http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20130410/low/newego_LARGE_t_1101_54186973.JPGΣτους 450 ανήλθαν-σύμφωνα με πληροφορίες μας-οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν "οικειοθελώς" στο Πρόγραμμα Αποχωρήσεως της Alpha Bank.

Σημειώνουμε ότι ουδεμία επίσημη ανακοίνωση υπήρξε σχετικά με το Πρόγραμμα και τους όρους του παρά μόνο μία "ενημέρωση" του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank ο οποίος ώς γνωστόν λειτουργεί ως ανεπίσημο γραφείο τύπου της εργοδοσίας.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το "κονδύλι" με την ονομασία "Πρόβλεψη Αποζημιώσεως προγράμματος Εθελουσίας εξόδου" (βλ.εδώ), ήταν ύψους 64,3 εκ , ποσόν αρκετό για να καλύψει τις αποζημιώσεις έως και 800 εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα η εργοδοσία μπορεί σίγουρα να είναι ικανοποιημένη αφού η "ψαριά" πήγε καλά...για το 2016.

Οφείλει όμως και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους της κάνουν πλάτες χωρίς να βγάζουν άχνα για τις πιέσεις που δέχθηκε...και θα εξακολουθήσει να δέχεται το Προσωπικό.

http://s-ec.bstatic.com/images/hotel/840x460/509/50918659.jpgΠωλήθηκε  η «ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» ιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου «HILTON ATHENS»

Η «Ι.Ξ.Ε. ΑΕ» θυγατρική της ALPHA GROUP INVESTMENTS LTD με έδρα την Κύπρο ήταν με την σειρά της 100% Θυγατρική της Alpha Bank Α.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank «η πώληση και μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΙΞΕ Α.Ε» (περίπου 97,3%) ολοκληρώθηκε έναντι τιμήματος Ευρω 76,1 εκατ. ή Ευρώ 5,83 ανα μετοχή» ενώ η συναλλαγή «συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης...»

O δε αγοραστής "Home Holdings S.A." είναι Κοινοπραξία της

και της

Έτσι, στις 16/12/2016, τo νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΞΕ ΑΕ και σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών κ.κ. Σπύρου Φιλάρετου, Θεμιστοκλή Κορκόντζελου, Γεωργίου Ποιμενίδη και Παύλου Καρακώστα επανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, εκτελεστικό μέλος, Πρόεδρος Δ.Σ.
2. Hüsnü Akhan, εκτελεστικό μέλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3. Ethem Naci Başerdem, εκτελεστικό μέλος
4. Εμμανουήλ Γεωργακόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος
5. Νικόλαος Γ. Κουτσός, ανεξάρτητο μη εκτλεεστικό μέλος 
6. Γεώργιος Π. Αρβανίτης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ HILTON και της ΙΞΕ ΑΕ

http://www.transplant.org.cy/udata/contents//images/slideshow/Board-Room/tn/4_486_1600_crp.jpgΣυνεχίζονται οι αλλαγές στο ΔΣ της Alpha Bank με τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ (μη Εκτελεστικών) .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 (σ.σ. οι υπογραμμίσεις και οι παραπομπές δικές μας) :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ανακοινώνει ότι, κατά την από 29.9.2016 συνεδρίασή του , τα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη, κ.κ. Ιωάννης Κ. Λύρας1, Παύλος Α. Αποστολίδης2 και Ευάγγελος Ι. Καλούσης3, υπέβαλαν την παραίτησή τους, με ημερομηνία ισχύος αυτής ουχί αργότερον της 30ης Νοεμβρίου 2016 (για τον πρώτο εξ αυτών), της 31ης Δεκεμβρίου 2016 (για τον δεύτερο εξ αυτών), και της 28 ης Φεβρουαρίου 2017 (για τον τρίτο εξαυτών), ως η ακριβής ημερομηνία αποχωρήσεώς των θέλει εξειδικευθεί διά νεωτέρας δηλώσεώς των.»
 
Επίσης:
 
«Κατά την αυτή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο  επαναπροσδιόρισε την ιδιότητα του Μέλους αυτού, κ. Richard R.Gildea,ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης ,με ημερομηνία ισχύος αυτής από της εκλογής του και, παράλληλα, αποφάσισε όπως ο κ. Richard R. Gildea καλύψει την πρώτη κενωθησόμενη (λόγω παραιτήσεως, κατά τα ανωτέρω) θέση Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου και αναλάβει (τότε) την ιδιότητα του Ανεξαρτήτου Μη Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.»
 
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ήδη από την 21η Απριλίου του 2016 νέο Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο , σε αντικατάσταση του Μηνά Τάνες, τοποθετήθηκε ο Jan Vanhevel πρώην Πρόεδρος της Βελγικής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικού Τομέα «διαβλέποντας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο σχετικό Δελτίο Τύπου της η Alpha Bank, στο σχετικό Δελτίο Τύπου της η Alpha Bank, «...τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβερνήσεως»
 
Τέλος από την πλευρά των μετόχων του Κατάρ (Paramount) τοποθετημένοι ως μη Εκτελεστικά Μέλη του ΔΣ είναι οι:
 
 • IBRAHIM S. DABDOUB , Αντιπρόεδρος, INTERNATIONAL BANK OF QATAR και
 • SHAHZAD A. SHAHBAZ ,  Σύμβουλος Επενδύσεων.

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Alpha Bank είναι οι:

 • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Επίτιμος Πρόεδρος)
 • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Θ. ΡΑΠΑΝΟΣ (Πρόεδρος)
 • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Δ/νων Σύμβουλος)

Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και Γενικοί Δ/ντές

 • ΣΠΥΡΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ
 • ΑΡΤΕΜΙΟΣ Χ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΡΩΝΗΣ

Το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,

 • ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο. ΒΙΔΑΛΗΣ (ΤΙΤΑΝ Α.Ε.)

καθώς και τα ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3723/2008 και του Ν. 3864/2010 αντίστοιχα

 • ΜΑΡΙΚΑ Σ. ΙΩΑΝΝΟΥ - ΦΡΑΓΚΑΚΗ, Οικονομολόγος.
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Σ. ΙΠΛΙΞΙΑΝ Ως εκπρόσωπος, και δυνάμει υποδείξεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συνεχίζεται...

--------------------------------------------

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. Ιωάννης Κ. Λύρας
Γεννήθηκε το 1951 και είναι Πρόεδρος της εταιρίας PARALOS MARITIME CORPORATION S.A. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1997 έως το 2003. Εκπροσωπεί την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ευρωπαίων Εφοπλιστών.

2. Παύλος Α. Αποστολίδης
Γεννήθηκε το 1942 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης από το 2004. Εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1998 ανέλαβε ως Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Εξωτερικών και τον επόμενο χρόνο επελέγη ως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), από όπου συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο 2004.

3. Ευάγγελος Ι. Καλούσης
Γεννήθηκε το 1943 και είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) από το 2006 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου από το 2002. Διετέλεσε Πρόεδρος της NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. από το 2001 έως το 2015. Από το 2007 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης.

 

 

 

Alpha Bank SerbiaΑνακοίνωση εξέδωσε η Alpha Bank αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων της στη Σερβία. Η Alpha Bank «δηλώνει ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι αβάσιμα και ότι δεν ευρίσκεται σε οριστικές συζητήσεις με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επί της παρούσης

Ωστόσο στην Ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «Η Τράπεζα σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο, διερευνά διαρκώς εναλλακτικές δημιουργίας αξίας για όλες τις επενδύσεις της.»

 • Δείτε την ανακοίνωση της Alpha Bank ΕΔΩ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

H Alpha Bank Srbija A.D. προέκυψε τo 2005 μετά την απόκτηση από την Alpha Bank της έβδομης μεγαλύτερης σερβικής τράπεζας "Jubanka". Η Jubanka την εποχή εκείνη είχε 90 καταστήματα απασχολούσε προσωπικό 1.300 ατόμων και είχε μερίδιο αγοράς 4% περίπου. Ωστόσο κάθε ιδιωτικοποίηση -πόσο μάλλον ξένη "επένδυση"- προσλέπει στο κέρδος μέσα από την συρρίκνωση προσωπικού και την μείωση των λειτουργικών δαπανών... Για αυτό και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της, στις 26.01.2005, η Alpha Bank ανακοίνωνε -με διπλωματικό τρόπο - απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων...μετά τα τρία πρώτα χρόνια !!! «Στο αναπτυξιακό αυτό πλαίσιο, η Alpha Bank, για τα τρία πρώτα χρόνια θα διατηρήσει το μέσο απασχολούμενο δυναμικό της Jubanka στα επίπεδα του τέλους Ιουνίου 2004.» έγραφε...

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η "Jubanka" ήταν μια κρατική τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα «η Alpha Bank κατέβαλε τίμημα Ευρώ 152 εκατ. για την απόκτηση 936.182 μετοχών της Jubanka από τη Σερβική Κυβέρνηση και την Jugobanka, κάτοχοι ποσοστών 82,69% και 5,95% του μετοχικού κεφαλαίου της Jubanka αντιστοίχως
Την ίδια στιγμή (2004) «Το σύνολο του ενεργητικού της "Jubanka" ανήλθε σε Ευρώ 219 εκατ.  τον Ιούνιο του 2004, ενώ τα ίδια κεφάλαια της ανήλθαν σε Ευρώ 115 εκατ.»

Με την πελατειακή της βάση να αριθμεί 286.000 ιδιώτες και 30.000 επιχειρήσεις -και μάλιστα λίγα χρόνια μετά τον καταστροφικό πόλεμο που εξαπέλυσαν τα "γεράκια" του ΝΑΤΟ...με τη σύμφωνη γνώμη πολλών "δημοκρατικών" κυβερνήσεων της Δύσης) - σίγουρα η απόκτηση της από την Alpha Bank αποτελούσε μια πολλά υποσχόμενη επένδυση. Άλλωστε η Alpha Bank είχε εισέλθη στην Σερβική αγορά ήδη από το 2002.

 • Δείτε το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank (26.01.2005) για την απόκτηση της "Jubanka"  ΕΔΩ.

Σήμερα το δίκτυο των Καταστημάτων της Alpha Bank Srbija αριθμεί 67 Καταστήματα δηλαδή κατά το 1/4 λιγότερα από τα 90 του 2004 !
Από αυτά τα 22 βρίσκονται στο Βελιγράδι, τα 16 στην Βόρεια Σερβία-Βοϊβοντίνα, τα 14 στη Νότια Σερβία και τα υπόλοιπα 15 στην Δυτική Σερβία (δείτε εδώ) ενώ Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι ο Γεώργιος Κ. Αρώνης εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Alpha Bank.

Σπύρος Μητροτάσιος

alpha sabΑνακοίνωση, εν είδει "Δελτίου Τύπου της Τραπέζης", εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank αναφερόμενος σε διεθνείς διακρίσεις που πέτυχαν ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας στην διεθνή ετήσια δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Extel.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος Προσωπικού, εν μέσω μιας σκληρής εργοδοτικής επίθεσης (δείτε εδώ), εκθειάζει ουσιαστικά την Διοίκηση (και όχι απλά τις όποιες διοικητικές ή έστω επαγγελματικές ικανότητες κάποιων στελεχών) ενώ δεν βρίσκει να πει έστω μια κουβέντα για τις πιέσεις που δέχονται δεκάδες εργαζόμενοι για αποχώρηση από την εργασία τους, για απολύσεις συναδέλφων λόγω "στημένης" υποαξιολόγησης (δείτε εδώ )κ.α.

Προφανώς για την ηγεσία του Συλλόγου Προσωπικού η θετική αξιολόγηση των στελεχών που διοικούν την Τράπεζα (σ.σ. σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των Διοικήσεων των Τραπεζών) είναι -παρά τα τραγικά για την οικονομία, τις ίδιες τις Τράπεζες, τους πολίτες και τους εργαζόμενους "πιστωτικά ανοίγματα" και λοιπά διαχειριστικά αποτελέσματα-πιό σημαντικό ζήτημα από τις οδηγίες της Διοίκησης για apriori υποαξιολόγηση, ως μη αποδεκτού, του 10% του Προσωπικού !!!

Ας μην θίγονται λοιπόν οι συνάδελφοι της ηγεσίας του Συλλόγου Προσωπικού όταν τους προσάπτεται ο χαρακτηρισμός "εργοδοτικοί συνδικαλιστές" καθώς για άλλη μία φορά φαίνεται καθαρά ότι εργοδοσία-ηγεσία Συλλόγου αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου...νομίσματος !

 • "Απολαύστε" την ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank ΕΔΩ
 • Δείτε τα σχετικά με την EXTEL στο επίσημο site της Εταιρείας ΕΔΩ

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας EXTEL απαιτείται εγγραφή (login)

 

alpha logo2 Παραθέτουμε ορισμένα κύρια σημεία από το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank (31/05/2016) για τα αποτελέσματα Α' Τριμήνου 2016:

- Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους Ευρώ -2,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2016, συμπεριλαμβανομένων των εκτάκτων εξόδων του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού της Alpha Bank Cyprus Ltd ύψους Ευρώ 31 εκατ.

- Μείωση των υπολοίπων των δανείων κατά Ευρώ 0,4 δισ. σε Ευρώ 45,8 δισ.

- Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 61,9 δισ.,μειωμένες κατά 1,9% ετησίως. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 52,3 δισ.,

- Μείωση των υπολοίπων καταθέσεων στην Ελλάδα το α΄ τρίμηνο 2016 κατά Ευρώ 540 εκατ., και διαμόρφωσή τους σε Ευρώ 26,2 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2016, κυρίως από καταθέσεις επιχειρήσεων.

- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 0,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2016 και ανήλθε σε Ευρώ 24,1 δισ. Τον Μάιο 2016 η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε Ευρώ 23,5 δισ.

- Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Το α΄ τρίμηνο 2016 οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 275 εκατ.

- Σε επίπεδο Ομίλου οι νέες καθυστερήσεις ιδιωτών μειώθηκαν το α΄ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση του προηγούμενου τριμήνου, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ανταποκρίσεως των Πελατών, η οποία επέτρεψε την επανέναρξη των διαδικασιών ρυθμίσεων σε συνέχεια και των προσφάτων τροποποιήσεων του νομικού και δικαστικού πλαισίου, ενώ οι νεές καθυστερήσεις των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκαν σε θετικά επίπεδα. Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων του Ομίλου στο τέλος Μαρτίου 2016 μετά τις διαγραφές διαμορφώθηκε σε 37,6%, 34% και 45,6%,

- Τα Λειτουργικά Έξοδα (εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων και των εξόδων συγχωνεύσεως) μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 274,1 εκατ. κυρίως λόγω του περιορισμού των Δαπανών Προσωπικού.

- Κατά την ίδια περίοδο οι Δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 4,2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 129,5 εκατ. κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού του Προσωπικού και της αποκομίσεως οφέλους από αλλαγές στη μισθολογική πολιτική.

- Το Προσωπικό στο τέλος του α΄ τριμήνου 2016 μειώθηκε σε 13.686 Υπαλλήλους, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκληρώσεως του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) της Alpha Bank Cyprus Ltd με την αποχώρηση 249 Υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να επιφέρει όφελος Ευρώ 12,9 εκατ. σε ετήσια βάση.

- Η μείωση των Γενικών Εξόδων επίσης οφείλεται στην αναδιοργάνωση του Δικτύου, στις συνέργειες από την εξαγορά της Citi και στη χαμηλότερη συνεισφορά από τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

- Στο τέλος Μαρτίου 2016 το Δίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 882 Καταστήματα, μειωμένο κατά 24 Καταστήματα στην Ελλάδα.

* Τα Έκτακτα Έξοδα περιλαμβάνουν κυρίως τον σχηματισμό προβλέψεως Ευρώ 64 εκατ. για Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού εντός του 2016 (βλ. Πίνακα Δελτίου Τύπου)

 • Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Alpha Bank ΕΔΩ.

του Σπύρου Μητροτάσιου*

Σε συμφωνία με την Πολυεθνική "Kohlberg Kravis Roberts & Co.  (KKR) και την θυγατρική της "Pillarstone" προχώρησαν οι Τράπεζες Alpha Bank και Eurobank. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η διαχείριση "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων" ύψους €1,2 δις

Παραθέτουμε λοιπόν προς ενημέρωση -με σχολιασμό και ενδιαφέρουσες παραπομπές- τα κύρια σημεία από το κοινό Δελτίο Τύπου των δύο Τραπεζών (όλες οι υπογραμμίσεις στο κείμενο δικές μας)

Αθήνα, 17 Μαΐου 2016 –

« Οι Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit κατέληξαν σήμερα σε δεσμευτική συμφωνία διά της οποίας οι τράπεζες συμφωνούν να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν...
Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.
»

     Και συνεχίζει το Δελτίο Τύπου προβλέποντας και την συμμετοχή άλλων Τραπεζών στην "πίτα"...

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών

Ποιοί είναι αυτοί οι άλλοι δανειστές κλπ; Να υπενθυμίσουμε λοιπόν εδώ ότι τόσο η Alpha Bank με την "Actua Solutiones" όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR έχουν ήδη συνάψει αντίστοιχες συνεργασίες για τη μεταβίβαση και διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση (η δε Πειραιώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ).

   
  Σημαντική επίσης για την απόκτηση μιάς όσο το δυνατόν πιό σφαιρικής εικόνας του όλου project είναι και η παραδοχή του Noel Edison,
Διευθυντή των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ήταν το πρώτο βήμα για την κερδοφορία των επερχόμενων "επενδυτών": «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υπο-αποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.»

Ποιά είναι η EBRD...του κ. Noel Edison η οποία σύμφωνα με το Κοινό Δελτίο Τύπου Alpha-Eurobank «Υπό την επιφύλαξη της τελικής εγκρίσεως του Διοικητικού της Συμβουλίου, εξετάζει την από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.» ;

Η EBRD είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης "μία πολυμετοχική τράπεζα επενδύσεων" , η οποία από την ίδρυσή της το 1991 έχει επενδύσει πάνω από €105 billion βάσίστηκε σε μία ιδέα του François Mitterrand για μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενώ ιδρύθηκε προκειμένου "να αντιμετώπισει την πρόκληση της κατάρρευσης του Κομμουνισμού (της Ανατολικής Ευρώπης)" με την Πτώση του Τείχους !!! Από τότε έχει επεκτείνει την ακτίνα δράσης της σε χώρες όπως η Μογγολία (το 2006), η Τουρκία (2009), η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και το Κοσσυφοπέδιο (το 2012), η Κύπρος ( 2014) και η Ελλάδα (2015) ενώ επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες...

 
     Συνεχίζουμε με ακόμα πιό ενδιαφέροντα στοιχεία...

Η Pillarstone που θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων (σύμφωνα πάλι με το Δελτίο Τύπου) «είναι μία πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2015 από την KKR Credit, με τον John Davison ως συν-επενδυτή και CEO, με σκοπό να συνεταιρισθεί με την Ευρωπαϊκές τράπεζες για την δημιουργία αξίας δια της διαχείρισης των ανοιγμάτων τους σε μη κύρια (non-core) και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους»

Και είναι πράγματι συνταρακτικό το μέγεθος αυτών των στοιχείων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς  1.900 δισεκατομμύρια μη κύρια και υπό-αποδίσοντα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των € 1.200 δισεκατομμυρρίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, "λιμνάζουν" στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου οικονομικού διαδικτυακού τύπου (δείτε εδώ) !!!

Συνεπώς το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, το οποίο θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών Alpha-Eurobank (δηλαδή 50%-50%) αποτελεί το 1‱ του συνόλου των προβληματικών δανείων σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο !!!

Και βέβαια ξεχωριστή σημασία έχει επίσης το μέγεθος του KKR του οποίου τα υπο διαχείριση κεφάλαια (Assets Under Management) ανέρχονταν στις 31.12.2015 στα $120 δις

 
...ΤΑ 10 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

   Σύμφωνα, τέλος, με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Capital.gr, τα βασικά σημεία της νέας συνεργασίας, έχουν ως εξής:

1. Η KKR μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της "Pillarstone Europe” θα ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%.

2. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL’s στην Ελλάδα (ν.4354/2015). 

3. Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR.

4. Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης.

5. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral) ενώ η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα

6. Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

7. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από 
-    νέα κεφάλαια, 
-    λειτουργική αναδιοργάνωση (;;;), και 
-    ενίσχυση του management (;;;) ,  
 στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά. 

8. Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο.

9. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

10. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.


Για την ιστορία τέλος να αναφέρουμε ότι ως συντονιστής και σύμβουλος structuring της συναλλαγής για την Alpha Bank ενήργησε η HSBC Bank plc καθώς επίσης και για την Eurobank (από κοινού όμως με την Mediobanca).

 

*Ο Σπύρος Μητροτάσιος είναι Γενικός Γραμματέας του ΕΝ.Α.Σ. Alpha Εμπορικής και Γενικός Σύμβουλος στην ΟΤΟΕ με την Ριζοσπαστική Παρέμβαση

 

 

 

 

 

http://www.utrinski.mk/WBStorage/Articles/61AC9D276F715B4388E71FA2062D332B.jpgΑνακοίνωση [10.5.2016] - H Alpha Bank A.E.(“Alpha Bank”) ανακοινώνει ότι την 10 Μαΐου 2016 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πώληση του 100% της Εταιρίας του Ομίλου Alpha Bank A.D. Skopje στη Silk Road Capital , κατόπιν λήψεως των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων. Η αγοράστρια εταιρία ανήκει σε ιδιώτη Ελβετό επενδυτή, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα της Κεντρικής και της Νοτίου Ευρώπης από το 2001. Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την Τράπεζα και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεώς της.

Σε άρθρο του Mirče Jovanovski (Μίρτσε Γιοβάνοφσκι), το οποίο αλιεύσαμε από ιστοσελίδα των Σκοπίων στο διαδίκτυο, πληροφορούμαστε ότι η αγορά έγινε αντί του ποσού των €1,2 εκ. (1,2 милиони евра) ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον νέο Ελβετό ιδιοκτήτη Πακιστανικής καταγωγής Anis Khan, δεν είναι τόσο χαμηλό όσο φαίνεται αν λάβει κανείς υπόψη την αξία των μετοχών των άλλων τραπεζών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Στη φωτογραφία από την press conference (10.05.2016) ο νέος  ιδιοκτήτης Anis Khan αναφέρεται στους στόχους της νέας Διοίκησης...

 

Η πώληση της Alpha Bank A.D. Skopje έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς του Καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank από την Eurobank Bulgaria AD (“Postbank”), θυγατρική της Eurobank Ergasias Α.Ε., την 1η Μαρτίου του 2016 (εδώ η σχετική ανακοίνωση).

 

«Η Alpha Bank τοποθετεί ως νέο Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Jan Vanhevel, σε αντικατάσταση του Μηνά Τάνες, από την 21 Απριλίου 2016» ανακοινώνει με Δελτίο Τύπου της η Alpha Bank...διαβλέποντας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβερνήσεως.

Σύμφωνα άλλωστε με δημοσιεύματα του τύπου -μεταξύ άλλων με αναφορές στους Financial Times- πάνω από το 1/3 των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών θα αντικατασταθεί καθώς τουλάχιστον τα 20 από τα 55 μέλη των Δ.Σ των τραπεζών δεν θα καταφέρουν να «περάσουν τις εξετάσεις» που εχει θέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.focusbank.gr/products/poies-allages-epikeintai-se-dioikitika-symvoylia-kai-dioikiseis-ton-ellinikon-trapezon/ 

                                                   ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ALPHA BANK

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήναι, 24 Μαρτίου 2016

Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την από 24 Μαρτίου 2016 συνεδρίασή του, εξέλεξε ως νέο Μέλος τον κ. Jan Vanhevel, σε αντικατάσταση του κ. Μηνά Τάνες, Αντιπροέδρου και Μη Εκτελεστικού Ανεξάρτητου Μέλους, από την 21 Απριλίου 2016.
Ο κ. Vanhevel έχει διαγράψει εξαιρετική πορεία στον τραπεζικό κλάδο και ανήλθε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και στη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου KBC, στον οποίο εργάσθηκε για διάστημα άνω των 40 ετών. Η τοποθέτησή του προσδίδει στην Τράπεζα περαιτέρω διεθνή εμπειρία, σε συνέχεια της εκλογής των κ.κ. Ibrahim Dabdoub και Shahzad Shahbaz που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου ήδη από τον Μάιο του 2014, ως ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και διαβλέποντας τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβερνήσεως.
Ο Jan Vanhevel γεννήθηκε το 1948. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Leuven (1971), Χρηματοοικονομική Διοίκηση στη Vlekho, στις Βρυξέλλες (1978), και Προηγμένη Διοίκηση (Advanced Management) στο INSEAD, στο Fontainebleau. Το 1971 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Kredietbank, η οποία το 1998 μετεξελίχθηκε στην KBC Bank and Insurance Holding Company. Το 1991 ανέλαβε μέλος της Ανωτάτης Διοικήσεως και το 1996 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το 2003 κατείχε τη θέση του υπευθύνου των καταστημάτων και των θυγατρικών εταιριών εκτός Κεντρικής Ευρώπης, ενώ το 2005 ανέλαβε επικεφαλής των θυγατρικών εταιριών της KBC στην Κεντρική Ευρώπη και στη Ρωσία. Το 2009 ορίσθηκε Διευθύνων Σύμβουλος και εφήρμοσε το Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως του Ομίλου έως το 2012, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Από τον Μάιο του 2013 κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέως του Institut International d’Études Bancaires (Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζικών Σπουδών), ενώ από το 2008 έως το 2011 διετέλεσε Πρόεδρος της Fédération Belge du Secteur Financier (Βελγική Ομοσπονδία Χρηματοοικονομικού Τομέα), καθώς
και μέλος της Verbond van Belgische Ondernemingen (Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Βελγίου).
Συμμετείχε επίσης στην Ομάδα Liikanen με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αναγνωρίζει την πολύτιμη συνεισφορά του κ. Τάνες κατόπιν τριών διαδοχικών θητειών κατά τα τελευταία δώδεκα έτη και του εύχεται κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

 • Δείτε το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ.

 Ενδιαφέρον άρθρο του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank (πρ. Ιονικής) για τους στόχους των προγραμμάτων εθελουσιών που έχουν εξαγγείλει οι τράπεζες για το 2016 και ήδη υλοποιούν δύο εξ αυτών και συγκεκριμένα η Πειραιώς και η Alpha Bank Kύπρου.

Το παραθέτουμε αυτούσιο από την ιστοσελίδα της Ιονικής Ενότητας.

-----------------------------------------------------------------------------------

Με νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που ετοιμάζουν οι τράπεζες υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν απο την εργασίας τους εως 5.500 τραπεζουπάλληλοι, ενώ αναμένεται να κλείσουν και περί τα 170 καταστήματα μέχρι και τα τέλη του 2017.

Με προγράμματα εθελούσιας εξόδου οι τράπεζες επιδιώκουν να «τρέξουν» γρηγορότερα τα σχέδια αναδιάρθρωσης και να πιάσουν στόχους κερδοφορίας υπό την πίεση των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, το πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει περί τα 1.500 άτομα. Το πρόγραμμα της Εθνικής θα αφορά σε 1.600 άτομα, ενώ η Eurobank αναμένεται να κηρύξει πρόγραμμα για 1.000 άτομα. Η Alpha Bank αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για 170 περίπου άτομα. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποχρεούνται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης να μειώσουν, ως το τέλος του 2017, το προσωπικό κατά 4.300 άτομα και το δίκτυό τους κατά 180 καταστήματα. Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό στα 12.800 άτομα από 14.370 σήμερα, η Alpha Bank στα 9.504 από περίπου 9.678, η Εθνική Τράπεζα οφείλει να περιορίσει το δυναμικό της στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα και η Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα. Ο νέος γύρος μείωσης δαπανών, με μείωση προσωπικού, καταστημάτων και άλλων λειτουργικών δαπανών των τραπεζών γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Επιπλέον πίεση για νέες περικοπές δημιουργεί και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας που οδηγεί σε συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την περίοδο 2009-2015 οι τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Περικοπές

Πρώτη η Πειραιώς

Εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς ελπίζει σε εξοικονόμηση κόστους 52 εκατ. ευρώ ετησίως από το πρόγραμμα που θα έχει ισχύ ως τις 11 Απριλίου. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα.

Από τις 23 Μαρτίου και εώς τη Δευτέρα 11 Απριλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία λήξης του εν λόγω προγράμματος, η τράπεζα και οι εν Ελλαδιτών θυγατρικές, όσες ασχολούνται με τον χρηματοοικονομικό τομέα, θα δέχονται τις σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων , οι οποίοι δυνητικά μπορούν να φτάσουν τα 1500 άτομα. 

Η Πειραιώς επιδιώκει την αποχώρηση συνολικά 2.500 εργαζόμενων μέχρι το τέλος του 2017, εκ των οποίων οι 1.500 φέτος και έχει υπολογίσει κόστος ύψους 110 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε ως πρόβλεψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να μειώσει στην Ελλάδα το δίκτυό της στα 650 καταστήματα ως το τέλος του 2017.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις αποχωρήσεις υπαλλήλων ηλικίας άνω των 40 ετών, το 54% του προσωπικού της τράπεζας σήμερα, και κυρίως άνω των 45 ετών, όπως επίσης και στις αποχωρήσεις υπαλλήλων που εργάζονται σε περιφερειακά καταστήματα, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε καταστήματα τα οποία πρόκειται να κλείσουν.

Μέσω του προγράμματος οι εργαζόμενοι έχουν δύο δυνατότητες, είτε της άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης και επιπλέον μπόνους είτε της διετούς άδειας με αποδοχές (Sabbatical) και αποχώρησης μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αυτής.

Η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ η απόσβεση του προγράμματος υπολογίζεται στα δύο χρόνια. Για παράδειγμα, εργαζόμενος ηλικίας 42 ετών, με μικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, ο οποίος εργάζεται στην Αττική, εάν αποχωρήσει άμεσα θα λάβει συνολικά 35 μισθούς, δηλαδή 70.000 ευρώ ενώ αν επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια θα λάβει συνολικό ποσό 64.000 ευρώ. Εργαζόμενος ηλικίας 55 ετών, σε περιφερειακά υποκαταστήματα, με μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, στην περίπτωση που επιλέξει να φύγει, θα λάβει συνολικά 58 μισθούς, δηλαδή 116.000 ευρώ ενώ όποιοι επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια θα λάβουν 64.000 ευρώ. Υπάλληλος της τράπεζας ηλικίας 58 ετών, με μηνιαίο μεικτό μισθό 2.500 ευρώ, εάν εργάζεται στην περιφέρεια, για άμεση αποχώρηση θα λάβει 66 μισθούς, ήτοι 165.000 ευρώ. Οσοι πάλι επιλέξουν τη διετή άδεια θα λάβουν συνολικό ποσό 80.000 ευρώ, το οποίο φθάνει στις 100.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών. Για μια διετία η τράπεζα θα καλύπτει όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ διατηρεί μέχρι τη λήξη του το ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.) και για 12 μήνες το χαμηλό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δίνει τις εξής δυνατότητες στους ενδιαφερόμενους και σε όσους πληρούν τα κριτήρια:

Επιλογή 1:Άμεση Αποχώρηση

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, ο εργαζόμενος μπορεί να αποχωρήσει άμεσα. Στην περίπτωση αυτή η αποζημίωση του εργαζομένου θα καθορίζεται :

o    Από το ηλικιακό εύρος στο οποίο ανήκει (συμπληρωμένα έτη ηλικίας έως 31/12/2015).

o    Από το εάν απασχολείται στο Δίκτυο Καταστημάτων της Περιφέρειας ή στο Δίκτυο Καταστημάτων Αττικής & Θεσσαλονίκης και σε Μονάδες της Διοίκησης της Τράπεζας / Θυγατρικής Εταιρίας.

Στην περίπτωση εργαζομένων που απασχολούνται σε Κατάστημα που πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία του, το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης άμεσης αποχώρησης θα προσαυξάνεται με +20%.

Η αποζημίωση άμεσης αποχώρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20.000€ ενώ δεν θα ξεπερνά το μικτό ποσό των 180.000 ευρω,

Επιλογή 2: Μακροχρόνια Άδεια 2ετούς διάρκειας

Εναλλακτικά ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει να λάβει μακροχρόνια άδεια δύο ετών.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/ Θυγατρική Εταιρία και δικαιούται να απασχοληθεί σε άλλη εργασία. Κατά τη συμπλήρωση της άδειας η εργασιακή σύμβαση λύεται αυτοδίκαια

Όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να συμμετέχουν στη μακροχρόνια άδεια και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη λήξη του προγράμματος, θα λάβουν επιπλέον τη νόμιμη αποζημίωση συνταξιοδότησης.

Σαν βάση υπολογισμού είναι ο μισθός Δεκεμβρίου 2015.

Επιπλέον το πρόγραμμα προβλέπει πρόσθετες παροχές όπως συμμετοχή σε προγράμματα ασφαλιστικά ενώ διατηρεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν για ενήμερα στεγαστικά η καταναλωτικά δάνεια ( που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι με προνομιακός όρους). Ταυτόχρονα, παρέχεται η  δυνατότητα αξιοποίησης για ένα έτος των Προγραμμάτων Υποστήριξης Εργαζομένων  (Παροχή 24ωρης Γραμμής Υποστήριξης & 5 Συναντήσεις Πρόσωπο με Πρόσωπο) με τη συνεργασία της Hellas ΕAP: τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Ως τελική ημερομηνία αποχώρησης, διευκρινίζεται ότι όλες οι εργασιακές σχέσεις συμβάσεις θα λυθούν το αργότερο στις 31/5/2016 για όσους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση. Για όσους επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια 2ετους διαρκείας,  η ημερομηνία αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους συμβάσεως θα είναι με τη συμπλήρωση της διετίας ή νωρίτερα εφόσον ο εργαζόμενος το ζητήσει και η Τράπεζα/Εταιρεία συναινέσει.

Σαφώς διευκρινίζεται οτι η συμμετοχή οποιουδήποτε εργαζομένου στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Αποχώρησης είναι πλήρως εθελοντική. Κάθε εργαζόμενος είναι  ελεύθερος να επιλέξει την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την υποβολή αιτήσεως, και την επιλογή προγράμματος. Επίσης, καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά την Δευτέρα, 11/4/2016.

Βασικός όρος του   προγράμματος τον οποίο έθεσε το ΤΧΣ και θα αφορά και τις άλλες τράπεζες που θα προχωρήσουν σε εθελούσιες, είναι όσοι λάβουν το πρόγραμμα να μην ξαναπροσληφθούν από την τράπεζα.

Την εθελούσια της Πειραιώς θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα  να αναμένεται ότι θα είναι η επόμενη. Η Εθνική καλείται να μειώσει τους εργαζομένους στην Ελλάδα κατά 1.600 άτομα ως το τέλος του 2017, η Eurobankκατά 1.000 άτομα και η Alpha Bank κατά 174 εργαζομένους.

Ολοκληρώθηκε η εθελούσια έξοδος στην Alpha Bank Κύπρου

Διαδικασία εθελούσιας εξόδου διεξήγαγε όμως και η Alpha Bank για τους υπαλλήλους της στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου.

Στόχος ήταν η μείωση του προσωπικού της κατά 20%από 870 άτομα που είναι σήμερα.

Η δομή του σχεδίου της Alpha ήταν διαφορετική από τις αντίστοιχες κινήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς η αποζημίωση ήταν ανάλογη όχι μόνο με τα έτη υπηρεσίας αλλά και με την ηλικία. Η Τράπεζα έδωσε μεγαλύτερο ποσοστό αποζημίωσης επί του μισθού σε στελέχη μεταξύ 36 και 45 ετών. Το σχέδιο της Alpha προνοούσε έναν ετήσιο ακαθάριστο μισθό επί τα χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, τον οποίο πολλαπλασίαζε με συντελεστή αναλόγως της ηλικίας του υπαλλήλου.

Το ποσοστό προσαρμογής καθορίστηκε ως ακολούθως:

• Κάτω από 30 ετών: 8% προσαρμογή στον αριθμό ετήσιων μισθών
• Για ηλικίες 31-35: 10%
• Για ηλικίες 36-45: 23%
• Για ηλικίες 46-50: 18%
• Για ηλικίες 51-55: 17%
• Για ηλικίες 56-64: 10%

Για παράδειγμα, αν κάποιος υπάλληλος εντάχθηκε στο σχέδιο και απολάμβανε ετήσιου μισθού €45 χιλ. περιλαμβανομένου βασικού και τιμάριθμου και είχε 15 χρόνια υπηρεσίας και η ηλικία του είναι 42 ετών, τότε θα λάβει ως αποζημίωση €45 χιλ. επί τα 15 χρόνια υπηρεσίας επί 23% που είναι το ποσοστό προσαρμογής.

Ο υπάλληλος αυτός θα λάβει περίπου ως αποζημίωση €155,2 χιλ.

Οι €150 χιλ. θα είναι αφορολόγητα και θα φορολογηθεί μόνο το υπόλοιπο ποσό με βάση τους ισχύοντες συντελεστές. Το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης έχει καθοριστεί στις €170 χιλ.

Επιπρόσθετα υπήρχε για τους υπαλλήλους που εργάζονται στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο, ένα επιπλέον ποσοστό 5% προσαρμογής. Ο λόγος που παραχωρείτο το κίνητρο αυτό στους εκτός Λευκωσίας υπαλλήλους είναι γιατί η Τράπεζα θέλει να κεντροποιήσει τις υπηρεσίες της στη Λευκωσία.

Το σχέδιο προέβλεπε επίσης την παραχώρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για δύο συνεχή χρόνια και δύο χρόνια για ομαδική ασφάλιση ζωής. Επίσης προέβλεπε όπως η τιμολόγηση των δανείων όσων αποχωρήσουν εθελουσίως θα ισχύσει όπως είναι του υφιστάμενου προσωπικού και με βάση τις οποιεσδήποτε μεταβολές, επί του επιτοκίου, χωρίς οποιοδήποτε χρονικό όριο.

Λέμε “ναι” στην απόφαση ζωής για εθελούσια έξοδο, με μεγάλη σύνεση και προσοχή

Η θέση των συλλόγων μας, όπως και στη διαδικασία εθελουσίας εξόδου που πραγματοποίησε η Alpha Bank το 2014, εξακολουθεί να είναι σταθερή. Πρόκειται για μία απόφαση ζωής που στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μία διέξοδο διαφυγής με θετικές συνέπειες.

Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι κάθε συνάδελφός μας που προβληματίζεται για τη συμμετοχή του σε αντίστοιχα προγράμματα οφείλει να εξετάσει ενδελεχώς όλους τους παράγοντες και τις προϋποθέσεις, γιατί μετά την υπογραφή της αίτησης συμμετοχής, στη συνέχεια αυτή δεν μπορεί να ανακληθεί.

Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου συνάδελφοί μας που δεν έχουν συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές τους προϋποθέσεις. Δυστυχώς, έχουμε βιώσει στο παρελθόν αντίστοιχες άστοχες επιλογές συναδέλφων που τους οδήγησαν σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο διαβίωσής τους.

Γι αυτό για μία ακόμα φορά εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους ότι μία τέτοια απόφαση απαιτεί προηγουμένως ενδελεχή έρευνα και μελέτη σχετικά με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις και πρέπει εν τέλει να λαμβάνεται μόνο όταν διαπιστωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή στη διαδικασία είναι προς το συμφέρον του εκάστοτε συναδέλφου.

Ο σύλλογός μας παραμένει πάντα δίπλα σε κάθε συνάδελφο που προβληματίζεται για τα ασφαλιστικά του ζητήματα και ο καθένας μπορεί να απευθύνει ερωτήματα και να ζητήσει διευκρινίσεις από τους έμπειρους ασφαλιστικούς μας συμβούλους, συναδέλφους Νίκο Αλεξόπουλο και Μαρία Φιλιπποπούλου, που είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των συναδέλφων.

Πηγές:

www.newsbomb.com

http://www.kathimerini.gr/

http://www.bankwars.gr/

http://www.euro2day.gr/

http://news247.gr/

 

 • ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ.

Σχόλιο από naftemporiki.gr

«Την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της στα στελέχη της Alpha Bank τα οποία φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση χορήγησης επισφαλών δανείων στον Σταύρο Ψυχάρη, εκφράζει η διοίκηση της τράπεζας.
Την ίδια στιγμή βέβαια, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank καθιστά σαφές ότι σέβεται απολύτως το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στην εν εξελίξει έρευνα.
Σημειώνεται ότι oι δικαστικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη εναντίον τεσσάρων εν ενεργεία μελών του δ.σ. της Alpha Bank, σχετικά με τη χορήγηση δανείων προς τον κ. Ψυχάρη με στόχο την απόκτηση μετοχών του ΔΟΛ.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Τραπέζης A.E., κατόπιν ενημερώσεως ότι ασκήθηκε ποινική δίωξηκατ’ Ανωτάτων (εν ενεργεία και αποχωρησάντων) Στελεχών της Τραπέζης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (εν ενεργεία) Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, αναφορικά με χορηγηθέντα υπό της Τραπέζης δάνεια προς τον κ. Σταύρο Ψυχάρη για την εκ μέρους του απόκτηση μετοχών εκδόσεως του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη...»