικούντων, καθώς και για την απόλυτη αναγκαιότητα των κινητοποιήσεών μας που είχαν αποκλειστικό και μόνο σκοπό την προάσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των προερχόμενων από την Ιονική συναδέλφων μας.

Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή διαδικασία άκουσαν διευθυντικά στελέχη της τράπεζας να καταθέτουν για τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της, με αποκορύφωμα τον ισχυρισμό τους ότι υπέστησαν ζημία και οι εργασίες της «ΚΑΦΕ ΑΛΦΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ», γεγονός που αποδομήθηκε κατ’ απόλυτο τρόπο, αφού οι νομικοί μας σύμβουλοι επικαλέστηκαν τις οικονομικές καταστάσεις του έτους 2017 της επιχείρησης, με τα κέρδη του έτους αυτού να υπερβαίνουν αυτά του 2016 κατά 15.000 ευρώ!

Επιπροσθέτως η συναδέλφισσα Αναστασοπούλου γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων η τράπεζα τη μετέθεσε, προφανώς λόγω της συνδικαλιστικής της ιδιότητας στον ΣΥΙΛΤΕ και της υποστήριξής της προς τις κινητοποιήσεις, κάτι που δυστυχώς αποτελεί συνήθη πρακτική σε βάρος πολλών συναδέλφων μας όλα αυτά τα χρόνια.

Στην απολογία τους οι συνάδελφοι Φιλιππόπουλος και Αλεξόπουλος τόνισαν όλα όσα είχαμε καταγγείλει για τις καταστροφικές επιπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας. Αναφέρθηκαν στην ακραία αδιαφορία της τράπεζας που οδήγησε στην υποστελέχωση του κλάδου σύνταξής μας και είχε προκαλέσει την ουσιαστική παύση της λειτουργίας του και επεσήμαναν ότι είναι τουλάχιστον τραγελαφικό να κατηγορούνται οι συνδικαλιστές για τη «διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της τράπεζας» και η Τράπεζα να «ζητάει τα ρέστα» από τους εργαζομένους, όταν οι ίδιοι οι διοικούντες οδήγησαν στην κρίση χρέους της Ελλάδας και της ρευστότητας του τραπεζικούς συστήματος, με τις «ατυχείς» στρατηγικές τους στη διαχείριση κεφαλαίων και στο θέμα του υπερδανεισμού και των μετοχοδανείων καθώς και με τα υπέρογκα bonus (για τα οποία άλλωστε βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης).

Εξ άλλου για όλα τα παραπάνω έχουμε επιβεβαιωθεί πλήρως, αφού η τράπεζα εξαναγκάστηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να αποσπάσει επιπλέον υπάλληλο στον κλάδο ΤΑΠΙΛΤ-ΕΦΚΑ προκειμένου να επαναλειτουργήσει ουσιαστικά ο κλάδος σύνταξής μας, ενώ παρελθόν αποτελεί πλέον και η προηγούμενη «αμαρτωλή» διοίκηση Μαντζούνη. Ελπίζουμε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης να αφήσει πίσω τις κοντόφθαλμες λογικές της προηγούμενης διοίκησης και να ατενίσει το μέλλον μαζί με τους εργαζομένους για μία σύγχρονη και αναπτυσσόμενη ALPHA BANK.

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μία μεγάλη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος που παρά τον εκφυλισμό και την απαξίωση που έχει υποστεί, αποδεικνύει ότι οι συνδικαλιστικοί αγώνες δε διώκονται, δεν πατάσσονται και θα συνεχίσουν να βρίσκουν εκφραστές και εστίες αντίστασης που ελπίζουμε να μπορέσουν να πυροδοτήσουν την ανάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος από την πλήρη αδράνεια και ανυπαρξία.

Οι Σύλλογοί μας θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, να έχουν πίστη στους συνδικαλιστικούς αγώνες, να καταβάλλουν προσπάθειες να απομονωθεί και να χτυπηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και να ανατραπούν οι επιδιώξεις του που συμπίπτουν με αυτές των εργοδοτών και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εργατικές διεκδικήσεις. .

Ευχαριστούμε θερμά τους νομικούς μας συνεργάτες κκ. Σπύρο Αγγέλη και Αγγελική Καίσαρη για την επιτυχημένη υπεράσπιση των συναδέλφων μας και όλους τους συναδέλφους μας που έδωσαν το παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαδηλώνοντας για το ελεύθερο συνδικαλιστικό μας φρόνημα!

ΠΗΓΗ

 

Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο που δήλωσε τη βούλησή του για την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ
-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – EUROBANK

Ioniki EnotitaΠαραθέτουμε αυτούσια ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων & Συνταξιούχων στην Ιονική Τράπεζα «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
---------------------------------------------

Μετά τον κ. Γιώργο Αρώνη, ήρθε η σειρά και του κ. Σπύρου Φιλάρετου να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Alpha Bank, αφήνοντας μοναδικό υποψήφιο τον κ. Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος θα εκλεγεί από το αυριανό Δ.Σ..

Ο Σύλλογός μας είχε επανειλημμένως καυτηριάσει το επί σειρά ετών μοντέλο της διοίκησης στην Alpha Bank με την κυριαρχία ευνοιοκρατικών, οικογενειοκρατικών και αναξιοκρατικών χαρακτηριστικών, που επέκτεινε και διατηρούσε παθογενείς καταστάσεις εντός της λειτουργίας της τράπεζας με εμφανείς, επιβλαβείς συνέπειες στην ανάπτυξή της.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος έχει τη φήμη ενός ικανού τεχνοκράτη που χαίρει της εμπιστοσύνης των κεντρικών παραγόντων της ΕΚΤ. Ελπίζουμε η έλευσή του να σηματοδοτήσει την είσοδο της τράπεζας σε μία νέα εποχή, μακριά από τα κακώς κείμενα που είχαν καλλιεργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις, επιφέροντας καθυστέρηση στην ανάπτυξή της.

Εμείς είμαστε ανοικτοί σε μία παραγωγική συνεργασία και διάλογο με τον κ. Ψάλτη, για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, αλλά και πρόθυμοι για την επίτευξη της απαραίτητης για την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας συνεννόησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Παράλληλα, ελπίζουμε η διοικητική δομή της τράπεζας να οργανωθεί και θεμελιωθεί σε σύγχρονα πρότυπα, ίσων ευκαιριών, έντιμης και ορθολογικής διαχείρισης, με όραμα για το μέλλον, αφήνοντας πίσω τα κατά γενική ομολογία διαπιστωμένα ελλείμματα που την κρατούσαν καθηλωμένη, καθώς και το ανεκδιήγητο, «παρά φύσει» μοντέλο συνδιοίκησης με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, έχοντας επιφέρει απογοήτευση σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού, ιδιαίτερα σε όσους προέρχονταν από τράπεζες που συγχωνεύτηκαν με την Πίστεως. Μία μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ψάλτης είναι η αξιοκρατική λειτουργία της τράπεζας προκειμένου να «πείσει» τους δύσπιστους πλέον εργαζομένους της που έχουν θέληση να προσφέρουν στην τράπεζα, να «ανοίξουν τα φτερά τους» προς όφελος δικό τους και της τράπεζας.

Ελπίζουμε ο κ. Ψάλτης να έχει τη διάθεση και το σθένος να λάβει και «δύσκολες» αποφάσεις που είναι κομβικές για το μέλλον της τράπεζας, τόσο ως προς την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται «κόκκινα δάνεια», όσο και να την ωθήσει σε μία νέα, εξωστρεφή επενδυτική προσπάθεια που θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία, για μία νέα, σύγχρονη τράπεζα προς όφελος των εργαζομένων της και του ελληνικού λαού.


 

Αποτέλεσμα εικόνας για το σημα της νικηςΆτακτη υποχώρηση της διοίκησης της ALPHA BANK:
Μετά από τις καθολικές αντιδράσεις θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα σε Κάσο, Τήλο και Λειψούς
----------------------------------------------------------------------------------

Ανακοίνωση Ιονικής Ενότητας  

Μετά από τις καθολικές αντιδράσεις που προκάλεσε η μονομερής απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να κλείσει τα καταστήματά της (τα μοναδικά τραπεζικά καταστήματα και ATM) στα ακριτικά νησιά Κάσο, Τήλο και Λειψούς και μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, επικράτησε εν τέλει η λογική και τα καταστήματα θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων που επρόκειτο να εφαρμοστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε κοινοποιηθεί με ένα απλό fax, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προηγούμενη διαβούλευση και επρόκειτο να επιτείνει ακόμα περισσότερο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών αυτών των νησιών που θα χρειαζόταν να ταξιδεύουν επί ώρες ακόμα και για μία απλή τραπεζική συναλλαγή!

Επιπλέον, η συγκεκριμένη απόφαση εν μέσω μίας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου έντασης με τους γείτονες, όπως ήταν λογικό, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε θεσμικούς φορείς, στα ΜΜΕ και στην ελληνική κοινωνία που σύσσωμοι κατέκριναν την αναλγησία και ανευθυνότητα που επιδείκνυε η τράπεζα σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που άπτεται των εθνικών συμφερόντων.

Η άμεση αντίδραση των θεσμικών και κοινωνικών φορέων που καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή την επιλογή της τράπεζας, καθώς και της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που κατήγγειλε με το από 17/8/18 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ την αντικοινωνική αυτή απόφαση, είχαν ως αποτέλεσμα η διοίκηση να κάνει στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων στα 3 ακριτικά νησιά.

Ωστόσο, παρά το αίσιο τέλος αυτής της υπόθεσης με την άτακτη υποχώρηση της διοίκησης της τράπεζας, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ένα τόσο κρίσιμο θέμα είναι ενδεικτική της ανεπάρκειας του τρόπου λειτουργίας της…

Δυστυχώς, οι χειρισμοί της διοίκησης για μία ακόμα φορά σε ένα λεπτό θέμα που άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την ALPHA BANK και αμαύρωσαν την εικόνα της στην κοινή γνώμη, καθόσον εμφανίστηκε να αποφασίζει χωρίς ίχνος εθνικής και κοινωνικής ευαισθησίας, αδιαφορώντας για το κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που μάλιστα στην περίπτωση της χώρας μας διασώθηκαν με τα χρήματα και τις θυσίες των πολιτών… .

Ένοχη σιωπή

Κανείς βέβαια δεν είχε προσδοκίες ότι αυτή η υπόθεση θα περιλαμβανόταν στον τομέα του ενδιαφέροντος του «αντιπροσωπευτικού» Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank του κ. Γκιάτη, καθώς έχει άλλα «σοβαρά» θέματα για να ασχοληθεί… Ωστόσο, θα περίμενε κανείς έστω και την τυπική αντίδραση εκ μέρους της ιστορικής συνομοσπονδίας της ΟΤΟΕ, που όμως δεν ήρθε ποτέ… Φαίνεται ότι η διοίκησή της δεν αξιολόγησε το ζήτημα ως σημαντικό για να πάρει θέση και να παρέμβει ως εκπρόσωπος του παντραπεζικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την απόλυτη ταύτιση και ευθυγράμμισή της με τις επιλογές του κ. Γκιάτη.

Η ένοχη σιωπή της ΟΤΟΕ σε αυτό και σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται του εργασιακού Μεσαίωνα που επιχειρείται να επιβληθεί, είναι ένα άκρως δυσοίωνο φαινόμενο που ήδη έχει επισύρει σοβαρές συνέπειες στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων. .

Συνάδελφοι,

Ευελπιστούμε ότι το σχετικό πάθημα έγινε μάθημα για τη διοίκηση της τράπεζας, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζει αντίστοιχα μείζονος σημασίας θέματα με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι η τράπεζα δε θα συνεχίσει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με την εφαρμογή αμείλικτων αποφάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε έναν κόσμο που μοιάζει να μην αφήνει πολλά περιθώρια «για να σηκώσουμε κεφάλι», η ανατροπή αυτής της αντικοινωνικής απόφασης της τράπεζας αποδεικνύει ότι με τη συστράτευση των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, την έγκαιρη αντίδραση και βούληση της Πολιτείας και τη μαχητική συνδικαλιστική στάση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

ALPHA THLOS 3 minΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» 19 Αυγούστου 2018

Η ALPHA BANK κλείνει τα καταστήματά της σε Κάσο, Τήλο και Λειψούς (τα μοναδικά τραπεζικά καταστήματα και ATM στα 3 ακριτικά νησιά) !
KΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ !
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καθώς φαίνεται η διοίκηση της ALPHA BANK έχει βαλθεί με κάθε μέσο να χτίσει τη «φήμη» της, προχωρώντας σε ενέργειες απόλυτα καταδικαστέες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!

Η τελευταία απόφασή της -γιατί η αλήθεια είναι πως αποτελεί τη συνέχιση μίας αλυσίδας αντίστοιχων αποφάσεων- να κλείσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα καταστήματα που διατηρεί στα ακριτικά νησιά Κάσο, Τήλο και Λειψούς, σε μία περίοδο μάλιστα εθνικής έντασης με τους γείτονες, αφήνοντάς τα χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα και ATM, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε θεσμικούς φορείς (ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι οδηγείται σε διακοπή κάθε συνεργασίας με την ALPHA BANK…), στα ΜΜΕ και στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, όπως ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ, η απόφαση κοινοποιήθηκε ξαφνικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, μέσα από ένα απλό… fax!

Οι κάτοικοι πλέον των νησιών αυτών θα πρέπει να ταξιδεύουν επί ώρες για μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και μία απλή τραπεζική συναλλαγή. Αυτή η απόφαση βεβαίως εντάσσεται στα πλαίσια της λήψης των αποφάσεων με αυστηρώς οικονομικά κριτήρια, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες αυτών των ακριτικών νησιών, αλλά και αδιαφορώντας για τον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να επιτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλά αυτά για τη διοίκηση της ALPHA BANK είναι μικρές λεπτομέρειες…

Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι οι τράπεζες διασώθηκαν με την ανακεφαλαιοποίηση από τα χρήματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, που πλήρωσε το μάρμαρο για την ανεύθυνη διαχείριση της εποχής της κίβδηλης ευμάρειας και το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν είναι να στηρίξουν τους σωτήρες τους, παραμερίζοντας, ειδικά σε τόσο ευαίσθητες περιπτώσεις, τις λογιστικές λογικές και τις οικονομίες κλίμακας…

Οι οικονομίες κλίμακας της τράπεζας για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους με τη συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και με την εφαρμογή αμείλικτων αποφάσεων καλά κρατούν. Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι τα προβλήματα στην τράπεζα δε δημιούργησαν τα καταστήματα στα ακριτικά νησιά ή οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοί της, αλλά οι υπέρογκες παροχές προς τα υψηλόβαθμα στελέχη και η άκριτη παροχή αεροδανείων και μετοχοδανείων μέχρι πριν λίγα χρόνια…

Γιατί πέραν της προφανούς ανεκδιήγητης πορείας της διοίκησης στο δρόμο της αναλγησίας και του παραλογισμού σε σειρά ζητημάτων, η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να μη συνδεθεί και με την απουσία ευθυκρισίας και αισθήματος ευθύνης, αφού σε μία δύσκολη εθνικά περίοδο ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι αποφάσεις της διοίκησης τελικά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δυσφημίζουν το όνομα της τράπεζας, να προκαλούν κύματα αντιπάθειας και να αμαυρώνουν τη φήμη της. Και πολύ φοβούμαστε ότι αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα δε θα μιλάμε για τη φήμη της τράπεζας, αλλά για την υστεροφημία της…

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να σημειώσουμε για μία ακόμα φορά την χαώδη διαφορά τραπεζικής κουλτούρας που διέκρινε την ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ από τη σημερινή ALPHA BANK, αφού οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ, δίνοντας σημασία και στον κοινωνικό ρόλο που προαναφέραμε, δε δίστασε να ανοίξει κατάστημα στο ακριτικό νησί της Σύμης ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 – και μάλιστα με πρωτοποριακή online σύνδεση για την εποχή – ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες τράπεζες… .

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος Ν. Αλεξόπουλος

ΠΗΓΗ

gs tapiltatΤελικά σε αυτή τη χώρα τίποτε δεν είναι τυχαίο...Όλα λειτουργούν βάσει σχεδίου που εξυπηρετεί συμφέροντα μειοψηφιών. Στην επίτευξη δε του όποιου σκοπού επιστρατεύονται το ψεύδος, η εξαπάτηση και ενίοτε η βία. Οι "μοσχαναθρεμμένοι" από κράτος και  μεγαλοεργοδοσία συνδικαλιστές το γνωρίζουν πολύ καλά το κόλπο...
Eτσι επιβιώνουν.

Μετά λοιπόν, τα απίθανα ψεύδη της παρέας των "πασόκων" του ΕΝ.Α.Σ. για τις δήθεν συναντήσεις με τον Υφυπουργό Πετρόπουλο -τις οποίες είδαν μάλλον στον βαθύ συνδικαλιστικό τους ύπνο- έρχεται το Διοικητικό-Συνδικαλιστικό κύκλωμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να εμφανίσει από το πουθενά Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες δεν διαβάστηκε καν η ημερήσια διάταξη (στη photo  σεκιουριτάδες στο Κλειστό του "Πανελληνίου")

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν οι Σύλλογοι των Συνταξιούχων και Εργαζομένων πρ. Ιονικής, συνταξιούχων πρ. Εθνoκάρτας, συνταξιούχων Αθηνών-Eurobank:

«Πρωτοφανή γεγονότα εκτυλίχθηκαν χθες 5 Αυγούστου 2018, στις 10 το πρωί, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως. Εκεί θα διεξαγόταν η Γενική Συνέλευση του ΤΑΠΙΛΤ - ΑΤ, ασφαλιστικού ταμείου 10.000 ασφαλισμένων την οποία, άκουσον - άκουσον είχε προκηρύξει κατακαλόκαιρο η προσωρινή «αυτοδιορισμένη» Διοίκηση του Ταμείου, για την εκ νέου τροποποίηση του καταστατικού...» (Διαβάστε τη συνέχεια

Μάλιστα με υπεύθυνη δήλωση την οποία διακινούν οι ως άνω Σύλλογοι των Συνταξιούχων καλούνται οι συμμετέχοντες στην ΓΣ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στις 5 Αυγούστου, να καταγγείλουν τα όσα συνέβησαν στην ΓΣ παρωδία. (Δείτε την εδώ)

Ως απάντηση η Προσωρινή Διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανακοινώνει ότι "αναγκάζεται να προβεί σε υποβολή μηνύσεων και αγωγών" σε όσους " τυχόν παρασυρθούν και υπογράψουν το κείμενο της ψευδούς και κατασκευασμένης υπεύθυνης δήλωσης". (Εδώ η απειλητική ανακοίνωση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ)

Ένα είναι σίγουρο:

Το παιχνίδι "χοντραίνει" και είναι στο χέρι των χιλιάδων συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤΑΤ να διασώσουν την επικουρική τους σύνταξη στις δύσκολες οικονομικά εποχές που όλοι ζούμε. 

Σημειώνεται ότι θέση των ως άνω Συλλόγων Συνταξιούχων είναι η ένταξη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) .

 

Ενημέρωση από www.ioniki.enotita.gr 
-----------------------------------------------------

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη 12/7) με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή στην κατάμεστη Αίθουσα της «Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος» η ημερίδα ενημέρωσης που συγκάλεσαν η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ιονικής για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Η επικουρική μας σύνταξη είναι ένα μείζον θέμα που μας αφορά όλους και απαιτεί την πλέον υπεύθυνη και προσεκτική προσέγγιση και αντιμετώπιση προκειμένου να αναχαιτίσουμε τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της καταστροφικής διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Πλέον έχει καταστεί σαφές σε όλους ότι (Διαβάστε τη συνέχεια...)

Aπο ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Ιουλίου 2018
(photo από Δικαστήρια Ευελπίδων:Σαράντος Φιλιππόπουλος Ιονική Ενότητα, Νίκος Αλεξόπουλος ΣΥΙΛΤΕ)

-------------------------------------------

Συνάδελφοι,

Συνάδελφοι, Γνωρίζετε ότι οι εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαίες. Οι ενέργειες της διοίκησής του όχι μόνο δεν αρμόζουν σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο ασφαλιστικό ταμείο που θα έπρεπε να έχει μοναδική σκοπιμότητα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μελών του, αλλά παραπέμπουν στις πλέον σκοτεινές μέρες του συνδικαλισμού!

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, με την από 6/6/2018 υπ’αριθμ. 2724/2018 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ακυρώθηκαν όλες οι τροποποιήσεις καταστατικού του ταμείου του 2015 και συνεπώς όλες οι μετέπειτα ενέργειες της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποκορύφωμα της παρακμιακής τους δράσης την καταστροφική επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην ATTICA BANK που πλέον έχουν χαθεί οριστικά και τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων δια αντιπροσώπων προκειμένου να μπορούν να αποφασίζουν… μεταξύ συγγενών και φίλων!

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αντί η διοίκηση του επικουρικού μας φορέα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να οδηγήσει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε αρχαιρεσίες προκειμένου να εκλεγεί νέα διοίκηση που θα αποφάσιζε για το μέλλον του, οι διοικούντες που έχουν οδηγήσει το επικουρικό μας ταμείο στο χείλος του γκρεμού, συνεχίζουν με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες να το κρατούν εγκλωβισμένο των ολέθριων επιδιώξεών τους!

Όπως σας είχαμε ενημερώσει μέσα από την ιστοσελίδα μας, τρία ασφαλισμένα μέλη του ταμείου, φίλα προσκείμενα στη διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ζήτησαν εν κρυπτώ και πέτυχαν με προσωρινή διαταγή διορισμό της ίδιας διοίκησης (ουσιαστικά δηλαδή «αυτοδιορίστηκαν», πλην βεβαίως του συναδέλφου Γιάννη Κουτσογιάννη που στην πρώτη συνεδρίαση παραιτήθηκε καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές), χωρίς μάλιστα να το κοινοποιήσουν –ως όφειλαν- ούτε στην ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ούτε στο Σύλλογο Συνταξιούχων της Εθνοκάρτας που διατελούμε διάδικοι στην υπόθεση ακύρωσης της τροποποίησης του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Ενώπιον των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί ο εκ νέου διορισμός της ίδιας διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την απώλεια του ½ του ασφαλιστικού κεφαλαίου του ταμείου μας και το οδηγεί με σταθερά βήματα στη διάλυση, σύλλογοι με ασφαλισμένα μέλη στο επικουρικό μας ταμείο (ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, Σύλλογος Εργαζομένων Ιονικής Τράπεζας, Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνοκάρτας, Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζας Αττικής και Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζας Αθηνών) καταθέσαμε την Παρασκευή 29/6 αίτηση ανάκλησης της (…αυτοδιορισθείσας) προσωρινής διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και διορισμού νέας.

Η υπόθεση εξετάστηκε την Τετάρτη 4/7/2018. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι συνήγοροί μας εξέθεσαν τα ακλόνητα επιχειρήματά μας, τη ζημιά που έχει προκαλέσει η σημερινή διοίκηση στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, με αποκορύφωμά την επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ που… έκαναν φτερά, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι ήδη, από την Παρασκευή 29/6, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ από κοινού με το Σύλλογο Εργαζομένων προερχομένων εκ της Ιονικής έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δυστυχώς ο δικαστής δε συνεκτίμησε ούτε τον κίνδυνο που υφίσταται αυτήν τη στιγμή για το ταμείο, ούτε την αναγκαιότητα να διοριστούν ως προσωρινή διοίκηση οι προτεινόμενοι από την πλευρά μας συνάδελφοι -που στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι εργαζόμενα ασφαλισμένα μέλη- και με σημερινή απόφαση απέρριψε την αίτηση ανάκλησης της διορισθείσας προσωρινής διοίκησης και διορισμού νέας διοίκησης.

Ο Σύλλογός μας κρίνει ως πρωτοφανή και απαράδεκτη τη συγκεκριμένη απόφαση που δυστυχώς επιτείνει τα αδιέξοδα του επικουρικού μας φορέα, αν και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πικρή εμπειρία από τις διαδικασίες εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή) που και σε άλλες υποθέσεις ύψιστης σημασίας αποτυγχάνουν να εξετάσουν την ουσία και την επείγουσα μορφή των αιτημάτων.

Οφείλουμε μάλιστα να σημειώσουμε ότι στον αρχικό «αυτοδιορισμό» οι διοικούντες το ταμείο είχαν ζητήσει να τους δοθούν αρμοδιότητες τροποποίησης του καταστατικού μέσω διενέργειας εκλογικών διαδικασιών, αίτημα που απορρίφθηκε από την Πρόεδρο της εκδίκασης της προσωρινής διαταγής διορισμού τους. Ωστόσο, με νέα προσωρινή διαταγή που κατέθεσαν οι ίδιοι, ζήτησαν και πέτυχαν να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν στην τροποποίηση του καταστατικού και επεκτείνουν αυθαίρετα τη δικαιοδοσία τους στη διενέργεια εκλογικών συνελεύσεων στις 5/8/2018.

Εκτός από το προφανές σε κάθε κοινό νου ατόπημα διορισμού της Γενικής Συνέλευσης που θα κρίνει πιθανώς το μέλλον της επικουρικής μας σύνταξης στις αρχές Αυγούστου, σε μία συνέχεια της τακτικής τους να αποφασίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων, επιπλέον πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου απόφαση στα σωματειακά χρονικά με σκοπό να συνεχίσουν την αιχμαλωσία του ταμείου παραμένοντας γαντζωμένοι στη διοίκησή του, προκειμένου να αποκρούσουν τη μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται εις βάρος τους και να μην καταστεί το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ πολιτική αγωγή στην υπόθεση…

Εν ολίγοις, τοποθετούν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των χιλιάδων ασφαλισμένων μελών του! Για τις εξελίξεις αυτές πραγματοποιείται σύσκεψη σήμερα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Συλλόγων που καταθέσαμε την απορριφθείσα αίτηση διορισμού νέας διοίκησης, παρουσία των νομικών μας συνεργατών, προκειμένου να διαμορφώσουμε την κοινή στρατηγική μας για την προστασία των συντάξεών μας. .

Συνάδελφοι,

· Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε την επικουρική μας σύνταξη να χαθεί χωρίς να αγωνιστούμε και σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε τη μαζική και δυναμική υποστήριξή σας!

· Είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται για να ανατραπεί η καταστροφική διοίκηση που επέφερε ολέθρια αποτελέσματα στο επικουρικό μας ταμείο και να διενεργηθούν εκλογές που θα αναδείξουν μία νέα διοίκηση που θα αποφασίσει για το μέλλον του και κυρίως θα υλοποιήσει τον καθολικό στόχο της υπαγωγής του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο ΕΤΕΑΕΠ που αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική διασφάλισης και διάσωσης της επικουρικής μας σύνταξης.

· Κανείς δε δικαιούται να αδιαφορήσει αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου ενωμένοι να διασώσουμε την επικουρική μας σύνταξη!

«Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank την Παρασκευή 29/6, ήταν ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες διαδοχής του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας, κ. Δημήτρη Μαντζούνη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο σώμα των μετόχων.

Μάλιστα, ο κ. Μαντζούνης εξέφρασε την άποψη ότι ο διάδοχός του πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Alpha Bank, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να πάψει να βρίσκεται στην υπηρεσία της τράπεζας από άλλη θέση (χωρίς να διευκρινίζει ποια).

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων (αφορούν και τον ίδιο) που βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρεί ότι δυσχεραίνουν το έργο της διοίκησης…

Εμείς πιστεύουμε ότι όποιος επιλεγεί, δε θα πρέπει να προέρχεται από τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Alpha Bank, καθόσον τα όσα έχουν συμβεί στην τράπεζα - και στη στρατηγική της - από το 2004 μέχρι σήμερα δεν δικαιολογούν μία τέτοια επιλογή, η οποία οπωσδήποτε δεν θα σηματοδοτεί την επιβαλλόμενη διοικητική εξυγίανση. (***)

Ωστόσο, ο κ. Μαντζούνης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της τράπεζας, αναφέροντας τις επιδόσεις της στα πρόσφατα αποτελέσματα των stress test. Βέβαια, οι δικές μας εκτιμήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες…

Τα stress test που επικαλέστηκε ο κ. Μαντζούνης χρυσώνουν το χάπι μίας ιδιαιτέρως προβληματικής και ρευστής κατάστασης στην οποία βρίσκονται όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους θέση και πόσο ευάλωτες παραμένουν.

Το μεγάλο πρόβλημα για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι τα κόκκινα δάνεια που χωρίς την υλοποίηση ρεαλιστικών, ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη διαχείρισή τους, δεν θα υπάρξει λύτρωση….

Ο Σύλλογός μας έχει ασκήσει έντονη κριτική στην περίοδο διοίκησης Μαντζούνη και έχουμε έρθει επανειλημμένως ανοιχτά σε σύγκρουση μαζί του για την αναποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας, για την έλλειψη αξιοκρατίας και κανόνων χρηστής διοίκησης, αλλά και για την απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού με προοπτική ανάπτυξης της τράπεζας.

Η επικείμενη παραίτηση του κ. Μαντζούνη, αν ενδεχομένως συνδυαστεί με τη διαδοχή του από ένα ικανό στέλεχος που να συγκεντρώνει τις απαραίτητες ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία στο τραπεζικό σύστημα, ενδεχομένως να συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων, της εικόνας και την ανάκτησης αξιοπιστίας της τράπεζας, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου κοινού, οδηγώντας τη σε ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο λειτουργίας που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα.

Είναι μία εξέλιξη απαραίτητη για το εγχώριο τραπεζικό μας σύστημα συνολικά, που σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεφύγει από τους επικίνδυνους σκοπέλους της κρίσης. Για να φτάσει στα ήρεμα νερά της ομαλότητας απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προοπτική επιβίωσης και συνάμα θα προστατεύσουν το επάγγελμα του τραπεζοϋπαλλήλου από τη διαρκή υποβάθμιση και φθορά που υπόκειται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, αλλά και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων… .

(***) Η ανυπαρξία λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνης είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των σύγχρονων μοντέλων διοίκησης των ελληνικών τραπεζών. Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το 2010, όταν τράπεζα του εξωτερικού είχε επισημάνει την Έκθεση της Alpha Bank σε Βαλκανική χώρα ως ένα από τα σημαντικότερα τότε προβλήματά της και εντούτοις ο αρμόδιος Γεν. Διευθυντής που επόπτευε αυτές τις δραστηριότητες, αναβαθμίστηκε. .

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. Φιλιππόπουλος Ν. Αλεξόπουλος »

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης