enasΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από την Διοίκηση της Τράπεζας η πρόθεσή της για τις δραματικές μειώσεις μισθών, αποφάσισε να αντιταχθεί με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.

Η οικονομική και εργασιακή ισοπέδωση των εργαζομένων με τις γνωστές δόσεις του 20%, θα μας οδηγήσουν στο τέλος του 2014, στην πλήρη απάλειψη του ποσού που στην μισθοδοσία του Απριλίου χαρακτηρίζεται ως "διαφορά αποδοχών".

Στις συναντήσεις που ακολούθησαν με την Διοίκηση της Τράπεζας επισημάναμε κάθε φορά και σε όλους τους τόνους, ότι η ενέργειά της εκτός από άδικη και ισοπεδωτική είναι και απολύτως παράνομη.

Επισημάναμε επίσης, ότι οι δραματικές μειώσεις αφορούν στην πλειοψηφία τους συναδέλφους, που επειδή δεν κατέλαβαν ισότιμη θέση με αυτήν που είχαν πριν την συγχώνευση, έχουν ήδη υποστεί εργασιακή και προσωπική μείωση. Έτσι λοιπόν στο τέλος του 2014 συνάδελφοι με σημαντική προσφορά και προοπτικές καριέρας, θα είναι «απλοί υπάλληλοι» έχοντας υποστεί μειώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 40%.

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό το εκρηκτικό μείγμα εργασιακής και οικονομικής απαξίωσης στο όνομα μιας "επίπλαστης ισότητας" συνιστά μια προαποφασισμένη, μονομερή και παράνομη ενέργεια εις βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους και σαν τέτοια θα αντιμετωπιστεί εκ μέρους μας.

Ο διάλογος, η διαπραγμάτευση και η επιδίωξη συμφωνιών προς όφελος των εργαζομένων ήταν και είναι πάγια θέση μας. Όταν όμως ο διάλογος είναι προσχηματικός ή όταν η άλλη πλευρά παρανομεί συστηματικά και αρνείται να συζητήσει για ουσιαστικές λύσεις τότε οι νομικές ενέργειες και τα ένδικα μέσα είναι η τελευταία λύση. Για αυτό εκτός από τους συνδικαλιστικούς αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν στο άμεσο μέλλον, ο Σύλλογός μας έχει ήδη δρομολογήσει σειρά νομικών ενεργειών και δικαστικών αγώνων.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, να εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο για να προστατέψουμε ανθρώπους, οικογένειες και προοπτικές αξιοπρεπούς διαβίωσης και αυτό θα κάνουμε

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ...

...σε μια μεγάλη δικαστική διεκδίκηση απαντώντας στην παρανομία της Διοίκησης. Σ' αυτόν τον αγώνα, κανένας εργαζόμενος δεν είναι και δεν θα νιώσει ποτέ μόνος.
Ο Σύλλογός μας στο πρόσφατο παρελθόν έχει δώσει δικαστικούς αγώνες με επιτυχία (ασφαλιστικό, αρνί-γαλοπούλα, ένταξη στον Οργανισμό, portal κ.λ.π).

Με την ίδια υπευθυνότητα, συνέπεια και σχεδιασμό θα δώσουμε με το νομικό μας επιτελείο και αυτήν την μάχη.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ

Με αφορμή την -κατά την γνώμη της Διοίκησης- λήξη της Επιχειρησιακής μας Σύμβασης, αποφάσισε να "ενοποιήσει" τα πάσης φύσης επιδόματα που έπαιρνε κάθε εργαζόμενος σε ένα "κουτάκι" που το βάφτισε "διαφορά αποδοχών". Έτσι "τσουβάλιασε", κοινώς, επιδόματα και διαφορές επιδομάτων όπως τα αρωγής τέκνων, ευθύνης, βαθμίδας, προσωπικές διαφορές, εξειδικευμένα, επιχειρησιακό, δικτύου, βαθμού κ.λ.π. με σκοπό να τα εξαλείψει όλα έως το τέλος του 2014. Είναι προφανέστατη η παρανομία της και η πρόθεσή της να "μπερδέψει" τους εργαζόμενους μην προσδιορίζοντας ακριβώς την πηγή κάθε μείωσης ξεχωριστά. Ελπίζει έτσι ότι θα συσκοτίσει και θα δυσκολέψει την διεκδίκηση στα δικαστήρια. Ματαιοπονεί όμως γιατί έχουν γνώση οι φύλακες και γιατί ...

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ...

Συνάδελφοι, στο τέλος της ανακοίνωσης, σας παραθέτουμε μία πρώτη επεξεργασία για την βάση της νομικής διεκδίκησης, η οποία για ευνόητους λόγους δεν πρέπει και δεν μπορεί σ' αυτήν την φάση να είναι πιο εμπεριστατωμένη. Ο καθένας όμως μπορεί να διαπιστώσει ότι η Τράπεζα θα κληθεί -με δική της ευθύνη- να διαχειριστεί ένα κύμα αγωγών, οι οποίες όπως πιστεύουμε θα κερδηθούν στα δικαστήρια.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Από την πρώτη στιγμή των περικοπών σχεδιάσαμε μια στρατηγική διεκδίκησης παράλληλα με την κάθε είδους συνδικαλιστική δράση ή τον διάλογο με την Διοίκηση που συνεχίζονται.

ΒΗΜΑ 1ο: Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Τράπεζας όπου αμφισβητούμε την λήξη της Επιχειρησιακής μας Σύμβασης, άρα και την περικοπή των επιδομάτων που απορρέουν από αυτήν.
Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει με ανακοινώσεις μας τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν την 17/6/2014.

ΒΗΜΑ 2ο: Αμέσως μετά την περικοπή του πρώτου 20% του συνόλου των επιδομάτων, αποστείλαμε εξώδικη διαμαρτυρία αμφισβητώντας την νομιμότητα της πράξης της Διοίκησης για λογαριασμό όλων των συναδέλφων μας. Έτσι δεν αποδεχτήκαμε καμία μείωση θεμελιώνοντας μελλοντικές διεκδικήσεις.

ΒΗΜΑ 3ο: Αποστείλαμε στην Διοίκηση εξώδικη διαμαρτυρία με την οποία αμφισβητούμε την νομιμότητα της "ομαδοποίησης" και περικοπής της πάσης φύσης επιδομάτων. Ζητάμε να διευκρινιστεί ανά εργαζόμενο το ακριβές ποσό των περικοπών, καθώς και η πηγή από την οποία προκύπτει κάθε περικοπή χωριστά.
ΒΗΜΑ 4ο: Αρχίσαμε να δημιουργούμε την νομική βάση διεκδίκησης (μέρος της ήδη δημοσιοποιούμε σήμερα), η οποία στο σύνολό της θα είναι κοινή για όλους τους συναδέλφους άσχετα με την προσωπική ιδιαιτερότητα του καθενός.

ΒΗΜΑ 5ο: Αποφασίσαμε, στο τελευταίο Δ.Σ. του Συλλόγου, να ζητήσουμε την συνδρομή κορυφαίων καθηγητών του Εργατικού Δικαίου, με την διαδικασία γνωμοδότησης, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιό μας και να χτίσουμε μια νικηφόρα βάση διεκδίκησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι γνωμοδοτήσεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
ΒΗΜΑ 6ο: Έχοντας κάνει ήδη μια σημαντική προεργασία απαραίτητη για τα επόμενα στάδια, πρέπει τώρα να περάσουμε οργανωμένα και προσεκτικά στην συλλογή των προσωπικών στοιχείων κάθε συναδέλφου ξεχωριστά.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ

Ο Σύλλογος όπως αναφέραμε κάνει και θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια μπαίνοντας πάντα μπροστά έτσι ώστε να διασφαλίσει την συλλογικότητα και την επιτυχή έκβαση των δικαστικών ενεργειών.
Πρέπει όμως να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι η κατάθεση αγωγών απαιτεί τα προσωπικά στοιχεία του καθενός συναδέλφου ξεχωριστά. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να κερδηθεί μια αγωγή αν δεν περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία, διεκδικούμενα ποσά και λεπτομέρειες για επιδόματα, πηγή προέλευσης, χρόνια που αυτά χορηγούνται κ.λ.π.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι και η παραμικρή προσωπική λεπτομέρεια που ο καθένας μπορεί να προσθέσει, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην δικαίωσή του.

Αν και η βάση διεκδίκησης είναι κοινή για όλους, κάθε περίπτωση είναι προσωπική γιατί μπορεί να περιέχει διεκδικούμενα επιδόματα (π.χ. εξειδικευμένα, ανθυγιεινά κ.λ.π.) που δεν αφορούν το σύνολο.

ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΞETE ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Θα κληθείτε τις επόμενες μέρες να συμπληρώσετε μια "φόρμα" που θα περιέχει τα προσωπικά σας στοιχεία και τα διεκδικούμενα ποσά.

Εμείς από την πλευρά μας, με τη συνδρομή του νομικού μας επιτελείου, θα δημιουργήσουμε ένα εύχρηστο και απλό έντυπο προς συμπλήρωση το οποίο θα περιέχει τα απαραίτητα σε πρώτη φάση, ιδιαίτερα στοιχεία του καθενός .

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όπως ήδη αναφέραμε ο αγώνας μας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα με αμείωτη ένταση. Ο διάλογος και η διαβούλευση και η όποια θετική συμφωνία είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Οι δικαστικές ενέργειες όμως είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους εργαζόμενους που βλέπουν τα εισοδήματα και τις ζωές τους να λεηλατούνται.

Ο δικαστικός αγώνας που ξεκινάει θα είναι μακροχρόνιος μέχρι την τελική δικαίωση. Σ' αυτήν την πορεία πολλοί θα προσπαθήσουν να μας παρουσιάσουν δήθεν σαν άκαμπτους, σκληρούς και δικομανείς. Πολλοί θα μας συκοφαντήσουν ότι δεν ακολουθούμε την φωνή της λογικής δεχόμενοι τα "ψίχουλα" που μας προσφέρουν αλλά κυνηγάμε το αδύνατο. Άλλοι "διαμεσολαβητές" θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον εργοδότη. Και κάποιοι που δεν στήριξαν ούτε μια στιγμή τους εργαζόμενους της Εμπορικής ίσως δεν διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και "αθέμιτα μέσα" με σκοπό να αποτρέψουν το κύμα των δικαστικών και άλλων διεκδικήσεων του Συλλόγου και των εργαζομένων.

Κλείστε τα αυτιά σας στα "παπαγαλάκια" της εργοδοσίας.

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας απέναντι στον εργοδότη είναι ιερό δικαίωμα που συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας την ιστορία μας και την οικογένειά μας.

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με ένδικα μέσα σε καμία περίπτωση δεν δυσκολεύει την θέση μας απέναντι στην εργοδοσία και δεν αποτελεί λόγο οποιασδήποτε δυσμενούς μεταχείρισης από την πλευρά της. Αντίθετα αποτελεί πρόσθετο λόγο "τυπικής" συμπεριφοράς του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο.
Συνεχίζουμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από τον Σύλλογό μας μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

Νομική προσέγγιση για τις διεκδικήσεις μας

«««

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 ν. 2112/1920, 9 παρ. 1 β.δ. 18.7.1920, Π.Δ. 178/2002 ( προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης ) και άρθρο 479 ΑΚ, αλλά και πάγια νομολογία των Εθνικών Δικαστηρίων και του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ( ΔΕΚ ), ο νέος εργοδότης υποχρεούται να συνεχίσει να καταβάλλει στο μισθωτό τις πάσης φύσεως αποδοχές που του κατέβαλε ο παλιός και μάλιστα για την αιτία, με τον τρόπο και στον χρόνο που τις κατέβαλε εκείνος και με το περιεχόμενο που τις κατέβαλε εκείνος ως χρήμα ή είδος, με υποχρέωση διατήρησης του ίδιου είδους. Το ύψος των καταβλητέων αποδοχών και ο τρόπος υπολογισμού τους παραμένουν, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον παλιό εργοδότη, ακόμη και εάν το ύψος τους ήταν ανώτερο από το νόμιμο. Ο νέος εργοδότης δεν δικαιούται να μεταβάλλει ούτε την αιτιολογία των επι μέρους κονδυλίων που συνθέτουν τον τελικό μισθό, ακόμη και εάν το τελικό του ύψους των αποδοχών του μισθωτού διαμορφώνεται σε ποσό μεγαλύτερο από το νόμιμο.

Αντίστοιχα, ο μισθωτός δεν χάνει τα πλεονεκτήματα από το μισθό και τις λοιπές αποδοχές του και διατηρεί αναλλοίωτο το δικαίωμα του για απόληψη του μισθού και των λοιπών αποδοχών που απορρέουν από τη σύμβαση του όπως είχε διαμορφωθεί με τον παλιό εργοδότη.

Μερικότερη εκδήλωση της υποχρέωσης του νέου εργοδότη είναι ότι, υποχρεούται να συνεχίσει την παροχή όλων των οικειοθελών παροχών του παλιού και υποχρεούται να τηρήσει τους όρους ΣΣΕ, η οποία κατά συμβατικό όρο εφαρμόζεται στη σχέση εργασίας.

Ο νέος εργοδότης υποχρεούται να συνυπολογίσει τη συνολική προϋπηρεσία του μισθωτού στην επιχείρηση για τον καθορισμό κάθε δικαιώματος του μισθωτού που συναρτάται μ΄ αυτήν.

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648, 649, 653 και 288 ΑΚ προκύπτει ότι οι χρηματικές και άλλες παροχές, που απονέμει ο εργοδότης είτε κατόπιν συμφωνίας, είτε οικειοθελώς μεν στους εργαζομένους του, αλλ' ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τους, με την πρόθεση οι παροχές αυτές να καταβάλλονται για την εργασία και όχι από ελευθεριότητα, αποτελούν μισθό και δεν μεταβάλλονται, ούτε ανακαλούνται μονομερώς από τον εργοδότη, ιδιαίτερα μάλιστα σ' εκείνη την περίπτωση, κατά την οποία έχει μεσολαβήσει σημαντικό διάστημα από την αρχική καταβολή τους (προβλ. Βλαστό, όπου, π.π., παρ. 816 και επ. σελ. 799 και επ. ΑΠ 636/88 ΕΕΔ 38, 266 ΑΠ 733/79 ΝοΒ 28,47). Με την έννοια αυτή ο όρος οικειοθελείς παροχές αποτελούν τα διάφορα συμβατικά επιδόματα ή οι συμβατικές προσαυξήσεις που δίνονται κατά τη βούληση των δύο μερών ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας και συνθέτουν το συμβατικό μισθό ( βλ. Κουκιάδη, Εργατικό Δίκαιο, Ε έκδοση, σ. 663 επ. ενδ. ΑΠ 699/2002 ΕΕΔ 62.1369 ).

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648, 652 παρ.1, 656, 349, 351 Α.Κ. 1,3,7 του Ν. 2112/1920 και 5 παρ. 3 Ν.3198/1955, προκύπτει ότι βλαπτική μεταβολή των όρων της ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συμβάσεως εργασίας υπάρχει όταν ο εργοδότης, χωρίς δικαίωμα από το νόμο ή τη σύμβαση ή κατά κατάχρηση του δικαιώματος αυτού μεταβάλλει μονομερώς τους όρους της σύμβασης με συνέπεια να επέρχεται άμεση ή έμμεση υλική ή ηθική βλάβη στο μισθωτό. Τέτοια βλαπτική μεταβολή αποτελεί ο υποβιβασμός (Εφ.Αθ.12555/1988 ΕΕΔ 37, 1989), η τοποθέτηση σε υποδεέστερη θέση (Α.Π. 81/1988 ΕΕΔ48, 521 , ΑΠ 98/2000 ΕΕΔ 60, 352), η ανάθεση κατωτέρων εργασιών ή εργασιών χαμηλότερης θέσεως (ΑΠ 674/1991 ΕΕΔ 51,87), η απογύμνωση από αρμοδιότητες (ΑΠ 224/1990 ΕΕΔ 49, 515), η μεταβολή του είδους της εργασίας, η δυσμενέστερη μεταβολή του χρόνου εργασίας (ΑΠ 162/1993 ΔΕΝ 49, 1993, 649), η μεταβολή του ωραρίου έτσι ώστε ο μισθωτός να εργάζεται και τα Σαββατοκύριακα (ΑΠ 351/1990 ΕΕΔ 50, 1991, 34) κλπ.

Τέτοιας μορφής βλάβη θεωρείται πρωτίστως η οικονομική βλάβη, πρωταρχική μορφή της οποίας συνιστά η με οποιοδήποτε τρόπο μείωση των αποδοχών του εργαζομένου (ΑΠ 675/91 ΕΕΔ 50, 1068. ΑΠ 444/89 ΔΕΝ 46,1185) αλλά και η εν γένει υλική βλάβη, όπως είναι η μείωση και η ιεραρχική του υποβάθμιση. Έτσι, συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή και η περίπτωση της μονομερούς αλλαγής της ειδικότητας του εργαζομένου κατά την οποία, ακόμα κι αν δεν επέρχεται αλλαγή στις αποδοχές του, υφίσταται μεταβολή των λοιπών όρων της σύμβασης εργασίας του κατά τρόπο δυσμενή γι' αυτόν και τα συμφέροντά του.

Βλαπτικό χαρακτήρα έχει η εργοδοτική μεταβολή, όταν εξ αιτίας της προκαλείται βλάβη στον εργαζόμενο, η οποία δεν είναι αναγκαίο να είναι μόνον υλική (π.χ. μείωση αποδοχών, αλλαγή ωραρίου), αλλά αρκεί και η απλή ηθική μείωση του εργαζομένου από τη μεταβολή, άμεση ή έμμεση, για να θεωρηθεί η μονομερής μεταβολή ως βλαπτική γι' αυτόν (ΑΠ 435/1992, Β' Πολ.Τμήμα, Επιθεώρηση ΙΚΑ και Ασφαλ. Εργατ.Δικαίου σελ. 172, Εφ.Αθ. 10179/91 Τμ. 3ο, Επιθεώρηση ΙΚΑ και Ασφαλ.Εργ. Δικαίου σελ. 174).

Μάλιστα η ηθική μείωση προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη, διότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι από τα σπουδαιότερα δικαιώματα του ανθρώπου, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 5 παρ. 1).
Κατά συνέπεια, ο εργοδότης δεν μπορεί, όχι μόνο να επιβάλει πράξεις αντίθετες με το νόμο και την ηθική αλλά και να αξιώνει από τον εργαζόμενο συμπεριφορά που τον εκθέτει, τον μειώνει ή τον εξευτελίζει. Γι' αυτό θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες μορφές εργασιακής συμπεριφοράς, η οποία πρέπει πάντα να κρίνεται με πνεύμα προστασίας της αξιοπρέπειας του εργαζομένου ως μισθωτού και κυρίως ως ανθρώπου (βλ. Α. Φλώρου, Μεταβολή των όρων εργασίας κ.λ.π. Ε.Ε.Δ. 32,1217 επ.)

Από την γενική υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη πηγάζει μεταξύ άλλων και η σημαντικότατη υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητας του εργαζομένου. Και οπωσδήποτε είναι βλαπτική για τον εργαζόμενο η συμπεριφορά του εργοδότη που δημιούργησε τέτοιες συνθήκες, ώστε καλόπιστα να μην είναι δυνατή πλέον η εκπλήρωση της υποχρέωσης του εργαζομένου για παροχή της εργασίας με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας ή που επέφερε τέτοια ηθική μείωση στην προσωπικότητα του εργαζομένου, ώστε η συνέχιση της εργασίας του στο χώρο εργασίας να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη (Εφ. Θεσ/κης 2019/89 ΔΕΝ 46,233,Μον.Πρ.Πειρ. 3044/88 Αρχ.Ν. 40,452).

»»»

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο ΑΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΑΚΑΚΟΣ ΦΩΚΙΩΝ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

- Θα ήταν χαρά μας να προσθέσετε τα σχόλιά σας στις αναρτήσεις μας.

- H ιστοσελίδα μας σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις.