http://www.isologistiki.gr/images/photos/themes/BE0wx.jpegΠαραθέτουμε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου) για το πρόστιμο μαμούθ το οποίο επέβαλλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς -μετά από παρέμβαση του Συλλόγου- για παραβίαση του νόμιμου ωραρίου.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, 

Ο πρόσφατος έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματός μας, στο κτήριο επί της οδού Συγγρού 87, κατέδειξε πλήθος παρατυπιών και ουσιωδών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. 

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, και από το σχετικό πρόστιμο, το οποίο σε συνέχεια των διοικητικών κυρώσεων επιβλήθηκε, ύψους 1.635.000 €.  Σπεύδουμε προκαταβολικά να δηλώσουμε ότι κανείς δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να πριονίζει το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθεται.

Η διαπίστωση, όμως, αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι, προκειμένου να κρύβονται επιμελώς, κάτω από το χαλί, τα πολλά και οξυμένα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το Σύλλογό μας, η στάση αλλά και η δέσμευσή μας παραμένει αταλάντευτα προσανατολισμένη σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, υπηρετώντας σταθερά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των συναδέλφων μας. 

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας και το ύψος του διοικητικού προστίμου κινητοποίησαν αντανακλαστικά στις Διευθύνσεις Προσωπικού και άλλων συστημικών τραπεζών, υπό το φόβο διενέργειας ελέγχων σε αντίστοιχες κεντροποιημένες υπηρεσίες.  

  Ωστόσο, τα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά ληστείας με ομηρία αλλά και οι διαπιστώσεις της Επιθεώρησης Εργασίας για τον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών, πέραν των σοβαρών καταστρατηγήσεων στα θέματα, που άπτονται του πεδίου των εργασιακών σχέσεων, καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης όλων, στην κατεύθυνση της επίλυσης των σοβαρών αυτών προβλημάτων. 

Αρκετά πια με αυτή τη θλιβερή παραφωνία!  Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε η μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα να αποσπά αρνητικές πρωτιές στην ασφάλεια και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 

Δεν είναι δυνατόν να δαπανώνται υπέρογκα ποσά σε προωθητικές ενέργειες και διαφημιστικές καμπάνιες - για την καθιέρωση και συνεχή ανάδειξη του εμπορικού σήματος της Τράπεζας Πειραιώς - και κάποιοι με τις πράξεις ή παραλείψεις τους να απαξιώνουν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν έναντι της εργατικής νομοθεσίας, πολύ περισσότερο δε να απέχουν από την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων.   Όπως ο καθένας από εμάς, από τη θέση που υπηρετεί, είναι υπόλογος για μια λανθασμένη λογιστική εγγραφή ή συναλλαγή με φυσικό χρήμα, αναλαμβάνοντας επιπλέον την υποχρέωση να καλύψει την όποια ζημιά ενδεχομένως υποστεί η Τράπεζα, έτσι και εδώ οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες και οφείλουν να αναζητηθούν. 

Η νέα Διοίκηση είναι ανάγκη να θέσει ως μία εκ των άμεσων προτεραιοτήτων της και την ενασχόληση με τα θέματα, που αφορούν τους εργαζόμενους στη μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, διαμορφώνοντας ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, με σεβασμό πρωτίστως στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, ισότιμης αντιμετώπισης, ίσων ευκαιριών. 

Γιατί πέραν από τα κατά καιρούς εύσημα και τις ηθικές αμοιβές του παρελθόντος προς τους πραγματικούς … «στυλοβάτες» ή «συνεργάτες», όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να αποκαλούνται οι εργαζόμενοι, οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.  Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παραμένουμε η μόνη συστημική τράπεζα, χωρίς υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης εδώ και ένα χρόνο, δεν δικαιολογεί περαιτέρω καθυστερήσεις και αναβολές. 

Κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσουμε πρωτίστως τους συναδέλφους μας για την υπερήφανη στάση, που τήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου στο κτήριο Συγγρού 87, αγκαλιάζοντας και στηρίζοντας την παρέμβασή μας, επαναβεβαιώνουμε ότι με την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε ΜΑΖΙ να εργαζόμαστε για την αποτελεσματική διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, από όποια επιβουλή. 

Αυτή τη συνεπή, άλλωστε, στάση τιμούν και οι συνάδελφοί μας, ενισχύοντας και στηρίζοντας διαρκώς τη συλλογική μας προσπάθεια. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 - 3 (εσ. 81691 - 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.  .                              

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                   

     Ο Πρόεδρος                 Μπεμπένης Εμμανουήλ                        

Ο Γεν. Γραμματέας              Γοίλιας Ισίδωρος 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Η ανακοίνωση ΕΔΩ.