Αποτέλεσμα εικόνας για αποσχιση κλαδωνΟι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) για την προστασία της απασχόλησης (sic) που υποτίθεται ότι προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση αποτελούν παρελθόν.
Υπεύθυνοι πλέον για την αποτροπή απολύσεων στις Τράπεζες είναι τα σωματεία του χώρου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και...η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για το συμπέρασμα της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ όπως αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας στο Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ.) της περασμένης Πέμπτης (18/01).
Κάτω βέβαια από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων η πλειοψηφία αναγκάστηκε να ενσωματώσει στην απόφαση του Γ.Σ. «...πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση αντεργατικής συμπεριφοράς, αδιαλλαξίας ή παρελκυστικής τακτικής από την πλευρά της Τράπεζας»

Στην συνεδρίαση του Γ.Σ. παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ συν. Μητροτάσιος Σπύρος.

Ο εκπρόσωπος της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" αναφέρθηκε στην κοινή αντεργατική συμπεριφορά των Τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank στο θέμα των καθαριστριών (και εν μέρει των φυλάκων) γεγονός που πρέπει να θέσει συνολικά τον Κλάδο σε συναγερμό.
Επεσήμανε την ανυπαρξία συνδικαλιστικής αντίδρασης από πλευράς του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε τους εργαζόμενους.
Αποκάλυψε στο Γενικό Συμβούλιο την προκλητική χορήγηση επιπλέον συνδικαλιστικών αποσπάσεων (απαλλαγή από εργασία) στον "ΕΝ.Α.Σ." (σ.σ. ομάδα Κωνσταντινόπουλου).

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν, αλλά και της...διαβούλευσης που ξεκινά στην Τράπεζα !
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σιγή νεκροταφείου που παρατηρείται στην Alpha Bank σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει την Πειραιώς...(foto από την κατάληψη στο Κεντρικό της Πειραιώς)

Σχετική εικόνα«Η ΟΤΟΕ θα μείνει προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε και συνεχίζετε με τους Συλλόγους στην Τράπεζα Πειραιώς, θα διατηρήσει τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά σε ετοιμότητα και εγρήγορση και θα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα και αποφασιστική διάθεση την Τράπεζα στην επικείμενη διαβούλευση και σε κάθε φάση της διαβούλευσης θα κρατούν ενήμερους τους εργαζόμενους.»

Αυτή είναι η "απόφαση" της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας...και όποιος κατάλαβε...κατάλαβε.

http://www.piraeusbank.gr/~/media/upload/images/various/logo_piraeus_bank_400x400.pngΔελτίο Τύπου 

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι σε συμμόρφωση προς τις δεσμεύσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο 2015, προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών. 

Η μεταφορά διέπεται από το ΠΔ 178/2002, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται παράλληλα και οι περίπου 120 εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές χωρίς να θίγονται οι συμβάσεις εργασίας τους, οι οποίες διατηρούνται και υπό τον νέο φορέα της μονάδας με τους ίδιους όρους εργασίας. 

Επιπρόσθετα, διατηρείται σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων για δύο ακόμη χρόνια, καθώς και οι υφιστάμενοι όροι των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τους μέχρι την αποπληρωμή τους. 

Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και την ΟΤΟΕ, καθώς και τους ίδιους τους εργαζομένους ατομικά. 

Με τον τρόπο αυτόν, η Τράπεζα Πειραιώς συμμορφούμενη προς τις δεσμεύσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης, επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας με το ίδιο επίπεδο αποδοχών. 

Παράλληλα, η Τράπεζα θα προσέλθει σε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις της και να διερευνηθεί από κοινού το ενδεχόμενο βελτίωσης σημείων του προγράμματος μεταφοράς.

ΠΗΓΗ

Με μία προκλητική και ταυτόχρονα επικίνδυνη απόφαση η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μεταφέρει δύο Κλάδους εργασιών (Φύλαξη, Καθαριότητα) σε τρίτους.

Η απόφαση αυτή που ουσιαστικά οδηγεί στην απόλυση 120 περίπου εργαζομένων φυλάκων και καθαριστριών λήφθηκε μονομερώς από την Διοίκηση η οποία απλά ενημέρωσε τις Διοικήσεις των Σωματείων σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους.

Πιό συγκεκριμένα την Παρασκευή 15/12 η Διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε στα σωματεία του χώρου την απόσχιση των κλάδων καθαριότητας και φύλαξης και τη μεταφορά των συναδέλφων καθαριστριών και φυλάκων σε άλλη εταιρία (πιθανολογείται στην Alter Ego).

Τα στελέχη της Διοίκησης ανέφεραν μάλιστα ότι στόχος της Τράπεζας είναι η μείωση του προσωπικού κατά 650 άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου!!!

Άμεση ήταν η απάντηση των σωματείων του χώρου (συνολικά 6) τα οποία το μεσημέρι της Τρίτης 19/12  προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου (Αμερικής 4) της Κεντρικής Διοίκησης της Τράπεζας όπου και παρέμειναν έως αργά το βράδυ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων
 - Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.) 
 - Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Α.Π) 
 - Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) 
 - Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Ε.Σ.Ε.Τ.Π) 
 - Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε) 
 - Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης Πειραιώς - πρ. ΕΤΒΑ

σημειώνουν:

«Συνάδελφοι,  Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους φύλακες και καθαρίστριες.  Μας αφορά όλους!! Γιατί σήμερα είναι μόνο η αρχή… Αύριο ενδεχομένως θα είναι η σειρά μας.  Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην κοινή προσπάθεια.  Για τη διασφάλιση της σταθερής εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. »

Θα πρέπει βέβαια να γίνει σαφές ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πίεσης των αγωνιστικών δυνάμεων που δρουν στο χώρο και που ανάγκασε τις πλειοψηφίες της αδράνειας και της σιωπής (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) να βγουν -έστω και με το ζόρι- στο προσκήνιο.

Ακόμα χειρότερα...η ηγεσία της ΟΤΟΕ, η οποία αντί να πιέσει άμεσα της "Πειραιώς" με Απεργιακή κινητοποίηση πετάει ουσιαστικά το μπαλάκι στην Κυβέρνηση .

Και είναι αμφίβολο -κρίνοντας τόσο από την χαλαρή διατύπωση στην 2η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ , όσο και από την γενικότερη στάση των ηγεσιών του χώρου της "Πειραιώς" - εάν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ  προτίθενται πραγματικά να αντισταθούν στα σχέδια της Τράπεζας. Πόσο μάλλον να τα ανατρέψουν...

Σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη 21/12 στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της ΟΤΟΕ, της Διοίκησης της Τράπεζας και του Υπουργείου Εργασίας.
Αμέσως μετά θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

 

http://enimerosi.com/photos/770x500/katharistria-mapa1475155382.jpg«Σας κατέστη σαφές και ως εκ τούτου τελείτε σε γνώση ότι βρίσκετε σε εξέλιξη και επίκειται η ολοκλήρωση αμιγώς επιχειρηματικής αποφάσεως της Τραπέζης να μην διατηρήσει περαιτέρω την ειδικότητα των καθαριστριών καθώς και της μη δυνατότητας της Τραπέζης για απασχόλησή σας σε άλλη θέση βάσει του Οργανισμού Προσωπικού

Με αυτά τα λόγια τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Alpha Bank προαναγγέλουν την λήξη της σύμβασης εργασίας των καθαριστριών σε περίπτωση που οι τελευταίες δεν αποχωρήσουν από την Τράπεζα οικειοθελώς το αργότερο μέχρι τις 20.11.2017.

Το ζήτημα ανέδειξε για άλλη μια φορά ο Σύλλογος της Ιονικής αφού οι υπόλοιποι Σύλλογοι, "αγωνιστικοί" και μη, τηρούν σιγήν ιχθύος.

:http://www.symmaxia.org/images/articles/img/vogiatzopoulou_koukos.jpgΟ εργοδοτικός κατήφορος της ιστορικής ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων είναι πλέον καταφανής σε όλους. Εξού και οι πολλές οι αντιδράσεις που συνάντησε στο συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζών η απίστευτη πρόταση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ για την δημιουργία "ταμείου απολυμένων τραπεζοϋπαλλήλων".
Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση, ούτε και η συνεπής στάση απέναντι στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι συνεπείς δυνάμεις που δρούν στα πλαίσια της Ομοσπονδίας οφείλουν, έχουν υποχρέωση και καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν από κοινού το αντίπαλο δέος στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και τ'αφεντικά τους.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί όσο η συνδικαλιστική δράση καθορίζεται πρώτα και κύρια από τις υπαρκτές δυστυχώς μικροπαραταξιακές και κομματικές περιχαρακώσεις.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Alpha Bank έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω αναδημοσιεύει -χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα - τις ανακοινώσεις όλων των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων που δρουν στην Ομοσπονδία.
Έτσι μετά την ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (ΕΔΩ) παραθέτουμε αυτή τη φορά την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου στην ΟΤΟΕ (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ    19 Ιουλίου 2017    

Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΛΑΓΟΥ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ…

Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (18/7/17) με θέμα τα «μέτρα για την προστασία της απασχόλησης».

Αφού μας ανέλυσαν τους λόγους που πιθανά οι εργοδότες εξαναγκαστούν σε απολύσεις, αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες «προβλέψεις» τους για το εργασιακό μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων, μας κάλεσαν καταρχάς να «προβληματιστούμε» και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης.

Όπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους. 

Μίλησαν οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ για τη δυσκολία που θα έχει από εδώ και στο εξής η επιτυχία των εθελούσιων, γιατί «το ασφαλιστικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτρεπτικό για τους τραπεζοϋπαλλήλους…».

Είπαν ότι οι θέσεις εργασίας στις συστημικές τράπεζες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο γιατί αυτό επιβάλει το ΤΧΣ και οι δεσμεύσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσαν ότι η ηλεκτρονική τραπεζική θα συμβάλει σε αυτή την αρνητική πορεία και έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο των μαζικών απολύσεων.. 

Αν λοιπόν η ΟΤΟΕ είχε την πρόθεση να προετοιμάσει το κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων για να αποτρέψει τις απολύσεις, θα περιμέναμε να μας παρουσιάσει χτες ένα σχέδιο προετοιμασίας των αγώνων, Γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα.

Αυτή φυσικά ήταν και η πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Προετοιμασία των δυνάμεων ενάντια στα νέα μέτρα των εργοδοτών. 

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα: 
α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύει και θα καταρτίζει επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπάλληλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι… (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι…) και 
β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας!

ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ! 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ δεν πρέπει να δείξουμε σε αυτούς που έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν με βάση το ρεαλισμό των τραπεζιτών. Θέτουν σχέδια με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των αναγκών μας.

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ (Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ), ο εκπρόσωπος της οποίας στη χτεσινή συνεδρίαση δεν έβγαλε λέξη για το θέμα.ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ από την όψιμη διαφορετικότητα που εκφράζει στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η νέα παράταξη που δημιουργήθηκε στην ΟΤΟΕ (ΛΑ.Ε.).

Ανακάλυψαν -κάπως αργά μάλλον- πού οδηγείται η κατάσταση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και είχαν συνυπογράψει τη «ρήτρα απασχόλησης» που δήθεν θα απέτρεπε την αρνητική εξέλιξη. 

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι συνδικαλιστές στην ΟΤΟΕ που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ, καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποτελειώνει ό,τι άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες. Διευκολύνει τους μεγαλοεργοδότες να πατήσουν πάνω στα δικαιώματά μας, να τσακίσουν τις ζωές μας για να βγάζουν περισσότερα κέρδη.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. 

Ø  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. 

Ø  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ «ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ» ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. 

Ø  ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  Χαλιού Έφη (ΕΤΕ): 6973419392, Μπαλού Αλεξάνδρα (ΠΕΙΡΑΙΩΣ): 6977744095  Λάππας Θανάσης (ALPHABANK): 6976330556, Καρυώτη Ήβα (ΠΕΙΡΑΙΩΣ): 6949733543

Αποτέλεσμα εικόνας για απολύσεις stopΠαραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΡΙζοσπαστικής Παρέμβασης στην ΟΤΟΕ σχετικά με τις απίστευτες προτάσεις της ηγεσίας της ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση των επερχόμενων (;;;) απολύσεων στον κλάδο. Υπενθυμίζουμε ότι στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Tρίτη 18/07) στο οποίο παρεπιμπτόντως η ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-Εργοδοτικοί) βρήκε τον "ένοχο" στο πρόσωπο του Συλλόγου της πρ. Ιονικής-προτάθηκε συν τοις άλλοις και το εξής "μέτρο προστασίας" της απασχόλησης (βλέπε ανακ. ΟΤΟΕ Νο 19) :
Η δημιουργία ενός ‘’ταμείου’’ που θα επιμορφώνει τραπεζοϋπάλληλους και θα συνδράμει όσους (απολυμένους) δεν καταφέρουν τελικά να "ανταποκριθούν" στις απαιτήσεις...

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης

 

 

Πρωταρχικός στόχος της ΟΤΟΕ να είναι

Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

και όχι η δημιουργία ταμείου ενίσχυσης απολυμένων…

Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ούτε λίγο ούτε πολύ η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ), αποδέχτηκε το σχέδιο των τραπεζιτών για νέες μειώσεις των θέσεων εργασίας, με πρόσχημα την τεχνολογική εξέλιξη ή και την διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης.

 Θα περίμενε κανείς από την ιστορική ΟΤΟΕ, με τους δυναμικούς αγώνες για δικαιώματα και κατακτήσεις, απέναντι σε αυτά τα σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών, να καλέσει τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα και κινητοποιήσεις, για  την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της εργασίας και όχι της απασχόλησης, όπως κάποιοι θέλουν να τη λένε.

 Αντί αυτού όμως, με πρόταση της πλειοψηφίας ξεκίνησε μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός ταμείου (ή όπως αλλιώς θέλετε το λέμε) με σκοπό την αναβάθμιση της ‘’ψηφιακής κατάρτισης’’ των τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να καταστούν ‘’απασχολήσιμοι’’ και ενδεχομένως την αρωγή μέσω κάποιου βοηθήματος σε όσους τελικά δεν κρίνονται ‘’απασχολήσιμοι’’…!

 Απέναντι σε αυτούς τους επικίνδυνους χειρισμούς για τον κλάδο, ως Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην Ο.Τ.Ο.Ε δεν μπορούμε να τυρβάζουμε περί άλλων. Εδώ και τώρα να οργανώσουμε την πάλη για:

 • Προσλήψεις προσωπικού ενταγμένου στους οργανισμούς των τραπεζών και όχι «αλεξιπτωτιστών» ειδικών συνεργατών – συμβούλων
 • Τερματισμός του αναχρονιστικού θεσμού του ενοικιαζόμενου προσωπικού και ένταξη του ήδη απασχολούμενου στους οργανισμούς των τραπεζών ως μόνιμο προσωπικό
 • Να παραμείνει στις τράπεζες η διαχείριση των κόκκινων δανείων και να μην παραχωρηθεί σε εταιρείες
 • Να σταματήσει ο θεσμός των εθελούσιων αποχωρήσεων, αν όσοι αποχωρούν δεν αντικαθίστανται από νέο προσωπικό

 Η προστασία της εργασίας και των έστω μειωμένων θέσεων, συμφωνήθηκε με τις διοικήσεις των τραπεζών και περιλαμβάνεται και στην τελευταία ΚΣΣΕ 2016-2018 άρθρο 2.

Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι οι συμβάσεις δεν αρκεί μόνο να υπογράφονται αλλά και να τηρούνται.

 Δεν αρκεί κάποιοι να θριαμβολογούν για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και μετά να «κατανοούν» (άραγε εξυπηρετώντας ποιες σκοπιμότητες; ) τις διοικήσεις αν προκύψουν απολύσεις, αλλά να κινητοποιούν τον κλάδο για τήρηση των  συμβάσεων. Στο περίσσευμα υποκρισίας, ας απαντήσουμε με περίσσευμα αγώνων και δράσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Στην τελευταία μας ανακοίνωση μιλήσαμε για την ανάγκη ενότητας στον κλάδο ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις σε δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Για να επιτευχθεί όμως η ενότητα, χρειάζεται μια ελάχιστη   συμφωνία στην βάση όσων μας ενώνουν, απέναντι στην αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται ο κλάδος, με γνώμονα τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι των διοικήσεων.

 Γιατί η προάσπιση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν είναι υπόθεση των ηγεσιών, πλειοψηφιών ή παρατάξεων, αλλά όλων των εργαζομένων, με ενημέρωση και συμμετοχή.

Η Γραμματεία της

Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στην ΟΤΟΕ

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkjHZnOY1H83CDclv8ueMwHicUlJ8_zMbX0QI5qkNynboIvWFe"Στην κατεύθυνση αυτή το Γ.Σ. της ΟΤΟΕ αποφάσισε:  Να μελετήσει εναλλακτικές προτάσεις και τρόπους που θα δίνουν ολοκληρωμένες θεσμικές λύσεις στο πρόβλημα, όταν και αν παρουσιασθεί στις διαστάσεις που αναμένεται, παρέχοντας συμβατική θεσμική κατοχύρωση στους εργαζόμενους η οποία θα δίνει λύσεις προστασίας, σε ότι αφορά στην Εργασία.  Πρόκειται για την αναζήτηση μιας λύσης που θα παίρνει υπ’ όψιν της τις αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των εργαζομένων και θα λειτουργεί ως θεσμική προϋπόθεση και, ταυτόχρονα, ως εμπόδιο - ανάχωμα απέναντι σε αντεργατικές διαθέσεις συρρίκνωσης της Απασχόλησης, οι οποίες προβάλλονται ως «αναγκαίο κακό».

Με αυτές τις γενικόλογες όσο και ασαφαείς διατυπώσεις η ΟΤΟΕ ενημερώνει τους τραπεζοϋπάλληλους για τις πρoθέσεις και τις προτάσεις της για την προστασία της...απασχόλησης.

Σύμφωνα όμως με τις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αριστεράς Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και Ριζοσπαστική Παρέμβαση, οι προτάσεις αυτές της ΟΤΟΕ, τις οποίες η ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν τόλμησε καν να διατυπώσει ευθαρσώς στην ανακοίνωσή της, δεν είναι άλλες από την δημιουργία ενός Ταμείου (;;;) για τους απολυμένους τραπεζοϋπάλληλους!!

Έτσι σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Παρέμβαση τονίζει στην ανακοίνωσή της 6/2017:

"Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ούτε λίγο ούτε πολύ η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ), αποδέχτηκε το σχέδιο των τραπεζιτών για νέες μειώσεις των θέσεων εργασίας, με πρόσχημα την τεχνολογική εξέλιξη ή και την διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης. Θα περίμενε κανείς από την ιστορική ΟΤΟΕ, με τους δυναμικούς αγώνες για δικαιώματα και κατακτήσεις, απέναντι σε αυτά τα σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών, να καλέσει τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα και κινητοποιήσεις, για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της εργασίας και όχι της απασχόλησης, όπως κάποιοι θέλουν να τη λένε. Αντί αυτού όμως, με πρόταση της πλειοψηφίας ξεκίνησε μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός ταμείου (ή όπως αλλιώς θέλετε το λέμε) με σκοπό την αναβάθμιση της ‘’ψηφιακής κατάρτισης’’ των τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να καταστούν ‘’απασχολήσιμοι’’ και ενδεχομένως την αρωγή μέσω κάποιου βοηθήματος σε όσους τελικά δεν κρίνονται ‘’απασχολήσιμοι’’…!"

 

 

 

http://www.odigostoupoliti.eu/wp-content/uploads/2013/12/ethelousia.jpegΜε τυμπανοκρουσίες υποδέχθηκε η συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-Εργοδοτικοί) την "αυτονόητη" όπως την χαρακτηρίζει απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τις απολύσεις στην Τράπεζα Ατικής.

«Η σημασία της απόφασης αυτής στις δοσμένες συνθήκες" σημειώνει στην ανακοίνωσή της η η ηγεσία της ΟΤΟΕ ...« δεν αποτελεί μόνο αποτροπή αυθαίρετων και καταχρηστικών απολύσεων σε έναν ευαίσθητο κλάδο της οικονομίας, αλλά αποτελεί, παράλληλα, και θεσμικό ανάχωμα σε ανάλογες υστερόβουλες σκέψεις και σχεδιασμούς

ΞΕΧΑΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ στην Πειραιώς, στην Eurobank,στην Alpha Bank. Έκαναν και κάνουν πως δεν βλέπουν τι συμβαίνει σε σχέση με τις υποτιθέμενες "εθελουσίες" ή τα "προγράμματα αποχωρήσεως" ή όπως αλλιώς ονομάζουν οι τραπεζίτες την νέα μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας στις Τράπεζες.

Φυσικά, αφού η σύμπλευση με την εργοδοσία της άλλοτε κραταιάς Ομοσπονδίας, είναι πλέον δεδομένη. Όλα τα υπόλοιπα είναι φύλλο συκής!

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//EC76389D328DC18595DCF2DA010F99AA.jpg«Λίγες βδομάδες μετά την υπογραφή της Επιχειρησιακής ΣΣΕ 2017-2019 η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής (πλέον Attica Bank) προσπαθεί με την απειλή απολύσεων να εξωθήσει εργαζόμενους σε οικειοθελή αποχώρηση.» σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Ο Σύλλογός μας και η ΟΤΟΕ κινούνται από την πρώτη κιόλας στιγμή εκδήλωσης των κρουσμάτων και σε συνεχή πάντα συνεργασία με τα μέλη μας θεσμικά ώστε να γίνει απόλυτα  κατανοητό  στη  διοίκηση  και  το management της  Τράπεζας πως  δεν  θα επιτρέψουμε παιχνίδια με τον Κανονισμό Εργασίας Προσωπικού και τις θέσεις εργασίας μας.»

Στο μεταξύ το Δ. Σ. του Συλλόγου αποφάσισε κατά απόλυτη πλειοψηφία:

 • την προκήρυξη στάσεων εργασίας για Τετάρτη, 29 Μάρτη 2017, Πέμπτη, 30 Μάρτη 2017 και Παρασκευή, 31 Μάρτη 2017 από ενάρξεως της βάρδιας έως τις 10:45 ́ π.μ.για το σύνολο των εργαζομένων στηνΤράπεζα πανελλαδικά σε Δίκτυο Καταστημάτων και Διευθύνσεις Διοίκησης με  βασικά αιτήματα:-την  αποχή  της  διοίκησης  και  του management της  Τράπεζας  από  οποιαδήποτε συμπεριφορά  κατατείνει  υπό  την  απειλή  απόλυσης  στην  οικειοθελή  αποχώρηση συναδέλφων μας,-πολλώδε μάλλον την αποχή τους από οποιαδήποτε απόφαση απόλυσής τους,

και ζητά:

 • την    τήρηση    των    προβλέψεων    του    Κανονισμού    Εργασίας,    της    πρόσφατης Επιχειρησιακής  ΣΣΕ  2017-2019,  αλλά  και  της  ισχύουσα  Κλαδικής  ΣΣΕ  για  την προστασία των θέσεων εργασίας του προσωπικού της Τράπεζας,επιφυλασσόμενοι ρητά παντός νομίμου δικαιώματός μας σε περίπτωση εμμονής τουςενάντιασταεργασιακά μαςδικαιώματα.

Σύμφωνα τέλος με την Ανακοίνωση της ΟΤΟΕ -η οποία απειλεί με "πόλεμο" τα αφεντικά...- υπήρξε μια θετική, σε πρώτη φάση, εξέλιξη στο ζήτημα:

«Στην εξέλιξη αυτή, η ΟΤΟΕ με τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου των Εργαζομένων, αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά με προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας και αίτημα Τριμερούς συνάντησης μεταξύ των πλευρών των εκπροσώπων των εργαζομένων (Σωματείου και ΟΤΟΕ), της Διοίκησης της Τράπεζας και της Υπουργού Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου, με σκοπό την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που αφορούν στην απασχόληση των εργαζομένων. Η τριμερής συνάντηση ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη (5/4/2017) στο Υπουργείο Εργασίας. Με νέα παρέμβαση της ΟΤΟΕ στη Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, ματαιώθηκε η απόφαση που είχε προγραμματισθεί να ληφθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την Πέμπτη 30/3/2017 για την επικύρωση των απολύσεων των 14 εργαζομένων. »

Παράμβαση με ανακοίνωσή του τέλος έκανε και ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank o οποίος σημειώνει ότι "η φωτιά στο σπίτι του διπλανού μας πρέπει να σβήσει πριν φτάσει στο δικό μας".

Τώρα εαν οι εργαζόμενοι της "Attica" περιμένουν από τον Σύλλογο Προσωπικού της Alpha Bank να τους σβήσει τη φωτιά θα τους προτείναμε καλύτερα να πέσουν μέσα μόνοι τους...Εκτός και αν επιλέξουν τον δρόμο του μεθοδικού και συντεταγμένου αγώνα.

 

http://i2.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2014/02/ergasia.jpg?w=700Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και ο θόρυβος σχετικά με τις ανατροπές στα εργασιακά και τις απαιτήσεις Δανειστών-Εργοδοτών αλλά και τις θέσεις που διατυπώνουν τα συνδικάτα και η κυβέρνηση για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία των εργοδοτών (λοκ άουτ), τις ΣΣΕ κλπ.

Αναζητήσαμε λοιπόν και εντοπίσαμε στον ιστότοπο "Διαύγεια" την Υπουργική Απόφαση Κατρούγκαλου που αφορά στη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με σκοπό να «επανεξετάσει ορισμένα υφιστάμενα πλαίσια της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων» όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της διαβούλευσης ζητείται η γνώμη, γραπτή ή προφορική, διαφόρων φορέων (Υπουργείο, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.α.) προκειμένου η Επιτροπή να καταλήξει σε προτάσεις που θα...ευθυγραμμίζουν την ελληνική νομοθεσία στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλισμού, των ΣΣΕ με τις "βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές"...

 • Δείτε την Υπουργική Απόφαση για την σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΔΩ.

Τι θέσεις όμως έχουν πάρει ως τώρα οι διάφορες πλευρές:

Ηδη στην Επιτροπή έχουν αποστείλει Υπομνήματα από τα οποία μπορεί κανείς να σχηματίσει γνώμη για το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων που επιθυμούν τόσο οι πολυεθνικές και η μεγαλοεργοδοσία.:

 • Δείτε τι ζητά η πλευρά των Δανειστών (βλ.προηγούμενη ανάρτησή μας ΕΔΩ)
 • Δείτε τι ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (στο Υπόμνημα ΕΔΩ).

Ωστόσο πέρα από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (η οποία παρεπιμπτόντως συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 18/07), οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) συμφώνησαν στην διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου (!!!) στα εργασιακά. Μάλιστα -όπως πληροφορούμαστε από σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου- τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και κοινό κείμενο των εκπροσώπων εργοδοτών -εργαζομένων (!!!) πάνω στο οποίο θα ζητηθεί και η πολιτική στήριξη των κομμάτων εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

 

 

http://www.sev.org.gr/uploads/images/49339/omilia-fessa-apogevmatini-synedriasi-genikis-synelefsis-2016-enlarge.jpg?lm=78627d3979fee418045a518483e59af3

 • Υπερ-ρυθμισμένο και με προνόμια το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
 • Δυσάρεστο αλλά αναγκαίο μέτρο οι ομαδικές απολύσεις
 • Το λοκ άουτ δεν προσφέρει πολλά πράγματα σε μια επιχείρηση
 • Η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται δραστικά στην Ελλάδα από τη λειτουργία του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας
 • Τα 586 ευρώ δεν αρκούν για την επιβίωση μίας οικογένειας αλλά για το ένα εκατομμύριο ανέργους, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή

Αυτά τα κυνικά συμπεράσματα που συν τοις άλλοις προκαλούν τους εργαζόμενους της χώρας διαπίστώνει ο ΣΕΒ μέσω του εκπροσώπου και Προέδρου του Θ. Φέσσα σε συνέντευξή του τελευταίου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΜΠΕ. Οι θέσεις αυτές βέβαια απηχούν την αγωνία αλλά και τις πιέσεις που ασκεί η μεγαλοσυντεχνία των εργοδοτών για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δηλαδή για την ενίσχυση ουσιαστικά της θέσης και των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων.

 

Ακολουθεί στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««
Δημοσιογράφος: Σε μία οικονομία που βιώνει βαθιά ύφεση και μία πρωτοφανή αποεπένδυση, πιστεύετε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με περαιτέρω «απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας;

Θ.Φέσσας:Σας θυμίζω ότι στην Ελλάδα το εργασιακό περιβάλλον ήταν για δεκαετίες υπερ-ρυθμισμένο με προνόμια και δυσκαμψίες που εξυπηρετούσαν μεμονωμένα συντεχνιακά συμφέροντα και σίγουρα όχι τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομίας. Οι μέχρι σήμερα αλλαγές στα εργασιακά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση μισθών, γεγονός αναπόφευκτο όταν το ΑΕΠ βυθίζεται τόσο πολύ και απότομα. H αγορά έπρεπε να προσαρμοστεί στους δημοσιονομικούς στόχους. Επί της αρχής, και εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους χαμηλούς μισθούς. Αλλά σε καιρούς κρίσης και με τον ιδιωτικό τομέα να πληρώνει το κόστος της κατάρρευσης της δημόσιας οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις που κινδύνευαν, να επιζήσουν. Με την έννοια αυτή συγκράτησαν και συγκρατούν ακόμη, χειρότερες εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας και των λουκέτων στις επιχειρήσεις.

Οι καλύτεροι μισθοί, όπως και οι καλύτερες θέσεις εργασίας, χρειάζονται σοβαρές, βιώσιμες επενδύσεις. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει και τις επιχειρήσεις μας να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς. Συνεπώς, λέμε όχι στη συμπίεση μισθών και υποστηρίζουμε επενδύσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά, που δίνουν δουλειές και αιμοδοτούν τα δημόσια έσοδα.

Ο ΣΕΒ ανέκαθεν πρέσβευε να αποφεύγονται οι πρόσθετες ρυθμίσεις, οι «ελληνικές πατέντες», όπως έλεγε ένας προκάτοχός μου, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ. Άρα, η πρότασή μας είναι, καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της χώρας μας και όχι στις ανάγκες των επιμέρους συμφερόντων.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση του ΣΕΒ για τις ομαδικές απολύσεις; Θεωρείτε ότι δεν είναι επαρκές το ισχύον πλαίσιο;

Θ.Φέσσας:  Οι ομαδικές απολύσεις είναι ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις διάσωσης, συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις εφαρμόστηκε στη χώρα μας με την ελληνική πατέντα να παρεμβάλλεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εγκρίνει ή όχι αυτές τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη. Από τότε που νομοθετήθηκε το μέτρο αυτό, σχεδόν όλοι οι υπουργοί αρνήθηκαν να συναινέσουν, ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχε αμοιβαία κατανόηση εργοδοσίας-εργαζομένων. Το αποτέλεσμα; Οι εταιρείες που είχαν κάνει σχετική αίτηση έβαλαν λουκέτο. Δεν επιτεύχθηκε ποτέ ο στόχος, δηλαδή να επιβιώσει τουλάχιστον ένα μέρος της επιχείρησης.

Συνεπώς, επί της αρχής καλό είναι να υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες ως έχουν και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας.

 

Δημοσιογράφος: Το λοκ άουτ, αν και δεν ισχύει στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, είναι ακόμη ένα ζήτημα που έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο για τα εργασιακά. Είστε υπέρ της εφαρμογής του στην Ελλάδα;Επίσης, έχετε ταχθεί δημοσίωςυπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Ποια είναι τα σημεία που θέλετε να αλλάξουν;

Θ.Φέσσας:Γίνεται πολύς θόρυβος, χωρίς να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων. Το λοκ άουτ παίρνει υπερβολικές διαστάσεις στην πολιτική ατζέντα, χωρίς να μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σε μία επιχείρηση. Οπωσδήποτε, είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες, αλλά δεν είναι η λύση. Οι ρυθμίσεις σχετικά με τις απεργίες και ο συνδικαλιστικός νόμος πάσχουν σε άλλα σημεία, που πρέπει να προταχθούν ως προτεραιότητες στην επικείμενη διαπραγμάτευση, όπως είναι η υπερβολική προστασία των συνδικαλιστών, οι συνδικαλιστικές άδειες και η καταβολή της αμοιβής τους από τον εργοδότη, καθώς και θέματα σχετιζόμενα με την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν κατά προτεραιότητα.

Δημοσιογράφος: Mνημονιακές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μέσω του ΟΜΕΔ, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Γιατί επιμένετε να ζητάτε την επανεξέταση του θεσμού της διαιτησίας;

Θ.Φέσσας:  Η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται δραστικά στην Ελλάδα από τη λειτουργία του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας. Στην υποχρεωτική διαιτησία προσφεύγει ένα από τα δύο μέρη, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου, όταν αποτύχουν, ουσιαστικά ή τεχνητά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και λέω τεχνητά, γιατί η μία πλευρά μπορεί εσκεμμένα να προκαλέσει ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, όταν γνωρίζει ότι ο διαιτητής θα της δώσει περισσότερα από ότι θα μπορούσε ποτέ να διαπραγματευθεί με τον εργοδότη, πράγμα που συμβαίνει κατά κόρον στην ελληνική πραγματικότητα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κρίνει ότι η υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Τα αρμόδια όργανατου ILO έχουν κρίνει ότι η ελληνική υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βέβαια, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το 2014 ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να εγκαταστήσει έναν μηχανισμό υποχρεωτικής διαιτησίας, με στόχο την προστασία τής κοινωνικής ειρήνης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να αναπαράγεται το μοντέλο του παρελθόντος. Παράλληλα, οι βελτιωτικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί στην πράξη και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ότι δεν θα αποφύγουμε τελικά μεροληπτικές αποφάσεις, όπως στο παρελθόν. Στο ζοφερό σημερινό κλίμα, τέτοιες αποφάσεις μπορεί να εκτινάξουν στα ύψη τα μισθολογικά κόστη των επιχειρήσεων, επιτείνοντας τα προβλήματα επιβίωσης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και αποθαρρύνοντας τους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Συμφωνείτε να επανέλθει η διαμόρφωσή τους στα χέρια των κοινωνικών εταίρων;

Θ.Φέσσας:  Αίτημα του ΣΕΒ, όπως και της ΓΣΕΕ, είναι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πάρει τα μαθήματά τους από το παρελθόν στο πεδίο αυτό και διαπίστωσαν -εκ των υστέρων- ότι οι γενναίες αυξήσεις, που δόθηκαν στα χρόνια της ευφορίας, χωρίς προσεκτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων, υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Όσο η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι πιθανόν να μην είναι εφικτή η επαναφορά της ΕΓΣΣΕ. Θα μπορούσε, όμως, κατ' ελάχιστον να απλοποιηθεί η διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού (που έχει προβλεφθεί νομοθετικά) και να μειωθεί ο αριθμός των εμπλεκομένων στη διαβούλευση. Η εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων να είναι από αυτούς τους φορείς που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ. Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα των εργασιακών σχέσεων, η πρόταση του ΣΕΒ είναι να υπερισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις στο επίπεδο της επιχείρησης.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε και τις ΔΕΚΟ;


Θ.Φέσσας:
  Όχι. Οι θέσεις αυτές αφορούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και αφήνουν εκτός τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Και αναφέρω χωριστά τις ΔΕΚΟ, γιατί τυπικά μόνον λειτουργούν με βάση τους κανόνες τους εργατικού δικαίου του ιδιωτικού τομέα. Στην πράξη, τα πράγματα στις ΔΕΚΟ έχουν ξεφύγει τα τελευταία 30 χρόνια. Αντιμετωπίστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις σαν εκλογική λεία, με τις διοικήσεις να εμπλέκονται στα συστήματα κομματικής πελατείας. Παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διοικήθηκαν προς όφελος των μεμονωμένων ομάδων και όχι του συνόλου των πολιτών. Η συνήθης ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων έχει διαταραχθεί, επομένως εκεί χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που τις υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, όπως, επίσης, ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις όταν τέτοιες επιχειρήσεις εισέρχονται στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα μετά από αποκρατικοποίηση.

Δημοσιογράφος: Τελικά πιστεύετε ότι με κατώτατο μισθό 586 ευρώ μπορεί να επιβιώσει μία οικογένεια σήμερα;


Θ.Φέσσας:  
Η αλήθεια είναι ότι το κατώτατο όριο είναι χαμηλό σε σχέση με το μέσο επίπεδο διαβίωσης, που όλοι επιθυμούμε να υπάρχει στη χώρα μας. Τα 586 ευρώ δεν αρκούν για την επιβίωση μίας οικογένειας. Παρόλα αυτά, για το ένα εκατομμύριο ανέργους, ασφαλώς, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή, αντί να ζουν έναν παρατεταμένο εφιάλτη. Θέσεις εργασίας για τους ανέργους και αυξήσεις αμοιβών για τους εργαζόμενους μπορούν να έλθουν μόνο όταν αρχίσει να αναπτύσσεται πάλι ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε οι επιχειρήσεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι βιώσιμη; Είδαμε ότι ο ΣΕΒ συναίνεσε στην πρόσκαιρη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σας βρίσκει, όμως, σύμφωνους το νέο πλαίσιο, συνολικά;


Θ.Φέσσας: 
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους και δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα, δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα σαν μηχανισμό αναδιανομής, και να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης, κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης. Αυτοί που πληρώνουν σήμερα δεν μπορούν να ζουν με την αβεβαιότητα ότι δεν θα πάρουν σύνταξη αύριο σε μία κοινωνία με υψηλή ανεργία, ήδη υψηλές εισφορές, που γερνά γρήγορα. Δυστυχώς, το σύστημα εξακολουθεί να αμείβει όσους το δημιούργησαν, προνομιούχους εντός των τειχών και όχι όσους εργάζονται ή θέλουν να βρουν δουλειά. Φορτώνουμε στην πλάτη της γενιάς της κρίσης ένα άδικο ασφαλιστικό σύστημα. Έγιναν περικοπές με μία λογική της δεκαετίας του '50, ενώ σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα, κυβερνήσεις και εταίροι συζήτησαν διεξοδικά, πριν καταλήξουν σε μικτά συστήματα. Φοβάμαι ότι αν δεν δούμε συνταρακτικές αλλαγές στην οικονομία, ίσως χρειαστεί και άλλη «μεταρρύθμιση» σε 2-3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΕΒ, οι μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν, ήδη, να νιώθουν την επίδραση των συνεπειών. Δεν είναι μόνο, πλέον, οι άνεργοι νέοι που προσανατολίζονται στο εξωτερικό για δουλειά. Είναι και τα πιο άξια υψηλόβαθμαστελέχη, που έχουν σημαντικούς μισθούς στην Ελλάδα. Με τον σημερινό συνδυασμό εισφορών και φόρων, με την έλλειψη παροχών και συντάξεων από το κράτος, με τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, σημαίνει ότι από την αμοιβή για πέντε μέρες δουλειάς, οι τρεις και πλέον πηγαίνουν στο κράτος, με ελάχιστη απτή ανταπόδοση. Πριν να είναι αργά, ένας νέος κύκλος κοινωνικού διαλόγου πρέπει να ξεκινήσει.

 

 • Δείτε την συνένετευξη στο site του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ΕΔΩ.
 • Δείτε το σχετικό Υπόμνημα του ΣΕΒ προς την "Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αγορά Εργασίας" ΕΔΩ.