Αφιερώνεται στους αμέτρητους ήρωες της Ελληνικής Εργατικής Τάξης !

Σε όλους τους πρωτοπόρους εργάτες όπου γής οι οποίοι "έπεσαν" στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Μουσική: Χρήστος Λεοντής
Στίχοι: Pablo Nerouda - Δανάη Στρατηγοπούλου
Τραγούδι: Στέλιος Μυλόβας

https://www.androsfilm.gr/wp-content/uploads/2017/01/vanglouk-androsfilm-3.jpgΗ κοπή της πίτας του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής για το 2017 θα συνδυαστεί με δωρεάν παρακολούθηση θεατρικής παράστασης για κάθε μέλος και εναν συνοδό που επιθυμεί. Έτσι, συμφωνήθηκε με το θέατρο "ΡΙΑΛΤΟ"/Αλέκος Αλεξανδράκης (Οδός Κυψέλης 54), στο οποίο ανεβαίνει η παράσταση των Ρήγα/Αποστόλου "Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή", να παραχωρηθεί ολόκληρο το θέατρο για την παράσταση της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι μπορούν από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου να δηλώσουν την συμμετοχή τους, με την αποστολή μιας απλής αίτησης με το ονοματεπώνυμο, την Μονάδα που υπηρετούν και τον αριθμό των συμμετεχόντων (1 ή 2 άτομα αυστηρά) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους στο fax του Συλλόγου: 210/3240407.

Η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων είναι μέχρι τις 15:00 της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου.

Όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν και διευκολύνονται, μπορούν να προσκομίσουν την αίτηση και μαζί να παραλαμβάνουν τα εισιτήρια τους και από γραφεία του ΕΝ.Α.Σ. στην οδό Ευπόλιδος 8, 1ος όροφος, από Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (ώρες 9:00 έως 15:00). Επίσης από τα ταμεία του θεάτρου πριν την έναρξη της παράστασης.

Η ώρα προσέλευσης είναι 19:45 , ενώ η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 20:30. Ανάλογες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονική & Περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους Γενικούς Συμβούλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με το θέατρο Ριάλτο ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας του Εφόρου Λέσχης του Συλλόγου συν/φου Βασίλη Νικητόπουλου (ΣΥΜΜΑΧΙΑ).

Αρχαία  Οπτική Τεχνολογία
Περισσότερα απο 450 αρχαία ευρήματα σε Μουσεία
Ο Σλήμαν, η Τροία και η έρευνα του Robert Temple
Αρχαίοι φακοί μεγενθύνουν περίπου 1,5 ως 2 φορές
Φακοί μυοπίας ,σμίκρυνσης και φακοί τύπου convex
Μεγεθυντικοί φακοί και τηλεσκόπια
Η Τεχνολογία των κρυστάλλων
Αρχαία κείμενα που μιλούν για την μεγέθυνση
Τα «Κατοπτρικά» του Ευκλείδη
Από την Κνωσσό στους Βίκινγκς
Τηλεσκόπιο σε ελληνικό αγγείο του 5ου πκχ αι.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΦΗΓΗΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ-VIDEO ART-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ

ΜΟΥΣΙΚΗ : ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ

Διάρκεια 20'

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε για τα μέλη του την διάθεση προνομιακού πακέτου καλοκαιρινών διακοπών σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο ZORPIDIS TRAVEL.
Οι εν λόγω προσφορές περιλαμβάνουν αρκετούς προορισμούς καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας και με μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων.

Σημειώνεται ότι στις τιμές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν μια επιπλέον έκπτωση 5% επί του τιμοκαταλόγου.

Επίσης ο Σύλλογός μας αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών αποφάσισε να επιδοτήσει (από τον λογαριασμό των πολιτιστικών εξόδων) το ποσό των 300 ευρώ ανά κράτηση.

Τέλος μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου παρέχεται έκπτωση 10% στα μέλη μας (και στα μέλη των οικογενειών τους) στις ήδη προνομιακές τιμές αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τους προορισμούς κράτησης.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΛΗΓΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

 • Δείτε την ανακοίνωση Νο 83 καθώς και τον πλήρη κατάλογο προσφορών ΕΔΩ.

Εξαιρετικό άρθρο που αλιεύσαμε από την Enfield Neorion 8000εφημερίδα της Ιονικής Ενότητας "Συλλογική Ενημέρωση" (εδώ)-Τα σχόλια από την πλευρά μας περιττεύουν...
-------------------------

Σας μεταφέρουμε στο 1973 και παρουσιάζουμε μία άγνωστη ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας με πρωταγωνιστές έναν εφοπλιστή, δύο μηχανικούς, δύο νησιά και ένα αυτοκίνητο...

E n f i e l d 8 0 0 0 : Σ τ η Σ ύ ρ ο  τ ο υ ’ 7 0 ά ρ χ ι σ ε  τ ο  τ α ξ ί δ ι  τ ω ν  η λ ε κ τ ρ ι κ ώ ν  Ι . Χ .

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης μαζικής παραγωγής κατασκευάστηκε στην Ελλάδα πριν από 43 χρόνια!

“Οι Έλληνες είναι ευρηματικοί, ευφυείς και στο κατάλληλο περιβάλλον, μπορούν να κάνουν... θαύματα, ωστόσο έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις”

“Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας από τα ελπιδοφόρα, νέα μυαλά της πατρίδας μας”

“Έχουμε κολλήσει στα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων ως λαός και έχουμε μείνει πίσω στις σύγχρονες εξελίξεις”

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή ξεστομίσει όλοι τις παραπάνω εκφράσεις; Στερεότυπα θα σκεφτεί κανείς και πιθανώς θα έχει σε μεγάλο βαθμό δίκιο. Εδώ όμως θα εξετάσουμε την άλλη πλευρά, αυτή που δικαιώνει τέτοιες αναφορές. Και το Enfield 8000, το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό Ι.Χ. μαζικής παραγωγής, κατά κάποιον τρόπο, δικαιώνει όλα τα προαναφερθέντα στερεότυπα...

 

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν στη Σύρο; Ελληνικής έμπνευσης, σχεδιασμού και χρηματοδότησης; Πριν από τέσσερις δεκαετίες;

Δεν είναι ούτε αστείο, ούτε κάποια φαντασίωση. Είναι πραγματικότητα, έχει όνομα και ιστορία... Η Σύρος δεν είναι γνωστή ως τοποθεσία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τη δεκαετία όμως του ’70 όλα ήταν διαφορετικά...
Με φόντο την Ελλάδα της δεκαετίας του ’70, σκηνικό ένα εργοστάσιο στη Σύρο, πρωταγωνιστές έναν παγκοσμίου φήμης επιχειρηματία, δύο κορυφαίους σχεδιαστές, δεκάδες επιστήμονες, εργάτες και τεχνίτες από τον Πειραιά και τα ελ-
ληνικά νησιά και στο επίκεντρο ένα χαριτωμένο πορτοκαλί αμάξι, ξετυλίγεται η ιστορία του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ευρείας παραγωγής παγκοσμίως.
Το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής του κόσμου κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σύρο το 1973. Η ιστορία του αποτυπώνει το νεοελληνικό παράδοξο. Καινοτομία, αλλά και αναπτυξιακά κωλύματα. Λαμπρές ιδέες, αλλά και οπισθοδρόμηση, που οφείλεται εν μέρει και στο σκοτεινό πολιτικό πεδίο της χώρας τη δεκαετία του ‘70.
Το Enfield 8000 -περί ου ο λόγος- αποτελεί πλέον έναν θρύλο, ένα ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία αυτοκινήτου, καθώς ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο που μπήκε σε παραγωγή.


Μία παλιά ιδέα για ένα σύγχρονο πρόβλημα
Αν και τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά για την εξέλιξη, τις δυνατότητες και την προοπτική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η κατασκευή τους ήταν μία ιδέα που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι το τρίτο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (το 1900) ήταν ηλεκτρικό και συγκεκριμένα μία “Victoria”, την οποία απέκτησε ο τότε διευθυντής της «Ηλεκτρικής Ενέργειας» Κώστας Νικολαΐδης. Ίσως αυτό το γεγονός να προϊδέασε για όσα ακολούθησαν και περιγράφουμε στο αφιέρωμα που διαβάζετε...
Ωστόσο, η "αρχιτεκτονική" των πρώτων αυτοκινήτων δεν ευνοούσε την ενσωμάτωση μπαταρίας που θα παρείχε αυτονομία στο Ι.Χ. Τη δεκαετία του ‘70 όμως, στην καρδιά της πετρελαϊκής κρίσης και των πρώτων έντονων φαινομένων ρύπανσης, η κατασκευή ενός ηλεκτρικού οχήματος πόλης έμοιαζε ιδανικό σενάριο.
Μέχρι το Enfield, όλες οι προσπάθειες ήταν μεμονωμένες και δεν είχαν γνωρίσει μεγάλη παραγωγή, καθώς υπήρχαν διάφορα προβλήματα, όπως η αυτονομία, αλλά και το υψηλό κόστος που καθιστούσε το εγχείρημα απαγορευτικό.
Η ιστορία του θρυλικού αυτοκινήτου Enfield 8000 ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Πίσω από το εγχείρημα βρισκόταν η Enfield Automotive, με έδρα της νήσο Wight (διαβ. Γουάιτ) της Μ. Βρετανίας, την οποία είχε εξαγοράσει ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής (προηγουμένως κατασκεύαζε το διάσημο τουφέκι Lee-Enfield) για να προωθήσει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ πρόεδρος της εταιρείας, τεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής (από κοινού με τους John Samuel και John Acroyd) του Enfield 8000 ήταν ο επίσης Έλληνας, απόφοιτος του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Αδρακτάς.
Ο δαιμόνιος Ανδριώτης εφοπλιστής ήθελε να μπει στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γιατί διέβλεπε προοπτική, λόγω και του προβληματισμού για την επάρκεια του πετρελαίου που τότε κυριαρχούσε. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η εταιρεία είχε κατασκευάσει δύο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα: το Enfield 465 και το Enfield 8000 που διέθετε μοναδική αεροδυναμική (αεροδυναμικός συντελεστής μικρότερος κι από μοντέλα της Porsche: 0,29) και απομακρυνόταν αισθητά από το συμβατικό σχεδιασμό. Ωστόσο, οι πωλήσεις του, λόγω της υψηλής τιμής (2.800 λίρες) και της μικρής του αυτονομίας (μόλις 70 χλμ), ήταν απογοητευτικές.

Η ευκαιρία ήρθε με την προκήρυξη του διαγωνισμού του Βρετανικού Συμβουλίου Ηλεκτρισμού (της αντίστοιχης βρετανικής ΔΕΗ), που ζητούσε ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης. Ο Γουλανδρής θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη συγκυρία για να μπει δυναμικά στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι άλλες δύο εταιρείες που δήλωσαν συμμετοχή ήταν οι κολοσσοί Ford και Leyland και αν κατάφερνε να τις παραμερίσει στον τομέα τους, θα ξεκινούσε τα νέα του σχέδια με σημαντικό πλεονέκτημα. Το 1973 η Enfield κέρδισε τον διαγωνισμό με το Enfield 8000 για την προμήθεια 60 αυτοκινήτων, αριθμός που, αν και μικρός, ήταν ικανός για να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκίνησης μια μικρή γραμμή παραγωγής ενός ηλεκτρικού τετράτροχου , που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ώστε να διευρυνθούν οι πωλήσεις και σταδιακά να μειωθεί το κόστος της παραγωγής.

 

Γεννήθηκε στην Αγγλία, ταξίδεψε στην Ελλάδα, “άνθισε” στη Σύρο

Η ιστορία λαμβάνει ενδιαφέρουσα τροπή όταν, λίγο πριν αρχίσει η παραγωγή, ο Γιάννης Γουλανδρής λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών που συγκλόνιζαν την Αγγλία, αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο στη νήσο Wight και να το μεταφέρει στη Σύρο, στο κτίριο ενός παλιού κλωστηρίου, κοντά στο ναυπηγείο Νεωρίου. Σε ένα νησί με τεράστια παράδοση στη ναυπήγηση πλοίων, το οποίο όμως δεν είχε καμία σχέση με τα αυτοκίνητα, πολλώ δε μάλλον με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μία απόφαση που τελικά αποδείχτηκε μοιραία για το μέλλον του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς έφερε αντιρρήσεις, καθώς δεν θεωρούσε σκόπιμη τη μεταφορά σε μία χώρα όπου δεν υπήρχαν υποδομές παραγωγής αυτοκινήτων και γι’ αυτό δεν ακολούθησε σε αυτήν τη φάση.

Ο νέος σχεδιαστής ήταν ο Γεώργιος Μιχαήλ, ο οποίος έχει συμβάλει στη σχεδίαση και άλλων αυτοκινήτων, όπως το Chicago, το Renault Farma αλλά και το Pony. Για την κατασκευή του Enfield 8000 «στρατολογήθηκαν» άνδρες από το ναυπηγείο, μηχανικοί, τεχνίτες, φανοποιοί και εργάτες με εμπειρία από τα ναυπηγεία, προερχόμενοι από τη Σύρο, τον Πειραιά και αλλού.

Σύντομα, το πρώτο εν Ελλάδι κατασκευασμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν γεγονός και έκανε τη βόλτα του στη Σύρο τον Οκτώβριο του ’73 , περίπου τέσσερις δεκαετίες πριν η αυτοκινητοβιομηχανία αρχίσει τη μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

 

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που... έμεινε από καύσιμα!
Το Enfield 8000 γεννήθηκε στη νήσο Wight και πέθανε στη Σύρο. Το όνειρο δεν κράτησε πολύ και το Enfield γλίστρησε στο σκοτάδι μετά από τρία μόλις χρόνια παραγωγής στην Ελλάδα. Η περίπτωσή του αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ελληνικής τρέλας και αντανακλά τον χαρακτήρα του σύγχρονου Έλληνα. Καινοτόμος αλλά και... γραφειοκράτης. Εκτός όμως από την “αθάνατη” ελληνική γραφειοκρατία, πιθανώς να φρόντισαν για τη... μόνιμη βλάβη που υπέστη και κάποια μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Στις αρχές του ’76, η παραγωγή σταμάτησε και το εργοστάσιο έκλεισε. Τα περισσότερα αυτοκίνητα «έφυγαν» για Αγγλία και το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας και ορισμένα σε μεμονωμένους πελάτες του εξωτερικού, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Οι λόγοι της αποτυχίας του Enfield δεν είναι και λίγοι...
Από τα εγγενή προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κυρίως το θέμα της εμβέλειάς τους, μέχρι το ότι η κατασκευή του συνέπεσε με την περίοδο της Χούντας και της Μεταπολίτευσης. Η χρονική συγκυρία δεν ευνόησε το Enfield καθώς η χώρα ταλανιζόταν από πολιτικές ανακατατάξεις και η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν έμοιαζε η πιο έξυπνη επιχειρηματική κίνηση, ιδιαίτερα σε ένα ελληνικό νησί.
Η περίπτωση του Enfield είναι ενδεικτική και των περιορισμών που υφίστανται για την ανάπτυξη αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Η γραφειοκρατία ήταν βουνό και για μία ακόμα φορά στάθηκε εμπόδιο. Το κράτος δεν
έβρισκε τρόπο να φορολογήσει τον ηλεκτρικό κινητήρα και δεν έδινε ούτε πινακίδες δοκιμής, με την αιτιολογία πως η εταιρεία θα έπρεπε πρώτα να έχει πουλήσει τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα ώστε να χαρακτηριστεί αυτοκινητοβιομηχανία! Επιπλέον, οι βιομηχανίες αναπτύσσονται εκεί που υπάρχει μεγάλη αγορά, αλλά και προμηθευτές. Κάτι που δεν ισχύει για τη χώρα μας.
Τα ανταλλακτικά ήταν ένας ακόμα πονοκέφαλος καθώς έρχονταν από την Αγγλία και όταν έφταναν, εκτός από το υψηλό κόστος μεταφοράς τους, έπρεπε να περάσουν τελωνείο, όπου και εκεί δημιουργούνταν διάφορα απρόοπτα κωλύματα, όπως το “παραδοσιακό λάδωμα”.
Τον δικό της ρόλο εκτιμάται πως διαδραμάτισε και η πετρελαιοβιομηχανία, που μάλλον δυσαρεστήθηκε από το πρωτοποριακό μοντέλο της Σύρου.
Η παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση έβρισκε αντίθετες τις πετρελαϊκές εταιρείες και μόνο στη σκέψη παραγωγής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Όλα αυτά τη στιγμή που αρκετά δεξαμενόπλοια παρέμεναν αραγμένα. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γουλανδρής, που είχε επαφές με τις πετρελαϊκές εταιρείες, έλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα “Ξέχνα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και σε αντάλλαγμα τα καράβια σου θα δουλέψουν”.
Έτσι, ακόμα κι αν το Enfield έχοντας αντίπαλο τη Ford κέρδισε τον διαγωνισμό του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βρετανίας για παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στην Ελλάδα έμεινε από "καύσιμα"...|

“Σαν να είχαμε έρθει από άλλο πλανήτη”
O Γιώργος Μιχαήλ, ο αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής που ασχολήθηκε με το σχεδιασμό του συγκεκριμένου οχήματος, θεωρεί ότι αυτή η καινοτομία ήταν μία μεγάλη ευκαιρία που πήγε χαμένη. “Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι μιλούσαν ακόμα για τη βενζίνη. Βέβαια, η περίοδος εκείνη ήταν καλή με την έννοια ότι υπήρχε η πρώτη πετρελαϊκή κρίση. Ήταν όμως πολύ νωρίς και η ηλεκτροκίνηση ήταν ακόμη κάτι το εξωτικό. Ήμασταν λιγάκι σαν να είχαμε έρθει από άλλο πλανήτη”. Θυμάται σχετικά:
‘’Το Δεκέμβριο του 1973 ο Γουλανδρής με προσέλαβε να αναλάβω τη μετατροπή ενός ηλεκτρικού διθέσιου αυτοκινήτου από την Αγγλία, του ENFIELD (Ε 465) στο μοντέλο Ε8000. Το Ε8000 ήταν ένα διθέσιο όχημα, ουσιαστικά
ίδιο με το αγγλικό, με ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και το ίδιο ακριβώς σχήμα. Η μόνη τους διαφορά ήταν ότι αυτό που κατασκευάσαμε εμείς ήταν από αλουμίνιο και οι πόρτες του δεν ήταν συρόμενες αλλά άνοιγαν με το συμβατικό τρόπο”, ενώ σίγουρα δεν ήταν όλα ρόδινα:
“Οι δοκιμές που κάναμε δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές, γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα. Ήταν ένα δύσκολο περιβάλλον η Σύρος, γιατί υπήρχαν ανηφοριές και κατηφοριές, εκεί ακριβώς είναι που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποφέρουν, δηλαδή καταναλίσκουν πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας”.
Επειδή το Enfield 8000 δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας στην παραγωγή και συνεπώς στην τελική τιμή, ο Γιώργος Μιχαήλ ανέλαβε να φτιάξει ένα πιο φθηνό μοντέλο: Ένα τετραθέσιο αλουμινένιο τζιπάκι (Μπικίνι) και ένα κλειστό βαν (Μiner) τα οποία έφυγαν και αυτά σε μικρές ποσότητες για το εξωτερικό. “Μετά από αυτό, η μικρή παραγωγική μονάδα που δουλεύαμε, έκλεισε με το ξεκίνημα της Μεταπολίτευσης. Δεν ξέρω το γιατί”, καταλήγει.

Ο Κων/ντίνος Αδρακτάς με τη σειρά του, “έβλεπε” μπροστά όταν διατηρούσε τις επιφυλάξεις του για τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής στη Σύρο.
Ο ίδιος τασσόταν υπέρ της προώθησης της παραγωγής σε χώρες που είχαν επιδείξει ήδη ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως οι ΗΠΑ, ενώ ευελπιστούσε και στην ευόδωση συνεργασιών με επιχειρηματίες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Σε αντίθεση με αυτούς που προβάλλουν ως κύρια αιτία της διακοπής της παραγωγής φορολογικά εμπόδια που υφίσταντο στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘70, υιοθετεί την άποψη ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες πίεσαν στην κατεύθυνση διακοπής της παραγωγής:“Η χρηματοδότηση του έργου παρεχόταν από ένα μεγαλοϊδιοκτήτη Tanker. Οι πετρελαϊκές εταιρείες ήταν πάντα “στην ουρά μου” και ο ίδιος περίμενε για μια κρίση του πετρελαίου, ώστε να μπορεί να παίξει σωστά τα χαρτιά του. Δε σκέφτηκε πολύ για να επιλέξει, όταν είχε τα Tanker του σε αδράνεια από τον Πειραιά μέχρι την Κόρινθο. Προσφέρθηκα να αγοράσω την Enfield Automotive και τη δημιουργία μου, αλλά μάταια.
Αυτό που διακυβευόταν ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον καθαρό αέρα”.“Ανάμεσα σε δύο νησιά”
Αφορμή για το αφιέρωμά μας, υπήρξε το ντοκιμαντέρ “Ανάμεσα σε δύο νησιά” (“A tale of two isles” – Νήσος Wight και Σύρος) του Μιχάλη Σταυρόπουλου, ενός από τους πλέον σεβαστούς δημοσιογράφους στο χώρο της αυτοκίνησης, που χαίρει καθολικής αποδοχής και αναγνώρισης και έχει διατελέσει επί χρόνια διευθυντής σύνταξης στους “4 Τροχούς”.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κος Σταυρόπουλος βρέθηκε στη Σύρο για να δοκιμάσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο της Mitsubishi και να συνδέσει το άρθρο του με το Enfield 8000. Εκεί γνώρισε διάφορους ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει στην προσπάθεια του made in Greece ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις ανθρώπων που συνέβαλαν στη δημιουργία και την κατασκευή του Enfield 8000, ξεδιπλώνεται αυτή η τόσο συναρπαστική ιστορία.
Στο ντοκιμαντέρ, που έχει γυρίσματα στη Σύρο, την Τήνο, την Αγγλία, το Μόναχο, τη Γενεύη και το Λος Άντζελες, παρουσιάζεται ένα από τα λίγα εναπομείναντα Enfield 8000 στον κόσμο, που εντόπισε στην Αγγλία ο κος Αλέξης Μαραντζίδης. Ο ίδιος μεσολάβησε για τη μεταφορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να εκτεθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, κάτι το οποίο δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα
με μαρτυρίες τοπικών ΜΜΕ.

 


Μία ακόμα χαμένη ευκαιρία
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ παλιά υπόθεση, ωστόσο το Enfield ήταν πολύ σημαντικό για την εποχή του. Ήταν το πρώτο, έστω περιορισμένης παραγωγής, σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εξυπηρετούσε πραγματικές ανάγκες για την κίνηση στην πόλη.
Η αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος ίσως φρέναρε την ανάπτυξη μίας αξιοσημείωτης, καινοτόμου βιομηχανίας στη χώρα μας. Ειδικά στην Ελλάδα, η ανύπαρκτη πολιτική βούληση αποτελεί απροσπέλαστο εμπόδιο για να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθεί το ενεργειακό χρυσάφι που προσφέρει ο ήλιος. Με την ανάπτυξη του απλού και εύκολου κατασκευαστικά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά: μείωση
εξόδων για αγορά πετρελαίου, δημιουργία εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών, μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μείωση ρύπων.
-Τελικά ήταν ένα πρώιμο εγχείρημα, παρά την πετρελαϊκή κρίση;
-Οι καταναλωτές δεν ανταποκρίθηκαν εξ αιτίας του υψηλού κόστους και της μικρής αυτονομίας του αυτοκινήτου;
-Υπήρξαν λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις και αδυναμίες στην προώθηση των πωλήσεων;
-Ή μήπως οι πιέσεις του πετρελαϊκού λόμπυ δε θα ανέχονταν τη μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων του;
Σε κάθε περίπτωση, άλλο ένα κεφάλαιο μίας πρωτοποριακής ιδέας που μάλιστα έγινε πράξη και ξεκίνησε με προοπτικές, βυθίστηκε στα ασφαλή ύδατα του λιμένα της Ερμούπολης...

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αρχίζει η επόμενη περίοδος των επισκέψεων – ξεναγήσεων για τους μήνες ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ του 2016.

Υπενθυμίζεται, ότι η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής με τα στοιχεία που ζητούνται, είναι απαραίτητη.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ έχει ως εξής:

 1. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Από 14 μέχρι 19 Μαΐου 2016, εκτός Δευτέρας και Πέμπτης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο στο θέατρο Δημήτρης Χορν «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», σε διασκευή Μάρτιν Σέρμαν. Τους ρόλους ερμηνεύουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες τραπεζοϋπάλληλοι. Φροντίστε έγκαιρα για τις κρατήσεις (επικοινωνία με τη Γραμματεία Πολιτισμού, σ. Τάκη Σκαρτσολιά 2103388280 ή 6978 113 911).

 1. ΝΟΤΙΑ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ    18 ΜΑΪΟΥ 2016      ώρα 17.30

Ένας όμορφος περίπατος – ξενάγηση μέσα στην ιστορία και την τέχνη της αρχαίας Αθήνα. Ιδιαίτερα η νότια κλιτύς της Ακρόπολης υπήρξε το πνευματικό πρότυπο για την πολεοδομική σύνθεση, με ενιαία συγκροτήματα χώρων τέχνης και εκδηλώσεων. Περιλαμβάνει:

-        Θέατρο Διονύσου. Το λίκνο της Τραγικής Ποίησης, το πρώτο θέατρο του Δυτικού κόσμου, εδώ πρωτοπαρουσιάστηκαν έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη. Χωρητικότητα τον 4ο αι.πΧ ήταν 17.000 θεατές.

-        Ωδείου του Περικλέους. Ανατολικά του Θεάτρου κτίστηκε τον 5οαι.πΧ με τους ιστούς των περσικών πλοίων (Σαλαμίνα 480Πχ).

-        Δυτικά του θεάτρου υπήρχαν το Ιερό του Ασκληπειού, ο τάφος του Ιππολύτου, η αρχαϊκή κρήνη, τα Ιερά της Κουροτρόφου Γης, η στοά του Ευμένους.

-        Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Κτίσηκε περίπου το 160μΧ από τον Ηρώδη στη μνήμη της γυναίκας του Ρηγίλλης, πολυτελέστατο και μνημειώδες, ήταν σκεπαστό από ξύλο κέδρου,.

Στην Ανατολική κλιτύ βρίσκεται η σπηλιά της Αγραύλου (κόρη του Κέκροπος, αγαπημένη βασιλοπούλα των Αθηναίων). Μπροστά στο ιερό αυτό έπαιρναν τα όπλα τους οι 18χρονοι Αθηναίοι. Από τις οδούς Θρασύλλου, Βάκχου, Βύρωνος, Σέλλεϋ, Τριπόδων βρισκόμαστε στο μνημείο του Λυσικράτη, που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ραντεβού στο προαύλιο του Ηρώδειου.

Είσοδος : στο θέατρο Διονύσου είναι ελεύθερη αυτήν την ημέρα.


 1. ΑΘΗΝΕΟ – ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ
  (Λεωφ. Κηφισού 102, εγκαταστάσεις Αθηναϊκής Ζυθοποιίας), τηλ. 5384585)

ΣΑΒΒΑΤΟ   28 ΜΑΪΟΥ 2016      ώρα 13.00

Πρόκειται για επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με σημείο αναφοράς τη μπύρα, την ιστορία και την παράδοσή της στην Ελλάδα. Παράγονται μπύρες μικροζυθοποιείου με μικρό μουσείο, μέθοδοι ζυθοποίησης, γεύσεις και ήδη μπύρας.

Ραντεβού στην είσοδο.

Είσοδος : Δωρεάν

 1. ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου)

ΣΑΒΒΑΤΟ   4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016     ώρα 10.30

THOMASHOPE: Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης. Πέραν της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, φιλοξενείται περιοδική έκθεση με τον παραπάνω τίτλο, όπου περιλαμβάνονται έργα του καλλιτέχνη από την «Πόλη των Πόλεων», δηλ. τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, μνημεία, ναοί, Οθωμανικά παλάτια, πύλες, τζαμιά κλπ. Με την έκθεση μαζί με την αισθητική χαρά, προσφέρεται γνώση της περιόδου και του Οθωμανικού πολιτισμού. Ο ThomasHope, γόνος μεγιστάνων της εποχής του 18ου αι. έκανε περιοδεία σε Ελλάδα και Τουρκία και με τις περιοδείες και τις χορηγίες του στο τελευταίο τέταρτο του 18ου αι. άφησε το στίγμα του.

Ραντεβού στην είσοδο.

Είσοδος : 7 €

 1. ΛΟΦΟΣ ΜΟΥΣΩΝ ή ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ    8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016      ώρα 19.00

Η ομορφιά του τοπίου είναι απαράμιλλη νοτιοδυτικά της Ακρόπολης, με παρακείμενους τους λόφους Νυμφών (Αστεροσκοπείο) και της Πνύκας. Η θέα του τοπίου συμπληρώνεται με την Πάρνηθα, τον Υμηττό και δυτικά η Σαλαμίνα και τα Αργολικά βουνά (με καθαρή ατμόσφαιρα). Μεταξύ των λόφων των Μουσών και της Πνύκας υπήρχε η συνοικία Κοίλη, που ήταν από τις πιο πυκνοκατοικημένες της αρχ. Αθήνα. Στο λόφο των Νυμφών τιμούνταν οι αιθέριες υπάρξεις, οι Νύμφες. Εκεί το 1842 ο Θεοφ. Χάνσεν έκτισε το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Το μνημείο έστησε στα Ρωμαϊκά χρόνια ο Γάιος Ιούλιος Αντιόχιος-Φιλόπαππος). Στο λόφο υπήρχε ιερό τέμενος αφιερωμένο στις Μούσες

Ραντεβού στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου, πεζόδρομος προς λόφο.

 1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  (Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος, τηλ. 3418062)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ         17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016   ώρα 19:00

Μετά τις συγχωνεύσεις Τραπεζών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ενσωματώθηκε και διατηρεί Ιστορικά Αρχεία αυτών που απορρόφησε, καθώς και αρχεία Οργανισμών, Εταιρειών, Βιομηχανικών Επιχειρήσεων κλπ., της Αγροτικής οικονομίας και του συνεταιριστικού κινήματος και πτυχές του τραπεζικού συστήματος. Στο ανακατασκευασμένο, πρώην βιομηχανικό κτίριο θα υπάρξει ξενάγηση από συνεργάτη του Ιστορικού Αρχείου στο έργο και το περιεχόμενο αυτού, το οποίο απαντά στο ερώτημα περί ανάπτυξης της Ελλάδος τον 20ο αιώνα. Στη συνέχεια – προαιρετικά και αφού δηλωθεί στην Γραμματεία Πολιτισμού – ο κάθε ενδιαφερόμενος θα παρακολουθήσει προβολή ταινίας στον εξώστη του κτιρίου (θερινό σινεμά).

Ραντεβού στην είσοδο

Είσοδος : Δωρεάν


 1. ΜΥΣΤΡΑΣ / ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΣΠΑΡΤΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016          ώρα 08.00

Ραντεβού στον παράδρομο οδ. Ακαδημίας και Σίνα

Σάββατο: Άφιξη στο ξενοδοχείο και επίσκεψη στο Αρχ. Μουσείο Σπάρτης. Είναι ένα μικρό μουσείο, μπροστά στη μεγάλη ιστορία της αρχ. Σπάρτης. Πρώτη ίδρυση είναι το 1833 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λουδοβίκο Ρος, στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, που καταστράφηκε από φωτιά. Δημιουργήθηκε εκ νέου το 1872 από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Σταματάκη με τα πρώτα 288 εκθέματα. Σήμερα το μουσείο έχει στην κατοχή του 20.000, αλλά λίγα απ’ αυτά εκτίθενται. Το κτίριο είναι έργο του Θεόφιλου Χάνσεν ή κατ’ άλλους του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού.

Πιθανή περιήγηση σε αρχαιότητες της πόλης.

Είσοδος: 2€

Κυριακή: Αναχώρηση από το ξενοδοχείο στις 8 το πρωί για Μυστρά. Η ίδρυσή της συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, όπου κατακερματίζεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Πελοπόννησος παραχωρείται τους Βιλλεαρδουίνους, το 1249 κτίζεται το κάστρο του Μυζηθρά, στον ομώνυμο λόφο. Το 1289 ο επαρχιακός Διοικητής μεταφέρει την έδρα του από τη Μονεμβασιά στο Μυστρά και το 1349 γίνεται πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως, πρώτος Δεσπότης ο Μανουήλ Καντακουζηνός. Το 1383 τους διαδέχονται οι Παλαιολόγοι, με πρώτο τον Θεόδωρο Α’. Η Βυζαντινή ιστορία του Μυστρά λήγει το 1460, με την παράδοσή του στους Τούρκους. Το 1989 και μετά ανήκει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει πλήθος εκκλησιών, που κτίζονται από το 1310 και μετά.

Λεπτομέρειες και οριστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σ’ όσους δηλώσουν συμμετοχή, στις αρχές Ιουνίου.

Είσοδος στο Μυστρά 12€

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ.


Είναι πιθανόν να προστεθούν δραστηριότητες, για τις οποίες θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.

Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκπεραίωση του προγράμματος.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.

Οι συμμετοχές να αποστέλλονται υπόψη Γραμματείας Πολιτισμού
στο φαξ 210-
3640429 ή στο email: otoe@otoe.gr, δηλώνοντας :

-       Ονοματεπώνυμο

-       Τράπεζα

-       Σύνολο ατόμων

-       Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό & κινητό)

-       email.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο συνάδελφοι/-σσες Τραπεζοϋπάλληλοι.

Το κόστος της ξενάγησης το αναλαμβάνει η ΟΤΟΕ.

Η έγκαιρη προσέλευση σε κάθε ραντεβού θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση. Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στην Γραμματεία Πολιτισμού, συν. Τάκης Σκαρτσολιάς, τηλ. 2103388280 ή στο τηλ. κέντρο 2103388270.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση ιστολογίου: Η φωτογραφία είναι από την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

OTOE PirandelloΣυναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το θεατρικό τμήμα της ΟΤΟΕ και οι συνάδελφοι, συναδέλφισσες τραπεζοϋπάλληλοι παρουσιάζουν το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο σε διασκευή του Μάρτιν Σέρμαν

            «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» (Αμερικής 10, Σύνταγμα) από Σάββατο 14 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, εκτός Δευτέρας και Πέμπτης, με ώρα έναρξης κάθε βράδυ στις 9.00 μμ, σε κλιματιζόμενη αίθουσα.

Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ εξέδωσε τα Δελτία Εισόδου (εισιτήρια) με τιμή 5 Ευρώ έκαστο (το άτομο). ΔΩΡΕΑΝ δελτίο εισόδου για παιδιά συναδέλφων μέχρι 18 ετών, για φοιτητές μέχρι 25 ετών και για ανέργους.

Τα Δελτία εισόδου-εισιτήρια διατίθενται από:

-       την ΟΤΟΕ

-       τους οικείους Συλλόγους μέλη της και 

-       το Θέατρο.

Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται από:

-       τη Γραμματεία Πολιτισμού Δευτέρα-Παρασκευή από 9.00-16.00 στο τηλέφωνο 2103388280, ή μέσω email στο skartsolias@otoe.gr.

-       το Θέατρο τις μέρες των παραστάσεων από 18.30-21.30, τηλ. 6978 113 911.

Η προσπάθεια θα έχει τύχη, εάν υπάρξει ουσιαστική συμβολή των Συλλόγων και των συναδέλφων, που τους εκπροσωπούν, ώστε να πληροφορηθούν έγκαιρα οι συνάδελφοι που εργάζονται σ’ όλους τους εργασιακούς χώρους του Ν. Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες καλείτε στο τηλ. 210 3388280, 6978 113 911 ή στέλνετε emailskartsolias@otoe.gr , otoe@otoe.gr, (υπεύθ. Τάκης Σκαρτσολιάς).

------------------------------------------------------

Σημείωση Ιστολογίου: Οι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται στον Σύλλογό μας για την προμήθεια εισητηρίων στο τηλέφωνο 210 3245679, Λυμπεροπούλου Έφη

...και λίγα λόγια για το έργο!

Ο Ιταλός δραματουργός έγραψε το έργο αυτό καταμεσής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανέβηκε για πρώτη φορά – χωρίς επιτυχία – το 1917. θεωρείται από τους ειδικούς ως προγονικό του Θεάτρου του Παραλόγου. Η διασκευή είναι του Μάρτιν Σέρμαν θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου, διασκευή η οποία μετά την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων, παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, αναφερόμενος στο έργο του, έγραψε:

Νομίζω πως η ζωή είναι μία πολύ θλιβερή φάρσα. Γιατί έχουμε μέσα μας την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας, δημιουργώντας μία πραγματικότητα, που κάθε τόσο είναι μάταιη και φανταστική. Ο άνθρωπος συνήθως δεν φαίνεται. Λοιπόν, δείξτε τον την ώρα που ζει υπό το κράτος των παθών του. Βάλτε μπροστά του έναν καθρέφτη. Τότε ή μένει κατάπληκτος από την όψη του ή στριφογυρίζει τα μάτια του για να μην δει τον εαυτό του ή έξω φρενών φτύνει την εικόνα του ή οργισμένος δίνει μία γροθιά για να την καταστρέψει. Κι αν έκλαιγε, δεν μπορεί πια να κλάψει. Κι αν γελούσε, δεν μπορεί πια να γελάσει. Μια φορά, κάτι δυσάρεστο θα’ναι το αποτέλεσμα. Κι αυτό το δυσάρεστο είναι το θέατρό μου.»

Η υπόθεση

Τα πράγματα μπορεί να είναι έτσι, αλλά και αλλιώς. Το αξίωμα του Πιραντέλλο στην υπαρξιακή, καυστική του σάτιρα «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», δίνει το τέλειο άλλοθι στο ανέβασμα ενός Πιραντέλλο, που μπορεί να είναι έτσι (κλασικό και ακίνδυνο), αλλά και αλλιώς (καινούργιο και ευρηματικό).

Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε η διασκευή του Μάρτιν Σέρμαν.

Το έργο είναι μια πραγματεία για τον υποκειμενισμό της αλήθειας, για την πραγματικότητα, όπως την εισπράττει ο καθένας μας χωριστά. Αφηγείται την τρομακτική αναστάτωση που προκαλεί στα αστικά στρώματα μιας Ιταλικής κωμόπολης ο ερχομός ενός κρατικού υπαλλήλου, του Πόντζα, μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του, από την πόλη που εργαζόταν και καταστράφηκε με το σεισμό.

Εντύπωση προκαλεί στον προϊστάμενό του και στο περιβάλλον του, το οποίο ζει και αναπνέει για το κουτσομπολιό, ότι αναγκάζει τις δύο γυναίκες να ζουν χωριστά και τις απαγορεύει να συναντιούνται. Όταν ο Πόντζα και η πεθερά του καλούνται από το Δήμαρχο να δώσουν εξηγήσεις, τα πράγματα περιπλέκονται, το μυστήριο παραμένει, αφού ο καθένας έχει τη δική του εκδοχή για την πραγματικότητα. Ο Πιραντέλλο προσδίδει στους χαρακτήρες στοιχεία υστερίας, γκροτέσκου και νευρωτισμού, δοκιμάζει με θάρρος τα όρια, καθώς διψούν για μια αλήθεια, μια οποιαδήποτε αλήθεια. Το ερώτημα παραμένει, ποια είναι η πραγματική αλήθεια; Η διασκευή του Σέρμαν τονίζει τα διαχρονικά στοιχεία του έργου, καλώντας το θεατή να γίνει κύριος συμμέτοχος και συμπαίκτης.

Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ ευχαριστεί τον Μάρτιν Σέρμαν, τα Αθηναϊκά Θέατρα για την παραχώρηση χρήσης του Θεάτρου και το Βεστιάριο για τη συνεργασία και την ενοικίαση των κοστουμιών.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:

Μιχάλης Σκυριανός Λαμπέρτο Λαουντίζι
Αμερινή Γεωργοπούλου Αμαλία Αγκάτσι
Κάτια Καραντάκη Ντίνα
Ιωάννα Ιωάννου Υπηρέτρια Πιπίνα
Σοφία Κάντα Κυρία Σιρέλλι
Παντελής Συρμάνογλου Κύριος Σιρέλλι
Φραντζέσκα Κολυβά Κυρία Τσίνι
Γιάννης Τζίτζης Αγκάτσι
Ελένη Καραγιάννη Κυρία Φρόλα
Κώστας Τσισκάκης Κύριος Πόντζα
Άννα Κουράκου Κυρία Νέννι
Κώστας Πετμεζάς Επιθεωρητής
Χρίστος Δημητρέλης Δήμαρχος
Νίκη Πολύζου Κυρία Πόντζα

theatroΟ Σύλλογος μας ανοίγει ένα παράθυρο στον πολιτισμό, δίνοντάς μας ραντεβού στο θέατρο. Γιατί το θέατρο είναι ψυχαγωγία, είναι πολιτισμός!!!
Ο Σύλλογός μας παρέχει τη δυνατότητα στους συναδέλφους και τους συνταξιούχους να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις σε μειωμένες τιμές (12, 13 ή 14 ευρώ, εξαρτάται από την παράσταση).
Στα μέλη του Συλλόγου μας -λόγω της επιδότησης* που θα χορηγηθεί - το κόστος ανά άτομο θα είναι 5 ευρώ.
*Βάσει του καταστατικού μας δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε μη μέλη.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να κλείσουν και να παραλάβουν τα εισιτήρια τους, να στείλουν e-mail στο ή fax στη Γραμματεία του Συλλόγου (210/3240407), αναγράφοντας:

 • Το ονοματεπώνυμό τους
 • Τον αριθμό των εισιτηρίων ανά παράσταση
 • Την παράσταση (ή τις παραστάσεις) που επιθυμούν
 • Τον Αριθμό Μητρώου τους στην Τράπεζα
 • Ενα τηλέφωνο επικοινωνίας

       Η διανομή των εισιτηρίων θα γίνεται από τα γραφεία του Συλλόγου μας (Ευπόλιδος 8 -1ος όρ. & ώρες 8:30-15:15).

ΔΕΙΤΕ σε PDF τις επτά (7) όμορφες παραστάσεις που επιδοτεί ο Σύλλογός μας ΕΔΩ.

 

  Είναι δυνατόν οι αναμνήσεις μίας ολόκληρης ζωής να χωρέσουν σε ένα βίντεο;

  Είναι δυνατόν να συμπυκνωθούν σε μερικά λεπτά αγώνες, θυσίες, συνεργασίες, φιλίες δεκαετιών;

  Είναι δυνατόν το πνεύμα και η μοναδική κουλτούρα της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας να αποτυπωθούν σε μερικές φωτογραφίες;

 Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ετοίμασε ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ιστορία της τράπεζας και την πορεία όσων εργάστηκαν σε αυτήν με σκοπό να προβληθεί στο πρώτο  ΙΟΝΙΚΟ  ΑΝΤΑΜΩΜΑ.

 Το βίντεο αναδεικνύει με νοσταλγικό, αλλά και συνάμα δυναμικό τρόπο, τη μοναδική κουλτούρα της ιονικής οικογένειας που εδράζεται στη συναδελφικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

 Ελπίζουμε η προβολή στιγμιότυπων από το ένδοξο παρελθόν να ζωντανέψει αναμνήσεις στους παλαιότερους, αλλά και να ξυπνήσει την επιθυμία στη νέα γενιά της ιονικής οικογένειας να ακολουθήσει το Δρόμο της Ιονικής.

 

 

 

 • Περισσότερα για τα όσα συνέβησαν στην "Ιερά Οδό" το κέντρο που φιλοξένησε το Ιονικό Αντάμωμα στον σύνδεσμο ΕΔΩ.

theatroΜε επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεατρικού έργου  « Το Ημερολόγιο ενός απατεώνα» από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις τράπεζες.

Η μεγάλη προσέλευση θεατών στις πέντε πρώτες παραστάσεις, μαζί με τις εξαιρετικές και υποστηρικτικές κριτικές, αποζημιώνουν τους κόπους, τις αγωνίες, τα κουράγια και τις αγχωτικές καταστάσεις των δεκαέξι συναδέλφων, που ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου.

Το «χτίσιμο» της παράστασης έγινε με άρτιο επαγγελματισμό από τον κ. Στ. Ζαλμά (ηθοποιό), αναλαμβάνοντας την σκηνοθεσία, τα σκηνικά και την παρουσίαση του έργου.

Σε πολύ καλό επίπεδο η μουσική επιμέλεια και οι φωτισμοί, όλα συνηγορούν ώστε ο θεατής να απολαύσει ένα πολύ ευχάριστο δίωρο στο Θέατρο «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» (Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη).

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε βράδυ (εκτός Δευτέρας) στις 21:00, σε κλιματιζόμενη αίθουσα.

Κρατήσεις θέσεων απαραίτητα:

-      στην ΟΤΟΕ, από τις 09:30 έως τις 16:00 στο τηλ. 210 3388280 και στο email  .

-      στο Θέατρο από τις 18:30 έως τις 21:30 τις μέρες των παραστάσεων στο τηλ. 210 8211855.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΤΟΕ


Σημείωση: Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015. Δείτε την αρχική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ εδώ.

TheatrikoOTOE 2015 convertedTheatriko2015 4Theatriko2015 3

 

                           oasa logo ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
  
Οι συνάδελφοι δύνανται να προμηθευτούν την ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΑ για τους ίδιους και για τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους (αφορά μόνο σύζυγο και τέκνα). Οι συνταξιούχοι θα απευθυνθούν στο Σύλλογο Συνταξιούχων για την προμήθεια των ετήσιων καρτών.
  Συμπληρώνουν την αίτηση και την παραδίδουν στα γραφεία του Συλλόγου (Ευπόλιδος 8, 1ος όροφος – υπόψη κας Λυμπεροπούλου), από την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 μέχρι την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 (ώρες 08:30-15:00), επισυνάπτοντας και την απόδειξη κατάθεσης του ποσού (αριθμ. λογ. 226-00-2101-258397) που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη αίτηση και στην κατηγορία της κάρτας που έχετε επιλέξει.
 • Απαραίτητη η προσκόμιση φωτογραφίας σε μέγεθος ταυτότητας, κατά την παράδοση της αίτησης στα γραφεία του Συλλόγου.
 • ΠΡΟΣΟΧΗ! Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι καινούργια (καθ’ υπόδειξη του ΟΑΣΑ), καθώς η κάρτα του 2015 θα έχει ισχύ έως 29/2/2016, οπότε η φωτογραφία δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
 • Οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές μόνο εφόσον κατατεθούν στα γραφεία του Συλλόγου (ΟΧΙ μέσω fax ή ταχυδρομικής αποστολής) !
 •            Για τις μεγάλες Δ/νσεις και για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε να ορίσετε εκπρόσωπό σας, ο οποίος θα φέρει εξουσιοδότηση για κάθε ενδιαφερόμενο.         

                     ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝ.Α.Σ

theatroΣυνεργασία ΟΤΟΕ-ΟΑΣΕ για την χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος-Μαϊος 2015) 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ισχύουν οι παλιές κάρτες

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

   Η ΟΤΟΕ σε συνεργασία με την ΟΑΣΕ, επαναλαμβάνει την έκδοση του φετινού καταλόγου των θεατρικών παραστάσεων.
   Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα να παρακολουθήσουν πολλές παραστάσεις της αρεσκείας τους (οι ίδιοι και οι οικογένειές τους) σε Θέατρα που περιλαμβάνει η λίστα για τη χειμερινή περίοδο (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ) με αρκετά μεγάλο και ενδιαφέρον ρεπερτόριο.

Η συνεργασία με τους Θιάσους ή τα Θέατρα έγινε στη βάση της παροχής μειωμένης τιμής εισιτηρίου για τα περισσότερα Θέατρα της Αθήνας με την επίδειξη της εκπτωτικής κάρτας στο ταμείο του κάθε Θεάτρου. Ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να πάρει περισσότερες της μία κάρτας. Ισχύουν οι παλιές κάρτες!

Η ΟΤΟΕ και η ΟΑΣΕ παρέχουν την εκπτωτική κάρτα για το θέατρο, την οποία πρέπει να προμηθευτούν όλοι οι συνάδελφοι από τους Συλλόγους τους και από τα γραφεία της ΟΤΟΕ και της ΟΑΣΕ (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, 4ος & 5ος όρ. αντίστοιχα).

Οι σύλλογοι εργαζομένων στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να εφοδιάσουν με αυτές τις εκπτωτικές κάρτες όλα τα μέλη τους στην Αθήνα και όσους από την επαρχία το ζητήσουν.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες οφείλουν να επικοινωνούν με το θέατρο που επιθυμούν πριν τη μετάβασή τους, για την ισχύ της κάρτας την ημέρα που επιθυμούν, διότι αρκετά από αυτά δεν δέχονται την έκπτωση τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές ή τις αργίες, ή είναι πιθανόν να υπάρχει αργότερα αλλαγή παράστασης κλπ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με το σύνθημα είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε και την φετινή χρονιά την προσπάθεια. Ο κατάλογος περιέχει τις περισσότερες από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν την χειμερινή σαιζόν. Είναι μια καλή ευκαιρία όσοι αγαπούν το θέατρο να συνεχίσουν, οι υπόλοιποι να το γνωρίσουν, να ξεφύγουμε έστω λίγο από την καθημερινότητα με την ψυχαγωγία και την πνευματική τροφή, που οι συντελεστές του θεάτρου απλόχερα μας παρουσιάζουν.

Μέλημά μας είναι με την κατάθεση αυτής της δουλειάς να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες προσέλευσης σε όλους τους συναδέλφους που αγαπούν το Θέατρο για ενήλικους και παιδιά.

Για περισσότερες διευκρινίσεις ή πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ στα τηλ. 210-3388280, 210-3388270, στο email , www.otoe.gr/politismos και της ΟΑΣΕ στα τηλ. 210-3616572 και 210-3616578.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για την ΟΤΟΕ                                                                          Για την ΟΑΣΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας                                 Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΚΟΥΚΟΣ Α. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ                                 Χ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΧΑΤΖΑΚΗΣ

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Πανεπιστημίου 39

Οι παραστάσεις της Ε.Λ.Σ. ανεβαίνουν στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Ακαδημίας 59-61) ή στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Για τον προγραμματισμό των παραστάσεων και τις ημερομηνίες επισκεφθείτε τη σελίδα www.nationalopera.gr ή καλέστε στο τηλ. 210-3662100.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις κάνοντας χρήση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, πρέπει να επικοινωνούν με την κυρία Βίκυ Πανάγου στα τηλ. 2103711342 ή 2103711200 έως -229, ή στο email , ώστε να δοθεί η έκπτωση επί της τιμής εισόδου (Η ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ).

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

Σατωβριάνδου 36,Ομόνοια, τηλ:2105242211

Ισχύει το εκάστοτε μειωμένο εισιτήριο ανά παράσταση.

«Άσκηση για φόνο» του Βικτώρ Καν, Πεμ. 21,15 Παρ. 20,30

Θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

ΑΘΗΝΑ

Δεριγνύ 10 κ Πατησίων, Π.Αρέως,τηλ:2108237330

ΑΚΑΔΗΜΟΣ

Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3625119

«Πρότυπος οίκος ανοχής» του Χ. Ρώμα Τετ., Πεμ.. 20,00 Τιμή 12€

ΑΛΚΜΗΝΗ-Ακης Δαβής
Αλκμήνης 8, Γκάζι, τηλ:2103428650

Για όλες τις παραγωγές του Θεάτρου, κάθε συνάδελφος ζητά την κάρτα μέλους του θεάτρου με σημαντική έκπτωση για τις

Παραστάσεις του.

ALMA

Πειραιώς & Ακομινάτου 15-17,τηλ:2105055935

«Η πόρνη που σέβεται»

Παρ. 21,00, Σαβ. 18,00 & 21,00, Κυρ 17,30 Τιμή: 10€

ALTERA PARS

Μ. Αλεξάνδρου 123,Κεραμεικός,τηλ:2103410011

«BIRDY» Παρ. έως Κυρ.21,15 Τιμή: 10€

«Κάτι από τη νύχτα» της Μίνας Χειμωνά Κάθε Τετάρτη Τιμή: 10€

ΑΤΤΙΣ

Λεωνίδου 12, τηλ:2103225207

«Βόιτσεκ» του Γ. Μπίχνερ Τιμή: 10€

ΒΑΦΕΙΟ

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Γκάζι, τηλ. 210 3425637

«Βασιληάς Ληρ του ΣαίξπηρΣάβ. 20,30, Κυρ. 19,30 Τιμή: 10€

(Για ομαδικά μεγαλύτερη έκπτωση)

ΒΕΑΚΗ

Στουρνάρη 32, τηλ. 210 5223522

«Ποντικοπαγίδα» της Α. Κρίστι Τετ. 19,00, Παρ. 21,00

Σάβ. 21,00 & 18,00, Κυρ. 19,00, Τιμή: 15€

ΒΙΚΤΩΡΙΑ

3ης Σεπτεμβρίου 119 κ Μαγνησίας 5

(από Γ΄ Σεπτεμβρίου 119), τηλ:2108233125

«La Strada» Τετ. 19,30, Παρ. 21,00, Κυρ. 20,00 Τιμή: 12€

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων, τηλ. 2108640414

«Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε»

Τετ.. 19:30, Πέμπ. 21:00, Κυρ. 18:00

Εκτός Σαββάτου και εορτών Τιμή: 16€

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, τηλ. 210414344, 2104143310

Με την επίδειξη στο ταμείο της εκπτωτικής κάρτας οι εργαζόμενοι

με έναν συνοδό θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις

του ΔΘΠ με ειδική έκπτωση για τα δύο εισιτήρια για τις μέρες

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και απογευματινή Σαββάτου.

«Παράνομα Φιλιά / Κόκκινα Φανάρια» του Αλ. Γαλανού Τιμή: 15€/άτομο

ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη (στάση Καλλιφρονά)

τηλ: 2108613739

«Οιδίπους-Από την Άγνοια στην Επίγνωση»

Δευτ & Τρ. 21,00, Κυρ. 20,00 Τιμή: 12€

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Λέσβου 8 & Απειράνθου (στάση Καλλιφρονά), τηλ. 2108645400

«Κουαρτέτο Τσέχωφ » του Α. Τσέχωφ Με ένα εισιτήριο 2 άτομα

ΕΞ ΑΡΧΗΣ

Εμ.Μπενάκη και Δερβενίων 46 Εξάρχεια τηλ:2103822661

«Οι καρέκλες» του Ε. Ιονέσκο, Σάβ. 21,00 Κυρ. 20:00 Τιμή: 15€ (για 2 άτομα)

«Τ' αυτά της στρουθοκαμήλου» του Χ. Ναούμ Δευ.Τρ. 21,00 Τιμή: 15€ (για 2 άτομα)

ΘΗΣΕΙΟΝ

Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 2103255444

«Ο Γλάρος» Πέμπ.Παρ. 21,00 Τιμή:12€ εκτός Σαβ.Κυρ.

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;»
Τετ. 21,00, Σάββ. & Κυρ. 17,00 Τιμή:10€

ΚΑΠΠΑ

Κυψέλης 2, Κυψέλη, τηλ. 2108831068

Για τις παραστάσεις του θεάτρου μετά τις 10 Ιουνίου 2015

Τετ. Πέμπ. 10€, Παρ. Σάββ., Κυρ. 15€

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Πλατεία ΗΣΑΠ, Νέο Φάληρο, τηλ. 2104816200 ή -207

«Fuga» του Τζόρντι Καλθεράν, Δευτ.Τρ. 21,15 Τιμή: 10€ (για 2 άτομα)

«Πέντε Σιωπές» του Σίλα Στήβενσον, Παρ.Σάβ.Κυρ.. 21,15 Τιμή: 10€ το άτομο

«Big Baby» του Φρανκ Μόερ, Κυρ.. 19,00 Τιμή: 8€ το άτομο

ΚΟΡΟΝΕΤ

Φρύνης 11 & Υμηττού, Παγκράτι, τηλ. 210 7212123

«Caveman» του Ρομπ Μπέκερ Παρ.Σάββ. 21:15, Κυρ. 20,00 Τιμή: 10€

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Ακαδήμου14, Μεταξουργείο, τηλ:2105234382

«Ελευθερία στη Βρέμη» του Ρ. Β. Φασμπίντερ

Τετ. 19,00, Πέμπ. 21,00 Παρ. 21,00 Τιμή: 8€

«Ο Γάμος» της Βάσως Σολωμού Σάβ. 18,00 & 21,00, Κυρ.18,30 Τιμή: 10€

ΟΛΒΙΟ

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Γκάζι, 2103414118

«Ωραία Ελένη» Offenback soapopera Τιμή: 10€

ΠΑΝΘΕΟΝ

Πειραιώς 166, Ταύρος, 210 3471111

«Ηρακλής: οι 12 άθλοι» κειμ. Στρ. Πασχάλη

Παρ. και Σάβ. 20,00 (ΕΚΤΟΣ Κυριακής) με επίδειξη κάρτας 30% έκπτωση

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Παραμυθίας 27 & Πλαταιών, Κεραμεικός, 2103457904

«Ψύχωση» της Σάρας Κέιν Πέμπ – Σάββ. 21,30 Τιμή: 10€

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Καπνοκοπτηρίου 8, Πλ. Βάθης, τηλ. 210 8211855

«Ω! τι κόσμος μπαμπά» του Κ. Μουρσελά

Παρ., Σάββ. 21,00, Κυρ. 19,30 Τιμή: 10€

ΣΚΗΝΗ ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

Καστοριάς 34-36 & Ιεράς Οδού, Βοτανικος, τηλ. 2103477878

«Ωραία Χρόνια» του Χ. Πίντερ Πέμ.,Παρ.,Σάβ. 21,00, Κυρ. 19,00 Τιμή: 10€

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ – Εταιρεία Θεάτρου

Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 2103464380

«Η μητέρα του Σκύλου» του Π. Μάτεσι

Πέμ. 19,30, Παρ.Σάβ. 21,00, Κυρ. 19,30

Μειωμένο εισιτήριο αναλόγως την παράσταση

ΤΕΧΝΗΣ – ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

Φρυνίχου 14, Πλάκα τηλ. 2103222464

Με την επίδειξη της κάρτας ΟΤΟΕ στο ταμείο το εκάστοτε μειωμένο

Εισιτήριο της κάθε παραγωγής.

ΤΕΧΝΗΣ – ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ - Υ Π Ο Γ Ε Ι Ο

Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 2103228706

Με την επίδειξη της κάρτας ΟΤΟΕ στο ταμείο το εκάστοτε μειωμένο

Εισιτήριο της κάθε παραγωγής.

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 2108656004, 2108679535

«Conte Caramella» του Κάρλο Γκολντόνι Τιμή: 10€

VAULT

Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλ. 2130356472

Για όλες τις παραστάσεις του θεάτρου 30% έκπτωση

Με την επίδειξη της κάρτας ΟΤΟΕ

                                                    ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Πανεπιστημίου 39

Οι παραστάσεις της Ε.Λ.Σ. ανεβαίνουν στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Ακαδημίας 59-61) ή στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Για τον προγραμματισμό των παραστάσεων και τις ημερομηνίες επισκεφθείτε τη σελίδα www.nationalopera.gr ή καλέστε στο τηλ. 210-3662100.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις κάνοντας χρήση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, πρέπει να επικοινωνούν με την κυρία Βίκυ Πανάγου

στα τηλ. 2103711342 ή 2103711200 έως -229, ή στο email , ώστε να δοθεί η έκπτωση επί της τιμής εισόδου (Η ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ).

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

Σατωβριάνδου 36,Ομόνοια, τηλ:2105242211

Έκπτωση με την επίδειξη της κάρτας Τιμή: 8€ (ενήλικες)

Τιμή: 5€ (παιδιά)

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Λεωφ. Συγγρού 143, τηλ. 2109315600

«Ακροβάτες της τύχης» της Κέλλυς Σταμουλάκη

Μουσική Λαυρ. Μαχαιρίτσας, Ζωντανή μουσική: Βασ. Λέκκας

Κυρ. 11,30 και 15,00 Τιμή: 7€

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Αγ. Μελετίου 61 & Πατησίων, τηλ. 2108640414

«Το βιβλίο των θρύλων»

Κυρ. 11:30 (κρατήσεις 2117258176, 6977 258 000) Τιμή: 8€

ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη (στάση Καλλιφρονά) τηλ: 2108613739

Κουκλοθέατρο «Ο Ήλιος και ο Ποντικός» Σάββ. 17,00 Τιμή: 4€

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Λέσβου 8 & Απειράνθου (στάση Καλλιφρονά), τηλ. 2108645400

«Ο παπουτσωμένος γάτος » Κυρ. 12,00 Τιμή: 7€ (για 2 άτομα)

«ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη Κυρ. 12,00 Τιμή: 7€ (για 2 άτομα)

ΕΞ ΑΡΧΗΣ

Εμ.Μπενάκη και Δερβενίων 46 Εξάρχεια τηλ:2103822661

«Κοκκινοσκουφίτσα» Κυρ. 11.15 & 15,15 Τιμή: 5€

ΚΑΠΠΑ

Κυψέλης 2, Κυψέλη, τηλ. 2107777104, & -124

«Ερωτόκριτος» Κυρ. 11:30 Τιμή: 8€

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Πλατεία ΗΣΑΠ, Νέο Φάληρο, τηλ. 2104816200 & -207

«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δ. Ποταμίτη Κυρ. 15,30 Τιμή: 7€

«Ο Καλόκαρδος και η μαγική ρόδα» Κυρ. 12,00 Τιμή: 7€

ΟΛΒΙΟ

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Γκάζι, 2103414118

Για τις παιδικές παραστάσεις του Θεάτρου

μειωμένο εισιτήριο με κάρτα ΟΤΟΕ Τιμή: 6€

ΠΑΝΘΕΟΝ

Πειραιώς 166, Ταύρος, 210 3471111

«Ηρακλής: οι 12 άθλοι» κειμ. Στρ. Πασχάλη

Παρ. και Σάβ. 20,00 (ΕΚΤΟΣ Κυριακής) με επίδειξη κάρτας 30% έκπτωση

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ – Εταιρεία Θεάτρου

Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 2103464380

«Τα μάγια της πεταλούδας» Σάβ. 18:00 , Κυρ.: 15:00

Μειωμένο εισιτήριο αναλόγως την παράσταση

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 2108656004, 2108679535

Κάθε Κυριακή στις 15:30 Τιμή: 5€

VAULT

Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλ. 2130356472

Για όλες τις παραστάσεις

                                                   >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>