"Νομοτεχνική Βελτίωση" επί της 423/18/07.05.2016 τροπολογίας για την ένταξη των συνταξιούχων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) στον ΕΦΚΑ φέρνει στο "και πέντε" ο ΥπΕΚΑ&ΚΑ Γ.Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα στις σελίδες 12-13 της τροπολογίας (δείτε την εδώ) :

  • στην παράγραφο 1β αντικαθίσταται η φράση "ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΤΑΤ" με τη φράση " ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της παροχής"
  • στην παράγραφο 3 μετά την φράση "του άρθρου 61 περ. β...." προστίθεται η φράση "εφόσον έχουν θεμελιώσει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος το σχετικό δικαίωμα. Το άρθρο 30 του παρόντος νόμου εφαρμόζεται αναλογικά και στους μέχρι την 31/12/1992 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ αν δεν έχουν θεμελιώσει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής, ως προς τον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης"

Η συγκεκριμένη νομοτεχνική "βελτίωση" έχει επιφέρει-και δίκαια-έντονη ανησυχία στους εν ενεργεία ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ-ΤΕΑΠΕΤΕ Εμπορικής καθώς και του ΤΑΠ-ΤΠ (πρ.Πίστεως) σε σχέση με την αναφορά-και την ερμηνεία της- περι "θεμελίωσης δικαιώματος" λήψης της παροχής.

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος να "εγκλωβιστούν" εκατοντάδες εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ -οι οποίοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής- στον νέο ασφαλιστικό Καιάδα είναι τουλάχιστον προφανής (και ίσως βέβαιος).

Ωστόσο πολλά είναι αυτά που μένει να διαλευκανθούν και κυρίως να αντιμετωπισθούν από εδώ και πέρα...

-------------------------------------------------------------------

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη 11/05/2016 και ώρα 13:00 συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με θέματα Ημερήσιας Διάταξης

¤ Ενημέρωση για τον Ασφαλιστικό Νόμο

¤ Εξελίξεις στο ΕΤΑΤ

   Λήψη Απόφασης

Προς ενημέρωση των συναδέλφων καθώς και των αναγνωστών του ιστολογίου μας παραθέτουμε τις ανακοινώσεις της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank και οι οποίες δεν μας βρίσκουν -ως ΕΑΣ- σύμφωνους , κυρίως ως προς την κατεύθυνση που επιχειρούν να δώσουν στο ζήτημα. Και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι την καταστατική υποχρέωση κάλυψης της προσυνταξιοδοτικής και άλλης παροχής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ την φέρει η Τράπεζα-πράγμα όμως που δεν αναφέρεται πουθενά και σε καμία από τις δύο αυτές ανακοινώσεις-

Συνεπώς -και δεδομένων των τεράστιων ευθυνών που φέρει βέβαια η ίδια Κυβέρνηση (τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες) -το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το ποιός θα καλύψει τόσο το κόστος της "προσωπικής διαφοράς" που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό της προσυνταξιοδοτικής παροχής όσο και αυτό των υπολοίπων περικοπών τις οποίες έχουν ήδη υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον οι δικαιούχοι.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η όλη μεθόδευση στοχεύει στην οριστική απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΕΤΑΤ και στην μετακύλιση αυτών των υποχεώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό" και στους ίδιους βέβαια τους ασφαλισμένους! Περί αυτού πρόκειται...

  • Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ εδώ.
  • Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank εδώ.

Σπύρος Μητροτάσιος

Γενικός Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ Alpha-Εμπορικής

Γενικός Σύμβουλος ΟΤΟΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

- Θα ήταν χαρά μας να προσθέσετε τα σχόλιά σας στις αναρτήσεις μας.

- H ιστοσελίδα μας σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση