https://easpemporiki.files.wordpress.com/2014/02/cropped-img_95677.jpgΣε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία προχωρούν  οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή 14.6.2019 μετά από απόφαση του ΔΣ του σωματείου (ΣΥΕΤΕ) .

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΕΤΕ κάνει λόγο για "συνειδητή αμφισβήτηση και απαξίωση κάθε έννοιας θεσμικής νομιμότητας και ομαλότητας" από πλευράς Διοίκησης  κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ.

 Όσον αφορά τώρα στα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα ο ΣΥΕΤΕ με ανακοίνωσή του (11.6.2019) τονίζει τα εξής:

«Στη χθεσινή συνάντηση, 20 μόλις μέρες πριν λήξει η επέκταση ισχύος της προηγούμενης Επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. 2016‐2019, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Ε. κ. Μυλωνάς απαίτησε να δεχθούμε την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, ως προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί και να απαντήσει συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις μας για τη νέα Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. Θεωρώντας, μάλιστα, «περιττή» κάθε άλλη συζήτηση, αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία και την παράδοση της Εθνικής Τράπεζας. Είναι εξίσου πρωτοφανές να απαιτεί η Διοίκηση από τον Σύλλογο να συμφωνήσει εκβιαστικά, εν λευκώ και με συνοπτικές διαδικασίες, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του Κανονισμού Εργασίας, που δεν είναι «οποιαδήποτε βραχύβια Συλλογική συμφωνία». Είναι το Σύνταγμα για κάθε επιχείρηση, πόσο μάλλον για μια επιχείρηση του μεγέθους και του κύρους της Ε.Τ.Ε.!»

Η παραπάνω στόχευση της Διοίκησης της ΕτΕ που θέτει ως προαπαιτούμενο για την διαπραγμάτευση νέας ΕΣΣΕ την αλλαγή Κανονισμού Εργασίας θυμίζει κάτι... από τα παλιά στους εργαζόμενους της Alpha Bank οι οποίοι προέρχονται από την Εμπορική Τράπεζα. Ήταν η εποχή που ο τότε Δ/νων Σύμβουλος της ΕΜΤΕ κ. Strub σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΣΕΕΤ (νυν ΕΝ.Α.Σ.) επιχείρησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Μόνο που τότε το εκβιαστικό δίλημμα δεν ήταν "Αλλαγή Κανονισμού και υπογραφή ΕΣΣΕ" αλλά "Αλλαγή Κανονισμού και ένταξη  των νεοπροσληφθέντων στον Οργανισμό". Ωστόσο, όπως όλοι θυμούνται, τον Δεκέμβριο του 2010 στο Ξενοδοχείο Caravel το εργοδοτικό δίδυμο Strub-Κωνσταντινόπουλος υπέστη ταπεινωτική ήττα καθώς μια οργισμένη Γενική Συνέλευση απέδειξε ότι όταν οι εργαζόμενοι θέλουν μπορούν !

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην αρκεστούν σε απεργίες "τριημέρου".

Foto από την ΓΣ των εργαζομένων της Εμπορικής στο CARAVEL (4 ΔΕΚ 2010) για την υπεράσπιση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ/ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τεράστια η σημασία της απόφασης για όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς

Στις 21 Δεκεμβρίου συζητήθηκε η προσφυγή του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής-Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) στο Υπουργείο Εργασίας με την οποία ο ΣΕΤΑΠ κατήγγειλε την Τράπεζα ότι ενώ έχει Οργανισμό δεν τον εφαρμόζει ζητώντας έτσι να ληφθούν μέτρα.

Η απόφαση αποτελεί δικαίωση του αγώνα του ΣΕΤΑΠ, για την εφαρμογή του νόμου στην Πειραιώς. Αποτελεί νίκη για τους εργαζόμενους όχι μόνον τους προερχόμενους από τη ΑΤΕ αλλά για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους της Πειραιώς από όπου και αν προέρχονται.

Ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για την Τράπεζα που σιωπηρά τον παρόπλισε αλλά και για εκείνους του «συνδικαλιστές» που ανέχτηκαν αυτή τη τακτική και έβαλαν πλάτη να επιβληθεί το καθεστώς της ανομίας στη Τράπεζα.

  • Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

organismosΜε αφορμή πιέσεις που δέχονται συνάδελφοι οι οποίοι από το έτος 2011 είχαν καταθέσει αγωγές που εκδικάστηκαν το έτος 2014 και δικαιώθηκαν πρωτόδικα στο ζήτημα της ένταξής τους στον Οργανισμό Προσωπικού της Εμπορικής ο ΕΝ.Α.Σ επανέρχεται στο ζήτημα κάνοντας εκ νέου σαφή τα εξής:

1. Το δικαστήριο εντάσσει ομάδες εργαζομένων στον Οργανισμό Προσωπικού της Εμπορικής. Το γεγονός ότι η ένταξη αυτών των συναδέλφων έγινε με τις δικαστικές αποφάσεις όχι μόνον δεν μειώνει αλλά μεγιστοποιεί την κατάκτηση.

2. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πανηγυρικά ότι ο Οργανισμός Προσωπικού της Εμπορικής εξακολουθεί να ισχύει και μετά την συγχώνευση - και δεν υποκαθίσταται από τον αντίστοιχο της Alpha Bank.

  • Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 70 του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής ΕΔΩ.

axiokratiaΜε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία (ΑΣΠ), παράταξη η οποία δραστηριοποιείται στα πλαίσια του "Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank" καταγγέλει δημόσια "την αναξιοκρατία και τις αδιαφανείς διαιδικασίες στην Τράπεζα" καθώς και την ρουσφετολογική, όπως την χαρακτηρίζει, συμφωνία Συλλόγου Προσωπικού -Alpha Bank. Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται επίσης στην ανακοίνωση σχετικά με την διαδικασία μετατάξεων ,προαγωγών αλλά και προσλήψεων που διενεργήθηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα. Ειδικά για την διαδικασία των προσλήψεων η ΑΣΠ θέτει τα εξής ερωτήματα :

α) Με ποιά κριτήρια έγιναν οι νέες προσλήψεις και ποιά "βάση δεδομένων" χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η αρχική επιλογή;

β) Με ποιά κριτήρια επιλέχθηκαν τέκνα ορισμένων συναδέλφων και κάποιων άλλων συναδέλφων όχι;

Με βάση τα παραπάνω η ΑΣΠ εκτιμά ότι ικανοποιούνται "φωτογραφικά" 100-120 άτομα. Καλεί δε την Επίτροπο του Δημοσίου κα Φραγκάκη που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των μετόχων να αναλάβει τις ευθύνες της.

  • Διαβάστε την ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Alpha Bank ΕΔΩ.
  • Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 77 του Συλλόγου Προσωπικού και το κείμενο της συμφωνίας ΕΔΩ.

    proagwgesΚατάφωρες παραβιάσεις του Οργανισμού Προσωπικού στις προαγωγές ανωτέρων στελεχών όπως αυτές ανακοινώθηκαν με την Εγκύκλιο της 31/03/2015 καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank της πρ. Ιονικής.
     "Για πρώτη φορά στα χρονικά της τράπεζας έχουμε κατάφωρη παραβίαση του Οργανισμού Προσωπικού, αφού στην κυριολεξία αγνοήθηκε η διενέργεια των προαγωγών για τα έτη 2012-13-14 και...διεξήγαγε τις προαγωγές με valeur 1/1/2015...Βέβαια υπάρχει και αυτήν τη φορά ένας μεγάλος αριθμός αλλεπάλληλα προαγόμενων και τα συνήθη ευνοημένα «παιδιά» της τράπεζας" αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του και καταλήγει απευθύνοντας "...ισχυρή προειδοποίηση στην τράπεζα ότι δεν μπορεί πλέον να διοικείται με επίκεντρο το δίκτυο πελατειακών σχέσεων που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια" αλλά με "μία νέου τύπου αξιοκρατική διαχείριση που θα λαμβάνει υπόψη ότι η τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού!

    "Αν δεν μπορούν να το καταλάβουν οι κύριοι της διοίκησης, θα προβούμε άμεσα σε αποκαλύψεις που θα τους «βοηθήσουν» να συνειδητοποιήσουν έμπρακτα αυτό το μήνυμα" είναι η αιχμή που αφήνει στο τέλος η ανακοίνωση.

  • Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου της πρ. Ιονικής ΕΔΩ.

penaΠαραθέτουμε προς ενημέρωσή σας ανακοίνωση παράταξης της Alpha Bank

"ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΚΙΑΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ"

Μαύρη μέρα η 2 Ιουνίου 2014 για τους εργαζόμενους στην Alpha Bank, γιατί είναι η ημερομηνία που η ηγεσία του Συλλόγου ( Γκιάτης ,Αθανασιάδης και σια) υπέγραψαν ουσιαστικά την κατάργηση μιας από τις βασικότερες κατακτήσεις μας, τον Οργανισμό Προσωπικού. Ο νέος Οργανισμός που υπογράφηκε είναι πλέον ένα κέλυφος αδειανό που κατοχυρώνει οποιαδήποτε ενέργεια της Τράπεζας και αφήνει τους εργαζόμενους μόνο με υποχρεώσεις. Τα κυριότερα σημεία της προδοτικής εκχώρησης δικαιωμάτων μας είναι τα ακόλουθα:

1) ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το σωματείο συμφώνησε οι συμβάσεις εργασίας μας να θεωρούνται «αορίστου χρόνου». Αντίθετα με τον προηγούμενο Οργανισμό που οι συμβάσεις εργασίας μας ίσχυαν μέχρι την συνταξιοδότηση και μπορούσαν να καταγγελθούν μόνο για «σπουδαίο λόγο» με το βάρος απόδειξης της απόλυσης στην τράπεζα, τώρα μπορούν να απολύσουν συνάδελφο χωρίς αιτιολογία. Η επίκληση από την ηγεσία του Σωματείου του Μνημονίου που προβλέπει την μετατροπή των συμβάσεων σε «αορίστου διάρκειας» είναι παραπλανητική διότι αφενός εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του νόμου (προσφυγές ΓΣΕΕ , ΟΤΟΕ , κλπ), αφετέρου είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο νόμος θα αλλάξει στο μέλλον.

2) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Ο νέος Οργανισμός επιτρέπει τις μεταθέσεις εκτός νομού για τους εργαζομένους (άρθρο 12.1, 12.2, 12.3), ενώ μέχρι σήμερα η μετάθεση εκτός νομού ήταν ουσιαστικά εκούσια.

3) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ
Καταργήθηκε η προστασία από μειώσεις αποδοχών λόγω αδικαιολόγητης ανάκλησης υπογραφών και επιδομάτων όπως προέβλεπε το άρθρο 8.6 του παλαιού Οργανισμού.

4) ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Καταργήθηκε η αναφορά στον παλαιό Οργανισμό για την τοποθέτηση Διευθυντή ή Προϊσταμένου να «λαμβάνεται πρόνοια για την μη διασάλευση της ιεραρχίας» (άρθρο 1.4 παλαιού Οργανισμού). Επίσης καταργήθηκε η πρόβλεψη ότι «κατ εξαίρεση» προαγωγή μπορεί να δοθεί μόνο μια φορά σε κάθε συνάδελφο. Με την κατάργηση των ανωτέρω η Διοίκηση μπορεί να αυθαιρετεί προάγοντας και τοποθετώντας όποιον θέλει όποτε θέλει.

5) ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Καταργήθηκε η πρόβλεψη ότι η τράπεζα δε μπορεί να προσλαμβάνει μη μόνιμο προσωπικό για τραπεζικές εργασίες (άρθρο 2.4 παλαιού Οργανισμού). Αντίθετα στον νέο Οργανισμό προστέθηκε ότι : « η τράπεζα δύναται κατά την ελεύθερη και απόλυτη κρίση της να απασχολεί
προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.., συμβάσεις έργου και παροχής υπηρεσιών». Δηλαδή αποκτά δικαίωμα για ελαστική και μερική απασχόληση εκτός συλλογικών συμβάσεων.

6) ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Όσο δε αφορά τα Πειθαρχικά Συμβούλια , τα οποία παραπλανητικά ο Σύλλογος είχε ανακηρύξει σε μείζον θέμα, και εκεί η τράπεζα φρόντισε να κατοχυρωθεί προσθέτοντας παράγραφο ότι είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της να μην παραπέμψει συνάδελφο στο πειθαρχικό συμβούλιο αλλά να τον απολύσει κατευθείαν.....

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η ηγεσία του Συλλόγου έδρασε σαν «κοινός διαρρήκτης του σαββατοκύριακου» για να κλέψει δικαιώματα δεκαετιών, ούτε η μεθόδευση σε συνεννόηση με την τράπεζα την Παρασκευή 31/5 να καταγγελθούν οι συμβάσεις και να υπογραφούν οι νέες την επόμενη. Είναι γνωστό ότι ηγεσία του Συλλόγου λαμβάνει εντολές κατευθείαν από την Διοίκηση και έχει την ίδια αυταρχική και αντιδημοκρατική νοοτροπία ώστε να μη θέσει τόσο σημαντικές αλλαγές στην κρίση των συναδέλφων (π.χ. η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ήταν απαραίτητη για τέτοιες αλλαγές).

Η νέα διάσταση είναι το μέγεθος του θράσους της ηγεσίας του Συλλόγου που πανηγύριζε ότι «αρχισε η ανοδική πορεία»!!! γιατί στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων και της μισθολογικής ισοπέδωσης των συναδέλφων της Εμπορικής, δόθηκαν αυξήσεις από € 20 έως € 40 (μικτά) στους Δ/ντές και τους Προϊσταμένους καταστημάτων. Ποσά που δεν αντιστοιχούν ούτε στις απλήρωτες υπερωρίες μιας ημέρας. Απαράδεκτο και προκλητικό το ειδικό επίδομα (€ 96) να μπαίνει στον συντάξιμο μισθό μόνο στους προερχομένους από την πρώην Πίστεως και οχι στους συναδέλφους της ΙΟΝΙΚΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ.

Είναι να απορεί κανείς πως η ηγεσία του Συλλόγου επαίρεται ότι διασφαλίζει την απασχόληση και την ίδια στιγμή να καταργεί από τον Οργανισμό όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία από την διευθυντική αυθαιρεσία ή την καταγγελία σύμβασης. Η εξήγηση είναι ότι εκτός από το ποσοστό στις εκλογές του ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, το προεδρείο του Συλλόγου θεωρεί την πλειοψηφία των συναδέλφων ΡΑΓΙΑΔΕΣ ή ΗΛΙΘΙΟΥΣ ή και τα 2 μαζί.

Συνάδελφοι,
Οι αρνητικές εξελίξεις για το θέμα του Οργανισμού, όπως και το καθεστώς εντατικοποίησης, αυταρχισμού, και υποβάθμισης που βιώνουμε, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα δούμε άσπρη μέρα αν δεν ξεκουμπιστεί η ιερά συμμαχία Κυβέρνησης-Τρόϊκας- Τραπεζιτών μαζί με τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο που ελέγχει το προεδρείο του Σωματείου.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK
Ιούνιος 2014

Σημείωση: Για την απαράδεκτη στάση του Συλλόγου στο θέμα του Εφάπαξ της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ, της κατάργησης της κάλυψης της ΑΧΑ στο Ασφαλιστήριο συμβόλαιο Υγείας, για το θέμα των απλήρωτων υπερωριών που Διοίκηση και Σωματείο εμπαίζουν τους εργαζόμενους και καταστρατηγούν την νομοθεσία, καθώς και για την απαράδεκτη προσπάθεια της Δ/νσης Προσωπικού να κατευθύνει την αξιολόγηση των υπαλλήλων με ποσόστωση, θα επανέλθουμε σύντομα.

s.mitrotaτου Σπύρου Μητροτάσιου, Γεν. Γραμματέα ΕΝ.Α.Σ Αlpha-Εμπορικής

Ένα κείμενο πρωτοφανών αντεργατικών ρυθμίσεων, ένα κείμενο ¨Αρμαγεδώνας" για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων της Alpha Bank. Αυτός είναι ο νέος "Ενιαίος" Οργανισμός Προσωπικού της Alpha Bank τον οποίο συμφώνησε και συνυπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο της Τράπεζας. Μέσα σε ένα κείμενο αποθέωσης του Διευθυντικού διακιώματος το οποίο γκρεμίζει κατακτήσεις και αγώνες δεκαετιών η εργοδοσία πετυχαίνει:

α) την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου (άρθρο 2) ,

β) θεσμοθετεί την ενοικιαζόμενη εργασία (άρθρο 2)

γ) την δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης και στασιμότητας (συνδυασμός άρθρων 7 & 9)

δ) την απελευθέρωση των μεταθέσεων με την κατάργηση του αμετάθετου εκτός νομού (άρθρο 11),

ε) την ελεύθερη ανακλητότητα επιδομάτων "ευθύνης" ,"ρόλου" (άρθρο 5)

      Με τα ψίχουλα δε τα οποία δίνει μέσω της νέας ΕΣΣΕ και τα οποία μεταφράζονται σε κάποια "δεκάευρα" (βλ.εδώ)) που ούτως ή άλλως θα συμψηφιστούν με τις "προσωπικές διαφορές" και τις "ειδικές ρυθμίσεις"απλά χρυσώνει το χάπι της θεσμοθετημένης δουλείας. Δουλεία την οποία ο "Σύλλογος Προσωπικού" ονομάζει "τέλος εποχής στην ανασφάλεια" (βλ. εδώ)

Ο νέος Οργανισμός Προσωπικού της Alpha Bank και οι εμπνευστές του πρέπει να καταδικαστούν από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν είναι δυνατόν "συνδικαλιστές" οι οποίοι υπογράφουν τέτοια κείμενα να συνεχίζουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Η ΟΤΟΕ και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.

  • Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πλέον από τον εργοδοτικό βραχίονα της Διοίκησης, την παράταξη "Ενωμένος Σύλλογος".
  • Το πέπλο του εφυσηχασμού και της αδράνειας πρέπει να αποτιναχτεί.
  • Τώρα πρέπει να μπούν οι βάσεις για ένα πλατύ αντιεργοδοτικό μπλόκ σε όλη την Alpha Bank το οποίο θα υπερασπίσει τον εργαζόμενο απέναντι στην θεσμοθετημένη πλέον εργοδοτική αυθαιρεσία.

                                                                                         Οι καιροί άλλαξαν....

Σπύρος Μητροτάσιος

Γενικός Γραμματέας Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Alpha-Εμπορικής                                   

  •  Σημείωση: Δείτε τον Οργανισμό Προσωπικού της Alpha Bank εδώ και την νέα ΕΣΣΕ εδώ.

anakoinwsh Συνάδελφοι, σας παραθέτουμε τις πολύ σημαντικές κατά την γνώμη μας ανακοινώσεις των δύο σωματείων τα οποία προέρχονται από την Ιονική Τράπεζα και οι οποίες θίγουν τα ζητήματα της νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ και των Οργανισμών Προσωπικού.

 Πρόκειται για την ανακοίνωση Νο 95 του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής (δείτε την εδώ) και την αντίστοιχη του Σωματείου ''Αλληλεγγύη'' (δείτε την εδώ).   Αξίζει να τις μελετήσετε...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Tα δύο σωματεία έχουν μακρά εμπειρία στο χώρο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο βρισκόμαστε σε τακτική όσο και συναδελφική επικοινωνία μαζί τους.