Επί δέκα ολόκληρα λεπτά προσπαθούσε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ να μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε στις  28/5/2019 στα γραφεία της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς το Προεδρείο της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου.

Στο άκουσμα και μόνο ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο σχήμα που θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι εθελοντική οι εργαζόμενοι , αντιλαμβανόμενοι το που οδεύει το πράγμα, αντέδρασαν έντονα προκαλώντας ιδιαίτερη αμηχανία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ η Διοίκηση δεσμεύτηκε προφορικά απέναντι στην ΟΤΟΕ ότι:
 Δεν θα υπάρξουν απολύσεις
 Θα διασφαλιστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων
 Η όποια συμμετοχή των εργαζομένων σε μελλοντικό εταιρικό σχήμα θα είναι σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ.

Την ίδια στιγμή η Διοίκηση της Τράπεζας με Δελτίο Τύπου δηλώνει ότι οι δύο πλευρές είχαν πολύωρο και αναλυτικό διάλογο και κατέληξαν ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες (!!!) στα παραπάνω σημεία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

 

opportunity-missed-takenΠαραθέτουμε αυτούσια (οι επισημάνσεις δικές μας) την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς πρ. Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) σχετικά με την υπογραφή της νέας Κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών.
-----------------------------------------------------------------------------
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ …

Αγαπητές συναδέλφισσες / αγαπητοί συνάδελφοι, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, κρίνουμε επιβεβλημένο να τοποθετηθούμε με ψύχραιμη πάντοτε ματιά, όπως άλλωστε το πράξαμε και στη συνεδρίαση του θεσμικού Οργάνου της Ομοσπονδίας, στο κρίσιμο ζήτημα της υπογραφής της νέας Κλαδικής Σύμβασης.

Σπεύδουμε προκαταβολικά να δηλώσουμε ότι δεν συμμεριζόμαστε επ’ ουδενί το πανηγυρικό κλίμα, στο οποίο κάποιοι άλλοι βεβαίως επενδύουν. Πριν την όποια, ωστόσο, κριτική αποτίμηση οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες θεμελιώδεις παραδοχές:

1η: Η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, προσανατολισμένων στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την προστασία και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Όχι όμως και η οποιαδήποτε σύμβαση, με οποιοδήποτε περιεχόμενο

2η : Τα θεμελιώδη ζητήματα ενόψει της υπογραφής της νέας Κλαδικής Σύμβασης, όπως αυτά αναδείχθηκαν με τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ήταν:
§ η κατοχύρωση ισχυρής ρήτρας προστασίας της απασχόλησης, μπροστά στους διαφαινόμενους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος το επόμενο διάστημα (Διευθύνσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων, περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων, ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζικών συναλλαγών),
§ η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου. Στις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, από την πλευρά μας αναδείξαμε ότι από την οριζόντια μείωση των μισθολογικών κλιμακίων του Ενιαίου Μισθολογίου κατά 6% (Κλαδική ΣΣΕ 2012-2015), το πάγωμα του επιδόματος πολυετίας (1,85% ανά έτος, σωρευτικά 11%), καθώς και από την κατάργηση του Επιδόματος Ισολογισμού (3% ετησίως), οι μισθολογικές απώλειες των τραπεζοϋπαλλήλων αθροιστικά ανέρχονται στο 20% (!).
§ η ουσιαστική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων στις τράπεζες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί, καθώς είναι πραγματικά οξύμωρο οι συνάδελφοί μας να προβαίνουν, κατόπιν εγκρίσεων, σε γενναίες ρυθμίσεις σε πελατειακά δάνεια, αδυνατώντας την ίδια στιγμή να υπαχθούν οι ίδιοι στην οποιαδήποτε αντίστοιχη ευνοϊκή ρύθμιση.

3η : Οι απεργίες, από την προκήρυξή τους και μόνο παράγουν αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν αποτελούν προϊόν ομόφωνης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, όταν έχουν προηγηθεί πολυάριθμες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων, και επιτόπιες επισκέψεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όλων των Τραπεζών. Και ειδικά από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο δηλώνει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, την ετοιμότητά της να στηρίξει μια μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση, όπως διεφάνη και από το εκκωφαντικό μήνυμα που έστειλαν οι συνάδελφοί μας στο RBU, διεκδικώντας αξιοπρεπή κλαδική σύμβαση. Αντί, λοιπόν, να αξιοποιηθεί το υπέρτατο αυτό «όπλο», που βεβαίως και δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή φετίχ, αλλά πολύτιμο μέσο στην υπηρεσία των εργαζομένων, για ποιον λόγο αυτή η σπουδή για την αναστολή της απεργίας; Ποιους τελικά εξυπηρέτησε η ματαίωσή της; Σίγουρα πάντως όχι τους εργαζόμενους …

4η : Οι συμβάσεις εν γένει, και στην προκειμένη περίπτωση οι κλαδικές, υπογράφονται για να τηρούνται. Ωστόσο, ήδη από την προηγούμενη Κλαδική Σύμβαση (2016 - 2018) εξακολουθούν να υπάρχουν τρία (3) θεμελιώδη ζητήματα τα οποία, αν και προσδιορίζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις, ουδέποτε υλοποιήθηκαν αν και παρήλθε τριετία:
§ επανεξέταση του ύψους των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων εντός του 3ου τριμήνου του 2018, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου,
§ ουσιαστικές ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων, με την παροχή λύσεων τύπου «split balance»,
§ δημιουργία κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας.

Και ερχόμαστε στις τελευταίες εξελίξεις. Τι πραγματικά κομίζει η νέα Κλαδική Σύμβαση; Αφού ενημερώσουμε κατ’ αρχήν ότι τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ κλήθηκαν να τοποθετηθούν χωρίς ουδέποτε να τους δοθεί αντίγραφο της νέας Σύμβασης, αν και το ζητήσαμε επίμονα, τα βασικά σημεία της νέας κλαδικής, πέραν κάποιων ρυθμίσεων προνοιακού χαρακτήρα, είναι:
§ Προστασία της απασχόλησης. Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους, και όχι τη δέσμευση όπως επίμονα ζητήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες, για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο. Το οξύμωρο είναι ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ διακήρυττε την πρόθεσή της για υπογραφή σύμβασης ακόμη και με μηδενικές αυξήσεις, υπό την προϋπόθεση κατοχύρωσης ισχυρής ρήτρας διασφάλισης της απασχόλησης. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, θεωρούμε ότι κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, πόσο μάλλον να τρέφει αυταπάτες ότι η απασχόληση στον κλάδο προστατεύεται από αυτήν και μόνο τη διατύπωση. Δυστυχώς, ο δρόμος προς την κόλαση για ακόμη μία φορά είναι στρωμένος με καλές προθέσεις …
§ Αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών. Η παροχή αυξήσεων 2,75% αθροιστικά, σε βάθος τριετίας, βεβαίως και δεν αποκαθιστά τις μισθολογικές απώλειες της προηγούμενης περιόδου, ούτε και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, που και οι ίδιοι αποτελούν θύματα της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.
§ Στεγαστικά δάνεια τραπεζοϋπαλλήλων. Η παράταση της διάρκειας ισχύος του κλαδικού επιτοκίου (2%) και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (40 έτη) βεβαίως και δεν αποτελούν διέξοδο στο κρίσιμο ζήτημα της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων στις τράπεζες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες και της προηγούμενης σύμβασης, για την παροχή λύσεων τύπου «split balance», ενώ παράλληλα παρέχονται αφειδώς γενναίες ρυθμίσεις σε πελατειακά δάνεια.
§ Ωράριο τραπεζοϋπαλλήλων. Η μείωση του κλαδικού ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά ημερησίως αποτελεί θετική εξέλιξη και πάγιο αίτημά μας. Χωρίς καμία δόση μεγαλοϊδεατισμού, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματός μας για την προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα, επέφεραν εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα όχι μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά ευρύτερα στον κλάδο.
§ Αξιολόγηση απόδοσης - Υπηρεσιακή εξέλιξη. Η συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στην κλαδική σύμβαση ήταν επιβεβλημένη, και αυτό ζητήσαμε κατά τη διαμόρφωση του υπό διαπραγμάτευση πλαισίου. Η αναφορά, ωστόσο, στη «… συμβολή του εργαζόμενου στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης της μονάδας», από την πλευρά μας κρίνεται προβληματική και κατά την άποψή μας, όπως αντίστοιχα έχουμε εκφραστεί σε ανάλογη διατύπωση που συμπεριλαμβάνεται στον Κανονισμό Αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς, δίνει τη δυνατότητα για τη νομιμοποίηση της ατομικής στοχοθεσίας από το παράθυρο.
§ Προσαύξηση της άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών κατά δύο ημέρες, για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης όλων των υπολοίπων αδειών. Στην ουσία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απαιτείται η εξάντληση του υπολοίπου κανονικής αδείας και τυχόν άλλων αδειών (π.χ. μονογονεϊκής), το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου (!).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Μετά και την παρουσίαση του συγκεκριμένου πλαισίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας έκριναν προβληματικό και ανεπαρκές το συγκεκριμένο πλαίσιο και επέμειναν στην πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης, με κυρίαρχα στοιχεία πέραν των υπολοίπων:
§ την αποτύπωση της δέσμευσης, και όχι απλά της βούλησης, των μερών για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο.
§ πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους,
§ ουσιαστική αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των τραπεζοϋπαλλήλων,

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, συνεπικουρούμενη από εκπροσώπους Συλλόγων που επίσης δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς και ήδη από χθες σπεύδουν να πανηγυρίσουν για το αποτέλεσμα αυτής της ημιτελούς κατά την άποψή μας διαπραγμάτευσης, που δεν επέτρεψε στους συναδέλφους να εκφραστούν μέσα από μια ομόφωνα προκηρυχθείσα απεργία, διεκδικώντας ικανοποιητική κλαδική Σύμβαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πλαίσιο υπογραφής της νέας Σύμβασης.

Παρά τη διαφωνία μας, για ένα πράγμα μπορούμε να διαβεβαιώσουμε. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας για την προστασία των θέσεων εργασίας από την όποια επιβουλή, τη διασφάλιση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, όπως αποδεδειγμένα πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Να είστε βέβαιοι ότι και την επόμενη μέρα, απέναντι στις όποιες προκλήσεις ΜΑΖΙ θα δώσουμε και τις νέες μάχες, το ίδιο πάντοτε αποφασιστικά και νικηφόρα.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΒΟΥΛΗΣΗ… ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ!!!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 2 (εσ. 81691 - 2), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245, 216 4001699 (εσ. 81699).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ     Γοίλιας Ισίδωρος

πηγη

Αποτέλεσμα εικόνας για συλλογικες σύμβασειςΔιαβάστε την ανακοίνωση Νο 26 της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" με τίτλο «Ασπιρίνες και Αντίδωρα εν όψει της Κλαδικής ΣΣΕ». 

 

Με την ανάδειξή της σε 4η δύναμη και με την εκλογή 5 Συμβούλων στη νέα Διοίκηση της ΟΤΟΕ η παράταξη της "Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας" αυξάνει την δύναμή της κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η "Συνδικαλιστική Πρωτοπορία" συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μαχητικού Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου), της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Εργαζομένων στην Alpha Bank και άλλων ανεξάρτητων συνδικαλιστών από τις Τράπεζες.

Στο Συνέδριο κυριάρχησε η αντιπαράθεση γύρω από τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς ο κύριος όγκος των Συνέδρων που παρευρίσκονταν μέσα στην αίθουσα κατά την διάρκεια των εργασιών του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας προέρχονταν από τα σωματεία του χώρου αυτού 

Σκληρή - και καθόλου άδικη βέβαια- ήταν η κριτική που ασκήθηκε στην ΔΗΣΥΕ, χωρίς η τελευταία να είναι σε θέση -πέρα από τις συνήθεις κορώνες...αυτοθαυμασμού- να απαντήσει επί της ουσίας για την εκκωφαντική απουσία της Ομοσπονδίας σε όλα τα  όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Στα ζητήματα εκείνα τα οποία έκριναν και κρίνουν την ζωή και την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στη χώρα μας και που δεν είναι άλλα από τις χιλιάδες συγκαλυμένες απολύσεις με τον μανδύα των εθελουσιών, την βάρβαρη ατομική στοχοθεσία, το ωράριο κλπ

Κατά τα άλλα κομπορρημονούν υποστηρίζοντας πως « Η Δύναμη που εξασφάλισε η ΔΗΣΥΕ στη νέα ηγεσία της ΟΤΟΕ δημιουργεί ελπίδες για τη πορεία του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων που θα διασφαλίσει ακόμα περισσότερο την εργασία και τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων στη νέα εποχή. » όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΣΥΕ.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΥΤΠΕ (πρ. Κύπρου) με ανάρτησή του στο FB του Συλλόγου αναφέρει:

«Η ανεξάρτητη παράταξη "ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ" που έχει δημιουργηθεί με βασικό πυλώνα το ΣΕΥΤΠΕ αναδείχτηκε τέταρτη (4) δύναμη στο 32ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ μπαίνοντας "σφήνα" στο συνδικαλιστικό και κομματικό κατεστημένο. Η φωνή των συναδέλφων μας γίνεται ακόμα πιο ισχυρή με αύξηση κατά 20% της δύναμης μας σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Απ' εδώ και στο εξής ο Σύλλογός μας επηρεάζει τις εξελίξεις όχι μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά σε όλο τον τραπεζικό κλάδο. Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που μας στηρίζετε και υποσχόμαστε με αίσθημα ευθύνης να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με αμείωτη ένταση για καλύτερες συνθήκες εργασίας στις τράπεζες.»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 32ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΕΞΙΑ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ÏˆÎ·Ï†Î¹ÏƒÎ¼Î±Η Επιτροπή Ψηφισμάτων  του 32ου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ απέρριψε ψήφισμα του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας (ΣΣΕΜ) το οποίο αφορούσε στην ρύθμιση Στεγαστικών Δανείων ΣΣΕ '84.  Το σκεπτικό της Επιτροπής (στην οποία μειοψήφισε ο συν. Γιάννης Αναστάσάκης από την "Ριζοσπαστική Παρέμβαση") ήταν ότι το Ψήφισμα "προέρχεται από συνταξιούχους" καθώς και ότι "αφορά σε μία μόνο Τράπεζα". 

Πέρα, βέβαια, από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, η ουσία είναι ότι η ηγεσία της ΟΤΟΕ έχει βρεί "τοίχο" στην εργοδοτική πλευρά και ως εκ τούτου αποφεύγει να ενοχλήσει περαιτέρω τις Τράπεζες σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ίσως βέβαια κάποιοι να περιμένουν...το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λυθεί το καυτό αυτό πρόβλημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Με τον ίδιο τρόπο βέβαια που το εν λόγω κόμμα θα λύσει το θέμα των "κόκκινων δανείων" (!!!) όπως "από του βήματος του Συνεδρίου" αναφωνούσαν οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ.

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με την επιστολή του ΣΣΕΜ «η πλειοψηφία εκ των 6.000 περίπου λογαριασμών /πιστούχων από την Εμπορική Τράπεζα μπαίνει στην τελευταία περίοδο αποπληρωμής του δανείου η οποία περιλαμβάνει την υψηλότερη τοκοχρεωλυτική δόση..

Logo2 OTOEΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ»
Για το 32ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σύνεδροι του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας

Οκτώ χρόνια μετά την χρεοκωπία της χώρας και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών ένα φάντασμα πλανιέται «πάνω από των Ελλήνων τις κοινότητες»:
Είναι η εγκαθίδρυση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην οικονομία, στην εργασία, στη ζωή μας.

Τρία χρόνια μετά το 31ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ και τις ανυπέρβλητες συνέπειες που είχαν για τους εργαζόμενους οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών, η «συμμαχία» των «πούρων» και των «μεταμφιεσμένων» εργοδοτικών συνδικαλιστών παλεύει να κρατήσει τα προσχήματα.
Πότε με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν και πότε με άσφαιρα «αντιπολιτευτικά» πυρά…

Απέναντι στις δυσοίωνες εξελίξεις στον Κλάδο έχει παραδοθεί αμαχητί στην γραμμή των νέων εργοδοτών –μεγαλομετόχων

Με έναν, ξεπερασμένο από τη ζωή, «mainstream» συνδικαλισμό ολίγον πελατειακό, ολίγον διαμεσολαβητικό, ολίγον (και προσχηματικά) διαμαρτυρόμενο, περιμένει τους ιδεολογικούς φίλους «απο τα παλιά» του πελατειακού συστήματος

Την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στις Διοικήσεις των Τραπεζών και αποδέχεται:

Χιλιάδες συγκαλυμμένες απολύσεις που βαφτίζονται «εθελουσίες» με συνέπεια την μείωση θέσεων εργασίας στις Τράπεζες.

Κανονισμούς Αξιολόγησης με Ατομική Στοχοθεσία (Πειραιώς) και Οδηγίες Υποαξιολόγησης Προσωπικού (Alpha Bank) που ανοίγουν το δρόμο σε «αιτιολογημένες» απολύσεις

Ωμή καταστρατήγηση του ωραρίου με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες υποτιμώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το ΣΕΠΕ

Κατακρεούργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (βλ. πρόταση Γραμματείας Ασφαλιστικού για ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στο ΙΚΑ πολύ πριν τον Νόμο Κατρούγκαλου !!!) …για να αναφέρουμε λίγα μόνο από τα «πεπραγμένα»

    Εκκωφαντική η σιωπή τους ! Ένοχη η συναίνεσή τους…

Και σήμερα που οι Τράπεζες ισορροπούν στο τεντωμένο σχοινί της επιβίωσης, η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας σφυρίζει αδιάφορα.

Κάνοντας πώς δεν γνωρίζει τίποτα για την επερχόμενη λαίλαπα στον Κλάδο, που αφορά όλους και όλα, αρνείται πεισματικά να αφυπνίσει τους εργαζόμενους

Κάνει πως δεν ακούει το καθημερινό αγκομαχητό των συναδέλφων

Και την βασανιστική αμφιβολία για το εργασιακό τους αύριο

Ενώ κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο σε Συλλόγους και συνδικαλιστές που «κόντρα στον καιρό» δίνουν μάχες για τα καθημερινά και ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων

Το αξίζει ο κλάδος μας και το ιστορικό συνδικαλιστικό του κίνημα ;

                 

                                        ΠΟΙΑ ΟΤΟΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ;

ΘΕΛΟΥΜΕ μία ΟΤΟΕ ;

Που εξασφαλίζει απλά την επιβίωση μιας στενής κάστας συνδικαλιστών;
Που αδυνατεί να εκφράσει τα αιτήματα της νέας γενιάς τραπεζοϋπαλλήλων, αυτών που είναι ασφαλιστικά εγκλωβισμένοι και εργασιακά μετέωροι χωρίς καμία σιγουριά για το αύριο, για τη ζωή τους.
Που αρνείται να παρέμβει αποφασιστικά στην αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων
Που άβουλη «αναμένει» το νέο ασφαλιστικό με τον «τρίτο πυλώνα» της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει στα συρτάρια του ο ΣΕΒ , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τα πολιτικά φερέφωνα τους;
Που εξυπηρετεί έναν συνδικαλισμό απογυμνωμένο από κοινωνικά ερείσματα;

ή ΘΕΛΟΥΜΕ μία ΟΤΟΕ ;

Που διασφαλίζει την σύγκλιση, ενότητα και συνοχή ΟΛΩΝ των συνδικαλιστικών δυνάμεων
Που γνωρίζει τι σημαίνει ωράριο, στόχοι, απαξίωση, ανασφάλεια για το αύριο
Που έχει στην φαρέτρα της την εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας και των ΣΣΕ
Που αποτελεί ΑΝΑΧΩΜΑ στην ΒΙΑΙΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Που είναι ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ, ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ των εργαζομένων
Που θα δώσει ΟΡΑΜΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στο ΚΙΝΗΜΑ

ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ

 Να αποδοκιμάσουμε την πολιτική της κυρίαρχης συνδικαλιστικής ομάδας που έχει μετατρέψει την ιστορική μας Ομοσπονδία σε ουραγό των εξελίξεων

 Να απορρίψουμε τον ρόλο οχήματος-κομιστή των νεοφιλελεύθερων λύσεων στο χώρο μας

 Να χαράξουμε τον νέο προσανατολισμό της Ομοσπονδίας μακριά από «καθεστωτικές» αντιλήψεις και «εργοδοτικούς» ρόλους

Να αποτινάξουμε τις ηττοπαθείς συμπεριφορές που αποτελούν ομολογία ενοχής και ανικανότητας στην υπεράσπιση των κεκτημένων του Κλάδου

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ

1. Για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας απέναντι στα σχέδια-πογκρόμ των «νέων εργοδοτών-μεγαλομετόχων» που ήδη έχουν τοποθετηθεί στις Τράπεζες

2. Για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών

3. Για να επιδιωχθεί δυναμικά η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ (Ωράριο, υπερωρίες, άδειες)

4. Για να διεκδικήσουμε άμεσα την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν ή «λιμνάζουν» λόγω της ατολμίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών (Στεγαστικά Δάνεια κλπ)

5. Για να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ οι οδηγίες υποαξιολόγησης με στόχο την απόλυση και η επιβολή ατομικών στόχων με τον μανδύα της «προσωπικής συνεισφοράς

6. Για να αντισταθούμε έμπρακτα στο τρίτο πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης που προωθείται από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΣΕΒ, Μνημονιακό Μπλοκ

                 

                      ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

           ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

H παράταξη της ΟΤΟΕ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου)», της Συμμαχίας Εργαζομένων στην Alpha Bank και πολλών ανεξάρτητων συνδικαλιστών από άλλους χώρους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ωραριο εργασιαςΈπρεπε να προηγηθεί το μπαράζ ελέγχων του ΣΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς -το οποίο προκλήθηκε από τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου της πρ. Τράπεζας Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) που δραστηριοποιείται στην εν λόγω Τράπεζα- προκειμένου να φιλοτιμηθεί η ηγεσία της ΟΤΟΕ και να εκδώσει ανακοίνωση για την πιστή τήρηση του ωραρίου. Πλησιάζει και η λήξη της ΣΣΕ βλέπεται.

Από τον βαθύ τους λήθαργο όμως (ιδίως για το ζήτημα του ωραρίου) ξύπνησαν και οι "συνταξιούχοι" του ΕΝ.Α.Σ. δράττοντας την ευκαιρεία να εμφανιστούν κι αυτοί ως υπερασπιστές των "συλλογικών συμφωνιών".

Στις ανακοινώσεις που ακολουθούν μπορείτε να "εισπνεύσετε" λίγη από τη σκόνη που σήκωσαν για να καλύψουν την διαχρονική τους ανυπαρξία γύρω από το ζωτικό αυτό ζήτημα.

Ωστόσο εάν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να σταθούμε, αυτό αφορά στην απαίτηση - επιτέλους - της Ομοσπονδίας για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των τραπεζοϋπαλλήλων που - ας μην το ξεχνάμε - με την δική της σφραγίδα επιβλήθηκαν. 

Αναμένουμε τα αποτελέσματα της 1ης συνάντησης ΟΤΟΕ-Τραπεζών. Με βάση την πρόσκληση της Ομοσπονδίας αυτή ορίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2018

Με έναν εύσχημο τρόπο η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) , σε ανακοίνωσή της, μάς ενημερώνει ότι «ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών αποτελεί την αφετηρία διαμόρφωσης νέων στρατηγικών από τους νέους μετόχους και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (ξένοι στην πλειοψηφία τους)» και συνεχίζει:

«Θύματα των επιλογών αυτών σχεδιάζεται να είναι πάλι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δεδομένου ότι-σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο από κορυφαία τραπεζικά στελέχη -επιδιώκεται οι θέσεις εργασίας να μειωθούν περαιτέρω κατά 5000-10000 τα επόμενα 2-3 χρόνια."

«Πίσω από τα νούμερα όμως υπάρχουν οι άνθρωποι» μάς υπενθυμίζει η ηγεσία της ΟΤΟΕ ... πάνω που το είχαμε ξεχάσει .

Ωσόσο δεν ανησυχούμε...

«Η ΟΤΟΕ θα υπερασπισθεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες» και απευθύνει μάλιστα αυστηρή προειδοποίηση σε εκείνους που διαμορφώνουν αντεργατικές στρατηγικές...να μην τολμήσουν !

Φόβος και τρόμος έπιασε τα funds στο άκουσμα της αυστηρής αυτής προειδοποίησης των συνδικαλιστών της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ...

Αποτέλεσμα εικόνας για οτοεΣύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι ξένοι μεγαλομέτοχοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να αποχωρήσουν από την χώρα...

Ας σοβαρευτούμε

Η ανακοίνωση μάλλον ενισχύει τις τάσεις αποχώρησης των εργαζομένων στις Τράπεζες.

Στην ουσία της δε, έχει τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Ουσιαστικά αναπαράγει τους φόβους του "απλού" εργαζόμενου και απαντά στο δίλλημά του:

«Αποχώρηση με ένα "καλό πακέτο τώρα" ή απόλυση με μια ψευταποζημίωση μετά.»

Για αυτό και κανείς εργαζόμενος δεν έδωσε σημασία στις όποιες "διαβεβαιώσεις" της Ομοσπονδίας.

Για αυτό και μία ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα (χιλιάδων απολύσεων στον κλάδο και μάλιστα σύντομα !) πέρασε γενικά "στο ντούκου".

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εργατοπατέρες αργά η γρήγορα θα βρεθούν για άλλη μια φορά στη γνωστή θέση.                   Αφενός θα πρέπει να διαχειριστούν μιά σοβαρή εργασιακή κρίση αφετέρου θα αποφύγουν να συγκρουστούν με τις Διοικήσεις.                               (foto Κλαδική ΣΣΕ 2016-2018)

Θα επανέλθουμε...

 

 

IMG 0352Με εκπροσώπους της εργοδοσίας και μάλιστα τους CEO (!!!) των Τραπεζών έκοψε φέτος την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η ΟΤΟΕ.

Στο εστιατόριο "ΚΑΠΑΡΗ" στο Θησείο παραβρέθηκαν:

 - Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ) κ. Νικόλαος Καραμούζης 

 - Ο κ. Φωκίων Καραβίας  Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank Ergasias AE  

 - Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης 

 - Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

   Δεν παρεβρέθηκε εκπρόσωπος της Alpha Bank.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει (αλλά και σε αυτές που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον) το Τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της "προστασίας της απασχόλησης".

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν και οι 4 προσκεκλημένοι οι οποίοι αναφέρθηκαν στην συνέχιση της προσπάθειας που πρέπει απο κοινού, Διοικήσεις και εργαζόμενοι, να καταβάλλουν. Κάλεσαν δε παρευρισκόμενους "να δούμε όλοι το μέλλον με αισιοδοξία".

Εμείς να υπενθυμίζουμε απλά ότι τέλος του έτους λήγει η Κλαδική ΣΣΕ (2016-2018)...

Σχετική εικόνα«Η ΟΤΟΕ θα μείνει προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε και συνεχίζετε με τους Συλλόγους στην Τράπεζα Πειραιώς, θα διατηρήσει τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά σε ετοιμότητα και εγρήγορση και θα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα και αποφασιστική διάθεση την Τράπεζα στην επικείμενη διαβούλευση και σε κάθε φάση της διαβούλευσης θα κρατούν ενήμερους τους εργαζόμενους.»

Αυτή είναι η "απόφαση" της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας...και όποιος κατάλαβε...κατάλαβε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΤΕς ΟΑΣΑΠροκειμένου οι συνάδελφοι-τραπεζοϋπάλληλοι να συνεχίσουν να προμηθεύονται Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών με Έκπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα: