Η φωτο από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen για τη Διεθνή Συνεργασία, Niclaus Bergmann, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος των Sparkassen, Harald Felzen, τον Οικονομικό Σύμβουλο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Bessey

Σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σκοπός της εν λόγω συνεργασίας δεν είναι άλλος από την ίδρυση περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με βασικό στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ηγεσία του γερμανικού Ιδρύματος, μάλιστα, υποστηρίζει τη διαδικασία τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης της πρότασης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σ'αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε άιτημα προς την ΤτΕ για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας.

Η τράπεζα αυτή δεν θα είναι συνεταιριστική, καθώς, όπως έχει πρόσφατα δηλώσει ο Περιφερειάρχης, «το μοντέλο αυτό, ενώ για άλλες χώρες είναι επιτυχημένο, στην χώρα μας έχει αποτύχει πλήρως, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις περιφερειακές οικονομίες με τα ελλείμματα που δημιούργησαν». Το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια προβλέπει διαχωρισμό του διοικητικού συμβουλίου και της επιχειρησιακής λειτουργίας της τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίζει τη στρατηγική και θα ασκεί την εποπτεία, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία της τράπεζας. Η πλειοψηφία των μετοχών θα ανήκει στην περιφερειακή αρχή και στο μετοχικό του κεφάλαιο μπορούν να συμμετάσχουν άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, κυρίως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

πηγή: BANKWARS

 

«O Πόλσον πιέζει για συγχώνευση Πειραιώς-Αlpha» ήταν ένας από τους τίτλους με τους οποίους η "Νέα Σελίδα" κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο φύλλο της, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018. 

Ωστόσο στη σελίδα 54, όπου φιλοξενείται το άρθρο, ο τίτλος είναι πιό...σκληρός αν και με ερωτηματικό: «Εκβιάζει ο Πόλσον για συγχώνευση Πειραιώς - Alpha Bank;»

Διαβάστε ποιά είναι - κατά την γνώμη της εφημερίδας - τα δύο χοντρά σενάρια (υπάρχει βέβαια και ένα...τρίτο) που "παίζουν" στο τραπεζικό τοπίο 

Paulson neaselida

Παραθέτουμε δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" από την ηλεκτρονική της έκδοση στις 17.08.2018
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για σχέδια των Διοικήσεων που περιλαμβάνουν κλείσιμο των μισών καταστημάτων τους (1000 από τα 2000) και περαιτέρω μείωση των εργαζομένων κατά 5.000 στην διετία 2019-2020.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει μία τέτοια εξέλιξη τόσο λόγω των πλάνων αναδιάρθρωσης όσο και των επιπτώσεων που προκαλεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός (δείτε εδώ).
Καθοριστικό όμως ρόλο στην "επιτυχία" των τραπεζιτών έπαιξαν, παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν οι "καρεκλοκένταυροι" της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων που κάνουν πλάτες στην μείωση του προσωπικού των Τραπεζών όπως οι πάντες πλέον έχουν αντιληφθεί.
Και ενώ οι γνωστοί κομματικοί εγκάθετοι της δεκαετίας του 80' (!!!) υπηρετούν σταθερά όσο και συνειδητά τους στρατηγικούς στόχους των τραπεζών...ικανοί και μορφωμένοι 40ρηδες ψάχνουν εναγωνίως διέξοδο εκτός τραπεζικού επαγγέλματος.
Ακολουθεί αυτούσιο το δημοσίευμα:  

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Νέο «μαχαίρι» σε προσωπικό και καταστήματα ετοιμάζουν οι τράπεζες. Εως το τέλος του 2020 θα προχωρήσουν στη μείωση των καταστημάτων τους κατά 50%...

... κίνηση που θα φέρει και σημαντική μείωση των εργαζομένων, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι την επόμενη τριετία θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι.

Ειδικότερα, τα σχέδια που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπουν ότι τη διετία 2019-2020 θα κλείσουν συνολικά τα 1.000 από τα 2.000 καταστήματα που βρίσκονται εν λειτουργία σήμερα. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν βάσει μελετών που έχουν στα χέρια τους και δείχνουν ότι κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Φυσικά, το κλείσιμο των καταστημάτων δεν θα γίνει αναίμακτα, καθώς θα επιφέρει σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων. Ηδη από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο αποχώρησαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, 1.000 άτομα από την Τράπεζα Πειραιώς, 600 από την Alpha Bank, 400 από τη Eurobank, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την αποχώρηση 500 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που καλούνται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες έως το 2021, η ανάγκη μείωσης του προσωπικού εκπορεύεται και από την αλλαγή της φύσης της τραπεζικής δουλειάς, αφού οι τράπεζες δεν αναλώνονται πλέον μόνο στη χορήγηση δανείων, αλλά και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

ΠΗΓΗ

 

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο -χωρίς περαιτέρω κρίσεις και σχόλια- άρθρο από το bankingnews.

««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Στην Εθνική ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες ζυμώσεις με στόχο να ανατεθεί σε εταιρία η διερεύνηση της τραπεζικής αγοράς στελεχών εντός και εκτός Ελλάδος.

Δύο διαγωνιστικές διαδικασίες σχεδιάζονται σε Εθνική τράπεζα και Alpha bank με στόχο να προπαρασκευάσουν την αλλαγή στα managements των δύο τραπεζών. Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές χρονοδιαγραμματικά η Εθνική τράπεζα θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η Alpha bank.

Στην Εθνική ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες ζυμώσεις με στόχο να ανατεθεί σε εταιρία η διερεύνηση της τραπεζικής αγοράς στελεχών εντός και εκτός Ελλάδος. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει μάλλον αρχές ή μέσα Ιουνίου με στόχο έως το τέλος Καλοκαιριού ή αρχές Σεπτεμβρίου 2018 να έχει επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος για την Εθνική τράπεζα.

Ως προς την ονοματολογία θα πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι παρά την μεγάλης σημασίας θέση του CEO της Εθνικής τράπεζας. Άπαξ και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία ότι λέγεται είναι περιορισμένης αξίας. Ο Παύλος Μυλωνάς είναι ξεκάθαρο ότι θα συμμετάσχει στην διαδικασία και προφανώς και άλλα τραπεζικά στελέχη. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι είδους διοίκηση χρειάζεται η Εθνική τράπεζα. Χρειάζεται ένα τραπεζίτη κύρους, ένα παράγοντα που θα δώσει νέα πνοή στην Εθνική τράπεζα η οποία εσχάτως έχει υποστεί ορισμένα πλήγματα λόγω της διοικητικής κρίσης.

Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής θα πρέπει να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός, να πρυτανεύσει η προτεραιότητα ότι η Εθνική χρειάζεται ένα ισχυρό διοικητικό σοκ που θα κινητοποιήσει τις μεγάλες δυνάμεις της τράπεζας. Πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι ακόμη και εάν δεχθούμε ότι υπήρξε διοικητικό πραξικόπημα στην Εθνική τράπεζα είναι βέβαιο ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος πρέπει να προκαλεί τον σεβασμό στο διοικητικό συμβούλιο. Η καθαίρεση Φραγκιαδάκη από CEO της Εθνικής με 8 κατά σε σύνολο 10 στο διοικητικό συμβούλιο και με εξαίρεση την ψήφο του Χ. Μάκκα ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης στην Γενική Συνέλευση αποδεικνύει ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου και βεβαίως του ΤΧΣ.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει θα είναι έκπληξη και δεν θα είναι αυτός ή αυτοί που η αγορά υπολογίζει ή εκτιμάει.

Τι θα συμβεί στην Alpha bank

Διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει και στην Alpha bank, ωστόσο οι εξελίξεις οριοθετούνται από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Δήμος Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου που έχει μια διαδρομή επιτυχημένη.

Επί διοίκησης Μαντζούνη η τράπεζα κατάφερε να παραμείνει η πρώτη τράπεζα σε ποιοτικούς δείκτες μια εποχή ακραίας τραπεζικής αμφισβήτησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση Μαντζούνη είναι από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της τράπεζας καθώς κρίθηκε και δοκιμάστηκε στην χειρότερη περίοδο της τραπεζικής ιστορίας.

Ωστόσο ο Δ. Μαντζούνης είναι πιθανό – όχι βέβαιο αλλά πιθανό – στην Γενική Συνέλευση της Alpha bank προς τα τέλη Ιουνίου να ανακοινώσει ότι θα είναι η τελευταία γενική συνέλευση στην οποία θα συμμετάσχει. Με βάση κάποιες πληροφορίες διαγωνιστική διαδικασία για την διαδοχή θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά την Γενική Συνέλευση με προοπτική έως το τέλος του 2018 να έχει βρεθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

Το βασικό θέμα είναι θα είναι πρόσωπο από το εσωτερικό της τράπεζας ή εφόσον είναι διαγωνιστική διαδικασία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και τραπεζικά στελέχη εκτός Alpha bank; Με βάση την λογική η Alpha bank μπορεί να καλύψει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το εσωτερικό με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να είναι βελούδινη και θετική για τον όμιλο της Alpha bank.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι ο Γιώργος Αρώνης και ο Β. Ψάλτης θα διεκδικήσουν την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Κάποιοι βλέπουν Αρώνη ο οποίος έχει όλα τα πλεονεκτήματα του επιτυχημένου manager κάποιοι τον Ψάλτη που του πιστώνουν την «υπεροχή» στο stress tests.

H πραγματικότητα είναι ότι ο Γιώργος Αρώνης αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη λύση για την Alpha bank για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν. Ωστόσο και οι δύο επιλογές είναι βέβαιο ότι θα πάνε μπροστά την Alpha bank σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες θα δώσουν μάχη…στις λεπτομέρειες για να ξεχωρίσουν.

ΠΗΓΗ

http://www.moneyonline.gr/datafiles//IMG_4036.JPGΡεπορτάζ από το "moneyonline.gr"

Ηλεκτρονικά θα εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι σε ακόμη οκτώ καταστήματα της Alpha Bank από τη Δευτέρα 2 Απριλίου, με τα Ταμεία να ...καταργούνται.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος μετασχηματισμού του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας, η διοίκηση της οποίας στοχεύει μέχρι και το τέλος του έτους οι μισές της μονάδες να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, σε κάθε κατάστημα θα λειτουργεί μόνο ένα ή το πολύ δύο ταμεία.

Τα ηλεκτρονικά κανάλια

Στην είσοδο αυτών των καταστημάτων, εξειδικευμένο προσωπικό θα υποδέχεται τους πελάτες και θα τους κατευθύνει στην ειδική ψηφιακή γωνία, όπου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις συναλλαγές τους μέσω:     

  - e-banking    

  - phone banking    

  - αυτόματων εισπρακτικών μηχανημάτων 

Μόνο εάν μία συναλλαγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω των παραπάνω δικτύων, πχ. κατάθεση επιταγής, θα γίνεται χρήση του διαθέσιμου Ταμείου. 

Μέχρι και σήμερα 6 καταστήματα στην περιοχή της Πρωτεύουσας λειτουργούν από τα τέλη του 2017 με αυτόν τον τρόπο, ενώ από τη Δευτέρα 2 Απριλίου το μοντέλο υιοθετείται από 8 ακόμη καταστήματα. 

Στόχος της τράπεζας είναι περίπου 200 - 250 καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, να ακολουθούν αυτό το πρότυπο μέχρι και το τέλος του 2018.

Στη φωτό βλέπετε την ψηφιακή «γωνία» ενός από τα ανακαινισμένα καταστήματα της τράπεζας

ΠΗΓΗ

Σχετική εικόνα«Η Τράπεζα Πειραιώς A.E. («Πειραιώς» ή «Όμιλος») ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με την J.C. Flowers & CO («JCF») για την πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου στη θυγατρική της στη Ρουμανία, Piraeus Bank Romania S.A. («PBR»). Η Συναλλαγή...αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.»

αναφέρει στο σχετικό Δελτίο Τύπου η Τράπεζα ενώ ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, δήλωσε:

«Η πώληση των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας στη Ρουμανία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεων του Ομίλου για το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, όπως συμφωνήθηκε με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του Ομίλου, «Ατζέντα 2020». Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η PBR από σήμερα και στο εξής θα ανήκει και θα είναι υπό τη διαχείριση μίας από τις πλέον αξιόλογες διεθνείς εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με σημαντική εμπειρία στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε πολλές γεωγραφικές περιοχές.»

Ο νέος ιδιοκτήτης της Τράπεζας Πειραιώς Ρουμανίας J. Christopher Flowers ένας από τους 400 πιό πλούσιους αμερικανούς το 2006 (Νο 322 στη Λίστα Forbes 400) είναι επίσης ιδιοκτήτης τοπικών αφρικανικών ομάδων στην Αγκόλα, Ναμίμπια, Ζάμπια,Ζιμπάμπουε αλλά και στο Χάρλεμ των ΗΠΑ...

