enas
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

   Την ώρα που η κυβέρνηση με χαριστικές ρυθμίσεις απαλλάσσει από την φορολογία μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους ισχυρών συμφερόντων, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες πληροφορούνται ότι σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, από τούδε και στο εξής το βρεφονηπιακό επίδομα θα φορολογείται !!!
  Έτσι με Εγκύκλιό της (Νο 145/28 Αυγούστου 2014) η Alpha Bank, όπως και άλλες τράπεζες, γνωστοποιεί στους εργαζόμενους ότι "...σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013), αρχής γενομένης από το νέο σχολικό έτος 2014-2015...η δαπάνη που καταβάλλεται από την Τράπεζα για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα του υπαλλήλου...". Και συνεχίζει : "Ως εκ τούτου το εν λόγω επίδομα χορηγείται μέσω της μισθοδοσίας και υπόκειται στις προβλεπόμενες κρατήσεις."
   Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη φορολόγηση του βρεφονηπιακού επιδόματος πρώτα απ' όλα για ηθικούς λόγους (μητρότητα) αλλά και διότι θα οδηγήσει στην δραστική μείωση του καταβλητέου ποσού με αποτέλεσμα νέα μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στις τράπεζες καθώς με την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος δεν είναι μόνο ο φόρος αυτός ο οποίος αυξάνεται αλλά και οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η φορολόγηση των επιδομάτων Βρεφονηπιακού Σταθμού και συμμετοχής των παιδιών των συναδέλφων σε κατασκηνώσεις καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, ήταν αντικείμενο πολλών παρεμβάσεων και συναντήσεων της ΟΤΟΕ με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, στη συνέχεια, μέσω της Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διευκρίνισε ότι: «Δεν φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μιας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης».

Η ΟΤΟΕ θεώρησε ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση αυτή της αρμόδιας Γραμματείας του Υπουργείου Οικονομικών και συνεχίζει τις προσπάθειές της, προκειμένου οι Τράπεζες να σταματήσουν την παρακράτηση του σχετικού φόρου επικαλούμενες το Ν. 4172/2013 δεδομένου ότι, η θέση αυτή που εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να υλοποιηθεί.

Για τα θέματα αυτά έγινε στις 13/11 ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, στην οποία υπήρξε αναλυτική ενημέρωση και αποφασίστηκε η συνέχιση των προσπαθειών και των παρεμβάσεων στους αρμόδιους φορείς σε κλαδικό επίπεδο δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή είναι ιδιαιτέρα σοβαρή, χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τον κάθε Σύλλογο ξεχωριστά.

Ο Σύλλογός μας θα θέσει το ζήτημα σε συνάντηση με την Διοίκηση επιδιώκοντας εναλλακτική λύση απόδοσης του βρεφονηπιακού επιδόματος έτσι ώστε να μην μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων στις Τράπεζες.

                                                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ             ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα

Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086

Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445

Email:

  • Δείτε την ανακοίνωση Νο 38 του ΕΝ.Α.Σ.σε μορφή word εδώ.

Προσθήκη νέου σχολίου

- Θα ήταν χαρά μας να προσθέσετε τα σχόλιά σας στις αναρτήσεις μας.

- H ιστοσελίδα μας σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση