ΕΤΕ: «Τρέχει» η πώληση της Εθνικής Κύπρου6 Ιουλίου 2018 Χρήστος Κίτσιος

-----------------------------------------------------------------------
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος διαγωνισμός για την πώληση της θυγατρικής που διατηρεί η Εθνική Τράπεζα στην Κύπρο (Εθνική Κύπρου), ενώ, την ίδια στιγμή, προχωρά η απόσχιση και εισφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (Non Performing Exposures - NPEs) σε εταιρεία ειδικών δανείων (bad bank).

Ο διαγωνισμός, τον οποίο τρέχει η Credit Suisse ως σύμβουλος πώλησης, βρίσκεται στη φάση της διενέργειας due diligence από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε τον Σεπτέμβριο να κατατεθούν οι προσφορές.

Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία διαχωρισμού των NPEs της Εθνικής Κύπρου, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας μαζί με τις εξασφαλίσεις τους θα μεταβιβαστούν σε bad bank, που θα ελέγχεται από τη μητρική τράπεζα.

Η μεταβίβαση θα διενεργηθεί στην καθαρή τους αξία (ονομαστική αξία, μείον οι σχηματισμένες προβλέψεις), ενώ η bad bank θα «θωρακισθεί» κεφαλαιακά τόσο από την Εθνική Κύπρου όσο και από τη μητρική. Οι δύο διαδικασίες τρέχουν ταυτόχρονα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να «μπιντάρουν» για την απόκτηση μιας μικρότερης μεν σε ενεργητικό τράπεζας, αλλά καθαρής από προβληματικά δάνεια.

Είναι πιθανόν στην bad bank να μεταφερθεί και μέρος του προσωπικού της Εθνικής Κύπρου, κάτι, όμως, που δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς προβλέπεται η παροχή δυνατότητας στον αγοραστή της «καθαρής» πλέον τράπεζας να αναλάβει, έναντι προμήθειας, και τη διαχείριση της bad bank.

Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι η Εθνική θα διατηρήσει στην Κύπρο παρουσία μέσω υποκαταστήματος, η διαχείριση της bad bank θα μπορούσε να διενεργείται από το υποκατάστημα, με μια μικρή ενίσχυση του προσωπικού του.

Στόχος της ΕΤΕ -3,49%Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -3,49% είναι να διευκολύνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εθνική Κύπρου από τοπικές και ξένες τράπεζες, εξέλιξη που θα επιτρέψει την εξασφάλιση υψηλότερου τιμήματος.

Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) της Εθνικής Κύπρου ανέρχονταν στο 62,6% των συνολικών χορηγήσεων (923 εκατ. ευρώ), με τις προβλέψεις να ξεπερνούν το 50%. Ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων διαμορφωνόταν στις 31.12.2016 στο 27,2%.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΕΤΕ

Ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα αποτελέσματα των Εκλογών του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας 

Σε σύνολο 6.955 μελών του ΣΥΕΤΕ

Ψήφισαν 5.468 εργαζόμενοι

Ποσοστό συμμετοχής 79 %

Έλαβαν:

ΔΗΣΥΕ                                                         45,4%

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ                                  28,04%

ΔΑΣ 10,49%

ΕΝΙΑΙΑ 7,06%

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ                            6,17%

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (διάσπαση της ΔΑΣ)          2,36%

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ Γ.                      0,49%

 

24s4ethnikitrapeza10Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το άρθρο της "Καθημερινής"
««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζομένους σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα, καθώς και η τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα είναι μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, που συγκαλείται την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 500 ατόμων, καθώς και τη νέα διαδικασία για την πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τα δύο θέματα ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της ΕΤΕ με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε το πράσινο φως για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το νέο πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού που προτείνει η διοίκηση του ομίλου θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχευμένα σε 500 εργαζομένους και οι όροι του αναμένονται αντίστοιχοι με αυτούς του προηγούμενου προγράμματος εθελουσίας που είχε υλοποιήσει η τράπεζα στα τέλη του 2016.

Το ανώτατο όριο αποζημίωσης θα κινηθεί στις 180.000 ευρώ, όπως και στα προγράμματα που υλοποίησαν πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Attica Bank.

Το νέο πρόγραμμα υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης και είναι αποτέλεσμα των πρόσθετων μέτρων που ζητήθηκαν από τον SSM για την περαιτέρω περιστολή του κόστους.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που είχε υποβάλει η διοίκηση της ΕΤΕ στον SSM προβλέπεται ο περιορισμός του προσωπικού σε 10.250 άτομα στο τέλος του 2017 και 9.950 στο τέλος του 2018.

Ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα μέσω δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου το 2013 και το 2016, κατά τα οποία αποχώρησαν από την τράπεζα και από θυγατρικές του ομίλου συνολικά 3.661 υπάλληλοι.

Ο αριθμός του προσωπικού στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 ανέρχεται στα 9.818 άτομα και συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται σε 10.598. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική επίμαχο θέμα είναι το κατά πόσον η διαδικασία θα ανοίξει για έναν μόνο υποψήφιο, δηλαδή τον κινεζικό όμιλο Fosun ή αντίθετα θα ανοίξει και για άλλους υποψηφίους.

Να σημειωθεί ότι η Fosun είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του αρχικού διαγωνισμού, αλλά είχε μειοδοτήσει έναντι της προσφοράς των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin.

Δεύτερος όμιλος που φέρεται ως ενδιαφερόμενος είναι η επίσης κινεζική Gongbao, που είχε συμμετάσχει στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η Wintime, η οποία επίσης είχε συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό, χωρίς ωστόσο να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Το άνοιγμα του διαγωνισμού σε πέραν του ενός υποψηφίου έχει προτείνει το ΤΧΣ, θεωρώντας ότι η λύση αυτή θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης του τιμήματος.

Αν και το Ταμείο δεν έχει αρμοδιότητα βέτο στο σχετικό θέμα, ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ έχει αυξημένο λόγο σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου. 

ΠΗΓΗ

 

http://www.kriti24.gr/wp-content/uploads/2017/10/ethniki-sigkentrosi3.jpgΣε 24ωρη Απεργία την Πέμπτη 22/03/2018 προχωρούν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας για την διάσωση του Λογαριασμού Επικούρισης (ΛΕΠΕΤΕ).

Υπενθυμίζουμε ότι η Διοίκηση της ΕΤΕ έχει αποφασίσει την διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης του Λογαριασμού Επικούρησης. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί πρόβλημα τόσο στους ήδη συνταξιούχους και στους εν ενεργεία εργαζόμενους όσο και στο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠΕΤ) το οποίο κατ' έτος θα στερείται εισφορών εκατομμυρίων ευρώ.

Στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Κοτζιά έξω από το Κεντρικό της Τράπεζας (Αιόλου 86) συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι- σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ- βρίσκονται επί 5 μήνες χωρίς επικούρηση. Στην συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE-προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA.

http://www.abc.net.au/news/image/6634828-3x2-700x467.jpgΤέλος εποχής για εργαζόμενους και συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας και του επικουρικού τους ταμείου από την Διοίκηση της ΕΤΕ αφού η τελευταία αποφάσισε την διακοπή -από τον Οκτώβριο μάλιστα-της οικονομικής ενίσχυσης του Λογαριασμού Επικούρησης. Η ενέργεια αυτή της Διοίκησης της ΕΤΕ δημιουργεί πρόβλημα τόσο στους ήδη συνταξιούχους και στους εν ενεργεία εργαζόμενους όσο και στο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠΕΤ) το οποίο κατ' έτος θα στερείται εισφορών εκατομμυρίων ευρώ.

Για άλλη μια φορά καθυστερημένα και κατ'όπιν εορτής η ηγεσία της ΟΤΟΕ και η πλειοψηφία του Συλλόγου της Εθνικής Τράπεζας...κινητοποιούνται. Η δε ηγεσία της ΟΤΟΕ θα στείλει επιστολή και στον Πρωθυπουργό !

«Πράσινο φως» για την πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ Δελτίο Τύπου ΕΤΕ- Αθήνα , 8/4/2016

"Εγκριση πώλησης της Finansbank από την Εποπτική Αρχή των Τουρκικών Τραπεζών"
Σε συνέχεια του από 22 Δεκεμβρίου 2015 δελτίου τύπου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι η Εποπτική Αρχή των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA) ενέκρινε την πώληση του 99,81% των μετοχών της Finansbank A.S. στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB).  Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται επίσης και σε άλλες εγκρίσεις ρυθμιστικών αρχών, και συγκεκριμένα στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Τουρκίας, της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.
 

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22.12.2015

 

Αθήνα , 22/12/2015
 

​"H πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ καθιστά την Εθνική Τράπεζα ως το ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας"

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) συνάπτει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank(1) προς συνολικό τίμημα ύψους €2.750 εκατομμυρίων (η Συναλλαγή).

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.Ş., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ. Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750 εκατομμύρια. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910 εκατομμυρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους €2δισ. που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.

Η πώληση της  Finansbank επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα». 

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i) του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii) της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, (iii) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, (iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και (v) του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώ ως οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ.

Σημείωση 1: Η συμμετοχή της ΕΤΕ περιλαμβάνει (i) συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (“Finans Invest”) (99,6% κατέχει η Finansbank και 0,2% η Finans Leasing), (ii) συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş. (“Finans Portfolio Management”) (99,6% κατέχει η Finans Invest και 0,01% η Finansbank και η Finans Leasing), καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing.

Σημείωση 2: Συναλλαγματική αξία: Tουρκική Λίρα 3,3903 = EUR 1 κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.