OTOE PirandelloΣυναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το θεατρικό τμήμα της ΟΤΟΕ και οι συνάδελφοι, συναδέλφισσες τραπεζοϋπάλληλοι παρουσιάζουν το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο σε διασκευή του Μάρτιν Σέρμαν

            «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» (Αμερικής 10, Σύνταγμα) από Σάββατο 14 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, εκτός Δευτέρας και Πέμπτης, με ώρα έναρξης κάθε βράδυ στις 9.00 μμ, σε κλιματιζόμενη αίθουσα.

Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ εξέδωσε τα Δελτία Εισόδου (εισιτήρια) με τιμή 5 Ευρώ έκαστο (το άτομο). ΔΩΡΕΑΝ δελτίο εισόδου για παιδιά συναδέλφων μέχρι 18 ετών, για φοιτητές μέχρι 25 ετών και για ανέργους.

Τα Δελτία εισόδου-εισιτήρια διατίθενται από:

-       την ΟΤΟΕ

-       τους οικείους Συλλόγους μέλη της και 

-       το Θέατρο.

Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται από:

-       τη Γραμματεία Πολιτισμού Δευτέρα-Παρασκευή από 9.00-16.00 στο τηλέφωνο 2103388280, ή μέσω email στο skartsolias@otoe.gr.

-       το Θέατρο τις μέρες των παραστάσεων από 18.30-21.30, τηλ. 6978 113 911.

Η προσπάθεια θα έχει τύχη, εάν υπάρξει ουσιαστική συμβολή των Συλλόγων και των συναδέλφων, που τους εκπροσωπούν, ώστε να πληροφορηθούν έγκαιρα οι συνάδελφοι που εργάζονται σ’ όλους τους εργασιακούς χώρους του Ν. Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες καλείτε στο τηλ. 210 3388280, 6978 113 911 ή στέλνετε emailskartsolias@otoe.gr , otoe@otoe.gr, (υπεύθ. Τάκης Σκαρτσολιάς).

------------------------------------------------------

Σημείωση Ιστολογίου: Οι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται στον Σύλλογό μας για την προμήθεια εισητηρίων στο τηλέφωνο 210 3245679, Λυμπεροπούλου Έφη

...και λίγα λόγια για το έργο!

Ο Ιταλός δραματουργός έγραψε το έργο αυτό καταμεσής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανέβηκε για πρώτη φορά – χωρίς επιτυχία – το 1917. θεωρείται από τους ειδικούς ως προγονικό του Θεάτρου του Παραλόγου. Η διασκευή είναι του Μάρτιν Σέρμαν θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου, διασκευή η οποία μετά την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων, παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, αναφερόμενος στο έργο του, έγραψε:

Νομίζω πως η ζωή είναι μία πολύ θλιβερή φάρσα. Γιατί έχουμε μέσα μας την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας, δημιουργώντας μία πραγματικότητα, που κάθε τόσο είναι μάταιη και φανταστική. Ο άνθρωπος συνήθως δεν φαίνεται. Λοιπόν, δείξτε τον την ώρα που ζει υπό το κράτος των παθών του. Βάλτε μπροστά του έναν καθρέφτη. Τότε ή μένει κατάπληκτος από την όψη του ή στριφογυρίζει τα μάτια του για να μην δει τον εαυτό του ή έξω φρενών φτύνει την εικόνα του ή οργισμένος δίνει μία γροθιά για να την καταστρέψει. Κι αν έκλαιγε, δεν μπορεί πια να κλάψει. Κι αν γελούσε, δεν μπορεί πια να γελάσει. Μια φορά, κάτι δυσάρεστο θα’ναι το αποτέλεσμα. Κι αυτό το δυσάρεστο είναι το θέατρό μου.»

Η υπόθεση

Τα πράγματα μπορεί να είναι έτσι, αλλά και αλλιώς. Το αξίωμα του Πιραντέλλο στην υπαρξιακή, καυστική του σάτιρα «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», δίνει το τέλειο άλλοθι στο ανέβασμα ενός Πιραντέλλο, που μπορεί να είναι έτσι (κλασικό και ακίνδυνο), αλλά και αλλιώς (καινούργιο και ευρηματικό).

Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η διασκευή του Μάρτιν Σέρμαν.

Το έργο είναι μια πραγματεία για τον υποκειμενισμό της αλήθειας, για την πραγματικότητα, όπως την εισπράττει ο καθένας μας χωριστά. Αφηγείται την τρομακτική αναστάτωση που προκαλεί στα αστικά στρώματα μιας Ιταλικής κωμόπολης ο ερχομός ενός κρατικού υπαλλήλου, του Πόντζα, μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του, από την πόλη που εργαζόταν και καταστράφηκε με το σεισμό.

Εντύπωση προκαλεί στον προϊστάμενό του και στο περιβάλλον του, το οποίο ζει και αναπνέει για το κουτσομπολιό, ότι αναγκάζει τις δύο γυναίκες να ζουν χωριστά και τις απαγορεύει να συναντιούνται. Όταν ο Πόντζα και η πεθερά του καλούνται από το Δήμαρχο να δώσουν εξηγήσεις, τα πράγματα περιπλέκονται, το μυστήριο παραμένει, αφού ο καθένας έχει τη δική του εκδοχή για την πραγματικότητα. Ο Πιραντέλλο προσδίδει στους χαρακτήρες στοιχεία υστερίας, γκροτέσκου και νευρωτισμού, δοκιμάζει με θάρρος τα όρια, καθώς διψούν για μια αλήθεια, μια οποιαδήποτε αλήθεια. Το ερώτημα παραμένει, ποια είναι η πραγματική αλήθεια; Η διασκευή του Σέρμαν τονίζει τα διαχρονικά στοιχεία του έργου, καλώντας το θεατή να γίνει κύριος συμμέτοχος και συμπαίκτης.

Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ ευχαριστεί τον Μάρτιν Σέρμαν, τα Αθηναϊκά Θέατρα για την παραχώρηση χρήσης του Θεάτρου και το Βεστιάριο για τη συνεργασία και την ενοικίαση των κοστουμιών.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

Μιχάλης Σκυριανός Λαμπέρτο Λαουντίζι
Αμερινή Γεωργοπούλου Αμαλία Αγκάτσι
Κάτια Καραντάκη Ντίνα
Ιωάννα Ιωάννου Υπηρέτρια Πιπίνα
Σοφία Κάντα Κυρία Σιρέλλι
Παντελής Συρμάνογλου Κύριος Σιρέλλι
Φραντζέσκα Κολυβά Κυρία Τσίνι
Γιάννης Τζίτζης Αγκάτσι
Ελένη Καραγιάννη Κυρία Φρόλα
Κώστας Τσισκάκης Κύριος Πόντζα
Άννα Κουράκου Κυρία Νέννι
Κώστας Πετμεζάς Επιθεωρητής
Χρίστος Δημητρέλης Δήμαρχος
Νίκη Πολύζου Κυρία Πόντζα