Αποτέλεσμα εικόνας για σσεμΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Αθήνα 25.2.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, μετά τη σημερινή (25.2.2019) συνάντηση του Συλλόγου μας με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών ΕΦΚΑ, κα Ε. Φουρνάρου, σας ενημερώνουμε αναλυτικά για όσα προκύπτουν μετά την απόφαση του ΔΣ ΕΦΚΑ της 14ης Φεβρουαρίου 2019, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Διεύθυνσης Λοιπών Παροχών (προσυνταξιοδοτικών παροχών).

Διαβάστε

Αποτέλεσμα εικόνας για μέντιουμΦαίνεται ότι ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Λογικό είναι να μην κατάφεραν να τον "συναντήσουν" εκ νέου οι απίθανοι συνδικαλιστές της ηγεσίας του ΕΝ.Α.Σ (Κωνσταντινόπουλος και λοιποί). 

Αποφάσισαν έτσι -μεταξύ των πολύμηνων διακοπών τους και της καθιερωμένης "αγωνιστικής ανόδου" στη ΔΕΘ- να κάνουν μιά βόλτα από τον ΕΦΚΑ !

Προκειμένου να συναντήσουν -λέει- την κ. Βουτσινά (...)

Ποιά είναι όμως η κ. Βουτσινά;

 

Η κ. Βουτσινά είναι ανώτερο (προσοχή όχι ανώτατο) στέλεχος του ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα η Δ/ντρια της Δ/νσης Προσυνταξιοδοτικών Παροχών του...Υπερταμείου.

Γνωστή στους ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ Εμπορικής για την απαράδεκτη, αντιδεοντολογική και ευθέως αντιυπηρεσιακή στάση της στο ζήτημα της εφαρμογής του άρ 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ που αφορούσε, ως γνωστόν , το δικαίωμα στην προσυνταξιοδοτική παροχή για τους άνδρες "παλαιούς" ασφαλισμένους (οι οποίοι ως την 12η Μαϊου 2016 είχαν συμπληρώσει 30 έτη ασφάλισης).

Και ενώ το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ με την απόφαση 271/22.03.2018 δικαίωσε τον τρίχρονο αγώνα του ΣΣΕΜ ωστόσο η κ. Βουτσινά είχε άλλη γνώμη...

Με την κάλυψη - όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- κύκλων του ΕΦΚΑ που διάκειντο αρνητικά στην εν λόγω απόφαση του ΔΣ και προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες...δεν αποδέχονταν την ισχύ της απόφασης .

Σημειώνεται επίσης ότι η κ. Βουτσινά δεν είναι κάποιο στέλεχος που το "βλέπεις" δύσκολα. Συνάδελφοι την επισκέπτονταν σχεδόν κάθε εβδομάδα προκειμένου να την πιέσουν να αποδεχθεί -ως όφειλε- την ως άνω απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ.

Αυτό το παντελώς αναξιόπιστο στέλεχος του ΕΦΚΑ επισκέφθηκαν οι "ταλαίπωροι" συνδικαλιστές μας...

Ας περάσουμε τώρα και στην ουσία της ανακοίνωσης

 

            - ΖΗΤΗΜΑ 1ο- "Αρρυθμίες" ...

Προκειμένου για τις "αρρυθμίες" του ΕΦΚΑ σχετικά με την καταβολή των συντάξεων στους αποχωρήσαντες από την Τράπεζα το 2017-2018  αναρωτιόμαστε.

Θα επιλύσουν τις όποιες "αρρυθμίες" ενός Υπερταμείου ποιοί άραγε ;

Εκείνοι οι οποίοι επί 20 συναπτά έτη αδυνατούσαν (;) να επιλύσουν ένα απλό κατοχυρωμένο καταστατικό δικαίωμα (βλ. 30 έτη ασφ.) του οικείου Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ) όντας μάλιστα και στην Διοίκησή του (sic); 

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος των Συνταξιούχων "ΣΣΕΜ" έχει πραγματοποιήσει πλείστες παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου χωρίς να το διατυμπανίζει.

Ωστόσο η κίνηση των "αιώνιων" συνδικαλιστών της Εμπορικής για επίσπευση της καταβολής των συντάξεων στους αποχωρήσαντες του 2017-2018 έχει και άλλη στόχευση εκτός από την καθαρά επικοινωνιακή. 

Πουλώντας εκδούλευση στους -συνταξιούχους πλέον- συναδέλφους γίνονται μέλη του ΣΣΕΜδίνουν μία καλή "πάσα" στη ΔΗΣΥΕ Συνταξιούχων η οποία πνέει τα λοίσθια.

 

       - ΖΗΤΗΜΑ 2ο - ..."αισθήσεις"

Η ανακοίνωση βεβαίως (όποιος έχει χρόνο για χάσιμο μπορεί να την δει εδώέχει και την αστεία πλευρά της...

 Σύμφωνα με τα γραφόμενα σε αυτήν - η "αίσθηση" της κας Βουτσινά σχετικά με το δικαίωμα συνταξιοδότησης με αναστολή (25-55 για άνδρες κλπ), όπως έκρινε πρόσφατα το ΣτΕ,

ήταν ότι "απομένει η τυπική διαδικασία έκδοσης της Εγκυκλίου από το Υπουργείο".

Για αυτό, τους προτείνουμε την επόμενη φορά να συμβουλευτούν και τις "αισθήσεις" ενός μέντιουμ...ίσως μάθουν κάτι περισσότερο.

 

konst vogiatz 1«Από το 1993 η Εμπορική Τράπεζα με την σιωπηρή ανοχή των δύο Συλλόγων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) επέβαλλε την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου και την απονομή τη σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας από τα 32 έτη.

