https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQR59A_BjpTTFqdxCfoiE05aTz6WsHIegwi8BevVaca16Ikb1bEΣε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Alpha αναφέρει εισαγωγικά τα εξής σε σχέση με τα αποτελέσματα 9μήνου της Τράπεζας:
--------------------------

85.900.000,00 €
Στα αποτελέσματα εννιαμήνου 2015 της Alpha bank, η εργοδοσία αναφέρει διθυραμβικά:
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι Δαπάνες Προσωπικού διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 399,5 εκατ., μειωμένες κατά 22,0% ετησίως σε συγκρίσιμη βάση: 30.9.2015 (399,5) 30.9.2014 (485,4)
ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 9 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2015 Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ «ΚΟΣΤΟΥΣ» 85.900.000,00 ΕΥΡΩ.

Η μείωση της «ζημιάς», όπως αποκαλούνται από την τράπεζα οι εργαζόμενοι, οφείλεται:
- στις μειώσεις των μισθών μας από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις
- στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
- στις μαζικές απολύσεις 2.208 εργαζομένων μέσα από το κόλπο της «εθελουσίας»
- στην υπογραφή του νέου αντιδραστικού Οργανισμού

Αυτά τα 85,9 εκατ.€ έκαναν φτερά από τις δίκες μας τσέπες και τώρα φωλιάζουν στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας.
Αυτά τα 85,9 εκατ.€ είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας που υλοποιούν οι κυβερνήσεις (πρώην και νυν) και υπερασπίζονται οι συνδικαλιστικές
πλειοψηφίες στις τράπεζες.
Αυτά τα 85,9 εκατ.€ που αρπάξαν από τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν τους φτάνουν, θέλουν κι αλλά, μέχρι να μας εξαθλιώσουν.....
---------------------------

 • Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Alpha ΕΔΩ.
 • Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank ΕΔΩ.

 

dikastirioΣυζήτηση-Ενημέρωση για τις αγωγές που σχετίζονται με τις μονομερείς και παράνομες μειώσεις αποδοχών τις οποίες επέβαλλε η Διοίκηση της Alpha Bank στους εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής, διοργανώνει ο Σύλλογός μας το ερχόμενο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου. Το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνθηκε στους ενάγοντες ( εν ενεργεία και συνταξιούχους της εθελουσίας του 2014) με την ακόλουθη επιστολή :

«Συνάδελφε,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε καλεί στην συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου κ’ ώρα 10 π.μ. στα γραφεία μας (Ευπόλιδος 12 – 8ος όροφος) με αντικείμενο:

 • την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των αγωγών οι οποίες εκδικάζονται το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν στις παράνομες μειώσεις αποδοχών που επέβαλλε η Alpha Bank.
 • την ενημέρωσή σου από το νομικό επιτελείο του Συλλόγου μας για το περιεχόμενο της διεκδίκησης
 • οποιαδήποτε άλλη απορία σου και διευκρίνιση από την πλευρά μας

Η πολύπλευρη στήριξη του Συλλόγου απέναντι στους συναδέλφους που βρίσκονται σε δικαστική ή όποια άλλη διαμάχη είναι δεδομένη και η συγκέντρωσή μας αυτή αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση αυτής μας της δέσμευσης.

Όπως γνωρίζεις ο Σύλλογος έχει επωμιστεί το σύνολο των εξόδων εκατοντάδων αγωγών έως σήμερα. Τα περιορισμένα οικονομικά μας, επιτρέπουν την κάλυψη μόνο των εξόδων διαμονής εκάστου εν ενεργεία συναδέλφου από την περιφέρεια, έως το ποσό των 60 € σε ξενοδοχείο επιλογής του.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ                                                                  »

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
 
   
 
   

dikastirio                  "Ιδιωτικό συμφωνητικό για τις αγωγές περικοπής αποδοχών"

   Συνάδελφοι, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επίδοσης και εκδίκασης των αγωγών μας για την παράνομη περικοπή αποδοχών μας από την  Τράπεζα, απαιτείται η συμπλήρωση του σχετικού ιδιωτικού συμφωνητικού το οποίο μπορείται να βρείτε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογός μας.

   Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της γραμματείας του Συλλόγου μας έτσι ώστε να πληροφορηθούν την ημερομηνία εκδίκασης της αγωγής τους ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

 • Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 49 του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής ΕΔΩ

   enasΣυνάδελφοι,

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογός μας για την πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει, με πρόσχημα την "μισθολογική εξομοίωση", σε εξοντωτικές μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων που προέρχονται από την Εμπορική Τράπεζα.

Η θέση του Συλλόγου είναι ότι δεν πρόκειται για εξομοίωση αλλά για εξόντωση καθώς οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας έχουν μεταβληθεί σε εργαζόμενους β' κατηγορίας στην μεγάλη τους πλειοψηφία.


   Σημειώνουμε ότι με βάση πληροφόρηση που είχαμε από την Διοίκηση, η σημερινή (30.01.2015) πίστωση της μισθοδοσίας μας αφορά στην προκαταβολή του 32% του ακαθάριστου μισθού μας και όχι του 60% των καθαρών αποδοχών μας όπως συνέβαινε. 

 •      Διαβάστε την ανακοίνωση Νο 44 του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής ΕΔΩ

neoi ergazomenoiΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ "ΑΠΩΛΕΙΕΣ" ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΜΕ... ΦΟΙΤΗΤΕΣ

"Δεν άργησαν να φανούν τα πραγματικά σχέδια της διοίκησης, αφού πριν από τη λήξη της εθελουσίας, η Τράπεζα φρόντισε να δώσει το στίγμα των εργασιακών σχέσεων που επιθυμεί..." υποστηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank (προερχομένων εκ της Ιονικής) και συνεχίζει: "Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της εθελουσίας και η Τράπεζα φροντίζει για την αναπλήρωση των "απωλειών" με τελειόφοιτους πτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς σπουδαστές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως φαίνεται και από την προκήρυξη της πρακτικής άσκησης που εξήγγειλε..." Και η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει:οβούμαστε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία η Τράπεζα επιχειρεί την ανανέωση του προσωπικού της μέσω ατομικών συμβάσεων με υπαλλήλους των 586 ευρώ, παρακάμπτοντας την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ."
     Επιβεβαιώνεται άραγε η εκτίμηση της Ενιαίας Αγωνιστικής Συσπείρωσης όταν στην Ανακοίνωση Νο 93 υποστηρίζαμε ότι το "Πρόγραμμα Εθελουσίας" στοχεύει "...στην καλύτερη περίπτωση, ενός εργαζόμενου φοβισμένου και ευάλωτου στις όποιες απαιτήσεις ή αποφάσεις της Διοίκησης και στην χειρότερη την σταδιακή αντικατάστασή του με...στελέχη από την «αγορά», «ενοικιαζόμενους», και εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις των 500 ευρώ...";

Το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank, η ανακοίνωση του Συλλόγου της πρ. Ιονικής και η Ανακοίνωση Νο93 της ΕΑΣ

                                                                 (εδώ,εδώ και εδώ)

alpha logo2 Κέρδη μετά φόρων Ευρώ 267,4 εκτ. το α' εξάμηνο 2014

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Alpha Bank εχθές Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου του 2014 ξεκαθαρίζεται για άλλη μία φορά η πρόθεση της Διοίκησης και η σταθερή προσήλωσή της στην επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Αναφέρεται επίσης ότι οι "Δαπάνες Προσωπικού" ανήλθαν σε Ευρώ 332,7 εκατ., μειωμένες κατά 8,8% ετησίως πράγμα που "...οφείλεται εν μέρει στην αποκόμιση του οφέλους από τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε περαιτέρω αλλαγές της μισθολογικής πολιτικής, καθώς και στις αυξημένες αποχωρήσεις Προσωπικού."

    Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι, την 9 Ιουλίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank στο πλαίσιο των διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων. Οι ενέργειες με βάση αυτό το σχέδιο περιλαμβάνουν "...τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών καθώς και του κόστους των καταθέσεων στην Ελλάδα, την περαιτέρω ενδυνάμωση του Ισολογισμού, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εξωτερικού."

 

 • Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank εδώ και
 • Μία...διαφορετική άποψη  εδώ.

epistoliΣυναδέλφισσες , συνάδελφοι

   Η Διοίκηση της Alpha Bank με πρόσφατες επιστολές της σε συναδέλφους οι οποίοι κατέχουν τη θέση του Διευθυντή Καταστήματος ή Στελέχους Μονάδας Διοίκησης, ζητά την υπογραφή και κατά συνέπεια την συναίνεσή τους, για την "νομιμοποίηση" της ισοπεδωτικής μισθολογικής "εξομάλυνσης και σύγκλισης" που από καιρό επικαλείται και πρόσφατα υλοποιεί.
   Η νέα αυτή εξέλιξη όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και καταγγείλει σε όλους τους τόνους αποτελεί μέρος του σχεδίου το οποίο τελικό σκοπό έχει την εργασιακή ομηρία και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση στο στόχαστρο της Διοίκησης μπήκαν όσοι εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής, είχαν την "κατ' εξαίρεση τιμή", να διατηρήσουν μια θέση ευθύνης, που αποκτήθηκε μετά από χρόνια καριέρας, υπεύθυνης επαγγελματικής προσφοράς και θεσμικής υπηρεσιακής εξέλιξης.


   Η Διοίκηση προσπαθεί με ελάχιστα συγκαλυμμένο αλλά εμφανώς εκβιαστικό τρόπο να αποσπάσει την "οικειοθελή" συναίνεση των συναδέλφων, συναίνεση η οποία σε αντάλλαγμα μια θέση ευθύνης πρόσκαιρη, μετακλητή και αβέβαιη (όπως σαφώς περιγράφεται στην επιστολή), οδηγεί στον ενταφιασμό κάθε περαιτέρω εργασιακής και οικονομικής διεκδίκησης.
   Μάλιστα σε κανένα σημείο της επιστολής δεν αναφέρονται οι συνέπειες της μη αποδοχής, των όσων περιγράφονται. Ούτε βέβαια το εάν η παραμονή στη θέση ευθύνης συναρτάται με την αποδοχή της μείωσης.
   Από την μεθόδευση αυτή της Διοίκησης προκύπτει ξεκάθαρα, ότι η υπογραφή του συναδέλφου συνεπάγεται την πλήρη αποδυνάμωση οποιασδήποτε διεκδίκησης και την άνευ όρων αποδοχή μιας πολιτικής που επιφυλάσσει δυσμενέστερες εξελίξεις στο μέλλον.
   Η Διοίκηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να υλοποιεί απροκάλυπτα την κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα με τον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank.
Απροκάλυπτα προαναγγέλλει στους συναδέλφους που έλαβαν τις επιστολές σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε όσους εντάσσονται στο «Ειδικό Μισθολόγιο» ότι το εργασιακό μέλλον και οι αμοιβές τους βρίσκονται στην απόλυτη κρίση της και υπό συνεχή αίρεση.

Συνάδελφοι,

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι προσωπική και η ευθύνη ατομική.
Από την πλευρά μας προειδοποιούμε όλους τους εργαζόμενους ότι η όποια τυχόν αποδοχή των εκβιασμών της Διοίκησης, δεν συνεπάγεται το τέλος των μειώσεων και των υποβαθμίσεων.
Συνεπάγεται απλά το τέλος των διεκδικήσεων!
Σημαίνει τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με ατομικές θυσίες και συλλογικούς αγώνες!
   Κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα τους φόβους και την ανασφάλεια των συναδέλφων και θα είμαστε σταθερά δίπλα στην ατομική ανάγκη κάθε συναδέλφου, όποια και αν είναι η επιλογή και η στάση του.
   Πρέπει ωστόσο να γίνει σαφές ότι κάθε συμβιβασμός και υποχώρηση μας, ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως στην Διοίκηση για να προχωρήσει στην ολοκληρωτική εργασιακή και οικονομική μας ισοπέδωση.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα την αναλγησία της Διοίκησης που στην ούτως ή άλλως δύσκολη διαδικασία ενσωμάτωσης στο νέο εργασιακό περιβάλλον, δημιουργεί και θέτει εκβιαστικά διλήμματα ζωής στα στελέχη και τους εργαζόμενους της.
Συνεχίζουμε την αντίσταση απέναντι σε μια Διοίκηση για την οποία οι εργαζόμενοι αποτελούν βάρος, κόστος και εμπόδιο στις επιλογές της.
Ο αγώνας για αξιοπρέπεια, σταθερές εργασιακές σχέσεις και οικονομική διασφάλιση μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο όταν είναι συλλογικός.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Υ.Γ. Την ώρα που η Διοίκηση με την πολιτική της διαλύει την ζωή μας, την ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση σε θεμελιώδη δικαιώματά τους, κάποιοι επίδοξοι σωτήρες ενημέρωναν (...) τους συναδέλφους για τις προαγωγές κατ' αρχαιότητα τις οποίες έτσι κι αλλιώς δικαιούνται! Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έκδοση εγκυκλίου από την Τράπεζα. Θα μπορούσε να ήταν ανέκδοτο εάν οι εργαζόμενοι δεν βίωναν ένα δράμα.

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email:

stasi ergasias   Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
   Υπενθυμίζουμε ότι η στάση εργασίας την οποία έχει προκηρύξει ο Σύλλογός μας για αύριο 15.07.2014 ξεκινάει στις 12:15 έως την λήξη της βάρδιας.
    Η συγκέντρωσή μας πραγματοποιείται ακριβώς στις 13:00 μμ έξω από το Κεντρικό της πρ. Εμπορικής.
    Σας ενημερώνουμε επίσης ότι ο Σύλλογός μας έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Ράπανο με τον οποίο     ζητάμε άμεσα συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στην Τράπεζα και τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα των συναδέλφων.

    Τέλος διευκρινίζουμε ότι το περιστατικό στο οποίο αναφερθήκαμε στην υπ' αριθμόν 29 ανακοίνωσή μας συνέβη στο κατάστημα Νέας Ιωνίας (137) το οποίο βρίσκεται στην Λεωφόρο Ηρακλείου 273.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 15.07.2014 ΩΡΑ 12:15 έως την λήξη της βάρδιας
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 13:00μμ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 11

 

                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

                                                                                                       Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
                                               Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
                                          Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
                                                            Email:

enasΣυναδέλφισσες , συνάδελφοι
Η μεγάλη επιτυχία της απογευματινής μας συγκέντρωσης έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της πρ. Εμπορικής και η πορεία που ακολούθησε στα Κεντρικά γραφεία της Alpha Bank, την Πέμπτη 10.07.2014, επιφορτίζει το ΔΣ του Συλλόγου μας με νέες ευθύνες για την πιο αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα που εξελίσσεται. Οι εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής, και όχι μόνον αυτοί, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την αξιοπρέπειά τους, την εργασιακή τους προοπτική και την οικονομική τους διασφάλιση.
Το μήνυμα των εργαζομένων προς το Σύλλογό τους είναι ένα: Συνεχίστε ακόμα πιο αποφασιστικά και ενωτικά τον αγώνα.

Με βάση τα παραπάνω συνεδρίασε, σήμερα Παρασκευή 11.07.2014, το ΔΣ του Συλλόγου και αποφάσισε:

 

 1. Παναττική στάση Εργασίας την Τρίτη 15.07.2014 από τις 12:15 μμ έως την λήξη του ωραρίου.
 2. Συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό της πρ. Εμπορικής (Σοφοκλέους 11) στις 13:00μμ
 3. Πορεία στα Κεντρικά γραφεία της Alpha Bank και συνάντηση με την Διοίκηση.

Αποφασίστηκε επίσης να σταλεί, την Δευτέρα 14 Ιουλίου, επιστολή του Συλλόγου προς τον Πρόεδρο της Alpha Bank κ. Ράπανο, με αντικείμενο τον καθορισμό άμεσης συνάντησης όπου θα του εκτεθούν τα πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων της Τράπεζας.

Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προχώρησε σε ανασύνθεση του Προεδρείου έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η αντιπροσωπευτικότητα και συνακόλουθα η λειτουργικότητα του οργάνου.
Η νέα σύνθεση του Προεδρείου του Συλλόγου μας είναι η παρακάτω:
Πρόεδρος: Κωνσταντινόπουλος Γιώργος
● Αναπλ. Πρόεδρος: Δημακάκος Φωκίων
● Αντιπρόεδρος: Μούκας Σταύρος
● Γενικός Γραμματέας: Μητροτάσιος Σπύρος
● Αναπλ. Γεν. Γραμματέας: Χαιρέτης Βασίλης
● Ταμίας: Παπαδάκης Κωνσταντίνος
● Έφορος: Σωτηρόπουλος Γιώργος


Σημειώνεται ότι στο νέο Προεδρείο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις του ΔΣ κάνοντας πράξη την καθολική απαίτηση των εργαζομένων για ενότητα και την αναγκαιότητα για αγωνιστική συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Συλλόγου.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, συσπειρωμένοι γύρω από το συλλογικό όργανο, να δώσουν τη δική τους ηχηρή απάντηση στις βίαιες μεθοδεύσεις της Διοίκησης.
Η μοναδική απάντηση στην εργασιακή ισοπέδωσή μας και στην μισθολογική εξαθλίωση είναι η καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου.

Συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στην Παναττική Στάση Εργασίας την Τρίτη 15 Ιουλίου και στην συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό της πρ. Εμπορικής στις 13μμ
Το μέλλον μας δεν είναι μια ζωή με φόβο και υποταγή
Όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδια της Διοίκησης

Υ.Γ. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ψυχολογική πίεση που ασκήθηκε απέναντι σε συναδέλφισσα του κατ/τος Νέου Ηρακλείου Αττικής, με αποτέλεσμα λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφορά της σε νοσοκομείο. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους του περιστατικού ότι ο Σύλλογος δεν θα περιοριστεί στην λεκτική καταγγελία αλλά θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της συναδέλφου.

                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                         ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ    ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email:

enasΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το σχέδιο της ηθικής, εργασιακής και μισθολογικής ισοπέδωσης των εργαζομένων της Alpha Bank με «μοχλό» τους εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής βρίσκεται στην τελική του φάση.

Ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, οι χαμένοι κόποι δεκαετιών υπηρεσιακής εξέλιξης, οι προσωπικές και οικογενειακές προοπτικές, που καταστρέφονται από το δίδυμο Διοίκησης – εργοδοτικού Συλλόγου, βαφτίζονται «άρση των ανισοτήτων», «αναδιαμόρφωση του μισθολογίου» «για την αποφυγή διαμορφώσεως και διατηρήσεως μισθολογικών και άλλων διακρίσεων και ανισοτήτων» (βλ. Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2/6/2014, άρθρο 2.1.7)

Το όργιο τρομοκρατίας και ψεύτικων ελπίδων που εξαπολύθηκε έτσι ώστε εκατοντάδες συνάδελφοι (νέοι και παλαιότεροι) να παρασυρθούν στο στόμα του λύκου εγκαταλείποντας το σωματείο μας συνεχίστηκε, όπως είναι γνωστό σε όλους, με ένα μπαράζ παράνομων ενεργειών της Διοίκησης αρχικά με την αφαίρεση των υπογραφών και των θέσεων ευθύνης του 90% του στελεχικού δυναμικού της πρ. ΕΜΤΕ, και στη συνέχεια με την αφαίρεση (μισθοδοσία Απριλίου) του 20% της «διαφοράς αποδοχών» των 3.900 εργαζόμενων της πρώην Εμπορικής.

Τώρα η τελευταία πράξη του δράματος ολοκληρώνεται με την εξαγγελία για την πλήρη μισθολογική μας ισοπέδωση.

Και ενώ Διοίκηση και εργοδοτικός σύλλογος, όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν μεθοδευμένα την μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων, στις 3.7.2014 επικυρώνουν την κοινή τους επιδίωξη με την Ανακοίνωση της Διοίκησης.

Ο στόχος τους είναι προφανής. Θέλουν να οδηγήσουν στην έξοδο χιλιάδες εργαζόμενους της Τράπεζας και να δημιουργήσουν παράλληλα ένα κλίμα φόβου και αποστασιοποίησης απέναντι στην όποια συνδικαλιστική και νομική μας διεκδίκηση.

Δεν τους πέρασε ούτε θα τους περάσει. Οι εργαζόμενοι κατά εκατοντάδες καταθέτουν αιτήσεις προσφυγών και δηλώνουν οργισμένοι για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους από μία ομάδα συνδικαλιστών σε διατεταγμένη υπηρεσία, καθώς και από μία ανάλγητη Διοίκηση η οποία διεκδικεί με χρήματα του Ελληνικού Λαού την επανάκτηση της Τράπεζας .

Το ΔΣ του Συλλόγου μας αφουγκραζόμενο την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 4.7.2014 και αποφάσισε ομόφωνα:

 • Την Τρίτη 8 Ιουλίου Πανελλαδική Στάση Εργασίας 1:15μμ-3:15μμ
 • Την ίδια μέρα Παναττική Συγκέντρωση στην Σοφοκλέους 11 στις 3μμ
 • Την Πέμπτη 10 Ιουλίου απογευματινή Συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 5μμ
 • Πορεία την ίδια μέρα στα κεντρικά της Alpha Bank (Σταδίου 40)
 • Περιοδείες για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ

Δεν αποδεχόμαστε
τις αβάσταχτες μειώσεις των αποδοχών μας

Δεν αποδεχόμαστε
τον εργασιακό μεσαίωνα του νέου Οργανισμού της Alpha Bank

Υ.Γ.1: Ο Σύλλογός μας θα διαθέσει μεταφορικό μέσο για την έγκαιρη μετάβαση των συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται στον Άγιο Στέφανο.

Υ.Γ.2: Στους συναδέλφους που αποχώρησαν από τον Σύλλογό μας λέμε ότι οι αυταπάτες τελείωσαν, η επιστροφή και η συσπείρωση γύρω από τον Σύλλογό μας είναι μονόδρομος.

                                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                          ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                            ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email:

synedriasiΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι

Νομικές ενέργειες για την Επιχειρησιακή Σύμβαση:
Όπως όλοι γνωρίζετε, η Τράπεζα με μία αυθαίρετη ερμηνεία θεώρησε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση της Εμπορικής έληξε στις 31/12/2013. Έχοντας αυτό το σκεπτικό δεν προχώρησε στην καταγγελία της και ξεκίνησε την διαδικασία υπογραφής μιας νέας.
Ο Σύλλογός μας άμεσα προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι η Επιχειρησιακή Σύμβαση δεν έχει λήξει ούτε βεβαίως έχει καταγγελθεί άρα εξακολουθεί και ισχύει (κατά την άποψή μας έως τις 31/12/14).
Αυτή η νομική αντίδραση ανάγκασε την Τράπεζα, λίγο πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, να αναδιπλωθεί και να προχωρήσει τελικά στην καταγγελία της Σύμβασης ομολογώντας έμμεσα την αρχική αυθαίρετη και παράνομη ενέργειά της. Αναγκάστηκε δηλαδή να καταγγείλει μία Σύμβαση αφού πρώτα την καταστρατήγησε.
Μετά λοιπόν και την καταγγελία της Σύμβασης αναπροσαρμόζουμε με την σειρά μας την τακτική μας. Αποσύρουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων εφ' όσον τυπικά μία τέτοια κίνηση δεν θα είχε πλέον νόημα, καταθέτουμε όμως αγωγή όπου αμφισβητούμε συνολικά την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου ισχύος της).

Διοικητικό Συμβούλιο ΕΝ.Α.Σ. 16.06.2014:
Συνεδρίασε το Δ.Σ. τους Συλλόγου μας για να συζητήσει και να εκτιμήσει την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τράπεζα μετά την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ και του Οργανισμού της Alpha Bank.
Δυστυχώς οι δύο αυτές απαράδεκτες συμφωνίες του αντιπροσωπευτικότερου Συλλόγου, ανοίγουν το δρόμο στην εργοδοσία για την εφαρμογή ενός ασφυκτικού εργασιακού πλαισίου στην Τράπεζα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και φυσικά χαμηλά αμειβόμενους πράγμα που ίσως βέβαια δεν έχει γίνει αντιληπτό από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Στην πραγματικότητα τα λίγα ψίχουλα που μοίρασε το εργοδοτικό δίδυμο «Σύλλογος Προσωπικού-Διοίκηση» δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια των χιλιάδων εργαζομένων της Alpha Bank.
Στόχος είναι να κρυφτεί κάτω από το χαλί το έκτρωμα του νέου «Ενιαίου» Οργανισμού Προσωπικού, στον οποίο αποτυπώνεται σε όλη του την έκταση το Διευθυντικό δικαίωμα. Οι μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους της Τράπεζας έχουν πλέον την σφραγίδα του Συλλόγου Προσωπικού ο οποίος χωρίς αιδώ πανηγυρίζει μιλώντας για τέλος εποχής στην ανασφάλεια ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα 32 άρθρα του Οργανισμού της Alpha συνιστούν τέλος εποχής στην ασφάλεια (βλ. κατάργηση του αμετάθετου, απελευθέρωση απολύσεων, ελεύθερη ανάκληση επιδομάτων κ.λπ.).
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο Οργανισμός Προσωπικού της Εμπορικής εξακολουθεί να ισχύει και να προστατεύει τους εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής από οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή. Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύς του εν λόγω Οργανισμού έχει επιβεβαιωθεί με πρόσφατη δικαστική απόφαση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Έχοντας κατά νου μας τα παραπάνω αποφασίσαμε σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Εκτός από συγκεκριμένες ενέργειες για τις οποίες θα ενημερώσουμε σύντομα αποφασίστηκε επίσης:
1. Συνάντηση με την Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως πολιτική αμοιβών για τους Δ/ντες, αξιολόγηση έτους 2013, κατασκηνωτικό επίδομα, προαγωγές.
2. Να συγκαλέσει ο Σύλλογός μας (με αφορμή σχετική επιστολή του Συλλόγου εργαζ. στην Alpha Bank - πρ. Ιονικής) σύσκεψη Συλλόγων και παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Alpha Bank με αντικείμενο την διερεύνηση πιθανού συντονισμού δράσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως προαναφέραμε, στην συνάντηση με την Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού θα ζητηθούν διευκρινίσεις για την διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων. Θεωρούμε απαράδεκτη την οδηγία για υποαξιολόγηση εκ προοιμίου του 10% των συναδέλφων. Επίσης εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το πώς θα αξιολογηθούν όσοι συνάδελφοι μας κατείχαν μέχρι πρόσφατα θέση ευθύνης και δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον πολύπλευρο αγώνα για την υπεράσπιση των αμοιβών και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

                                                               

                                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ            ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email:

stoxastroΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι

To σχέδιο της οικονομικής και ηθικής απαξίωσης των εργαζομένων συνεχίζεται με νέα πρωτοφανή επεισόδια. Η επιθετική τακτική της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους της Τράπεζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

    Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της αυταρχικής πολιτικής της Διοίκησης μπαίνουν οι Διευθυντές Καταστημάτων. Οι επικεφαλής των περιφερειών απευθύνονται τηλεφωνικά στους Δ/ντές και αναγγέλλουν «μειώσεις αποδοχών κατ' εντολήν της Διοίκησης» στους προερχόμενους από την Εμπορική και δήθεν «αυξήσεις» στους υπόλοιπους Διευθυντές της Alpha Bank.

    Πότε δηλαδή με το μαστίγιο και πότε με το καρότο η Διοίκηση προωθεί το σχέδιό της το οποίο δεν είναι άλλο από την συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα με τον «έλεγχο» πρώτα απ' όλα των Διευθυντικών στελεχών.


- Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αυτή μεθόδευση της Τράπεζας η οποία σε αυτή τη φάση έχει στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων οι οποίοι προέρχονται από την Εμπορική.
- Καταγγέλλουμε τον απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε στελέχη με προσφορά τα οποία μοχθούν καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Πέραν όλων των άλλων αυτές οι τακτικές αποκαλύπτουν την εκτίμηση της Διοίκησης της Τράπεζας απέναντι στα στελέχη της!
Ο στόχος είναι μέσα από την απαξίωση και την τρομοκράτηση οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν την νέα μισθολογική «πολιτική» της Τράπεζας απεμπολώντας κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Καλούμε τους συναδέλφους :
✓ Να μην αποδεχθούν καμία βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.
✓ Να μην υπογράψουν κανένα έντυπο που πιθανόν να τους παρουσιάσει η Διοίκηση.
✓ Να μην υποκύψουν σε πιέσεις χωρίς να έρθουν πρώτα σε επικοινωνία με τον Σύλλογό μας.

Ο Σύλλογός μας όπως έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους θα προστατεύσει με κάθε δυνατό συνδικαλιστικό και νομικό μέσο τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.
Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του. Όσοι πιστεύουν πως οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν μοναχικούς δρόμους και θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια αποδεχόμενοι τη μοίρα τους σύντομα θα διαψευστούν.
Το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας θα δώσει την απάντηση στην επιθετικότητα μιας Διοίκησης η οποία συνεχίζει και «μεγαλουργεί» με χρήματα του Ελληνικού Λαού.

Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία της κατάθεσης εξουσιοδοτήσεων στο Σύλλογό μας για τις νομικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Όπως σας έχουμε ανακοινώσει η τελική προθεσμία συμπλήρωσης της πλήρους φόρμας των εξουσιοδοτήσεων είναι η Γενική μας Συνέλευση στις 28/06/2014.

ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                       ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 - Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email: