https://assets.euractiv.com/lazy-load/img/crop/16x9/666.65625/https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/2/2012/11/Lagarde%20Greece.jpegΠαραθέτουμε άρθρο από την εφημερίδα "Καθημερινή" στο οποίο περιγράφεται η διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Κομισιόν σχετικά με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών. Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (κατόπιν stress test) ύψους €10 δισ. περίπου, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων" διαγράφοντάς τα.

Η Κομισιόν, συνεπικουρούμενη από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, θεωρεί ότι οι Τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και πως αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο με τον ESM και η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Το ζήτημα βέβαια έχει και καθαρά πολιτικές προεκτάσεις αφού ευνόητο είναι ότι η νέα ανακεφαλιοποίηση που ζητά το ΔΝΤ θα είναι αποτέλεσμα νέας δανειακής σύμβασης και μνημονίου πράγμα που φυσικά όλοι απευχόμαστε. Αρνητική πάντως ήταν και η στάση Τσίπρα-Μακρόν σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά (και ελληνικά) προγράμματα:

"Εγώ υποστηρίζω τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που έχει, όμως δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. ... Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτή την διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις" ήταν η δήλωση του Εμ. Μακρόν.

"Εγώ θα ήθελα να πω ότι η συμβολή του Ταμείου γενικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί, με βάση την ελληνική εμπειρία. Και βεβαίως με βάση αυτήν την αποτίμηση να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα καθώς το αντίκτυπο αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντοτε θετικό" ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο
«««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««««

«Οχι» από Κομισιόν σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών,  του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών μετατρέπεται το ζήτημα των τραπεζών, με το Ταμείο να επιμένει στην ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης και την Ευρώπη να διαφωνεί. 

Χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο και τη συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ θεωρούν ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των υπολοίπων των προβληματικών δανείων με ορίζοντα το 2019, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις πλέον είναι έτοιμες να προχωρήσουν, με σειρά ενεργειών, στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, προσθέτοντας ότι ένα νέο stress test θα εκτροχίαζε τις προσπάθειες αυτές, θα εγκλώβιζε τις τράπεζες σε νέα περίοδο εσωστρέφειας και θα οδηγούσε σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών με νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων. 

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διαγραφές προβληματικών δανείων αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά και ριζικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα επισημαίνοντας ότι με έναν τόσο μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων στον ισολογισμό τους οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και θα παραμείνουν καθηλωμένες λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζητώντας νέο stress test και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. 

Ετσι ή αλλιώς, στη μέση βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες και η διένεξη ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία: οι τραπεζικές μετοχές –παρά τη χθεσινή ανάκαμψη– έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών καταγράφοντας απώλειες κατά 13% από τα μέσα Ιουλίου, όταν κορυφώθηκε το ράλι στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναλυτές θεωρούν αρκετά πιθανό το ζήτημα των τραπεζών να αποτελέσει τη διαπραγματευτική αιχμή του Tαμείου, η οποία μπορεί να κρίνει την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι υποχωρήσεις του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών θα γίνουν μόνο αν επιτευχθούν περισσότερα σε άλλα κρίσιμα πεδία. Oλα αυτά ανατρέπουν τις προσδοκίες για μια εύκολη τρίτη αξιολόγηση και το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την οικονομία και τις τράπεζες. Το φάσμα ενός νέου stress test είναι πιθανό να επηρεάσει τη θετική πορεία των καταθέσεων, ενώ αν επιστρέψει η αβεβαιότητα είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει την προσπάθεια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06.09.2017

 

Προσθήκη νέου σχολίου

- Θα ήταν χαρά μας να προσθέσετε τα σχόλιά σας στις αναρτήσεις μας.

- H ιστοσελίδα μας σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση