Αποτέλεσμα εικόνας για συλλογικες σύμβασειςΔιαβάστε την ανακοίνωση Νο 26 της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ" με τίτλο «Ασπιρίνες και Αντίδωρα εν όψει της Κλαδικής ΣΣΕ». 

 

Με την ανάδειξή της σε 4η δύναμη και με την εκλογή 5 Συμβούλων στη νέα Διοίκηση της ΟΤΟΕ η παράταξη της "Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας" αυξάνει την δύναμή της κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η "Συνδικαλιστική Πρωτοπορία" συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μαχητικού Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου), της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Εργαζομένων στην Alpha Bank και άλλων ανεξάρτητων συνδικαλιστών από τις Τράπεζες.

Στο Συνέδριο κυριάρχησε η αντιπαράθεση γύρω από τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς ο κύριος όγκος των Συνέδρων που παρευρίσκονταν μέσα στην αίθουσα κατά την διάρκεια των εργασιών του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας προέρχονταν από τα σωματεία του χώρου αυτού 

Σκληρή - και καθόλου άδικη βέβαια- ήταν η κριτική που ασκήθηκε στην ΔΗΣΥΕ, χωρίς η τελευταία να είναι σε θέση -πέρα από τις συνήθεις κορώνες...αυτοθαυμασμού- να απαντήσει επί της ουσίας για την εκκωφαντική απουσία της Ομοσπονδίας σε όλα τα  όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Στα ζητήματα εκείνα τα οποία έκριναν και κρίνουν την ζωή και την εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στη χώρα μας και που δεν είναι άλλα από τις χιλιάδες συγκαλυμένες απολύσεις με τον μανδύα των εθελουσιών, την βάρβαρη ατομική στοχοθεσία, το ωράριο κλπ

Κατά τα άλλα κομπορρημονούν υποστηρίζοντας πως « Η Δύναμη που εξασφάλισε η ΔΗΣΥΕ στη νέα ηγεσία της ΟΤΟΕ δημιουργεί ελπίδες για τη πορεία του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων που θα διασφαλίσει ακόμα περισσότερο την εργασία και τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων στη νέα εποχή. » όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΣΥΕ.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΥΤΠΕ (πρ. Κύπρου) με ανάρτησή του στο FB του Συλλόγου αναφέρει:

«Η ανεξάρτητη παράταξη "ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ" που έχει δημιουργηθεί με βασικό πυλώνα το ΣΕΥΤΠΕ αναδείχτηκε τέταρτη (4) δύναμη στο 32ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ μπαίνοντας "σφήνα" στο συνδικαλιστικό και κομματικό κατεστημένο. Η φωνή των συναδέλφων μας γίνεται ακόμα πιο ισχυρή με αύξηση κατά 20% της δύναμης μας σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Απ' εδώ και στο εξής ο Σύλλογός μας επηρεάζει τις εξελίξεις όχι μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά σε όλο τον τραπεζικό κλάδο. Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που μας στηρίζετε και υποσχόμαστε με αίσθημα ευθύνης να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με αμείωτη ένταση για καλύτερες συνθήκες εργασίας στις τράπεζες.»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 32ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΕΞΙΑ

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ÏˆÎ·Ï†Î¹ÏƒÎ¼Î±Η Επιτροπή Ψηφισμάτων  του 32ου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ απέρριψε ψήφισμα του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας (ΣΣΕΜ) το οποίο αφορούσε στην ρύθμιση Στεγαστικών Δανείων ΣΣΕ '84.  Το σκεπτικό της Επιτροπής (στην οποία μειοψήφισε ο συν. Γιάννης Αναστάσάκης από την "Ριζοσπαστική Παρέμβαση") ήταν ότι το Ψήφισμα "προέρχεται από συνταξιούχους" καθώς και ότι "αφορά σε μία μόνο Τράπεζα". 

Πέρα, βέβαια, από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, η ουσία είναι ότι η ηγεσία της ΟΤΟΕ έχει βρεί "τοίχο" στην εργοδοτική πλευρά και ως εκ τούτου αποφεύγει να ενοχλήσει περαιτέρω τις Τράπεζες σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ίσως βέβαια κάποιοι να περιμένουν...το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λυθεί το καυτό αυτό πρόβλημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Με τον ίδιο τρόπο βέβαια που το εν λόγω κόμμα θα λύσει το θέμα των "κόκκινων δανείων" (!!!) όπως "από του βήματος του Συνεδρίου" αναφωνούσαν οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ.

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με την επιστολή του ΣΣΕΜ «η πλειοψηφία εκ των 6.000 περίπου λογαριασμών /πιστούχων από την Εμπορική Τράπεζα μπαίνει στην τελευταία περίοδο αποπληρωμής του δανείου η οποία περιλαμβάνει την υψηλότερη τοκοχρεωλυτική δόση..

Logo2 OTOEΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ»
Για το 32ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σύνεδροι του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας

Οκτώ χρόνια μετά την χρεοκωπία της χώρας και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών ένα φάντασμα πλανιέται «πάνω από των Ελλήνων τις κοινότητες»:
Είναι η εγκαθίδρυση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην οικονομία, στην εργασία, στη ζωή μας.

Τρία χρόνια μετά το 31ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ και τις ανυπέρβλητες συνέπειες που είχαν για τους εργαζόμενους οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών, η «συμμαχία» των «πούρων» και των «μεταμφιεσμένων» εργοδοτικών συνδικαλιστών παλεύει να κρατήσει τα προσχήματα.
Πότε με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν και πότε με άσφαιρα «αντιπολιτευτικά» πυρά…

Απέναντι στις δυσοίωνες εξελίξεις στον Κλάδο έχει παραδοθεί αμαχητί στην γραμμή των νέων εργοδοτών –μεγαλομετόχων

Με έναν, ξεπερασμένο από τη ζωή, «mainstream» συνδικαλισμό ολίγον πελατειακό, ολίγον διαμεσολαβητικό, ολίγον (και προσχηματικά) διαμαρτυρόμενο, περιμένει τους ιδεολογικούς φίλους «απο τα παλιά» του πελατειακού συστήματος

Την ίδια στιγμή κλείνει πονηρά το μάτι στις Διοικήσεις των Τραπεζών και αποδέχεται:

Χιλιάδες συγκαλυμμένες απολύσεις που βαφτίζονται «εθελουσίες» με συνέπεια την μείωση θέσεων εργασίας στις Τράπεζες.

Κανονισμούς Αξιολόγησης με Ατομική Στοχοθεσία (Πειραιώς) και Οδηγίες Υποαξιολόγησης Προσωπικού (Alpha Bank) που ανοίγουν το δρόμο σε «αιτιολογημένες» απολύσεις

Ωμή καταστρατήγηση του ωραρίου με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες υποτιμώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το ΣΕΠΕ

Κατακρεούργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (βλ. πρόταση Γραμματείας Ασφαλιστικού για ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στο ΙΚΑ πολύ πριν τον Νόμο Κατρούγκαλου !!!) …για να αναφέρουμε λίγα μόνο από τα «πεπραγμένα»

    Εκκωφαντική η σιωπή τους ! Ένοχη η συναίνεσή τους…

Και σήμερα που οι Τράπεζες ισορροπούν στο τεντωμένο σχοινί της επιβίωσης, η ηγεσία της Ομοσπονδίας μας σφυρίζει αδιάφορα.

Κάνοντας πώς δεν γνωρίζει τίποτα για την επερχόμενη λαίλαπα στον Κλάδο, που αφορά όλους και όλα, αρνείται πεισματικά να αφυπνίσει τους εργαζόμενους

Κάνει πως δεν ακούει το καθημερινό αγκομαχητό των συναδέλφων

Και την βασανιστική αμφιβολία για το εργασιακό τους αύριο

Ενώ κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο σε Συλλόγους και συνδικαλιστές που «κόντρα στον καιρό» δίνουν μάχες για τα καθημερινά και ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων

Το αξίζει ο κλάδος μας και το ιστορικό συνδικαλιστικό του κίνημα ;

                 

                                        ΠΟΙΑ ΟΤΟΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ;

ΘΕΛΟΥΜΕ μία ΟΤΟΕ ;

Που εξασφαλίζει απλά την επιβίωση μιας στενής κάστας συνδικαλιστών;
Που αδυνατεί να εκφράσει τα αιτήματα της νέας γενιάς τραπεζοϋπαλλήλων, αυτών που είναι ασφαλιστικά εγκλωβισμένοι και εργασιακά μετέωροι χωρίς καμία σιγουριά για το αύριο, για τη ζωή τους.
Που αρνείται να παρέμβει αποφασιστικά στην αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων
Που άβουλη «αναμένει» το νέο ασφαλιστικό με τον «τρίτο πυλώνα» της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει στα συρτάρια του ο ΣΕΒ , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τα πολιτικά φερέφωνα τους;
Που εξυπηρετεί έναν συνδικαλισμό απογυμνωμένο από κοινωνικά ερείσματα;

ή ΘΕΛΟΥΜΕ μία ΟΤΟΕ ;

Που διασφαλίζει την σύγκλιση, ενότητα και συνοχή ΟΛΩΝ των συνδικαλιστικών δυνάμεων
Που γνωρίζει τι σημαίνει ωράριο, στόχοι, απαξίωση, ανασφάλεια για το αύριο
Που έχει στην φαρέτρα της την εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας και των ΣΣΕ
Που αποτελεί ΑΝΑΧΩΜΑ στην ΒΙΑΙΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Που είναι ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ, ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ των εργαζομένων
Που θα δώσει ΟΡΑΜΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στο ΚΙΝΗΜΑ

ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ

 Να αποδοκιμάσουμε την πολιτική της κυρίαρχης συνδικαλιστικής ομάδας που έχει μετατρέψει την ιστορική μας Ομοσπονδία σε ουραγό των εξελίξεων

 Να απορρίψουμε τον ρόλο οχήματος-κομιστή των νεοφιλελεύθερων λύσεων στο χώρο μας

 Να χαράξουμε τον νέο προσανατολισμό της Ομοσπονδίας μακριά από «καθεστωτικές» αντιλήψεις και «εργοδοτικούς» ρόλους

Να αποτινάξουμε τις ηττοπαθείς συμπεριφορές που αποτελούν ομολογία ενοχής και ανικανότητας στην υπεράσπιση των κεκτημένων του Κλάδου

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ

1. Για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας απέναντι στα σχέδια-πογκρόμ των «νέων εργοδοτών-μεγαλομετόχων» που ήδη έχουν τοποθετηθεί στις Τράπεζες

2. Για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σταδιακή αναπλήρωση των απωλειών

3. Για να επιδιωχθεί δυναμικά η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ (Ωράριο, υπερωρίες, άδειες)

4. Για να διεκδικήσουμε άμεσα την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν ή «λιμνάζουν» λόγω της ατολμίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών (Στεγαστικά Δάνεια κλπ)

5. Για να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ οι οδηγίες υποαξιολόγησης με στόχο την απόλυση και η επιβολή ατομικών στόχων με τον μανδύα της «προσωπικής συνεισφοράς

6. Για να αντισταθούμε έμπρακτα στο τρίτο πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης που προωθείται από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΣΕΒ, Μνημονιακό Μπλοκ

                 

                      ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

           ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

H παράταξη της ΟΤΟΕ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (πρ. Κύπρου)», της Συμμαχίας Εργαζομένων στην Alpha Bank και πολλών ανεξάρτητων συνδικαλιστών από άλλους χώρους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ωραριο εργασιαςΈπρεπε να προηγηθεί το μπαράζ ελέγχων του ΣΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς -το οποίο προκλήθηκε από τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου της πρ. Τράπεζας Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) που δραστηριοποιείται στην εν λόγω Τράπεζα- προκειμένου να φιλοτιμηθεί η ηγεσία της ΟΤΟΕ και να εκδώσει ανακοίνωση για την πιστή τήρηση του ωραρίου. Πλησιάζει και η λήξη της ΣΣΕ βλέπεται.

Από τον βαθύ τους λήθαργο όμως (ιδίως για το ζήτημα του ωραρίου) ξύπνησαν και οι "συνταξιούχοι" του ΕΝ.Α.Σ. δράττοντας την ευκαιρεία να εμφανιστούν κι αυτοί ως υπερασπιστές των "συλλογικών συμφωνιών".

Στις ανακοινώσεις που ακολουθούν μπορείτε να "εισπνεύσετε" λίγη από τη σκόνη που σήκωσαν για να καλύψουν την διαχρονική τους ανυπαρξία γύρω από το ζωτικό αυτό ζήτημα.

Ωστόσο εάν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να σταθούμε, αυτό αφορά στην απαίτηση - επιτέλους - της Ομοσπονδίας για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των τραπεζοϋπαλλήλων που - ας μην το ξεχνάμε - με την δική της σφραγίδα επιβλήθηκαν. 

Αναμένουμε τα αποτελέσματα της 1ης συνάντησης ΟΤΟΕ-Τραπεζών. Με βάση την πρόσκληση της Ομοσπονδίας αυτή ορίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2018

Με έναν εύσχημο τρόπο η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) , σε ανακοίνωσή της, μάς ενημερώνει ότι «ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών αποτελεί την αφετηρία διαμόρφωσης νέων στρατηγικών από τους νέους μετόχους και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (ξένοι στην πλειοψηφία τους)» και συνεχίζει:

«Θύματα των επιλογών αυτών σχεδιάζεται να είναι πάλι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δεδομένου ότι-σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο από κορυφαία τραπεζικά στελέχη -επιδιώκεται οι θέσεις εργασίας να μειωθούν περαιτέρω κατά 5000-10000 τα επόμενα 2-3 χρόνια."

«Πίσω από τα νούμερα όμως υπάρχουν οι άνθρωποι» μάς υπενθυμίζει η ηγεσία της ΟΤΟΕ ... πάνω που το είχαμε ξεχάσει .

Ωσόσο δεν ανησυχούμε...

«Η ΟΤΟΕ θα υπερασπισθεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες» και απευθύνει μάλιστα αυστηρή προειδοποίηση σε εκείνους που διαμορφώνουν αντεργατικές στρατηγικές...να μην τολμήσουν !

Φόβος και τρόμος έπιασε τα funds στο άκουσμα της αυστηρής αυτής προειδοποίησης των συνδικαλιστών της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ...

Αποτέλεσμα εικόνας για οτοεΣύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι ξένοι μεγαλομέτοχοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να αποχωρήσουν από την χώρα...

Ας σοβαρευτούμε

Η ανακοίνωση μάλλον ενισχύει τις τάσεις αποχώρησης των εργαζομένων στις Τράπεζες.

Στην ουσία της δε, έχει τρομοκρατικό υπόβαθρο.

Ουσιαστικά αναπαράγει τους φόβους του "απλού" εργαζόμενου και απαντά στο δίλλημά του:

«Αποχώρηση με ένα "καλό πακέτο τώρα" ή απόλυση με μια ψευταποζημίωση μετά.»

Για αυτό και κανείς εργαζόμενος δεν έδωσε σημασία στις όποιες "διαβεβαιώσεις" της Ομοσπονδίας.

Για αυτό και μία ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα (χιλιάδων απολύσεων στον κλάδο και μάλιστα σύντομα !) πέρασε γενικά "στο ντούκου".

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εργατοπατέρες αργά η γρήγορα θα βρεθούν για άλλη μια φορά στη γνωστή θέση.                   Αφενός θα πρέπει να διαχειριστούν μιά σοβαρή εργασιακή κρίση αφετέρου θα αποφύγουν να συγκρουστούν με τις Διοικήσεις.                               (foto Κλαδική ΣΣΕ 2016-2018)

Θα επανέλθουμε...

 

 

IMG 0352Με εκπροσώπους της εργοδοσίας και μάλιστα τους CEO (!!!) των Τραπεζών έκοψε φέτος την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η ΟΤΟΕ.

Στο εστιατόριο "ΚΑΠΑΡΗ" στο Θησείο παραβρέθηκαν:

 - Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ) κ. Νικόλαος Καραμούζης 

 - Ο κ. Φωκίων Καραβίας  Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank Ergasias AE  

 - Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης 

 - Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

   Δεν παρεβρέθηκε εκπρόσωπος της Alpha Bank.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει (αλλά και σε αυτές που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον) το Τραπεζικό σύστημα και έκανε λόγο για προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της "προστασίας της απασχόλησης".

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν και οι 4 προσκεκλημένοι οι οποίοι αναφέρθηκαν στην συνέχιση της προσπάθειας που πρέπει απο κοινού, Διοικήσεις και εργαζόμενοι, να καταβάλλουν. Κάλεσαν δε παρευρισκόμενους "να δούμε όλοι το μέλλον με αισιοδοξία".

Εμείς να υπενθυμίζουμε απλά ότι τέλος του έτους λήγει η Κλαδική ΣΣΕ (2016-2018)...

Σχετική εικόνα«Η ΟΤΟΕ θα μείνει προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε και συνεχίζετε με τους Συλλόγους στην Τράπεζα Πειραιώς, θα διατηρήσει τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά σε ετοιμότητα και εγρήγορση και θα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα και αποφασιστική διάθεση την Τράπεζα στην επικείμενη διαβούλευση και σε κάθε φάση της διαβούλευσης θα κρατούν ενήμερους τους εργαζόμενους.»

Αυτή είναι η "απόφαση" της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας...και όποιος κατάλαβε...κατάλαβε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΤΕς ΟΑΣΑΠροκειμένου οι συνάδελφοι-τραπεζοϋπάλληλοι να συνεχίσουν να προμηθεύονται Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών με Έκπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

:http://www.symmaxia.org/images/articles/img/vogiatzopoulou_koukos.jpgΟ εργοδοτικός κατήφορος της ιστορικής ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων είναι πλέον καταφανής σε όλους. Εξού και οι πολλές οι αντιδράσεις που συνάντησε στο συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζών η απίστευτη πρόταση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ για την δημιουργία "ταμείου απολυμένων τραπεζοϋπαλλήλων".
Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση, ούτε και η συνεπής στάση απέναντι στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΕ και της ΔΑΚΕ.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι συνεπείς δυνάμεις που δρούν στα πλαίσια της Ομοσπονδίας οφείλουν, έχουν υποχρέωση και καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν από κοινού το αντίπαλο δέος στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και τ'αφεντικά τους.
Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί όσο η συνδικαλιστική δράση καθορίζεται πρώτα και κύρια από τις υπαρκτές δυστυχώς μικροπαραταξιακές και κομματικές περιχαρακώσεις.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Alpha Bank έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω αναδημοσιεύει -χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα - τις ανακοινώσεις όλων των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων που δρουν στην Ομοσπονδία.
Έτσι μετά την ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (ΕΔΩ) παραθέτουμε αυτή τη φορά την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου στην ΟΤΟΕ (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ    19 Ιουλίου 2017    

Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΡΟΛΟ «ΛΑΓΟΥ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ…

Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (18/7/17) με θέμα τα «μέτρα για την προστασία της απασχόλησης».

Αφού μας ανέλυσαν τους λόγους που πιθανά οι εργοδότες εξαναγκαστούν σε απολύσεις, αφού παρουσίασαν τις δυσοίωνες «προβλέψεις» τους για το εργασιακό μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων, μας κάλεσαν καταρχάς να «προβληματιστούμε» και ουσιαστικά να πάρουμε μέτρα για να διευκολύνουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την έκβαση της εξέλιξης.

Όπως έβαλαν πλάτη για να περάσουν αναίμακτα οι εθελούσιες και να πετύχουν οι τράπεζες το στόχο τους, σήμερα στηρίζουν το νέο σχέδιο των τραπεζιτών για απολύσεις με σκοπό το κέρδος τους. 

Μίλησαν οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ για τη δυσκολία που θα έχει από εδώ και στο εξής η επιτυχία των εθελούσιων, γιατί «το ασφαλιστικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτρεπτικό για τους τραπεζοϋπαλλήλους…».

Είπαν ότι οι θέσεις εργασίας στις συστημικές τράπεζες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο γιατί αυτό επιβάλει το ΤΧΣ και οι δεσμεύσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσαν ότι η ηλεκτρονική τραπεζική θα συμβάλει σε αυτή την αρνητική πορεία και έριξαν το ανάθεμα στην κυβέρνηση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο των μαζικών απολύσεων.. 

Αν λοιπόν η ΟΤΟΕ είχε την πρόθεση να προετοιμάσει το κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων για να αποτρέψει τις απολύσεις, θα περιμέναμε να μας παρουσιάσει χτες ένα σχέδιο προετοιμασίας των αγώνων, Γενικές συνελεύσεις των σωματείων, απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τραπεζών, συγκεντρώσεις ή άλλες μορφές αγώνα.

Αυτή φυσικά ήταν και η πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Προετοιμασία των δυνάμεων ενάντια στα νέα μέτρα των εργοδοτών. 

Αντί αυτού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ μας πρότειναν να σκεφτούμε τη δυνατότητα: 
α) διενέργειας σεμιναρίων που θα εκπαιδεύει και θα καταρτίζει επιστημονικοτεχνικά τους τραπεζοϋπάλληλους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας και να καταστούν απασχολήσιμοι… (Θα φταίμε δηλαδή εμείς για την απόλυσή μας επειδή είμαστε ανεκπαίδευτοι…) και 
β) δημιουργίας ενός Ταμείου που θα συγχρηματοδοτεί ο εργοδότης ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, έτσι ώστε σε περίπτωση απολύσεων, οι απολυμένοι να έχουν κάποιο εισόδημα για όσο καιρό τους απομένει μέχρι τη συνταξιοδότηση!!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, το οποίο έχουν το θράσος να ζητούν να το πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι με τις εισφορές μας!

ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ! 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ δεν πρέπει να δείξουμε σε αυτούς που έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν με βάση το ρεαλισμό των τραπεζιτών. Θέτουν σχέδια με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των αναγκών μας.

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ (Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην ΟΤΟΕ), ο εκπρόσωπος της οποίας στη χτεσινή συνεδρίαση δεν έβγαλε λέξη για το θέμα.ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ από την όψιμη διαφορετικότητα που εκφράζει στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η νέα παράταξη που δημιουργήθηκε στην ΟΤΟΕ (ΛΑ.Ε.).

Ανακάλυψαν -κάπως αργά μάλλον- πού οδηγείται η κατάσταση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει στην κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και είχαν συνυπογράψει τη «ρήτρα απασχόλησης» που δήθεν θα απέτρεπε την αρνητική εξέλιξη. 

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι συνδικαλιστές στην ΟΤΟΕ που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ, καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποτελειώνει ό,τι άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες. Διευκολύνει τους μεγαλοεργοδότες να πατήσουν πάνω στα δικαιώματά μας, να τσακίσουν τις ζωές μας για να βγάζουν περισσότερα κέρδη.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. 

Ø  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. 

Ø  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ «ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ» ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. 

Ø  ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  Χαλιού Έφη (ΕΤΕ): 6973419392, Μπαλού Αλεξάνδρα (ΠΕΙΡΑΙΩΣ): 6977744095  Λάππας Θανάσης (ALPHABANK): 6976330556, Καρυώτη Ήβα (ΠΕΙΡΑΙΩΣ): 6949733543

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSkjHZnOY1H83CDclv8ueMwHicUlJ8_zMbX0QI5qkNynboIvWFe"Στην κατεύθυνση αυτή το Γ.Σ. της ΟΤΟΕ αποφάσισε:  Να μελετήσει εναλλακτικές προτάσεις και τρόπους που θα δίνουν ολοκληρωμένες θεσμικές λύσεις στο πρόβλημα, όταν και αν παρουσιασθεί στις διαστάσεις που αναμένεται, παρέχοντας συμβατική θεσμική κατοχύρωση στους εργαζόμενους η οποία θα δίνει λύσεις προστασίας, σε ότι αφορά στην Εργασία.  Πρόκειται για την αναζήτηση μιας λύσης που θα παίρνει υπ’ όψιν της τις αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές αντιμετώπισης σε συνδυασμό με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των εργαζομένων και θα λειτουργεί ως θεσμική προϋπόθεση και, ταυτόχρονα, ως εμπόδιο - ανάχωμα απέναντι σε αντεργατικές διαθέσεις συρρίκνωσης της Απασχόλησης, οι οποίες προβάλλονται ως «αναγκαίο κακό».

Με αυτές τις γενικόλογες όσο και ασαφαείς διατυπώσεις η ΟΤΟΕ ενημερώνει τους τραπεζοϋπάλληλους για τις πρoθέσεις και τις προτάσεις της για την προστασία της...απασχόλησης.

Σύμφωνα όμως με τις ανακοινώσεις των παρατάξεων της αριστεράς Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και Ριζοσπαστική Παρέμβαση, οι προτάσεις αυτές της ΟΤΟΕ, τις οποίες η ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν τόλμησε καν να διατυπώσει ευθαρσώς στην ανακοίνωσή της, δεν είναι άλλες από την δημιουργία ενός Ταμείου (;;;) για τους απολυμένους τραπεζοϋπάλληλους!!

Έτσι σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Παρέμβαση τονίζει στην ανακοίνωσή της 6/2017:

"Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ ούτε λίγο ούτε πολύ η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ), αποδέχτηκε το σχέδιο των τραπεζιτών για νέες μειώσεις των θέσεων εργασίας, με πρόσχημα την τεχνολογική εξέλιξη ή και την διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης. Θα περίμενε κανείς από την ιστορική ΟΤΟΕ, με τους δυναμικούς αγώνες για δικαιώματα και κατακτήσεις, απέναντι σε αυτά τα σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών, να καλέσει τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα και κινητοποιήσεις, για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της εργασίας και όχι της απασχόλησης, όπως κάποιοι θέλουν να τη λένε. Αντί αυτού όμως, με πρόταση της πλειοψηφίας ξεκίνησε μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός ταμείου (ή όπως αλλιώς θέλετε το λέμε) με σκοπό την αναβάθμιση της ‘’ψηφιακής κατάρτισης’’ των τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να καταστούν ‘’απασχολήσιμοι’’ και ενδεχομένως την αρωγή μέσω κάποιου βοηθήματος σε όσους τελικά δεν κρίνονται ‘’απασχολήσιμοι’’…!"

 

 

 

http://www.odigostoupoliti.eu/wp-content/uploads/2013/12/ethelousia.jpegΜε τυμπανοκρουσίες υποδέχθηκε η συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-Εργοδοτικοί) την "αυτονόητη" όπως την χαρακτηρίζει απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τις απολύσεις στην Τράπεζα Ατικής.

«Η σημασία της απόφασης αυτής στις δοσμένες συνθήκες" σημειώνει στην ανακοίνωσή της η η ηγεσία της ΟΤΟΕ ...« δεν αποτελεί μόνο αποτροπή αυθαίρετων και καταχρηστικών απολύσεων σε έναν ευαίσθητο κλάδο της οικονομίας, αλλά αποτελεί, παράλληλα, και θεσμικό ανάχωμα σε ανάλογες υστερόβουλες σκέψεις και σχεδιασμούς

ΞΕΧΑΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ στην Πειραιώς, στην Eurobank,στην Alpha Bank. Έκαναν και κάνουν πως δεν βλέπουν τι συμβαίνει σε σχέση με τις υποτιθέμενες "εθελουσίες" ή τα "προγράμματα αποχωρήσεως" ή όπως αλλιώς ονομάζουν οι τραπεζίτες την νέα μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας στις Τράπεζες.

Φυσικά, αφού η σύμπλευση με την εργοδοσία της άλλοτε κραταιάς Ομοσπονδίας, είναι πλέον δεδομένη. Όλα τα υπόλοιπα είναι φύλλο συκής!