anakoinwsh«Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ , ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

 Τηλ.επικ/νίας:Γ.Παυλόπουλος:6944431895,Β.Πουλαρίκας:6936000324

Τις επόμενες μέρες περίπου 700 συνάδελφοι της πρώην Πίστεως θα λάβουν επιστολές με τις οποίες θα εγκαλούνται να αποχωρήσουν από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Πίστεως (ΤΑΠ). Τα επιχειρήματα που θα πλαισιώνουν την υφαρπαγή της συναίνεσης του εργαζομένου θα είναι ότι : «το ΤΑΠ διαλύθηκε», «πάρε τα λεφτά γιατί θα στα φάνε» κλπ. Οι συνάδελφοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά σε όσους έχουν επιλέξει την εκχώρηση της αξιοπιστίας τους έναντι ανταλλαγμάτων από την τράπεζα , και να σκεφθούν το δικό τους συμφέρον. Οι συνάδελφοι δεν πρέπει να βιαστούν, αντιθέτως πρέπει να λάβουν υπόψη τα κάτωθι:

  • Η τράπεζα οφείλει η ίδια να καλύπτει τις προβλεπόμενες από το καταστατικό του ΤΑΠ παροχές σε περίπτωση διάλυσης του Ταμείου. Ο Σύλλογος μπορεί να συναίνεσε στην προδοτική πράξη διάλυσης του ΤΑΠ, αλλά δικαιώματα διατηρεί ο κάθε υπάλληλος ατομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σύσταση του ΤΑΠ δεν αρκούσαν οι υπογραφές Συλλόγου και Τράπεζας αλλά και του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά.
  • Με το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση, εντάχθηκε το ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ, και οι συντάξεις μειώνονται κατά 25-40% σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες. Οπότε ο μόνος τρόπος για να πάρουν οι εργαζόμενοι μια αξιοπρεπή σύνταξη είναι να διεκδικήσουν την καταβολή της διαφοράς από την τράπεζα. Άρα όποιος δεν αποχωρήσει από το ΤΑΠ διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει σημαντική επιπλέον σύνταξη (κατά μέσο όρο 800-1000 ευρώ μηνιαίως, άρα πάνω από 200.000 στην 20ετία!!)
  • Η παροχή ΕΦΑΠΑΞ του ΤΑΠ, όπως είναι φυσικό δεν περιλαμβάνεται στις ενοποιήσεις του νέου Ασφαλιστικού (βλέπε άρθρο 35 νομοσχεδίου), αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την κινδυνολογία και την αναξιοπιστία των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Οπότε η παροχή του ΕΦΑΠΑΞ δεν κινδυνεύει.
  • Οι συνάδελφοι πρωτοασφαλισθέντες μετά το 1993 είναι μέλη του ΤΑΠ και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους παλιούς όσον αφορά το εφάπαξ και την λήψη επικουρική σύνταξης (τα όρια συνταξιοδότησης είναι άλλο θέμα). Όσοι δεν υπογράφουν διατηρούν το δικαίωμα τους, καθώς και την επιστροφή των επιπλέον εισφορών που παράνομα παρακρατούσε η τράπεζα (7% αντί 3,5%).
  • Η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πρόγραμμα εθελουσίας γιατί πρώτα θέλει να αποσπάσει την υπογραφή αποχώρησης από το ΤΑΠ, και μετά να «πιέσει» για την αποχώρηση των περισσοτέρων μελών του ΤΑΠ που ασφαλίστηκαν προ του 1993 και έχουν κατοχυρώσει σύνταξη. Γιατί να βιαστεί κάποιος-α να υπογράψει;

Συνάδελφοι,

            Θυμηθείτε την αναξιοπιστία και την προδοτική στάση της ηγεσίας του Συλλόγου στο Ασφαλιστικό. Πρώτα παραπλανούσαν ότι το ΤΑΠ ακυρωνόταν λόγω των αντιασφαλιστικών νόμων. Όμως δεν ισχύει για αυτό και η τράπεζα τους έβαλε να τροποποιούν συμβάσεις. Έλεγαν στους «μετα το 1993», ότι δεν είχαν δικαιώματα από το ΤΑΠ και πίεζαν να γραφτούν στο Ασφαλιστήριο παγίδα της ΑΧΑ, ενώ τώρα τους απευθύνουν επιστολές σαν μέλη του ΤΑΠ. Ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του Σωματείου ισχυριζόταν πριν 3 χρόνια ότι εξασφάλισε το ΕΦΑΠΑΞ. Πριν από 2 μήνες ισχυριζόταν ότι δήθεν ο «Κατρούγκαλος θα ενοποιήσει το εφάπαξ του ΤΑΠ». Τώρα που ο νέος νόμος εξαιρεί ξεκάθαρα το Εφάπαξ, ο Γκιάτης σπεύδει να το καταργήσει!! Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται πόσο καταστροφικός είναι ο νέος νόμος για τους Ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, και την ίδια στιγμή σπεύδουν να εξυπηρετήσουν την τράπεζα για να μην διεκδικήσουν οι συνάδελφοι τις επιπλέον παροχές που προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου!!    

Η αλήθεια είναι ότι η νεοφιλέλευθερη κυβέρνηση (και οχι της Αριστεράς) συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων. Με το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιφέρει μειώσεις 20% στους νέους ασφαλισμένους άμεσα και θέτει όλο το πλαίσιο για νέες μειώσεις για όλους σε 1-2 χρόνια. Για τους ενταγμένους στο ΕΤΑΤ οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες γιατί είχαν υψηλότερες παροχές. Συγχρόνως όμως εξυπηρετείται για μια φορά ακόμα η Τράπεζα. Η ένταξη 4.500 με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς από το ΕΤΑΤ στο ΙΚΑ, συνεπάγεται ένα κόστος κύριας ασφάλισης περί τα 400 εκατ ευρώ για το κράτος και η Alphabank για μια φορά ακόμα δεν πλήρωσε τίποτα !! Ποιο αλήθεια ήταν το αντάλλαγμα για αυτή την εξυπηρέτηση; Τα 55 εκατομμύρια από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ που πήγαν υπερ Αττικής; Κατι άλλο;

Ο μόνος τρόπος για να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη οι συνάδελφοι της πρώην Πίστεως είναι να μην υπογράψουν την αποχώρηση τους από το Ταμείο.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ALPHA BANK