Πολλοί συνάδελφοι που επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία με 30 χρόνια εργασίας υποχρεώθηκαν, από τη σιωπή των δύο Συλλόγων, να επιλέξουν είτε την παραμονή στην Τράπεζα μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων των 32 ετών είτε την αναστολή της σύνταξης μέχρι την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας τους.

Ειδικά η συγκεκριμένη πρακτική Τράπεζας και Συλλόγων αποτέλεσε στοιχείο εξόντωσης συναδέλφων που υποχρεώθηκαν με τις τελευταίες εθελούσιες να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία έχοντας τα 30 χρόνια αλλά όχι τα 32.

Τους οδήγησαν στην αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, δηλαδή να «επιβιώσουν» χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη δική τους και της οικογένειάς τους.

Ευτυχώς στην τελευταία μεγάλη «έξοδο» του 2014 υπήρξε μια ομάδα 7 συναδέλφων που επέλεξαν, με μεγάλο προσωπικό κόστος, αντί την αναστολή μέχρι τα 55, την απαίτηση εφαρμογής του Καταστατικού.

Έδωσαν διάσταση στο θέμα, το κυνήγησαν και με τη βοήθεια της νέας Διοίκησης του Συλλόγου μας με ημερομηνία (27.04.2018) πιστώθηκαν για πρώτη φορά ως συνταξιούχοι.»

Tα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Η επιτυχία της εφαρμογής του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ για συνταξιοδότηση με τα 30 χρόνια και οι «γνωστοί καλοθελητές»» ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας.

https://www.taxheaven.gr/uploads/images/newsimages/asfalistiko.pngΕγκύκλιος ΥΠΕΚΑ&ΚΑ στις 23/12/2016

Θέμα:Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 14&33 του ν.4387/2016, σε συνδυασμό με την ΥΑ οικ.26083/887 (ΦΕΚ Β1605/2016)

http://www.dimoskarditsas.gov.gr/wp-content/uploads/2013/02/diavgeia_b.jpgΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - Θέμα: Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, που αφορούν το ΕΤΑΤ και τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ).

http://static.wixstatic.com/media/e33f0f_922be0ace541470f9b14921ad498b304.jpg/v1/fill/w_284,h_153,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/e33f0f_922be0ace541470f9b14921ad498b304.jpgΘέμα: «Καθορισμός της διαδικασίας, του τρόπου και της απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων , απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των χρηματικών διαθεσίμων των φορέων κύριας κοινωνικής ασφάλισης του άρθρου 53 του ν. 4387/2016, οι οποίοι από 01.01.2017 εντάσσονται στον  Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)».

Πίνακας Διανομής: ΕΦΚΑ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ ...

http://www.ssem.gr/images/logo-sul.pnghttp://www.ssalpha.gr/wp-content/uploads/logo.jpg

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 28.06.2016 στις 10 π.μ. διοργανώνει ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας (ΣΣΕΜ) έξω από το Υπουργείο Εργασίας ΚΑ &ΚΑ, αυτήν την φορά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συνταξιούχων της Alpha Bank.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη μαζική απάντηση των συνταξιούχων της Εμπορικής είχε δοθεί στις 24 Μαίου 2016 όταν αντιπροσωπεία του ΣΣΕΜ από κοινού με αντιπροσωπείες της ΟΣΤΟΕ, της ΟΤΟΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων της πρ. Εμπορικής (ΕΝΑΣ Alpha-Εμπορικής), του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank και του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής είχαν πραγματοποιήσει μαζικό διάβημα και συνάντηση στο Υπουργείο με τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο και τον ΓΓ του Υπουργείο κ. Φράγκο.

Στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικαλιστών δεν είχε δοθεί βέβαια καμία θετική απάντηση. Μάλιστα, σε σχέση με την βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ, ο Υφυπουργός είχε εκφράσει την αναγκαιότητα ένταξής του στον ΕΦΚΑ λόγω της παντελούς οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου να καταβάλλει συντάξεις τους επόμενους μήνες! Στην επιμονή ωστόσο συνδικαλιστών τόσο από την πλευρά του ΣΣΕΜ όσο και από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του ΕΝ.Α.Σ. συναδέλφου Σπύρου Μητροτάσιου για την υποχρέωση της πολιτείας να αναθέσει αναθεωρημένες αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα του Ταμείου (λόγω των αυξημένων εθελουσιών σε σχέση με αυτές που υπολογίστηκαν βάσει της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης του ν.3371/2005 ) η απάντηση του Υπουργού ήταν : "Αυτό είναι δικό σας αίτημα".

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η αντιμετώπιση "με δύο μέτρα και δύο σταθμά" των προσυνταξιούχων του ΕΤΑΤ απο την πλευρά της Κυβέρνησης είναι κατάφωρα άδικη καθώς:

- Αρχικά τους εντάσσει στον ΕΦΚΑ (!!!)...ενώ πρόκειται για προσυνταξιούχους

και στη συνέχεια

- Παρά την ένταξη αρνείται να τους αντιμετωπίσει ως συνταξιούχους Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (όπως είναι ο ΕΦΚΑ) προκειμένου να τύχουν όπως και οι υπόλοιποι 2,7 εκ. συνταξιούχοι της χώρας μας των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου (βλ. "προσωπική διαφορά" άρθρου 14) περί προστασίας του ύψους των παρεχόμενων σήμερα συντάξεων μέχρι τέλους του 2018.

Έτσι ο ΣΣΕΜ επανέρχεται δυναμικά προκειμένου "να ανατραπεί ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, που επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις".

Στο ίδιο πνεύμα κινούμενος και ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Alpha Bank καλεί σε αποφασιστική πορεία στο Υπουργείο προκειμένου "να πάρουμε πίσω τις συντάξεις μας" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

 • Δείτε την ανακοίνωση του ΣΣΕΜ στον σύνδεσμο ΕΔΩ.
 • Δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Alpha Bank ΕΔΩ.

 

http://www.kerdos.gr/media/5744111/petropoulos.jpgΣυγκροτήθηκε σε σώμα το προσωρινό Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το οποίο όρισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος. 

Στο ΔΣ συμμετέχει και η Αφροδίτη Χαρίση ως Πρόεδρος του ΕΤΑΤ για την οποία αναφέρεται:

8. Αφροδίτη Χαρίση του Δημητρίου, πτυχιούχο Α.Ε.Ι. με Α.Δ.Τ. Ξ 638642 Πρόεδρο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.) ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή το Γάτη Ιωάννη του Χρήστου με Α.Δ.Τ. ΑΖ 795912, συνταξιούχο, αναπληρωτή της Προέδρου στο Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Τ..

καθώς και για το ΤΑΥΤΕΚΩ:

7. Ο Σταμάτιος Υπερήφανος του Δημητρίου, Πτυχιούχος ΑΕΙ, Μηχανολόγος Μηχανικός, με Α.Δ.Τ. Χ 154782, Πρόεδρος του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.), ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή τον Κουμπαράκη Γεώργιο του Δημητρίου, με Α.Δ.Τ. ΑΕ 722872, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω..

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προσωρινό Δ.Σ. θα συντάξει τον πρώτο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και θα εισηγηθεί νέο Κανονισμό για την ασφάλιση και τις παροχές με βάση πόρισμα το οποίο θα στηριχθεί στις οικονομικές δυνατότητες του ενιαίου φορέα.

Σύμφωνα τέλος με την Υπουργική Απόφαση η θητεία του προσωρινού Δ.Σ. λήγει αυτοδικαίως με τη συγκρότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν.4387/2016, του νέου Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α..

 

eass convertedΑνακοίνωση Νο 7, Αθήνα, 23/5/2016

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατ’ επιταγή των δανειστών και σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, δίδεται ένα συντριπτικό χτύπημα στον δημόσιο, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους αντιασφαλιστικούς μνημονιακούς νόμους 3863/10 και 3865/10 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν στα έξι χρόνια των μνημονίων.

 • Η κρατική χρηματοδότηση αποσύρεται και διατηρείται μόνο κατά το μέρος της εθνικής σύνταξης των 384€. Δημιουργείται ένα υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ, στο οποίο εντάσσονται όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με προδιαγεγραμμένη την αδυναμία βιωσιμότητάς του. Η εθνική σύνταξη, όπως και η ανταποδοτική και η επικουρική (το σύνολο, δηλαδή, της σύνταξης) θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, για όλους τους συνταξιούχους.

 • Μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και προκαλούνται περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις, πέρα από τις μειώσεις που είχαν επιφέρει οι μνημονιακοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν.

 • Καταργούνται θεμελιωμένα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι συντάξιμες αποδοχές επανυπολογίζονται, ακόμα και των ήδη συνταξιούχων, και μπαίνει πλαφόν στο ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Τ. ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

 • Ο νέος νόμος ανατρέπει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
 • Μειώνει σε δραματικό βαθμό τις συντάξεις όσων είναι στο ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις επανυπολογίζονται με ποσοστό αναπλήρωσης 1,75% για κάθε χρόνο ασφάλισης. Μετά την συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης κύριας σύνταξης το συνολικό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής μειώνεται κατά τα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης που λαμβάνει ο δικαιούχος. Το απομένον ποσό επανυπολογίζεται, με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης.
 • Πλήττει ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις μητέρες ανηλίκων.
 • Μειώνει τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που είναι ήδη στο ΙΚΑ. Η επικουρική σύνταξη θα επανυπολογίζεται στην περίπτωση που το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι πάνω από 1300€ μικτά.
 • Ανατρέπει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων μέχρι 31-12-1992.

Πέρα από τις γενικότερες αντιασφαλιστικές διατάξεις του, ο ν.4387/2016 ορίζει για τους ήδη συνταξιούχους, με βάση το άρθρο 14, ότι εφόσον ο επανυπολογισμός προκαλεί μείωση της σύνταξης, τότε το ποσό κατά το οποίο μειώνεται θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά.

Από τη ρύθμιση αυτή περί προσωπικής διαφοράς, που ισχύει για 2.700.000 συνταξιούχους, ο νόμος εξαιρεί με κατάφωρα άδικο τρόπο τους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ! Οι συνταξιούχοι αυτοί θα δουν τις μικτές συντάξεις τους να μειώνονται κατά 47,2%. Έτσι, το καθαρό ποσό που λάμβαναν μετά τις μνημονιακές κρατήσεις θα μειωθεί από 10% έως και 40%. Επιπλέον, όταν θα συμπληρώσουν τα όρια ηλικίας για τη χορήγηση κύριας σύνταξης, θα υποστούν κι άλλη μείωση στη σύνταξή τους. 

Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την πολιτική τους διέλυσαν το ΤΕΑΠΕΤΕ και ελαχιστοποίησαν τα ποσά της οικονομικής μελέτης για να απαλλάξουν τον ιδιώτη αγοραστή της Εμπορικής Τράπεζας από τις υποχρεώσεις του έναντι του ταμείου

Αφού δημιούργησαν ένα νέο, θνησιγενές ταμείο, το ΕΤΑΤ, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές

Αφού έγιναν «εθελούσιες» απολύσεις 4000 εργαζομένων, χωρίς η Crédit Agricole και η καθολική διάδοχός της, Alpha Bank, να πληρώσουν τις προβλεπόμενες εισφορές με βάση το ν.3371/2005

Αφού καταλήστεψαν τα αποθεματικά του ΕΤΑΤ με το PSI

Τώρα, σύμφωνα με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους συνταξιούχους, ενώ:

 • Είναι επί χρόνια συνταξιούχοι.
 • Υπέστησαν επί έξι χρόνια όλες τις μειώσεις που προέβλεπαν οι μνημονιακοί νόμοι για τους συνταξιούχους.
 • Έχουν πληρώσει αυξημένες εισφορές, έναντι των υπολοίπων ασφαλισμένων.

Επιπρόσθετα, τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί δραματικά με τους νόμους 3655/2008 (ν. Πετραλιά), 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) και 4336/2015 (τρίτο μνημόνιο). Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με τις αθρόες «εθελούσιες», ανατράπηκαν οι παραδοχές της οικονομικής μελέτης για

το ΕΤΑΤ και εγκλωβίστηκαν οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ για πολλά χρόνια σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Τελικά, η μόνη ωφελημένη είναι η Alpha Bank, η οποία απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της έναντι του ΕΤΑΤ!


                                           Απαιτούμε:

                  Να μη γίνει καμία μείωση στις συντάξεις μας!

Να γίνουν σεβαστά τα ασφαλιστικά & συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα!

                                       Ίση μεταχείριση

Ο Σύλλογός μας άμεσα, σε συνεργασία με τους συλλόγους συνταξιούχων, τους συλλόγους εργαζομένων, την ΟΣΤΟΕ και την ΟΤΟΕ, να αναλάβει πρωτοβουλία για τον συντονισμό του αγώνα, ώστε να υπερασπιστούμε τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, τα οποία πλήττονται.

Να αξιοποιήσουμε όλα τα συνδικαλιστικά, αγωνιστικά, νομικά και πολιτικά μέσα για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών διατάξεων.

Η προσωπική συμμετοχή όλων μας, σήμερα, ενόψει των δραματικών μειώσεων που υφίστανται οι συντάξεις μας είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Η ανακοίνωση της ΕΑΣ-Σ κυκλοφόρησε ενόψει της συνάντησης συλλόγων και ομοσπονδιών με τον υφυπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, ώρα 12μμ, στη Σταδίου 29

vogiatzopoulou koukosΣας παραθέτουμε αυτούσιο το ενημερωτικό Δελτίο της Γραμματείας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ, το οποίο υπογράφεται από την Γραμματέα Ασφαλιστικού Βογιατζοπούλου Βάσω, για τις δυσμενείς αλλαγές που επιφέρει  στους τραπεζοϋπάλληλους ο νέος νόμος. Δεν χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσουμε-πέρα από την χρησιμότητα του κειμένου-ότι ήταν η κ. Βογιατζοπούλου η οποία, έχοντας την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και άλλων φιλοεργοδοτικών συνδικαλιστών, επιχείρησε να επιβάλλει ως θέση του συνδικαλιστικού κινήματος και της ΟΤΟΕ την ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΤΑΤ στο ΙΚΑ με εξασφαλισμένο μόνο ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ!!! Τι περισσότερο κάνει δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση αν δεν εφαρμόζει αυτήν ακριβώς την θέση;

Βέβαια η πρωτοφανής αυτή ενέργεια της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ βρήκε τότε απέναντί της ένα τείχος αποφασισμένων συναδέλφων (ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ) οι οποίοι στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την ΠΕΜΠΤΗ 30/4/2015 και ώρα 10.00 το πρωί με θέμα Ημερήσιας Διάταξης:

"Ασφαλιστικό: Τελευταίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό – Λήψη Απόφασης"

...ανάγκασαν την Γραμματέα Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ να κατέβει από το βήμα μην τολμώντας καν να εισηγηθεί την εν λόγω άθλια πρόταση η οποία θα έριχνε χιλιάδες ασφαλισμένους στον Καιάδα του ΙΚΑ. Αυτό δηλαδή που σήμερα κάνει η Κυβέρνηση! Συνεπώς κάποιοι σήμερα "σκούζουν" και παριστάνοντας τους επαναστάτες καλούν τους εργαζόμενους "σε αγώνα με βάθος και διάρκεια" (βλ.1ο Δελτίο Τύπου ΟΤΟΕ στις 08/Μαίου/2016)...ενώ ήταν αυτοί που λίγους μήνες πριν υποστήριζαν επισήμως και δημοσίως τις ίδιες με την Κυβέρνηση θέσεις.

Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι κάτω από την αποφασιστική μας στάση ο Σύλλογος Alpha-Εμπορικής υιοθέτησε τότε -με απόφαση του ΔΣ- τις θέσεις της ΕΑΣ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την "πρόταση Βογιατζοπούλου" για ένταξη του ΕΤΑΤ στο ΙΚΑ με εξασφάλιση ...μέρους της Κύριας Σύνταξης!!! Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε...

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ (μορφοποιημένη από εμάς για καλύτερη ανάγνωση και χρήση)

«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Αθήνα, 20 Μαΐου 2016

Προς:

 • τους Συλλόγους Μέλη της ΟΤΟΕ
 • την ΟΣΤΟΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ασφαλιστικός Νόμος 4387/2016

της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Τα Μνημόνια και η κηδεμονία της χώρας μας από τους δανειστές σάρωσαν στην κυριολεξία τις αρχές του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που λειτουργούσε στην Ελλάδα.

Το 3ο Μνημόνιο δίνει το συντριπτικό χτύπημα με την επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ψηφίσει τον Νόμο 4387/16 που εξαφανίζει την αρχή της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλάζοντας οριστικά την αρχιτεκτονική του συστήματος, απαλλάσσοντας το κράτος αλλά και τους εργοδότες μας από τις ευθύνες τους.

Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, οι αξιοπρεπείς συντάξεις η ασφάλεια και η σιγουριά για το μέλλον είναι πλέον παρελθόν.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου, που είχε διαρρεύσει η Κυβέρνηση από το φθινόπωρο του 2015, εντέλει ψηφίστηκε με τον παραπάνω νόμο από την Κυβέρνηση και μάλιστα με δυσμενέστερες διατάξεις,

Οι νέες δραματικές ανατροπές στις συντάξεις και στις εισφορές, προσθέτουν νέα δυσβάστακτα βάρη στα μέτρα εκείνα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Θυμίζουμε:

 1. Την μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ (ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 150 – 338 ευρώ ),
 2. Την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων 2% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές,
 3. Την ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,
 4. Την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ έτος για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα,
 5. Την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια σε βάρος κατοχυρωμένων και θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Είναι ο πρώτος νόμος στον οποίο δεν υπάρχει μεταβατική διάταξη που να προστατεύει, τόσο τα κατοχυρωμένα δικαιώματα (χρόνια υπηρεσίας), όσο και τα θεμελιωμένα δικαιώματα (χρόνια υπηρεσίας και ηλικία), ακυρώνοντας έτσι τις προσδοκίες ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν.

Συγκεκριμένα:

Κύρια Σύνταξη

Η αρχιτεκτονική του συστήματος αλλάζει άρδην με τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου οργανισμού (ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι – μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, και οι αγρότες, με κοινούς κανόνες, ανεξαρτήτως του ύψους των εισφορών και της ύπαρξης ή μη εργοδοτικών εισφορών που έχει προσφέρει κάθε ομάδα.

Στον ΕΦΚΑ μεταφέρονται και οι παροχές σε χρήμα (που δεν συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ) με το πρόσχημα της χρηστής δήθεν διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων αυτών, καταργώντας στην ουσία τις παροχές που έπαιρναν οι δικαιούχοι – ασφαλισμένοι.

Έως τις 31/12/2019, καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την μνημονιακή δέσμευσή της για μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών – παροχών μετατρέπει το δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα εξατομικευμένο.

Στην πραγματικότητα έχουμε την οριστική κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και το κράτος θα εγγυάται πλέον μόνον τη Βασική Σύνταξη.

Ταυτόχρονα καταργείται η Τριμερής Χρηματοδότηση.

Έτσι

Θεσμοθετείται εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Το ποσό μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτό το κομμάτι της σύνταξης. και ουσιαστικά την κατάργηση της κατώτερηςσύνταξης, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα.

Ορίζονται μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 16,1% του ΑΕΠ (με έτος αναφοράς το 2009-13,6%) έως το 2060.

(Από την 1.1.2017 και ανά τριετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009 (ποσοστό επί του ΑΕΠ 13,6).

Ειδικότερα, η ανταποδοτική σύνταξη καθορίζεται με ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης.

 

        ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ
ΑΠΟ ΕΩΣ
0 15 0,77%
15,01 18 0,84%
18,01 21 0,90%
21,01 24 0,96%
24,01 27 1,03%
27,01 30 1,21%
30,01 33 1,42%
33,01 36 1,59%
36,01 39 1,80%
39,01 42 και περισσότερα 2,00%

 

Αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος για την εξαγορά των πλασματικών ετών για θεμελίωση. Για το χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, ορίζεται ως βάση ο ασφαλιστέος μηνιαίος μισθός-εισόδημα αντί των 25 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη το μήνα (168 ευρώ) που ίσχυε από τους προηγούμενους νόμους

Αλλάζει με δυσμενή τρόπο η καταβολή των συντάξεων χηρείας αφού εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

Συγκεκριμένα, τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Δηλαδή αν ο επιζών σύζυγο  έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών (3) ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη  μόνο για διάστημα τριών (3) ετών. 

Οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται κανονικά αν  ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα η ανάπηρα παιδιά η παιδιά που σπουδάζουν έως 24 ετών ή είναι ανίκανος για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω.

Για πρώτη φορά  περιορίζεται  και το ποσοστό  της σύνταξης αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων.

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:

1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.

2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.

3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.

4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.

5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

 Θα προσαυξάνονται μελλοντικά οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων κατεβλήθησαν αυξημένες εισφορές, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που θα βασίζεται σε οικονομική αναλογιστική μελέτη

Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν

Για τους ήδη συνταξιούχους, σε περίπτωση που το ποσό της σύνταξης, μετά τον επανυπολογισμό, είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, η διαφορά καταβάλλεται σταδιακά, σε βάθος πενταετίας.

Σε περίπτωση που είναι μικρότερο, παγώνει έως το 2017 και παραμένει ως "προσωπική διαφορά" από το 2018 και έως ότου μηδενιστεί η διαφορά

Ορίζεται νέο πλαφόν στα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 ευρώ καθαρά) για την κύρια σύνταξη. Το υπερβάλλον ποσό της ατομικής μηνιαίας σύνταξης ψαλιδίζεται μέχρι 31/12/2018.

Επικουρική Σύνταξη

Ο νόμος ορίζει αύξηση εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις 1% (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) για μια τριετία, με την επιβάρυνση να μειώνεται στο 0,25% για κάθε πλευρά από 1/6/2019.

Η επιβάρυνση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι τις 31/5/2022.

Μετά την επιβάρυνση των συνταξιούχων με την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις για την στήριξη του ΕΟΠΥΥ, έρχεται ο νέος νόμος να αυξήσει τις εισφορές στους εργαζόμενους ώστε να στηριχθεί το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ( ΕΤΕΑ) στο οποίο εντάσσονται και τα ταμεία εφάπαξ και μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).

Από τη δημοσίευση του νέου νόμου μειώνονται 15 - 20% οι νέες επικουρικές συντάξεις και προβλέπονται νέες διαρκείς μειώσεις τους με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Επιπλέον σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων.

(Στις επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους από 01/01/2014 και εφεξής αλλά και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 που η αίτηση συνταξιοδότησης κατατέθηκε μετά την 01/01/2015 το ποσό θα αποτελείται από δύο τμήματα : α) Από το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο  μέχρι 31/12/2014 και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο (μείωση περίπου 15% μεσοσταθμικά) και β) Στο τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο από 01/01/2015 και εφεξής και θα υπολογίζεται με βάση τη "ρήτρα βιωσιμότητας").

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι οι ήδη καταβαλλόμενες (κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1300) ευρώ.

Μειώσεις 10 – 30% προβλέπει για τις εφάπαξ παροχές, λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου τους και 32% μεσοσταθμικά,

Δραματικές μειώσεις θα υπάρξουν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο νόμος προβλέπει ότι η  μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του πέναλτυ.

Ειδικότερα για τον Κλάδο των Τραπεζών

Ο νόμος Κατρούγκαλου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την στοχοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι επιπτώσειςτου για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους των ειδικών Ταμείων των Τραπεζών, των Παροχών σε χρήμα και ειδικά του ΕΤΑΤ είναι τραγικές.

ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Οι μεγάλοι χαμένοι του νόμου είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετίες από τα ειδικά Ταμεία των Τραπεζών και κυρίως οι υψηλόμισθοι.

Φέτος, αν η νέα σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το μισό της διαφοράς.

Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3

Όσοι φύγουν το 2018 το ¼.

Καταργούνται τα κατώτατα όρια. Η νέα σύνταξη είναι το άθροισμα της Εθνικής (384 ευρώ από 20ετία και πάνω και 345 ευρώ στην 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (40,7% για 40 χρόνια).

Η επικουρική σύνταξη των τραπεζοϋπαλλήλων μειώνεται δραματικά φθάνοντας ακόμη και στο σημείο της κατάργησης λόγω του ότι στον συγκέκριμένο νόμο αθροίζονται, για πρώτη φορά, κύρια και επικουρική σύνταξη με ανώτατο όριο τα 1.300 ευρώ. Πάνω από το άθροισμα αυτό η επικουρική σύνταξη περικόπτεται ή εξαφανίζεται.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

Με την μεταφορά των παροχών σε χρήμα στον ΕΦΚΑ (μέχρι σήμερα λειτουργούσαν στο ΤΑΥΤΕΚΩ και αφορούσαν τα 3 Ταμεία Υγείας των Τραπεζών) είναι σίγουρη η υποβάθμιση, έως και κατάργηση παροχών που δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα πληρώνουν υψηλές εισφορές, συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

ΕΤΑΤ

Το ΕΤΑΤ παύει να έχει αυτοτελή νομική προσωπικότητα και εντάσσεται από 1-1-2017 στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ως καθολικός διάδοχος του ΕΤΑΤ υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού και χορηγεί από την 1-1-2017 τις συνταξιοδοτικές παροχές στους δικαιούχους τραπεζοϋπαλλήλους. Σε όσους λαμβάνουν ήδη το προσυνταξιοδοτικό βοήθημα αναπροσαρμόζονται τα καταβαλλόμενα ποσά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016. Για τους λοιπούς ασφαλισμένους του Ταμείου τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του προσυνταξιοδοτικού βοηθήματος, η θεμελίωση του δικαιώματος για τη λήψη αυτού, μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Συγκεκριμένα, όσοι τραπεζοϋπάλληλοι  δεν είχαν μέχρι 12-05-2016 συγκεντρώσει όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται από τις οικείες διατάξεις των καταστατικών των επιμέρους τριών ταμείων (ΤΑΠΕΤΕ, ΤΑΠΤ, ΛΑΚ), ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα λήψης του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, χάνουν το δικαίωμα αυτό.

Ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος λήψης της προσυνταξιοδοτικής παροχής και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών εξακολουθούν να ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις των εκάστοτε Ταμείων και Λογαριασμών.

Ωστόσο, μεταβάλλεται άρδην ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, καθώς μειώνονται κατακόρυφα οι συντελεστές αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών. Σε αντίθεση μάλιστα με συνταξιούχους άλλων φορέων που η σύνταξή τους αναπροσαρμόζεται σε χρόνο μεταγενέστερο της έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016, η προσυνταξιοδοτική παροχή των τραπεζοϋπαλλήλων που καταβάλλεται ήδη, αναπροσαρμόζεται άμεσα και δη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016.

Ειδικότερα, με τον άρθρο 73Α ορίζεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται πλέον σε 1,75% μεσοσταθμικά για κάθε έτος ασφάλισης. Σημειωτέον, από τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων που υπήχθησαν στο ΕΤΑΤ προβλέπονταν συντελεστές αναπλήρωσης που ξεκινούσαν από 2,5% και έφταναν σε περιπτώσεις πολλών ετών ασφάλισης και στο 4%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καταβαλλόμενων παροχών μέχρι και 47% σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού με τους μέχρι πρότινος ισχύοντες συντελεστές αναπλήρωσης, το ποσοστό αναπλήρωσης άγγιζε μέχρι και το 116% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ σήμερα το ανώτατο όριο δεν ξεπερνά το 61%.

Το προσυνταξιοδοτικό βοήθημα εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για λήψη κύριας σύνταξης, τότε και αφαιρούμενο από το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος, το ποσό που προκύπτει αναπροσαρμόζεται για να καταβληθεί πλέον ως διαφορά. Ο συντελεστής αναπλήρωσης στην περίπτωση αυτή είναι 0,45%.

Περαιτέρω, για τους μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ που δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι 12-5-2016 δικαίωμα λήψης του προσυνταξιοδοτικού, αντί αυτού,  θα λάβουν προσαυξημένη επικουρική σύνταξη με συντελεστή 0,075% για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς. 

ΠΙΝΑΚΕΣ

 

ALPHA τ. EMPORIKI & ΛΑΚ

Αποδοχές 1.500 € 2.200 € 2.400€ 2.800 €
Έτη ασφάλισης ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
28 έτη 1.390  € 735 € 2.041 € 1.078 € 2.227 € 1.176 € 2.590 € 1.372 €
30 έτη  1.492 € 787 € 2.187 € 1.155 € 2.386 € 1.260 € 2.780 € 1.470 €
32 έτη  1.590 € 840 €  2.330 € 1.232 € 2.545 € 1.344 € 2.960 € 1.568 €
35 έτη 1.740 € 918 € 2.550 € 1.347 € 2.780 € 1.470 € 3.240 € 1.715 €
Αποδοχές 3.000 € 3.500 € 4.000 € 4.500 €
Έτη ασφάλισης ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
25 έτη 2.480 € 1.310 € 2.800 € 1.530 € 3.310 € 1.750€ 3.720€ 1.960€
30 έτη 2.980 € 1.570 € 3.470 € 1.830 € 3.970 € 2.100 € 2.360€ 2.360 €
32 έτη 3.180 € 1.680 € 3.700 € 1.960 € 4.200 € 2.240 € 2.520€ 2.520 €
35 έτη 3.480 € 1.830 € 4.060€ 2.140 € 4.640 € 2.450€ 2.750€ 2.750 €

Αlpha-Πίστεως

Αποδοχές 1500 € 2.200 € 2.400 € 2.800 €
Έτη ασφάλισης ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
28 έτη 1.206 735 1.760 1.078 1.930 1.176 2.250 1.372
30 έτη 1.304 787 1.910 1.155 2.080 1.260 2.430 1.470
32 έτη 1.424 840 2.080 1.232 2.270 1.344 2.650 1.568
35 έτη 1.600 918 2.350 1.347 2.560 1.470 2.990 1.715
Αποδοχές 3.000 € 3.500 € 4.000 € 4.500 €
Έτη ασφάλισης ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
25 έτη 2.115 1.312 2.460 1.530 2.800 1.750 3.160 1.960
30 έτη 2.600 1.570 3.030 1.830 3.480 2.100 3.900 2.360
32 έτη 2.840 1.680 3.310 1.960 3.800 2.240 4.180 2.500
35 έτη 3.210 € 1.830 € 3.740 € 2.140 € 4.280 € 2.450€ 4.800€ 2.750 €

 

Τα ποσά είναι μικτά προ φόρου και κρατήσεων.

 

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Æ  Υπάλληλος της Alpha Bank (τ. Πίστεως) με συμπληρωμένα 25 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 3.000 € που αποχώρησε από την εργασία λαμβάνει προσυνταξιοδοτική παροχή στα 2.115 € υπολογισμένη με το παλαιό καθεστώς. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού και την αναπροσαρμογή που προβλέπει ο νέος νόμος το ποσό που θα λαμβάνει ανέρχεται σε 1.312 €. (διαφορά -37,9%)

Æ  Υπάλληλος της πρώην Εμπορικής που αποχώρησε από την εργασία του με 25 έτη ασφάλισης, και συντάξιμες αποδοχές 4.000 ευρώ με τον ισχύοντα κατά τη στιγμή της εξόδου τρόπο υπολογισμού ελάμβανε μηνιαίως προσυνταξιοδοτική παροχή ύψους 3.310€. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού και την αναπροσαρμογή που προβλέπει ο νέος νόμος το ποσό που θα λαμβάνει ανέρχεται σε 1.750 €. (διαφορά -47%).

 

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Η Γραμματέας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ

 

 

 

Βάσω Βογιατζοπούλου

 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 19/05 η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας (ΣΣΕΜ). Ο χώρος της αίθουσας στο Ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ" ήταν για άλλη μια φορά ασφυκτικά γεμάτος, με το ενδιαφέρον αυτή τη φορά όλων των συμμετεχόντων να στρέφεται στις εξοντωτικές μειώσεις του Ν.4387/2016. Ομιλητές στην ΓΣ ήταν μέλη του Προεδρρείου και επικεφαλής από όλες τις παρατάξεις του Συλλόγου: Ξανθόπουλος Κώστας (ΕΑΣ-Σ), Τσιλώνης Χρήστος (ΚΙΣΥΕΤ), Ρήγας Γρηγόρης (ΕΣΑΚ), Δέδες Γιώργος (ΑΔΗΠ), Βογιατζάκης και Μπεκιάρης από ΔΑΚ, Χασαπόπουλος (ΔΗΣΥΕ).

Τις ομιλίες ακολούθησε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε από την ΓΣ και στη συνέχεια με μαζική πορεία παραδόθηκε στο Υπουργείο Εργασίας ΚΑ & ΚΑ. Εκατοντάδες συνταξιούχοι παρέμεναν στη Oδό Σταδίου όσο η αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΣΣΕΜ εξέθετε τα ζητήματα στον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο. Ωστόσο ο Υπουργός αρνήθηκε κάθε συζήτηση για την «προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων» με βάση το άρθρο 14 του Ν.4387/2016 το οποίο προβλέπει μεν την εφαρμογή "Προσωπικής Διαφοράς" ως την 31.12.2018 για τους νυν συνταξιούχους όλων των κλάδων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ...ΠΛΗΝ όμως ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ του Πρ. ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Σε αποστροφή του λόγου του μάλιστα αναφέρθηκε και στην περικοπή του ΕΚΑΣ υπονοώντας προφανώς ότι...υπάρχουν και χειρότερα.

Ωστόσο το επόμενο "αγωνιστικό ραντεβού" για τους συνταξιούχους του πρ. ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ της πρ. Εμπορικής αλλά και των άλλων Ταμείων του πρ. ΕΤΑΤ (ασφαλισμένοι Τραπεζών Πίστεως, Αττικής, Πειραιώς) ορίστηκε, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, για την Τρίτη 24/05/2016, ώρα 12:00 μ.μ..

Η πρόσκληση αφορά σε συζήτηση για τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου που αφορούν στο ΕΤΑΤ και απευθύνεται επίσης στην ΟΤΟΕ, στην ΟΣΤΟΕ αλλά και στον Σύλλογο ΕΝ.Α.Σ Alpha-Εμπορικής του οποίου πάρα πολλά μέλη είναι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΕΤΕ-πρ.ΕΤΑΤ.

«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                  Αθήνα, 18 /05/2016

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                             Αρ.Πρωτ.: 958                             

                                                                                                                    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29

ΤΑΧ.ΚΩΔ. : 10110                                                                                                                                                                                                                                                       

ΤΗΛ: 210. 3368322

FAX: 210.3268131                                            

Email:                                                                                                                                                                          

                                  

ΘΕΜΑ: Eφαρμοστικές διατάξεις σχετικές με την ένταξη του Ε.Τ.Α.Τ στον Ε.Φ.Κ.Α

Καλείσθε σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πετρόπουλο Αναστάσιο για το ως άνω θέμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 24/05/2016,ώρα 12:00 μ.μ    

                                                             Από το γραφείο του Υφυπουργού   

                                                                                                                  

                                                                         

                                                                                                                                       

 

 

ssem logoΣε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 17/5/2016 ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας αναφέρει:

«Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από πολλές προσπάθειες, τις τελευταίες δύσκολες ημέρες, να συναντήσουμε  τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, σήμερα με ενημερωτική  επιστολή του μας έκλεισε ραντεβού για  την Τετάρτη 18/5/2016 στις 10.30 π.μ. στο Υπουργείο.

Για τα αποτελέσματα της παραπάνω συνάντησης θα ενημερωθείτε εκτενώς και με λεπτομέρειες στη Γ.Σ. του Συλλόγου μας την 19/5/2016 , Πέμπτη στις 10.30 π.μ. στο ΤΙΤΑΝΙΑ.»

Εδώ να αναφερθεί ότι η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της κάτωθι απαντητικής επιστολής του Υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου προς τον Σύλλογο Συνταξιούχων :

«««««««««««««««««««««««««««««««««««««

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ 
         Αθήνα, 16/05/2016       Αρ. Πρωτ.: 975     
              ΓΡΑΦΕIΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ                    

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε συνάντηση.

Σε συνέχεια της από 5-5-2016 επιστολής σας με θέμα την ανάθεση εκπόνησης αναλογιστικών μελετών για την αναθεώρηση του κόστους ένταξης των ενεργών ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΑΤ της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης του ν.3371/2005, σας καλούμε σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, την Τετάρτη 18-5-2016 και ώρα 10:30, προκειμένου να συζητήσουμε το ως άνω θέμα σε συνδυασμό με τα άρθρα 51,53 και 73 Α του ν. 4387/2016. »

«««««««««««««««««««««««««««««««««««««

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συζητήθηκαν τελικά τόσο τα θέματα των περικοπών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΕΤΕ βάσει του 4387/2016 όσο και το φλέγον ζήτημα της αναθεώρησης-επανεκτίμησης της  Ειδικής Οικονομικής Μελέτης του ν. 3371/2005 για το κόστος ένταξης των ενεργών ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΑΤ. Όπως είναι γνωστό οι παραδοχές εκείνης της μελέτης ανατράπηκαν από τις αθρόες εθελουσίες στην Εμπορική Τράπεζα με αποτέλεσμα τεράστια ελλείμματα στο Ταμείο αφού από το 2010 σύμφωνα με επίσημη μελέτη του 2011 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα €689 εκατ .

Και ενώ ο Σύλλογος Συνταξιούχων έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών σε εταιρεία, ωσόσο κάνει λόγο για εμπαιγμό  σε βάρος των συνταξιούχων καθώς οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων δεν του διαθέτουν τα απαραίτητα για την μελέτη απογραφικά δεδομένα.

Ες αύριον τα...νεότερα λοιπόν, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Συνταξιούχων της ΕΜΤΕ