 

 

Να υποθέσουμε ότι η "απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεων του Ομίλου για το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεγάλου αφορά και στην μεταφορά των υπηρεσιών φύλαξης-καθαριότητας σε εταιρείες τρίτων, κίνηση που επίσης αποτελεί δέσμευση της Τράπεζας;

Ή αυτήν την φορά τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζιτών θα...σκοντάψουν στην "υγειή ειλικρινή διάθεση" των συνδικαλιστών της ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ σε ΟΤΟΕ και Συλλόγους όπως αναφέρει στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της η ΟΤΟΕ;

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνουμε για πολύ καιρό με την απορία...Μετά τις γιορτές αρχίζει η διαβούλευση...

 

 

 

http://www.iskra.gr/wp-content/uploads/2017/10/1470931-eurobank-930-1-e1507204926480.jpgΣυμφωνία με την "Ιntrum Justitia AB" έκλεισε η Eurobank με αντικείμενο την πώληση €1,5 δισ "κόκκινων"  καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου "Η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των ΝPE's το 2017...", ενώ, "...το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 3%"  δηλαδή 3 σεντς για κάθε ευρώ δανείου!

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της εξευτελιστικής αυτής τιμής πώλησης έκανε λόγο για τήρηση των δεσμεύσεων "έναντι των εποπτικών αρχών και των μετόχων" ενώ προσπαθώντας προφανώς να καθησυχάσει τους δανειολήπτες ανέφερε ότι η "Intrum" είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής απαιτήσεων στην Ευρώπη ιδιαιτέρως γνωστός για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που εφαρμόζει...

Ωστόσο την απάντηση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει την δίνει ο ίδιος Διευθύνων Σύμβουλος της "Intrum" Mikael Ericson, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum" δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΕΚΤ δίνει στις Διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών προθεσμία επτά (7) ετών προκειμένου οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων".

Σύμφωνα λοιπόν με το Euro2day, "...το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από διαρροή προσχεδίου της ΕΚΤ, με ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου 2017, σε ιταλικά μέσα, ενώ υπήρξε αναπαραγωγή από διεθνή πρακτορεία."

 

https://assets.euractiv.com/lazy-load/img/crop/16x9/666.65625/https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2012/11/Lagarde%20Greece.jpegΠαραθέτουμε άρθρο από την εφημερίδα "Καθημερινή" στο οποίο περιγράφεται η διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Κομισιόν σχετικά με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (κατόπιν stress test) ύψους €10 δισ. περίπου, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων" διαγράφοντάς τα.

Η Κομισιόν, συνεπικουρούμενη από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, θεωρεί ότι οι Τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και πως αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο με τον ESM και η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Το ζήτημα βέβαια έχει και καθαρά πολιτικές προεκτάσεις αφού ευνόητο είναι ότι η νέα ανακεφαλιοποίηση που ζητά το ΔΝΤ θα είναι αποτέλεσμα νέας δανειακής σύμβασης και μνημονίου πράγμα που φυσικά όλοι απευχόμαστε. Αρνητική πάντως ήταν και η στάση Τσίπρα-Μακρόν σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά (και ελληνικά) προγράμματα:

"Εγώ υποστηρίζω τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που έχει, όμως δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. ... Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτή την διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις" ήταν η δήλωση του Εμ. Μακρόν.

"Εγώ θα ήθελα να πω ότι η συμβολή του Ταμείου γενικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί, με βάση την ελληνική εμπειρία. Και βεβαίως με βάση αυτήν την αποτίμηση να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα καθώς το αντίκτυπο αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντοτε θετικό" ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο
«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

«Οχι» από Κομισιόν σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών,  του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών μετατρέπεται το ζήτημα των τραπεζών, με το Ταμείο να επιμένει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης και την Ευρώπη να διαφωνεί. 

Χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο και τη συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ θεωρούν ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των υπολοίπων των προβληματικών δανείων με ορίζοντα το 2019, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις πλέον είναι έτοιμες να προχωρήσουν, με σειρά ενεργειών, στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, προσθέτοντας ότι ένα νέο stress test θα εκτροχίαζε τις προσπάθειες αυτές, θα εγκλώβιζε τις τράπεζες σε νέα περίοδο εσωστρέφειας και θα οδηγούσε σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών με νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων. 

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διαγραφές προβληματικών δανείων αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά και ριζικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα επισημαίνοντας ότι με έναν τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων στον ισολογισμό τους οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και θα παραμείνουν καθηλωμένες λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζητώντας νέο stress test και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. 

Ετσι ή αλλιώς, στη μέση βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες και η διένεξη ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία: οι τραπεζικές μετοχές –παρά τη χθεσινή ανάκαμψη– έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών καταγράφοντας απώλειες κατά 13% από τα μέσα Ιουλίου, όταν κορυφώθηκε το ράλι στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό το ζήτημα των τραπεζών να αποτελέσει τη διαπραγματευτική αιχμή του Tαμείου, η οποία μπορεί να κρίνει την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι υποχωρήσεις του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών θα γίνουν μόνο αν επιτευχθούν περισσότερα σε άλλα κρίσιμα πεδία. Oλα αυτά ανατρέπουν τις προσδοκίες για μια εύκολη τρίτη αξιολόγηση και το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την οικονομία και τις τράπεζες. Το φάσμα ενός νέου stress test είναι πιθανό να επηρεάσει τη θετική πορεία των καταθέσεων, ενώ αν επιστρέψει η αβεβαιότητα είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει την προσπάθεια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06.09.2017

 

http://kokkinoslawfirm.com/wp-content/uploads/2017/04/%CE%94%CE%99%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%97-11-696x391.jpgΜια-μια οι ελληνικές τράπεζες αποεπενδύουν από τις δραστηριότητές τους στα Βαλκάνια εφαρμόζοντας τα σχέδια αναδιάρθρωσης στα οποία έχουν δεσμευτεί. Μετά την Alpha Bank η οποία κάνει σαφώς πιο τολμηρά βήματα, σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα με σχετικές κινήσεις σε Ρουμανία και Σερβία.

"Αποεπενδύει από τις δραστηριότητές της στη χώρα ώστε να πραγματοποιήσει τη δεσμεύσεις της προς τις ευρωπαϊκές αρχές βάσει του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα..."έπειτα από περισσότερα από 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Σερβία".

Το συμφωνηθέν τίμημα για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της "VOBAN" και της "NBG Leasing" στην OTP Banka Srbija a.d. Novi Sad («OTP Serbia») ανέρχεται σε €125 εκ

  • Η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Στο ίδιο πλαίσιο η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία, Banca Romaneasca («BROM») με τον Δ/ντα Σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να δηλώνει:

«Η πώληση της Banca Romaneasca επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και ενισχύει περαιτέρω τόσο το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τη ρευστότητα της Τράπεζας».

  • Η ανακοίνωση ΕΔΩ.

Έτσι μετά από μία και πλέον δεκαετία "παχιών αγελάδων" ήρθε η ώρα να πληρωθεί το τίμημα της ανακεφαλαιοποίησης...

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/article4664071.ece/BINARY/w660/atm_292412390.jpgΣε είκοσι εννέα ερωτήσεις σχετικά με τις νέες αλλαγές στα capital controls, απαντά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Αφορμή για αυτό στάθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 4 Αυγούστου 2017
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α΄84/18.7.2015), όπως ισχύει

                                              Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;  Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Δηλαδή, από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων  (1.800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα. Έως την 31/8/2017 εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των οκτακοσίων σαράντα  (840) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.  Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.    

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;  ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.    

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;  ΝΑΙ, σύμφωνα με το μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.    

4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;  ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.    

5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;  ΝΑΙ, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.    

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;  ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα  εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε  λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.  Αντίθετα, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού,  οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.    

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;  ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:      μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και      εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.  Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.  Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε  λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:      μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και      εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.  Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες οκτώ (8) γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:  1. Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.  2. Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.  3. Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.  4. Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.  5. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.  6. Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).  7. Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.  8. Αγορές υπηρεσιών εστίασης.    

8. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;  OXI, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, εφόσον με το ως άνω άνοιγμα λογαριασμού δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) στην τράπεζα. Απαγορεύεται επίσης η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών και αναστέλλεται η προθεσμία των άρθρων 7 και 8 του Ν. 4151/2013.  Ωστόσο, επιτρέπεται σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.  Επιπλέον, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) αποκλειστικά για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως από τον αρμόδιο φορέα και με την προϋπόθεση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον αιτούντα ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:      η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,      η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,      η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,      η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με το προϊόν εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες. Οι αναλήψεις και μεταφορές ποσών υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν και για τους λοιπούς λογαριασμούς,      η εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητάς τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών αγροτών υπό την έννοια του ν. 3874/2010,      η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,      η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,      το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,      η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,      η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από μια τράπεζα σε άλλη, στην οποία αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην τελευταία τράπεζα. Επίσης, επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος. Οι εργαζόμενοι στις περιπτώσεις αυτές θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών από τη μια από τις δυο τράπεζες, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (Customer ID) προϋπήρχαν και στις δυο τράπεζες. Ο καθορισμός της τράπεζας, από την οποία ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών, βάσει του κωδικού πελάτη (Customer ID), γίνεται με υπεύθυνη δήλωσή του, η οποία κατατίθεται και στις δύο τράπεζες.      το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία,      το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας. Για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας ή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,      το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο,      το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών,      το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα του φοιτητή ή σπουδαστή, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής στο τρέχον εξάμηνο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας. Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών−σπουδαστών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός του οποίου είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής των προαναφερόμενων φοιτητών ή σπουδαστών στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης,      το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από την τράπεζα στην οποία ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλη τράπεζα,      το άνοιγμα πάσης φύσεως λογαριασμών υπέρ Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π/ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την κατάθεση εμβασμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχορηγήσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,      η καταβολή παροχών υγείας και επιδοτήσεων από δημόσιους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται μόνο από το φορέα που παρείχε την έγγραφη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα,      το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα,      το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα,     το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των  παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ.. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αρ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό, και     κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.    

9. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;  ΟΧΙ, απαγορεύεται να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς, εφόσον δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) στην τράπεζα.   

10. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;  ΝΑΙ, η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα επιτρέπεται.   

11. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;  ΝΑΙ, η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων επιτρέπεται.   

12. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;  ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση τη νέα αυτή σύμβαση.  Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.    

13. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;  Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.    

14. Μπορώ ως επιχείρηση που έχει τοποθετήσει POS να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;  ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:      των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,      του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),      του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και      του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.    

15. Οι πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;  Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.    

16. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;  ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.    

17. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;  Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.  

18. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;  ΟΧΙ, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση αριθμ. 6/29.7.2016 (ΦΕΚ Β΄ 2359 και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει. Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:      η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ ανά κωδικό πελάτη  (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, το οποίο έχει οριστεί και κατανεμηθεί ανά τράπεζα με την Απόφαση αριθμ. 18/24.5.2017 (ΦΕΚ Β΄ 1940) της  Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,      συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα,      συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.  Οι ως άνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.    

19. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);  Για την ισχύουσα, από 5 Αυγούστου 2016, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων βλέπε αναλυτικά την Απόφαση υπ' αριθμ. 6/27.7.2016 (ΦΕΚ Β΄ 2359) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.    

20. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;  Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:      προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και      μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.  Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσου  αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.    

21. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;  Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:      προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και      μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.  Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.  Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά  πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.    

22. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;  ΝΑΙ, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 50% συνολικά για χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρονται, μετά την 1/9/2017, από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης, με διαδικασία που έχει οριστεί από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Για χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρονται από την αλλοδαπή έως και την 31/8/2017 με μεταφορά πίστωσης, η ανάληψη σε μετρητά μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 30%. Ειδικά οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως.  Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.  Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον:      ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, ή      ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά για λογαριασμό του δικαιούχου,  έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα. Στις παραπάνω περιπτώσεις που επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, επιτρέπεται η μεταφορά των σχετικών κεφαλαίων και για την απόκτηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ του Ν. 4099/2012.    

23. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;  ΟΧΙ, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.    

24. Επιτρέπεται η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών;  ΝΑΙ, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.     25. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;  ΝΑΙ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.    

26. Επιτρέπεται η αποπληρωμή / εξόφληση ανοιχτών δανείων και ορίων;  ΝΑΙ, επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.    

27. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;  ΟΧΙ, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.    

28. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους  επιτρέπονται;  ΝΑΙ, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, στις εξής περιπτώσεις: (α) αν πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α' 65), ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα ή αν είχε αποδεδειγμένα υποβάλει έως τότε τη σχετική αίτηση για τη χορήγησή τους, καθώς και (β) αν του απονέμεται για πρώτη φορά σύνταξη μετά τις 22/07/2016 εφόσον στην τελευταία περίπτωση ο δικαιούχος αποδεικνύει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.    

29. Ανάληψη μετρητών από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών επιτρέπονται;  Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και από τους υπαλλήλους των αναφερόμενων στην παρ. 16 του άρθρου πρώτου της από 18/7/2015 ΠΝΠ διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//EC76389D328DC18595DCF2DA010F99AA.jpg«Λίγες βδομάδες μετά την υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ 2017-2019 η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής (πλέον Attica Bank) προσπαθεί με την απειλή απολύσεων να εξωθήσει εργαζόμενους σε οικειοθελή αποχώρηση.» σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Ο Σύλλογός μας και η ΟΤΟΕ κινούνται από την πρώτη κιόλας στιγμή εκδήλωσης των κρουσμάτων και σε συνεχή πάντα συνεργασία με τα μέλη μας θεσμικά ώστε να γίνει απόλυτα  κατανοητό  στη  διοίκηση  και  το management της  Τράπεζας πως  δεν  θα επιτρέψουμε παιχνίδια με τον Κανονισμό Εργασίας Προσωπικού και τις θέσεις εργασίας μας.»

Στο μεταξύ το Δ. Σ. του Συλλόγου αποφάσισε κατά απόλυτη πλειοψηφία:

  • την προκήρυξη στάσεων εργασίας για Τετάρτη, 29 Μάρτη 2017, Πέμπτη, 30 Μάρτη 2017 και Παρασκευή, 31 Μάρτη 2017 από ενάρξεως της βάρδιας έως τις 10:45 ́ π.μ.για το σύνολο των εργαζομένων στηνΤράπεζα πανελλαδικά σε Δίκτυο Καταστημάτων και Διευθύνσεις Διοίκησης με  βασικά αιτήματα:-την  αποχή  της  διοίκησης  και  του management της  Τράπεζας  από  οποιαδήποτε συμπεριφορά  κατατείνει  υπό  την  απειλή  απόλυσης  στην  οικειοθελή  αποχώρηση συναδέλφων μας,-πολλώδε μάλλον την αποχή τους από οποιαδήποτε απόφαση απόλυσής τους,

και ζητά:

  • την    τήρηση    των    προβλέψεων    του    Κανονισμού    Εργασίας,    της    πρόσφατης Επιχειρησιακής  ΣΣΕ  2017-2019,  αλλά  και  της  ισχύουσα  Κλαδικής  ΣΣΕ  για  την προστασία των θέσεων εργασίας του προσωπικού της Τράπεζας,επιφυλασσόμενοι ρητά παντός νομίμου δικαιώματός μας σε περίπτωση εμμονής τουςενάντιασταεργασιακά μαςδικαιώματα.

Σύμφωνα τέλος με την Ανακοίνωση της ΟΤΟΕ -η οποία απειλεί με "πόλεμο" τα αφεντικά...- υπήρξε μια θετική, σε πρώτη φάση, εξέλιξη στο ζήτημα:

«Στην εξέλιξη αυτή, η ΟΤΟΕ με τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου των Εργαζομένων, αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά με προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας και αίτημα Τριμερούς συνάντησης μεταξύ των πλευρών των εκπροσώπων των εργαζομένων (Σωματείου και ΟΤΟΕ), της Διοίκησης της Τράπεζας και της Υπουργού Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου, με σκοπό την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που αφορούν στην απασχόληση των εργαζομένων. Η τριμερής συνάντηση ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη (5/4/2017) στο Υπουργείο Εργασίας. Με νέα παρέμβαση της ΟΤΟΕ στη Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, ματαιώθηκε η απόφαση που είχε προγραμματισθεί να ληφθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την Πέμπτη 30/3/2017 για την επικύρωση των απολύσεων των 14 εργαζομένων. »

Παράμβαση με ανακοίνωσή του τέλος έκανε και ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank o οποίος σημειώνει ότι "η φωτιά στο σπίτι του διπλανού μας πρέπει να σβήσει πριν φτάσει στο δικό μας".

Τώρα εαν οι εργαζόμενοι της "Attica" περιμένουν από τον Σύλλογο Προσωπικού της Alpha Bank να τους σβήσει τη φωτιά θα τους προτείναμε καλύτερα να πέσουν μέσα μόνοι τους...Εκτός και αν επιλέξουν τον δρόμο του μεθοδικού και συντεταγμένου αγώνα.