ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρούσα ανάρτηση έχει απολύτως ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν στοχεύει απαραίτητα στον εξωραϊσμό ή στην εκθείαση της Κυβερνητικής Πολιτικής.

  Στην ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όπως ήταν:

 - Ο νόμος για τις 100 δόσεις

 - Η προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς,

  - Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

  - Η εξαίρεση της έκτασης των πρώην λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ,

  - Η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, 

  - Το δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία σε περίπου 11.000 μαθητές 64 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, πιλοτικά στην Αθήνα.Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε, να δημιουργήσουμε προοπτικές βιωσιμότητας, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας, όμως, την κοινωνική συνοχή.
   Τα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης που απομένουν για το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, μπορούν να προκύψουν, όπως ρητά αναφέρει η συμφωνία της 10ης Ιούλη, από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε πολύ περισσότερο απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και αυτό το οποίο ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών. Δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις.»

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:

«Ολοκληρώσαμε την ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών σε χρόνο ρεκόρ. Ανακεφαλαιοποιήσαμε όχι μόνο τις συστημικές τράπεζες, αλλά και μη συστημικές, όπως την Τράπεζα Αττικής αλλά και συνεταιριστικές τράπεζες.  Η συμμετοχή των ιδιωτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τα προϋπολογισμένα  25 δισ. ευρώ τελικά δεν χρειάστηκαν παρά μόλις 5,7 δισ. Αυτή τη στιγμή οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. »


Για τα σενάρια περί Οικουμενικής Κυβέρνησης:

«Οι Κασσάνδρες , ακόμη και μετά τις τελευταίες εκλογές, του Σεπτέμβρη, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια των σημαντικών επιτυχιών, δεν σταματούσαν να προβλέπουν καθημερινά την κατάρρευση της κυβέρνησης, την αντικατάστασή της με οικουμενικές κυβερνήσεις ή άλλες παρεμφερείς τερατογεννέσεις


Για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ένδεκα (
11) συγκεκριμένες δράσεις εκ των οποίων :

    1. Ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση, ώστε ο καθένας που μπαίνει σε μια εθνική οδό, να πληρώνει ανάλογα με το πόσο τη χρησιμοποιεί, ανάλογα με την απόσταση που διανύει.

    2. Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    3. Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2016 αυξάνεται (για πρώτη φορά από το 2008) το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 350 εκατομμύρια, ανερχόμενο έτσι στα 6,75 δις ευρώ.