vogiatzopoulou koukosΚρίσιμο για το μέλλον του ΕΤΑΤ αναμένεται να είναι το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που συγκαλείται την ΠΕΜΠΤΗ 30/4/2015 και ώρα 10.00 το πρωί με θέμα Ημερήσιας Διάταξης:

 • Ασφαλιστικό:

Τελευταίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό – Λήψη Απόφασης

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αναπλ. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης κατά την συνάντηση με την ΟΤΟΕ (βλ.εδώ) είχε ζητήσει από την Ομοσπονδία τις προτάσεις της για το ΕΤΑΤ.

Με αφορμή λοιπόν το Γεν. Συμβούλιο της Ομοσπονδίας παραθέτουμε αυτούσια την πρόταση της κ. Βογιατζοπούλου για το ΕΤΑΤ.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< 

Στη κατεύθυνση αυτή, το αίτημα μας προς το αρμόδιο Υπουργείο πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσει στην κατοχύρωση της Κύριας Σύνταξης (με την ένταξη τμήματος της σημερινής σύνταξης στο ΙΚΑ, αναλογική σύνταξη σύμφωνα με Ασφαλιστικές κλάσεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης).

Για το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης που θα απομείνει στο ΕΤΑΤ θα ζητήσουμε από το Υπουργείο να γίνει αναλογιστική μελέτη η οποία θα εξετάσει σε βάθος τις δυνατότητες για βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ, ώστε να είμαστε σε θέση να προκρίνουμε τον κατάλληλο τρόπο , με ανάλογες και συγκεκριμένες προτάσεις που θα στηρίζει το μέλλον και την προοπτική του ΕΤΑΤ. Προτάσεις που θα εγγυώνται και θα διασφαλίζουν τους συνταξιούχους μας και όσους έχουν προσδοκίες (σύμφωνα με τα καταστατικά των ειδικών ταμείων) για ένταξη στο ΕΤΑΤ.

                   >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η πρόταση της Γραμματείας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ:

 • καταργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ που ούτε οι μνημονιακοί νόμοι δεν κατήργησαν
 • αναφέρεται ξεκάθαρα σε κάλυψη… μέρους της κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ χωρίς εξασφάλιση του σημερινού ύψους των συντάξεων που χορηγούνται από το ΕΤΑΤ.
 • μεταφέρει το φλέγον και τρέχον ζήτημα των αναλογιστικών μελετών σε μελλοντικό και αόριστο χρόνο.

Συνάδελφοι

Η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση της Γραμματέως Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ κας Βογιατζοπούλου.

Δεν είναι δυνατόν στην παρούσα συγκυρία (βλ. διαπραγμάτευση κυβέρνησης-ΕΕ,ΔΝΤ) το συνδικαλιστικό κίνημα να παίζει το παιχνίδι της ισοπέδωσης «προς τα κάτω» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Δεν μπορούμε από άποψη ΑΡΧΗΣ (Καταστατικό ΤΕΑΠΕΤΕ, Διατήρηση του Φορέα) να συνεπικουρήσουμε σε προτάσεις που αναφέρονται σε ΙΚΑ,ΕΤΕΑ κλπ

Αλλά και από άποψη τακτικής δεν είναι δυνατόν το σκ να προτάσσει το "πέρασμα" στο ΙΚΑ και δευτερευόντως να μιλά αόριστα για μελλοντικές οικονομικές μελέτες

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ωστόσο η θέση του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank με ανακοίνωσή του εκφράζει την συμφωνία του με την «πρόταση Βογιατζοπούλου».

 • Δείτε την ανακοίνωση Νο 74 εδώ

Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς κάτι διαφορετικό από τον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank από την στιγμή που η εν λόγω πρόταση απαλλάσσει την Τράπεζα από τις υποχρεώσεις της..

Αντίθετα, η θέση του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Alpha-Eμπορικής όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ στις 22.04.2015 είναι:

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< 

 1. Η με κάθε τρόπο διατήρηση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ μέχρι και ο τελευταίος ασφαλισμένος να λαμβάνει ό,τι δικαιούται.
 2. Η διατήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπει το Καταστατικό του ΕΤΑΤ (ύψος σύνταξης, όρια ηλικίας).

Με βάση τις παραπάνω αρχές η συμμετοχή μας στον διάλογο και στην διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα πρέπει να υπηρετεί τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά από τις δύο εθελούσιες εξόδους του Προσωπικού (2006-2012 κ’ 2014) όπως αυτά προσδιοριστούν από τις Ειδικές Οικονομικές Μελέτες που προβλέπει ο Ν.3371/2005.
 2. Να εξαντληθούν οι νομικές δυνατότητες για την διεκδίκηση των απωλειών που υπέστη το ΕΤΑΤ από το PSI+.
 3. Να αρθεί η γνωστή στρέβλωση όπου οι εισφορές των εν ενεργεία συναδέλφων-ασφαλισμένων προ του 1993, εδώ και εννέα χρόνια (από το 2006) κατευθύνονται όχι στον φορέα που θα συνταξιοδοτηθούν δηλαδή στο ΕΤΑΤ αλλά στο ΕΤΕΑ.
 4. Να διασφαλισθεί ότι η καταβολή συντάξεων στο διηνεκές θα γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Καταστατικό μας, δηλαδή το ύψος της σύνταξης θα υπολογίζεται από το ΕΤΑΤ, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναϋπολογισμού της συνολικής σύνταξης.
                                                                                                                         >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>                                                                                                     
                                                                  
                                                                                  ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

                             Σπύρος Μητροτάσιος

Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ Alpha Εμπορικής

 

Σχόλια  

0 # Χρήστος Πλιάτσικας 12-05-2015 10:55
Επιθυμώ να έχω πλήρη και τακτική επαφή μαζί σας. Ευχαριστώ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση