https://asteriskos.files.wordpress.com/2014/01/break_every_chain.jpg?w=500&h=402ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Ο σχεδιασμός της τράπεζας απέναντι στους εργαζόμενους είτε για να τους διώξει φθηνά είτε να χρησιμοποιήσει την ανασφάλεια και τις καλυμμένες απειλές για να αποχωρήσουν χωρίς την θέληση τους, βρίσκει αντιστάσεις. Ηδη η τράπεζα προωθεί το δεύτερο στάδιο, στο οποίο Διευθυντές και στελέχη του Προσωπικού διερευνούν τις διαθέσεις και τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Με αφορμή τις κλήσεις που δέχονται αρκετοί συνάδελφοι, η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επισημαίνει τα εξής:

  • Όσοι συνάδελφοι δέχονται τηλεφωνήματα και κρούσεις για αποχώρηση να μην φοβούνται και όσο περισσότερο αποφασιστική στάση δείχνουν τόσο περισσότερο αποθαρρύνουν να τους εξασκηθούν εκ νέου πιέσεις.
  • Οι κρούσεις προς συναδέλφους χρησιμοποιούνται συχνά για την εμπέδωση κλίματος εντατικοποίησης και ανασφάλειας. Το πρόγραμμα αποχώρησης λειτουργεί συμπληρωματικά με τις πιέσεις για στόχους και πωλήσεις, με απώτερο σκοπό να αλλάξει προς το χειρότερο όλο το εργασιακό πλαίσιο.
  • Στην τράπεζα δεν «περισσεύουν» εργαζόμενοι όπως αφήνουν πολλοί να διαχέεται. Μόνο και μόνο η ύπαρξη εκατοντάδων ενοικιαζομένων (με απαράδεκτους εργασιακούς όρους) και «συνεργατών» καθώς και οι απλήρωτες υπερωρίες δείχνουν το αντίθετο. Φυσικά για την Διοίκηση να «ξεφορτωθεί» μερικούς επιπλέον εργαζόμενους και μάλιστα φθηνά, κέρδος της είναι. Για την εργοδοσία δεν είναι ζήτημα «ζωής η θανάτου», για εμάς όμως είναι.
  • Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ο ρόλος της ηγεσίας του Σωματείου. Τι κάνει το Σωματείο την ώρα που οι συνάδελφοι βιώνουν ανασφάλεια και δέχονται καλυμμένες η και ανοικτές απειλές να αποχωρήσουν ακόμα και χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Ποια είναι θέση τους απέναντι στις αδιαφανείς διαδικασίες και στις αυθαιρεσίες της τράπεζας; Απόλυτη σιγή, περιοδείες προώθησης «κάρτας αγορών» και συλλογή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές με την παράταξη της Ν.Δ στις τράπεζες με την επωνυμία ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.!!!

Συγχρόνως αποκαλύπτεται και η αναξιοπιστία της ηγεσίας του Συλλόγου. Όλοι θυμούνται τον πρόεδρο (Γκιάτης) και τον γραμματέα (Αδαμόπουλος), να υποστηρίζουν ότι με την πρόσφατη Επιχειρησιακή Σύμβαση εξασφάλισαν τις θέσεις εργασίας στην Τράπεζα. Όμως οι καλυμμένες και οι ανοικτές απειλές περί απολύσεων από την Δ/νση Προσωπικού και απο Διευθυντές Διευθύνσεων αποτελούν «συνδικαλιστικό ξεβράκωμα» της αξιοπιστίας του προεδρείου του Συλλόγου.

Ενώ η περίοδος είναι δύσκολη και απαιτείται συντονισμός και συσπείρωση δυνάμεων, η ΕΣΑΚ «τσουβαλιάζει» απόψεις και διαστρεβλώσει θέσεις (έρχονται και εκλογές στο Σωματείο βλέπετε…), με αφορμή την απαίτηση μας για ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ για όσους έχουν θεμελιωμένα Ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μετά την νέα επίθεση ενάντια στην παράταξή μας, επισημαίνουμε στους συναγωνιστές της ΕΣΑΚ ότι η Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει καμία «Εθελουσία», στην Ελληνική γλώσσα όταν αναφέρουμε ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ δεν σημαίνει εκβιαστική αποχώρηση ούτε το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η τράπεζα και για το οποίο παλεύουμε να μην περάσει. Αντίθετα από την πλευρά μας δεν απαξιώνουμε όλη την ανακοίνωση της ΕΣΑΚ που έχει σωστές επισημάνσεις, όμως πρέπει να προσέχουν. Η άποψη ότι «δεν έχει σημασία αν είναι δημόσια η όχι», ενισχύει την ατομική διαπραγμάτευση, απαλλάσσει τον εργοδότη από καταβολή εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, νομιμοποιεί την μελλοντική αποχώρηση ημέτερων με παχυλές αποζημιώσεις και του απλού εργαζόμενου φθηνά. Τέλος αν επιμένουν στην άποψη τους ας προσέξουν γιατί και στον προηγούμενο κύκλο «Εθελουσιών» στις τράπεζες παρατηρήθηκε μέλη της ΕΣΑΚ, ακόμη και αντιπρόσωποι σε Δ.Σ. και στην ΟΤΟΕ να διακινούν ανακοινώσεις ότι «Εθελουσία = Απολύσεις» , κλπ και οι ίδιοι την τελευταία μέρα να φεύγουν με αποζημίωση.

Συνάδελφε,

Μην αφήσεις τον φόβο και την απογοήτευση να καθοδηγούν τις αποφάσεις σου. Μην ξεχνάς ότι οι αποτυχημένοι τραπεζίτες που διασώθηκαν χάρη στα χρήματα του Ελληνικού λαού δεν μπορούν να κουνάνε απειλητικά το χέρι ούτε στους εργαζόμενους ούτε στην κοινωνία. Η απάντηση στην στρατηγική του φόβου, δεν είναι ούτε η λογική της ανάθεσης σε άλλους να λύσουν το πρόβλημα σου ούτε το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.   Γύρνα την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν «πελάτη» και θεωρεί τον εαυτό του ατζέντη της τράπεζας. Στήριξε την προσπάθεια της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ώστε στο χώρο της Alpha bank να δημιουργηθεί ένα ταξικό μέτωπο προάσπισης των δημοκρατικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Χωρίς το σύνδρομο της «αγωνιστικής αποκλειστικότητας» θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε το αντίπαλο δέος γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε το πλούτο και η συλλογική δράση μας τροποποιεί υπερ μας τους συσχετισμούς.  

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK                  Νοέμβριος 2016

Προσθήκη νέου σχολίου

- Θα ήταν χαρά μας να προσθέσετε τα σχόλιά σας στις αναρτήσεις μας.

- H ιστοσελίδα μας σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση