FEKΔείτε στο ΦΕΚ τα 163 άρθρα του Πολυνομοσχεδίου με το τελευταίο (άρ.163) να εμπεριέχει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Το Πολυνομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίστηκε και ως 4ο Μνημόνιο ψηφίστηκε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα την Πέμπτη 18.5.2017 

(KΛΙΚ στην εικόνα)

Πιο συγκεκριμένα:

Αρθρο 2: Τροποποίηση Διατάξεων του ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) για τις συντάξεις

Αρθρο 10: Τροποιήσεις στις μειώσεις φόρου του άρθρου 16 του ν. 4172/2013

Αρθρο 12: Τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων

Αρθρο 13: Τροποποιήσεις στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης του ν. 4172/2013

Άρθρο 17: Ελεγχος Ομαδικών Απολύσεων

Άρθρο 20 : Απαγόρευση Ανταπεργίας (Λόκ Άουτ)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΙΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

Τα πάντα για τον νόμο (Αιτιολογική Έκθεση, Έκθεση Επιστημονικής Επιτροπής κλπ)  ΕΔΩ

 

 

 

Τηυν Κυριακή 22/05/2016 ψηφίζεται ακόμη ένα δυσβάστακτο πακέτο μέτρων το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 18 Μαϊου με την μορφή πολυνομοσχεδίου. Tην Παρασκευή 20/06 η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής , το Σάββατο η συζήτηση στην Ολομέλεια (από τις 10πμ ως τα μεσάνυχτα) και την Κυριακή η ψήφιση (με τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών) που θα ολοκληρωθεί περίπου στις 6 μμ καθώς ο Τσίπρας θα πρέπει να αναχωρήσει για επίσημο ταξίδι στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

 • την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων
 • τη σύσταση Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για τα επόμενα 99 χρόνια στο οποίο θα περάσουν 

      α) το ΤΧΣ

      β) Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)

      γ) Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

     δ) τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" (άρθρο 70) αποκλειστικά σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων , ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, που εδρεύουν στην   Ελλάδα και σε εταιρείες που εδρεύουν σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ),

     ε) 1,841 δις νέους φόρους σε τσιγάρα (αρ.60), καφέ (αρ.58), πετρέλαιο φωτιστικό, Diesel κλπ (αρ.60,παρ3α), "συνδρομητική TV" (αρ.54), αμοιβαία κεφάλαια(αρ.45), τυχερά παιχνίδια(αρ.56), διαμονή σε ξενοδοχεία (αρ.53), οικόπεδα (αρ.50), φόρος πολυτελείας σε κοσμήματα-γούνες (αρ.59, παρ.12) κ.α.

Αρχικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς τον "αυτόματο κόφτη" δαπανών, αλλά λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Μαϊου η κυβέρνηση με τροπολογία συμπεριέλαβε και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης! Κάτι θυμίζει αυτό τους τραπεζοϋπάλληλους καθώς φαίνεται ότι οι αιφνιδιαστικές τροπολογίες που "πονάνε" (βλ. ένταξη του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ) κατατίθενται στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή! 

Ο «ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΟΦΤΗΣ»

Η τροπολογία για τον «κόφτη» ορίζει ότι μέχρι τις 10 Μαΐου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων θα διαπιστώνονται τυχόν αποκλίσεις (ο ορισμός της "απόκλισης" δίνεται στην 1η σελίδα της Αιτιολογικής Έκθεσης της Τροπολογίας που παραθέτουμε στο τέλος). Στη συνέχεια (με βάση αυτή την απόκλιση) και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου του ίδιου οικονομικού έτους, θα γίνεται μείωση των δαπανών κατά ανώτατο όριο 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με κλίμακα:

 • Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής
 • Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ

...

 • Η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Από τον «αυτόματο κόφτη» των δαπανών θα εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες όπως :

 1. Δαπάνες Ύδρευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Χρήσης Φυσικού Αερίου
 2. Το σύνολο των δαπανών υγείας
 3. Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Δείτε την τροπολογία για τον "αυτόματο κόφτη" ή αλλιώς

 

H «αφρόκρεμα» της πολιτικής ζωής του τόπου (Στουρνάρας,Σαμαράς,Παπαδήμος) ο Προκόπης Παυλόπουλος, οικονομικοί παράγοντες (Μιχελής, Γκότσης) «τα είπαν» στην παρουσίαση της εκδόσεως του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank:

"Με λογισμό και μ'όνειρο". Alpha Bank,19oς 21ος αιώνας"

Την παρουσίαση έκαναν οι :

Αλέξης Παπαχελάς -Δ/ντής εφημερίδας "Η Καθημερινή"    

Κώστας Κωστής -Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρούσα ανάρτηση έχει απολύτως ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν στοχεύει απαραίτητα στον εξωραϊσμό ή στην εκθείαση της Κυβερνητικής Πολιτικής.

  Στην ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όπως ήταν:

 - Ο νόμος για τις 100 δόσεις

 - Η προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς,

  - Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

  - Η εξαίρεση της έκτασης των πρώην λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ,

  - Η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, 

  - Το δωρεάν δεκατιανό στα σχολεία σε περίπου 11.000 μαθητές 64 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, πιλοτικά στην Αθήνα.Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε, να δημιουργήσουμε προοπτικές βιωσιμότητας, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας, όμως, την κοινωνική συνοχή.
   Τα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης που απομένουν για το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, μπορούν να προκύψουν, όπως ρητά αναφέρει η συμφωνία της 10ης Ιούλη, από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε πολύ περισσότερο απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, είναι η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και αυτό το οποίο ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών. Δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις.»

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:

«Ολοκληρώσαμε την ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών σε χρόνο ρεκόρ. Ανακεφαλαιοποιήσαμε όχι μόνο τις συστημικές τράπεζες, αλλά και μη συστημικές, όπως την Τράπεζα Αττικής αλλά και συνεταιριστικές τράπεζες.  Η συμμετοχή των ιδιωτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τα προϋπολογισμένα  25 δισ. ευρώ τελικά δεν χρειάστηκαν παρά μόλις 5,7 δισ. Αυτή τη στιγμή οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. »


Για τα σενάρια περί Οικουμενικής Κυβέρνησης:

«Οι Κασσάνδρες , ακόμη και μετά τις τελευταίες εκλογές, του Σεπτέμβρη, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια των σημαντικών επιτυχιών, δεν σταματούσαν να προβλέπουν καθημερινά την κατάρρευση της κυβέρνησης, την αντικατάστασή της με οικουμενικές κυβερνήσεις ή άλλες παρεμφερείς τερατογεννέσεις


Για το πρώτο εξάμηνο του 2016 ένδεκα (
11) συγκεκριμένες δράσεις εκ των οποίων :

    1. Ηλεκτρονικά συστήματα χρέωσης διοδίων, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση, ώστε ο καθένας που μπαίνει σε μια εθνική οδό, να πληρώνει ανάλογα με το πόσο τη χρησιμοποιεί, ανάλογα με την απόσταση που διανύει.

    2. Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    3. Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2016 αυξάνεται (για πρώτη φορά από το 2008) το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 350 εκατομμύρια, ανερχόμενο έτσι στα 6,75 δις ευρώ.

  eg otoe  Απίστευτες σκηνές εκτιλύχθηκαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ στις 2 Ιουλίου 2015 όπου συνδικαλιστές του "ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών" απειλούσαν με...κρεμάλες και Γουδή τους εκπροσώπους της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (ΕΡΠ) !!! Την ίδια στιγμή ομάδα "αγανακτισμένων" από γνωστό εργοδοτικό σύλλογο επιτίθονταν συνεχώς φραστικά στους ομιλητές της ΕΡΠ διακόπτοντας την συνεδρίαση!
     «Η 2 Ιουλίου 2015 θα μείνει στην ιστορία της ΟΤΟΕ ως μια μαύρη σελίδα στα βιβλία της Ομοσπονδίας μας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΠ και συνεχίζει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η συνεδρίαση της Ε.Γ. καταγράφηκε από τηλεοπτικό σταθμό και συγκεκριμένα το MEGA, με πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΟΤΟΕ. Είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό ότι συνδικαλιστές που αντιτάχθηκαν στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, απειλήθηκαν προσωπικά με «κρεμάλες και Γουδή», στα πρακτικά της συνεδρίασης! Στην προσπάθεια για δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος τους απάντησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός.»

 • Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΡΠ εδώ.

 

 

 

 

 

* Ο Γιώργος Παυλόπουλος είναι εργαζόμενος στην Alpha Bank και πρώην μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank. Το άρθρο δημοσιεύθηκε σε διάφορα μέσα επικοινωνίας ηλεκτρονικά και μή. Σας το παρουσιάζουμε αυτούσιο καθώς θεωρούμε ότι ξεδιαλύνει το θολό και φοβικό τοπίο το οποίο προσπαθούν να διαμορφώσουν διάφοροι κύκλοι γύρω από το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Το λόμπυ του ΝΑΙ εντείνει την τρομοκρατική προπαγάνδα για να μεταβάλλει την θέληση του λαού στο δημοψήφισμα. Τις τελευταίες μέρες στα πλαίσια της παραπάνω τακτικής διακινούνται σενάρια για κούρεμα καταθέσεων σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ. Αυτά τα σενάρια συσκοτίζουν την αλήθεια και δεν αφορούν τι πραγματικά παίζεται με το τραπεζικό σύστημα και τις επιλογές των ξένων δανειστών. Το κούρεμα καταθέσεων αφορά μια πολιτική επιλογή εκ μέρους της ΕΕ, η οποία δεν έχει σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αν επιχειρηθεί θα υπαγορεύεται από άλλες αιτίες.

Ως γνωστό το Ελληνικό τραπεζικό χρεοκόπησε το 2012, και για την σωτηρία του χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία της εξωτερικής ανακεφαλαιοποίησης (bailout). Δηλαδή οι χρεωκοπημένες τράπεζες πήραν 50 δις Ευρω από τον Ελληνικό λαό για να σωθούν . Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν 40 δις περίπου, επεστράφησαν ελάχιστα (ουτε το 1 /8), ενώ 10 δις παρέμειναν στο ΤΧΣ και τα ανέκτησαν εσπευσμένα οι δανειστές πρόσφατα. Σήμερα η κατάσταση για τις τράπεζες επιδεινώθηκε εκ νέου λόγω της επιλογής του Γιούνκερ να προκαλέσει τραπεζική ασφυξία μέσω της αναγκαστικής επιβολής capitalcontrol. Οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που υπέστησαν μετά τον εκβιασμό των Ευρωπαίων που συνεπάγεται αύξηση των ζημιών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μειωμένα έσοδα από τραπεζικές εργασίες. Ένας ακόμη λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη νέων κεφαλαίων είναι το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού των ενεχύρων από την ΕΚΤ. Τέλος το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί επιπλέον ρευστότητα (υπολογίζεται σε 20 δις) για να μπορούν να εξυπηρετούν στοιχειωδώς τραπεζικές εργασίες όπως αναλήψεις, πληρωμές, συναλλακτικές ανάγκες, κλπ.

Το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, αφορά την επιλογή της διαδικασίας εσωτερικής ανακεφαλαιοποίησης (bailin) για τις παραπάνω αναφερθείσες ζημιές . Τότε θα «πληρώσουν» πρώτα οι μέτοχοι και οι μεγάλοι δανειστές (πχ άλλες τράπεζες, funds, ομολογιακά δάνεια), και μετά αν χρειασθεί θα «κουρευθεί» τμήμα των καταθέσεων. Σημειωτέον ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει σχέση με την ρευστότητα, που αφορά την παροχή νέων χρημάτων από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (π.χ μέσω αύξησης του ELA). Δηλαδή αν δεν δώσει νέα ρευστότητα η ΕΚΤ γιατί δεν υπάρχει συμφωνία, τότε δεν σημαίνει ότι θα γίνει κούρεμα καταθέσεων αλλά ότι θα συνεχισθεί η ταλαιπωρία του κοινού με τις περιορισμένες αναλήψεις από το ΑΤΜ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεταμένο ως προς τα μεγέθη της οικονομίας, οπότε συγκρίσεις με την διαδικασία στην Κύπρο που κάνουν πολλοί έχουν σχετική σημασία. Στην Κύπρο το τραπεζικό σύστημα ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο οπότε οι κεφαλαιακές ανάγκες πολύ αυξημένες. Αντίθετα οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες για νέα κεφάλαια, χάρη και στα χρήματα του Ελληνικού λαού που «ιδιοποίησαν»

Η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμένη ακόμη να εφαρμόσει υποχρεωτικά την διαδικασία του bailinκαι όχι του bailout . Θα μπορούσε να επιλέξει να χρησιμοποιήσει το περίσσευμα των 10 δις από το ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες (bailout). Αν αυτά τα 10 δις δεν επαρκούν για κάλυψη όλων των ζημιών και κινδύνων θα μπορούσε να εξετασθεί η διαδικασία του bailin, αλλά τότε πιθανότατα δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων γιατί θα έχουν πληρώσει πρώτα οι μέτοχοι και οι μεγάλοι δανειστές. Αν οι ξένοι δανειστές επιλέξουν αντί για τα 10 δις του ΤΧΣ να χρηματοδοτήσουν τα νέα κεφάλαια από κούρεμα καταθέσεων, αυτό σημαίνει ότι από τα 120 δις των υπαρχόντων καταθέσεων θα χρειασθεί ένα κούρεμα περίπου 9% κατά μέσο όρο. Στο σημείο αυτό έχουν γραφεί πολλά για την εγγύηση καταθέσεων μέχρι € 100.000 ανά λογαριασμό , ότι η διαδικασία του bailin προβλέπει κάλυψη έως του 8% του Παθητικού μιας τράπεζας, κλπ. Οι αναφορές αυτές έχουν σχετική σημασία γιατί μπορούν να παρακαμφθούν (π,χ. φορολογία επί των καταθέσεων για να παρακαμφθεί η εγγύηση των € 100.000, κλπ). Σημειωτέον ότι το bailin , δεν αφορά τις θυρίδες,

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν η κάλπη βγάλει ΝΑΙ ή ΟΧΙ, η Ε.Ε μέσω της ΕΚΤ θα αποφασίσει τα εξής :

Α) Αν το κόστος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις ενέργειες της θα το επωμιστεί όλος ο Ελληνικός λαός με αύξηση του Χρέους, ή αντί της αύξησης του Χρέους θα πληρώσουν μέτοχοι τραπεζών, μεγαλοδανειστές και στο τέλος καταθέτες με κούρεμα που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10% κατά μέσο όρο.

Β) Αν θα αρπάξουν όλο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα τζάμπα, γιατί σε περίπτωση bailin ο ESM αποκτά την πλήρη κυριότητα του (οι θυγατρικές των τραπεζών στο εξωτερικό πρέπει να θεωρούνται μάλλον παρελθόν σε κάθε περίπτωση).

Γ) Σε ποιο βάθος χρόνου θέλουν να ανακάμψει ο τραπεζικός τομέας και να πάρουν πίσω την ρευστότητα που έχουν δώσει μέσω ELA, γιατί η επιλογή κουρέματος απομακρύνει προς το μέλλον την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή καταθέσεων.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής οτι στην Κύπρο μπορεί ένα «αριστερός» πρόεδρος (Χριστόφιας) να αποδέχθηκε την εφαρμογή Μνημονίου, όμως το κούρεμα καταθέσεων έγινε με έναν επιφανή δεξιό νεοφιλελεύθερο πρόεδρο (Αναστασιάδης).

 

 • Το άρθρο σε μορφή pdf εδώ.  

Αποτέλεσμα εικόνας για οχι 5 ιουλιου«Ωραία μέρα ξημέρωσε το Σάββατο 27-06-2015. Οδηγούμαστε για πρώτη φορά από το 1974 σε μια κορυφαία Δημοκρατική διαδικασία από τα αποτελέσματα της οποίας όλοι θα κριθούμε γιατί με την ψήφο μας θα καθορίσουμε το μέλλον του Eλληνικού λαού δηλαδή το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
   Ιδιαίτερα εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι που βρισκόμαστε για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο των δανειστών, ας είμαστε προσεκτικοί! Οι δανειστές δεν επιτρέπουν την κατάργηση των αντεργατικών μνημονιακών νομοθετημάτωνκαι των απολύσεων , ενώ ο σχεδιασμός για άμεση, πλήρη και αποκλειστική εφαρμογή της εθνικής σύνταξης των 360 €, όπως και οι μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν αν περάσουν η πολιτική και οι θέσεις τους.»

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εργαζομένων στην Alpha Bank (πρ.Ιονικής) και καταλήγει

                         Με τα ΟΧΙ γράφουμε ιστορία!

                ΟΧΙ σημαίνει ελπίδα για τον ελληνικό λαό!

 •  Διαβάστε την ανακοίνωση Νο6 της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Alpha Bank ΕΔΩ

 

ολομελεια γσεεΤα συνδικαλιστικά μνημονιακά ρετάλια συντάσσονται απολύτως με τους βρυκόλακες της εγχώριας και διεθνούς ελίτ (ΤΡΟΙΚΑ-ΣΕΒ-ΜΜΕ κλπ) έτσι ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι να πίνουν το αίμα του Λαού μας.

Αυτό που ακόμη δεν έχουν καταλάβει είναι ότι μετά το Δημοψήφισμα και ανεξαρτήτως αποτελέσματος τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο...ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΙΦΘΗ - Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ

-----------------------------------------------------000000000000000000avgi*Η Αυγή Θεοδόση είναι συνταξιούχος συνάδελφος της Εμπορικής Τράπεζας με συνεισφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΕΑΣ και -πλέον- της ΕΑΣ Συνταξιούχων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονίστρια της Επιτροπής Χρηματοσπιστωτικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Κυριακή 5/7/2015 νικάμε τον φόβο. Απαντάμε  στους εκβιασμούς. Ψηφίζουμε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα των  θεσμών και στην εφαρμογή νέων μνημονίων.

Στηρίζουμε το δημοκρατικό δικαίωμα ο λαός να αποφασίσει για την τύχη του. Λέμε όχι υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια μας, την δημοκρατία .Η υποταγή των προηγούμενων κυβερνήσεων μας  έφερε μνημόνια ,φτώχεια ,ανεργία και οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας στην αυτοκτονία.

Το Δημοψήφισμα θα γίνει και θα έχει μεγάλη μεγάλη συμμετοχή παρά την λυσσαλέα προσπάθεια του συστήματος να τον αποδυναμώσει μέχρι και να το ακυρώσει.

Η μεγάλη συμμετοχή και το βροντερό όχι το οποίο θα κυριαρχήσει τρομάζει τους θεσμούς  αλλά και τους εγχώριους υποστηρικτές τους. Δεν τους αρκούσε μόνο αυτό. Στην προσπάθεια αυτή μπήκε και το Τραπεζικό σύστημα.

Κακώς η Τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε  το κλείσιμο των τραπεζών . Οι τράπεζες θα έπρεπε να είναι ανοικτές. Να υπάρχει περιορισμός αναλήψεων. Να εξυπηρετούν συνταξιούχος , μισθωτούς  αλλά και κάθε πελάτη που δεν έχει κάρτα αναλήψεων μέχρι του ποσού που αποφασίστηκε ,να  καταχωρηθούν οι μισθοδοσίες των  επιχειρήσεων που υποχρεωτικά καταβάλλονται από τις τράπεζες. Το επιχείρημα ότι θα υπήρχε ένταση και πανικός  και δεν θα ήταν διαχωρίσιμη η κατάσταση δεν ευσταθεί . Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουμε διαχειρισθεί καταστάσεις με κλειστές τράπεζες από μέρες μέχρι και πάνω από μήνα . οι διοικήσεις των τραπεζών το ξέρουν αυτό καλά  ,διότι αυτές μας έχουν εκπαιδεύσει προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις.

Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν πολιτική επιλογή ,από την ΕΚΤ με την διακοπή ρευστότητας και την Τράπεζα Ελλάδας .Το κλείσιμο των Τραπεζών δημιούργησε στην ελληνική κοινωνία φόβο , αγωνία ,ανασφάλεια .Αλήθεια δεν γνωρίζανε οι διοικήσεις των τραπεζών ότι ούτε το 40% των συνταξιούχων δεν έχει κάρτα συναλλαγών ,όταν πρότειναν να γίνονται συναλλαγές μόνο από τα ΑΤΜ .

Η εμπειρία μας στο τραπεζικό σύστημα, μας δίνει το δικαίωμα να ισχυριστούμε, ότι θέλανε τον πανικό .Θέλανε να μην έρθει σε επαφή ο πελάτης με τους εργαζόμενους ,γιατί οι εργαζόμενοι θα τον καθησυχάζανε ,θα τον ηρεμούσαν. Ας  μη μας διαφεύγει ότι στην Ελλάδα ακόμη  μεταξύ πελάτη και λειτουργού της τράπεζας διαμορφώνεται σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι λοιπόν μέσα σε δύο ημέρες θα είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση ,και το κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν ελάχιστο. Αυτά που γράφω τα υλοποιούσαν οι  διοικήσεις των τραπεζών σε αντίστοιχες συνθήκες και εκπαίδευαν το προσωπικό τους. Για ποιο λόγο τώρα δεν τα εφάρμοσαν  αφού παραμένουν οι  ίδιες διοικήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί και προστατεύσει τον ελληνικό λαό ,τους μισθωτούς ,τους συνταξιούχους ,τις ΜΜ επιχειρήσεις ,τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν τα 200 δις  για την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει το πρόγραμμα της πρέπει άμεσα να θέσει το τραπεζικό σύστημα υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.

 • Άμεσα με νομοθετική πρωτοβουλία να αλλάξει το καθεστώς  λειτουργίας  του  ΤΧΣ.
 • Οι προνομιούχες μετοχές να μετατραπούν σε κοινές με δικαίωμα ψήφου.
 • Έμμεση σύγκλιση γενικών συνελεύσεων των τραπεζών και εκλογή νέων διοικήσεων.
 • Διασφάλιση των καταθέσεων.

Η κυβέρνηση να ζητήσει στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδας αν κατά την διάρκεια , όπου παραμένουν κλειστές οι τράπεζες και ταλαιπωρείται ο Ελληνικός λαός , έχει γίνει   αποστολή εμβασμάτων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό  με τελική κατάληξη σε Γερμανική Τράπεζα.

Απαντάμε στους εκβιασμούς ντόπιους και ξένους.

Συμμετέχουμε μαζικά στο Δημοψήφισμα.

Ψηφίζουμε όχι στη λιτότητα .Όχι , στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών ,στην αύξηση του Φ.Π.Α, στη μείωση μισθών και συντάξεων ,στις ιδιωτικοποιήσεις ,στην απελευθέρωση κατασχέσεων μισθών και συντάξεων για οφειλές στο Δημόσιο ,στη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών ,στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων .

Όσο και να μας ταλαιπωρούν  ,όσο και να μας εκβιάζουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια μας δεν θα την κάμψουν.

Όλοι μαζικά και δυνατά την Κυριακή Ψηφίζουμε ΟΧΙ.

 

ΠΗΓΗ

 

ELLADA alysidesΗ Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση της ΟΤΟΕ καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους και όλους τους εργαζόμενους της χώρας να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ :

 

 •        ΟΧΙ στο καθεστώς μόνιμης επιτροπείας στη χώρα!
 •      ΟΧΙ στην μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους!
 •      ΟΧΙ στους μισθούς Βαλκανίων των 300 ευρώ και στις συντάξεις πείνας!
 •         ΟΧΙ στο σπιράλ του θανάτου με τις πολιτικές εξοντωτικής λιτότητας!

Παράλληλα καταγγέλει Διοικήσεις Τραπεζών που υλοποιούν πολιτικές οικονομικής ασφυξίας δημιουργώντας αίσθημα φόβο στους τραπεζοϋπάλληλους.

Σκοπός των τραπεζιτών σύμφωνα με την ΕΡΠ-ΟΤΟΕ έιναι:

 • Η περαιτέρω μείωση του προσωπικού με βίαιες εθελούσιες (στη λογική των ομαδικών απολύσεων που απαιτούν οι δανειστές)
 • Η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας στον κλάδο
 • Η εκποίηση φιλέτων (ασφαλιστικές, θυγατρικές, κλπ) και η επέκταση του outsourcing
 • Η συνέχιση της ανασφάλειας και της διαπλοκής σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης ΕΔΩ.

 

 

 

Aleksopoulos Nikos   Ανακοίνωση εξέδωσε η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εργαζομένων στην Alpha Bank, παράταξη η οποία δραστηριοποιείται στον Σύλλογο Εργαζομένων Αlpha Bank (προερχομένων εκ της Ιονικής Τράπεζας). Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση "μετά την αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή...προσβλέπει", όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της "σε ένα νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης της Alpha Bank με άμεση υλοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, χωρίς αδικαιολόγητους αποκλεισμούς (των ιδιωτών μειοψηφικών μετόχων). "


   "Οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν τον πραγματικό τους ρόλο, αυτόν της ατμομηχανής της οικονομικής ανάπτυξης", συνεχίζει η ανακοίνωση, αλλά και στην εσωτερική τους λειτουργία "επιβάλλεται να επανέλθει η αξιοκρατία και ο σεβασμός της σταθερής οργανικής σχέσης με τους εργαζομένους." Τέλος άμεση προτεραιότητα για την παράταξη αποτελεί η ακύρωση του μνημονιακού περιεχομένου της Ε.Σ.Σ.Ε. 2014 – 2016 και η επαναφορά στο εργασιακό καθεστώς του Οργανισμού Προσωπικού της ALPHA BANK Ιουνίου 2003.
(Στην foto ο επικεφαλής της ΡΠΕ συν. Νίκος Αλεξόπουλος)

 

 • Διαβάστε την ανακοίνωση της ΡΠΕ Alpha Bank ΕΔΩ