http://www.moneyonline.gr/datafiles//IMG_4036.JPGΡεπορτάζ από το "moneyonline.gr"

Ηλεκτρονικά θα εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι σε ακόμη οκτώ καταστήματα της Alpha Bank από τη Δευτέρα 2 Απριλίου, με τα Ταμεία να ...καταργούνται.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος μετασχηματισμού του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας, η διοίκηση της οποίας στοχεύει μέχρι και το τέλος του έτους οι μισές της μονάδες να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, σε κάθε κατάστημα θα λειτουργεί μόνο ένα ή το πολύ δύο ταμεία.

Τα ηλεκτρονικά κανάλια

Στην είσοδο αυτών των καταστημάτων, εξειδικευμένο προσωπικό θα υποδέχεται τους πελάτες και θα τους κατευθύνει στην ειδική ψηφιακή γωνία, όπου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις συναλλαγές τους μέσω:     

  - e-banking    

  - phone banking    

  - αυτόματων εισπρακτικών μηχανημάτων 

Μόνο εάν μία συναλλαγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσω των παραπάνω δικτύων, πχ. κατάθεση επιταγής, θα γίνεται χρήση του διαθέσιμου Ταμείου. 

Μέχρι και σήμερα 6 καταστήματα στην περιοχή της Πρωτεύουσας λειτουργούν από τα τέλη του 2017 με αυτόν τον τρόπο, ενώ από τη Δευτέρα 2 Απριλίου το μοντέλο υιοθετείται από 8 ακόμη καταστήματα. 

Στόχος της τράπεζας είναι περίπου 200 - 250 καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, να ακολουθούν αυτό το πρότυπο μέχρι και το τέλος του 2018.

Στη φωτό βλέπετε την ψηφιακή «γωνία» ενός από τα ανακαινισμένα καταστήματα της τράπεζας

ΠΗΓΗ

http://www.ionikienotita.gr/wp-content/uploads/2018/03/syilte-logotypo.pngΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK 
ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ
Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51 
ΤΗΛ.:210_3250692–3-4
FAX:210_3311278                                                                                                     

e-mail:  

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 21    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ALPHA BANK ; 

 - Να προηγηθεί “εθελούσια” έξοδος στα μέλη της εκτελεστικής διοίκησης της Alpha Bank που “πολιορκούνται” από τη Δικαιοσύνη, καθώς και στα συνδικαλιστικά στελέχη που την στηρίζουν 

 - Κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των εργαζομένων για αποχώρηση πριν την ανακοίνωση επίσημης εθελουσίας εξόδου από την τράπεζα, εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για όσους θα αλλάξουν γνώμη και θα θελήσουν να παραμείνουν τελικά στην εργασία τους .

Συνάδελφοι, 
Μέχρι την ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου για την οποία διοχετεύεται (επισήμως...) ότι θα γίνει κατά τον Ιούνιο..., η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας θα συνεχίσει εντατικά την άτυπη εθελούσια έξοδο κατά τις γνωστές τακτικές, μεθόδους και διαδικασίες. Μάλιστα, προκειμένου να ευδοκιμήσει ο σχεδιασμός της, ήδη τεχνηέντως και “αρμοδίως” διαρρέονται πληροφορίες από τους γνωστούς “αβανταδόρους” και ότι τάχα το οικονομικό κίνητρο της άτυπης είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα ορίζει η επίσημη εθελούσια έξοδος του Ιουνίου. 

Οι απαραίτητες “διεργασίες” εκ μέρους της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για την επιτυχία του εγχειρήματος της άτυπης εθελουσίας εξόδου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα δελτία αξιολόγησης, νωρίς - νωρίς φέτος, “πάνε κι έρχονται” ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες υποαξιολογήσεις που θα δώσουν “επιχειρήματα” στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού για να μπορεί να πιέσει - και με αυτά - τους στοχοποιημένους συναδέλφους να υπογράψουν εκουσίως την αποχώρησή τους.

Παράλληλα, οι γνωστοί συνδικαλιστικοί κύκλοι άρχισαν ήδη να διαδίδουν όσα απαιτούνται προκειμένου να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι οικειοθελώς στην έξοδο πριν οποιαδήποτε ανακοίνωση επίσημης εθελουσίας εξόδου. Μάλιστα, πριν “ευαισθητοποιηθούν” και ασχοληθούν με τα φύλλα αξιολόγησης και την αξιοκρατία που δήθεν ευαγγελίζονται, άρχισαν να περιδιαβαίνουν και την επαρχία για να διαδώσουν “τα νέα” περί της... πλούσιας άτυπης εθελουσίας εξόδου και της συγχώνευσης με την Τράπεζα Πειραιώς, προσβάλλοντας συγχρόνως και τους Διευθυντές των Καταστημάτων που τόλμησαν να παρακούσουν τις άνωθεν εντολές υποαξιολόγησης εις βάρος των εργαζομένων (δυστυχώς για κάποιους ελάχιστους Διευθυντές δεν έπιασαν το... στόχο του προβλεπόμενου ποσοστού υποαξιολόγησης των εργαζομένων...).

Είναι βέβαιο ότι το όποιο ενδιαφέρον εκδηλωθεί έστω και για απλή πληροφόρηση από τους συναδέλφους πριν την επίσημη ανακοίνωση εθελουσίας εξόδου, απλά θα μεγαλώσει τον κατάλογο των “στοχοποιημένων”, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, καθόσον θα αρχίσει το γνωστό “πάνω χέρι κάτω χέρι” των ενδιαφερομένων. 

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι, έως ότου πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους, θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτό το “παιχνίδι” χωρίς να συμμετέχουν αναφανδόν σε αυτό και να περιμένουν, καθόσον μάλιστα αναμένονται σοβαρές εξελίξεις.

Πρώτον, αναμένονται αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Alpha Bank στις αρχές του καλοκαιριού, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στις αποφάσεις και τους προγραμματισμούς της τράπεζας. 

Δεύτερον, έρχονται καταιγιστικές αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με την υπ’αριθμ. 8/6.9.17 ανακοίνωσή μας :

                         Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 

Δυσοίωνες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη ρήση του Γιάννη Κωστόπουλου 

Δυστυχώς οι προβλέψεις του τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου για "δυόμιση" τράπεζες φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν μετά από δεκαπέντε χρόνια. Αυτό το καταλαβαίνει άραγε η σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας; Την προβληματίζει το θέμα και τι κάνει επ'αυτού; 

Από τα στοιχεία που έχουμε υπ'όψη μας και παραθέτουμε στη συνέχεια, προκύπτει η αρνητική απάντηση. Δεν φαίνεται να την απασχολεί πρωτίστως το καλώς εννοούμενο συμφέρον της τράπεζας και όλων των μετόχων της, ούτε όλου του προσωπικού της.

                                          

                                    Απόφαση Ζωής 

Συνάδελφοι, 

Η κατάσταση είναι ρευστή. Δεν ξέρουμε αν τον Ιούνιο θα γίνει οπωσδήποτε εθελούσια έξοδος, αφού η τράπεζα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, όμως όλα δείχνουν ότι η μεγάλη εθελούσια έξοδος θα γίνει μάλλον μετά τις επερχόμενες τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα (π.χ. απορρόφηση της Alpha Bank από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που κατά πληροφόρησή μας είναι το επικρατέστερο σενάριο και όχι συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς). Και οπωσδήποτε δεν θα γίνει από την κ. Πηνελόπη Κονιδάρη, στην οποία καταλήγει αυθημερόν οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους σας προς τους εκπροσώπους σας ή και αλλού (βλ. “πάνω χέρι κάτω χέρι”).

Συνάδελφοι, πάρτε την απόφασή σας (απόφαση ζωής) χωρίς φόβο, με ψυχραιμία και σύνεση. Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Το “παιχνίδι” που παίζεται είναι γνωστό, παίχτηκε με παραλλαγές και με την εθελουσία του 2014. Ο προϋπολογισμός της Alpha Bank έχει προβλέψει περί τα 100 εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο και σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν όσοι είναι αποφασισμένοι με βάση τα κριτήρια (υποκειμενικά και αντικειμενικά) που ο καθένας μας θέτει ξέχωρα από το διπλανό του.  Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι, θα πρέπει να διαβάσετε (στην ιστοσελίδα www.ionikienotita.gr) και την ανακοίνωση υπ'αριθμ. 9/20.9.17 του Συλλόγου μας ώστε να είστε ενημερωμένοι σωστά και υποψιασμένοι για να μην μπορεί κανένας να σας παραπλανήσει.

                Για τους εργαζόμενους της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ 

Όσον αφορά τους συναδέλφους από την ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού με ευθύνη της κ. Κονιδάρη, ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στον ΕΦΚΑ (Δραγατσανίου 8) έχει στοκαρισμένες 250 περίπου αιτήσεις συνταξιοδότησης. Δηλαδή όποιος φύγει και περιμένει να πάρει τη σύνταξή του και το εφάπαξ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Όσον αφορά το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ οι συνάδελφοι που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα και θα επιλέξουν να αναλάβουν τις ατομικές τους εισφορές και να αποποιηθούν το δικαίωμα συντάξεώς τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου καταστατικού του επικουρικού μας ταμείου που ισχύουν από 1/2/2018, η ατομική μερίδα των εν ενεργεία ασφαλισμένων έχει μειωθεί περίπου κατά το 1/3. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας ασφαλισμένος που κατέβαλε ατομικές εισφορές 30.000 ευρώ, θα εισπράξει περίπου 20.000 ευρώ και κατόπιν αναλογιστικής μελέτης που θα γίνει ειδικά για τη μείωση των ατομικών μερίδων των εν ενεργεία ασφαλισμένων (η τροποποίηση αυτή του καταστατικού εγκρίθηκε με την ψήφο των εκπροσώπων του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ). 

                    Ανίερη, αμφίδρομη σχέση 

Συνάδελφοι, σημειώστε επίσης ότι την ώρα που η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού πιέζει τους εργαζόμενους για να αποχωρήσουν, διατηρεί παράλληλα αποσπασμένους συνδικαλιστές - που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν δικαιούνται απόσπαση (και μάλιστα μετά συνδικαλιστικών επιδομάτων) - για να τους έχει προφανώς - και αυτούς - για αβάντα προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τακτικές της (π.χ. εκ της Εμπορικής).  Ο επηρεασμός (βλ. Εκμαυλισμός) συνδικαλιστικών συνειδήσεων στην Alpha Bank είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επί του σοβαρού αυτού θέματος ο Σύλλογός μας έχει απευθύνει στις αρμόδιες Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και στον εκπρόσωπο του Τ.Χ.Σ., σχετική υπ'αριθμ. 9/22.2.2018 επιστολή (υπ'όψη της Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου κ. Carolyn G. Dittmeier, του Προέδρου της Επιτροπής Αποδοχών κ. Richard R. Gildea και του εκπροσώπου του Τ.Χ.Σ. κ. Σπύρου Α. Μαυρόγαλου) και περιμένουμε οπωσδήποτε την απάντησή τους.  

Για όλα τα παραπάνω και οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά τους προερχόμενους από την ΙΟΝΙΚΗ, τα μέλη του ΣΥΙΛΤΕ μπορούν να απευθύνονται στο Σύλλογό μας για έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση.         

    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς     

    Για το Δ.Σ.                  

    Ο Πρόεδρος          Ο Γεν. Γραμματέας

    Ν. Αλεξόπουλος            Γ. Ανδριώτης

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 

 

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20130410/low/newego_LARGE_t_1101_54186973.JPGΣτους 450 ανήλθαν-σύμφωνα με πληροφορίες μας-οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν "οικειοθελώς" στο Πρόγραμμα Αποχωρήσεως της Alpha Bank.

Σημειώνουμε ότι ουδεμία επίσημη ανακοίνωση υπήρξε σχετικά με το Πρόγραμμα και τους όρους του παρά μόνο μία "ενημέρωση" του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank ο οποίος ώς γνωστόν λειτουργεί ως ανεπίσημο γραφείο τύπου της εργοδοσίας.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το "κονδύλι" με την ονομασία "Πρόβλεψη Αποζημιώσεως προγράμματος Εθελουσίας εξόδου" (βλ.εδώ), ήταν ύψους 64,3 εκ , ποσόν αρκετό για να καλύψει τις αποζημιώσεις έως και 800 εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα η εργοδοσία μπορεί σίγουρα να είναι ικανοποιημένη αφού η "ψαριά" πήγε καλά...για το 2016.

Οφείλει όμως και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους της κάνουν πλάτες χωρίς να βγάζουν άχνα για τις πιέσεις που δέχθηκε...και θα εξακολουθήσει να δέχεται το Προσωπικό.

http://s-ec.bstatic.com/images/hotel/840x460/509/50918659.jpgΠωλήθηκε  η «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» ιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου «HILTON ATHENS»

Η «Ι.Ξ.Ε. ΑΕ» θυγατρική της ALPHA GROUP INVESTMENTS LTD με έδρα την Κύπρο ήταν με την σειρά της 100% Θυγατρική της Alpha Bank Α.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank «η πώληση και μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΙΞΕ Α.Ε» (περίπου 97,3%) ολοκληρώθηκε έναντι τιμήματος Ευρω 76,1 εκατ. ή Ευρώ 5,83 ανα μετοχή» ενώ η συναλλαγή «συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης...»

O δε αγοραστής "Home Holdings S.A." είναι Κοινοπραξία της

και της

Έτσι, στις 16/12/2016, τo νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΞΕ ΑΕ και σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών κ.κ. Σπύρου Φιλάρετου, Θεμιστοκλή Κορκόντζελου, Γεωργίου Ποιμενίδη και Παύλου Καρακώστα επανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, εκτελεστικό μέλος, Πρόεδρος Δ.Σ.
2. Hüsnü Akhan, εκτελεστικό μέλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3. Ethem Naci Başerdem, εκτελεστικό μέλος
4. Εμμανουήλ Γεωργακόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος
5. Νικόλαος Γ. Κουτσός, ανεξάρτητο μη εκτλεεστικό μέλος 
6. Γεώργιος Π. Αρβανίτης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ HILTON και της ΙΞΕ ΑΕ

http://www.transplant.org.cy/udata/contents//images/slideshow/Board-Room/tn/4_486_1600_crp.jpgΣυνεχίζονται οι αλλαγές στο ΔΣ της Alpha Bank με τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ (μη Εκτελεστικών) .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 (σ.σ. οι υπογραμμίσεις και οι παραπομπές δικές μας) :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ανακοινώνει ότι, κατά την από 29.9.2016 συνεδρίασή του , τα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη, κ.κ. Ιωάννης Κ. Λύρας1, Παύλος Α. Αποστολίδης2 και Ευάγγελος Ι. Καλούσης3, υπέβαλαν την παραίτησή τους, με ημερομηνία ισχύος αυτής ουχί αργότερον της 30ης Νοεμβρίου 2016 (για τον πρώτο εξ αυτών), της 31ης Δεκεμβρίου 2016 (για τον δεύτερο εξ αυτών), και της 28 ης Φεβρουαρίου 2017 (για τον τρίτο εξαυτών), ως η ακριβής ημερομηνία αποχωρήσεώς των θέλει εξειδικευθεί διά νεωτέρας δηλώσεώς των.»
 
Επίσης:
 
«Κατά την αυτή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο  επαναπροσδιόρισε την ιδιότητα του Μέλους αυτού, κ. Richard R.Gildea,ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης ,με ημερομηνία ισχύος αυτής από της εκλογής του και, παράλληλα, αποφάσισε όπως ο κ. Richard R. Gildea καλύψει την πρώτη κενωθησόμενη (λόγω παραιτήσεως, κατά τα ανωτέρω) θέση Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου και αναλάβει (τότε) την ιδιότητα του Ανεξαρτήτου Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.»
 
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ήδη από την 21η Απριλίου του 2016 νέο Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο , σε αντικατάσταση του Μηνά Τάνες, τοποθετήθηκε ο Jan Vanhevel πρώην Πρόεδρος της Βελγικής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικού Τομέα «διαβλέποντας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο σχετικό Δελτίο Τύπου της η Alpha Bank, στο σχετικό Δελτίο Τύπου της η Alpha Bank, «...τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβερνήσεως»
 
Τέλος από την πλευρά των μετόχων του Κατάρ (Paramount) τοποθετημένοι ως μη Εκτελεστικά Μέλη του ΔΣ είναι οι:
 
 • IBRAHIM S. DABDOUB , Αντιπρόεδρος, INTERNATIONAL BANK OF QATAR και
 • SHAHZAD A. SHAHBAZ ,  Σύμβουλος Επενδύσεων.

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Alpha Bank είναι οι:

 • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Επίτιμος Πρόεδρος)
 • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Θ. ΡΑΠΑΝΟΣ (Πρόεδρος)
 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Δ/νων Σύμβουλος)

Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και Γενικοί Δ/ντές

 • ΣΠΥΡΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ
 • ΑΡΤΕΜΙΟΣ Χ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΡΩΝΗΣ

Το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,

 • ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο. ΒΙΔΑΛΗΣ (ΤΙΤΑΝ Α.Ε.)

καθώς και τα ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3723/2008 και του Ν. 3864/2010 αντίστοιχα

 • ΜΑΡΙΚΑ Σ. ΙΩΑΝΝΟΥ - ΦΡΑΓΚΑΚΗ, Οικονομολόγος.
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Σ. ΙΠΛΙΞΙΑΝ Ως εκπρόσωπος, και δυνάμει υποδείξεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συνεχίζεται...

--------------------------------------------

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. Ιωάννης Κ. Λύρας
Γεννήθηκε το 1951 και είναι Πρόεδρος της εταιρίας PARALOS MARITIME CORPORATION S.A. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1997 έως το 2003. Εκπροσωπεί την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ευρωπαίων Εφοπλιστών.

2. Παύλος Α. Αποστολίδης
Γεννήθηκε το 1942 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης από το 2004. Εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1998 ανέλαβε ως Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Εξωτερικών και τον επόμενο χρόνο επελέγη ως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), από όπου συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο 2004.

3. Ευάγγελος Ι. Καλούσης
Γεννήθηκε το 1943 και είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) από το 2006 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου από το 2002. Διετέλεσε Πρόεδρος της NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. από το 2001 έως το 2015. Από το 2007 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης.

 

 

 

Alpha Bank SerbiaΑνακοίνωση εξέδωσε η Alpha Bank αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων της στη Σερβία. Η Alpha Bank «δηλώνει ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι αβάσιμα και ότι δεν ευρίσκεται σε οριστικές συζητήσεις με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επί της παρούσης

Ωστόσο στην Ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «Η Τράπεζα σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο, διερευνά διαρκώς εναλλακτικές δημιουργίας αξίας για όλες τις επενδύσεις της.»

 • Δείτε την ανακοίνωση της Alpha Bank ΕΔΩ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

H Alpha Bank Srbija A.D. προέκυψε τo 2005 μετά την απόκτηση από την Alpha Bank της έβδομης μεγαλύτερης σερβικής τράπεζας "Jubanka". Η Jubanka την εποχή εκείνη είχε 90 καταστήματα απασχολούσε προσωπικό 1.300 ατόμων και είχε μερίδιο αγοράς 4% περίπου. Ωστόσο κάθε ιδιωτικοποίηση -πόσο μάλλον ξένη "επένδυση"- προσλέπει στο κέρδος μέσα από την συρρίκνωση προσωπικού και την μείωση των λειτουργικών δαπανών... Για αυτό και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της, στις 26.01.2005, η Alpha Bank ανακοίνωνε -με διπλωματικό τρόπο - απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων...μετά τα τρία πρώτα χρόνια !!! «Στο αναπτυξιακό αυτό πλαίσιο, η Alpha Bank, για τα τρία πρώτα χρόνια θα διατηρήσει το μέσο απασχολούμενο δυναμικό της Jubanka στα επίπεδα του τέλους Ιουνίου 2004.» έγραφε...

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η "Jubanka" ήταν μια κρατική τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα «η Alpha Bank κατέβαλε τίμημα Ευρώ 152 εκατ. για την απόκτηση 936.182 μετοχών της Jubanka από τη Σερβική Κυβέρνηση και την Jugobanka, κάτοχοι ποσοστών 82,69% και 5,95% του μετοχικού κεφαλαίου της Jubanka αντιστοίχως
Την ίδια στιγμή (2004) «Το σύνολο του ενεργητικού της "Jubanka" ανήλθε σε Ευρώ 219 εκατ.  τον Ιούνιο του 2004, ενώ τα ίδια κεφάλαια της ανήλθαν σε Ευρώ 115 εκατ.»

Με την πελατειακή της βάση να αριθμεί 286.000 ιδιώτες και 30.000 επιχειρήσεις -και μάλιστα λίγα χρόνια μετά τον καταστροφικό πόλεμο που εξαπέλυσαν τα "γεράκια" του ΝΑΤΟ...με τη σύμφωνη γνώμη πολλών "δημοκρατικών" κυβερνήσεων της Δύσης) - σίγουρα η απόκτηση της από την Alpha Bank αποτελούσε μια πολλά υποσχόμενη επένδυση. Άλλωστε η Alpha Bank είχε εισέλθη στην Σερβική αγορά ήδη από το 2002.

 • Δείτε το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank (26.01.2005) για την απόκτηση της "Jubanka"  ΕΔΩ.

Σήμερα το δίκτυο των Καταστημάτων της Alpha Bank Srbija αριθμεί 67 Καταστήματα δηλαδή κατά το 1/4 λιγότερα από τα 90 του 2004 !
Από αυτά τα 22 βρίσκονται στο Βελιγράδι, τα 16 στην Βόρεια Σερβία-Βοϊβοντίνα, τα 14 στη Νότια Σερβία και τα υπόλοιπα 15 στην Δυτική Σερβία (δείτε εδώ) ενώ Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι ο Γεώργιος Κ. Αρώνης εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Alpha Bank.

Σπύρος Μητροτάσιος

alpha sabΑνακοίνωση, εν είδει "Δελτίου Τύπου της Τραπέζης", εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank αναφερόμενος σε διεθνείς διακρίσεις που πέτυχαν ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας στην διεθνή ετήσια δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Extel.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος Προσωπικού, εν μέσω μιας σκληρής εργοδοτικής επίθεσης (δείτε εδώ), εκθειάζει ουσιαστικά την Διοίκηση (και όχι απλά τις όποιες διοικητικές ή έστω επαγγελματικές ικανότητες κάποιων στελεχών) ενώ δεν βρίσκει να πει έστω μια κουβέντα για τις πιέσεις που δέχονται δεκάδες εργαζόμενοι για αποχώρηση από την εργασία τους, για απολύσεις συναδέλφων λόγω "στημένης" υποαξιολόγησης (δείτε εδώ )κ.α.

Προφανώς για την ηγεσία του Συλλόγου Προσωπικού η θετική αξιολόγηση των στελεχών που διοικούν την Τράπεζα (σ.σ. σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των Διοικήσεων των Τραπεζών) είναι -παρά τα τραγικά για την οικονομία, τις ίδιες τις Τράπεζες, τους πολίτες και τους εργαζόμενους "πιστωτικά ανοίγματα" και λοιπά διαχειριστικά αποτελέσματα-πιό σημαντικό ζήτημα από τις οδηγίες της Διοίκησης για apriori υποαξιολόγηση, ως μη αποδεκτού, του 10% του Προσωπικού !!!

Ας μην θίγονται λοιπόν οι συνάδελφοι της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού όταν τους προσάπτεται ο χαρακτηρισμός "εργοδοτικοί συνδικαλιστές" καθώς για άλλη μία φορά φαίνεται καθαρά ότι εργοδοσία-ηγεσία Συλλόγου αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου...νομίσματος !

 • "Απολαύστε" την ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank ΕΔΩ
 • Δείτε τα σχετικά με την EXTEL στο επίσημο site της Εταιρείας ΕΔΩ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας EXTEL απαιτείται εγγραφή (login)

 

alpha logo2 Παραθέτουμε ορισμένα κύρια σημεία από το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank (31/05/2016) για τα αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2016:

- Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους Ευρώ -2,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2016, συμπεριλαμβανομένων των εκτάκτων εξόδων του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού της Alpha Bank Cyprus Ltd ύψους Ευρώ 31 εκατ.

- Μείωση των υπολοίπων των δανείων κατά Ευρώ 0,4 δισ. σε Ευρώ 45,8 δισ.

- Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 61,9 δισ.,μειωμένες κατά 1,9% ετησίως. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 52,3 δισ.,

- Μείωση των υπολοίπων καταθέσεων στην Ελλάδα το α΄ τρίμηνο 2016 κατά Ευρώ 540 εκατ., και διαμόρφωσή τους σε Ευρώ 26,2 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2016, κυρίως από καταθέσεις επιχειρήσεων.

- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 0,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2016 και ανήλθε σε Ευρώ 24,1 δισ. Τον Μάιο 2016 η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε Ευρώ 23,5 δισ.

- Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Το α΄ τρίμηνο 2016 οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 275 εκατ.

- Σε επίπεδο Ομίλου οι νέες καθυστερήσεις ιδιωτών μειώθηκαν το α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση του προηγούμενου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ανταποκρίσεως των Πελατών, η οποία επέτρεψε την επανέναρξη των διαδικασιών ρυθμίσεων σε συνέχεια και των προσφάτων τροποποιήσεων του νομικού και δικαστικού πλαισίου, ενώ οι νεές καθυστερήσεις των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκαν σε θετικά επίπεδα. Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων του Ομίλου στο τέλος Μαρτίου 2016 μετά τις διαγραφές διαμορφώθηκε σε 37,6%, 34% και 45,6%,

- Τα Λειτουργικά Έξοδα (εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων και των εξόδων συγχωνεύσεως) μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 274,1 εκατ. κυρίως λόγω του περιορισμού των Δαπανών Προσωπικού.

- Κατά την ίδια περίοδο οι Δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 4,2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 129,5 εκατ. κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού του Προσωπικού και της αποκομίσεως οφέλους από αλλαγές στη μισθολογική πολιτική.

- Το Προσωπικό στο τέλος του α΄ τριμήνου 2016 μειώθηκε σε 13.686 Υπαλλήλους, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκληρώσεως του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) της Alpha Bank Cyprus Ltd με την αποχώρηση 249 Υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να επιφέρει όφελος Ευρώ 12,9 εκατ. σε ετήσια βάση.

- Η μείωση των Γενικών Εξόδων επίσης οφείλεται στην αναδιοργάνωση του Δικτύου, στις συνέργειες από την εξαγορά της Citi και στη χαμηλότερη συνεισφορά από τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

- Στο τέλος Μαρτίου 2016 το Δίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 882 Καταστήματα, μειωμένο κατά 24 Καταστήματα στην Ελλάδα.

* Τα Έκτακτα Έξοδα περιλαμβάνουν κυρίως τον σχηματισμό προβλέψεως Ευρώ 64 εκατ. για Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού εντός του 2016 (βλ. Πίνακα Δελτίου Τύπου)

 • Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank ΕΔΩ.

του Σπύρου Μητροτάσιου*

Σε συμφωνία με την Πολυεθνική "Kohlberg Kravis Roberts & Co.  (KKR) και την θυγατρική της "Pillarstone" προχώρησαν οι Τράπεζες Alpha Bank και Eurobank. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η διαχείριση "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων" ύψους €1,2 δις

Παραθέτουμε λοιπόν προς ενημέρωση -με σχολιασμό και ενδιαφέρουσες παραπομπές- τα κύρια σημεία από το κοινό Δελτίο Τύπου των δύο Τραπεζών (όλες οι υπογραμμίσεις στο κείμενο δικές μας)

Αθήνα, 17 Μαΐου 2016 –

« Οι Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit κατέληξαν σήμερα σε δεσμευτική συμφωνία διά της οποίας οι τράπεζες συμφωνούν να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν...
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.
»

     Και συνεχίζει το Δελτίο Τύπου προβλέποντας και την συμμετοχή άλλων Τραπεζών στην "πίτα"...

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών

Ποιοί είναι αυτοί οι άλλοι δανειστές κλπ; Να υπενθυμίσουμε λοιπόν εδώ ότι τόσο η Alpha Bank με την "Actua Solutiones" όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR έχουν ήδη συνάψει αντίστοιχες συνεργασίες για τη μεταβίβαση και διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση (η δε Πειραιώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ).

   
  Σημαντική επίσης για την απόκτηση μιάς όσο το δυνατόν πιό σφαιρικής εικόνας του όλου project είναι και η παραδοχή του Noel Edison,
Διευθυντή των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ήταν το πρώτο βήμα για την κερδοφορία των επερχόμενων "επενδυτών": «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υπο-αποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.»

Ποιά είναι η EBRD...του κ. Noel Edison η οποία σύμφωνα με το Κοινό Δελτίο Τύπου Alpha-Eurobank «Υπό την επιφύλαξη της τελικής εγκρίσεως του Διοικητικού της Συμβουλίου, εξετάζει την από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.» ;

Η EBRD είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης "μία πολυμετοχική τράπεζα επενδύσεων" , η οποία από την ίδρυσή της το 1991 έχει επενδύσει πάνω από €105 billion βάσίστηκε σε μία ιδέα του François Mitterrand για μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενώ ιδρύθηκε προκειμένου "να αντιμετώπισει την πρόκληση της κατάρρευσης του Κομμουνισμού (της Ανατολικής Ευρώπης)" με την Πτώση του Τείχους !!! Από τότε έχει επεκτείνει την ακτίνα δράσης της σε χώρες όπως η Μογγολία (το 2006), η Τουρκία (2009), η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Κοσσυφοπέδιο (το 2012), η Κύπρος ( 2014) και η Ελλάδα (2015) ενώ επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες...

 
     Συνεχίζουμε με ακόμα πιό ενδιαφέροντα στοιχεία...

Η Pillarstone που θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων (σύμφωνα πάλι με το Δελτίο Τύπου) «είναι μία πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2015 από την KKR Credit, με τον John Davison ως συν-επενδυτή και CEO, με σκοπό να συνεταιρισθεί με την Ευρωπαϊκές τράπεζες για την δημιουργία αξίας δια της διαχείρισης των ανοιγμάτων τους σε μη κύρια (non-core) και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους»

Και είναι πράγματι συνταρακτικό το μέγεθος αυτών των στοιχείων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς  1.900 δισεκατομμύρια μη κύρια και υπό-αποδίσοντα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των € 1.200 δισεκατομμυρρίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, "λιμνάζουν" στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου οικονομικού διαδικτυακού τύπου (δείτε εδώ) !!!

Συνεπώς το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, το οποίο θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών Alpha-Eurobank (δηλαδή 50%-50%) αποτελεί το 1‱ του συνόλου των προβληματικών δανείων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο !!!

Και βέβαια ξεχωριστή σημασία έχει επίσης το μέγεθος του KKR του οποίου τα υπο διαχείριση κεφάλαια (Assets Under Management) ανέρχονταν στις 31.12.2015 στα $120 δις

 
...ΤΑ 10 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

   Σύμφωνα, τέλος, με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Capital.gr, τα βασικά σημεία της νέας συνεργασίας, έχουν ως εξής:

1. Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της "Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%.

2. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s στην Ελλάδα (ν.4354/2015). 

3. Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR.

4. Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης.

5. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral) ενώ η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα

6. Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

7. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από 
-    νέα κεφάλαια, 
-    λειτουργική αναδιοργάνωση (;;;), και 
-    ενίσχυση του management (;;;) ,  
 στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά. 

8. Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο.

9. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

10. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.


Για την ιστορία τέλος να αναφέρουμε ότι ως συντονιστής και σύμβουλος structuring της συναλλαγής για την Alpha Bank ενήργησε η HSBC Bank plc καθώς επίσης και για την Eurobank (από κοινού όμως με την Mediobanca).

 

*Ο Σπύρος Μητροτάσιος είναι Γενικός Γραμματέας του ΕΝ.Α.Σ. Alpha Εμπορικής και Γενικός Σύμβουλος στην ΟΤΟΕ με την Ριζοσπαστική Παρέμβαση

 

 

 

 

 

http://www.utrinski.mk/WBStorage/Articles/61AC9D276F715B4388E71FA2062D332B.jpgΑνακοίνωση [10.5.2016] - H Alpha Bank A.E.(“Alpha Bank”) ανακοινώνει ότι την 10 Μαΐου 2016 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πώληση του 100% της Εταιρίας του Ομίλου Alpha Bank A.D. Skopje στη Silk Road Capital , κατόπιν λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων. Η αγοράστρια εταιρία ανήκει σε ιδιώτη Ελβετό επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα της Κεντρικής και της Νοτίου Ευρώπης από το 2001. Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεώς της.

Σε άρθρο του Mirče Jovanovski (Μίρτσε Γιοβάνοφσκι), το οποίο αλιεύσαμε από ιστοσελίδα των Σκοπίων στο διαδίκτυο, πληροφορούμαστε ότι η αγορά έγινε αντί του ποσού των €1,2 εκ. (1,2 милиони евра) ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον νέο Ελβετό ιδιοκτήτη Πακιστανικής καταγωγής Anis Khan, δεν είναι τόσο χαμηλό όσο φαίνεται αν λάβει κανείς υπόψη την αξία των μετοχών των άλλων τραπεζών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Στη φωτογραφία από την press conference (10.05.2016) ο νέος  ιδιοκτήτης Anis Khan αναφέρεται στους στόχους της νέας Διοίκησης...

 

Η πώληση της Alpha Bank A.D. Skopje έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς του Καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank από την Eurobank Bulgaria AD (“Postbank”), θυγατρική της Eurobank Ergasias Α.Ε., την 1η Μαρτίου του 2016 (εδώ η σχετική ανακοίνωση).

 

«Η Alpha Bank τοποθετεί ως νέο Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Jan Vanhevel, σε αντικατάσταση του Μηνά Τάνες, από την 21 Απριλίου 2016» ανακοινώνει με Δελτίο Τύπου της η Alpha Bank...διαβλέποντας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβερνήσεως.

Σύμφωνα άλλωστε με δημοσιεύματα του τύπου -μεταξύ άλλων με αναφορές στους Financial Times- πάνω από το 1/3 των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα αντικατασταθεί καθώς τουλάχιστον τα 20 από τα 55 μέλη των Δ.Σ των τραπεζών δεν θα καταφέρουν να «περάσουν τις εξετάσεις» που εχει θέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.focusbank.gr/products/poies-allages-epikeintai-se-dioikitika-symvoylia-kai-dioikiseis-ton-ellinikon-trapezon/ 

                                                   ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ALPHA BANK

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήναι, 24 Μαρτίου 2016

Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την από 24 Μαρτίου 2016 συνεδρίασή του, εξέλεξε ως νέο Μέλος τον κ. Jan Vanhevel, σε αντικατάσταση του κ. Μηνά Τάνες, Αντιπροέδρου και Μη Εκτελεστικού Ανεξάρτητου Μέλους, από την 21 Απριλίου 2016.
Ο κ. Vanhevel έχει διαγράψει εξαιρετική πορεία στον τραπεζικό κλάδο και ανήλθε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και στη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου KBC, στον οποίο εργάσθηκε για διάστημα άνω των 40 ετών. Η τοποθέτησή του προσδίδει στην Τράπεζα περαιτέρω διεθνή εμπειρία, σε συνέχεια της εκλογής των κ.κ. Ibrahim Dabdoub και Shahzad Shahbaz που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου ήδη από τον Μάιο του 2014, ως ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και διαβλέποντας τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβερνήσεως.
Ο Jan Vanhevel γεννήθηκε το 1948. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Leuven (1971), Χρηματοοικονομική Διοίκηση στη Vlekho, στις Βρυξέλλες (1978), και Προηγμένη Διοίκηση (Advanced Management) στο INSEAD, στο Fontainebleau. Το 1971 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Kredietbank, η οποία το 1998 μετεξελίχθηκε στην KBC Bank and Insurance Holding Company. Το 1991 ανέλαβε μέλος της Ανωτάτης Διοικήσεως και το 1996 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το 2003 κατείχε τη θέση του υπευθύνου των καταστημάτων και των θυγατρικών εταιριών εκτός Κεντρικής Ευρώπης, ενώ το 2005 ανέλαβε επικεφαλής των θυγατρικών εταιριών της KBC στην Κεντρική Ευρώπη και στη Ρωσία. Το 2009 ορίσθηκε Διευθύνων Σύμβουλος και εφήρμοσε το Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως του Ομίλου έως το 2012, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Από τον Μάιο του 2013 κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέως του Institut International d’Études Bancaires (Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζικών Σπουδών), ενώ από το 2008 έως το 2011 διετέλεσε Πρόεδρος της Fédération Belge du Secteur Financier (Βελγική Ομοσπονδία Χρηματοοικονομικού Τομέα), καθώς
και μέλος της Verbond van Belgische Ondernemingen (Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Βελγίου).
Συμμετείχε επίσης στην Ομάδα Liikanen με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αναγνωρίζει την πολύτιμη συνεισφορά του κ. Τάνες κατόπιν τριών διαδοχικών θητειών κατά τα τελευταία δώδεκα έτη και του εύχεται κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

 • Δείτε το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ.