http://2.bp.blogspot.com/-1yz3K8iYEVo/T_YWYCqOAjI/AAAAAAAADl4/m0k61zBMVaM/s1600/0.jpgΔιαβάστε και διαδώστε την αποκαλυπτική ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας στην Alpha Bank (τηλ. επικοινωνίας Γιώργος Παυλόπουλος 694 443 1895) που αφορά τόσο στην διαδικασία όσο και στις στοχεύσεις της Διοίκησης της Alpha Bank επ'ευκαιρεία του πρόγραμματος εθελουσίας 2016.

Οι συνάδελφοι μπορούν να συγκρίνουν την παρακάτω ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας" με την ανακοίνωση "σούπα" που εξέδωσε ο "ΕΝ.Α.Σ." την οποία φυσικά δεν συνυπογράψαμε (δείτε την εδώ) αλλά και με την άθλια ανακοίνωση-πρόσκληση για αποχώρηση από την Τράπεζα του Συλλόγου Προσωπικού (δείτε την εδώ)

Είναι καταφανές λοιπόν το συνδικαλιστικό κενό που υπάρχει στην Alpha Bank αφού οι κυρίαρχες δυνάμεις στους δύο Συλλόγους είτε παίζουν το ρόλο Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Τράπεζας είτε "έχουν βάλει την ουρά στα σκέλια" !

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι πολλές από τις επισημάνσεις που ακολουθούν μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εδώ και πολύ καιρό έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα ενημέρωσης και κινητοποίησης των συναδέλφων την ίδια στιγμή που η ομάδα της ΔΗΣΥΕ στον ΕΝ.Α.Σ. ασχολούνταν με πιό...σοβαρά θέματα (e-shop, "πακέτα διακοπών" κλπ) ! ενώ η ομάδα των εργοδοτικών στον Σύλλογο της Alpha "έτρεχε" για να πιάσει το "στόχο" της Τράπεζας. 

Σχολιασμός: Σπύρος Μητροτάσιος

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ

Το λεγόμενο πρόγραμμα «εθελουσίας», δεν είναι τίποτα άλλο από την εντατικοποίηση και συστηματοποίηση του καθεστώτος αδιαφάνειας και σκοτεινών διαδικασιών για την αποχώρηση εργαζομένων που εφαρμόζει η τράπεζα τους τελευταίους μήνες. Μέσα από ένα κλίμα κατευθυνόμενης ανασφάλειας και τρομοκράτησης η Διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να εκδιώξει φθηνά απλούς εργαζόμενους (και ακριβά τους ημετέρους) εμπεδώνοντας συγχρόνως την επιδείνωση στους όρους εργασίας. Με αφορμή τις φήμες και το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί για το πρόγραμμα αποχώρησης, η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επισημαίνει στους εργαζόμενους τα εξής:

  • Η μη επίσημη ανακοίνωση για πρόγραμμα εθελουσίας αποσκοπεί να απαλλάξει την τράπεζα από καταβολές στα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις αποχώρησης κατά το δοκούν.
  • Η αποχώρηση εργαζομένων πιθανότατα θα έχει διάφορες φάσεις και μπορεί να διαρκέσει πέραν του Δεκεμβρίου του 2016, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της τράπεζας (πχ μείωση 50 περίπου καταστημάτων εντός 12 μηνών που φωτογραφίζει κυρίως Διευθυντές).
  • Ορισμένα Διευθυντικά στελέχη Διευθύνσεων αλλά και καταστημάτων, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αξιολογήσεις τους έναντι συναδέλφων ή σε «άσεμνες» προτάσεις από την Διεύθυνση Προσωπικού να δώσουν ονόματα όσων δεν «γουστάρουν». Πρέπει να γνωρίζουν ότι αφού κάνουν την βρώμικη δουλειά, σε δεύτερο στάδιο θα είναι η δική τους σειρά. Αυτό εξάλλου συνέβη και την τελευταία φορά.
  • Ο κυριότερος περιορισμός που έχει η τράπεζα για τον αριθμό μείωσης του προσωπικού είναι το προϋπολογισθέν κονδύλι των 64 εκατ ευρώ που πέρασε σαν πρόβλεψη για το έτος 2016. Τα νούμερα που ακούγονται για το αριθμό εργαζομένων που επιθυμεί η τράπεζα να αποχωρήσουν δεν πρέπει να υιοθετούνται άκριτα. Η τράπεζα (και το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της που αποτελεί ο Σύλλογος) εξυπηρετείται αφάνταστα να προωθεί σενάρια για αποχωρήσεις πχ 800-1000 ατόμων, ώστε οι εργαζόμενοι να φεύγουν φθηνά (πχ 64 εκατ / 1000 εργαζόμενοι σημαίνει περίπου 60.000 κατά μέσο όρο στον καθένα). Φυσικά αφού φύγουν οι απλοί υπάλληλοι , οι ημέτεροι σε δεύτερη φάση θα φεύγουν με περισσότερα χρήματα. Κατά την γνώμη μας όσο οι συνάδελφοι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον τόσο θα ανέβει το ποσό της αποχώρησης και τόσο λιγότερο αριθμό θα αφορά.
  • Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να κοινοποιεί το ενδιαφέρον του για αποχώρηση αν δεν είναι αποφασισμένος να φύγει, διότι αυτομάτως καταγράφεται στους υπό αποχώρηση και ενδεχομένως να του ασκηθούν πιέσεις σε δεύτερο στάδιο. Το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία με την ηγεσία του Συλλόγου διότι λειτουργεί σαν η πίσω η πόρτα της τράπεζας για να διώχνει φθηνά εργαζόμενους.          

Άθλιος ο ρόλος της ηγεσίας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η ηγεσία του Συλλόγου δεν καταδίκασε τα φαινόμενα πιέσεων και καλυμμένων εκβιασμών που άσκησε η Διοίκηση το προηγούμενο διάστημα. Δεν ζήτησε ούτε διαφάνεια ούτε δημόσια ανακοίνωση, ενώ αντίθετα υιοθετεί την αντίληψη για πρόγραμμα αποχωρήσεων ακόμη και νέων συναδέλφων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άδειασμα στους νέους από την ομολογία ότι ζήτησαν μεγαλύτερο ποσοστό αποζημίωσης για τους νέους συναδέλφους (!), δηλαδή στοχεύουν να διώξουν στην ανεργία τους νέους με πιέσεις για να μείνουν οι ίδιοι και να τα «κονομάνε» με τους κολλητούς τους. Επίσης για μια ακόμα φορά ρίχθηκαν οι εργαζόμενοι της ΙΟΝΙΚΗΣ, καθότι δεν δίνεται δυνατότητα αποχώρησης με εξαγορά πλασματικών χρόνων όπως την τελευταία φορά, ενώ θα υπογράφουν και δήλωση ότι δεν θα διεκδικήσουν τίποτα από την τράπεζα (πχ εγγύηση του Εφάπαξ που η τράπεζα και ο Σύλλογος δεν αναγνωρίζουν)

Συνάδελφε,

Κάθε πρόγραμμα που αφορά την αποχώρηση εργαζομένων οφείλει να έχει συγκεκριμένους κανόνες και όρους δημόσια γνωστούς και να μην είναι αποτέλεσμα σκοτεινών διαδικασιών και προσωπικών επαφών. Οι δε συνάδελφοι δεν πρέπει να παρασύρονται και να αποχωρούν χωρίς θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε από απογοήτευση είτε από πιέσεις και φήμες. Καμία εμπιστοσύνη στους δήθεν διαμεσολαβητές της ηγεσίας του Συλλόγου, ούτε σε διάφορους καλοθελητές που πουλάνε δήθεν προστασία και παίρνουν συγχρόνως υποψηφιότητες για ψηφοδέλτια. Τέλος σε όσους συναδέλφους ασκηθούν πιέσεις να μην φοβούνται και να επικοινωνούν μαζί μας.    

 

 ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHABANK

Οκτώβριος 2016

 

Προσθήκη νέου σχολίου

- Θα ήταν χαρά μας να προσθέσετε τα σχόλιά σας στις αναρτήσεις μας.

- H ιστοσελίδα μας σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση