Ανακοίνωση Ιονικής Ενότητας: Μεγάλη συνδικαλιστική νίκη ενάντια στα «νέα ήθη» που προωθούν οι εργοδότες με προμετωπίδα την ALPHA BANK: ΑΘΩΟΙ οι συνάδελφοι Σ.Φιλιππόπουλος και Ν.Αλεξόπουλος για την… ηχορρύπανση που υποτίθεται ότι προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας το Μάρτιο-Απρίλιο 2017

Έπειτα από μία πολύωρη, μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε από τις πρωινές ώρες μέχρι τις 16:40 μ.μ. (!) χθες (Τετάρτη 9.1.19) στο Πταισματοδικείο Αθηνών, στην οποία εκδικάστηκαν 6 μηνύσεις της τράπεζας και του κυλικείου της εναντίον του Προέδρου του Συλλόγου μας συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου και του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής και νυν Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου μας συνάδελφου Νίκου Αλεξόπουλου, για την υποτιθέμενη (όπως αποδείχθηκε) διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της τράπεζας την περίοδο των κινητοποιήσεών μας (Μάρτιος – Απρίλιος 2017), το δικαστήριο ΑΘΩΩΣΕ τους συναδέλφους, δικαιώνοντας όσους πιστεύουν και αγωνίζονται για τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, σε βάρος της απαράδεκτης ενέργειας της τράπεζας που στρεφόταν ενάντια στα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η χθεσινή διαδικασία είχε όλα τα χαρακτηριστικά του εργασιακού «θρίλερ» που προσπαθούν να επιβάλλουν στις εργασιακές σχέσεις οι εργοδότες, με τις συστηματικές διώξεις των λίγων συνδικαλιστών που ακόμα αντιστέκονται, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την πάντοτε πρόθυμη ALPHA BANK…

Η τράπεζα είχε προσέλθει «πάνοπλη» με σύσσωμο το νομικό της επιτελείο και μάλιστα τη διαδικασία παρακολούθησε ο Γεν. Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας κ. Ορέστης Κανελλάκης, αποδεικνύοντας τη βαρύτητα που είχε προσδώσει η εργοδοσία σε αυτήν την υπόθεση και το μένος της ενάντια στους ανυπότακτους συνδικαλιστές της Ιονικής! Για λογαριασμό της τράπεζας κατέθεσαν διευθυντικά στελέχη και ο Διευθυντής Ασφαλείας, αλλά και ειδικός πραγματογνώμονας τον οποίο είχαν προσκαλέσει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας προκειμένου να κάνει μετρήσεις στο χώρο της τράπεζας για την ηχορρύπανση που υποτίθεται ότι προκαλείτο!!!

Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η βασική τους ενόχληση δεν ήταν η… ηχορρύπανση, αλλά όσα καταγγείλαμε στα συνθήματά μας και με τις μηνύσεις εναντίον των συναδέλφων μας επιδίωξή τους ήταν να πατάξουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στην τράπεζα. Δήλωσαν δε, ότι υπέστησαν ηθική βλάβη, ζητώντας το συμβολικό ποσό των 44 ευρώ, ώστε αν καταδικάζονταν οι συνάδελφοί μας, θα μπορούσαν να στραφούν οι κατήγοροι με αγωγή εναντίον τους για την επιπλέον οικονομική τους εξόντωση!

Αναγνωρίζουμε την πρωτοτυπία της Τράπεζας να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών λόγω… ηχορρύπανσης - έχουμε δει συνδικαλιστές να διώκονται για σωρεία αδικημάτων, αλλά για ηχορρύπανση πρώτη φορά-, αλλά ευτυχώς οι σαθρές, κατασκευασμένες αιτιάσεις για την υποτιθέμενη παρακώλυση της λειτουργίας της τράπεζας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, ενώπιον και της συμπαγούς υπερασπιστικής γραμμής των συνηγόρων μας κκ. Σπύρου Αγγέλη και Αγγελικής Καίσαρη.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η τράπεζα δε δίστασε να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια μία υπόθεση με ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο, αποδεικνύοντας τις αμείλικτες προθέσεις των εργοδοτών για τη συστηματική δίωξη των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ, αφού ουσιαστικά στη χθεσινή δίκη η τράπεζα με τη μήνυσή της προσπάθησε να καταστείλει συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις και συνταγματικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας τις διατάξεις… για την κοινή ησυχία!

Άλλωστε, η χθεσινή διαδικασία ήταν άκρως αποκαλυπτική και για το σημαίνοντα ρόλο για τον οποίο προορίζονται τα υποκινούμενα της τράπεζας στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Ο εργοδοτικός σύλλογος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και εμφανίστηκε αρωγός της τράπεζας (!!!), στρεφόμενος ευθέως εναντίον των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων που είχαν προκηρύξει οι σύλλογοί μας ΣΥΙΛΤΕ και ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας κατέθεσαν επιστολή του Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK του κ. Γκιάτη, με την οποία διαμαρτυρόταν επειδή τα μέλη του δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω των κινητοποιήσεών μας και του θορύβου που δήθεν προκαλούσαν, ζητώντας από την τράπεζα να κινηθεί με κάθε τρόπο εναντίον μας λόγω της παρακώλυσης της λειτουργίας της. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η εκκωφαντική απουσία και αδιαφορία της ΟΤΟΕ – κάτι… ασύλληπτο σε παλιότερες εποχές- που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι άγεται και φέρεται από τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, εν αντιθέσει τουλάχιστον με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο που εκδήλωσε ενδιαφέρον και μας εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο Πταισματοδικείο Αθηνών πρέπει να αφυπνίσουν τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με τα σχέδια αφανισμού του συνδικαλισμού που ξετυλίγονται ενώπιόν μας και τις πρακτικές που θα ακολουθήσει συντεταγμένα η εργοδοσία, τις οποίες εγκαινιάζει μάλιστα η ALPHA BANK, καθώς αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε σε σκοτεινές για τα εργασιακά δικαιώματα εποχές, με την πλήρη απαξίωση του συνδικαλισμού που θα λειτουργεί σαν βραχίονας της εξυπηρέτησης των εργοδοτικών συμφερόντων.

Τις θέσεις του συλλόγου μας στήριξαν οι νομικοί μας συνεργάτες κκ. Σπύρος Αγγέλης και Αγγελική Καίσαρη που με απόλυτα τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο αποδόμησαν πλήρως τους ισχυρισμούς της τράπεζας και ως μάρτυρες υπέρ των συναδέλφων μας κατέθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ συνάδελφοι Παναγιώτης Χαλικιάς και Φωτεινή Αναστασοπούλου.

Η υπερασπιστική μας γραμμή διαφώτισε πλήρως την έδρα για τα πραγματικά γεγονότα τόσο για τις συνεχείς απόπειρές μας που προηγήθηκαν των κινητοποιήσεων να διαβουλευθούμε με την τράπεζα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που συναντούσαν την προκλητική αδιαφορία των διοικούντων, καθώς και για την απόλυτη αναγκαιότητα των κινητοποιήσεών μας που είχαν αποκλειστικό και μόνο σκοπό την προάσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων των προερχόμενων από την Ιονική συναδέλφων μας.

Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή διαδικασία άκουσαν διευθυντικά στελέχη της τράπεζας να καταθέτουν για τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της, με αποκορύφωμα τον ισχυρισμό τους ότι υπέστησαν ζημία και οι εργασίες της «ΚΑΦΕ ΑΛΦΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ», γεγονός που αποδομήθηκε κατ’ απόλυτο τρόπο, αφού οι νομικοί μας σύμβουλοι επικαλέστηκαν τις οικονομικές καταστάσεις του έτους 2017 της επιχείρησης, με τα κέρδη του έτους αυτού να υπερβαίνουν αυτά του 2016 κατά 15.000 ευρώ!

Επιπροσθέτως η συναδέλφισσα Αναστασοπούλου γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων η τράπεζα τη μετέθεσε, προφανώς λόγω της συνδικαλιστικής της ιδιότητας στον ΣΥΙΛΤΕ και της υποστήριξής της προς τις κινητοποιήσεις, κάτι που δυστυχώς αποτελεί συνήθη πρακτική σε βάρος πολλών συναδέλφων μας όλα αυτά τα χρόνια.

Στην απολογία τους οι συνάδελφοι Φιλιππόπουλος και Αλεξόπουλος τόνισαν όλα όσα είχαμε καταγγείλει για τις καταστροφικές επιπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας. Αναφέρθηκαν στην ακραία αδιαφορία της τράπεζας που οδήγησε στην υποστελέχωση του κλάδου σύνταξής μας και είχε προκαλέσει την ουσιαστική παύση της λειτουργίας του και επεσήμαναν ότι είναι τουλάχιστον τραγελαφικό να κατηγορούνται οι συνδικαλιστές για τη «διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της τράπεζας» και η Τράπεζα να «ζητάει τα ρέστα» από τους εργαζομένους, όταν οι ίδιοι οι διοικούντες οδήγησαν στην κρίση χρέους της Ελλάδας και της ρευστότητας του τραπεζικούς συστήματος, με τις «ατυχείς» στρατηγικές τους στη διαχείριση κεφαλαίων και στο θέμα του υπερδανεισμού και των μετοχοδανείων καθώς και με τα υπέρογκα bonus (για τα οποία άλλωστε βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης).

Εξ άλλου για όλα τα παραπάνω έχουμε επιβεβαιωθεί πλήρως, αφού η τράπεζα εξαναγκάστηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να αποσπάσει επιπλέον υπάλληλο στον κλάδο ΤΑΠΙΛΤ-ΕΦΚΑ προκειμένου να επαναλειτουργήσει ουσιαστικά ο κλάδος σύνταξής μας, ενώ παρελθόν αποτελεί πλέον και η προηγούμενη «αμαρτωλή» διοίκηση Μαντζούνη. Ελπίζουμε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης να αφήσει πίσω τις κοντόφθαλμες λογικές της προηγούμενης διοίκησης και να ατενίσει το μέλλον μαζί με τους εργαζομένους για μία σύγχρονη και αναπτυσσόμενη ALPHA BANK.

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μία μεγάλη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος που παρά τον εκφυλισμό και την απαξίωση που έχει υποστεί, αποδεικνύει ότι οι συνδικαλιστικοί αγώνες δε διώκονται, δεν πατάσσονται και θα συνεχίσουν να βρίσκουν εκφραστές και εστίες αντίστασης που ελπίζουμε να μπορέσουν να πυροδοτήσουν την ανάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος από την πλήρη αδράνεια και ανυπαρξία.

Οι Σύλλογοί μας θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, να έχουν πίστη στους συνδικαλιστικούς αγώνες, να καταβάλλουν προσπάθειες να απομονωθεί και να χτυπηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και να ανατραπούν οι επιδιώξεις του που συμπίπτουν με αυτές των εργοδοτών και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εργατικές διεκδικήσεις. .

Ευχαριστούμε θερμά τους νομικούς μας συνεργάτες κκ. Σπύρο Αγγέλη και Αγγελική Καίσαρη για την επιτυχημένη υπεράσπιση των συναδέλφων μας και όλους τους συναδέλφους μας που έδωσαν το παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαδηλώνοντας για το ελεύθερο συνδικαλιστικό μας φρόνημα!

ΠΗΓΗ