Συνταξιούχοι: Αντίστροφη μέτρηση για τα δώρα και επιδόματα | in.grΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
Δελτίο Τύπου Αθήνα, 25-04-2019

«Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει τη δημοσίευση της έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "ΗΛΙΟΣ", για την αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνης των χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών τον μήνα Δεκέμβριο του 2018.

Τον Δεκέμβριο του 2018 πληρώθηκαν συνολικά 4.463.642 συντάξεις σε 2.555.049 συνταξιούχους, από τις οποίες οι 2.825.931 ήταν κύριες, οι 1.229.109 επικουρικές και 408.602 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.299.134.554,74€ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ.

Με βάση τα παραπάνω, το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 724,41€, το μέσο εισόδημα από επικουρικές σε 172,42€ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 98,05€, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο μηνιαίο εισόδημα για όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη στα 896,83 μεικτά.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.idika.gr.»

Παραθέτουμε ενημερωτικό σημείωμα της Ιονικής Ενότητας (11.4.2019)
---------------------------------------------------------------------------------------------

Συνάδελφοι, Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της βιομηχανίας παραγωγής ανούσιων ειδήσεων που αφορούν τα ασφαλιστικά ζητήματα λόγω του χάους που επικρατεί με τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει την περίοδο της κρίσης. Διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και την άγνοια του κόσμου… Τα ΜΜΕ, αλλά και διάφοροι «ειδήμονες» -στην πραγματικότητα άσχετοι- προερχόμενοι πολλές φορές και από το συνδικαλιστικό χώρο, μας βομβαρδίζουν με ανούσιες και συγκεχυμένες πληροφορίες.

Ο Σύλλογός μας με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς τυμπανοκρουσίες ή υπερβολές, προσέγγισε όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο μας και μετά από σοβαρή και επιστημονική εξέταση με τους ασφαλιστικούς και νομικούς του συμβούλους κίνησε ομαδικές αγωγές που αφορούν
1. τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων,
2. τη διεκδίκηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
3. τη διεκδίκηση αναδρομικών δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας.

Και οι τρεις υποθέσεις έχουν ανατεθεί στον έγκριτο νομικό και εξαίρετο συνεργάτη μας δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Μάλιστα, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ήταν από τις πρώτες συνδικαλιστικές οργανώσεις που κίνησε αυτές τις διαδικασίες και επομένως ήδη, στις 5/4, εκδικάστηκε η πρώτη ομαδική αγωγή 50 συναδέλφων που αφορά τις μνημονιακές περικοπές (νόμοι 4051/2012 και 4093/2012).

Ο συνεργάτης μας δρ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μας παρέχει αδιαλείπτως ενημέρωση για το χειρισμό και την εξέλιξη των υποθέσεων που έχει αναλάβει, μας απέστειλε την κάτωθι επιστολή σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδίκαση :
---------------------------------------------

 

ΠΡΟΣ: ΣΥΛΛΟΓΟ «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΥΠΟΨΗ: Προέδρου κ. Σ. Φιλιππόπουλου ΚΟΙΝ: Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Αλεξόπουλου

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη δικάσιμο της 5ης Απριλίου 2019 συζητήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η πρώτη ομαδική αγωγή (Ιωάννης Χιώτης και λοιποί, σύνολο 50), με την οποία ζητείται η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων (νόμοι 4051/2012 και 4093/2012). Για την απόφαση αυτή αναμένεται πλέον η έκδοση οριστικής αποφάσεως.
Αντιθέτως, η συζήτηση της έτερης ομαδικής αγωγής (Χρήστος Γεωργάκης και λοιποί, σύνολο 50), η οποία επρόκειτο να συζητηθεί κατά την ίδια ως άνω δικάσιμο (05.04.2019) αναβλήθηκε οίκοθεν εκ του Δικαστηρίου για τη δικάσιμο της 4ης Οκτωβρίου 2019, λόγω μη προσκομίσεως από τον ΕΦΚΑ του οικείου διοικητικού φακέλου απόψεων.
Η Δικηγορική Εταιρεία μας θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη επί των ομαδικών αγωγών των μελών σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
---------------------------------------------

Να μένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα που αφορούν τις ομαδικές αγωγές, αλλά και οποιοδήποτε θέμα του χώρου της Ιονικής.

πηγή

Αποτέλεσμα εικόνας για σσεμΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Αθήνα 25.2.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, μετά τη σημερινή (25.2.2019) συνάντηση του Συλλόγου μας με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών ΕΦΚΑ, κα Ε. Φουρνάρου, σας ενημερώνουμε αναλυτικά για όσα προκύπτουν μετά την απόφαση του ΔΣ ΕΦΚΑ της 14ης Φεβρουαρίου 2019, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών (προσυνταξιοδοτικών παροχών).

Διαβάστε

Αποτέλεσμα εικόνας για ανακοινωσηΔιαβάστε την νέα ανακοίνωση "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" για τις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΦΚΑ (14.2.2019) σχετικά με το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Αποτέλεσμα εικόνας για εργοδοτικος συνδικαλισμοςΤι σου κάνει τελικά ο σφιχτός εναγκαλισμός με την εργοδοσία;

Ως και ανακοίνωση που να αναιρεί -εμμέσως πλήν σαφώς- τις αμέσως προηγούμενες μπορεί κανείς να αναρτήσει.

Ο λόγος για την ΠΑΣΚΕ Εμπορικής (ΔΗΣΥΕ) που μία ημέρα πριν τη λήξη της πρώτης εβδομάδας εθελουσίας μάς "ενημέρωσε" ότι: «...ισχύει το άρθρο 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (παρ. 1 α) που αναφέρεται στην απονομή σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας

Ετσι νέτα-σκέτα...ούτε πώς, ούτε ποιός, ούτε και γιατί !

Και ποιά εφαρμοστική εγκύκλιος υπουργού ...που περιμέναμε να βγεί και ποιός ΕΦΚΑ που...δεν το εφαρμόζει; Λεπτομέρειες...

Τώρα συμφέρει την Τράπεζα να ισχύει...τώρα ισχύει !

Η Alpha Bank πρέπει να αδειάσει από τα τελευταία βαρίδια της Εμπορικής...και το συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ είναι όπως πάντα εδώ για να βοηθήσει. Αλλίμονο !

 

  • Η ανακοίνωσή τους "σήμα" στην εργοδοσία" εδώ.


Θα το πούμε άλλη μια φορά.

Η απόφαση 271/22.03.2018του ΕΦΚΑ -που δικαίωσε τον αγώνα των 7 συνταξιούχων της Εμπορικής- είναι αυτή που λειτούργησε ως σωσίβιο και για τους εν ενεργεία συναδέλφους της πρ. Εμπορικής που στις 12 Μαίου του 2016 είχαν θεμελιώσει το σχετικό προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τελεία και παύλα.

Η απόφαση αυτή, βέβαια, έχει "καθήσει στο λαιμό" της ΠΑΣΚίτικης ομάδας για αυτό και την κάνουν γαργάρα...

Την χρησιμοποιούν όμως για να "πουλούν μούρη" στην εργοδοσία ότι "δουλεύουν" για την επιτυχία της εθελουσίας...

Είπαμε...τώρα συμφέρει την Τράπεζα να ισχύει...τώρα ισχύει. Τέλος...

 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Î£Ï„Î•Η απόφαση 935/2018 του ΣτΕ για όσους ασφαλισμένους πριν την 31.12.1992 είχαν στις 12.5.2016 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, όχι όμως και το όριο ηλικίας (προκειμένου να λάβουν την προσυνταξιοδοτική παροχή), δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόζει -με ορθή αυτή τη φορά ερμηνεία- το Νόμο Κατρούγκαλου στο ζήτημα της θεμελίωσης με αναστολή.

Αυτό είναι το φοβερό και τρομερό κατόρθωμα της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων σε σχέση με την ισχύ των Καταστατικών των Ταμείων ΤΕΑΠΕΤΕ , ΤΑΠ-ΤΠ (Πίστεως) και ΛΑΚ (Αττικής).

Δείτε τις "πανηγυρικές" ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων συνδικαλιστικών φορέων για το ζήτημα της θεμελίωσης με αναστολή (25-55 κλπ)

Όσο για την περίπτωση συνταξιοδότησης από το ΤΕΑΠΕΤΕ με 30 έτη ασφάλισης είναι γνωστή η απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ της 22.3.2018 η οποία "κάθησε στο στομάχι" των θεμελιωμένων συνταξιούχων της ΔΗΣΥΕ Εμπορικής.

symboulio epikrateias

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης για την Υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ολομέλεια του ΣτΕ), μετά από επανειλημμένες διασκέψεις και μετά από πολύωρη συζήτηση, απέρριψε με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ και 12 κατά) τις προσφυγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων θα ενεργοποιηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι μετά από ενέργειες του Συλλόγου μας, με την κατάθεση του υπ'αριθμ. 37/21.12.2017 υπομνήματος και του πίνακα αυξήσεων των συντάξεων στην ΗΔΙΚΑ και τους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε να ληφθούν υπ' όψη στον επαναϋπολογισμό οι αυξημένες εισφορές των νέων αλλά και των παλαιών συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤ που προέρχονται από την ΙΟΝΙΚΗ.

Στο νέο υπολογισμό συμπεριλαμβάνονται και οι ποσοστιαίες μονάδες της επιπλέον εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη, με αποτέλεσμα ο συντελεστής αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης να αυξάνεται σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζεται).

Έτσι, ο νέος τρόπος υπολογισμού, όχι μόνο δε μειώνει τις συντάξεις των προερχομένων από την ΙΟΝΙΚΗ και ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤ, αλλά αντίθετα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις αυξάνει, καθότι η εισφορά που πληρώναμε επί σειρά ετών ήταν πάνω από 20% και για κάποια χρόνια ακόμα πάνω από 40%, όταν η πλειοψηφία των ασφαλισμένων πλήρωνε εισφορά 20%.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει τη διεκδίκηση των μνημονιακών περικοπών (μειώσεις του Ν.4051/2012 και του Ν.4093/2012) και της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει κινήσει ο Σύλλογός μας μέσω του γραφείου του νομικού μας συνεργάτη Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου. .

Υ.Γ. Οι κκ. Κολλάτος, Καραδελή και Βέργος μας εγκαλούσαν, χαρακτηρίζοντάς μας “μηδίσαντες” και “ριψάσπιδες”, επειδή σπεύσαμε να προασπιστούμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και αφού εξετάσαμε προσεκτικά το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), προνοήσαμε και καταθέσαμε το υπόμνημα και τον πίνακα αυξήσεων των συντάξεων ώστε, σε περίπτωση εφαρμογής του, να συμπεριληφθούν στον επαναϋπολογισμό οι αυξημένες εισφορές μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μειώνονται, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να αυξάνονται οι συντάξεις μας... Νομίζουμε κάθε συνάδελφος μπορεί να κρίνει την υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των θεμάτων μας από την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, σε σχέση με τους ανούσιους αλαλαγμούς της προαναφερθείσας ομάδας του Συλλόγου Συνταξιούχων...

ΠΗΓΗ: ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

konst vogiatz 1«Από το 1993 η Εμπορική Τράπεζα με την σιωπηρή ανοχή των δύο Συλλόγων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) επέβαλλε την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου και την απονομή τη σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας από τα 32 έτη.

Πολλοί συνάδελφοι που επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία με 30 χρόνια εργασίας υποχρεώθηκαν, από τη σιωπή των δύο Συλλόγων, να επιλέξουν είτε την παραμονή στην Τράπεζα μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων των 32 ετών είτε την αναστολή της σύνταξης μέχρι την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας τους.

Ειδικά η συγκεκριμένη πρακτική Τράπεζας και Συλλόγων αποτέλεσε στοιχείο εξόντωσης συναδέλφων που υποχρεώθηκαν με τις τελευταίες εθελούσιες να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία έχοντας τα 30 χρόνια αλλά όχι τα 32.

Τους οδήγησαν στην αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, δηλαδή να «επιβιώσουν» χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη δική τους και της οικογένειάς τους.

Ευτυχώς στην τελευταία μεγάλη «έξοδο» του 2014 υπήρξε μια ομάδα 7 συναδέλφων που επέλεξαν, με μεγάλο προσωπικό κόστος, αντί την αναστολή μέχρι τα 55, την απαίτηση εφαρμογής του Καταστατικού.

Έδωσαν διάσταση στο θέμα, το κυνήγησαν και με τη βοήθεια της νέας Διοίκησης του Συλλόγου μας με ημερομηνία (27.04.2018) πιστώθηκαν για πρώτη φορά ως συνταξιούχοι.»

Tα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Η επιτυχία της εφαρμογής του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ για συνταξιοδότηση με τα 30 χρόνια και οι «γνωστοί καλοθελητές»» ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας.

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταξιουχοιΠαραθέτουμε την Εγκύκλιο Αρ.33 - 19/09/2017 του Υπουργείου Εργασίας ΚΑ & ΚΑ με θέμα: " Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 περί απασχόλησης συνταξιούχων λόγω γήρατος".

Με τις εν λόγω διατάξεις ρυθμίζεται το ζήτημα της απασχόλησης των συνταξιούχων (λόγω γήρατος), τα καλυπτόμενα πρόσωπα, οι εξαιρέσεις καθώς και οι επιπτώσεις.

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/areios708.jpg?itok=kjIxCWNYΜετά από μεγάλη πίεση και πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο πρ. Γεν. Γραμματέας του ΕΝ.Α.Σ. συν. Μητροτάσιος Σπύρος σε συνεργασία με τον νυν Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Δέδε Γεώργιο, αναγκάστηκε τελικά η ομάδα Κωνσταντινόπουλου (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΟΚ Εμπορικής) να ασκήσει για λογαριασμό του ΕΝ.Α.Σ. αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου, για την Απόφαση 1017/2014 του Εφετείου Αθηνών η οποία αφορούσε στην ύπαρξη και λειτουργία του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Ωστόσο επειδή στην τριών γραμμών ανακοίνωσή τους κανείς δεν καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται, με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στους συναδέλφους της πρ. Εμπορικής (ιδιαίτερα σε "παλαιούς" ασφαλισμένους) παραθέτουμε αυτούσια την αναλυτική ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αθήνα, 16.2.2017

Συνάδελφοι, την 16η Φεβρουαρίου ασκήθηκε από τον ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων Alpha Bank-Εμπορικής (Σύλλογο Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας) η αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου, για την Απόφαση 1017/2014 του Εφετείου Αθηνών.
(κατατέθηκε με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 1182/2017 και Ειδικό Αριθμό 105/2017)

Όπως γνωρίζετε, την 12.9.2005 η Εμπορική Τράπεζα κατήγγειλε την από 25.10.1948 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και όλες τις μετέπειτα συναφθείσες συλλογικές συμφωνίες μεταξύ της Τράπεζας και του Συλλόγου Εργαζομένων, με τις οποίες ιδρύθηκε και λειτούργησε το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ).

Η ένδικη διαφορά άρχισε το 2006 με τις αγωγές που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της Εμπορικής Τράπεζας ο Σύλλογος Εργαζομένων Εμπορικής .

Επ’ αυτών, εκδόθηκαν η 116/2008 απόφαση του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και, κατόπιν ασκήσεως εφέσεως από την Τράπεζα, η 4007/2009 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που αμφότερες δικαίωσαν το Σύλλογο Εργαζομένων.

Όμως, με την απόφαση 1017/2014 του Εφετείου, που ακολούθησε την αρνητική για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών μας απόφαση του Αρείου Πάγου 9/2012, δημιουργήθηκε ένα αρνητικό δεδομένο για το ΤΕΑΠΕΤΕ.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος, να ενισχύσει οικονομικά την αναίρεση αυτή.

Παράλληλα, ο Σύλλογός μας αποφάσισε, μετά την άσκηση της αναίρεσης αυτής, να ασκήσει παρέμβαση υπέρ του Συλλόγου Εργαζομένων και κατά της Τράπεζας προκειμένου να είμαστε παρόντες στη δίκη και να ακουστούν τα επιχειρήματα των συνταξιούχων που είναι και οι άμεσα πληττόμενοι.

Σημειώνεται ότι, με βάση το Ν. 3371/2005, η ύπαρξη δικαστικών αντιδικιών συνεπάγεται τη μη διάλυση του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Επίσης, με την άσκηση της αναίρεσης, διατηρείται ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς η προσφυγή σε αυτό το δικαστήριο προϋποθέτει την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων που προβλέπονται σε ένα κράτος, δηλαδή και της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Οι παραπάνω ενέργειες θα γίνουν παράλληλα με τις δικαστικές ενέργειες κατά του Νόμου Κατρούγκαλου, ενέργειες που ο Σύλλογός μας θα αναθέσει σε νομικούς συμβούλους, κατόπιν απόφασης στο προσεχές Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                   Ο Γ. Γραμματέας Δ.Σ.

Χ. ΤΣΙΛΩΝΗΣ                                   Γ.ΔΕΔΕΣ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αποτέλεσμα εικόνας για πρασινοι συνδικαλιστεςTo τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι «εμφανίσεις» του απερχόμενου Προέδρου του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής τόσο στον ιστότοπο του Συλλόγου όσο και σε διάφορα "μέσα".

Φαίνεται ότι ο εν λόγω συνδικαλιστής έχει μεγάλη ρέντα στις «δηλώσεις» τον τελευταίο καιρό, δηλώσεις οι οποίες φιλοξενούνται αφειδώς σε διάφορες εφημερίδες και μέσα.

Όλως τυχαίως οι…βαρυσήμαντες αυτές τοποθετήσεις άρχισαν, κυρίως, να δημοσιεύονται μετά την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του "ΕΝ.Α.Σ" και την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου στον Σύλλογο της πρ. Εμπορικής

Ας τις δούμε όμως με την σειρά ανάρτησής τους στον ιστότοπο του ΕΝ.Α.Σ.:

Δήλωση στην Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Εδώ ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. «γράφει» άρθρο τριών προτάσεων στο οποίο μας ενημερώνει αρχικά ότι έρχονται νέες μειώσεις λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου καθώς και ότι το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ είναι προϊόν Συλλογικής Σύμβασης.

Πραγματικά οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ «είδαν το φώς» με τις …φοβερές αυτές αποκαλύψεις.

Στην συνέχεια, ο «παλαίμαχος» συνδικαλιστής, προκρίνει ως μονόδρομο τους ενωτικούς και συντεταγμένους αγώνες (…σαν κι αυτούς της προσφυγής στο ΣτΕ ίσως ;)

Κλείνοντας το «άρθρο» δε, μάς υπενθυμίζει ότι «δεν δίνουμε μάχη για το βιοτικό μας επίπεδο αλλά για την ίδια την επιβίωσή μας». Δύσκολες εποχές για συνδικαλιστές με βαθμό Διευθυντή…πράγματι.

Δήλωση στην Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Στην εν λόγω δήλωση ο συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ "αγωνιά" για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ (ύψος σύνταξης κλπ) ….καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εν ενεργεία ασφαλισμένων που θίγονται από τον 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου).

«Ξεχνά» όμως ότι επί δύο δεκαετίες όντας ο ίδιος Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής Τράπεζας αποδέχθηκε την καταστρατήγηση του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ που προβλέπει την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση 29,5 ετών ασφάλισης για τους άνδρες με αποτέλεσμα σήμερα δεκάδες συνάδελφοι της πρ. Εμπορικής που εργάζονται στην Alpha Bank να εγκλωβίζονται στην εργασία για πολλά επιπλέον χρόνια.

Και βέβαια εφόσον ο ίδιος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ μπορεί ως εκ τούτου να «αγωνιά» εκ του ασφαλούς...

Αλλά και να παραμένει στην «εργασία» του για όσο ακόμη θέλει –διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το ύψος των αποδοχών του (ως εργαζόμενος) αντί των πολύ κατώτερων αποδοχών ενός συνταξιούχου του ΕΦΚΑ…

Δήλωση στo«BankWars»

Ξανά για το ασφαλιστικό και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων προ του 1993 αφού οι ανάγκες της νέας γενιάς και τα ανύπαρκτα ασφαλιστικά της δικαιώματα δεν ανήκουν στην ατζέντα κάποιων που -όχι μόνο «θεμελιώνουν από το ΕΤΑΤ» αλλά - ήδη αγγίζουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δήλωση στην Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»

Στην εν λόγω «δήλωση» με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και την απειλή της απελευθέρωσης των μαζικών απολύσεων ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. χαρακτηρίζει τόσο τα παλιά όσο και τα νέα προγράμματα εκδίωξης των εργαζομένων στις Τράπεζες (και στην Alpha Bank) ως «Προγράμματα Εθελουσίας ».

Τολμά όμως αυτό να το πει στους χώρους εργασίας καθώς και στους αποχωρήσαντες του 2014…; Μάλλον όχι γιατί θα φύγουν πέτρες...τουλάχιστον !

Δήλωση στην «Αγορά»

Εδώ ο βετεράνος -όπως αυτοπροσδιορίζεται- συνδικαλιστής,  μάς βεβαιώνει ότι οι Σύλλογοι και η ΟΤΟΕ «θα αντιδράσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών μας σχέσεων».

Τώρα οι εργαζόμενοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι…θα λέγαμε εμείς .

Πού οφείλεται όμως αυτή η σωρεία δηλώσεων ;

Μήπως οφείλεται στην ανυπαρξία λόγου και συνδικαλιστικού έργου στην Alpha Bank (εάν εξαιρέσει κανείς βέβαια τα e-shop και τις εκδρομικές προσφορές) ; ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΤΩΝ E-SHOPPERS

Μήπως οφείλεται ακόμη στο χτίσιμο προφίλ εν μέσω προεκλογικής περιόδου στον Σύλλογο της πρ. Εμπορικής;

Μήπως οφείλεται τέλος στο ότι ο Σύλλογος αμείβει δημοσιογράφο με 400€ μηνιαίως του οποίου μόνον… ο Πρόεδρος χαίρει της επαφής και επικοινωνίας;
Και μήπως για αυτό άραγε αρνήθηκε επίμονα ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΝ.Α.Σ. (έχει άλλωστε την πλειοψηφία στο ΔΣ) την πρόταση της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» για κατάργηση ή έστω μείωση της αμοιβής του/της εν λόγω δημοσιογράφου με το αστείο επιχείρημα «δεν θα απολύσω (!) εργαζόμενο σε κλάδο που χτυπιέται από την ανεργία» (βλ. Συνεδρίαση ΔΣ για την έγκριση του Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού) ;
Και λέμε αστείο επιχείρημα διότι ο/η εν λόγω δημοσιογράφος δεν εργάζεται βέβαια στον ΕΝ.Α.Σ. ( με τον οποίο απλά συν-εργάζεται) αλλά σε καθημερινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας η οποία φιλοξενεί πολλάκις «δηλώσεις» και «άρθρα» του Προέδρου.

Όμως τα διάφορα μέσα, τα εργαλεία και υποδομές του Συλλόγου μας στηρίζονται οικονομικά από τους συναδέλφους για άλλους λόγους και όχι για την αυτοπροβολή και την ιδιοτέλεια κάποιων που γαντζωμένοι στην καρέκλα τους επί δεκαετίες έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε επιτέλους ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ;

http://healthmag.gr/storage/photos/c_760px_395px/201604/creativecommon-pkstan-1432071211-622-640x480.jpgΣτις επιτροπές της Βουλής βρίσκεται ήδη νομοσχέδιο με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.»

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφορά το ύψος της έκπτωσης που νομοθετήθηκε με τον ν.4387/2016 για την περίπτωση όπου ασφαλισμένος επιλέγει την εξαγορά ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή του αντίστοιχου ποσού. Έτσι ενώ στο άρθρο 15 §1 (τελευταίο εδάφιο της περ.β) καθώς και στο άρθρο 34 §1 (έκτο εδάφιο της περ. γ) προβλεπόταν ότι:
«Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%»
τώρα με το σχέδιο νόμου επέρχεται η εξής τροποποίηση:
«Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς»

Έτσι το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται στην περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή του ποσού, ανέρχεται πλεόν στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς αντί του 15% επί του συνολικού ποσού που ισχύει. Πρόκειται σαφώς για δυσμενέστερη ρύθμιση αφού τα περισσότερα έτη που μπορεί κάποιος να εξαγοράσει είναι 5 για τις γυναίκες και 7 για τους άνδρες και συνεπώς η έκπτωση μπορεί να ανέλθει στην καλύτερη περίπτωση:

- στο 10% για τις γυναίκες με 5 έτη εξαγοράς

- στο 14% για τους άνδρες με 7 έτη εξαγοράς

ενώ με την αρχική ρύθμιση η έκπτωση θα ήταν σε κάθε περίπτωση 15% επί του συνολικού ποσού (για όσα έτη ακόμα και για 1 που θα εξαγόραζε κάποιος με εφάπαξ καταβολή του ποσού)  !

Σημειώνεται επίσης ότι ως πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης σύμφωνα με πάντα με τον ν.4387/2016 (άρθρο 34) νοούνται :

- Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115), των άρθρων 39, 40 και 41 του Ν. 3996/2011 (Α΄ 170), του άρθρου 6 παρ.12 και του άρθρου 17 του Ν. 3865/2010 (Α΄ 120), και του άρθρου 40 του Ν. 2084/1992 (Α΄ 165). Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

καθώς και

- Οι χρόνοι ασφάλισης των άρθρων 39, 40 και 41 του Ν. 3996/2011 για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010

                                                  Για μια συνοπτική περιγραφή του ν.4387/2016 δείτε προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ

  • Δείτε ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ που αφορά στην τροποποίηση του ύψους της έκπτωσης σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή